فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا راعی، سجاد سیاح، حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم صفحه 1
    قالب منحصر به فرد قرارداد اختیار معامله که متضمن ایجاد تعهد برای یکی از طرفین و ایجاد اختیار (حق) برای طرف دیگر قرارداد است باعث شده یافتن قالب مشابه آن در چارچوب یکی از عقود معین یا ادله مصرح در مقررات شرع را سخت و تقریبا غیرممکن ساخته است. از طرف دیگر تصویب قانون بازار اوراق بهادار بستر قانونی مناسبی برای طراحی و انتشار اوراق مزبور فراهم نموده است. نظر به ضرورت راه اندازی چنین ابزارهای مدیریت ریسک در بازار مالی ایران، پژوهش حاضر با استفاده از روش پژوهش گرانددتئوری (نظریه زمینه ای) به دو مساله اساسی می پردازد: (1) تبیین کلی اشکالات مطرح شده در خصوص صحت شرعی اوراق اختیار معامله و ارایه چارچوبی برای تحلیل صحت یا عدم صحت انواع قراردادهای اختیار معامله و (2) تبیین پارادایم حقوقی و تشریح ویژگی های حقوقی اختیار معامله و ارایه چارچوب مناسب برای نظارت و قانونگذاری راه اندازی اختیار معامله در بازارهای مالی ایران.
    کلیدواژگان: حقوق قراردادها و حقوق مالکیت (حقوق اموال)، _ بازار مالی، : قرارداد اختیار معامله
  • فریدون رهنمای رودپشتی، محمود فیروزیان، لیلا محمدی صفحه 15
    در این پژوهش ضمن معرفی راهبرد «ماتریس شبکه» جهت انتخاب پرتفوهای بهینه در شرکت های سرمایه گذاری، به بررسی توان تبیین این راهبرد در استخراج پرتفوهای حاصل پرداخته ایم، با این هدف که پرتفوهای استخراج شده دارای عملکرد بالاتری نسبت به شاخص عملکرد پرتفوی بازار باشند. این پژوهش به بررسی و مقایسه دو نوع از این ماتریس شبکه می‎پردازد، ماتریس اول متشکل از سهام رشدی ارزشی و ماتریس دوم متشکل از سهام تهاجمی تدافعی (مطرح شده توسط رهنمای رودپشتی) که اولی توسط معیارهای P/E و P/B و دومی توسط معیار ریسک سیستماتیک «β» گروه بندی شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون مقایسه متوسط شاخص عملکرد استفاده شده که با توجه به کم بودن تعداد داده ها، از جایگزین ناپارامتریک آن «من ویتنی» استفاده شده است. به منظور اندازه گیری عملکرد دو پرتفوی از نسبت پتانسیل مطلوب و برای بررسی عملکرد آن ها نسبت به هم و نسبت به شاخص عملکرد پرتفوی بازار از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و R2 استفاده شده است. در نهایت نتایج پژوهش بیانگر آن است که همبستگی مثبت معناداری بین هر دو ماتریس شبکه مشاهده می شود ضمن آنکه عملکرد ماتریس دوم همبستگی بالاتری نسبت به شاخص عملکرد پرتفوی بازار دارد.
    کلیدواژگان: بی تفاوت، تدافعی، ماتریس شبکه، نسبت پتانسیل مطلوب، _ سهام تهاجمی
  • علی سعیدی، حسین سعیدی صفحه 35
    جریان سرمایه صندوق ها عبارتست از ارزش صدور و ارزش ابطال واحدهای سرمایه گذاری و همچنین خالص ارزش صدور و ارزش ابطال که به خالص وجه نقد موسوم است. از خالص وجه نقد به صندوق ها به عنوان شاخصی برای اندازه گیری احساسات بازار استفاده می شود. البته این در شرایطی است که بین خالص وجه نقد و بازده بازار ارتباط معنادار وجود داشته باشد. این پژوهش روابط متقابل مجموع جریان سرمایه به صندوق های سرمایه گذاری و بازده بازار را مورد بررسی قرار می دهد. جریان سرمایه به 19 صندوق سرمایه گذاری در طول سال-های 1387 تا 1389، به صورت ماهانه و هفتگی، به سه بخش صدور، ابطال و خالص جریان تقسیم بندی شده است. در این پژوهش برای بررسی اثرات جاری متغیرها بر یکدیگر از رگرسیون معمولی استفاده شده و برای تاثیر وقفه های پیشین، از روش خودرگرسیونی برداری VAR استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، بر اساس اطلاعات ماهانه، ارزش جاری صدور و خالص وجه نقد بر بازده بازار اثرگذار است، ولی بر اساس اطلاعات هفتگی تاثیری تایید نشد. با استفاده از روش خودرگرسیون برداری و بر اساس اطلاعات هفتگی، وقفه اول بازده بازار بر خالص وجه نقد موثر است. همچنین وقفه اول بازده بازار بر ارزش جاری صدور و وقفه دوم بازده بازار بر ارزش جاری ابطال اثرگذار است. اما بر اساس اطلاعات ماهانه، هیچ یک از وقفه ها توان توضیحی متغیرهای پژوهش را ندارند.
