فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، زمستان 1392)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد کاظم شاکر، سید محمد موسوی مقدم صفحات 5-22
    وحی پیامبرانه از موضوعاتی است که دانشمندان با رویکردهای مختلف به تجزیه و تحلیل و داوری درباره آن پرداخته اند. در خصوص وحی و نبوت، به ویژه نبوت پیامبر اکرم (ص) و وحی قرآنی، دست کم سه گفتمان دیده می شود: 1. گفتمان اسلامی، که وحی را کاملا الاهی می داند و در آن نقش بشر و عناصر بشری به صفر می رسد؛ 2. گفتمان مسیحی، که آن را الاهی- بشری ارزیابی می کند؛ 3. گفتمان سکولار، که آن را یک سر بشری دانسته، صرفا با پارادیم های اجتماعی و روان شناختی ارزیابی می کند. ویلیام مونتگمری وات، از الاهی دانان مسیحی است که بیش از 60 سال در زمینه اسلام و سیره پیامبر (ص) به پژوهش و عرضه آثار پرداخته است. او با آشنایی ای که با هر سه گفتمان دارد به ارائه سامانه نوینی در تحلیل وحی و نبوت و نیز پیامبری حضرت محمد (ص) و شکل و محتوای وحی قرآنی پرداخته است. او، برخلاف اسلاف خود، نه تنها به رد نبوت پیامبر اسلام (ص) نپرداخته، بلکه قرآن را حاوی وحی الاهی می داند. در این مقاله، ابتدا سامانه ای از آنچه وات در باب وحی گفته است ترسیم می کنیم. سپس به تحلیل و نقد آن می پردازیم. در مجموع، گفتمانی که وات در آن اصل وحی و نبوت و به تبع آن نبوت حضرت محمد (ص) را تحلیل می کند، برآیند سه گفتمان مسیحی، سکولار و اسلامی ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: وحی، قوه خیال، ویلیام مونتگمری وات، حکمای مسلمان، خاورشناسان
  • سیمین عارفی صفحات 23-36
    بحث درباره وجود و ماهیت و رابطه میان آنها از مباحث بنیادین فلسفه است. از جهات گوناگون می توان تصاویری از این رابطه را در قالب تمایز طبیعی، منطقی و فلسفی نشان داد. تمایز طبیعی در میان فیلسوفان گوینده ای نداشته و تمایزی که در فضای فلسفی یونان و در ارسطو در مباحث مربوط به «پرسش های علمی» و «فلسفه نخستین» دیده می شود، تمایزی منطقی است. ارسطو هرگز از مرز تمایز منطقی فراتر نرفته و نمی توانسته فراتر رود؛ چراکه در دیدگاه وی جهان بی آغاز است و آفریدگاری ندارد؛ هستی همیشه هست و عدم مطلق، مطلقا نیست و مفهوم امکان - به معنای شکاف واقعی میان ماهیت و وجود- ناشناخته است. در مقابل، در فضای ادیان توحیدی، جهان و هر چه در آن هست مخلوق است و مخلوق یعنی آنچه علت «بودن» خود را به همراه ندارد و وجودش را از خالق (خدا) دریافت می کند. چنین آموزه ای در جهان اسلام به پیدایش مفهوم فلسفی «امکان» و دسته بندی دوقطبی موجودات به «واجب الوجود» و «ممکن الوجود» انجامید. مراد از تمایز فلسفی همین است که «وجود» در ممکن الوجودها معلول علتی خارجی و خارج از ماهیت شیء است. به لحاظ تاریخی سرآغاز این نظریه به فلسفه کندی باز می گردد که در آن او با طرح نظریه «ابداع» و توصیف علهالعلل به خالقیت، آموزه خلقت را جانشین نظریه یونانی «پیدایی عالم» کرد. فارابی هم نخستین کسی است که با تقسیم موجود به واجب و ممکن و تحلیل واقعیت ممکنات به وجود و ماهیت، مسئله تمایز فلسفی را مطرح کرد و ابن سینا آن را مبنای مابعدالطبیعه خود قرار داد و به استخراج لوازم فلسفی آن در حوزه های مختلف پرداخت. هدف از نگارش این مقاله نشان دادن سهمی است که کندی و فارابی با توجه به آثار موجودشان در پیدایش این نظریه داشته اند.
