فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1388)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، حسن قالیباف اصل، عبدالله عالیشوندی صفحه 3
    در بورس اوراق بهادار تهران به دنبال نوسانات شدید قیمت سهام از مکانیزم حد نوسان قیمت سهام برای محدود کردن نوسانات شدید قیمت سهام استفاده می شود و بنا به دوره های خاص، دامنه نوسان قیمت سهام با تغییراتی مواجه می شود و در طول زمان دامنه نوسانات بر اساس آزمون و خطا تعیین شده و در مدت کوتاهی تغییرات زیادی در رویه های مربوط به اعمال حد نوسان قیمت سهام وجود داشته است، بدون این که واقعا تاثیر این تصمیمات در بازار و عکس العمل سرمایه گذاران نسبت به تغییرات دامنه نوسان قیمت سنجیده شود. در این پژوهش به بررسی آثار تغییر حد نوسان قیمت سهام از 2درصد به 3 درصد بر روی بعضی از متغیر های موثر در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. برای آزمون فرضیات از فنون اقتصادسنجی و آماری همچون مدل گارچ و مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. معنی دار بودن ضرایب مدل ها، با استفاده از محاسبه شده و در سطح معنی داری 05/0 بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی 1/7/1386 تا 30/9/1387 به صورت روزانه می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تغییر حد نوسان قیمت سهام از 2 درصد به 3 درصد در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی مورد بررسی تاثیر معنی داری بر نوسان بازار، بازدهی بازار و تعداد دفعات معامله نداشته است؛ اما با اندازه معاملات بازار و سرعت گردش سهام رابطه معنی داری داشته است، به طوری که افزایش حد نوسان قیمت سهام باعث افزایش اندازه معاملات و کاهش سرعت گردش سهام یا کاهش نقدشوندگی بازار شده است. به عبارتی نتایج پژوهش حاکی از آن است که افزایش یک درصدی حد نوسان قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر بسزایی بر متغیرهای اصلی بازار ندارد.
    کلیدواژگان: حد نوسان قیمت سهام، نوسان بازار سهام، سرعت گردش سهام، متوقف کننده خودکار، بازدهی بازار سهام
  • رضا تهرانی، صحبت الله آبی صفحه 23
    یکی از ویژگی های بازار سرمایه وجود اوراق بهادار گوناگون با ریسک و بازده متفاوت است که شرکت های سرمایه گذاری با تشکیل پرتفوی متنوع قابلیت سرشکن کردن ریسک و کاهش آن را دارند و می توان ارزیابی عملکرد پرتفوی را به عنوان یک ساز و کار کنترلی و بازخورد آخرین مرحله از فرآیند مدیریت سرمایه گذاری دانست که برای شرکت ها و سرمایه گذاران بسیار مؤثر است. در این تحقیق که با هدف بررسی ارتباط بین عملکرد و بازده پرتفلیو شرکت های سرمایه گذاری با رتبه نقد شوندگی، نسبت های سودآوری و سود تقسیمی آنها در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است از آمار و اطلاعات تمامی شرکت های سرمایه گذاری فعال در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 5 ساله (1384- 1380) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده و برای ارزیابی عملکرد شرکت ها از شاخص های شارپ و ترینر استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر رتبه نقدشوندگی بر عملکرد شرکت های سرمایه گذاری بر اساس شاخص شارپ در کل دوره تحقیق است و این که نسبت های سودآوری و سود تقسیمی تاثیری در عملکرد شرکت های سرمایه گذاری ندارند که در بررسی ارتباط خطی بین بازده پرتفلیو شرکت های سرمایه گذاری با رتبه نقدشوندگی و نسبت های سودآوری و سود تقسیمی نیز به نتیجه فوق الذکر دست یافتیم.