    کلیدواژگان: ارزش ابطال، _ صندوق سرمایه گذاری، ارزش صدور
  • سید جلال صادقی شریف، سید محمد اکبرالسادات صفحه 57
    در این پژوهش به بررسی تاثیر مدیریت سود بر عملکرد بلندمدت عرضه های اولیه سهام به عموم در بازار سرمایه ایران پرداخته شده است. بدین منظور عرضه های انجام شده طی سال‎های 1378 تا 1384 به‎عنوان نمونه انتخاب و بازدهی بلندمدت آن‎ها در یک دوره سه‎ساله پس از عرضه محاسبه شده است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد، شرکت‎هایی که هنگام عرضه با استفاده از روش‎های مدیریت سود، سود خود را متورم نشان می‎دهند، نسبت به شرکت‎هایی که سود خود را واقع‎بینانه نشان می‎دهند، عملکرد بلندمدت ضعیف‎تری دارند، یافته های مذکور با نتایج پژوهش حاضر مغایر است.
    کلیدواژگان: عرضه هایاولیهسهام، عملکرد بلندمدت عرضه هایاولیه، _ مدیریتسود، اقلامتعهدیاختیاریجاری، بازدهتقویمی
  • محمد طالبی، محمدعلی سهمانی اصل، محمد اشرف نژاد صفحه 73
    نظام اقتصاد نوپای اسلامی و به طور ویژه نظام بانکداری بدون ربا در ایران برای دست یابی به اهداف خود نیازمند بستر آماده و شرایط آرام است. شرایط خاص اقتصادی ایران (شرایط رکود تورمی) پس از انقلاب اسلامی که به بنیان های اقتصادی قبل از انقلاب برمی گشت، باعث شد تا نظام بانکداری بدون ربا با مشکل مواجه شود و مردم از شبه ربوی بودن عقود عملیاتی شده در سیستم بانکداری کشور نگران باشند. برای این امر دلایل مختلفی مطرح شده و پژوهشگران به بررسی آن ها پرداخته اند؛ عمده دلایلی که تاکنون بررسی شده به ماهیت، ساختار و نحوه اجرای قانون مرتبط بوده است. این در حالی است که به نظر می رسد شرایط اقتصادی رکودی تورمی نیز عامل مهمی است که نظام بانکداری بدون ربا در ایران را در گذشته به کرات تهدید کرده و آن را از رسیدن به اهداف خود دور ساخته است. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار spss نتایج توزیع پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که شرایط خاص اقتصادی ایران پس از انقلاب اسلامی مانع مهمی برای به مقصود رسیدن نظام بانکداری بدون ربا بوده است. نرخ تورم بالا در جامعه که منجر به افزایش نرخ سود مشارکت و شبهه ربوی شدن آن می شود و همچنین شرایط خاص اقتصادی دیگر مثل نرخ بالای بیکاری، بنیه ضعیف فنی و مالی بنگاه های اقتصادی، حاکم بودن گرایش کمتر به سرمایه گذاری بلندمدت، وجود رانت های اقتصادی در حوزه های مختلف اقتصادی، ریسک اعتباری بالا و محدودیت ارزی اجرای صحیح عقود اسلامی را غیرممکن ساخته است.
