فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1400)

نشریه انسان و محیط زیست
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رویا سیفی پور* صفحات 1-15
    زمینه هدف

    در فرایند توسعه، فعالیت های اقتصادی با اثرات مثبت و منفی زیست محیطی در کشورها همراه است. آنچه به طور فیزیکی و در زمان حال مشاهده می شود تولید محصول و رشد حاصل از آن در فعالیت های اقتصادی است. در حالیکه با ارزیابی زیست محیطی فعالیت های اقتصادی و تشخیص آثار منفی مستقیم و غیرمستقیم آن بر جامعه در زمان حال و آینده می توان آثار خالص فعالیت های اقتصادی را تشخیص داد.

    روش بررسی

    بخش صنعت یکی از ارکان اساسی رشد اقتصادی است. سهم بخش صنعت از کل فعالیت های اقتصادی برابر با 16 درصد است که گاها فعالیت های آن همراه با تخریب محیط زیست است. این مقاله به ارزیابی عوامل موثر بر انتشار آلاینده co2 با تاکید بر بخش صنعت برای سال های 94-1360 با استفاده از روش های ARDL و FMOLS می پردازد.

    یافته ها

    نتایج این مقاله حاکی از تایید فرضیه زیست محیطی کوزنتس در بخش صنعت ایران است. به عبارتی با افزایش ارزش افزوده، میزان آلاینده افزایش می یابد اما نرخ آن کاهنده(شکل معکوس U) است. همچنین با افزایش مصرف سوخت های فسیلی و جهانی شدن از منظر شاخص های اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، میزان انتشار آلاینده افزایش می یابد.

    بحث و نتیجه گیری

    مقایسه نتایج حاصل از برآوردهای کوتاه مدت و بلندمدت نشان می دهد حساسیت انتشار آلاینده co2 نسبت به مصرف سوخت های فسیلی و شاخص جهانی شدن در بلندمدت نسبت به کوتاه مدت بیشتر است.

    کلیدواژگان: منحنی کوزنتس، انتشار آلاینده co2، رشد بخش صنعت، روش حداقل مربعات تعدیل شده کامل(FMOLS)، روش خودرگرسیون برداری با وقفه(ARDL)
  • ناهید محمودی مه پاش*، بابک سوری صفحات 17-29
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مشکلات و بحران های اساسی جوامع بشری وقوع پدیده گرد و غبار است. بنابراین در پژوهش حاضر به مقایسه غلظت گرد و غبار در ارتباط با متغیرهای اقلیمی در سه شهر سنندج، خرم آباد و اندیمشک واقع در عرض های جغرافیایی مختلف در نیمه غربی ایران پرداخته شده است.

    روش بررسی

    به منظور سنجش غلظت گرد و غبار از روش نمونه برداری غیر فعال استفاده شد. جهت ارزیابی روند تغییرات و ارتباط آنها با برخی از پارمترهای هواشناسی به ترتیب از روش آزمون من کندال و همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بیشترین میانگین غلظت گرد و غبار شهرهای سنندج، خرم آباد و اندیمشک به ترتیب به میزان (48/45±0/1،84/14±0/1 و07/1±65/1) میلی گرم بر متر مربع بدست آمد. بررسی روند تغییرات غلظت گرد و غبار نشان داد در میان ایستگاه های مختلف ایستگاه سنندج دارای روند کاهشی در سطح معنی داری 95 درصد (047/0=P-value) می باشد. نتایج ارزیابی همبستگی بین مقادیر گرد و غبار سه ایستگاه با پارامترهای هواشناسی نشان داد، در ایستگاه سنندج بین غلظت گرد و غبار و میانگین دما رابطه مثبت وجود دارد (05/0 p <، 61/0 r =). اما بین غلظت گرد و غبار با رطوبت نسبی (05/0 p <،71/0=r) و بارش (05/0 >p،61/0=r) رابطه منفی مشاهده شد. بین غلظت گرد و غبار و سرعت باد در ایستگاه های خرم آباد (05/0 p <، 61/0=r) و اندیمشک (001/0 p <، 72/0=r) رابطه مثبت و معنادار وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته هامی توان نتیجه گرفت مقادیر گرد و غبار در مناطق مختلف بسته به موقعیت جغرافیایی، شرایط توپوگرافی، اقلیمی، پارامترهای هواشناسی و همچنین منشاء آن ها نیز متفاوت است.

    کلیدواژگان: غلظت گرد و غبار، تغییرات اقلیمی، نیمه غربی ایران
  • زینب نظری*، نعمت الله خراسانی، سادات فیض نیا، محمود کرمی صفحات 31-45
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، ذرات معلق به عنوان یکی از آلاینده های هوا (خواه با منشا طبیعی و خواه با منشا مصنوعی) توجه زیادی را به خود معطوف کرده اند. در این مطالعه، هدف بررسی پتانسیل خاک کرمانشاه در ایجاد ذرات معلق با استفاده از گل توفان و گلباد می باشد.

    روش بررسی

    جهت ترسیم گلبادها و گل توفان ها از داده های هواشناسی و نرم افزارWRPLOT view استفاده شده است. همچنین، به منظور بررسی جهت باد در روزهای گرد و غبار از داده های سازمان هواشناسی کشور و همچنین، برای بررسی تاثیر پارامترهای هواشناسی همانند درصد باد آرام و درصد باد غالب از روش های آماری همچون بررسی رابطه رگرسیون، ضریب پیرسون استفاده شده است . همچنین، روند تغییرات سالانه و فصلی غلظت ذرات معلق (گرد و غبار) به منظور تعیین فصول با فراوانی بیشتر در وقوع گرد و غبار بررسی شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بادهای شمال غربی تا غربی در تمام فصول می وزند و بیشترین فراوانی بادها، غربی است. براساس مقایسه گلبادهای فصل بهار و تابستان، در هر دو فصل بیشترین فراوانی بادها مربوط به قطاع غربی تا شمال غربی و پس از آن قطاع جنوب شرقی است. بررسی گل توفان ها نشان داد که عمدتا بادهای حاکم در منطقه دارای سرعتی کمتر از 5/4 متر بر ثانیه (حدود 80%) هستند، در بیشتر محدوده مورد مطالعه، بادها قادر به فرسایش خاک و ایجاد ذرات معلق (گرد و غبار) نیستند.

    بحث و نتیجه گیری

    باید منشا اصلی ذرات معلق (گرد و غبارهای اخیر) را در منطقه مورد مطالعه را در کشورهای همسایه جستجو کرد.

    کلیدواژگان: ذرات معلق، گلباد، گل توفان، نرم افزار WRPLOT view، کرمانشاه
  • شهرزاد ناظمی، شیرین اقانجفی زاده* صفحات 47-55
    هدف

    بررسی خصوصیات مناطق لانه گذاری چکاوک کاکلی(Galeridac cristata) در محدوده ای به وسعت ده هزار هکتار در منطقه ی شکار ممنوع مروردر استان یزد در سال 1394 مطالعه شد.

    روش بررسی

    متغیرهای زیستگاهی نظیر نوع گونه های گیاهی، ارتفاع و درصد پوشش گیاهی، فاصله از نزدیکترین لکه گیاهی، فاصله از نزدیکترین منبع آبی ، مزرعه، جاده و تعداد لانه حشرات زمین زی  در نقاط حضوراندازه گیری و با نواحی عدم حضور مقایسه شدند

    یافته ها

    .نتایج نشان دادمتوسط درصد کل پوشش گیاهی مستقر در اطراف لانه  ، درصد پوشش گیاه درمنه  Artemisia  sp))و ارتفاع آن ،در صد پوشش گیاهی و ارتفاع گونه گون(Astragalus sp)،درصد پوشش گیاهی و ارتفاع  خارشتر ((Alhagi sp و  متوسط تعداد  حفرات حشرات زمین زی درمناطق حضور به طور معناداری بالاتر از مناطق کنترل بود(p<0.05). هم چنین فاصله از نزدیکترین منبع آبی  در مناطق لانه گذاری کمتر از  مناطق کنترل بود (P<0.001). این پرنده نقاطی با پوشش گیاهی  و تعداد حفره بالاتری از حشرات را که نزدیک به آب است برای لانه گزینی انتخاب می کند.آزمون لجستیک رگرسیون  نشان داد پوشش گیاهی مهم ترین پارامتر تاثیر گذار در انتخاب مناطق لانه گذاری لانه گذاری چکاوک کاکلی  در منطقه مطالعاتی می باشد.

