فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی انصاری، محمد عیسایی تفرشی، سید میلاد حسینی صفحات 149-160
    در مقاله حاضر اهتمام بر این بوده است تا با تاکید بر قوانین و رویه عملی، ساختار حقوقی نهادهای خود انتظام در بازار سرمایه ایران و آمریکا مورد بررسی قرار گیرد و این موضوع در ایران و آمریکا (که به نوعی مبدع روش خود انتظامی برای تنظیم مقررات است)، تبیین شود. برای نیل به این هدف، بحث را از مهم ترین زوایا مورد تحلیل قرار دادیم؛ از این رو، در این مقاله منشا قانونی نهادهای خود انتظام، ماهیت این نهادها و نحوه تشکیل، تعلیق و انحلال آنها، اختیارات مقررات گذاری، حل و فصل اختلافات و مراجع رسیدگی به تخلفات (انضباطی و کیفری) اعضا را به صورت تطبیقی با نظام حقوقی آمریکا بررسی کردیم و افزون بر تفصیل عناوین یادشده، این نتیجه به دست آمد که نظام حقوقی ایران و آمریکا در این زمینه به غیر از برخی تفاوت های جزئی، مشابه یکدیگر هستند.
    کلیدواژگان: بازار اوراق بهادار، قانون، تفویض اختیارات، خودانتظامی، نهادهای خود انتظام
  • مهدی باقری، علی رفیعی مقدم صفحات 161-180
    اوراق صکوک از ابزارهای مالی جدیدی هستند که در کشورهای اسلامی برای مطابقت با احکام شرع، به آن توجه می شود. در فرآیند انتشار صکوک، نهادها و اشخاص مختلفی درگیرند که سبب بروز روابط حقوقی متفاوتی می شود. شناخت ماهیت حقوقی این روابط، برای مشخص کردن حقوق و تکالیف هر یک از طرفین، اهمیت فراوان دارد. از جمله روابطی که در تمامی صکوک وجود دارد، رابطه ناشر و سرمایه گذاران است. ناشر از طرف سرمایه گذاران و با مبالغ آنها، اعمال حقوقی مشخصی را انجام می دهد. ماهیت حقوقی این پیوند با عقود مختلفی مانند اجاره اشخاص، حق العمل کاری و وکالت قابل تحلیل است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت و نوع، تحلیلی توصیفی است که به شیوه کتابخانه ای و استفاده از منابع الکترونیکی انجام شده است. در مقاله حاضر، بعد از بررسی احتمال حکومت این عقود بر پیمان یادشده، نتیجه آن می شود که در شرایط کنونی، بهترین گزینه برای حکومت بر این پیوند، ماده 10 قانون مدنی است.
    کلیدواژگان: اصل آزادی قراردادها، اوراق اجاره، سرمایه، گذاران، مرابحه و مضاربه، ناشر
  • محمدرضا پورابراهیمی، احمد پویان فر، سیدمحسن موسوی صفحات 181-200
    دو رویکرد رقیب برای تشریح صرف ارزش وجود دارد، ریسک عقلایی که در آن سهام ارزشی، ریسکی تر از سهام رشدی است و فرضیه عکس العمل بیش از حد بازار که در آن کارگزاران، بازده آتی سهام رشدی را بیش از واقع اعلام می دارند. فرضیه ریسک عقلایی، دو فرضیه اثر اهرم و بازخورد نوسانات را دربرمی گیرد. در این مقاله با استفاده از مدلGARCH-M Asymmetric به پیش بینی دو فرضیه می پردازیم؛ یعنی به دنبال بررسی این مسئله هستیم که آیا فرضیه های اثر اهرم، بازخورد نوسانات یا عکس العمل بیش از حد بازار صرف ریسک را توضیح می دهند یا خیر. همچنین به بررسی این مسئله می پردازیم که آیا بازده ها، صرف ریسک مثبتی (منفی) را در نتیجه یک شوک منفی (مثبت) و میزان صرف نشان می دهند یا خیر. جامعه مورد نظر در این پژوهش تمامی شرکت های بورسی هستند و نمونه شرکت های غیرمالی بورسی در سال های 1381 تا 1389، هستند. نتایج این مقاله بیانگر تایید فرضیه بازخورد نوسانات است. همچنین، این تاثیرات برای سهام ارزشی بیش از سهام رشدی و برای شوک های منفی بیش از شوک های مثبت است.
