فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 37 (بهار و تابستان 1393)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 37 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • غلامحسین اسدی، سعید اسلامی بیدگلی صفحات 1-24
    سرمایه گذاری در سهام رشدی و ارزشی یکی از محورهای پژوهش ها درباره بررسی راهبرد های مولد بازده اضافه بوده است. در این پژوهش که درباره شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است، این شرکت ها بر اساس سنجه هایی به رشدی و ارزشی تقسیم بندی شده اند و سپس عملکرد آن ها بررسی شده است. در این مقاله علاوه بر نسبت های منفرد که در پژوهش های بسیاری از آن ها استفاده شده، از طریق میانگین هارمونیک نسبت های ترکیبی ساخته شده است. همچنین، برای تشکیل پرتفولیوهای ارزشی و رشدی از روش اوزان تصادفی استفاده شده است. در ارزیابی عملکرد نیز علاوه بر بازدهی سالانه از شاخص های شارپ و سورتینو هم استفاده شده است. در این مقاله نشان دادیم که ساخت سنجه های ترکیبی به عملکرد بهتر پرتفولیوها منجر می شود. همچنین، تشکیل پرتفولیو به روش اوزان تصادفی امکان تشکیل پرتفولیوهای متعدد را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری عملکرد، پرتفولیو با اوزان تصادفی، سنجه های ترکیبی، سهام رشدی و ارزشی، نسبت های منفرد
  • حسین اعتمادی، رضا داغانی، مسعود عزیزخانی، سارا فرهبحش صفحات 25-36
    در این پژوهش برای ارزیابی مهارت زمان سنجی با استفاده از مدل ترینر و مازوی (بسط داده شده فاما برای عملکرد مدیریت در خصوص نحوه تخصیص منابع میان واحدهای سرمایه گذاری)، به بررسی عملکرد مدیر پرتفوی صندوق و شرکت های سرمایه گذاری طی دوره زمانی 1384 1390 می پردازیم. نتایج نشان می دهد که مدیران پرتفوی صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری مهارت مناسبی در زمان سنجی بازار طی دوره پژوهش ندارند و تنها در برخی دوره های مالی به بازده بیشتری از بازار دست یافته اند. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که با توجه به بازده به دست آمده، مدیریت پرتفوی صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری عملکرد مناسبی در تخصیص منابع نداشته اند و شواهدی بر تایید زمان سنجی مدیریت در تخصیص منابع نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، زمان سنجی بازار، سرمایه گذاری، مدل ترینر و مازوی
  • مرتضی الهی، محسن یوسفی، یحیی زارع مهرجردی صفحات 37-56
    این مقاله، یک راه حل فراابتکاری جدید برای حل مسئله جست وجوی افق کارا با رویکرد میانگین واریانس ارائه می دهد. مسئله بهینه سازی سبد سهام، کوآدراتیک است و با افزایش تعداد دارایی ها و محدودیت ها، به ان پی سخت تبدیل شده است و نمی توان با روش های مرسوم ریاضی در زمان معقول آن را حل کرد. از این رو، از روش های ابتکاری و فراابتکاری به منزله راهکاری مناسب استفاده می شود. این مقاله به بهینه سازی سبد سهام به کمک الگوریتم فراابتکاری جدیدی با نام جست وجوی شکار می پردازد. به منظور بررسی قدرت و دقت حل الگوریتم، مطالعه ای موردی با اطلاعات 30 شرکت بزرگ در بورس ایران در بازه زمانی 1/3/1389 الی 1/3/1390 طراحی شد. الگوریتم توانست با دقت و زمان خوبی مرز کارای سبد بررسی شده را به دست آورد. به منظور بررسی توانمندی الگوریتم، دو مثال معتبر Hang Sang 31 و Dax100 نیز با الگوریتم حل شد. نتایج نشان می دهند که الگوریتم جست وجوی شکار، برای حل مسائل بهینه سازی سبد سهام، سرعت و دقت بالایی دارد و می تواند برای حل مسئله جست وجوی مرز کارای سبد سهام استفاده شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم جست وجوی شکار، بهینه سازی سبد، رویکرد میانگین واریانس
  • حسین پناهی، احمد اسدزاده، علیرضا جلیلی مرند * صفحات 57-76

    در این مطالعه مدلی برای پیش بینی ورشکستگی ارائه شده است که این پیش بینی در فاصله زمانی پنج سال قبل از وقوع ورشکستگی اتفاق می افتد. در این مدل از نسبت های مالی الگوی آلتمن به همراه نسبت جاری استفاده شده است. برآورد مدل به سه روش مدل احتمال خطی، مدل لوجیت و مدل پروبیت صورت گرفته است. نمونه انتخابی برای برآورد مدل شامل 134 شرکت از بین شرکت های فعال در بورس در سال 1382 است. براساس اطلاعات سال 1382 مدل برآورد شده توانسته است با دقت 78 درصد وضعیت شرکت های یادشده در سال 1387 را درست پیش بینی کند. همچنین، نمونه دیگری برای استحکام نتایج انتخاب شده است که در این نمونه نیز بالاترین دقت مربوط به مدل لوجیت و 75 درصد است.

