فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1400)

نشریه انسان و محیط زیست
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیده سولماز دشتی*، فاطمه دشت بزرگی صفحات 1-21
    امروزه مطالعات مکانیابی به منظور توسعه صنعتی در مورد کلیه نیروگاه ها بسیار متداول شده است. در این گونه مطالعات برای انتخاب بهترین مکان جهت احداث نیروگاه معیارهای مختلفی مورد توجه قرار می گیرند. در تحقیق حاضر در مرحله اول انواع نیروگاه ها و نحوه کارکرد آنها مورد بررسی قرار گرفت. سپس در مرحله بعد معیارهای موثر در فعالیت نیروگاه، انتخاب محل و عملکرد آن مشخص و به سه دسته محیطی_ فنی، اقتصادی_اجتماعی و محدودیت های زیست محیطی تقسیم بندی شدند. به طور کل کلیه معیارها و زیر معیارها در رابطه با مکانیابی انواع نیروگاه ها (بخاری، گازی، سیکل ترکیبی، هسته ای، برق آبی، تلمبه ای_ذخیره ای، امواج، جزرومدی، بادی، خورشیدی، زمین گرمایی، بیومس، دیزلی و مگنتو هیدرودینامیک) بیان شدند. در نهایت با ذکر معیارهایی همانند: منبع انرژی نیروگاه ها، قابلیت استفاده و دسترسی به منبع، هزینه، اثر مطلوب یا نامطلوب بر محیط انسانی و توان تولید نیرو به صورت خلاصه ویژگی های یک نیروگاه مشخص گردیدند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، احداث، محیط زیست، نیروگاه
  • هانیه نوذری*، لیلا نعمت اللهی صفحات 23-33

    خواص فیزیکوشیمیایی آب ازجمله پارامترهای مهمی هستند که در بهداشت آب مصرفی جایگاه خاصی دارند. لذا هدف از این مطالعه بررسی پارامتر های کیفی آب شرب شهر آباده جهت تعیین سلامت آن می باشد. 15 پارامتر فیزیکی و شیمیایی از مجموع 20 نمونه برداشتی در ماه های خرداد و آبان 1394 از 10 منبع تامین کننده آب شرب جمع آوری شد و آزمایشات فیزیکی و شیمیایی بر اساس روش های مندرج در استاندارد متد صورت گرفت. بررسی میانگین غلظت های اندازه گیری شده نشان می دهد کلیه پارامتر های فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شده (,TDS ,TH ,Ca ,Mg ,Na ,F ,HCO3 ,SO4 ,pH ,NO3 ,NO2 ,EC ,Cl دما و کدورت) در منابع آب زیرزمینی در محدوده مطلوب و مجاز قرار دارند و انتظارات استانداردهای ملی و جهانی را برآورده می نمایند. مقدار آبدهی چاه های آب در آبان کاهش معنی داری داشته است. از لحاظ همبستگی بین مقدار EC با (TDS، TH،Ca ، Cl،  SO4وHCO3)، بین مقدار TDS با (TH،Ca ، Cl،  SO4وHCO3)، بین مقدار  THبا (Ca، Cl،  SO4وHCO3)، بین مقدار Ca با (Cl، SO4و HCO3)، بین مقدار Cl با (HCO3وSO4)، بین مقدار (SO4باHCO3)، بین مقدار (pH با F) همبستگی معنی دار مثبت وجود دارد و بین مقدار درجه حرارت با (F و pH) همبستگی معنی دار منفی وجود دارد. کیفیت شیمیایی آب شرب شهر آباده از وضعیت خوب و مطلوبی برخوردار است، بجز سختی کل که اگرچه در محدوده استاندارد قرار دارد، از نظر طبقه بندی جزء آبهای سخت طبقه بندی می شود.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، خواص فیزیکی و شیمیایی، املاح، غلظت، آباده
  • مینا خسروی*، علیرضا پرداختی صفحات 35-49
    آلودگی مواد غذایی به عنصر سمی آرسنیک، یکی از مسایل مهمی است که موجب به خطر انداختن بهداشت عمومی و سلامت موجودات زنده می شود. با توجه به اهمیت استفاده از مواد غذایی سالم، کنترل غلظت آرسنیک جهت حفظ سلامتی مصرف کننده حایز اهمیت است. لذا این تحقیق با هدف ارزیابی ریسک آرسنیک نسبت به بیماری های سرطانی و غیر سرطانی از طریق مصرف برخی محصولات کشاورزی در دو گروه مردان و زنان روستاهای قوجاق و گیلکلو شهرستان قروه، استان کردستان انجام شده است. در این تحقیق غلظت آرسنیک با توجه به اطلاعات آماری به دست آمده از شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کردستان در محصولات کشاورزی مورد مطالعه در محل های مورد نظر مشخص شد. همچنین ارزیابی ریسک غیرسرطانی و سرطانی با استفاده از شاخص آژانس حفاظت محیط زیست (EPA) مورد سنجش قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که مقدار ریسک غیر سرطانی برای آرسنیک برای محصولات مورد مطالعه در هر دو روستا پایین تر از یک بود. در بین نمونه های مورد آزمایش ریسک سرطانی آرسنیک به واسطه مصرف گندم در هر دو روستا نسبت به سایر محصولات بیشتر بود که در روستای گیلکلو و در گروه زنان بالاترین میزان ریسک سرطانی برابر با 7-10 × 00/3  فرد به دست آمد. نتایج نشان داد که خطری از لحاظ بهداشتی مناطق مورد مطالعه را تهدید نمی کند. همچنین احتمال ریسک سرطانی برای این عنصر به واسطه مصرف محصولات مورد مطالعه در هر دو روستا در سطح پایین می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آرسنیک، محصولات کشاورزی
  • احمد حامی*، ندا خدایاری صفحات 51-65

