فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1387)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، محمدعلی خجسته صفحه 3
    آنچه به عنوان رویکرد اصلی در ارزیابی عملکرد پرتفوی مدنظر قرار می گیرد، در نظر گرفتن بازده سرمایه گذاری در کنار میزان ریسکی است که به همراه داشته و ملاک برتری عملکرد پرتفوی بازده تعدیل شده بر اساس ریسک می باشد. در این فرآیند، توسعه یافتگی مدل های تبیین ریسک نقش ویژه ای را ایفا می کنند. ما در این پژوهش بازده حاصل از استراتژی انتخاب شرکت های با بهره وری سرمایه بالا را با ریسک متناسب آن مورد ارزیابی قرار داده ایم. در اندازه گیری ریسک استراتژی مذکور، به طوری سختگیرانه از مدل توسعه یافته ی سه عاملی فاما و فرنچ استفاده کرده ایم. طبق آنچه انتظار می رفت، در حالتی که استراتژی بهره وری سرمایه به کار گرفته نشده بود مدل سه عاملی، بازده کسب شده را متناسب با ریسک آن تبیین نموده و ضریب آلفا (بازده تعدیل شده) بی معنی بود. اما در حالتی که استراتژی بهره وری سرمایه به کار گرفته شد، بازده حاصل شده نه تنها کمتر از میزان متناسب ریسک آن، بلکه به طور معنی داری بیش از بازده مورد انتظار شده و ضریب آلفا بزرگتر از صفر بود. این در حالی است که در انتخاب شرکت های بهره ور، اثر متغیرهای اندازه و ارزش کنترل شده و افزایش آلفا ناشی از اثر مستقل بهره وری سرمایه می باشد. در این مطالعه اطلاعات مربوط به شرکت های پذیرفته شده و فعال در بورس اوراق بهادار تهران در یک بازه ی 8 ساله (سال های 1379 تا 1386) مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: بازده تعدیل شده بر اساس ریسک، بهره وری سرمایه، نسبت بازدهی سرمایه های سرمایه گذاری شده (ROIC)، مدل سه عاملی فاما و فرنچ
  • رضا تهرانی، محمدعلی بابایی زکلیکی، کیانا کریمی صفحه 21
    در سال های اخیر، ارتباط میان عملکرد و تنوع شرکت یک موضوع مهم تجربی در مدیریت مالی شده است. استراتژی های تنوع می توانند توازن رقابتی یک صنعت را تحت تاثیر قرار دهند. در مقاله حاضر سعی برآن است تا با استفاده از آزمون های آماری مورد نیاز رابطه میان متغیر تنوع و نسبت های مالی، به عنوان معیار عملکرد مبتنی بر حسابداری سنجیده شود. در این بررسی از روش تحقیق مبتنی بر آزمون همبستگی استفاده می نماییم. نتایج این بررسی نشان می دهد که به کارگیری استراتژی تنوع بر عملکرد مالی شرکت های تولیدی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: تنوع، عملکرد، آنتروپی
  • سعید شیرکوند، شاپور محمدی، نیکو دولتی صفحه 41
    محققان حیطه مالی همواره به تمایز میان این که قیمت های سهام می توانند فرآیندهای گام تصادفی (ریشه واحد) باشند یا بازگشتی به میانگین علاقه نشان داده اند. گام تصادفی به این معناست که شوک های وارده به قیمت سهام اثر دائمی دارند و قیمت ها به مسیر روندی قبلی خود باز نمی گردند. علاوه بر این براساس فرآیندهای گام تصادفی، نوسان پذیری قیمت سهام می تواند در بلند مدت بدون هیچ محدودیتی افزایش یابد. در این تحقیق، با استفاده از سری زمانی قیمت و بکارگیری آزمون دیکی فولر افزوده اقدام به بررسی نمونه ای از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران نموده و با ارائه تعریفی از بازگشت به میانگین به آزمون این ویژگی می پردازیم.