    کلیدواژگان: نرخ سود بانکی، اقتصاد رکودی، تورمی، بانکداری بدون ربا، عقود مشارکتی
  • ابراهیم عباسی، سحر باقری صفحه 91
    در طول سال های اخیر مدل های سری زمانی غیر خطی یکی از ابزارهای جدید در توصیف و پیش-بینی بازدهی سهام بوده است. شواهد بسیاری رابطه عکس بین بازدهی آینده سهام و حجم معاملات را تایید کرده است. وجود این رابطه نشان می دهد، حجم معاملات می‎تواند به عنوان متغیر آستانه ای مناسب در مدل های خودتوضیح آستانه ای (TAR)‎ و خودتوضیح انتقال هموار لجستیک (LSTAR)‎ استفاده شود. در این پژوهش توانایی مدل های خطی ARMA و مدل های TAR و LSTAR مقایسه شده است. علاوه بر این از متغیر حجم معاملات به عنوان متغیر آستانه ای یا انتقال در مدل های TAR و LSTAR استفاده شده است. بدین منظور نمونه ای از 26 شرکت در طول سال-های 1380 تا 1388 از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. از داده های 7 سال به عنوان داده های آموزشی و از داده های 2 سال به عنوان داده های آزمایشی استفاده شد. با استفاده از آزمون دایبلد ماریانو، عملکرد مدل ها مورد مقایسه قرارگرفت. نتایج نشان دادند، مدل های غیرخطی از قدرت پیش‎بینی بالاتری نسبت به مدل ARMA برخوردارند. همچنین به‎کارگیری حجم معاملات در مدل های غیرخطی عملکرد این مدل ها را بهبود نبخشید.
    کلیدواژگان: مدل خودتوضیح آستانه ای، _ پیش بینی بازده سهام، مدل خودتوضیح انتقال هموار لجستیک
  • عزت الله عباسیان، وحید محمودی، ایمان شاکر صفحه 109
    این مقاله خطای پیش بینی درآمدهای مالیاتی دولت را مورد ارزیابی قرار می دهد. برای این منظور، با استفاده از معادله ی رگرسیون و شاخص های آماری میانگین درصد خطا، جذر میانگین مجذور خطا، میانگین قدرمطلق درصد خطا و ضرایب نابرابری تایل خطای پیش-بینی درآمد ناشی از مالیات بر اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد، مالیات بر ثروت، مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش طی سال های 1350-1385 تحلیل می شود. از معادله ی تفکیک اجزاء خطا به منظور تحلیل منشا خطای پیش بینی این درآمدهای مالیاتی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، به طور متوسط در طول دوره ی مورد بررسی برآورد مالیات بر درآمد، مالیات بر ثروت، مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش بالاتر از حد واقعی(خوش‎بینانه) و برآورد مالیات بر اشخاص حقوقی پایین تر از حد واقعی (محافظه کارانه) بوده است. همچنین خطای پیش بینی مالیات بر اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد، مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش به طورعمده از نوع غیرسیستماتیک و خطای پیش بینی مالیات بر ثروت بیشتر از نوع سیستماتیک بوده است. تحلیل مربوط به کارایی پیش بینی ها نشان می دهد، خطای پیش‎بینی هیچ یک از درآمدهای مالیاتی الگو و روند معنادارای در طول زمان ندارد.
    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، کارایی پیش‎بینی، _ پیش‎بینی، ضرایب نابرابری تایل، تفکیک اجزاء خطا
  • جلیل قنواتی، مرضیه داوری لنگرودی * صفحه 133

    در مقاله حاضر تلاش شده است خصوصیات حقوقی اوراق در قوانین کشور ایران (براساس فقه امامیه)، مالزی (به عنوان اولین کشور اسلامی ناشر اوراق اجاره، براساس فقه اهل سنت) و انگلیس (به‎عنوان یکی از کشورهای غربی پیش رو در تدوین قوانین لازم جهت انتشار اوراق بهادار اسلامی) به‎صورت تطبیقی مورد بررسی قرار گیرد. نتایج این مطالعه، نشان دهنده‎ی تشابه زیاد قوانین ایران و مالزی و اختلاف چشمگیر آن با قوانین مرتبط در انگلیس است. اختلاف در تعریف قرارداد، نحوه ارزش‎گذاری دارایی مبنای قرارداد، تعیین حد بازدهی اوراق و...، نشانگر توجه و تاکید قوانین گفته شده، بر عملیات انتشار اوراق بهادار اسلامی (صکوک) به‎عنوان عملیاتی اسمی و صرفا جهت نقل و انتقال وجوه و منابع مالی و در راستای توسعه پایه مالیاتی این کشور، بدون اهتمام بر انجام فعالیت اقتصادی دارای ارزش افزوده است.