    کلیدواژگان: شاخص ترینر، نقدشوندگی، شاخص شارپ، سود تقسیمی، بازده پرتفلیو، نسبت های سودآوری
  • حسنعلی سینایی، عبدالله داودی صفحه 43
    این پژوهش به سنجش رابطه شفاف سازی اطلاعات مالی با رفتار سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران به منظور بیان شرایط مناسب برای بهبود عملکرد و سلامت معاملات در بازار بورس کشور انجام شده است. در دهه گذشته شفافیت بازارهای مالی به عنوان یکی از موثرترین متغیرها بر تعیین استراتژی سرمایه گذاری در بازارهای مالی مطرح بوده است. به همین دلیل پژوهش حاضر به بررسی ادراکات از شفافیت در بین سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. تحقیق با استفاده از پرسش نامه انجام گرفته است و برای آزمون فرضیات از نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی، مقایسه زوج ها و تحلیل عاملی یک طرفه استفاده شده است. تحقیق حاضر دارای سه فرضیه است وتمامی این فرضیات در سطح 95 درصد موردآزمون قرارگرفته اند. نتایج نشان می دهدکه هر سه بعد شفافیت یعنی افشای اطلاعات مالی و شفافیت ساختار مالکیت و شفافیت ساختار هیئت مدیره بر رفتار سرمایه گذاران در بورس تاثیرگذار است البته سرمایه گذاران بیش از هر چیز به افشای اطلاعات مالی اهمیت می دهند. هم چنین نتیجه گیری شد که ادراک سرمایه گذاران از ابعاد شفافیت با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی آنها متفاوت است.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات مالی، ابعاد شفافیت اطلاعات مالی، حاکمیت شرکتی، رفتار سرمایه گذار (تصمیم گیری سرمایه گذاری)
  • سیدجلال صادقی شریف، حجت بهادری صفحه 61
    تحقیق حاضر اولین تحقیق است که در حوزه مبحث رابطه بین ساختار مالکیتی و نسبت پرداخت سود شرکت در ایران قرار دارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ترکیب سهامداران بر بازدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش ما به دنبال پاسخ این سوال هستیم که اگر ساختار مالکیتی یا همان ترکیب سهامداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان متغیری مستقل در نظر گرفته شود، چه تاثیری روی نسبت پرداخت سود سهام این شرکت ها خواهد داشت. جامعه آماری تحقیق شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1381 هجری شمسی تا پایان سال 1387 می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهدکه میزان مالکیت بزرگ ترین سهامدار و هم چنین میزان مالکیت 5 سهامدار بزرگ تر برروی نسبت پرداخت سود شرکت تاثیر مثبت دارد. یعنی شرکت هایی که بیشتر مالکیت آنها در اختیار یک سهامدار است و یا این که بیشتر مالکیت در اختیار 5 سهامدار بزرگ تر آن است نسبت به شرکت هایی که مالکیت آنها پراکندگی بیشتری دارد، نسبت پرداخت سود بیشتری دارند و تمرکز در مالکیت باعث افزایش نسبت پرداخت سود شرکت می شود.تاثیر نهادی بودن سهامداران بر نسبت پرداخت سود شرکت تایید گردید. یعنی هر چه مالکیت سهامداران نهادی در یک شرکت بیشتر باشد باعث می شود که نسبت پرداخت سود آن در طی زمان افزایش یابد. از طرف دیگر با توجه به تایید فرضیه چهارم، هر چه مالکیت سهامداران حقیقی در یک شرکت بیشتر باشد باعث می شود که نسبت پرداخت سود آن کاهش یابد.
    کلیدواژگان: بازده، نسبت پرداخت سود، ساختار مالکیت، ترکیب سهامداران
  • حسن قالیباف اصل، سمیه کلبری صفحه 81
    این مطالعه الگوها و منابع خودهمبستگی مقطعی، در بازده و نوسان سهام را در بورس اوراق بهادار تهران از آغار سال 1382 تا پایان سال 1386 مورد مطالعه قرار می دهد. مدل به کار گرفته شده در این مطالعه، مدل اقتصاد سنجی GARCH است. اولا نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که با کنترل اندازه شرکت در شرایط رکود و در کوتاه مدت، بازده پرتفوی های با حجم معامله بالا بازده پرتفوی های با حجم معامله پایین را پیش بینی می کند. ثانیا این مطالعه نشان می دهد که تسری نوسان بین بازده پرتفوی ها از پرتفوی های با حجم معامله پایین به سمت پرتفوی های با حجم معامله بالا است. این نتایج با یافته های بارتوسوز گبکا متناقض است.