    بحث

    پوشش گیاهی بالاتر  در استتار پرنده و بالا بودن تعداد  حفرات حشرات و نزدیکی به منابع آبی به بقای بیشتر پرنده کمک می کند.

    کلیدواژگان: چکاوک کاکلی، انتخاب زیستگاه، منطقه شکار ممنوع مرور، استان یزد
  • الهام یوسفی*، زینب کریم زاده مطلق، فاطمه دعاگویان، مرتضی نخعی نژاد صفحات 57-68
    زمینه و هدف

    مقاله حاضر با هدف به روز رسانی آمار و اطلاعات پزشکی استان خراسان جنوبی از لحاظ تعداد بیمارستان ها، مراکز درمانی، کلینیک ها و مطب ها، میزان و نوع پسماند تولیدی و نحوه ی جمع آوری و امحاء این مراکز به تفکیک شهرستان های استان صورت گرفته است.

    روش تحقیق

    بازدید و پایش به مدت سه هفته پیاپی از مراکز تولیدکننده ی پسماند پزشکی و اخذ اطلاعات از مراجع ذی ربط در خصوص میزان و نحوه مدیریت پسماندهای پزشکی به جمع آوری اطلاعات و پایش پسماندهای پزشکی استان پرداخته شد.

    یافته ها

    کمیت کل پسماند پزشکی در استان 228/1537 کیلوگرم در روز می باشد. که این مقدار برای پسماندهای عفونی و تیز و برنده، آسیب شناختی و شیمیایی-دارویی به ترتیب 84/1490، 39/13 و 998/32 کیلوگرم در روز می باشد. میزان پسماند پزشکی به تفکیک نوع پسماند (پسماندهای عفونی و تیز و برنده، آسیب شناختی و شیمیایی-دارویی) برای بیمارستان ها به ترتیب 1106، 33/12 و 695/28، مراکز درمانی 47/182، 0 و 438/0، کلینیک ها 65/158، 0 و 56/1، آزمایشگاه ها 73/21، 06/1، 08/1 و مطب ها 99/21، 0 و 225/2 کیلوگرم در روز می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود 1044عدد تخت فعال در این مراکز، سرانه تولید زباله به ازای هر تخت فعال در روز 098/1 کیلوگرم برآورد شده است که نسبت به متوسط کشوری از وضعیت بهتری برخوردار می باشد. با توجه به بررسی های صورت گرفته کمترین میزان مشکل در مراکز تولیدکننده ی پسماند دولتی و در زمینه ی پسماندهای عفونی می باشد. همچنین در رابطه با پسماندهای شیمیایی و دارویی وجود برنامه ای مدون در استان در رابطه با نحوه مدیریت و امحاء بسیار احساس می شود. در نهایت می توان گفت بیشترین میزان مشکل در زمینه ی مراکز خصوصی تولیدکننده ی پسماند پزشکی می باشد، که سازماندهی و مدیریت آن در حال پیاده سازی می باشد و امید است این مسیر با سرعت بیشتری طی شود.

    کلیدواژگان: پسماند پزشکی، کمیت، مدیریت، استان خراسان جنوبی
  • غلامرضا سبزقبائی*، مرضیه رئیسی صفحات 69-78
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر نگرانی فزآینده ای درباره اثرات آفت کش ها روی موجودات غیر هدف به وجود آمده است. بقایای ناشی از مصرف سموم شیمیایی آفت کش سبب آلودگی محیط زیست گردیده و سلامتی انسان ها و پرندگان را در معرض خطر جدی قرار داده است. هدفاصلی  از این تحقیق بررسیو تحلیل  مطالعات انجام شده در رابطه با اثر آفت کشهای ارگانو کلرین، ارگانو فسفات و کاربامات بر پرندگان، انسان و محیط زیست می باشد.

    روش بررسی

    روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق شامل بررسی کتابخانه ای و اسنادی و تحلیل محتوایی مطالعات انجام شده در این زمینه می باشد.

    یافته ها

    سه گروه اصلی از ترکیب آفت کش های شیمیایی شامل ارگانوکلرین، ارگانوفسفات و کاربامات است. ارگانو کلرین ها به دلیل پایداری طولانی مدت در طبیعت برای مدت طولانی در کشورهای مختلف استفاده نشدند. اما بعضی از آنها مانند آلدرین، لیندان و آندوسولفان هنوز هم در کشورهای در حال توسعه استفاده می شوند. اکثر ارگانوکلرین ها مهار کننده گیرنده های گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) در مغز هستند و سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهند. ارگانوفسفات ها و کاربامات ها در زنجیره غذایی تجمع نمی یابند و پایداری کم تری دارند در نتیجه جایگزین ارگانوکلرین با پایداری بالا شدند. هر دو آفت کشهای ارگانوفسفات و کاربامات آنزیم استیل کولین استراز را مهار می کنند.

    نتیجه گیری

    آفت کش های شیمیایی شامل ارگانوکلرین، ارگانوفسفات و کاربامات باعث اختلال در غدد درون ریز در انسان و پرندگان و همچنین  تغییرات رفتاری و به خطر افتادن سیستم ایمنی می شود.

    کلیدواژگان: حشره کش ها، انباشت زیستی، پرندگان، انسان
  • سید مرتضی موسوی، مهدی سرائی تبریزی*، حسین طلاچی لنگرودی صفحات 79-95
    زمینه هدف

    امروزه سرمایه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی به عنوان اجزای اصلی توسعه به صورت توامان، مورد سنجش قرار می گیرند. عدم جامعیت برنامه ها، مشکلات و مسایل مختلف به ویژه از جنبه های زیست محیطی پس از اجرا به وجود می آورند. تنزل شرایط زیست محیطی، آسیب و تاثیراتی منفی حتی بر ارزش های اقتصادی و اجتماعی در منطقه و محدوده تحت تاثیر خود خواهد داشت. هدف از این پژوهش، بررسی ارزش اقتصادی آب در مصارف زیست محیطی، کشاورزی و صنعت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.

    روش بررسی

    تخصیص بهینه نهاده های تولید در سطح کلان تصمیم گیری، از الزامات دستیابی به افزایش بهره وری می باشد. از طرف دیگر، تخصیص بهینه نیز نیازمند بازاری کارآمد برای تبیین ارزش های اقتصادی نهاده های تولید است. در این پژوهش با توجه به محدودیت منابع آب، در پاسخ به تقاضاهای آب برای استفاده رقبای مختلف با استفاده از دستورالعمل حسابداری تلفیقی محیط زیست و اقتصاد [1](SEEA) سازمان ملل متحد، تلاش شده تا با بهره گیری از اطلاعات موجود در خصوص مصارف آب در بخش های کشاورزی، صنعت و محیط زیست به ارزیابی ارزش اقتصادی (ارزش تولیدی) آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه پرداخته شود تا بتوان ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستم را در تصمیم گیریهای تخصیص و تسهیم آب در حد مناسبی منعکس نمود.

