فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1400)

نشریه انسان و محیط زیست
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نغمه دهخدا، سید علیرضا حاجی سید میرزاحسینی*، پروین نصیری، سید محمدرضا میری لواسانی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    آلودگی صدا یکی از مهم ترین عوامل زیان آور در محیط کار بوده و فراگیرترین عامل فیزیکی تهدید کننده ی سلامت شاغلین در محیط کار به خصوص در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. صنعت تولید بلور از جمله صنایعی ا ست که به علت حضور ماشین آلاتی نظیر کوره و فرمینگ در آن، کارگران عموما با عامل زیان آور صدا در مواجه هستند. صدا در صنعت سبب ایجاد تاثیرات ذهنی شده و به تبع آن ریسک رخداد حوادث را بالا می برد؛ حوادثی که سبب افزایش هزینه ها شده و کاهش بهره وری را به همراه دارد. مطالعه ی پیش رو تلاشی به منظور ارزیابی تاثیر مواجهه با آلودگی صوتی و نقش آن بر میزان حوادث در صنعت تولید بلور به کمک نرم افزار GIS است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی چگونگی پراکنش آلودگی صوتی و حوادث رخ داده در واحدهای کاری یک کارخانه ی شیشه سازی در سه سال 1392،1391 و 1393 با استفاده از نرم افزارGIS  و بررسی ارتباط میان این دو متغیر می باشد.

    روش بررسی

    به منظور اجرای این تحقیق ابتدا تراز فشار صوت در سه سال متوالی در واحدهای کاری کارخانه اندازه گیری شد، سپس آمار حوادث رخ داده در طی سه سال به تفکیک فرآیندهای رخ داده استخراج گردید: پس از آن به کمک ابزار GIS نقشه های چگونگی پراکنش آلودگی صوتی و حوادث در طی سه سال ارایه شد، در نهایت وجود ارتباط میان آلودگی صوتی و حوادث بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاکی از آن بود که واحد فرمینگ با میانگین تراز فشار صوت 25/106دسی بل ،9/101 و 78/97 دسی بلA ، بیش ترین آلودگی صوتی و به ترتیب با تعداد 16، 12 و 6 حادثه بالاترین تعداد حوادث در طی سه سال را به خود اختصاص داده است و تعداد کل حوادث رخ داده طی سه سال 71، 43 و 18 حادثه بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد، میان آلودگی صوتی و حوادث در صنعت مورد مطالعه در سال های 1391 و 1392 ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: صنعت شیشه و بلور، آلودگی صوتی، حوادث، GIS
  • علی دریابیگی زند*، مریم ربیعی ابیانه صفحات 15-24
    زمینه و هدف

    بیوگاز یکی از منابع تجدیدپذیر انرژی است که از تجزیه مواد آلی در نتیجه فعالیت باکتری های بی هوازی تولید می شود. مواد فسادپذیر موجود در زباله های شهری و روستایی از دسته منابع زیست توده هستند که می توانند به عنوان ماده اولیه در فرآیند تولید بیوگاز مورد استفاده قرار بگیرند. از این رو با ساخت و توسعه واحدهای بیوگاز می توان گامی موثر در زمینه بحران ناشی از زباله ها و کاهش انتشار آلاینده های محیط زیستی برداشت. لذا هدف از انجام این تحقیق پتانسیل سنجی تولید بیوگاز از پسماندهای روستای ابیانه به منظور حل معضل پسماندها، کاهش مشکلات محیط زیستی و تامین انرژی می باشد.

    روش بررسی

    به این منظور پس از بررسی کمی و کیفی زایدات تولیدی در روستای ابیانه، میزان پسماندهای قابل استفاده در دستگاه های بیوگاز تعیین و پتانسیل تولید بیوگاز از آنها محاسبه گردید.

    یافته ها

    میزان بیوگاز قابل استحصال از مواد زاید فسادپذیر روستای ابیانه 24.4 میلیون متر مکعب در سال می باشد. از منبع فوق بطور میانگین سالیانه 15.86 میلیون متر مکعب متان قابل دریافت است که این حجم متان معادل 342.68 مگاژول انرژی خواهد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    کمیت و کیفیت زباله های روستای ابیانه برای تولید بیوگاز بسیار مناسب است ودر صورت احداث واحد بیوگازی می توان ضمن کاهش حجم زیادی از پسماندها و به تبع آنکاهش هزینه های حمل و نقل و دفع زباله و بهبود سلامت و بهداشت انسان ها، از انرژی تولید شده برای مصارف پخت و پز، روشنایی، تولید برق و سوخت حمل و نقل استفاه کرد.

    کلیدواژگان: مواد زاید جامد، بیوگاز، ترکیب زایدات، پسماند فسادپذیر، روستای ابیانه
  • بابک شاهی نژاد، رضا دهقانی* صفحات 25-34
    زمینه و هدف

    تراز سطح آب زیرزمینی، در مطالعات ژیوهیدرولوژیکی اهمیت بسزایی دارد.

    روش بررسی

    تحقیق و پژوهش در مقیاس زمانی و مکانی تراز سطح آب زیرزمینی به دلیل تغییرات دایمی آن امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد. در این پژوهش به منظور بررسی تغییرات مکانی و زمانی سطح آب زیرزمینی دشت نورآباد بر اساس 35 حلقه چاه موجود برای سال آماری (1390-1391) در دو ماه تر و خشک از تخمین گرهای زمین آماری استفاده گردید. پارامتر سطح آب زیرزمینی دشت نورآباد پس از آزمون همگنی و نرمالیزه نمودن، بعنوان ورودی  در روش های مختلف میان یابی کریجینگ  و عکس وزن دهی فاصله  با توان های 1 تا 5 موردبررسی قرار گرفت. معیارهای جذر میانگین مربعات خطا  و میانگین انحراف خطا جهت مقایسه و ارزیابی روش ها  مورداستفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان داد که روش عکس وزن دهی فاصله با توان یک در ماه های خشک و تر با کمترین مجذور میانگین مربعات خطا  و میانگین انحراف خطا جواب بهتری را ارایه داده است.

    بحث و نتیجه گیری

    درمجموع روش عکس وزن دهی فاصله روشی مناسب جهت مطالعات آماری بوده و می تواند بعنوان ابزاری مفید در بررسی و بهره برداری منابع آب زیرزمینی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، دشت نورآباد، زمین آمار، عمق آب زیرزمینی
  • صدیقه عبداللهی*، علیرضا ایلدرمی، کامران شایسته صفحات 35-47
    زمینه و هدف

    مناطق حفاظت شده، پهنه های گسترده با ارزش حفاظتی زیاد هستند که با هدف حفظ و بازسازی رویشگاه های گیاهی و زیستگاه های جانوری انتخاب می شوند. به منظور مدیریت موثر مناطق حفاظت شده، نیاز به بررسی این مناطق با توجه به معیارهای حفاظتی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مناطق تحت حفاظت استان همدان با توجه به معیارهای حفاظتی تعریف شده برای حفاظت و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی شدند. یک ساختار سلسله مراتبی برای هر یک از مناطق طراحی شد. نظر تعدادی از کارشناسان محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان و استادان دانشگاه با استفاده از پرسش نامه ای شامل ماتریس مقایسات زوجی، جمع آوری و بر اساس آن وزن معیارها برای مناطق مختلف، بدست آمد، سپس با توجه به ضریب اهمیت به دست آمده برای معیارهای حفاظتی، مناطق حفاظت شده ی استان رتبه بندی گردید.