    کلیدواژگان: بازگشت به میانگین، مانایی، گام تصادفی، کارایی، آزمون دیکی فولر افزوده
  • سیدجلال صادقی شریف، محراب امیری صفحه 57
    امروزه لیزینگ در برابر خرید به عنوان جزء لاینفک تصمیم گیری جهت تامین ماشین آلات و تجهیزات مورد توجه قرار می گیرد. بنابر این تصمیم گیری در صنعت لیزینگ، بحثی حیاتی در تامین مالی مدرن می باشد که این پژوهش برخی از آن ها را بررسی می کند. در این تحقیق با استفاده از داده های مربوط به شرکت های لیزینگ پذیرفته شده شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 85-81، به بررسی تاثیر سه عامل مهم تصمیم گیری در صنعت لیزینگ (بدهی ها، هزینه های نمایندگی و بخش های اقتصادی) پرداخته شده است. جهت بررسی این عوامل آزمون معناداری r در سطح خطای 05/0، همبستگی بین میزان لیزینگ و بدهی ها و میزان لیزینگ و هزینه های نمایندگی محاسبه شده است. در ضمن با استفاده از ضریب تعیین، در صد تغییرات حجم لیزینگ ناشی از تغییرات بدهی ها و هزینه های نمایندگی مشخص شده است. هم چنین با استفاده از تحلیل واریانس یک عامله (آزمون F) مقایسه ای بین بخش های مختلف اقتصادی از لحاظ میزان لیزینگ انجام و اختلاف معنا داری بین آن ها بررسی شده است. برای این منظور بخش های مختلف اقتصادی به 5 گروه عمده شامل:1. بخش خودرو 2. بخش حمل و نقل 3. بخش پزشکی و دندانپزشکی 4. بخش راهسازی و ساختمان و 5. سایر بخش ها تقسیم شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین میزان لیزینگ و بدهی ها و نیز بین میزان لیزینگ و هزینه های نمایندگی همبستگی مثبت (مستقیم) با شدت متوسط وجود دارد، هم چنین با مقایسه بین بخش های مختلف اقتصادی دریافتیم که اختلاف در سهم بخش های مختلف اقتصادی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: لیزینگ، هزینه نمایندگی، بدهی و بخش اقتصادی
  • غلامرضا کردستانی، مظاهر نجفی عمران صفحه 73
    هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه است. نظریه های موازنه ایستا و سلسله مراتبی عوامل همچون اندازه شرکت، فرصت های رشد، ریسک سود، سودهای تقسیمی، قابلیت مشاهده دارایی ها، سودآوری و صرفه جویی مالیاتی غیر از بدهی را بر ساختار سرمایه موثر در نظر می گیرند. در این تحقیق عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه بر اساس داده های93 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1378 تا 1385 بررسی شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین اندازه شرکت و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری رابطه مثبت معناداری و بین صرفه جویی مالیاتی غیر از بدهی و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و ارزش بازار رابطه منفی معناداری وجود دارد که مطابق با نظریه موازنه ایستا است. بین فرصت های رشد و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری مطابق با نظریه سلسله مراتبی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین نوسان پذیری سود و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و ارزش بازار و بین نسبت پرداخت سود و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری بر خلاف پیش بینی های دو مدل موازنه ایستا و سلسله مراتبی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین قابلیت مشاهده دارایی ها و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و بین سودآوری شرکت و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و ارزش بازار مطابق با نظریه سلسله مراتبی رابطه منفی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه، نسبت بدهی، نظریه موازنه ایستا، نظریه سلسله مراتبی
  • علی محمد کیمیاگری، سودابه عینعلی صفحه 91
    مسئله ساختار سرمایه از موضوعات بحث برانگیز در حیطه مالیه شرکتی است. پژوهش گران مختلف با ارائه نظریات و تئوری های گوناگون، به دنبال یافتن راهی برای تعیین ساختار سرمایه بهینه ای هستند که هزینه سرمایه شرکت را حداقل و ارزش آن را حداکثر کند. همگام با شکل گیری تئوری های جدید و معرفی متغیرهای تاثیرگذار، فقدان پژوهشی جامع که به طور همزمان به آزمون آخرین نظریات موجود بپردازد، احساس می شود. در این تحقیق سعی شده است تا با بررسی دقیق و کامل ادبیات موضوع، متغیرهای اثرگذار شناسایی و با استفاده از الگوریتم کاهش داده Forward Stepwise و ابزارهای اقتصادسنجی، مدل مناسبی ارائه شود. بدین منظور با استفاده از تکنیک غربال گری، تعداد 78 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران انتخاب گردید و اثرات متغیرهای ارائه شده در تئوری توزان، تئوری سلسله مراتب گزینه های تامین مالی، تئوری هزینه های نمایندگی و تئوری زمان سنجی بازار طی دوره 1380 تا 1384 مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت برای کل نمونه و هم چنین هر کدام از صنایع، مدل رگرسیونی که بهترین برازش را از داده های موجود به دست می دهد، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، تئوری توازن پایدار، تئوری سلسله مراتب گزینه های تامین مالی، تئوری هزینه های نمایندگی، تئوری زمان سنجی بازار