    کلیدواژگان: وجود، موجود، ماهیت، تمایز، ترکیب، ارسطو، کندی، فارابی
  • علی حقی، سوری واحد احمدیان صفحات 37-58
    تجربه دینی یکی از موضوعاتی است که در کلام جدید و فلسفه دین و در فضای دین پژوهی جدید رشد پیدا کرده است. تجربه دینی در حیات مومنانه نقش ویژه ای دارد و گستره وسیعی را در بر می گیرد که شامل دعا، مناجات، استجابت دعا، شهودهای روحانی و... می شود. تجربه عرفانی نیز که نسبت نزدیکی با تجربه دینی دارد، به زندگی اهل عرفان معنا می بخشد. در این تجربه شخص عارف به وحدت با حقیقت غایی می رسد و به مقامی دست پیدا می کند که وصف ناپذیر است. این وحدت مهم ترین عامل انفکاک میان تجربه دینی و تجربه عرفانی است. تجربه دینی متفاوت از تجربه عرفانی است و لزوما هر تجربه دینی، تجربه عرفانی نیست. اما از آنجایی که هر دو از سنخ تجربه هستند در این مقاله به مقایسه هر دو پرداخته شده است. وحی نیز نوعی تجربه مخصوص پیامبر است که ویژگی هایی دارد که در دو نوع تجربه دیگر یافت نمی شود.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، تجربه عرفانی، وحی، حقیقت غایی، ادراک حسی
  • سیدعلی کلانتری صفحات 59-74
    بنا بر نظریه هنجارینگی باور، مقوم مفهوم گرایش گزاره ای باور فهم این مطلب است که رابطه ای هنجارین میان عمل ذهنی باور کردن و محتوای باور وجود دارد. مبحث نحوه صورت بندی رابطه هنجارین مذکور- که به طور خلاصه می توان آن را مبحث صورت بندی هنجار باور نیز نامید- بحثی است که به وفور در ادبیات فلسفی مربوطه بررسی شده است. در ادبیات فلسفی دو سه سال اخیر دو نحوه صورت بندی از هنجار باور مطرح شده است. نخست اینکه صدق یک گزاره شرط لازم برای مجاز بودن باور به آن گزاره است؛ دوم اینکه صدق یک گزاره شرط لازم و کافی برای مجاز بودن باور به آن گزاره است. در این مقاله- پس از شرحی مختصر از نظریه هنجارینگی باور و همچنین بررسی صورت بندی های قدیم تر هنجار باور- به نفع دیدگاه نخست و علیه دیدگاه دوم استدلال خواهم کرد.