    بعلت گسترش سریع صنایع، شهرنشینی و جوامع دیگر و سیستم حمل و نقل ، آلودگی صوتی به میزان قابل توجهی در سال های اخیر افزایش یافته است. گیاهان بعنوان ارزانترین و طبیعی ترین عناصر برای کاهش آلودگی صوتی محیط در مقایسه با عناصر سخت از جمله سیمان، فلز، پلاستیک و مصالح دیگر مورد توجه قرار گرفته است. هدف نهایی کنترل صدا افزایش آسایش، رضایتمندی و سلامتی افراد ساکن شهرها می باشد. بعبارتی،کمربندهای سبز در شاهراه ها،خیابان ها به عنوان عوامل محافظت کننده اماکن مسکونی از آلودگی صوتی ناشی از تردد انواع وسایط نقلیه از مهمترین خدمات شهری فضای سبز به شمار می آید. براساس مطالعات انجام گرفته، درختان نسبت به سایر موانع هم ردیف خود در تقلیل آلودگی صدا از قابلیت بیشتری برخوردار بوده و موثر عمل می کنند. روش های متعددی برای اندازه گیری اثرات عناصر منظر بر کاهش صدا در سال های اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است این مطالعه تلاش دارد مهمترین روش های رایج در این زمینه را مورد بررسی قرار دهد. نتایج بدست آمده از روش های مورد بررسی نشان می دهد که عناصر سبز بعنوان یکی از عوامل مهم کاهنده صوت در محیط های شهری همچنین نقش مهم در افزایش جذابیت های بصری داشته و در نتیجه سطح تحمل افراد را نسبت به صوت های مزاحم افزایش می دهد و نحوه ترکیب و چیدمان این گونه ها وجنبه های زیباشناختی آن ها می تواند تاثیر مثبتی بر روی کاهش اثرات صوت های مزاحم بر روی افراد داشته باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، کمربندهای سبز، کاهنده های صوتی، شبیه سازی صوتی، جذابیت های بصری گیاهان
  • ملیحه امینی* صفحات 67-74
    پدیده کشند سرخ نوعی شکوفایی جلبکی است که موجب عدم نفوذ اکسیژن در لایه های عمیق تر آب می شود و با مصرف اکسیژن موجود در محیط آبی، شرایط را برای رشد و زندگی آبزیان بسیار سخت می کند و مرگ ماهیان را بدنبال دارد. شرایط شکوفایی جلبکی بسیار پیچیده است. در برخی مواقع این پدیده کاملا منشا طبیعی دارد و گاه از فعالیت های انسانی ناشی می شود. در شرایطی که منشا انسانی در بروز این پدیده مطرح است عوامل گوناگونی مانند ورود فاضلاب های انسانی و کشاورزی و صنعتی به منابع آبی که حاوی نیترات و فسفات هستند و به مقدار زیاد در کودهای کشاورزی استفاده می شوند، عوامل مهم و تاثیرگذار در تشدید شرایط کمبود اکسیژن در محیط آبی می باشند. همچنین افزایش گازهای گلخانه ای، گرد و غبار غنی از آهن، فاکتورهای هیدرولوژیک و تغییرات عظیم در آب و هوای جهانی، جابجایی و انتقال گونه های غیربومی از طریق آب توازن کشتی ها و بسیاری عوامل ناشناخته به عنوان عوامل تاثیرگذار در بروز این پدیده هستند. تاثیرات شکوفایی جلبک علاوه بر جانوران و آبزیان، مردم منطقه را نیز از نظر اقتصادی و بهداشتی متضرر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: شکوفایی جلبکی، مخاطرات زیست محیطی، آلودگی، پیشگیری
  • سحر رضایی*، سعید نادری، پیمان کرمی، فرزاد هوشیار صفحات 75-87
    وجود اطلاعات مربوط به پراکنش جغرافیایی و انتخاب زیستگاه، هسته مرکزی حفاظت و مدیریت گونه های تهدید شده است. تجزیه و تخریب زیستگاه از تهدیدات مهم تنوع زیستی محسوب می شود. بدین منظور، آگاهی از نیاز های زیستی و شناسایی زیستگاه مطلوب گراز نقش مهمی در اتخاذ شیوه های مدیریتی گونه و زیستگاه دارد. هدف از مطالعه حاضر، مدلسازی مطلوبیت زیستگاه گراز در پناهگاه حیات وحش جاسب و تعیین مهم ترین فاکتور های محیطی موثر بر انتخاب زیستگاه گونه می باشد. مطالعه حاضر در یک دوره یک ساله در 4 فصل مختلف سال صورت گرفته است. بدین منظور، از مدل تحلیل عامل آشیان بوم شناختی (ENFA) و نرم افزار بایومپر استفاده شد. لایه های اطلاعاتی به کار برده شده به عنوان متغیر های موثر بر روی حضور گونه شامل شیب، جهت، ارتفاع، فاصله از چشمه، فاصله از روستا، فاصله از قنات، فاصله از جاده، شاخص پوشش گیاهی، تیپ پوشش گیاهی، کاربری اراضی و فاصله تا توسعه انسانی، بوده است. نتایج حاصل از تحلیل عامل آشیان بوم شناختی نشان داد، مقادیر شاخص بویس برای الگوریتم میانگین میانه، میانگین هندسی فاصله، میانگین هارمونیک و حداقل فاصله در طول چهار فصل (بهار، تابستان، پاییز و زمستان) و بازه یک ساله کم است. بر اساس مقادیر شاخص بویس می توان نتیجه گیری کرد، صحت نقشه های تولیدی چندان مناسب نمی باشد. دلیل این امر بالا بودن واریانس مدل می باشد که نشان دهنده پایین بودن دقت مدل و قدرت پیش بینی پایین مدل است. بنابراین، مدل تحلیل عامل آشیان بوم شناختی برای زیستگاه های با کیفیت پایین و مقیاس کم، قابلیت کمتری دارد. از این رو تحلیل عامل آشیان بوم شناختی روش مناسبی به منظور مطالعه زیستگاه انتخابی گراز در پناهگاه حیات وحش جاسب نمی باشد. لذا شناسایی توزیع و پراکندگی گونه گراز در پناهگاه حیات وحش جاسب به عنوان یک راهگشا، برای مدیران و کارشناسان محیط زیست و کشاورزان به منظور رسیدن به یک تصمیم مدیریتی کار آمد جهت کاهش تضاد و همچنین شناسایی مناطقی که ریسک خسارت در آن ها بالاست و باید در اولویت حفاظتی باشند، نقش دارد.
    کلیدواژگان: خوک وحشی (Sus scrofa)، پناهگاه حیات وحش جاسب، مطلوبیت زیستگاه، تحلیل عامل آشیان بوم شناختی
  • منصوره قوام*، زینب سلیمانی نژاد صفحات 89-101
    گیاهان یکی از اولین و در دسترس ترین منابع قابل استفاده در درمان می باشند. امروزه استفاده از گیاهان دارویی به شدت در حال افزایش است. شناخت سلیقه و رویکرد جوامع به مصرف گیاهان دارویی و همچنین توجه به دیدگاه ها و پیشنهادهای مصرف کنندگان گیاهان دارویی، می تواند راهنمای خوبی برای برنامه ریزان و سیاستگذاران صنعت دارویی کشور باشد. وجود تقاضا برای گیاهان دارویی تحت تاثیر عوامل مختلف فرهنگی و اجتماعی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل مختلف اجتماعی در تقاضای گیاهان دارویی و تاثیر اکوسیستم های مرتعی در تامین گیاهان در اصفهان انجام شد. جمع آوری داده به روش پیمایشی بود که با استفاده از پرسشنامه از 33 فروشنده گیاهان دارویی در اصفهان در سال1394 انجام شد. روایی پرسشنامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برابر 877/0 بود که اعتبار پرسشنامه را اثبات نمود. نتایج نشان داد، گل گاوزبان (6/57 %) به عنوان بیشترین گیاه خریداری شده و بیماری های اعصاب و روان (2/79%) بیشترین علت مراجعه مردم به عطاری های اصفهان بودند. همچنبن بیشترین گیاهان دارویی خریداری شده توسط عطارها از رویشگاه های مرتعی بوده است.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، ویژگی حرفه ای، عطاری، اصفهان، اکوسیستم های مرتعی
  • کیوان کیانی، مهدی خاکزند* صفحات 103-113