    کلیدواژگان: اثراهرم، بازخورد نوسانات، پرتفوی ارزشی و رشدی، صرف ریسک نامتقارن، فراواکنشی
  • سیدعلی حسینی، سید حسین حسینی، احسان جعفری باقرآبادی صفحات 201-214
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه جریان های نقدی صندوق های سرمایه گذاری مشترک و شاخص بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 تا بهمن1391 با استفاده از اطلاعات 65 صندوق سرمایه گذاری مشترک تاسیس شده و فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی این دوره است. در این پژوهش از تغییرات روزانه مجموع واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک و همچنین تغییرات روزانه ارزش مجموع واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک، به منزله معیاری برای خالص جریان های نقدی صندوق های سرمایه گذاری مشترک استفاده شده است. نتایج آزمون یوهانسون نشان می دهد، سری های مورد بررسی هم انباشته هستند و رابطه مجموع جریان های نقدی صندوق های سرمایه گذاری مشترک و شاخص بورس اوراق بهادار تهران در بلندمدت معنادار است. پس از بررسی آزمون علیت گرانجر، یافته ها نشان می دهد که میان تغییرات مجموع واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک و شاخص بورس اوراق بهادار تهران و همچنین تغییرات ارزش مجموع واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک و شاخص بورس، رابطه علیت دوطرفه وجود دارد.
    کلیدواژگان: شاخص بورس، صندوق های سرمایه گذاری مشترک، علیت گرانجر
  • محمدرضا رستمی، فاطمه حقیقی صفحات 215-228
    در این پژوهش عملکرد مدل های GARCH چندمتغیره، برای محاسبه ارزش در معرض ریسک، مقایسه شده است. بدین منظور از پرتفویی شامل شاخص های هفتگی TEDPIX، KLSE و 100 XU برای مدت ده سال استفاده شد. برای تخمین ارزش در معرض ریسک، ابتدا مدل های CCC، DCC انگل، DCC تز و تسو و DECO-GARCH با استفاده از نرم افزار OxMetrics تخمین زده شدند. سپس با کمینه کردن معیارهای اطلاعاتی و حداکثر راست نمایی، مقدار وقفه های بهینه به دست آمد. پس از تایید کفایت مدل ها، ماتریس واریانس کواریانس آنها برای تخمین ریسک استفاده شد. نتایج نشان داد، گرچه مدل CCC، ماتریس واریانس را بهتر تخمین می زند، مدل DECO-GARCH به واسطه به کارگیری کامل تر اطلاعات ماتریس همبستگی، بهتر از دیگر مدل ها، ارزش در معرض ریسک را محاسبه می کند.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، مدل GARCH چند متغیره، همبستگی پویای شرطی
  • سعید شوال پور، الهام اشعری صفحات 229-246
    در این مقاله تاثیر ریسک اعتباری بر سودآوری بانک های ایران بررسی شده است. برای اندازه گیری ریسک اعتباری از نسبت های تسهیلات غیرجاری به کل تسهیلات و ذخیره مطالبات مشکوک الوصول به کل تسهیلات استفاده شده است. همچنین سودآوری با استفاده از دو نسبت بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام اندازه گیری شده است. نمونه پژوهش شامل پانزده بانک و موسسه اعتباری تحت نظارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران طی دوره زمانی 82 تا 88 است. نتایج پژوهش نشان می دهد، بین ریسک اعتباری و سودآوری بانک ها رابطه منفی معنا داری وجود دارد. رابطه یادشده را می توان این گونه تشریح کرد که با افزایش ریسک اعتباری، هزینه بانک ها افزایش یافته، بنابراین سودآوری آنها کاهش می یابد. با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که مدیران سیستم بانکی برای افزایش سودآوری می بایست ریسک اعتباری مجموعه تحت مدیریت خود را کنترل کنند.