    کلیدواژگان: الگوی آلتمن، پروبیت، لوجیت، نسبت های مالی، ورشکستگی
  • رضا راعی، شاپور محمدی، علیرضا سارنج * صفحات 77-98

    این مقاله انتقال های رژیمی در بازده و نوسان های بازار بورس اوراق بهادار تهران را با استفاده از شاخص قیمت و بازده نقدی و نیز آثار شوک های مثبت و منفی نفت خام و نوسان های قیمت طلا را بر تغییرات رژیمی بازار سهام با استفاده از مدل گارچ نمایی سوئیچینگ مارکوف با فرض توزیعt طی دوره 01/03/1378 تا 29/09/1390 بررسی می کند. نتایج بیانگر مدارک معنا داری از سوئیچینگ رژیمی در بازده و نوسان های آن است. در این میان دو رژیم متمایز شناسایی شد. رژیم اول، با بازده مورد انتظار پایین و نوسان پذیری بالا موسوم به حالت رکودی بازار سهام و رژیم دوم، با بازده مورد انتظار بالا و نوسان پذیری پایین موسوم به حالت رونق بازار سهام است، به طوری که مدت زمان ماندگاری در حالت رونق بیش از دو برابر حالت رکودی است. همچنین، یافته های پژوهش نشان می دهد متغیرهای برون زا شامل شوک های مثبت و منفی نفت خام و نیز نوسان های قیمت طلا هیچ اثر معنا داری بر بازده سهام و نیز احتمال انتقال میان رژیم ها نداشته و تنها بر نوسان های بازار سهام اثر معنا داری داشته اند.

    کلیدواژگان: احتمال انتقال، شوک های مثبت و منفی قیمت نفت خام، مدل سوئیچینگ مارکوف
  • محمدحسین ستایش، شعله منصوری صفحات 99-112
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ساز و کارهای حاکمیت شرکتی بر شرکت های درمانده و غیردرمانده مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش شامل 118 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1381 تا 1390 است. در این پژوهش ساز و کارهای حاکمیت شرکتی به منزله متغیرهای مستقل عبارت اند از درصد مالکیت نهادی، درصد تمرکز مالکیت، درصد اعضای غیرموظف هیئت مدیره، درصد سهام آزاد شناور و نوع حسابرس شرکت و متغیر وابسته تعیین درمانده بودن یا نبودن شرکت که بر اساس ماده 141 قانون تجارت مشخص شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون t مستقل در نرم افزار اقتصادسنجی EViews 6 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که فقط در کل دوره پژوهش، پایین بودن درصد مدیران غیرموظف هیئت مدیره در شرکت های درمانده مالی در مقایسه با شرکت های غیردرمانده مالی، یکی از دلایل درماندگی مالی شرکت های بررسی شده بوده است. در هیچ یک از سال های پژوهش، همچنین در کل دوره پژوهش، نوع حسابرس در جلوگیری از درماندگی مالی شرکت های بررسی شده موفق عمل نکرده است.
    کلیدواژگان: آزمون t مستقل، بورس اوراق بهادار تهران، حاکمیت شرکتی، شرکت های درمانده و غیردرمانده
  • سید مجید شریعت پناهی، محسن سهرابی عراقی، عبدالله شریعتی صفحات 113-128
    معیار انتخاب سهام نقش اساسی در تشکیل سبدهای برنده و بازنده برای راهبرد سرمایه گذاری معکوس ایفا می کند. نگرش معمول استفاده از معیار بازدهی تجمعی است، درحالی که به کارگیری این معیار منجر به رتبه بندی سهام بدون در نظر گرفتن ریسک سرمایه گذاری می شود. در این پژوهش به بررسی راهبرد سرمایه گذاری معکوس بر اساس معیار های پاداش ریسک انتخاب سهام در مقابل راهبرد سرمایه گذاری معکوس متداول، بر اساس معیار بازدهی تجمعی می پردازیم. بدین منظور نمونه ای از 80 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی فروردین 1386 تا اسفند 9013 بررسی شده است. نتایج به دست آمده بیانگر سود آوری راهبرد سرمایه گذاری معکوس بر اساس معیارهای مورد نظر بوده است. همچنین، نتایج نشان می دهد اگرچه معیار بازدهی تجمعی، بیشترین بازدهی کل را برای سرمایه گذار ایجاد کرده است، ولی بهترین بازدهی تعدیل شده بر حسب ریسک برای معیارهای پاداش ریسک به دست آمده است.