    یافته ها

    با توجه به امتیاز نهایی مربوط به هریک از مناطق حفاظت شده،مشخص شد که مناطق حفاظت شده خانگرمز (378/0)، آلموبلاغ (250/0) و ملوسان (161/0) دارای اولویت بیشتری برای حفاظت هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    تعیین وزن نسبی معیارهای مختلف  نشان داد که زیر معیارهای مربوط به معیاز زیستگاه دارای اهمیت بیشتری برای رتبه بندی مناطق حفاظت شده بر اساس معیارهای حفاظتی هستند که لازم است برای برنامه ریزی های حفاظتی، این معیارها به درستی مورد بررسی قرار گیرد. روش مورد استفاده در این مطالعه می تواند به عنوان یک بانک اطلاعاتی برای کارشناسان حفاظت، مدیران و برنامه ریزان مناطق حفاظت شده سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: معیارهای حفاظتی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی، مدیریت مناطق حفاظت شده
  • داود کاه فروشان*، الناز صفری، شیرین نورایی نیا صفحات 49-58
    هدف

    فرآیند جذب سطحی یکی از روش های مهم جداسازی است که در آن ذرات فاز مایع یا گاز به کمک یک فاز جامد که جاذب نامیده می شود، جدا می شود. انتخاب نوع جاذب از لحاظ فنی، اقتصادی و زیست محیطی در این فرآیند، اهمیت بسیاری دارد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از کمپوست به شکل های پودری و گرانولی به عنوان یک جاذب طبیعی و بسیار ارزان جهت حذف فلز سنگین مس از محلول آبی سنتزی استفاده شد و عملکرد آن مورد ارزیابی قرار گرفت. در ابتدا تاثیر پارامترهایی همچون غلظت اولیه فلز مس، میزان جاذب، زمان فرآیند در دبی ثابت بر فرآیند جذب سطحی در سیستم ناپیوسته بررسی شد.

    یافته ها

    بر طبق نتایج برای مقدار ثابت جاذب در غلظت  ppm 100 فلز مس، درصد حذف بالای 90 % برای این فلز مشاهده شد و نشان داد جاذب کمپوست دارای عملکرد بسیار خوبی برای حذف فلز مس می باشد. با بررسی ایزوترم های جذب مختلف مشخص شد که فرآیند جذب سطحی حاضر دارای تطابق بسیار خوبی با ایزوترم فروندلیچ می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی عملکرد سیستم در حالت پیوسته نشان داد که بیشترین بازده حذف مربوط به زمانی هست که 25 % از ستون جذب از کمپوست گرانولی پر شده و مابقی کمپوست پودری می باشند. همچنین مشاهده شد که افزایش زمان فرآیند منجر به افزایش حذف شده و در این سیستم حذف بعد از گذشت 15 دقیقه برای تمامی غلظت ها به حدود 100 % رسید.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، کمپوست، فلزات سنگین، ایزوترم جذب
  • محدثه قنبری مطلق*، ساسان بابایی کفاکی، اسدالله متاجی، رضا اخوان صفحات 59-73
    زمینه و هدف

    جنگل های راش ایران یکی از مهمترین جوامع گیاهی در کشور می باشد که به دلیل داشتن ترکیب گیاهی پویا و متنوع و خاکهای حاصلخیر و با توجه به مساحت بسیار بزرگ مناطق خشک و نیمه خشک در کشور به لحاظ اکولوژیکی بسیار حایز اهمیت می باشند. اما اطلاعات کمی پیرامون ذخایر کربن این جنگل ها وجود دارد.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر مقادیر کربن روزمینی درختان و ذخیره کربن آلی خاک در سه منطقه در طرح های جنگلداری منتخب (در سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان)، انتخاب و نمونه برداری از درختان در پلاتهای تصادفی و از خاک در دو عمق 0 تا 30 و 30 تا 60 سانتیمتری انجام شد. در برآورد کربن روزمینی درختان از روش Ponce-Hernanadez و در ترسیب کربن خاک از روش والکی بلاک استفاده و کلیه محاسبات بر حسب تن در هکتار برآورد گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که به طور کلی هم میزان ذخایر کربن درختان سرپا و هم ترسیب کربن خاک در هر دو عمق از شرق به غرب در حال افزایش بوده اما مقادیر ذخایر کربن خاک با افزایش عمق، روند کاهشی داشته است. برآوردها حاکی از آن بود که قابلیت ذخیره کربن جنگل های راش کشور به طور متوسط 475/227 تن در هکتار در بخش روزمینی درختی و 190/205 تن در هکتار در بخش زیرزمینی (خاک) می باشد.

    نتیجه گیری

    این نتایج با تاکید بر جلوگیری از تخریب بیشتر، لزوم اقدامات حفاظتی سریعتر را در مورد این میراث ارزشمند کشورمان بیشتر از پیش آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: کربن، جنگل های شمال، ترسیب کربن خاک، ایران
  • غلامحسین مرادی* صفحات 75-90
    زمینه و هدف

    جنگل های شمال ایران با تنوع گونه ای منحصر به فرد یکی از ارزشمندترین اکوسیستم های جنگلی دنیا می باشند و یک میراث کهن تاریخی متعلق به دوران سوم زمین شناسی هستند.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مروری بوده و با هدف مقایسه ویژگی ها و تنوع گونه ای جنگل های شمال ایران و جنگل های معتدله پهن برگ اروپای مرکزی انجام شده است که هر دو جزء جنگل های سبز تابستانه (پهن برگ خزان کننده مناطق معتدله) می باشند. همچنین در این پژوهش جنگل های راش اروپا مورد بررسی قرار گرفته و نیز انواع طبقه بندی این جنگل ها معرفی شده است.