    کلیدواژگان: گرایشهای شناختی، باور، هنجارینگی، باید، مجاز بودن، صدق
  • موسی اکرمی، آزاده آذری نژاد صفحات 75-96
    منظور از هستومند های نظری آن دسته از هستومند های مشاهده ناپذیری است که برای تبیین پدیده های مشاهدتی توضیح ناپذیر در یک نظریه، مفروض گرفته می شوند. یکی از مهم ترین نکاتی که در بررسی این گونه هستومند ها همواره بحث برانگیز بوده و این مقاله نیز بر آن تاکید می ورزد شان هستی شناختی آنهاست: آیا می توانیم به همه این هستومند ها باور داشته باشیم و بی چون و چرا واقعیت وجودی آنها را بپذیریم؟ آیا باید همه هستومند های نظری را به مثابه افسان ه های برساخته ذهن دانشمندان کنار گذاشت و کوشید علمی جدید و بدون هیچ هستومند نظری پایه ریزی کرد؟ با توجه به نقش بسیار مهمی که برای این گونه از هستومندها در تبیین علمی رویداد ها قائلیم، مشاهده ناپذیر بودن آنها باعث به وجود آمدن حساسیت بسیار بالا و شکل گیری دیدگاه های متنوع و گاه متضاد درباره این هستومند ها شده است. دو دیدگاه رویارو را واقع گرایی و پاد-واقع گرایی، با طیف بندی های گوناگون در میزان پای بندی به عناصر سازای هر دیدگاه، تشکیل می دهند. اگر هیچ یک از دو دیدگاه واقع گرایی و پاد-واقع گرایی در رادیکال ترین تجلی خود به گونه ای کامل پاسخ گوی پرسش از شان هستی شناختی هستومندهای نظری نباشد، آنگاه باید در جست وجوی معیارهایی باشیم تا بتوانیم با کمک آنها هستومند های واقعی را از افسان ه هایی که تنها ساخته و پرداخته ذهن هستند، جدا کنیم. هدف این مقاله بررسی مفهوم و جایگاه هستومند های نظری در علم، و تلاش برای دس تیابی به معیاری درخور برای داوری درباره واقعیت عینی آنها در چارچوب واقع گرایی تجربی یان هکینگ است. این مقاله می کوشد باور های بنیادین دیدگاه های مهم درباره هستومند های نظری را بررسی کرده، با روشن سازی جایگاه آنها در علم بر موضع هکینگ تاکید کند.
    کلیدواژگان: هستومندهای نظری، واقع گرایی، پاد، واقع گرایی، واقع گرایی تجربی، یان هکینگ
  • فاطمه شریف فخر صفحات 97-120
    ابن سینا فیلسوف بزرگ و تاثیرگذار اسلامی در اسلام و غرب است که نظریه اتصال عقل به عقل فعال او یکی از اجزای مهم اندیشه وی و موثر بر فلاسفه بعدی است. این نظریه یکی از دو دیدگاه مطرح در شناخت شناسی است و در ساختار هستی شناسی و جهان بینی الاهی قرار می گیرد. همچنین از مصادیق یکی از دو نگرش کلان، درباره رابطه (ایجابی یا سلبی) عالم و انسان با مبادی و جزء دسته ایجابی است که خود انسان را هم نادیده نمی گیرد. این نوشتار، واکاوی چنین نظریه ای را بر عهده دارد، با این پرسش که، اتصال چیست و عقل و عقل فعال چه وضعیتی دارند؟ بررسی دیدگاه فلسفی ابن سینا نشان می دهد که اتصال، توجه، روی آوردن، آمادگی کامل و دسترسی نفس به عقل فعال است همراه با پیمودن مسیر شناخت از حس تا عقل - که با عقل، به معنای خاص، متصل می شود- و آنگاه، به طور دفعی، «اشراق و افاضه صورت عقلی بالفعل» توسط عقل فعال و «دریافت و ارتسام به صورت عقلی یا شناخت عقلی» توسط عقل تحقق می یابد. عقل، در این ارتباط، متحد با عقل فعال نمی شود.