    کلیدواژگان: تسهیلات غیرجاری، ذخیره مطالبات مشکوک الوصول، ریسک اعتباری بانک ها، سودآوری بانک ها
  • حسین عبده تبریزی، بهرنگ اسدی، ساسان مظاهری صفحات 247-268
    در این مقاله نتایج حاصل از به کارگیری مدل های بازاربینی و اوراق گزینی در ارزیابی عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک فعال بازار سرمایه ارائه می شود. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که صندوق ها تا چه حد در رسالت خود برای کسب بازده بالاتر از بازار موفق بوده اند و آیا کسب بازده بالاتر از بازار در طول زمان برای این واسطه های مالی، روندی معنادار داشته و حاصل توانمندی های مدیریت فعال سبد اوراق بهادار است؟ برای پاسخ به این سوال ها، اطلاعات نمونه ای متشکل از هشت صندوق سرمایه گذاری در سهام، انتخاب شد. توانمندی های مدیریت فعال در این صندوق ها شامل بازاربینی و اوراق گزینی مطابق دو مدل ترینور مازوی و هنریکسون مرتون بررسی شد. بررسی نتایج نشان داد که در میان صندوق های موضوع پژوهش، توانمندی بازاربینی به صورت معنادار در هیچ موردی وجود ندارد و اوراق گزینی مثبت تنها در دو صندوق عضو نمونه مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، توانمندی اوراق گزینی، توانمندی بازاربینی، صندوق سرمایه گذاری، مدیریت فعال
  • سعید فلاح پور، غلامحسین گل ارضی، ناصر فتوره چیان صفحات 269-288
    با توجه به گسترش روز افزون روش های پیش بینی در بازارهای مالی و نیز، از آنجا که قیمت سهام یکی از مهم ترین عوامل موثر در تصمیمات سرمایه گذاری است و پیش بینی آن می تواند نقش با اهمیتی در این زمینه ایفا کند، در این پژوهش سعی شده است، مدلی ارائه شود تا بر اساس آن بتوان روند حرکتی قیمت سهام شرکت مورد نظر را با دقت بالایی پیش بینی کرد. بر همین اساس، یک مدل ترکیبی برای پیش بینی روند حرکتی قیمت سهام با استفاده از ماشین بردار پشتیبان بر پایه الگوریتم ژنتیک ارائه شده است. برای نمونه آماری، سی شرکت از پنجاه شرکت برتر بورس اوراق بهادار در سه ماهه دوم سال 90 انتخاب شده است. سپس برای هر سی شرکت، 44 متغیر محاسبه شد. این متغیرها ورودی مدل ترکیبی هستند و به کمک الگوریتم ژنتیک بهینه سازی شده اند. نتایج نشان می دهد، مدل ترکیبی ماشین بردار پشتیبان بر پایه الگوریتم ژنتیک در پیش بینی روند حرکتی قیمت سهام بسیار بهتر عمل می کند و درمقایسه با روش ماشین بردار پشتیبان ساده، از دقت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، پیش بینی، تحلیل تکنیکی، قیمت سهام، ماشین بردار پشتیبان
|
  • Ali Ansari, Mohammad Isayi Tafreshi, Seyed Milad Hossaini Pages 149-160
    In this paper، it’s been tried to examine the legal framework of self-regulatory organizations in Iran and the US’s capital markets and to clarify this matter in Iran and the US (as the innovator of self-regulation method in some way for setting rules andregulations)، with emphasis on laws and practices. To achieve this purpose، we analyzed this matter from the most important angles; Therefore، in this paper we examined legal origin of self-regulatory organizations، their nature، the way they are formed، suspended and disbanded، the authority for regulating and making rules، adjudication and authorities investigating members’ (regulatory and criminal) offences. Besides discussing the issues above in detail، we come to the conclusion that the US legal system in this context is similar to Iran، except for a few minor differences.
    Keywords: Devolving Powers, Law, Securities Market, Self, Regulation, Self, Regulatory Organizations (Sros)
  • Mahdi Bagheri, Ali Rafiee Moghaddam Pages 161-180
    Sukuk are of the new financial instruments which have been welcomed in Islamic countries. In the process of sukuk publication various institutions and individuals are involved which cause different legal relationships. Understanding the legal nature ofthese relationships is important to determine the legal rights and obligations of each party. One of the relationships that exists in all sukuk is the Special Purpose Vehicle (SPV) and the Investors relationship. SPV takes certain legal actions on behalf of investors andby using their money. The legal nature of this relationship is analyzable by varies contracts such a shire of persons، commissioning and attorney. The nature and the type of this article is analytical and descriptive and it has been conducted in library style and usingelectronic resources. In this article، after examining the probability of these contracts’ governance over the mentioned agreement، we concluded that in present circumstances، the best option for governing this relationship is article 10 of the civil code.
    Keywords: Investors, Murabaha (Interest Sale), Mudarabah (Profit Sharing) Securities, Special Purpose Vehicle (SPV), Sukuk, The Freedom of Contract Principle
  • Mohamadreza Pourebrahimi, Ahmad Pouyanfar, Seyed Mohsen Mousavi Pages 181-200
    In this thesis we predict asymmetric risk premium in both value and growth stock portfolios. There are two competing approaches to explain value premium: Market Over-reaction Hypothesis based on which agents overstate future returns on growth stock، and Rational Market Risk Hypothesis that says value stocks are inherently riskier than growth stocks. Rational Market Risk Hypothesis has two different explanations: Leverage Effect and Volatility Feedback. We use asymmetric GARCH-M model (whose codes are written by Dr. Shapoor Mohamadi، University of Tehran) to study which of these hypotheses can explain asymmetric risk premium in6 portfolios (3 value and 3 growth stock portfolios). Using asymmetric QGARCH-M model، this paper tests the predictions of the two hypotheses. Also we examine whether returns exhibit a positive (negative) risk premium resulting from a negative (positive) shock and the relative size of any premium. The population of this study includes all stock companies and non-financial stock companies during 2002 to 2010. The results of this study confirm Volatility Feedbackhypothesis. Further، the impacts for value stocks are more than that of growth stocks، and for negative shocks are more than that of positive shocks.