    یافته ها

    طول دوره رویش گیاهی در جنگل های شمال ایران 6 الی 8 ماه است، اما در جنگل های اروپای مرکزی 4 الی 6 ماه می باشد. جنگل های شمال ایران در مقایسه با جنگل های معتدله پهن برگ اروپای مرکزی دارای تنوع گونه ای بسیار بالاتر می باشد و تعداد گونه های درختی این جنگل های حدود 80 گونه است. این در حالی است که تعداد گونه های درختی جنگل های اروپای مرکزی 20 گونه می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق 54 گونه درختی و درختچه ای در جنگل های شمال ایران وجود دارند که در جنگل های اروپای مرکزی وجود ندارند و از طرف دیگر 8 گونه درختی و درختچه ای در جنگل های اروپای مرکزی رویش دارند که در جنگل های شمال ایران وجود ندارند. همچنین 20 گونه درختی و درختچه ای در هر دو این جنگل ها به صورت مشترک رشد می کنند. در این پژوهش به طور واضح نشان داده شد که غنای گیاهان چوبی جنگل های شمال ایران بسیار بیشتر از جنگل های معتدله پهن برگ اروپای مرکزی می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، جنگل معتدله پهن برگ، جنگل های اروپا، جنگل های شمال ایران، جنگل های هیرکانی
  • حلیمه امیریان*، وحیده پیام نور، موسی اکبرلو صفحات 91-104
    زمینه و هدف

    این تحقیق به منظور شناسایی مقاوم ترین گونه های هالوفیت به لحاظ تحمل شوری و خشکی، از گونه های مستقر در عرصه مراتع شور شهرستان آق قلا که بخشی از ترکمن صحرا محسوب می شود، انجام شد.

    روش بررسی

    نمونه برداری از گیاهان هالوفیت و خاک از طریق پیمایش نقاط مختلف در فصل تابستان انجام شد. سپس نمونه های گیاهی خشک و شناسایی شدند. نمونه های خاک نیز مورد آزمایش شوری قرارگرفتند.

    نتایج

    گونه های شناسایی شده عبارتند از:  Halocnemum strobilaceum ، Salicornia herbacea،  Aeleropus Littaralis، Aeloropus lagopoedsTamari، x hispida، Frankenia hirsute، Cressa cretica. حداقل و حداکثر شوری، 100-69 میلی موس بر سانتی متر اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    شناسایی و گسترش گیاهان هالوفیتی با بازدهی بالا از نظر بیابان زدایی، جلوگیری از فرسایش و همچنین افزایش تنوع گیاهی، می تواند ضمن اشتغال زایی و تقویت بنیه اقتصادی مردم محلی، موجب جلوگیری از گسترش مناطق بیابانی شود.

    کلیدواژگان: ترکمن صحرا، گونه های هالوفیت، Halocnemum strobilaceum، Salicornia herbacea
  • بهاره صمدی کوچکسرائی*، افشین دانه کار صفحات 105-124
    زمینه و هدف

    تصمیم گیری شامل بیان درست اهداف، تعیین راه حل های مختلف و ممکن، ارزیابی امکان پذیری آنان، ارزیابی عواقب و نتایج ناشی از اجرای هر یک از راه حل ها و بالاخره انتخاب و اجرای آن می باشد. کیفیت مدیریت اساسا تابع کیفیت تصمیم گیری است. در اکثر موارد، تصمیم گیری ها وقتی مطلوب و مورد رضایت تصمیم گیرنده است که تصمیم گیری براساس چندین معیار مورد بررسی قرار گرفته باشد. معیارها ممکن است کمی یا کیفی باشند. در روش های تصمیم گیری چند معیاره که در دهه های اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته است به جای استفاده از یک معیار سنجش بهینگی، از چندین معیار استفاده می شود. تصمیم گیری در پروژه های محیط زیستی، عملی دشوار و پیچیده است، که لزوم تعادل بین عوامل سیاسی اجتماعی، محیط زیستی، اکولوژیک و اقتصادی در این پروژه ها، مدیریت و تصمیم گیری در این حوزه را دشوارتر می سازد. در مدل های چند معیاره (MCDM)، تعدد معیارها، پیچیدگی داده ها و پویایی محیط، از جمله عواملی هستند که مساله تصمیم گیری را به چالشی در دهه های اخیر مبدل نموده است.

    روش بررسی

    این تحقیق به صورت مروری می باشد که با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های مرتبط به بررسی موضوع پرداخته و معرفی فرآیند تصمیم گیری و اصطلاحات آن انجام شده است.

    یافته ها

    روش های تصمیم گیری به کار رفته در پروژه های مختلف محیط زیستی با اهداف مشخص شرح داده شد و مدل مفهومی روش های جبرانی به همراه کاربرد آنها ارایه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نهایت، یک جمع بندی از انواع پروژه های محیط زیستی که می توانند تحت پوشش این مدل ها قرار گیرند و مدل های مورد استفاده در مورد هر نوع پروژه، ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مدل های چندمعیاره، مطالعات محیط زیست، پروژه های محیط زیست
  • محمدرضا سرمدی، مهدیه رضایی*، احمد روحانی فر صفحات 125-136
    زمینه و هدف

    آموزش وپرورش یکی از نهادهایی است که می تواند پایه گذار رفتارهای درست محیط زیستی باشد. تفکر انسان ها باید به گونه ای پرورش یابد که مولفه های محیط زیستی را در نظر بگیرند و این امر، مستلزم گسترش آموزشی در خصوص فلسفه محیط زیستی است. هدف از اجرای این پژوهش، مطالعه تاثیر آموزش فلسفه برای کودکان بر رفتار محیط زیستی دانش آموزان پایه هفتم دوره اول متوسطه شهر کرج بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع نیمه آزمایشی با طرح تحقیق پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بوده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه رفتار محیط زیستی بود که روایی صوری و محتوایی آن با توجه به کاربرد در تحقیقات پیشین و نظرخواهی از 18 نفر از متخصصین مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، 90/0 به دست آمد. سوال های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی، میانگین، درصد و تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS20 مورد تحلیل قرار گرفتند (05/0P<=).

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که آموزش فلسفه بر رفتار محیط زیستی دانش آموزان، تاثیر مثبت و معناداری داشته است. از آنجا که p مقدار آزمون (001/0) کمتر از 01/0 است بنابراین آموزش فلسفه در سطح 01/0 بر رفتار محیط زیستی تاثیر معناداری دارد، ضریب اتا نیز 96/0 محاسبه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با استناد به نتایج حاصل می توان اذعان داشت که اثرات مثبت آموزش فلسفه در مدارس به دانش آموزان؛ نشانگر دستیابی کودکان به رفتاری است که دلبستگی آن ها را به کلیه عوامل زنده و غیرزنده زمین و حفاظت از محیط زیست نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، آموزش، رفتار محیط زیستی، دانش آموزان
  • امیر صناعی*، فرح حبیب، ایرج اعتصام صفحات 137-153
    زمینه و هدف