    یافته ها

    بر اساس برآوردهای انجام شده، ارزش اقتصادی آب در مصارف کشاورزی معادل 6045، در مصارف صنعتی معادل 33342 و در محیط زیست حداقل 24235 ریال در هر مترمکعب می باشد. بنابر این، رعایت اصول پایداری و لحاظ ارزش های اقتصادی آب حکم می کند، حتی اگر تقاضای آب در بخش کشاورزی نسبت به افزایش قیمت آب بی کشش باشد در تامین نیاز محیط زیست به عنوان یکی از مصرف کنندگان آب با ارزش اقتصادی بالاتر و فواید مستقیم و غیرمستقیم مرتبط با آن، اولویت داده شود. در 30 سال آینده، تقاضای آب در کشورهای در حال توسعه مانند تقاضای کشورهای پیشرفته افزایش خواهد یافت. طبق پانل بین المللی تغییر اقلیم[2]، تغییرات آب و هوا باعث افزایش فشار برای در دسترس بودن آب و تشدید اشکال مختلف آلودگی آب، با تاثیر بر اکوسیستم ها، سلامت انسان و قابلیت اطمینان سیستم آب در مناطق بزرگ جهان را تحت تاثیر خواهند داد.

    بحث و نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر، بر اساس اصول اقتصادی و اقتصاد محیط زیست و با استفاده از اطلاعات موجود در خصوص مصارف آب در بخش های کشاورزی، صنعت و محیط زیست و حساب های کلان اقتصادی به ارزیابی ارزش اقتصادی (ارزش تولیدی) آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه پرداخته شد. بنابراین، با توجه به نتایج حاصله انتظار می رود با استقرار بازار آب و یا حداقل لحاظ ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستم، آب تخصیص یافته به نیازهای زیست محیطی دریاچه ارومیه تامین و آب اختصاصی به مصارف صنعتی افزایش یابد و هم زمان به سرمایه گذاری هایی برای استفاده از پتانسیل های درآمدزایی دریاچه ارومیه و صنایع مرتبط و متناسب توجه خاص مبذول گردد. بهره برداری منابع آب با محاسبات مذکور نه اقتصادی است و نه پایدار،  معیشتی که به فرض (در سطح محلی) سبب بیابان زایی و فرسودگی خاک شود یا (در سطح جهانی) بر میزان تولید گازهای گلخانه ای می افزاید، نمی تواند پایدار شمرده شود. در این خصوص با توجه به استفاده ناپایدار بخش کشاورزی از منابع آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه، برای تغییر شیوه موجود و کاهش وابستگی معیشتی کشاورزان به منابع آب سیستم حکمرانی می تواند با اجرای راهبردهای مناسب اشتغال، ضمن حمایت در پاسخ گویی به نیازها و معیشت جایگزین برای کشاورزان با تقویت اجرای سیاست حفاظت از دریاچه ارومیه، به ویژه با اعمال قانون در برداشت از منابع آب و ایجاد سیستم اندازه گیری، تنظیم و کنترل برداشت های مجاز و ایجاد تعاونی هایی از کشاورزان بپردازد و امتیاز بهره برداری از دریاچه را در قبال تغییر الگوی کشاورزی موجود به الگویی با نیاز آبی کم تر و یا حتی تعدیل حقابه های کشاورزی و اختصاص آن به دریاچه ارومیه به این قبیل کشاورزان اعطا نماید. نکته بسیار با اهمیت این است که ضرورت دارد، مردم محوری و طبیعت مداری توامان در نظر گرفته شود و تمامی تصمیمات و اقدامات اجرایی به منظور کاهش مصارف آب، با مشارکت حقابه بران موجود و با انسجام، همکاری و اقدام مشترک کلیه دستگاه های متولی و ذی نفعان انجام گیرد.
     

    کلیدواژگان: نیاز زیست محیطی، مدیریت آب، بازار آب، اقتصاد کشاورزی، دستورالعمل SEEA
  • نسیم صحرائی نژاد* صفحات 97-113
    زمینه و هدف

    به دنبال بروز مشکلات ناشی از افزایش جمعیت و کاهش منابع زیرساختی در پایتخت کشور مالزی، بر اساس تصمیمات دولتی در سال 1993 میلادی، ایده شکل گیری پایتخت اداری این کشور، تحت عنوان "پوتراجایا" مطرح گردید. این شهر به عنوان یک الگو با حداکثر توجه به طبیعت و محیط زیست طراحی شده است و از نکات قابل توجه در فرآیند برنامه ریزی، طراحی و ساخت آن، سرعت عمل بوده است.

    روش بررسی

    این تحقیق با بررسی منابع کتابخانه ای و مطالعه اسناد مربوطه و همچنین مرور سایت های مرتبط با موضوع به معرفی تجربه شکل گیری این شهر سبز پرداخته است.  

    یافته ها

    شهر پوتراجایا، با در نظر گیری سه مفهوم کلی باغ-شهر، شهر سبز و شهر هوشمند شکل گرفته و رویکردهای کلی جهت برنامه ریزی و طراحی ایده های اصلی در شکل گیری آن عبارتند از برنامه ریزی برای فضاهای همسایگی، بازنگری و احیای هویت سنتی شهر، شهر حمایت گر، تاکید و تمرکز بر حمل و نقل عمومی، توجه به سیما و هویت شهری، رویکرد اکولوژی شهری، معماری زیست محیطی و مدیریت پایداری شهری.

    بحث و نتیجه گیری

    در حقیقت فرآیند شکل گیری این شهر بعنوان نماد قدرت و پیشرفت کشور مالزی بوده و گویای این واقعیت است که ایده ها و مفاهیمی تیوری نظیر باغ-شهر، شهر سبز و شهر هوشمند قابلیت اجرایی شدن را داشته و صرفا به شکل یک ایده باقی نمانده است. در نهایت نیز توسعه شهر پوتراجایا بطور چشمگیری بر جنبه های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و گردشگری کشور مالزی تاثیرگذار بوده و مجموعه این عوامل، این شهر را بعنوان نمونه ای بی نظیر در هزاره جدید مطرح نموده که می تواند الگویی برای تکرار در سایر شهرها و کشورها با شرایط مشابه باشد.

    کلیدواژگان: باغ شهر، شهر سبز، شهر هوشمند، پایداری شهری
  • میرمهرداد میرسنجری*، نفیسه رضاپور اندبیلی صفحات 115-127
    زمینه و هدف

    ارزیابی توان زیست محیطی سرزمین به عنوان یک مطالعه پایه و اساس برنامه ریزی استفاده از سرزمین، برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار است. هدف از این مطالعه ارزیابی توان اکولوژیک سد تاجیار برای کاربری های کشاورزی و مرتعداری و تفرج متمرکز و تفرج گسترده با استفاده از روش بولین می باشد.