    کلیدواژگان: اثرات پیشرو، پسرو، خودهمبستگی مقطعی، قابلیت پیش بینی بازده
  • شاپور محمدی، رضا راعی، رضا تهرانی، آرش فیض آباد صفحه 97
    مسئله مورد بررسی در این تحقیق مدل سازی نوسان در بورس اوراق بهادار تهران و تحلیل رابطه میان ریسک و بازده در آن با استفاده از مدل های خانواده GARCH می باشد. نتایج این تحقیق که از نوع پیمایشی و کاربردی می باشد نشان می دهند که اولا، مدل های ناهمسانی واریانس شرطی به خوبی می توانند ویژگی های داده های مالی از قبیل نوسانات خوشه ای، حافظه بلندمدت و اثرات اهرمی را مدل سازی نمایند. ثانیا، در هر دو پرتفوی مورد بررسی یعنی پرتفوی متشکل از تمامی شرکت ها و پرتفوی متشکل از پنجاه شرکت با نقد شوندگی بالا، همبستگی مثبتی میان ریسک و بازده وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثرات اهرمی، حافظه بلندمدت، نوسانات خوشه ای، ریسک و بازده، بورس اوراق بهادار تهران
  • مهدی وکیلیا ن آغویی_محمدحسین ودیعی_محمدرضا حسینی معصوم صفحه 111
    امروزه اکثر تحلیل گران مالی براین باورند که شرکت ها برای ایجاد ارزش باید بازدهی بیش از هزینه سرمایه(بدهی و حقوق صاحبان سهام) ایجاد نمایند. این مفهوم با بکارگیری مدل هایی مانند ارزش افزوده اقتصادی و سود باقیمانده، عملیاتی شده است. در دهه 1980 با تغییراتی که استیوارت در مفهوم سود باقیمانده ایجاد کرد، ارزش افزوده اقتصادی به عنوان یک ابزار نوین اندازه گیری عملکرد مالی به وجود آمد. استیوارت بر این عقیده بود که ارزش افزوده اقتصادی، به جای سود و وجوه نقد حاصل از عملیات به عنوان معیار ارزیابی عملکرد داخلی و خارجی باید به کار برده شود]6[. بر این اساس در این تحقیق، به بررسی رابطه هر یک از متغیر های مستقل شامل ارزش افزوده اقتصادی و سود باقیمانده به عنوان نماینده های مدل اقتصادی ارزیابی با سود آتی هر سهم، پرداخته می شود. در این تحقیق برای آزمون فرضیات از مدل رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین سود باقیمانده و سود هرسهم سال آتی رابطه معنی داری وجود دارد، در نتیجه این معیار دارای قدرت پیش بینی است و نیز در تحقیق مشخص گردید که بین ارزش افزوده اقتصادی و سود هرسهم سال آتی رابطه معنی داری وجود نداشته و دارای قدرت پیش بینی نیست.
    کلیدواژگان: تعدیلات حسابداری و سود آتی هر سهم، سود باقیمانده، ارزش افزوده اقتصادی
|
  • Page 3
    According to stock price excessive volatility in Tehran stock exchange, the price limit mechanism is utilized in order to making the price fluctuation narrow and based on the specific periods, the price limit has encountered some variations which price limit has been determined by try and error within these periods and in a short stage of time many modifications existed through the applications of the price limit practice; without considering its real effect on market and reaction of the investors to the variation of the price limit. In this study, the price limit modification from %2 to %3, happening on some effective variables in Tehran stock exchange, as the focal point, is mainly analyzed. To analyze the research data, descriptive and inferential statistics have been used. To test the hypotheses, we have used econometrics and statistics methods such as GARCH model and Multiple Linear Regression. Significance of models coefficients have been measured by P-Value at significant level equal to 5%. Statistical population in this research includes all of the listed companies in Tehran Stock Exchange within the time bracket from 1/7/1386 to 30/9/1387 in a daily approach. The conclusions of this study revealed that the price limit modification from %2 to %3 in Tehran stock exchange within the examined time period does not have significant effect on market volatility, market return and trade frequency, unlike the significant effect on increasing market trade size, decreasing turn-over velocity or decreasing liquidity. In other word, the conclusions are reasoning that for a certain one percent increase of the price limit in Tehran stock exchange there will be no significant effects on core variables in the market.