    کلیدواژگان: ابن سینا، اندیشه فلسفی، عقل، عقل فعال، اتصال، اشراق، افاضه
  • کاوس روحی برندق صفحات 121-140
    اسماء و صفات الاهی، از مباحث بسیار پردامنه الاهیاتی است و واژه «اسم» و مشتقات آن از واژه های بسیار پرکاربرد در علوم اسلامی (اعم از علوم نقلی و عقلی) است. بحث از مفهوم «اسم خدا» نقش تعیین کننده ای در موضوع گزاره های مربوط به مباحث اسمای الاهی دارد. این مقاله، پس از بررسی معنای اسم خدا در علوم مختلف اسلامی، از جمله علم کلام، فلسفه و عرفان اسلامی، تفاوت این معانی را می کاود. افزون بر نتایج مختلف درباره ارتباط معانی اسم خدا در علوم مختلف اسلامی به این نتیجه می رسد که اصطلاح کلامی اسم خدا با اصطلاح حکمت متعالیه و عرفان اسلامی آن متفاوت است. در علم کلام مقصود از اسم خدا، لفظ ماخوذ از صفت و فعل است، اما در اصطلاح حکمت متعالیه و عرفان اسلامی اسم به عنوان یک امر عینی در برابر ذات، صفت و فعل الاهی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: اسم خدا، اسم لفظی، اسم عینی، کلام اسلامی، فلسفه، عرفان اسلامی
  • سیمین اسفندیاری صفحات 141-158
    حقیقت انسان نزد ملاصدرا و یاسپرس حقیقتی سیال و همواره در حرکت و صیرورت است. مسئله این است که ملاصدرا و یاسپرس بر چه اساسی از پذیرفتن فصل ثابت و نامتغیر برای انسان ابا دارند؟ البته این نظر مشترک مبانی خاص و علل متفاوت دارد؛ بدین معنا که صدرا بر اساس حرکت جوهری و یاسپرس بر اساس امکان استقبالی و وجود آزادی در انسان به آن اصل رسیده اند. به علاوه، ملاصدرا و یاسپرس هر دو حقیقت انسان را نفس او می دانند. لکن نفسی که ملاصدرا آن را عین اضافه اشراقی به خداوند و از جنس وجود و عین تشخص می داند با اگزیستانس یاسپرس، که فاقد عناوین فوق است، تفاوت اساسی دارد. اگزیستانس یاسپرس در ارتباط تحقق می یابد و به غیر شناخته می شود. حال با توجه به اصالت وجود، که از مقدمات قطعی حرکت جوهری است، و اینکه در فلسفه صدرا حرکت و صیرورت در مقابل بودن و هستی نیست، بلکه حرکت و شدن خود نوعی هستی و بودن است، می توان گفت وجود حرکت جوهری نفس به معنای رسیدن به مرحله ای از وجود، یعنی واقعیت و متعلقات عینی نفسانی، است. اینجاست که با تطبیق و هم نگری دو سنت فلسفه اسلامی در شاخه حکمت متعالیه و فلسفه غرب در گرایش اگزیستانسیالیسم می توان هر چه بیشتر به اهمیت حرکت جوهری و نقش ضروی آن در تکامل انسان و تعالی او پی برد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، تعالی، تکامل نفس، اگزیستانس
|
  • Mohammad Kazim Shaker, Seyyed Mohammad Mousavi Moqaddam Pages 5-22
    Scholars have analyzed and judged about prophetic revelation with different approaches. There are, at least, three discourses about revelation and prophethood, especially Holy Prophet’s prophethood (May the blessing and peace of Allah be upon him and his progeny) and Quranic revelation: 1) Islamic discourse which regards revelation as a completely divine phenomenon with no role for man or human elements; 2) Christian discourse which regards revelation a divine-human phenomenon; and 3) secular discourse which regards revelation a completely human phenomenon and evaluates it only through social and psychological paradigms. William Montgomery Watt is a Christian theologian, who have written works and conducted research on Islam and Holy Prophet’s way of life for more than 60 years. Being familiar with these three discourses, he provides a new system to analyze revelation and prophethood as well as Holy prophet’s prophethood and the form and content of Quranic revelation. Contrary to his predecessors, Watt does not reject Holy prophet’s prophethood; rather, he believes that Quran includes divine revelation. The present paper, first, designs a system of Watt’s statements about revelation, then analyzes and criticizes them. On the whole, the discourse in which Watt analyzes the principles of revelation and prophethood and, accordingly, Holy Prophet’s prophethood, is regarded the resultant of three Christian, Islamic and secular discourses.