    روش بررسی

    معیارهای اصلی مطالعه، عبارتند از: نقشه های خاکشناسی، سنگ شناسی، توپوگرافی، اقلیم، پوشش گیاهی، میزان آب و کاربری اراضی. با استفاده از روش بولین و منطق AND و رقومی سازی اطلاعات در محیط GIS˓ روی هم گذاری لایه های اطلاعاتی و تجزیه و تحلیل حوضه آبخیز سد تاجیار در استان آذربایجان شرقی انجام گردید. مدل بولین مناسبت مکانی را بر اساس عملگرهای شرطی به صورت صفر یا یک نشان می دهد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که مناطق دارای توان کاربری کشاورزی- مرتعداری 6958 هکتار و مناطق فاقد توان کاربری مذکور 3701 هکتار از کل مساحت منطقه مورد مطالعه (10898 هکتار) می باشد. در مورد کاربری تفرج متمرکز˓ مساحت مناطق دارای توان 4851 هکتار و مساحت مناطق که توان لازم را ندارند5793 هکتار می باشد و در نهایت در مورد کاربری تفرج گسترده˓ مناطق دارای توان 4612 هکتار و مناطق فاقد توان 6042 هکتار از کل مساحت منطقه مورد مطالعه را به خود اختصاص داده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نزدیک به 40 درصد از منطقه برای کاربری تفرج و بیش از 50 درصد از منطقه برای کاربری کشاورزی -  مرتعداری دارای توان بالقوه می باشد˓ در نتیجه در این حوضه توان اکولوژیکی بالا برای کاربری های مذکور مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، سد تاجیار، کشاورزی - مرتعداری، تفرج
  • مهسا ضمیری*، آزاده شریفی نوغابی صفحات 129-141
    زمینه و هدف

     امنیت یکی از عوامل مطلوبیت فضای شهری است. پژوهش ها نشان می دهد که عوامل اجتماعی و اقتصادی به تنهایی تاثیر گذار بر امنیت نیستند. بلکه طرح فیزیکی فضا و طراحی گرافیکی و عناصر بصری به کار رفته در فضا نیز می تواند نقش بسیاری در ارتکاب یا عدم ارتکاب جرایم داشته باشد. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل محیطی تاثیر گذار بر وقوع جرم در محله ها و در مرحله بعد ارایه راهکار هایی در جهت افزایش امنیت آن ها می باشد.

    روش بررسی

    پنج محله از شهر بجنورد انتخاب شده اند که در بافت حاشیه ای شهر قرار دارند. در ابتدا اطلاعات مورد نیاز به کمک روش های توصیفی جمع آوری شده و سپس به کمک روش های تحلیلی آماری همبستگی و رگرسیون لاجیت مورد ارزیابی قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان می دهد توجه به مناظر خیابانی و طراحی محیطی و بهره گیری از اصول گرافیک محیطی منجر به افزایش تمایل به حضور در فضاهای شهری و افزایش نظارت عمومی و در نتیجه کاهش تمایل به انجام اعمال مجرمانه می شود. همچنین افزایش فضاهای سبز در محله ها و ارتقا کیفیت آنها می تواند تمایل به فعالیت های اجتماعی را افزایش داده و در نتیجه فرصت برای وقوع جرم را کاهش دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نقش محیط در میزان امنیت محیطی، پیشنهاد می شود در طراحی شهری به نحوه طراحی فضاهای عمومی و استفاده از پتانسیل های گرافیک محیط توجه ویژه ای صورت گیرد تا از این طریق بتوان احتمال وقوع جرم را کاهش داده و احساس امنیت در محله ها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: امنیت، طراحی محیطی، بجنورد، جرم، CPTED
  • مینا بهنود، مریم مروتی*، محمدجواد قانعی بافقی صفحات 143-154
    زمینه و هدف

    در دنیای امروز افزایش جمعیت و سیر صنعتی شدن بدون در نظر گرفتن توان سرزمین ها، فشار هایی را بر محیط زیست اعمال کرده و باعث بر هم زدن توازن طبیعت، ایجاد چالش های محیط زیستی و تاثیر بر کیفیت زندگی بشر امروز شده است. بادروبی فرآیندی پیچیده است که به شکل های مختلف چون کنده شدن، انتقال، دانه بندی، سایش و در نهایت رسوب انجام می گیرد. یکی از مهم ترین بحران های محیط زیستی در مناطق خشک و نیمه خشک، پدیده مخرب بیابان زایی و بادروبی هست که وقوع طوفان های گرد و غبار و حرکت ریز گردها از پیامد های آن محسوب می شود. هدف از این تحقیق ارزیابی اثرات بادروبی در شهرستان ریگان در بخشهای اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی با استفاده از مدل DPSIR است. از آنجایی که بادروبی یکی از مشکلات اساسی در منطقه ریگان است، لذا برای چاره اندیشی و رفع این مشکل لازم است که زنجیره ای از روابط علت-معلولی دخیل در سه محیط اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست منطقه ترسیم گردد.

    روش بررسی

    به منظور اجرای این تحقیق ابتدا سه شاخص از سه محیط، اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست انتخاب شد سپس اطلاعات مورد نیاز از سازمان های مربوطه جمع آوری گردید در مرحله بعد اطلاعات هر یک از آن شاخص ها در چارچوب DPSIR قرار گرفتند و زنجیره ای از روابط علت-معلولی در ارتباط با آن شاخص ها نشان داده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیقق حاکی از آن است که خسارات وارده به بخش کشاورزی ناشی از پدیده گرد و غبار از سال 1386 تا 6 ماه اول سال 1397 روند صعودی داشته است. در بخش اجتماعی با توجه به دستگاه سنجش ذرات معلق (pm) در دو ماه فروردین و اردیبهشت سال 1397 روز های پاک انگشت شمار بودند و بر اساس آمار مرکز بهداشت میزان مراجعه افراد ناشی از مشکلات تنقسی به مراکز درمانی زیاد بوده است . هم چنین در بخش محیط زیست، در منطقه ریگان وسعتی بالغ بر 158200هکتار کانون بحرانی با شدت زیاد شناسایی شد و تنوع زیستی منطقه را به ویژه درختان کهور ایرانی، تحت تاثیر قرار داده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد، که پدیده ی بادروبی در منطقه ریگان با مدیریت نادرست انسان و بهره کشی از محیط همانند یک پس خور مثبت به این پدیده دامن زده است و آثار نامطلوبی را از جمله طوفان های گرد و غبار را ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: بادروبی، مدلDPSIR، محیط اقتصادی، محیط اجتماعی، زیست محیطی
  • بهروز سبحانی، وحید صفریان زنگیر*، آنیتا مجیدی هروی صفحات 155-170
    زمینه و هدف

    گردشگری یکی از بزرگ ترین و پربازده ترین فعالیت های اقتصادی در دنیا است، که توسعه آن نیازمند شناخت و آگاهی کافی از مسایل و عوامل موثر اقصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر منطقه است. یکی از این مناطق گردشگری در ایران شهرستان خلخال در استان اردبیل است که به واسطه ساختار توپوگرافی و زمین شناسی، مملو از مکان های گردشگری از لحاظ اکوتوریستی است.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از مدلSWOT  و رویکردی توصیفی- تحلیلی و با مطالعات میدانی و کتابخانه ای که هدف از آن امکان سنجی پتانسیل های گردشگری شهرستان خلخال در استان اردبیل است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل های حاصل از مدل فوق در این پژوهش نشان می دهد که در تحلیل ماتریس، نقاط قوت برابر 61/1، ضعف برابر 26/1، فرصت برابر 77/1و مقدار تهدید برابر 19/1 است، پتانسیل های گردشگری شهرستان خلخال، در اولویت اول استراتژی های تهاجمی و در اولویت دوم برنامه ریزی استراتژی های رقابتی قرار می گیرند. بدین منظور، نخست استراتژی های اولیه SO با مقدار 38/3 و سپس استراتژی هایOW با مقدار 03/3 در ماتریس SWOT در اولویت اول و دوم قرار می گیرند، نمایانگر بهترین استراتژی های در گردشگری پایدار ناحیه خلخال شناخته می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر مسیولین باید سعی کنند از نقاط قوت و فرصت نهایت استفاده را برده و به سمت این راهبردها گام بردارند؛ در راهبردهای تدافعی (WT) با امتیاز 45/2، راهبردهای محافظه کارانه (TS) با امتیاز 8/2، نمایانگر ضعیف ترین راهبرد در گردشگری پایدار ناحیه خلخال شناخته می شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: راهبردهای استراتژیک، توسعه گردشگری، عوامل محیطی، مدل SWOT، شهر خلخال
  • رویا حسن زاده، محمدحسین اسدی داود آبادی*، علی روشنایی صفحات 171-187
    زمینه و هدف

    این تحقیق در حوزه جامعه شناسی محیط زیست انجام گرفته است. در مبانی نظری به رابطه میان انسان و طبیعت برای دست یابی به توسعه پایدار پرداخته شده و صاحب نظران جامعه شناسی اندیشه های خود را بیان داشته اند. هدف از انجام تحقیق مقایسه نقش آفرینی مدیران زن و مرد تشکل های زیست محیطی در تحقق اهداف توسعه پایدار بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی محسوب می شود. در این راستا تعداد 91 نفر از مدیران فعال در عرصه های زیست محیطی استان مرکزی در سال 1399 به پرسشنامه های تحقیق پاسخ دادند. روش تحلیل داده ها بهره گیری از آمار توصیفی ، آزمون t با دو گروه مستقل بوده است که از طریق نرم افزار spss انجام گرفت.