    امروزه یکی از معضلات شهری مدیریت مناسب زباله با کم ترین آسیب به محیط زیست می باشد. در بین راه حل های متداول دفن زباله، در لندفیل ها، بهترین روش های مدیریت زباله در جهان می باشد. اما به توجه به بررسی های انجام شده توسط محققین عمر مفید این سایت ها بین 25 تا 30 می باشد. در دهه های اخیر احیای این سایت ها مورد توجه جهان قرار گرفته است و پروژه های موفق بسیاری را در سرتا سر جهان شاهد هستیم. اما متاسفانه سیاست بهیافت لندفیل [1] ها در ایران هنوز دچار بی توجهی می باشد. هدف این نوشتار درس گرفتن از تجارب پروژه های انجام شده در سطح جهان به منظور استفاده از این تجارب در مدیریت شهرهای ایران است که با انتخاب لندفیل دره ژوان (گاراف) [2] به عنوان نمونه موردی و یک پروژه موفق (منتخب 8 مسابقه معماری در سطح جهان) [3]، به بررسی و تحلیل این پروژه با بررسی متون و مصاحبه با شرکت طراح پروژه پرداخته شده است. که در آغاز با استفاده از اقدامات و راهبرد های اتخاذ شده در این پروژه با توجه به چالشهای موجود سایت و سیاست های بالا دستی به تحلیل کارشناسانه نقاط قوت و ضعف پروژه پرداخته شده است و در نهایت به تبیین فاکتور های مهم در بهیافت[4] این پروژه جهت الگوگیری از پروژه های مشابه با توجه به معضلات امروز شهر تهران در توسعه لندفیل ها و بهره گیری سایر شهرهای ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بهیافت لندفیل، هویت، ژئومورفولوژی، هیدرواقلیم، مسائل زیست محیطی
  • ابوالمحمد بندری، امید جمشیدی صفحات 115-131

    امروزه یکی از مسایل بحران زا و مهم پیش روی بشر، چالش های زیست محیطی است. یکی از عوامل اصلی این بحران، عدم توجه و ناکافی بودن آموزش های زیست محیطی است. شناخت وضعیت نگرش دانشجویان به عنوان یکی از قشرهای تاثیرگذار جامعه و راهکارهای تقویت آن می تواند زمینه ساز برنامه ریزی آتی به منظور بهبود وضعیت دانش و آگاهی زیست محیطی گردد. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت نگرش زیست محیطی و راهکارهای تقویت آن در بین دانشجویان دانشکده کشاورزی محقق اردبیلی بود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر دانشجویان کشاورزی دانشکده کشاورزی محقق اردبیلی (1929=n) بود که با فرمول کوکران 140 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از پنل متخصصین و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد به طورکلی دانشجویان دارای دیدگاه زیست محیطی نسبتا مثبتی می باشند. همچنین نتایج تحلیل همبستگی پیرسون و اسپیرمن نشان داد که رابطه معناداری بین دیدگاه دانشجویان مورد مطالعه بر اساس متغیرهای سن، درآمد، مقطع و رشته تحصیلی، تحصیلات پدر و مادر، بعد خانوار، ترم تحصیلی، واحدگذرانده و میزان استفاده از منابع اطلاعاتی وجود دارد. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که پنج متغیر بهبود راهکارها، منابع اطلاعاتی، معدل، ترم تحصیلی و سن 51 درصد واریانس سطح نگرش زیست محیطی دانشجویان کشاورزی را تبیین می کنند. اگرچه دانشجویان مورد بررسی دارای نگرش نسبتا مطلوبی نسبت به محیط زیست بودند اما به منظور ختم این نگرش به رفتار مسیولانه باید اقدامات متعددی در سطح خرد و کلان انجام پذیرد. بسترسازی مناسب برای ارایه آموزش های لازم توسط مراجع آموزشی مسیول، می تواند دیدگاه دانشجویان را به سوی حفاظت از محیط زیست مساعدتر نموده و با ایجاد تشکل های حامی محیط زیست و حمایت از آن ها علاوه بر بهبود نگرش زیست محیطی اقدامات عملی نیز در جهت حفظ محیط زیست انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: نگرش زیست محیطی، راهکارهای بهبود، دانشجویان کشاورزی
  • احسان درستکار*، رقیه ودایع خیری صفحات 133-143
    فضا و استقرار فعالیت و سکونت در آن نیازمند سازمانی مستقل در کنار مراحل و فرایندهای اجرایی است. سازمانی که از آن به عنوان نقطه کلیدی در ایجاد تعادل و توازن در منطقه یاد می شود. سازمان فضایی در دو شکل موجود و پیشنهادی بیان می گردد که تا تشخیص و شناسایی درست و تحلیل مناسب وضع موجود نمی توان به الگوی پیشنهادی دقیق به شکل صحیح و منسجم رسید. از این رو مرحله شناخت در مراحل ابتدایی بسیار مهم و ضروری است. از طرفی مراحل اجرایی سازمان فضایی خود از فرایندی دشواری پیروی می کند. مسئله تحقیق پی بردن به مراحل پیچیده سازمان فضایی در کنار رسیدن به اهداف منطقه است. هدف تحقیق رسیدن به یک فرایند مشخص و نظام مند در سازمان فضایی که با روش تحقیق اسنادی و بررسی کتابخانه ای انجام شده است. نتیجه حاصل پس از بررسی و مطالعه کتوب و اسناد موجود این است که سازمان فضایی مناسب و کارا شامل مراحل تشخیص فضا، تشخیص اجزا، تحلیل اجزا به تفکیک عناصر در محیط و ویژگی های آنها و در نتیجه تصویر سازی و شکل بندی سازمان فضایی به شکل کلان می باشد که با انجام درست مراحل فوق به سمت تعادل منطقه ای گام بلندی برداشته می شود.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، سازماندهی فضایی منطقه، چیدمان فضایی، پایداری محیطی
  • مصطفی اسماعیلی شایان*، غلامحسن نجفی، احمد بناکار صفحات 145-159