    کلیدواژگان: حقوق انگلیس، حقوق مالزی، حقوق ایران، اوراق بهادار اسلامی، اوراق اجاره
|
  • Reza Raei Raei, Sajad Saiah, Golam Reza Mesbahi Moghadam Page 1
    A unique arrangement of option contract -Commitment to sell or buy by one of the parties and create some rights for the other party- has led this arrangement cannot be found similarly in the various contracts mentioned in the Civil or Sharia Law. On the other hand Approval of Securities Market Act of the Islamic Republic of Iran has provided legal environment for the design and issuance of option contract. The present study based on grounded theory focus on two specific subjects: (1) Given the numerous objection and suspicion posed against option contract, Jurisprudential nature of options will explain and a framework for Analysis of the accuracy or validity of different types of options contracts will be presented. (2) Legal infrastructure and paradigm of options studied and explained the appropriate framework of supervision and regulation of implementation of option contracts in Iran's financial markets will be presented.
    Keywords: Z12., Financial Market, Contract Law, Property Law. Jel Classification: G10, G18, Option Contract
  • Fereydoon Rahnamay Roodposhti, Mahmoud Firoozian, Leila Mohammadi Page 15
    In the research we try to introduce “Network Matrix” in selecting optimizing Portfolio for Active Management in investment companies, to evaluating obtained Portfolio of this, with this aim that have high efficiency in relation to market Portfolio efficiency. First Matrix (Portfolio) is value-growth stocks that are classified by standards P/E and P/B and second Matrix (Portfolio) are an aggressive-defensive stocks that is planned by Rahnamaye roodposhti (2009) and is classified by Risk Systematic Standard (ß). For calculating and evaluating of two Portfolio efficiency obtained from Network Matrix, we used upside potential ratio. For test of research hypothesis from text of Averages comparison with dependent sample t and “Mann-Whitney test” and for comparison of two Portfolios efficiency with regard to each other and also regard to market used Pierson Correlation Coefficient test. Finally the result of research indicates that Portfolio is not combined from Network Matrix with high efficiency in relation to Market index but we observed the significant positive correlation between two matrixes, but, second matrix indicates have high correlation in relation to market index.
    Keywords: Neutral Stocks, Defensive Stocks, Aggressive Stocks, Grid matrix, Upside Potential Ratio.
  • Ali Saeeidi, Hossein Saeeidi Saeeidi Page 35
    Issuance value, redemption value and net value of issuance and redemption of investment units is called cash flow to mutual funds. This cash flow to mutual funds is used as an investor sentiment index, when there is significant relationship between cash flow to mutual funds and market return. In this paper, relationship between these two items is to be evaluated. Monthly and weekly cash flow to 19 funds during 2008 to 2010 is considered. OLS used to assess the current relationship and for the lag relationship, VAR method is used. The results show that based on monthly data current issuance value affected the market return but weekly data doesn’t support it. On the basis of weekly data, first lag of market return affected net cash flow to mutual funds. However, first lag of market return affected current issuance value and the second lag of market return affected current redemption value. Based on monthly data, neither of market returns lags had the significant explanatory power.
    Keywords: Redemption Value., Issuance Value, : Mutual Funds
  • Seyed Jalal Sadeghi Sharif, Mohammad Akbarosadat Page 57
    In this research, we investigate the influence of profit management on the long-term performance of IPOs in Tehran Stock Exchange. The IPOs in 1378 to 1384 are used as our sample and their long-term return in a three-year period after the IPO are calculated. We start calculating the return from the first day after the month in which the financial statement of IPO is published. Discretionary Current Accruals (DCA) is designated as profit management index. The results of this research show the long-term performance of the companies which manipulate their income by using profit management methods, when IPO is going to be done, is weaker than those which show their real income. This shows capital market is not efficient in realizing the real quality of income and stockholders simply believe the income published by the companies. The results are the same as researches in other capital markets of the world.