    یافته ها

    مدیران زن تشکل های زیست محیطی در عرصه های، پایدار نمودن شهرها، مبارزه با تغییرات آب و هوایی، انرژی ارزان، و توانمندسازی زنان نسبت به گروه مردان برتری داشته اند ولی در موارد حفاظت از زیست بوم ها، حفاظت از دریاها، تضمین الگوی  مصرف و بهره برداری بهینه از آب و فاضلاب با گروه مردان برابری نموده اند. در ضمن در این مطالعه تعداد مدیران زن یک دوم مردان بوده است. بنابراین گروه زنان موفق تر از مردان در تحقق اهداف توسعه پایدار عمل کرده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    جامعه انسانی و جهان طبیعی در رویارویی اقتصادی با یکدیگر قرار دارند، از آنجا که محیط زیست یک برساخت اجتماعی است. حل و فصل مسایل زیست محیطی و تحقق اهداف توسعه پایدار زیست محیطی از طریق تلاش جمعی با مشارکت زنان و مردان امکان پذیر می گردد. غلبه بر بحران های زیست محیطی و استفاده بهینه از منابع طبیعی از طریق بازسازی فرایندهای تولید و مصرف با انگیزه های زیست محیطی ممکن می گردد. محیط زیست گرایی تحت دو نوع ارزش بقا و ارزش فرامادی شکل می گیرد؛ و ارزش فرامادی در مفاهیمی چون حفاظت از محیط زیست، کیفیت زندگی، رفتار اخلاقی زیست محیطی بروز و ظهور دارد. توسعه پایدار نیز در گرو پرداختن به ارزش های فرامادی است. در قلمرو تحقیق مشاهده گردید به ارزش های مادی بیش از ارزش های فرامادی توجه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تشکل های زیست محیطی، اهداف زیست محیطی
  • رامین سلماسی* صفحات 189-197
    زمینه و هدف

    افزایش فعالیت های کشاورزی به رها سازی آلاینده های گوناگون از سامانه های کشاورزی منجر می گردد که به عنوان یکی از عوامل افت کیفیت خاک و آب، مطرح می باشد. از شیوه های پاک سازی گوناگون از جمله کاربرد اصلاح گرهای شیمیایی برای کاهش زیان های مرتبط با این آلاینده ها بهره گیری می شود. در این مقاله پیرامون کاربردی ترین اصلاح گرهای شیمیایی جهت غیرفعال سازی فلزات سنگین، سازوکارهای این غیرفعال سازی ها و جنبه های زیست محیطی کاربرد این اصلاح گرها بحث فشرده ای می شود.

    مواد و روش ها

    اصلاح گرهای شیمیایی که بصورت متداول جهت غیر فعال سازی آلاینده ها کاربرد دارند در رده های فرآورده های آهن، کلسیم و آلومینیوم دار قرار می گیرند. ترکیبات فسفردار و رس های سیلیکاته، سایر فرآورده ها را تشکیل می دهند.

    نتایج

    سازو کارهای غیرفعال سازی آلاینده ها شامل یک یا ترکیبی از موارد زیر می باشد: تشکیل رسوب سطحی،  جذب بر روی سطوح کانی، رسوب به صورت نمک و هم رسوبی. بررسی جنبه های زیست محیطی نشان می دهد که وجود مواد ناخواسته مانند فلزات سنگین، فلورید، سولفات، جامدات محلول و مواد پرتوزا در زایدات و باطله های صنعتی می توانند به آب های زیرزمینی آبشویی یابند و یا از طریق روانآب وارد آب های سطحی شوند.

    بحث و نتیجه گیری

    اسیدیته یا قلیاییت که با برخی از این زایدات همراه می باشد، می تواند زیان زیست محیطی جدی را به همراه داشته باشد. اصلاح گرهای شیمیایی عناصری را دارند که با تاثیر بر فعالیت برخی میکروب ها،  می توانند بر روی فرآیندهای ژیوشیمیایی حیاتی مانند انحلال و تشکیل کانی، هوادیدگی و معدنی شدن مواد آلی تاثیر گذار باشند.

    کلیدواژگان: سازوکارهای غیرفعال سازی آلاینده ها، فلزات سنگین، سامانه های کشاورزی
  • کفاح شیبانی نیا، صدیقه عبداللهی*، مرجان محمدزاده صفحات 199-211
    زمینه و هدف

    گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای توسعه در جهان مطرح است و در حال حاضر، بزرگ ترین و سریع ترین صنعت در جهان شناخته شده که دارای رشدی پایان ناپذیر و رو به رشد است. گردشگری دارای اشکال مختلف و انواع گوناگونی است که بسته به شرایط محیطی، متفاوت است. گردشگری در محیطی صورت می گیرد که متشکل از انسان و ویژگی های طبیعی است. محیط انسانی متشکل از عوامل و فرایندهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. محیط طبیعی نیز گیاهان، جانوران و زیستگاه های آن ها است. از آن جایی که در واقع محیط انسانی و محیط طبیعی در هم آمیخته اند و فعالیت انسانی هم بر محیط طبیعی اثر می گذارد و از آن اثر می پذیرد. از این رو دستیابی به گردشگری پایدار یکی از مسایل مهم در مدیریت و برنامه ریزی سرزمین و حفظ منابع طبیعی است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر ماهیت مروری است که با استفاده از مرور منابع علمی و به کارگیری پایگاه داده های اینترنتی به بررسی موضوع پرداخته است و  گردشگری و مفاهیم مرتبط با آن بررسی شده است.

    یافته ها

    انواع گردشگری شامل گردشگری فرهنگی، گردشگری تاریخی، گردشگری هنری، گردشگری مذهبی، گردشگری روستایی، گردشگری طبیعت گردی و اکوتوریسم معرفی و بررسی گردید و خط مشی ها و اصولی جهت دستیابی به گردشگری پایدار ارایه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    برای دستیابی به توسعه پایدار، برنامه ریزی گردشگری باید به اندازه کافی متمرکز باشد. از این رو نیاز است تا گردشگری در ابعاد وسیع، یکپارچه و  وابسته به منابع فرهنگی و طبیعی صورت گیرد و سیاست های جذب گردشگر از کمیت بسوی کیفیت هدایت شود.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، اثرات گردشگری، انواع گردشگری، اکوتوریسم
|
  • Roya Seifipour * Pages 1-15
    Background and Purpose

    In the development process, economic activities are associated with positive and negative environmental effects in countries. What is observed physically and in the present is the production of the product and the resulting growth in economic activities. While by assessing the environmental activities of economic activities and recognizing its direct and indirect negative effects on society now and in the future, the net effects of economic activities can be identified.

    Material and Methodology

    The industrial sector is fundamental to economic growth. The industrial sector's share of total economic activity equals 16 percent. Sometimes its activities are accompanied by the destruction of the environment. This article examines the factors affecting CO2 emissions with an emphasis on the industrial sector by using the ARDL and FMOLS methods for the years 94-1360.