    رشد فزاینده شهرنشینی و تغییر در ماهیت و پیچیدگی مسایل، موجب ناکارامدی برنامه ریزی و مدیریت در مقیاس کلان شده است. این امر ضرورت توجه به سطوح پایین تر و داشتن نگاه از «پایین به بالا» را به منظور حل پایدار مسایل شهری، بیش از پیش آشکار ساخته است؛ زیرا در خردترین واحد شهری یعنی محله، ابعاد زندگی ملموس تر بوده و توجه همه جانبه و جامع نگر، گریزناپذیر به نظر می رسد. در این راستا توجه به سرمایه های محلی در برنامه ریزی و طراحی شهری جایگاه ویژه ای یافته است. بنابراین، درک مکانیزم و نقش سرمایه اجتماعی برای تحقق هدف کوچک سازی وظایف و واگذاری مسئولیت ها به نهادها، فراهم نمودن زمینه برای گسترش سرمایه اجتماعی در راستای افزایش تعاملات و ارتباطات اجتماعی و فرهنگی در سطح محله ای به منظور کمک گرفتن از شهروندان در رسیدن به توسعه پایدار، از اهم اهداف تحقیق حاضر است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. در این راستا تجزیه تحلیل داده ها با تکمیل پرسشنامه توسط 380 نفر از اهالی محله حصارک، جهت سنجش میزان سرمایه اجتماعی و پایداری محله ای انجام گرفته است. به این منظور ابتدا با استفاده از ادبیات نظری تحقیق، شاخص های سرمایه اجتماعی و پایداری محله تعیین شده، سپس جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسن و رگرسیون برای آزمون فرضیات تحقیق استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که ارتباط معنادار و مثبتی بین پایداری محله و سرمایه اجتماعی وجود دارد. به بیان دیگر اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی و مشارکت اجتماعی در محله موجب افزایش پایداری محله می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق بیانگر آن است که رابطه ای مستقیم و معناداری بین متغیر سرمایه اجتماعی و پایداری محله ای وجود دارد. که به این منظور باید از نیروهای مستعد و جوان برای پیشبرد اهداف توسعه نهایت بهره را برد و با شبکه ها و تشکل های متفاوت و سازمان های دولتی و آحاد مردم روابط متقابل برقرار کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پایداری محله ای، محله حصارک تهران
  • محمدحسین زاهدیان تجنکی، هوشنگ شامبیاتی*، علی نجفی توانا صفحات 155-168
    اهداف و زمینه ها

    بدون محیط زیستی سالم هیچ امنیتی کامل، هیچ سلامتی ممکن و هیچ آسایشی قابل تصور نیست. از این جهت دولت ها به عنوان متولی حفاظت و وقایت از محیط جغرافیایی و مضافا جهت پاسداری از منافع ملی وظیفه ای خطیر بر عهده دارند، لکن با مطالعه و تدقیق در عملکرد تمامی دولت ها در این عرصه هویداست که به رغم تمام تفاوت ها و تعارضات در سطح داخلی و بین الملل، در زمینه ی حفاظت از محیط زیست سیاستی مشابه را در پیش گرفته اند که همان نگاه کالا محور و رویکردی ابزارگرایانه به محیط زیست است. با امعان نظر به در اختیار داشتن قدرت قانونگذاری و اجرایی دولت ها، این پرسش اساسی را به ذهن متبادر می نماید که چگونه می توان انتظار داشت که دولت ها دست به جرم انگاری و مجازات رفتارهایی بزنند که خود مرتکب می شوند و یا منافع مورد پسندشان را تامین می کند؟

    روش شناسی

    در این پژوهش با روش توصیفی- و تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اسنادی به تحلیل و بررسی جرایم دولت ها در زمینه محیط زیست و لزوم شناسایی مسئولیت کیفری برای دولت ها پرداخته شده است تا پژوهشی میان رشته ای بین محیط زیست و حقوق کیفری صورت پذیرد.

    یافته ها

    شایسته است تا رفتار دولت ها در گستره ی آسیب هایی که به محیط زیست وارد می کنند از مصونیت کیفری خارج شده و مسئولیتی متناسب با میزان خسارت و ضرر زیست محیطی برای دولت ها به صورت شفاف شناسایی شود. بدین جهت مسکوت ماندن آسیب های ناشی از سیاست نادرست دولت ها بر علیه محیط زیست و همچنین محفوظ ماندن دولت ها از تعقیب کیفری از جمله معضلات و خلاء های حقوقی در استمرار محیط زیست و پایداری جغرافیای طبیعی است.

    نتیجه گیری

    از برآیند رفتار دولت ها در حوزه ی جرایم زیست محیطی می توان اینگونه نتیجه گرفت که دولت ها با احساس مسرت از تولیدات صنعتی و پیشرفت اقتصادی معمولا تمایلی بر صیانت و حراست از محیط زیست از خود نشان نمی دهند. با درک این واقعیت که در تعارض میان پاسداری از محیط زیست و کسب منافع اقتصادی بیشتر، دولت ها غالبا انتخاب دوم را بر می گزینند، نیازمند اصلاحات گسترده در رفتار دولت ها هستیم.

    کلیدواژگان: جرایم دولتی، محیط زیست، زمیولوژی، نظام عدالت کیفری، مجازات
  • مهری فضلعلی سرکانی*، سبحان طیبی صفحات 169-180

    هدف امروزه با رشد مسایل مربوط به محیط زیست، اختلافات محیط زیستی هم افزایش پیدا کرده است. دولت ها همواره تلاش کرده اند تا بر اساس اصل بنیادین حل اختلافات که در بند 3 ماده 2 منشور سازمان ملل متحد آمده با روش های مسالمت آمیز یا با استفاده از قدرت نظامی به حل و فصل آنها بپردازند. غالبا در زمان انعقاد معاهدات روش های حل اختلافاتی که ممکن است در تفسیر یا اجرای معاهده به وجود بیاید آمده است. روش بررسی این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و بر پایه مطالعات معاهداتی فیش برداری و به روش توصیفی ارایه گردیده است. یافته ها در معاهدات محیط زیستی که بخشی از معاهدات بین المللی هستند نیز این روش ها بیان شده است. در ابتدا توصیه شده که طرفین اختلاف موضوع را به یکی از طرق مسالمت آمیز حل نمایند. در صورت عدم حصول نتیجه، طرفین با توافق یکدیگر موضوع را به مراجع قضایی ارجاع می دهند. عمده ترین دلیل مطرح شده، تخصصی بودن مسایل زیست محیطی است. بحث و نتیجه گیری دیوان بین المللی دادگستری بعنوان سازوکار قضایی به بسیاری از اختلافات بین المللی پرداخته که ناشی از معاهدات نیز بوده است. هرچند به نظر می رسد ایجاد مرجعی تحت عنوان دیوان بین المللی محیط زیست می تواند در سطح بین المللی به عنوان ابزاری قدرتمند در راه حفظ محیط زیست و اجرای قوانین مربوط به آن و حل اختلافات ناشی از آن باشد.