    در این پژوهش بر اساس داده های هواشناسی و همچنین استفاده از استاندارد مدل ساندیا در هواشناسی مجازی، اقدام به طراحی و شبیه سازی نیروگاه فتوولتاییک در 5 ساختمان شرکتی در استان های تهران، فارس، قم و یزد شد. داده های شبیه سازی و طراحی با داده های واقعی مصرف توان اعتبار سنجی شده و ساختمان شعب سبز معرفی شدند. نتایج مطالعات طراحی فنی نیروگاه های متصل به شبکه (تولید-تقاضا) نشان داد: شعبه ی دستواره ی تهران مستقل از شبکه ی سراسری برق، تقاضای توان الکتریکی را تا 151 درصد تامین می کند. این شعبه به عنوان شعبه ی سبز معرفی شد. نیروگاه ساختمانی شعب: مرکزی یزد  37/26 درصد، امیرکبیر تهران 80/38 درصد، سیبویه شیراز 90/41 درصد و بولوار امین قم  72/21 درصد از تقاضای توان الکتریکی ساختمان شعب را پاسخ داد. تحلیل اقتصادی دوره ی بازگشت سرمایه در نیروگاه ساختمان شعبه ی دستواره تهران را کمینه و معادل 16/5 سال و سیبویه شیراز را بیشینه و معادل 51/8 سال نشان داد. تحلیل تامین نیاز ساختمان شعب از طریق نیروگاه فتوولتاییک اثبات کرد: استفاده از ساختمان با مساحت بزرگ در شعب سبز بانک ها بهینه نبوده و بهتر است از فضای پارکینک و حیاط که همزمان نیاز به سیستم تهویه ی مطبوع ندارند، جهت تامین سطح مورد نظر نیروگاه استفاده شود. بیش ترین تابش بر دیوارهای جنوبی به میزان 90 کیلووات ساعت بر مترمربع در مهرماه و کمترین مقدار آن در خردادماه به میزان 21 کیلووات ساعت بر مترمربع ثبت شد.  ساختمان های واقع در عرض جغرافیایی تهران به منظور بهره گیری بیشینه از مساحت برای تولید انرژی نیروگاهی فتوولتاییک بهتراست شمالی باشند و از دیوار جنوبی همزمان برای تامین سطح مورد نیاز نیروگاه فتوولتایک بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدل ساندیا، نیروگاه فتوولتاییک، شعبه ی سبز
  • محمد اسکندری ثانی، مرتضی اسمعیل نژاد* صفحات 161-173