    Finding

    The results of this study confirm EKC Technology. In other words, by increasing the value added of industry, the emission increases but its slope decreases (inverse u shape). With increasing fossil fuel consumption and globalization, emissions will increase.Discussion and

    Conclusion

    Compare the results of the short-run and long-run model showing the sensitivity of Co2 emissions to fossil fuel consumption and the long run globalization index is larger than the short run.

    Keywords: Kuznets curve, CO2 Pollutant Emission, industry sector growth, FMOLS, ARDL Jel Code: Q53, Q56, C32, E23
  • Nahid Mahmoodi Mahpash *, Babak Souri Pages 17-29
    Background and Purpose

    Today one of the issues and essential crises of human societies is incidence of dust phenomenon. Therefore, in researches, the dust concentration has been compared in relation to climatic variables in Sanandaj, Khoramabad and Andimeshk cities located in different geographical areas in the western half of Iran.

    Material and Methodology

    Inactive sampling was done for measuring dust density. Menkendal test and Pierson cohesion were done for assessment of changes process and their relation with some meteorology parameters.

    Results

    Results showed that the most average density of dust in Sanandaj, Khoramabad and Andimeshk cities were (1.45±0.48, 1.14±0.84 & 1.65±1.07) mg to m2. Checking changes process of dust density showed that Sanandaj station has decreasing process in meaningful level 95 percent (P-value=0.047) between different station. Results of cohesion assessment among dust amounts in 3 stations with metrology parameters showed that in Sanandaj station there was positive relation between dust density and temperature average (p < 0.05, r = 0.61), but there was negative relation between dust density with comparative damp (p < 0.05, r = 0.71) and downfall (p < 0.05, r = 0.61) In Khoramabad (p < 0.05, r = 0.61)  and Adimeshk (p < 0.001, r = 0.72) stations there was positive and meaningful relation between dust density and wind speed. Discussion and

    Conclusion

    By these findings it can be concluded that dust amounts in different areas depends on geographical condition, topography requirements, continental, metrology parameters and also their origins are various.

    Keywords: Dust Concentration, Climate Change, western half of Iran
  • Zeinab Nazari *, Sadat Feiznia, Mahmoud Karami Pages 31-45
    Background and Purpose

    Recently, aerosols as one of the air pollutants (with natural or anthropogenic sources) have received increasing attention. In this study, the purpose is investigation of soil potential in production of dust (aerosol) storms using wind rose and storm rose.

    Material and Methodology

    Meteorological data and WRPLOT view software were used to draw the wind rose and hurricanes. Also, in order to study the wind direction on dusty days, the data of the Meteorological Organization and also to investigate the effect of meteorological parameters such as gentle wind percentage and prevailing wind percentage, statistical methods such as regression relationship, Pearson coefficient have been used. Also, the trend of annual and seasonal changes in the concentration of suspended particles (dust) has been studied in order to determine the seasons with the highest frequency of dust occurrence.

    Results

    The results indicated that winds blow from northwestern and west in all seasons. The highest frequency of winds is western. The wind roses of spring and summer indicated that the most frequent direction of prevailing winds are western to northwestern. Southeastern direction comes in next level. These storms are more frequent in winter and autumn seasons. Also, investigation of storm roses demonstrated that dominant winds have speed of less than 4.5 meter per second (80%). This research shows that in study area, winds cannot erode the soil and product the aerosols.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, the main source of recent dust must be searched in the neighboring countries.

    Keywords: Aerosols (Dust), Wind Rose, Storm Rose, WRPLOT View Software
  • Sharzad Nazemi, Shirin Aghanajafizadeh * Pages 47-55
    Background and Purposes

    Nesting areas by Crested Lark (Galerida cristata) were studied in 10000 hectares of Marvar hunting stop area in Yazd Province in 1394. 

    Material and Methodology

    Habitat variables such as plant species, height, and plant cover percentage, as well as distance to the closest plant patches, water resources, fields, roads and the number of terrestrial insect dens in the presence areas were measured and compared with those of the absence areas.

    Results

    The results showed that the mean of total vegetation percentage around the nests; the percentage of Artemisia sp vegetation, and its height; the percentage and height of Astragalus sp,peganum sp vegetation; the percentage and height of Alhagi sp vegetation; and the mean number of terrestrial insect dens were meaningfully higher in the presence points than those of the control areas (P<0.05). Furthermore, the distance to the nearest water source in the nesting areas was meaningfully lower than that in the control areas (P<0.001). This bird selects the points with high vegetation and higher number of insect dens near water for nesting. Logistic Regression test showed that the vegetation was the most important influencing parameter in nest-site selection by crested lark in the study area.

    Discussion and Conclusion

    Higher vegetation in the camouflage of the bird and a high number of insect cavities and proximity to water sources help the bird to survive longer.

    Keywords: Crested lark, Habitat selection, Marvar Hunting Stop Area, Yazd province
  • Elham Yousefi *, Zeynab Karimzadeh Motlag, Fatemeh Doagoyan, Morteza Nakhainejad Pages 57-68
    Background and Aims

    This article is intended to update the statistics and medical information of South Khorasan province in the number of hospitals, health centers, clinics and physicians' offices, the amount and type of waste produced and way of collection and destruction of these centers the county of the province has been divided.

    Materials and Methodology

    Collecting data and monitoring the province's medical wastes. Visitors and monitored for three weeks and review the management of medical waste and getting information from the authorities was performed.

    Results

    The total quantity mean of waste generated in the Medical waste of Province are 228/1537 kg/day. This amount for infectious and sharp, pathological and chemical-pharmaceutical wastes are 1490.84, 13.39 and 33.998 kg/day respectively. The type of medical waste (infectious and sharp, pathological and chemical-pharmaceutical wastes) for hospitals by 1106, 12.33 and 28.695, medical centers 182.47, 0, 0.438, clinic 158.65, 0, 1.56, laboratories 21.73, 1.06, 1.08 and offices 21.99, 0 and 2.225 kg per day.

    Conclusion

    According to the 1044 number of beds in these facilities, the per capita production of waste per bed per day, compared to the national average of 1.098 kg is estimated that the situation is better. According to a survey conducted, the least amount of problem is in government waste producing centers and in the field of infectious waste. Also in connection with the chemical and pharmaceutical wastes existence a program written in province in regarding the management and destruction of is much felt. Finally, it can be said that most of the problems is in the field of private sector producer of medical waste, the organization and its management is being implemented and it is hoped that this path be taken more quickly.

    Keywords: Medical waste, Quantity, Management, South Khorasan province
  • Gholam Reza Sabzghabaei *, Marziye Raisi Pages 69-78
    Background and Purpose

    In recent years, there has been a growing concern about the effects of pesticides on non-target organisms. Residues from the use of chemical pesticides have polluted the environment and put the health of humans and birds at serious risk. The main purpose of this study is to review and analyze the studies on the effects of organochlorine, organophosphate and carbamate pesticides on birds, humans and the environment.

    Material and Methodology

    The method of data collection in this study includes library and documentary review and content analysis of studies conducted in this field.

    Results

    The three main groups of chemical pesticides are organochlorine, organophosphate and carbamate. Organochlorines were not used in different countries for a long time due to their long-term stability in the nature. But some of them, such as Aldrin, Lindane and Endosulfan, are still used in developing countries. Most organochlorines inhibit gamma-aminobutyric acid (GABA) receptors in the brain and affect the central nervous system. Organophosphates and carbamates do not accumulate in the food chain and are less stable, thus replacing organochlorine with high stability. Both organophosphate and carbamate pesticides inhibit the enzyme acetylcholinesterase.

    Discussion and Conclusion

    Chemical pesticides, including organochlorine, organophosphate, and carbamate, cause endocrine disorders in humans and birds, as well as behavioral changes and compromise the immune system.