    کلیدواژگان: حل و فصل اختلافات بین المللی، حقوق بین الملل محیط زیست، دیوان بین المللی محیط زیست، معاهدات محیط زیستی
  • احد نژاد ابراهیمی*، علی تخمچیان صفحات 181-199
    هدف

    بررسی متغیرهای مستخرج از طبیعت در رویکردهای بیونیک، بیومیمتیک، بیوفیلیک، ژنومیک، ارگانیک و غیره نشان می دهد که استفاده انتزاعی از طبیعت، توجه به مردمی بودن معماری، توجه به آسایش و آرامش، مشارکت در محیط زیست، احترام به طبیعت و همسو با نگرش های زیست محیطی، بهره جویی از معانی، قواعد و حتی فرآیند تولید موجود در طبیعت از مواردی بوده است که معماران ایرانی از آن در آفرینش معماری خود بهره گرفته اند و شناخت دقیق آنها می تواند حل مشکلات موجود معماری امروزی را به همراه داشته باشد. این موارد در معماری گذشته بر اساس فرهنگ و سنت های رایج بومی هر منطقه شکل گرفته بودند.

    روش تحقیق

    از نظر هدف از پژوهش های توسعه ای می باشد که به روش توصیفی-تحلیلی پژوهش شده است و تحلیل های انجام یافته برای نتیجه گیری کیفی می باشد تا ارتباط بین بازارهای تاریخی ایران و بعنوان نمونه موردی بازار تاریخی تبریز و طبیعت بدست بیاید. تا به این سوال پاسخ داده شود: بر اساس مدل تحلیل زنده بازار، چه ارتباطی میان بازار تبریز و ارگانیسم گیاهی ریزوم ها وجود دارد؟

    یافته های تحقیق

    بازارهای تاریخی در ایران به خصوص بازار تاریخی تبریز متناسب با طبیعت و نیاز شکل گرفته است و همواره توانسته است متناسب با نیاز خود را با محیط پیرامون تطبیق دهد از این جهت می توان آن را "زنده بازار" اطلاق کرد.

     نتایج تحقیق

    آفرینش مبتنی بر طبیعت در  4 مولفه  فرم، ساختار، معنا و طبیعت متجلی شده است و تحلیل مواردی همچون"ارتباط شبکه های ساختاری"، "سلسله مراتب اهمیتی و مرکزیتی-محوری"، "فرم و مسیر گسترش"، "فرم، قطر، ابعاد و رنگ"، "هویت بخشی و معنادهی"، "حضور، احترام و زندگی در طبیعت" در بازار تاریخی تبریز مشابهت این بازار با ساختار ارگانیسمی-گیاهی ریزوم ها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: گیاه ریزوم، آفرینش مبتنی بر طبیعت، طبیعت در بازار تبریز، زنده بازار
  • بهروز ناروئی*، مریم یل صفحات 201-219
    زمینه و هدف

    در حال حاضر استفاده از پارک های شهری به دلیل افزایش روزافزون جمعیت، سبک زندگی آپارتمان نشینی و فاصله گرفتن فضای کالبدی شهرها از محیط های طبیعی، بیش از گذشته مورد توجه شهروندان قرار گرفته است. پارک های شهری به عنوان بخشی از زیر ساخت های طبیعی و مولفه های موثر در سیمای شهر، محل ارتباط انسان شهرنشین و طبیعت هستند و بدون شک می توان منظر را به عنوان یکی از مولفه های تاثیرگذار در میزان جذابیت، هویت و پایداری آنها دانست. مطالعه ارزیابی ترجیحات مردمی از کیفیت بصری منظر می تواند نقشی حیاتی در شناسایی منظر های موجود با ارزش بصری مختلف در راستای حفاظت و ساماندهی وضع موجود در پارک های شهری داشته باشد. این پژوهش سعی بر آن دارد تا بر اساس رویکرد ترجیحات مردمی به ارزیابی بصری منظر پارک شهری صیاد شیرازی بیرجند بپردازد.

    روش بررسی

    در این پژوهش بر اساس کاربری ها و مشابهت فضاها و فعالیت ها کل فضای پارک به 2 پهنه تفرجی و خدماتی- رفاهی دسته بندی شد. سپس 8 عکس از هر پهنه (در مجموع 16 عکس) با در نظر گرفتن شاخص های بصری چون پیچیدگی، پیوستگی، تصویرپذیری و آشفتگی که توصیف کننده ویژگی های بصری منظر و نظریه های مرتبط با ترجیح و تجربه منظر هستند، انتخاب گردید. برای تعیین معیار هایی که استفاده کنندگان در ارزیابی زیبایی یا نازیبایی کیفیت بصری منظر مد نظر قرار می دهند ضمن تهیه پرسشنامه و مصاحبه (از میان 100 کاربر به عنوان نمونه آماری محاسبه شده بر اساس مدل کوکران)، از تکنیک طبقه بندی کیفیت (Q Sort) استفاده شده است.

    یافته ها

    مطالعه حاضر نشان می دهد که پهنه ی تفرجی با میانگین امتیاز 601/0 به منزله ی پهنه ی مطلوب (دارای بیشترین مناظر مطلوب) و پهنه ی خدماتی-رفاهی با میانگین امتیاز 248/0 به منزله ی پهنه ی نامطلوب (دارای کمترین مناظر مطلوب) از لحاظ کیفیت بصری از سوی استفاده کنندگان انتخاب شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    از دیدگاه کاربران کمبود فضای سبز و همچنین عدم ایجاد هماهنگی بین الگوهای طراحی کاشت موجود با ساختار طبیعی سایت در پهنه خدماتی -رفاهی، نقش مهمی را در کاهش کیفیت بصری منظر در این پهنه ایفا می کند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناختی منظر، ادراک منظر، ترجیحات مردمی، طبقه بندی کیفیت، ارزیابی کیفیت بصری
|
  • Naghmeh Dehkhoda, Seyed Alireza Haji Seyed Mirzahosseini *, Parvin Nasiri, Seyed Mohammad Reza Miri Lavasani Pages 1-14
    Background and Purpose

    Noise pollution is one of the most harmful factors as well as one of the most comprehensive threatening physical factors of worker’s health in the workplace. Crystal manufacturing industry is one of industries in which workers are generally exposed to hazardous noise due to the presence of machines like furnaces and forming. The noise in the industry caused mental effects and consequently increased the risk of accidents. Such accidents increased costs and decreased productivity. Therefore, this study sought to evaluate the effect of exposure to noise pollution and its effects on accidents in crystal manufacturing industry using GIS software. The study aimed to examine the distribution of noise pollution and accidents occurred in the work units of a crystal factory during 2012, 2013, and 2014 and the relationship between them using GIS software.

    Methods

    To perform this study, first, the sound pressure level was measured in work units during three consecutive years, then, the accidents during the same three years were extracted by separated processes, the plans of noise pollution distribution and accidents during three years were provided using GIS software, and finally, the relationship between noise pollution and accidents was identified.