    Keywords: Asymmetric Risk Premium, Leverage Effect, Overreaction, Value, Growth Portfolio, Volatility Feedback
  • Seyed Ali Hosseini, Seyed Hossein Hosseini, Ehsan Jafari Bagherabadi Pages 201-214
    The purpose of this study is to investigate the relationship between the mutual funds flows and the return of stock index using 65 mutual funds in the period of 2008 to 2011. In this study، the daily changes of the total number of units of mutual funds and the changes of the total values of units of mutual funds were considered as a criteria for the net of mutual funds flows. The results of Johansen test show that the series are integrated and there is a significant relationship between the total net of mutual funds flows and the index of Tehran stock market in a long term period. After running theGranger causality test، the results indicated that there is a mutual causal relationship between the total number of units of mutual funds and the index. The same relationship is seen between the changes of total values of units of mutual funds and the index.
    Keywords: Granger Causality Test, Mutual Funds, Stock Index
  • Mohammad Reza Rostami, Fatemeh Haqiqi Pages 215-228
    In this paper we compared multivariate GARCH models to estimate Value-at-Risk. We used a portfolio of weekly indexes including TEDPIX، KLSE، XU100 during ten years. To estimate Value-at-Risk، first we estimated CCC، DCC of Engle، DCC of Tse and Tsui، Dynamic Equi correlation models by OxMetrics. Then، optimum lags were estimated by minimizing the information criteria. To estimate VaR، the models accuracy was validated by using variance-covariance matrix. The results show that although CCC model estimates variance matrix better، Dynamic Equi correlation is preferable to estimate Value-at-Risk، employing more complete correlation matrix.
    Keywords: Conditional Dynamic Equi Correlation, MGARCH Models, Value at Risk
  • Saeed Shavvalpour, Elham Ashari Pages 229-246
    In this paper we analyze the relationship between credit risk & profitability in Iranian banks. The credit risk is measured by non-performing loans ratio &loan loss provision ratio. Also، the profitability has been measured by return on assets &return on equity. The survey data are from fifteen Iranian banks& credit institutes during the time period of 2003 to 2009. Results show that there is a significant negative relationship between credit risk & profitability. In other words، the increase in credit risk results in the increase in the costs of banks and therefore the decrease in their profibility. The results also imply that bank managers need to focus on monitoring and controlling the credit risk in order to maximize their profit.
    Keywords: Credit Risk, Loan Loss Provision, Non, Performing Loans, Profitability
  • Hossein Abdoh Tabrizi, Behrang Asadi, Sasan Mazaheri Pages 247-268
    This study is an attempt to apply the market timing and security selection models to evaluate the performance of Iranian mutual funds. The research shed light on the questions of ‘how successful are mutual funds in earning excess returns over those of themarket? ’ ‘Do the excess returns during research period have any meaningful trend for these financial intermediaries or is it the result of the ability for active management of portfolio? ’ To answer these questions، a sample of 8 mutual funds were chosen to investigate the ability for active management، including market timing & security selection، based on Treynor-Mazuy & Henriksson –Merton model. The results indicated that there is no statistically significant market timing ability in any of these cases، and positive security selection is only observed in two mutual funds.
    Keywords: Active Management, Market Timing Ability, Mutual Fund, Performance Evaluation, Security Selection Ability
  • Saeeid Fallahpour, Gholamhossein Golarzi, Naser Fatourechian Pages 269-288
    According to recent developments of predicting methods in financial markets، and since the stock price is one of the most important factors for investment decision-making، and its prediction can play an important role in this field، the aim of this study is to provide a model to predict the stock price movement with high accuracy. Accordingly، a hybrid model for predicting the stock price movement using Support Vector Machine (SVM) based on genetic algorithms is presented. Thirty companies from the top 50 companiesin Tehran Stock Exchange in 2011 are selected as sample. Then، for each company، 44 variables have been calculated. These variables are the inputs of the hybrid model and are optimized using genetic algorithm. The results show that the hybrid model of Support Vector Machine based on genetic algorithms has better performance in predicting the stock price movement and it has a higher accuracy compared with the simple Support Vector Machine.
    Keywords: Genetic Algorithm, Predicting, Support Vector Machine, Stock Price, Technical Analysis