    Keywords: Chemical Pesticides, Bio Accumulation, Human, Birds
  • Sayed Morteza Mousavi, Mahdi Sarai Tabrizi *, Hossein Talachi Langeroudi Pages 79-95
    Background and Purpose

    Today, social, economic and environmental capital are measured as the main components of development simultaneously. Lack of comprehensiveness of programs creates various problems and issues, especially from environmental aspects after implementation. Degradation of environmental conditions will have negative effects and damage even on economic and social values ​​in the region and its affected area. The purpose of this study is to investigate the economic value of water in environmental, agricultural and industrial uses in the catchment area of ​​Lake Urmia.

    Material and Methodology

    Optimal allocation of production inputs at the macro level of decision-making is one of the requirements for achieving productivity growth. On the other hand, optimal allocation also requires an efficient market to explain the economic values of production entities. In this study, due to the limitation of water resources, in response to water demands for the use of different competitors using the United Nations Integrated Environmental and Economic Accounting (SEEA[1]) guidelines, it has been attempted to use the information available in Evaluation of the economic value (production value) of water in the Urmia Lake watershed in order to reflect the economic value of ecosystem services in decision making and water sharing appropriately.

    Results

    According to estimates, the economic value of water in agriculture is 6045, in industrial use is 33342 and in environment is 24235 Rail’s per cubic meter. Consequently, compliance with the principles of sustainability and economic values of water dictates that even if water demand in the agricultural sector is uncontrolled by rising water prices, it will meet the environmental needs as a consumer. Prioritize water of higher economic value and its direct and indirect benefits. In the next 30 years, water demand in developing countries will increase as well as in developed countries. According to the International Panel on Climate Change, climate change will increase the pressure for water availability and exacerbate various forms of water pollution, affecting ecosystems, human health and the reliability of water systems in large parts of the world.

    Discussion and Conclusion

    In the present study, based on economic principles and environmental economics and using the available information on water consumption in agriculture, industry and environment and macroeconomic accounts to assess the economic value (value Production of water in the catchment area of ​​Lake Urmia). Therefore, according to the results, it is expected that with the establishment of the water market or at least in terms of economic value of ecosystem services, water allocated to the environmental needs of Lake Urmia will be supplied and specific water for industrial use will increase and at the same time capital Payments to use the revenue-generating potentials of Lake Urmia and related and appropriate industries should be given special attention. Utilization of water resources by these calculations is neither economical nor sustainable, a livelihood that is supposed to cause desertification and soil erosion or (globally) increase greenhouse gas emissions and cannot be considered stable. In this regard, due to the unsustainable use of water resources in the catchment area of ​​Lake Urmia, to change the existing method and reduce farmers' dependence on water resources, the governance system can implement appropriate employment strategies, while supporting the response to Alternative needs and livelihoods for farmers by strengthening the implementation of the protection policy of Lake Urmia, especially by enforcing the law on harvesting water resources and establishing a system for measuring, regulating and controlling authorized withdrawals and establishing cooperatives of farmers. The exploitation of the lake in exchange for changing the existing agricultural pattern to a pattern with less water requirement or even modifying agricultural tributaries and allocating it to Lake Urmia to such farmers are granted. It is very important that it is necessary to consider people-centeredness and naturalism at the same time, and all decisions and executive actions to reduce water consumption, with the participation of existing recipients and with the cohesion, cooperation and joint action of all trustees and stakeholders.
     

    Keywords: Environmental Need, Water management, Water Market, Agricultural Economic, SEEA Guidelines
  • Nasim Sahraei Nejad * Pages 97-113
    Background and Objective

    Following the problems caused by population growth and depletion of infrastructure resources in the Malaysian capital city, and based on the government decisions in 1993, the idea of forming an administrative capital of the country, with the name "Putrajaya", was proposed. This city has been designed as a sample city with maximum attention to the nature and environment, and one of the significant points in the process of planning, designing and constructing, it has been the speed of action.

    Material and Methodology

    This research has introduced the formation of this green city by examining library resources and studying the relevant documents as well as reviewing related sites.

    Results

    The city of Putrajaya was formed by considering the three important concepts as Garden-City, Green City and Smart City and the general approaches to its planning and designing include Planning for Neighborhood Spaces, Reviewing and Reviving the Traditional Identity of the City, the Supporting City, emphasizing on the Public Transportation, paying Attention to Urban Image and Urban Identity, Urban Ecology Approach, Environmental Architecture and Urban Sustainability Management.

    Discussion and Conclusion

      In fact, the process of formation of this city has been a symbol of power and progress of Malaysia and it shows the fact that theoretical ideas and concepts such as garden-city, green city and smart city have the ability to be implemented and have not remained just as an idea. Finally, the development of Putrajaya city has significantly affected various social, political, cultural and tourism aspects of Malaysia, and the combination of these factors has made this city a unique example in the new millennium that can be a model for repetition in other cities and countries with similar conditions.

    Keywords: Garden City, green city, intelligent city, Urban sustainability
  • Mirmehrdad Mirsanjari *, Nafiseh Rezapoor Andabili Pages 115-127
    Background and Purpose

    Environmental assessment of land as a basic study of land use planning is essential for achieving sustainable development goals. The purpose of this study was to evaluate the ecological potential of Tajyar Dam Basin for agricultural and range management and centralized outing and extensive outing applications using the Boolean method.

    Material and Methodology

    The main criteria used in this study are: soil maps, lithology, topography, climate, vegetation, water and land use. Information layers are aligned and analysis of Tajyar Dam Basin in East Azarbaijan province was carried out by using the Boolean method and AND logic and digitizing information in the GIS. The Boolean model shows a place-of-interest relation based on conditional operators as zero or one.

    Results

    The findings indicate that the areas with agricultural capacity are 6958 hectares and non-usable areas are 3701 hectares of the total area of the study area. In the case of a central recreational resort, the areas with central recreation capacity are 4851 hectares and 5793 hectares of the area are not capable and finally in extensive outing application, the areas with extensive outing capacity are 4612 hectares and non-usable areas are 6042 hectares of the total area.

    Discussion and Conclusion

     Considering that nearly 40% of the region has potential for recreational use and more than 50% of the area has potential for agricultural use, therefore, in this basin, high ecological power is observed for these applications.

    Keywords: Ecological capability assessment, Tajiar Dam, Agricultural, range management, Recreation
  • Mahsa Zamiri *, Azadeh Sharifi Noghabi Pages 129-141
    Background and Objective

    Security is considered as one of the main qualities of desirable urban spaces.
    Researches show that social and economic factors do not affect security independently. But the design as well as the physical layout of space can also be very much involved in committing or not committing crimes. The aim of this study is to identify the environmental factors affecting occurrence of crime in these neighborhood and then in the next step to provide solutions in order to increase their security.

    Materials and Methodology

    To do so, the present study examines five neighborhoods of Bojnord; which all of them are located in the range of informal settlement and peripheral tissue. In this study, descriptive research has been used in order to collect needed data and recognize the characteristics of the neighborhood in terms of security. Analytical research like correlation and logistic regression and SPSS software have been utilized to investigate the influential rate of factors and the relationship between these components and the security of residential areas.

    Results

    The results show that by designing landscapes and using environmental graphic issues, crime tending would be decreased. Although build green spaces in neighborhoods and improve their quality could increase the social relationships cause to decrease the crime opportunity.

    Discussion and Conclusion

    By these results, the study suggest that considering the role of graphical design in designing neighborhoods could decrease crime that might be happening and make the secure community.