  • Page 43
    This research intends to investigate the relationship between financial information transparency and investor behavior in TSE, in order to provide safety trade and improve performance of the financial market in Iran. In last decade transparency of the financial market has been known as one of the most effective variables in determining investor strategy. This study examines perception of transparency among investors in TSE. In the study used by questionnaire and for analyzing the data, SPSS software and the test of correlation, Independent Sample Test and One-Way ANOVA have been used. Results showed that three dimensionsi.e. transparency of ownership structure, information disclosure and transparency of board structure effect on investor behavior, however investors give more attention to the information disclosure. Also investor’s perception of transparency dimension considering demographic variables is different.
  • Page 61
    The aim of this paper is to identify and analyses the influence of shareholder ownership identity on payout ratio for a panel of Iran firms from 2002 to 2008. We found that there is a significant positive correlation between institutional ownership and payout ratio. The relation between payout ratio and individual ownership is negative. The most finding of the study indicates that Iranian companies with highly concentrated ownership distribute more dividends. We show that there is a significantly positive correlation between the institutional ownership and the payout ratio. The relation between payout ratio and individual ownership is negative and the ownership concentration measured by the five largest shareholders affects positively on payout ratio.
  • Page 81
    This research analyze the resource and structure of cross-autocorrelation in returns and volatility of stocks that listed in the Tehran Stock Exchange during the period Farvardin 1382–Eisfand 1386, with employing the GARCH model. At the first, the results show that, in down(bear) market, return on high trading volume portfolio lead return on low trading volume portfolio, when controlled for firm size, but this is the case for short-term. Second, this study indicated volatility spillovers from low trading volume (small size) portfolio to high trading volume (big size) portfolio returns. These findings are just opposite of the results documented by Bartosz Gebka. Additionally, the empirical finding indicates that the speed adjustment of the returns portfolio to market- wide information is the same for up and down markets. These findings are contradictory with the results of Bartosz Gebka. He show that, in both up and down markets the speed of adjustment of low volume (small size) portfolio to common market-wide information is slower than the lagged high volume (big size) portfolio and this is the case for either short-term or long-term.
  • Page 97
    The research problem investigated in this paper is modeling volatility and analyzing risk and return’s relationship in Tehran Stock Exchange using GARCH-family models including GARCH(1,1), GARCH(2,2), EGARCH(1,1), PGARCH(1,1), TGARCH(1,1), GARCH(1,1)-M and CGARCH(1,1). Using the daily returns of Tehran Stock Exchange companies, we focused on two portfolios of all the companies during a 10-year-period and those liquid ones during a 5-year-period. In order to meet the distributional characteristics of the financial time series, we have used Normal, t-Student and GED distributional assumptions. The results of this survey and applied research show that first, the conditional volatility models best succeed in modeling characteristics of financial data including volatility clustering, long memory and leverage effects. Second, for both portfolios, increased risk will lead to a rise in the returns.
  • Page 111
    Today most of financial analyst believes that companies for creating value should have more return than cost of capital. This concept is operationalised by applying EVA an IR. As a result of changes created by Stewart in the RI concept, EVA has become a new tool of financial performance management. Stewart believes that for evaluating internal and external performance EVA should be used instead of income and cash flow from operation. Accordingly these research investigates the relation between depended variable including EVA and RI as the proxies of the economic evaluation model and future EPS. The research hypotheses were tested by using linear regression. The results show that future EPS has a significant relation with RI but not with the EVA there for only RI has predicting power.