    ارزیابی پویش درازمدت جامعه تحت تاثیر نهادهای رسمی و غیررسمی، در حوزه اخلاق و فرهنگ زیست محیطی راهی برای سنجش توسعه پایدار شهری و منطقه ای قلمداد می شود. بر این منوال در طرح ریزی بسیاری از برنامه های پایداری، حوزه فرهنگ و گرایش های حاکم بر جامعه از ضروریات طرح ها و برنامه هاست. این پژوهش به ارزیابی عوامل موثر بر نگرش ها و رفتارهای مثبت زیست محیطی شهروندان بیرجندی پرداخته است. نوع تحقیق کاربری و روش آن توصیفی تحلیلی است. سه شاخص آگاهی زیست محیطی؛ نگرش زیست محیطی و رفتار زیست محیطی افراد مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق نیز افراد بالای 18 سال سن در شهر بیرجند، که به شیوه ترکیبی احتمالی-طبقه ای و تعداد 50 عدد پرسشنامه در محلات هفت گانه شهر بیرجند تکمیل گردیده است. در این تحقیق حدود 9 فرضیه مورد آزمون واقع شده و نقش عواملی چون جنس، سن، سطح تحصیلات، نوع تحصیلات، نزدیکی با طبیعت، محل تولد، پایگاه اقتصادی - اجتماعی و غیره در فرهنگ زیست محیطی افراد سنجیده شده اند. نتایج حاصل از این تحقیق همگی این نکته را مجددا یادآور می شود که همه افراد علاقه مند به آموزش و دوستدار طبیعت هستند؛ لیکن به دلیل عدم توجه به مسئله فرهنگ سازی و عدم بهره گیری از روش های جذاب و نوین آموزش از طبیعت به نام حفاظت فاصله گرفته و در مواقعی آن را مورد تخریب نیز قرار می دهند. بطور خلاصه حاصل این پژوهش نشان داد که سن بالاتر؛ نزدیکی بیشتر با طبیعت، محل تولد؛ پایگاه اقتصادی اجتماعی افراد؛ سطح تحصیلات و آگاهی های زیست محیطی بیشتر افراد موجب ایجاد نوعی فرهنگ زیست محیطی ناخودآگاه می گردد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، فرهنگ، رفتار زیست محیطی، شهر بیرجند
  • سعیده اسکندری*، سمانه اسکندری صفحات 175-187
    طی سال های اخیر آتش سوزی در جنگل های ایران بخش وسیعی از این اکوسیستم های ارزشمند را نابود کرده است. با توجه به این که ایران جزء کشورهای کم جنگل جهان محسوب می شود، بررسی پیامدهای آتش سوزی در جنگل های ایران و شناخت روش های مقابله با آنها به منظور ارایه راهکاری برای کاهش این آتش سوزی ها ضروری است. آتش سوزی در جنگل های ایران علاوه بر خسارت های اقتصادی و آلودگی های محیط زیستی، در از بین بردن گونه های گیاهی و جانوری منحصربه فرد این جنگل ها، کاهش تنوع زیستی و کاهش ارزش کیفی گونه های گیاهی صنعتی نیز تاثیر مهمی داشته است. به علاوه آتش سوزی های اخیر در جنگل های ایران باعث افزایش انتشار گازهای گلخانه ای نیز شده است که خود نقش مهمی در گرمایش این اکوسیستم ها و افزایش وقوع آتش سوزی های متعاقب در این جنگل ها داشته است. وجود این پیش زمینه به همراه آتش سوزی های عمدی و غیرعمدی انسانی در این اکوسیستم ها، وقوع آتش سوزی های مکرر در جنگل های ایران را دوچندان کرده است، بنابراین طراحی و توسعه روش های مقابله موثر با این آتش سوزی ها به صورت پیش گیرانه و عملیاتی ضروری به نظر می رسد. در این زمینه روش های متعددی از مدل سازی خطر وقوع و گسترش آتش سوزی با استفاده از فناوری های سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی توسعه یافته اند که نقش موثری در پیش بینی و پیش گیری از  این حریق ها دارند.
    کلیدواژگان: پیش بینی آتش سوزی، جنگل های ایران، عوامل انسان ساخت، عوامل طبیعی
  • سهراب مرادی* صفحات 189-199

    علوفه محصول اصلی مراتع است. با تعیین ارزش اقتصادی علوفه مراتع، می توان مدیران را به سمت برنامه ریزی صحیح و مدیریت بهینه بهره برداری هدایت کرد. هدف این مقاله، برآورد ارزش اقتصادی کارکرد تولید علوفه مراتع حوزه آبخیز زمکان در استان کرمانشاه است. محاسبه ارزش علوفه تولیدی و قابل استحصال از هر هکتار مرتع یکی از روش های برآورد ارزش اقتصادی آن می باشد. این روش مستلزم اطلاع از وضعیت انواع تیپ های مرتعی و مقادیر قابل استحصال در هر تیپ مرتع می باشد. با استفاده از تفسیر تصاویر ماهواره ای IRS-P6 سنجنده هایLiss III  وLiss IV  وسعت و نوع تیپ های مرتعی حوزه آبخیز مشخص شد و میانگین تولید علوفه در هکتار هر یک از تیپ های مرتعی با استفاده از نظر کارشناسان، آمارهای رسمی و افراد مطلع منطقه حاصل شد. قیمت علوفه به دلیل اینکه از نظر اقتصادی یک کالای ناهمگن محسوب می شود، با استفاده از روش قیمت گذاری هدونیک برآورد شد. نتایج نشان داد که رانت اقتصادی و ارزش مورد انتظار هر هکتار از مراتع ناشی از تولید علوفه به ترتیب در مراتع نیمه متراکم برابر 870 و 13594 هزار ریال در هکتار و در مراتع کم تراکم 580 و 9063 هزار ریال در هکتار است. بنابراین می توان استنباط کرد که مراتع منطقه نقش مهمی در اقتصاد محلی و منطقه ای ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: ارزش مورد انتظار مرتع، رانت اقتصادی مرتع، ارزش گذاری اقتصادی، روش قیمت گذاری هدونیک، حوزه آبخیز زمکان
  • منصور جهان تیغ* صفحات 201-211
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اعماق مختلف خاک تالاب هامون که ناشی از رسوبات دهه های اخیرتالاب هامون می باشد. برای اجرای این پژوهش نمونه ها به روش تصادفی انتخاب و پس از حفر پروفیل خاک به عمق 100 سانتیمتری، نمونه ها از اعماق 5-0، 50-5، 75-50 و 100-75 سانتیمتری برداشت و خصوصیات، pH، EC، مواد آلی، ازت، کربنات کلسیم، درصد رطوبت اشباع، فسفر و بافت خاک اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از برنامه آماری SPSS موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش عمق از میزان pH، EC، رطوبت، مواد آلی، کربن آلی، ازت، کربنات کلسیم، درصد رطوبت اشباع، فسفر و رس کاسته شده و از لحاظ آماری نیز در سطح 01/0اختلاف معنی داری بین این ویژگی ها در اعماق مختلف وجود دارد که دلیل آن بالا بودن مواد عالی در سطح خاک ناشی از برگشت بیوماس هوایی گیاهان و تجزیه لاش برگ ها بوده است که چنین روندی بر روی سایر خصوصیات خاک نیز تاثیر داشته است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش عمق بر میزان سیلت و شن خاک تالاب هامون افزوده می شود و در سطح 01/0 اختلاف معنی داری بین آن ها وجود دارد. با توجه به کمبود مکان های تفرجگاهی در منطقه سیستان، تالاب هامون با خاک مناسب پتانسیل بالایی در ایجاد محیط تفرجگاهی و گردشگریدارد.
    کلیدواژگان: تالاب هامون، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، عمق خاک، بیوماس
|
  • Seyedeh Soolmaz Dashti *, Fate Meh Dashtebozorgi Pages 1-21
    Nowadays, location surveys are very common in industrial development for all power plants. In these studies, different criteria are taken into account to select the best place to build a power plant. In the present research, in the first stage, a variety of power plants and their mode of operation were investigated. Then, in the next step, the effective parameters in the activity of the power plant, its location and its performance were determined and divided into three categories of environmental, technical, socio-economic and environmental constraints. In general, all criteria and sub-criteria were expressed in relation to the location of different types of power plants (heater, gas, combined cycle, nuclear, hydroelectric, pumped storage, waves, tidal, wind, solar, geothermal, biomass, diesel and magneto-hydrodynamics). Finally, by specifying such criteria as: energy source of power plants, usability and availability of resources, costs, desirable or unfavorable effects on the human environment, and power generation capabilities, a summary of the characteristics of a power plant was identified.
    Keywords: location, Construction, Environment, Power Plant
  • Haniyeh Nowzari *, Leila Nematollahi Pages 23-33