    Results

    The results indicated that the forming unit with an average sound pressure level 106.25, 101.9, 97.78 dB(A) and with 16, 12 and 6 accidents dedicated the most noise pollution and accidents over three years and the total number of accidents within three years were 71, 43 and 18, respectively.

    Discussion & Conclusion

    There was a significant relationship between noise pollution and accidents occurred in this industry during 2012 and 2013.

    Keywords: Glass, Crystal Industry, Noise Pollution, Accidents, GIS
  • Ali Daryabeigi Zand *, Maryam Rabiee Abyaneh Pages 15-24

    Biogas is one of the renewable energy sources that is produced by the decomposition of organic materials as a result of the activity of anaerobic bacteria. Putrifiable materials in municipal and rural wastes are of biomass sources that can be used in biogas production. Establishment of biogas production units can be considered as an effective step to resolve waste management issues as well as emissions of environmental pollutants.The main objective of this study was to evaluate the potential of biogas production from rural wastes in Abyaneh village to address waste management issues in the region. For this purpose after quantitative and qualitative study of waste production in Abyaneh village, applicable amount of waste that can be used in biogas plants was determined and the potential of biogas production from them was calculated. The amount of recoverable biogas from organic waste produced in Abyaneh village was determined to be 24407546.68 m2 per year. On average 15864905.34 m2 of methane per year can be generated, which is equivalent to 34268195.55 MJ of energy. Obtained results demonstrated that wastes generated in Abyaneh village can be considered a suitable source for biogas production based on its quantity and composition. It is suggested to establish biogas production plants in the region which can be used to reduce the volume of wastes, transportation and disposal costs and improve human health. Also the energy produced from it can be used for cooking, lighting, power generation and transportation fuel.

    Keywords: Solid Waste, Biogas, Waste Composition, Organic waste, Abyaneh Village
  • Babak Shahi Nejad, Reza Dehghani * Pages 25-34
    Background and Purpose

    Groundwater is the main water resource for domestic and agricultural uses in Iran. Analysis

    method

    So real-time mapping of groundwater depth can guide to have a proper exploitation of groundwater. Groundwater level, geohydrological studies is very important. Research on spatial and temporal scales due to changes in groundwater levels is essential. In this study was to evaluate the spatial and temporal changes in groundwater level Nour in 35 wells for statistical year (2011-2012) in two months, wet and dry node geostatistical estimation were used. Nourabad groundwater level parameters after the homogeneity test and normalization, as input different methods of kriging interpolation weighting photos are to be evaluated by 1 to 5. root mean square error and mean error standard deviation was used to compare and evaluate methods.

    findings

    The results shown Photo weighting methods are to be a dry and wet few months with the lowest root mean square error and mean bias error was a priority.

    Conclusion

    Overall Distance Weighting method Photo appropriate method for statistical analysis and can be useful as a step in the exploitation of groundwater resources used.

    Keywords: Spatial, Nourabad Plain, land statistics, depth to groundwater
  • Sedighe Abdollahi *, Alireza Ildoromi, Kamran Shayesteh Pages 35-47

    Protected areas are extensive land with high conservation value that are selected with the aimed of preserving and restoring of vegetation sites and animals’ habitats.In order to effectiveness management of protected areas, we need to consider this area based on conservation criteria. In this study of protected area of the Hamedan province were evaluated regards to introduced conservation criteria for protection and using Analytical Hierarchy Process. A hierarchical structure was designed for each of the areas. The opinion of a number of experts of natural environment sector of Province Environmental Protection Administration and university professors were collected using a questionnaire including pairwise comparison matrix, and based on it, the weight of the criteria for different regions, was obtained. Then with regard to the obtained importance coefficient for conservation criteria protected areas of this province were ranked. The results showed that Khangormaz, Almobelagh and Malosan protected areas, are more important to protect. The method used in this study can be usful as a database for protection experts, managers and planners of protected areas.

    Keywords: Protected Areas, Conservation Criteria, AHP, Ranking, management of protected areas
  • Davood Kahforoushan *, Elnaz Safaree, Shirin Nouraeenia Pages 49-58
    Back ground and Objective

    The adsorption process is one of the important methods of separation in which liquid phase or gas particles are separated by a solid phase called absorbent. The main advantages of adsorbents include high efficiency, low cost and minimization of chemical or biological sludge.

    Material and Method

    In this study compost as natural and low cost adsorbent is used to remove the heavy metal copper from waste water. At first the influence of parameters such as initial concentration of copper, amount of adsorbent, contact time at constant flow rate on the adsorption process was checked in batch system. Removal efficiency of Cu2+ ions with initial concentration of 100 ppm in constant amount of adsorbent was more than 90%.

    Results

    The results indicated that compost has a very good performance for the removal of copper. To analyse the isotherm of Cu2+ adsorption onto compost different models were applied. The Cu2+ ions adsorption onto compost was better defined by the Freundlich model. Evaluation of the performance of adsorption process in continuous system showed that that maximum efficiency is related to the time that 25% of the remaining columns were filled by granular compost and the rest was filled by powder compost. Also with increasing concentrations of copper, the metal removal rate increased. It was also observed that the time of the process leading to increased removed so that at this system the removal after 15 minutes for all concentrations reached up to 100%.

    Conclusion

    The results showed that by using compost as adsorbent agent, more than 90% of copper metal can be removed at aqueous solutions. Also, by calculating the separation coefficient based on Langmuir isotherm, it is observed that the separation coefficient for compost used is in the range of 0 to 1, and this indicates the desirability of the adsorbent.

    Keywords: Adsorption, compost, Heavy Metals, Adsorption isotherm
  • Mohadeseh Ghanbari Motlagh *, Sasan Babaie Kafaky, Asadollah Mataji, Reza Akhavan Pages 59-73
    Background and Objectives

    Iran's beech forests are one of the most important vegetation communities in the country which are highly ecologically important due to their dynamic and diverse vegetation and fertile soils, as well as the large area of ​​arid and semi-arid lands in the country. But there is little information about the carbon stocks of these forests.

    Materials and Methods

    In this research, the aboveground carbon of trees and carbon stock in three sites in selected forestry plans in three northern provinces (Gilan, Mazandaran, Golestan) were selected and sampled from trees in random plots and from soil at depths of 0-30 and 30 to 60 centimeter was done. Ponce-Hernanadez method was used to estimate the aboveground carbon of trees and the Valky Block method was used for soil carbon sequestration and all calculations were made in terms of tons per hectare.

    Results

    The results showed that, both carbon tree and soil carbon stocks were increased in both depths from East to West, but the amount of soil carbon stocks was decreased with increasing depth. Estimates have shown that the carbon stock potential of the country's beech forests was an average of 227.475 t / ha in aboveground section and 205.190 t / ha in the underground (soil) section.