  • شاپور محمدی، رضا راعی، آرش فیض آباد صفحه 109
    در این تحقیق عملکرد روش پارامتریک در پیش بینی مقادیر ارزش در معرض خطر در مورد دو پرتفوی متشکل از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران (پرتفوی متشکل از تمامی شرکت ها و پرتفوی متشکل از 50 شرکت با نقدشوندگی بالا) مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور، پس از محاسب? مقادیر ارزش در معرض خطر یک روزه و ده روزه با استفاده از برخی مدل های خانواد? ARCH بر روی سه توزیع آماری نرمال، t- استیودنت و توزیع خطای تعمیم یافته، نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون پس نگر در حجم های نمونه ای متفاوت، در سطوح اطمینان پایین و بالا مورد مقایسه و تحلیل قرار می گیرند. نتایج بدست آمده نشان می دهند که اول این که، پیش بینی مقادیر ارزش در معرض خطر یک روزه و ده روزه با استفاده از توزیع های لپتوکورتیک از دقت و عملکرد بالاتری برخوردار می باشند. دوم این که، انتخاب حجم های نمونه ای متفاوت بر تعداد و نتایج مدل هایی که ارزش در معرض خطر را به درستی تخمین می زنند تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، نوسان شرطی، تابع زیان، آزمون پس نگر طبقه بندیJET: C22، C52، C53، G15
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 3
|
  • Page 21
    In the recent years, the relationship between diversification and performance became an important empirical subject in financial management. Diversification strategies can affect the competitive balance of an industry. In this survey we are to illustrate the relationship between the two variables of diversification and financial ratios as performance criteria based on accounting through statistical tests. We use research based on correlation test. The results show that using diversification strategy have no effect on manufacturing companies.
  • Page 41
    Financial Scientists have always been eager to distinguish between whether the price series could be random walk (unit root) or mean reverting processes.By a random walk we mean that accruing shocks to the system have permanent impacts and prices do not revert to their previous trend path, in addition, regarding to random walk processes the price series volatility could increase with out any limit or restrictions. In this survey, using the time series of price and utilizing Augmented Dickey-Fuller Test we have attempted to investigate a sample of selected firms, listed in Tehran stock exchange. To start we have developed a simple definition of mean reversion and tested the presence of such a qualification in price series of the sample.
  • Page 91
    Capital structure puzzle is a challenging issue in Corporate Finance. Different researchers attempt to identify ways to determine optimized capital structure which minimizes firm’s cost of capital and maximizes its value, by proposing variety of theories. In line with forming new theories and introducing determinant variables, the absence of comprehensive research which simultaneously tests existing theories is obvious. Considering the issue literature perfectly, we attempt to identify introduced determinant variables and propose appropriate model using Forward Stepwise Data Reduction Algorithm and Econometrics tools. To achieve this objective, we select 78 Companies listed in Tehran Stock Exchange and consider the effects of Trade-off theory, Pecking Order theory and Market Timing theory from 1380 to 1384. Finally we propose a regression model which is the best estimation of existing data for the whole instance and each cluster of industry.
  • Page 109
    In this paper, we investigate the performance of parametric ARCH class models to forecast out-of-sample VaR for two portfolios of Tehran Stock Exchange (TSE) companies (Market portfolio and a portfolio of 50 liquid companies), using a number of distributional assumptions and sample sizes at low and high confidence levels. We find, first, that leptokurtic distributions are able to produce better oneday- ahead and 10-day-ahead VaR forecasts; second, the choice of sample size is important for the accuracy of the forecasts.