     Physicochemical properties of water are among the important parameters that have a special place in the health of water consumption. Therefore, the purpose of this study is to investigate the quality parameters of drinking water in Abadeh to determine its health. Sampling was carried out during June and November 2015 and 15 physical and chemical parameters in 20 samples in total taken from 10 drinking water resources was determined. Physical and chemical analyses were done according to the standard methods. The study of measured mean concentration showed that all measured physical and chemical parameters (Cl, EC, NO2, NO3, pH, SO4, HCO3, F, Na, Mg, Ca, TH, TDS, temperature, turbidity) of the underground water resources were desirable and met the expectations of national and international standards. The discharge of water wells has been a significant decrease in November. On the other hand, the results showed significant positive associations between EC with (Cl, SO4, HCO3, Ca, TH, and TDS), TDS with (Cl, SO4, HCO3, Ca, and TH), TH with (Cl, SO4, HCO3, and Ca,), Ca with (SO4, Cl, and HCO3), Cl with (SO4 and HCO3), SO4 with HCO3 and pH with F. However, the result showed significant negative associations between temperature with (pH and F). The quality of the drinking water of Abadeh city has a good and desirable condition, except for total hardness, although is in the standard range the water of this city is classified as hard water. .

    Keywords: drinking water, Physicochemical features, Salts, concentration, Abadeh
  • Mina Khosravi *, Alireza Pardakhti Pages 35-49
    Food contamination to arsenic toxic element is one of the important issues that endanger the public health and the health of living organisms. Given the importance of healthy food, controlling the concentration of arsenic to protect the health of consumers is important. Therefore, this study has been done aimed to assess the risks of carcinogenic and non-carcinogenic diseases arsenic through consumption of some crops in both men and women in the villages Ghoojagh and Gilakloo of Qorveh County, the Kurdestan province. In this study, concentrations of arsenic, was found according to the statistical information obtained from the Water and Sewage Company Kurdestan province in crops. As well as non- carcinogenic and carcinogenic risk assessment was measured using indicators Environmental Protection Agency (EPA).  The results showed that the amount of non- carcinogenic risk for arsenic for crops in both villages was less than one. Among the samples tested arsenic carcinogenic risk due to the consumption of wheat in both villages was higher than other products, that in the Gilakloo village and in women, the highest risk of carcinogenic was 3.00 × 10-7 person.   The results showed that no danger threatens the health of the studied areas. Also possibility of the risk of the carcinogenic for this element through the using of these studied products in the both villages is low.
    Keywords: Risk Assessment, Arsenic, Crops
  • Ahmad Hami*, Neda Khodayari Pages 51-65

    Because of the rapid industrialization, urbanization and other communication and transport systems, noise pollution has reached to a disturbing level over the years. Plants have been suggested as an affordable and natural construction to mitigate outdoor noise pollution in comparison to concrete, metal, plastic and other man-made materials. The goal of noise control is to promote relaxation, satisfaction and well-being in urban residents.  Green belt is known as one of the most important and effective method in residential areas to reduce noise pollution caused by road traffic in urban areas. A row of trees may be an effective technique than other barrier in decreasing noise pollution. In recent years, several methods have been used for measuring the effects of landscape elements on noise reduction. This study attempts to review the applied methods herein. The results showed that green elements not only mitigate noise pollution but also play important role in creating attractive scenes for people which may enhance human tolerance for noise pollution. In addition, organization of plants and their aesthetic values may have positive role on noise reduction.