    Keywords: Calender Return, Initial Public Offerings (IPO), Earning Management, Discretionary Current Accruals (DCA), Long, run Performance of Initial Public Offerings
  • Mohammad Talebi, Mohammad Ali Sahmani Asl, Mohammad Ashrafnezadeh Page 73
    The newly established system of Islamic economy in Iran, specifically the non-usury banking system is in need of appropriate conditions to attain its goals. The special economic conditions of Iran (Stagflation Conditions) after the Islamic Revolution which was rooted in weak pre-revolutionary situation made non-usury banking system encounter problems and people have great doubt about the semi-usury system of banking. The major causes of the problem were related to the nature, structure and state of implementing of law. This article shows that the special economic conditions of Iran after the Revolution have acted as an obstacle in reaching a non-usury banking system. High inflation rate increases the interest rate; hence the sense of misgivings about the usurious condition of the existing system rises. High unemployment rate, weak technical and financial bases in economic institutions, speculative spirit instead of production in the country, economic misuses in different extents, high credit risks, restriction in the selection of external financing methods, etc. have made the implementation of Islamic contracts impossible.
    Keywords: banking interest rate, Islamic banking system, stagflation economy, Non, usury banking system, Musharakah contracts
  • Ebrahim Abbasi, Sahar Bagheri Page 91
    Non-linear time series models have become fashionable tools to describe and forecast stock market returns in recent years. A significant amount of evidence supports a negative relationship between volume and future returns. This suggests that volume could act as a suitable threshold variable in LSTAR and TAR models. In this research, we compared the forecasting ability of LSATR and TAR models with ARMA. Moreover, we used lagged volume as the threshold in LSTAR and TAR. Daily stock returns and volume of 26 companies were used over the sample period 21/03/2001 to 20/03/2010 years. In order to conduct a forecasting exercise we used the 7 years data as the in sample estimation period and the reminder of the sample as the out of sample period. We used Diebold- Mariano test to compare forecasting power of the models. Results show that Non-linear models have higher forecasting power than ARMA. Also using volume did not improve the forecasting performance of LSTAR and TAR.
    Keywords: Threshold Autoregressive Model., Stock Return Prediction, Logistic Smooth, transition Model
  • Ezatollah Abbasian, Vahid Mahmoudi, Iman Shaker Page 109
    In this paper, forecasting error for state tax revenues is assessed. For this purpose, using the regression equation, statistical index, and mean percent error, root mean square error, mean absolute percent error and error analysis of tile inequality coefficients are applied on anticipated revenue from taxes on legal entities, income taxes, wealth tax, taxes on imports and taxes on consumption and sales during the years from 1350 to 1385. The results show that over the time period in this research, estimated income tax, wealth tax, taxes on imports and taxes on consumption and sale exceed the actual (optimistic) and the estimated tax on juridical persons is lower than actual level respectively. Also, the anticipated tax of legal entities, income taxes, taxes on imports and taxes on consumption and sale have nonsystematic error and forecast error of wealth tax has been systematic. Efficiency analysis to predict shows that the error predicted none of the pattern and trend of tax revenues over time.
    Keywords: The Separation Error, Tax Revenues, The Prediction Error, Forecasting Efficiency., Tile Inequality Coefficients
  • Jalil Ghanavti, Marzieh Davari Langroodi Page 133

    This paper is a comparative study of legal aspect of Islamic securities (Sukuk), between Iran (as shia fiqh) Malaysia (as the first country that issued sukuk based on sonni fiqh) and England (as a chief western country in sukuk). Results indicate many similarities between Iran and Malaysia rules despite specifications with England rules. Different in definition of contract, asset valuation, limitation for securities profit, etc… show that Britain rules emphasized on issuing Sukuk due to making turnover and developing tax, without attention to real economical activities.Keywords: Islamic securities (Sukuk), Iran Law, Malaysia Law, England Law, Ijarah Sukuk.

    Keywords: England Law, Islamic securities (Sukuk), Ijarah Sukuk., Malaysia Law, Iran Law