    Keywords: revelation, imaginative power, William Montgomery Watt, Muslim philosophers, orientalists
  • Simin Arefi Pages 23-36
    The discussion about existence and essence and their relationship is one of the fundamental discussions in philosophy. This relationship can be shown from different aspects in the form of natural, logical and philosophical distinction. No philosopher has discussed about natural distinction and the distinction observed in philosophical atmosphere of Greece and Aristotle’ works on discussions related to “scientific questions” and “first philosophy” is a logical distinction. Aristotle never goes beyond logical distinction and is unable to do so because he believes that world has no beginning and creator, existence is always there, absolute non-existence is absolutely non-existent, and theconcept of possibility- as a real gap between essence and existence- isunknown. On the contrary, divine religions regard universe and whatever in itas created which means that it does not have the cause of its “being” with itself and receives its existence from creator (God). In Islamic world, such a doctrine led to the emergence of the philosophical concept of “possibility” and bipolar classification of creatures into “necessary being” and “contingent being”. Philosophical distinction means that “existence” in contingent beings is the effect of an external cause and out of the essence of thing. Historically, this theory traces back to Kindi’s philosophy in which he replaces the doctrine of creation with the Hellenic theory of “visibility of universe” by providing thetheory of “creation from nothing” and describing the cause of all causes as being creator. Farabi is the first philosopher who discussed philosophical distinction by dividing creatures into necessary and contingent and analyzing contingents into existence and essence. Avicenna chose the philosophical distinction as the basis of his metaphysics and extracted its philosophical requirements in different domains. The present paper is conducted with the aim of showing Kindi and Farabi’s contribution to the formation of this theory, with regard to their existing works.
    Keywords: existence, existent, essence, distinction, combination, Aristotle, Kindi, Farabi
  • Ali Haqqi, Souri Wahid Ahmadian Pages 37-58
    Religious experience is one of the issues developed in the fields of new theology and philosophy of religion and in the context of new religious studies. Religious experience has a special role in pious life and consists of a vast scope including prayer, supplication, answering supplication, spiritualintuitions, etc. Mystical experience, which is closely related to religious experience, gives meaning to mystics’ life. In this kind of experience, the mystic unites with ultimate reality and attains an indescribable state. This unity is most important distinction between religious experience and mystical experience. Religious experience is different from mystical experience and every religious experience is not necessarily a mystical experience. However, since both are a kind of experience, the present paper compares them. Revelation is also an experience exclusive to prophet, with features not found in the two other experiences.
    Keywords: religious experience, mystical experience, revelation, ultimate reality, sensual perception
  • Seyyed Ali Kalantari Pages 59-74
    According to the theory of normativity of belief, understanding the idea that there is a normative relationship between the mental act of believing and the content of belief reinforces the concept of propositional attitude of belief. The issue of how to formulate the aforementioned normative relationship- which can also be called the issue of norm-based formulation, for short-is the onewhich is abundantly studied in relevant philosophical literature. In the philosophical literature of two or three recent years, two kinds of norm-based formulation are proposed. First, correctness of a proposition is the necessary condition for the permissiveness of the belief in that proposition; second,correctness of a proposition is the necessary and sufficient condition for the permissiveness of the belief in that proposition. Providing a brief account ofthe theory of normativity of belief and reviewing older norm-based formulations, the present paper argues for the first view and against the second one.
    Keywords: cognitive attitudes, belief, normativity, ought, permissiveness, correctness
  • Musa Akrami, Azadeh Azarinezhad Pages 75-96
    Theoretical entities mean those unobservable entities which are taken for granted to explain observable indescribable phenomena in a theory. One of the most important issues which are always controversial in studying these entities and emphasized in the present paper is their ontological aspect. Can we believe in all these entities and accept their existential reality unconditionally? Should we reject all theoretical entities as myths constructed by scientists’ minds and try to establish a new science with no theoretical entity? Given the very important role we assign to this kind of entities in scientific explanation of events, their unobservablity has led to a very high sensitivity and formation of various and sometimes contradictory views about these entities. Two opposing views are realism and antirealism with different spectral classifications in terms of the rate of their commitment to constructive elements of each view. If none of these two views- realism and antirealism- can answer the question of ontological state of theoretical entities completely in their most radical manifestation, then we need to search for some criteria to help us indifferentiating real entities from myths which are merely constructed by mind. The present paper seeks to study the concept and status of theoretical entities in science and tries to achieve a proper criterion to judge about their objective reality in the framework of Ian Hacking’s experimental realism. It tries to review fundamental beliefs of important views about theoretical entities and emphasize on Hacking’s position by clarifying their status in science.