    Conclusion

    These results demonstrate the further need for urgent conservation operations for this valuable heritage of our country by emphasizing the prevention of further destruction.

    Keywords: Carbon, Northern forests, Soil carbon sequestration, Iran
  • Gholamhosein Moradi * Pages 75-90
    Background and Objective

    The northern forests of Iran are one of the most valuable forests of the world because of their unique and high genetic and species diversity. These forests are related to the Tertiary geological period which due to the absence of the Ice Age in them, there is unique diversity.

    Methods

    This study is a review article and was conducted to compare characteristics and species diversity of the northern forests of Iran and the temperate broadleaf forests of central Europe that two of which are temperate deciduous broadleaf forests. Also, the beech forests of Europe and their classifications have been investigated in this study.

    Findings

    The period of plant growth is 6-9 months in the northern forests of Iran, whereas this is 4-6 months in temperate broadleaf forests of central Europe. The number of tree species is 80 and 20 in the northern forests of Iran and temperate broadleaf forests of central Europe, respectively. Discussion and

    Conclusion

    54 tree and shrub species are in the northern forests of Iran that are not growing in temperate broadleaf forests of central Europe. 20 trees and shrubs are growing in both of these forests. In this study, it clearly was shown that the richness of woody species in the northern forests of Iran is richer than temperate broadleaf forests of central Europe.

    Keywords: Biodiversity, European Forest, Hyrcanian Forests, the Northern Forests of Iran, Temperate Broadleaf Forest
  • Halimeh Amirian *, Vahide Payamenoor, Muosa Akbarloo Pages 91-104
    Background and Purpose

    This study was conducted to identify the most resistant halophyte species in terms of salinity and drought tolerance, species located in the saline rangelands of Aqqala city, which is part of the Turkmen Sahara.

    Material and Method

    Sampling of halophyte plants and soil was done by surveying different places in summer. Then the plant samples were dried and identified. Soil samples were also tested for salinity.

    Results

    Identified species are: Halocnemum strobilaceum ، Salicornia herbacea، Aeleropus Littaralis، Aeloropus lagopoeds,Tamarix hispida، Frankenia hirsute، Cressa cretica. The minimum and the maximum salinity Measured in 69-100 (m mohs/cm). Discussion and

    Conclusion

    Identify and development halophytes with high efficiency in terms of desertification, abatement that erosion and increase plant diversity, not only can create jobs and strengthen the economy of people but also it can prevent the developing of deserts.

    Keywords: Turkmensahra, Halophyte Species, Halocnemum Strobilaceum, Salicornia Herbacea
  • Bahareh Samadi Kuchaksaraei *, Afshin Danehkar Pages 105-124
    Background and Objective

    Decision-making, includes the correct statement of purposes, determination of different and possible solutions, assessment of their possibility, evaluation of the consequences of implementing each solution, and finally, selection and implementation. Quality of management, is essentially dependent to the quality of decision-making. In most cases, decision-making is desirable and satisfactory for decision maker, when decision making is studied according to several criteria. Criteria may be quantitative or qualitative. In multi criteria decision making methods, which are taken into consideration in recent decades, several criteria are used instead of one, to measure optimality. Decision-making, is difficult and complicated in environmental projects; the necessity for balance existence between socio-economic, environmental, ecological and economic factors in these project, makes it more difficult to manage and make decision in this area. In multi-criteria decision-making models (MCDM), multiplicity of criteria, the complexity of the data and environmental dynamism are among the factors which convert decision-making, into a challenge in recent decades.

    Materials and Methods

    This research was a review study using library resources and related sites, along with introduction of decision making process and terms. Discussion and

    Conclusion

    Multi-criteria decision-making methods used in environmental projects have been explained. The conceptual model of compensatory methods was presented along with their application.

    Results

    Finally, a summary of environmental projects that can be covered by decision-making models and used models in each project, was presented.

    Keywords: Decision-Making, Multi-Criteria Models, MCDM, Environmental Studies, Environmental Projects
  • Mohammad Reza Sarmadi, Mahdieh Rezaei *, Ahmad Rohanifar Pages 125-136

    Education is one of the institutions that can be the basis of the environmental behaviors. Human thought must be developed in such a way as to take into account environmental factors, and this requires the development of education in the field of environmental philosophy. The present study aimed to study the effects of teaching philosophy for Children on environmental behavior, in seventh-grade high school students in Karaj, Iran. This study was applied in terms of its approach and used a quasi-experimental method for data gathering; it also used a pretest-posttest design and included a control group. The population consisted of seventh-grade high school students in District 4 of Karaj; convenient sample included sixty students who were randomly assigned to control and experimental groups, each consisting of 30 subjects/students. The tool for gathering data was the questionnaire whose face and content validity was confirmed by past studies and a survey from 18 specialists; its reliability was determined to be 0.86 via Cronbach’s alpha coefficient. The questions were analyzed using methods of statistical description and inference, and mean, percentage, and ANCOVA were analyzed via SPSS22 (P0.05). There results indicated that teaching philosophy had a significant, positive effect on environmental behavior. According to the results, it can be affirmed that positive effects of teaching philosophy in high schools shows the children access to variables which indicate their attachment to all animate and inanimate entities on the earth and their awareness of protecting the environment.

    Keywords: Teaching Philosophy, Education, environmental behavior, students
  • Amir Sanaee *, Farah Habib, Iraj Etesam Pages 137-153
    Background and Aim

    The increasing growth of urbanization and the change in the nature and complexity of issues have led to the inefficiency of large-scale planning and management. This has made it even more apparent the need of paying attention to the lower levels and look from the bottom up in order to solve urban problems sustainably; because in the smallest urban unit, the neighborhood, the dimensions of life are more tangible and all-round and comprehensive attention seems inevitable. In this regard, attention to local capital in urban planning and design has found a special place. Therefore, understanding the mechanism and role of social capital to achieve the goal of downsizing tasks and delegating responsibilities to institutions, providing a basis for expanding social capital in order to increase social and cultural interactions and communication at the neighborhood level to help citizens achieve the sustainable development is one of the most important goals of the present study.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study. In this regard, data analysis was performed by completing a questionnaire by 380 residents of Hesarak neighborhood, to measure the amount of social capital and neighborhood sustainability. For this purpose, first using the theoretical literature of the research, social capital indicators and neighborhood sustainability were determined, then to analyze the research data, Pearson correlation coefficient and regression statistical tests were used to test the research hypotheses.

    Findings

    The research findings indicate that there is a significant and positive relationship between neighborhood sustainability and social capital. In other words, social trust, social cohesion and social participation in the neighborhood increase the stability of the neighborhood. Discussion and

    Conclusion

    The results indicate that there is a direct and significant relationship between social capital and neighborhood sustainability. For this purpose, it is necessary to make the most of the talented and young forces to advance the development goals and to establish mutual relations with different networks and organizations and government organizations and individuals.