    Keywords: Noise pollution, green belts, noise attenuation, sound simulation, vegetation visual aesthetic
  • Malihe Amini * Pages 67-74
    Red tide is an algal bloom phenomenon which causes a lack of oxygen in the deeper water layers and with consumption of oxygen in the water, conditions for growth and aquatic life will be very hard and also can cause fish death. Algal bloom is a very complex phenomenon. In some cases, it has quite natural origin and sometimes it is occurred due to anthropogenic activities. In the absence of anthropogenic cause of this phenomenon, there are varieties of factors such as wastewater, agricultural and industrial wastewaters which contains Nitrate and Phosphate and in large quantities used in agricultural fertilizers; important factors affecting the aquatic environment are exacerbated in low-oxygen conditions. Also increase in greenhouse gases, Iron-rich dust, hydrological factors and massive changes in global climate, handling and transport of non-indigenous species through ballast water of ships and many unknown factors are affecting on occurrence of the red tide. Algal bloom could affect the fishes, aquatic organisms, and also could have negative effects on economy and health of the local peoples in the affected region.
    Keywords: Algal Bloom, Environmental hazards, Pollution, prevention
  • Sahar Rezaei *, Saeid Nadert, Peyman Karami, Farzad Hoshyar Pages 75-87
    The information about the geographical distribution and habitat selection is the core of the conservation and management of threatened species. Habitat destruction is one of the major threats to biodiversity. Therefore, knowledge of the need for biological and identify favorable habitats for wild boar have very important role in the way of habitat species management. This study is going to model the habitat of wild boar in Jassib wildlife sanctuary and determine the most important environmental factors affecting the choice of species-habitat. The provided survey has conducted in one-year period in four different seasons of the year. So Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) and software Bayvmpr was used. Information layers used as effective variables on the species consisted of, slope, aspect, elevation, distance from the source, the distance from the village, away from canals, roads, vegetation index, vegetation type, land use and distance to human development, respectively. The results of the analysis showed that ecological niche factor, Boyce index values for average algorithm median, mean geometric distance, the harmonic mean and minimum distance during four seasons (spring, summer, autumn and winter) and a one-year period is not really enough. Boyce can be concluded based on index values; the accuracy is not very good production. The reason for this variance is high, indicating low precision and low predictive power of the model. Based on index values of Boyce it can be concluded that the accuracy production is not very good. The reason is for the higher variance which indicating lower precision predictive power of the model. Thus, ecological niche factor analysis model is less functional due to low quality and small-scale habitats. The ecological niche factor analysis is not a good way to study the habitat of Jassib hogs Wildlife. Therefore, identification of species distribution and dispersion of wild boar in Jassib wildlife sanctuary have paly important role as a facilitator for executives and environmental experts and farmers in order to achieve an efficient management to reduce conflict as well as identify areas that are at high risk damage and their protection must be in a priority as well.
    Keywords: Wild boar (Sus scrofa), Jassib Wildlife Sanctuary, Habitat Utility, Ecological niche factor analysis
  • Mansooreh Ghavam *, Zeynab Soleimaninejad Pages 89-101
    Plants are one of the first and most accessible sources of treatment. Today, the use of medicinal plants is increasing rapidly. Knowing the taste and approach of communities to taking medicinal plants, as well as paying attention to the views and suggestions of consumers of medicinal plants, can be a good guide for planners and policy makers of the country's pharmaceutical industry. The demand for medicinal plants is influenced by various cultural and social factors. This research was carried out with the aim of investigating the role of various social factors in the demand of medicinal plants and the impact of rangeland ecosystems on supplying plants in Isfahan. This research was carried out using a survey method. Data from this research was gathered through a questionnaire from 33 selleres of herbal medicine in Isfahan in 2015. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Cronbach's alpha coefficient equaled 0.877, which proved the credibility of the questionnaire. The results showed that Echium amoenum (57.6%) was purchased as the largest plant, and psychiatric and psychological disorders (79.2%) were the most common cause of referring people to Isfahan's herbal medicine stores. Also, the most medicinal plants purchased by seller of them, have been from rangeland habitats.
    Keywords: Medicinal plants, Professional characteristics, Herbal medicine stores, Isfahan, Rangeland ecosystems
  • Keyvan Kiani, Mehdi Khakzand * Pages 103-113

    Nowadays, one of the urban problems is proper waste management with minimal damage to the environment. Landfills are one of the most common waste management solutions in the world. However, according to studies conducted by researchers, the useful life of these sites is between 25 and 30. In recent decades, the revitalization of these sites has attracted worldwide attention, and we are witnessing many successful projects around the world. Unfortunately, the landfill policy in Iran is still neglected. The purpose of this article is to learn from the experiences of projects carried out worldwide in order to use these experiences in the management of Iranian cities by selecting the landfill of the Xuan Valley (Garaf) as a case study and a successful project (selected 8 architectural competitions worldwide), This project has been reviewed and analyzed by reviewing the texts and interviewing the project design company. At the beginning, using the measures and strategies adopted in this project, according to the existing challenges of the site and high-level policies, the strengths and weaknesses of the project have been expertly analyzed, and finally, important factors in the project's approach to modeling have been explained. Similar projects have been discussed with regard to the current problems of Tehran in the development of landfills and the use of other cities in Iran.

    Keywords: Landfill upcycle, Identity, Geomorphological, Hydro climate, Environmental Issues
  • Abolmohammad Bandari, Omid Jamshidi Pages 115-131
    Background and Objectives

    Nowadays, environmental challenges are one of the major and critical issues confronting humanity. One of the main causes of this crisis is lack of attention and environmental education. Understanding the attitudes towards environment of students as one of the most influential community could be basis for future planning in order to improve knowledge and awareness of the environment. So this study was aimed to investigate the agricultural student’s attitude towards environment and identify strategies to improve it.

    Method

    This study is an applied research which utilized survey method. Target population was agricultural student of the university of Mohaghegh Ardabili (n=1929) which applying Cochran formula sample size determined as 140 people and using stratified sampling method information gathered. Research tool was a questionnaire which its validity approved by panel of expert and its reliability evaluated by Alpha Cronbach coefficient.

    Results

    The result of study showed that participants had a relatively positive attitude toward environment. Also the Pearson and Spearman correlation coefficient indicated that there was significant relation between attitudes and some independent variables. Regression analysis showed that 5 variables including strategies improvement, information resources, GPA, current educational semester and age defined 51% of dependent variance.

    Conclusion

    Although students had a relatively positive attitude toward environment but to lead this attitude to responsible environmental behavior, several actions must be performed on micro and macro levels. Prepare basis to provide necessary training by the responsible educational agent could lead student attitude to suitable level. Also by creating a supportive environment NGOs and supplying them, improving their environmental attitudes as well as actions carried out in order to protect the environment are accessible.

    Keywords: Environmental attitude, Improvement strategies, Agricultural Students
  • Ehsan Dorostkar *, Roghyeh Kheiri Pages 133-143
    Space and deployment activities and living it requires an independent organization with administrative procedures and processes. Organization as a key point in creating a balance in the region will be remembered. The step is very important and necessary to recognize in the early stages. Space and deployment activities and living it requires an independent organization with administrative procedures and processes. Organization as a key point in creating a balance in the region will be remembered. The step is very important and necessary to recognize in the early stages.The spatial organization of the executive process is a difficult process to follow. The research is to understand the complex process of spatial organization with the goals of the region. The goal of achieving a clear and systematic process in which the spatial organization of research method is documentary and library. which are major steps to do just taken a big step towards regional balance.
    Keywords: Spatial organization, spatial layout, Environmental sustainability
  • Mostafa Esmaeili Shayan *, Gholamhassan Najafi, Ahmmad Banakar Pages 145-159