    Keywords: theoretical entities, realism, antirealism, experimental realism, Ian Hacking
  • Fatimah Sharif Fakhr Pages 97-120
    Avicenna is an influential and great Muslim philosopher in Islam and West, whose theory on the connection of intellect to active intellect is one of the important components of his thought and has exerted influence on subsequent philosophers. This theory is one of the two important views discussed in epistemology and included in the framework of divine ontology and worldview. It is also an instance of one of the two macro-approaches to the relationship of world and man with principles (affirmative or negative relationship) and is included in affirmative group which does not neglect man. Asking what are the connection and condition of intellect and active intellect, the present paper reanalyzes this theory. The review of Avicenna’s philosophical thought shows that connection is soul’s attentiveness, directing toward, complete readiness and access to active intellect as well as soul’s traversing through the path of knowledge from sense to intellect and its connection with intellect in its particular sense. Then “illumination and emanation of intellectual- actual form” is actualized by active intellect and “perception and impression” are actualized by intellect “intellectually or as intellectual knowledge”. In this connection, intellect does not unite with active intellect.
    Keywords: Avicenna, philosophical thought, intellect, active intellect, connection, illumination, emanation
  • Kavos Rouhi Barnadaq Pages 121-140
    The issue of divine names and attributes is one of the very widespread theological discussions and the term “name” and its derivations are among the most applied terms in Islamic sciences (including transmitted and intellectualsciences). The discussion of the concept of “God’s Name” has a determinantrole in the propositions related to the issues of divine names. Having reviewed the meaning of God’s name in different Islamic sciences including theology, philosophy and mysticism, the present paper investigates the difference between these meanings. It not only provides different results about the relationship between God’s names in different Islamic sciences, but also concludes that God’s name in theological term is different from its equivalence in transcendent philosophy and Islamic mysticism. In theology, God’s name means the term taken from attribute and act, but in transcendent philosophy and Islamic mysticism name is used as an objective fact vis-à-vis divine essence, attribute and act.
    Keywords: God's name, uttered name, objective name, Islamic theology, philosophy, Islamic mysticism
  • Simin Esfandiari Pages 141-158
    For Mulla Sadra and Jaspers, man’s reality (essence) is flowing and always in motion and becoming. The question is why and on what basis they refuse to accept a stable and unchanging character for man. No doubt, this common view has particular principles and different reasons, that is, Mulla Sadra formulates this principle based on substantial motion and Jaspers on future possibility and man’s freedom. Furthermore, both Mulla Sadra and Jaspers regard soul as man’s reality. However, the soul which Mulla Sadra regards asidentical to illuminative attribution to God, as having existence genus, and asidentical to individuality is fundamentally different from Jaspers’s existence which lacks above-mentioned characteristics. Jaspers’s existence actualizes in connection and is known by something else. So, it can be said that soul’s substantial motion means achieving a stage of existence, i.e. objective spiritual reality and associations, given the fundamentality of existence as one of theunarguable preliminaries of substantial motion and the fact that motion and becoming are not contrary to being and existence; rather they are a kind of existence and being. This is the point where we can understand the importance of substantial motion and its indispensible role in man’s perfection and transcendence more completely through comparing and co-evaluating two traditions of Islamic philosophy in the field of transcendent philosophy and West’s philosophy in the field of existentialism.
    Keywords: substantial motion, transcendence, soul's perfection, existence