    Keywords: Social capital, neighborhood sustainability, Hesarak neighborhood of Tehran
  • Mohammad Hossein Zahedian Tejenaki, Houshang Shambayati *, Ali Najafi Tavana Pages 155-168
    Aims and Backgrounds

    With no healthy environment available, no security would be complete, no health would be achievable, and no comfort would be imaginable. This is why; governments as guardians to protect geographical environment in addition to national interests have an important responsibility to abide by. However, through study of performance of all governments in the field, it is obvious that despite all differences and contradictions at internal and international levels; similar policies in terms of protecting the environment have been followed by them i.e. considering the environment as a commodity and taking an instrumentalism approach towards it. Considering legislation and administration power held by governments, the approach leads to an outstanding question: “How governments are expected to criminalize and punish those behaviors practiced by them or providing interests considered as pleasant by them?”

    Methodology

    In the research and through descriptive-analytical method using library and document sources, crimes committed by governments in terms of the environment have been dealt with in addition to necessity for identification of their criminal liabilities so that an interdisciplinary research between the environment and criminal law would be performed.

    Findings

    Governments’ behaviors performed within the range of damages imposed by them to the environment is worthy of being excluded from criminal immunity; and, they have to transparently be found accountable proportionate to the level of environmental damage and harm imposed by them on the environment. So, abeyance of damages resulted from wrong policies followed by governments against the environment and them kept immune from criminal prosecution are from among legal problems and gaps in terms of sustainability of environment and natural geography.

    Conclusion

    From behavioral consequents of governments in the field of environmental crimes, it can be concluded that they are happy with industrial productions and economic progress and usually they tend not to protect the environment. Understanding the reality of contradiction existing between protection of environment and gaining economic benefits and the point that governments mostly select the second one; we are in need of wide range modification in terms of governments’ behaviors.

    Keywords: governmental crimes, environmental, zemiology, criminal justice system, punishment
  • Mehri Fazlali Serkani *, Sobhan Tayebi Pages 169-180
    Objectives

    Today, as environment issues grow, environmental disparities have also increased. Governments have always attempted to resolve disputes in accordance with the fundamental principle of the resolution of disputes, referred to in article 2, paragraph 2, of the United Nations Charter, peacefully or through military means.

    Methodology

    This research is presented based on library studies and based on contract studies and descriptive method. Findings Frequently, at the time of the conclusion of the treatise, there are ways to resolve disputes that may arise in the interpretation or implementation of the treaty. These conventions are also expressed in environmental treatise that are part of international treatise. At the outset, it is recommended that the parties resolve the issue by peaceful means. In the absence of a result, the parties shall refer the matter to the judicial authorities by mutual agreement. Unfortunately, the existing judicial system, whether domestic or international, cannot respond to this need. The main reason behind this is the specialty of environmental issues.

    Discussion and Conclusions 

    International Courts, such as the International Court of Justice, have no expertise and cannot effectively resolve these differences. One of the most important steps to be taken in this regard is the creation of an "International Court of Environment ", a body that can internationally act as a powerful tool for protecting the environment and its related laws and the resulting disputes.

    Keywords: International Disputes Settlement, International Environmental Law, International Environmental Court, Environmental Treatise
  • Ahad Nejad Ebrahimi *, Ali Tokhmechian Pages 181-199
    Research objectives

    Investigating the variables extracted from nature in bionic, biomimetic, biophilic, genomic and organic approaches which can help solve important problems in modern architecture and design by taking inspiration from the growth processes of living organisms; making use of nature in abstract terms; adopting the meanings, rules and mechanisms of nature; and paying attention to the popularity of architecture, comfort and peace, active engagement with environment, respect for nature and alignment with environmental attitudes. In the past, all of these items used to be formed based on the culture and traditions native to each region but in contemporary architecture, a lot of them have been forgotten.

    Material and Method

    In terms of purpose, it is a developmental research that has been researched by descriptive-analytical method and the analyzes performed are for qualitative conclusions. The purpose of this research is to answer this question: “What are the analytical dimensions between the bazaar of Tabriz and Rhizomatic organisms in nature-based creation?”

    Finding

    Historic bazaars in Iran can be called live-bazaar (Zendeh Bazaar) as they seem to be shaped like a living creature, adapted to nature and the needs of the period. The present paper is a qualitative study and uses historical interpretation as its method of analysis. According to the results, there are four analytical dimensions to nature-based creation including form, structure, meaning and nature.

    Results

    The results of analysis indicated a high level of similarity between the historic bazaar of Tabriz and the rhizome as an organ of vegetative reproduction in terms of “the relationship between structural networks”, “hierarchies of importance and centrality”, “the form and path of expansion”, “form, diameter, dimension and color”, “identity and meaning”, “presence, respect and life in nature” and so on.

    Keywords: Living-Bazaar, Rhizome, Organism, Creation based on Nature, the Bazaar of Tabriz
  • Behrooz Naroei *, Maryam Yal Pages 201-219

    Background and

    Purpose

    Nowadays, the use of urban parks due to the increasing population, apartment lifestyle and the distance of the physical space of cities from natural environments, has received more attention than before. Urban parks, as part of the natural infrastructure and effective components in the appearance of the city, are the place of connection between urban man and nature, and without a doubt, the landscape can be considered as one of the influential components in their attractiveness, identity and sustainability. Studying the evaluation of popular preferences for the visual quality of the landscape can play a vital role in identifying the existing landscapes with different visual value in order to protect and organize the situation in urban parks. This study tries to visually evaluate the landscape of Sayad Shirazi Birjand city park based on the approach of popular preferences.

    Methods and Materials

    Therefore, based on the uses and similarity of the spaces and activities, the entire site was classified into two recreational and service-welfare zones. Then, 8 photos from each area (a total of 16 photos) are selected based on visual indicators such as complexity, continuity, imagery and chaos that describe the visual characteristics of landscape and theories of landscape preferences and experience. To determine the criteria that users consider in the assessment of beauty or ugliness of visual quality of the landscape, a questionnaire and interview (from 100 users as a sample calculated based on the Cochrane model) are used, the Q-Sort technique has been used.

    Results

    The findings of the study show that the recreational zone with an average score of 0.601 is considered as the optimal area (with the most desirable scenery) and the service-welfare area with an average score of 2.248 as an undesirable area (with the least favorable scenery) in terms of visual quality users were selected. Discussion and

    Conclusion

    From the users point of view, the lack of green space and also the lack of coordination between the existing planting design patterns with the natural structure of the site in the service-welfare area, plays an important role in reducing the visual quality of the landscape of this area.

    Keywords: Landscape Aesthetics, Landscape Perception, Popular Preferences, Classification of Quality, Visual Quality Assessment