    In This Study, According To The Regional Meteorological Station And Sandia Model, As Well As Through Meteorological Data On Virtual Test (Nasa), The Simulation And Design Of Solar Photovoltaic Power Plants In Five Bank Branches In The Provinces Of Tehran, Fars, Yazd And Qom. Ability To Meet All The Demand For Power From Photovoltaic Power Stations Where They Were Introduced As A Green Branch. The Results Showed: Branch Of Shahid Dastvare Is Ideal To Green Branch And Can Be Introduced In Tehran. In Other Locations, According To The Production Capacity Of Its Power Sector Energy Efficiency Can Be Part Of Requirements Through Supply Photovoltaic Power Plant. The Design Of Grid-Connected Power Plants To Branch Showed: Tehran Dastvare Branch Can Supply Its Electrical Power (151%) Independently Of The Electricity Distribution Network And Is Referred To As The Green Branch. Also, The Photovoltaic Power Plants Of Branches: Yazd, Amir Kabir Tehran, Sibouei Shiraz And Blv. Amin Qom Can Provide 26.27, 38.88, 41.94% And 21.72% Of The Energy Building's Needs. The Analysis Of The Curve Supplying The Requirements Of Branches Building Showed: Photovoltaic Power Plant That Use In Large Buildings Green Branches Not Optimal And It Is Better To Use The Parking Space, The Yard, Etc Which Do Not Require The Air Conditioner At The Same Time And Maintain The Plant Level.

    Keywords: Sandia Model, Solar Photovoltaic Power Plant, Green Branches
  • Mohamad Eskandari Sani, Morteza Esmailnejad * Pages 161-173

    Assessing the long-term dynamics of society under the influence of formal and informal institutions in the field of environmental ethics and culture is considered a way to measure sustainable urban and regional development. In this way, in planning many sustainability programs, the field of culture and the prevailing tendencies of the society are among the necessities of plans and programs. This study evaluates the factors affecting the positive environmental attitudes and behaviors of Birjand citizens. The type of user research and its method is descriptive-analytical. 3 indicators of environmental awareness; Environmental attitudes and environmental behavior of individuals have been studied. The statistical population of the study is people over 18 years of age in Birjand, which has been completed in a probabilistic-stratified method and 50 questionnaires in seven districts of Birjand. In this study, about 9 hypotheses have been tested and the role of factors such as gender, age, level of education, type of education, proximity to nature, place of birth, socio-economic status, etc. in the environmental culture of individuals have been measured. The results of this study all reiterate that all people are interested in education and nature lovers; however, due to the lack of attention to the issue of culture and the lack of use of attractive and new methods of education, they distance themselves from nature in the name of protection and sometimes destroy it. In summary, the results of this study showed that older age; Closer to nature, place of birth; Socio-economic base of individuals; the level of education and environmental awareness of most people creates a kind of unconscious environmental culture.

    Keywords: Environment, Culture, Environmental Behavior, Birjand
  • Saeedeh Eskandari * Pages 175-187
    Fire in the forests of Iran has destructed a large part of these valuable ecosystems in the recent years. Regarding to that Iran is one of the low-forest cover countries in the world, investigation of fire consequences in the forests of Iran and recognition of opposition methods to fire in these forests is essential to present a solution to decrease these fires. Fire in the forests of Iran has had an important effect in destruction of unique flora and fauna, decrease of biodiversity and decrease of qualitative value of industrial plant species in addition to the economic damages and environmental pollutions. Furthermore, the recent fires in the forests of Iran have also increased the greenhouse gas emissions which it has an important role in the warming of these ecosystems and increasing of subsequent fires occurrence in these forests. This pre-background along with human-caused intentional and non-intentional fires in these ecosystems, has increased the continuous fires occurrence in the forests of Iran. Thus, development and designing of the effective opposition methods to these fires as preventing and operating methods is essential. Many different methods of fire occurrence and spread modeling have been developed using RS and GIS technologies which it seems that these methods have the effective role in predicting and preventing of these forests.
    Keywords: Fire prediction, forests of Iran, anthropogenic factors, natural factors
  • Sohrab Moradi * Pages 189-199

    Forage is the main product of ranges. Through determining the economic value of ranges forage, managers can be directed towards the optimal management of productivity. The purpose of this paper is to estimate the economic value of forage production in the ranges of Zemkan basin located in Kermanshah province. Calculating the value of forage production per square hectare is one of the employed methods used for this purpose. This method involves the awareness of the status of various range types and the producible rate in each range type. Using the interpretation of IRS-P6 satellite images, Liss III and Liss IV sensors, there were determined the area and kind of range types in Zemkan basin. Also, the average forage production per hectare was determined in each range type using experts' attitudes, official statistics, and the information of native individuals. Forage prices are estimated using the Hedonic pricing method as they are economically heterogeneous. The results showed that the economic rents and the expected values of each hectare of ranges are 870 and 13594 Rials per hectare in moderately dense ranges and 580 and 9063 Rials per hectare in low-dense ones. Therefore, it can be inferred that the related ranges can play a significant role in both local and regional economy.

    Keywords: Expected value range, Economic rent range, Economic valuation, Hedonic pricing method, Zemkan basin
  • Mansour Jahantigh * Pages 201-211
    The aim of this research was Study on soil chemical and physical properties at various ‎depths of Hamoun wetland soil ecosystem causes in recent decade floods. In this research soil ‎samples were taken from the 0-5, 5-50, 50-75 and 75-100 cm depth at each location, and analyzed ‎for pH, EC, ESP, CaCO3, organic mater, organic carbon, potassium, nitrogen, phosphorus, SAR, ‎SP, calcium and texture. The data was organized and entered into Statistical Package for Social ‎Sciences (SPSS) software version 20.0 for windows. The data shows that pH, EC, ESP, CaCO3, ‎organic mater, organic carbon, potassium, nitrogen, phosphorus, SAR, SP, calcium and clay has ‎been indirectly relationship with depth. The relationships between this parameters and soil depth ‎has significantly in 1% level (P
    Keywords: Hamoun wetland, soil chemical, physical properties, Soil depth, biomass‎