    Keywords: Security, Environmental Design, Bojnord, crime, CPTED
  • Mina Behnood, Maryam Morovati *, Mohammad Javad Ghanei Bafghi Pages 143-154
    Background and purpose

    In today's world, population growth and industrialization, regardless of the potential of the lands, have put pressures on the environment, upsetting the balance of nature, creating environmental challenges and affecting the quality of human life today.  Wind breaking is a complex process that takes place in various forms such as excavation, transfer, granulation, abrasion and finally sedimentation. One of the most important environmental crises in arid and semi-arid regions is the destructive phenomenon of desertification and windfall, the occurrence of which is the occurrence of dust storms and the movement of fine dust. The purpose of this study is to evaluate the effects of wind in Reagan County on economic, social and environmental sectors using the DPSIR model. Since wind is one of the major problems in the Reagan area, it is necessary to draw a chain of cause-and-effect relationships involved in the three economic, social and environmental environments of the region.

    Material and Methodology

    In order to conduct this research, three indicators were selected from three environments:  economic, social and environmental. Then, the available information was collected from relevant organization of each indicator, they were placed in the DPSIR framework. And then was shown a chain of cause-and-effect relationships in relation to those indicators.

    Results

    The results of the research indicate that the damage to the agricultural sector due to the dust phenomenon has had an upward trend from 2007 to the first 6 months of 2018. In the social sector, according to the suspended particle measuring device (pm) in the two months of April and May 2018, there were few clean days and according to the statistics of the health center, the number of people referring to medical centers due to respiratory problems has been high. Also in the field of environment, in Reagan area, an area of 158,200 hectares of critical hotspots was identified with great intensity and has affected the biodiversity of the region, especially Persian Kahour trees.

    Discussion and Conclusion

    The result of the research showed that the wind phenomenon in Reagan area with improper human management and exploitation of the environment as a positive feedback has fueled this phenomenon and has created adverse effects such as dust storms.

    Keywords: Wind Erosion, DPSIR model, economic environment, social environment, environmental
  • Behrouz Sobhani, Vahid Safarian Zengir *, Anita Majidi Heravi Pages 155-170
    Background and Objective

    Tourism is one of the largest and high-yielding economic activity in the world, the development of which requires sufficient knowledge of the issues and economic factors, Social and cultural development in each region. One of the city's tourist areas in Khalkhal in Ardebil province, due to topographical and geological structure, is full of tourist sites in terms of ecotourism.

    Materials and Methodology

    This research uses SWOT model and descriptive-analytical approach and field studies and libraries whose purpose is to assess the tourism potentials of Khalkhal city in Ardabil province.

    Results

    Analysis of the above model in this study shows that in the matrix analysis, strengths are 1.61, weaknesses are 1.26, opportunities are equal to 1.77 and the amount of threat is equal to 1.19, tourism potentials of Khalkhal city, in the first priority aggressive strategies are the second priority in planning competitive strategies. For this purpose, first the initial strategies of SO with a value of 3.38 and then the strategies of OW with a value of 3.03 in the SWOT matrix are in the first and second priority, indicating the best strategies in sustainable tourism in Khalkhal region.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of the present study defensive strategies (WT) with a score of 2.45, conservative strategies (TS) with a score of 2.8, represents the weakest sustainable tourism strategy in the area known Khalkhal.

    Keywords: Strategic Strategies, Tourism Development, Environmental factors, SWOT model, Khalkhal city
  • Roya Hassanzadeh, Mohammad Hossien Asadi Davoodabadi *, Ali Roshanaei Pages 171-187
    Background and Purpose

    This research has been done in the field of environmental sociology. Theoretically, the relationship between man and nature to achieve sustainable development is addressed and experts of sociology have expressed their thoughts. This research aimed to compare the role of male and female managers of environmental organizations in achieving the goals of sustainable development.

    Material and Methodology

    This study is a descriptive survey in terms of data collection. 91 active managers in environmental fields of Markazi province in 2020 answered the research questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics, t-test with two independent groups. SPSS software was used for this purpose.

    Results

    Female managers of environmental organizations have excelled over men in the areas of urban sustainability, climate change, cheap energy, and women's empowerment but in cases of protection of ecosystems, protection of the seas, ensuring the pattern of consumption and optimal utilization of water and wastewater, they are equal to the group of men. Meanwhile, in this study, the number of female managers was one-half that of men. Thus, the group of women were more successful than men in achieving the goals of sustainable development.

    Discussion and Conclusion

    Human society and the natural world are in economic confrontation with each other because the environment is a social construct. Resolving environmental issues and achieving the goals of sustainable environmental development is possible through collective efforts with the participation of men and women. By reconstructing production and consumption processes with environmental motivations, environmental crises and the optimal use of natural resources can be overcome. Environmentalism is formed under two types of survival value and metamaterial value and metamaterial value manifests itself in concepts such as environmental protection, quality of life, and environmental moral behavior. Sustainable development also depends on addressing transcendental values. In the field of research, it was observed that material values ​​have been paid more attention than metamaterial values.

    Keywords: Sustainable Development, Environmental organizations, Environmental goals
  • Ramin Salmasi * Pages 189-197
    Background and Objectives

    Pollutant discharge from agricultural systems as a result if agricultural activities, is one of the factors for soil and water quality. Various soil and water remediation techniques including the use of chemical amendments have been applied to reduce the risks associated with these contaminants. This paper reviews the use of chemical amendments for immobilizing chemical amendments, the chemistry of contaminant immobilization, and environmental concerns associated with the use of these products.  Total Contents of heavy metal in the soils of polluted villages of Hashtrood city and determining the relationships of these metals and soil properties are the goals of this research.

    Material and Methodology

    The commonly used chemical amendments were grouped into aluminum-, calcium-, and iron-containing products. Other products of interest include phosphorus-containing compounds and silicate clays.

    Results

    Mechanisms of contaminant immobilization include one or a combination of the following: surface precipitation, adsorption to mineral surfaces (ion exchange and formation of stable complexes), precipitation as salts, and co-precipitation. Reviews of environmental implications revealed that undesirable substances such as trace elements, fluoride, sulfate, total dissolved solids, as well as radioactive materials associated with some industrial wastes used as amendment could be leached to ground water or lost through run off to receiving water bodies.

    Discussion and Conclusion

    The acidity or alkalinity associated with some of the industrial-waste amendments could also constitute a substantial environmental hazard. Chemical amendments have elements capable of affecting the activities of certain microbes that could influence geochemical processes such as mineral dissolution and formation, weathering, and organic matter mineralization.

    Keywords: Contaminant-immobilization mechanisms, Heavy Metals, agricultural systems
  • Kefah Sheibaninia, Sedighe Abdollahi *, Marjan Mohammadzade Pages 199-211
    Background and Objective

    Tourism is as one of the most important development tool in the world and at present, has recognized as the largest and fastest growing industry in the world that has endless development and growing paths. Tourism has different shapes and different types, that are vary depending on the environmental conditions. Tourism is conducted in an environment consisting of human and natural features. Human environment consists economic, social and cultural factors and processes. Natural environment, consist plants, animals and its habitat too. Since the human environment and the natural environment are integrated and human activity affect the natural environment. Therefore, achieving sustainable tourism is one of the most important issues in land management and planning and conservation of natural resources.

    Materials and Methodology

    This research is in terms of the nature of the review, which has studied the subject by reviewing scientific sources and using internet databases, and tourism and related concepts have been studied.

    Results

    Different types of tourism including cultural tourism, historical tourism, art tourism, religious tourism, rural tourism, nature-based tourism and ecotourism were introduced and studied, and guidelines and principles for achieving sustainable tourism were presented.

    Discussion and Conclusion

    To achieve sustainable development, tourism planning must be sufficiently focused. Therefore, there is a need for tourism to be in a large-scale, integrated and dependent on cultural and natural resources, and tourist attraction policies should be guided from quantity to quality.

    Keywords: Sustainable Tourism, Effects of tourism, Types of tourism, Ecotourism