    کلیدواژگان: بیش واکنشی، راهبرد سرمایه گذاری معکوس، معیارهای پاداش، ریسک انتخاب سهام
  • مهدی مشکی میاوقی، مریم پور محمد ضیابری صفحات 129-146
    در پژوهش حاضر از یک سو به مقایسه نقد شوندگی و نسبت Q توبین سهام رشدی و ارزشی پرداخته شده و از سوی دیگر رابطه نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار سهام (به منزله یکی از معیارهای طبقه بندی سهام به رشدی و ارزشی) با نقدشوندگی آن بررسی و پژوهش شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 69 شرکت طی بازه زمانی 1381 تا 1390 بوده است. در این پژوهش به منظور بررسی وجود تفاوت معنادار بین نقد شوندگی و نسبت Q توبین سهام رشدی و ارزشی از روش آنالیز واریانس استفاده شده است. همچنین، به منظور مطالعه رابطه نوع سهام با میزان نقدشوندگی آن علاوه بر اینکه از مدل داده های تلفیقی ایستا و روش حداقل مربعات تعمیم یافته برآوردی استفاده شد، برای افزایش درجه اطمینان نسبت به نتایج حاصل از آزمون فرضیه از مدل داده های تلفیقی پویا و روش پیشرفته گشتاورهای تعمیم یافته نیز کمک گرفته شد. یافته های پژوهش نشان دهنده وجود رابطه منفی و معنادار نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و نیز اندازه شرکت با میزان نقدشوندگی سهام است. بر این اساس، سهام رشدی (به ویژه سهام رشدی کوچک) درجه نقد شوندگی و نسبت Q توبین بالاتری نسبت به سهام ارزشی دارد. نتایج همچنین نشان دهنده وجود تفاوت معنادار میزان نقدشوندگی و نسبت Q توبین بین دو نوع سهم فوق است.
    کلیدواژگان: سهام ارزشی، سهام رشدی، نسبت Q توبین، نسبت B، M، نقدشوندگی
  • محسن نظری، سعید شیرزادی، مصطفی قیافه داودی صفحات 147-162
    این مقاله به بررسی وجود اثر پول برد در بازار بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. برای این منظور از داده های مربوط به معاملات طی روز سرمایه گذاران حقیقی فعال بورس اوراق بهادار تهران پس از اعمال فیلترهای لازم استفاده شده است. به منظور بررسی رابطه بین کسب سود و تغییرات ریسک پذیری در افراد، ابتدا پروفایل سود و زیان افراد برای هر سرمایه گذار در هر روز معاملاتی محاسبه شده است. در گام دوم، ریسک پذیری سرمایه گذاران با استفاده از میانگین وزنی نوسان های اجزای پرتفوی اندازه گیری شد. در نهایت، با محاسبه تغییرات میانگین نوسان های اجزای پرتفوی بین دو دوره متغیرهای پژوهش برای تحلیل همبستگی فراهم شده است. در خاتمه، پس از پیاده سازی مدل پژوهش و اجرای برنامه محاسباتی، نتایج نشانگر آن است که بیش از 78 درصد تجربه های کسب سود توسط سرمایه گذاران منجر به افزایش سطح ریسک پذیری آن ها شده است، لذا وجود اثر پول برد در میان سرمایه گذاران بازار بورس اوراق بهادار تهران بدیهی است.
    کلیدواژگان: اثر پول برد، تغییرات ریسک پذیری، مالی رفتاری، معاملات طی روز
  • محمد نعمتی، عالیه کاظمی صفحات 163-180
    شرکت های بیمه از مهم ترین نهادهای اقتصادی هر کشوری و پشتیبانی کننده سایر نهادهای اقتصادی اند و عملکرد مناسب آنها نقش موثری در رونق اقتصاد دارد. شرکت های بیمه برای دستیابی به عملکردی قوی و موثر باید از محیط، عملکرد رقبا و عملکرد خود آگاه باشند و اقدام های لازم را با توجه به این آگاهی انجام دهند. در این پژوهش، عملکرد شرکت های بیمه ایرانی طی سال های 1387، 1388 و 1389 ارزیابی شده است. وزن هر شاخص با استفاده از روش انتروپی شانون تعیین شد. سپس، شرکت های بیمه با استفاده از چهار روش تصمیم گیری چندشاخصه شامل SAW، TOPSIS، VIKOR و تخصیص خطی رتبه بندی شده اند. نتایج حاصل از اجرای روش های مختلف با استفاده از روش کپلند ترکیب شده است. نتایج نشان داد بیمه ایران بهترین عملکرد را طی این سال ها داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تخصیص خطی، تصمیم گیری چندشاخصه، رتبه بندی، شرکت های بیمه، SAW، TOPSIS، VIKOR
  • محمود یحیی زاده فر، حسنعلی آقاجانی، فاطمه یحیی تبار صفحات 181-188
    سرمایه فکری مجموعه ای از دارایی های دانش محور است که به یک سازمان اختصاص دارد و در زمره ویژگی های سازمان محسوب می شود و از طریق افزودن ارزش به ذی نفعان کلیدی سازمان، به طور قابل ملاحظه ای به بهبود وضعیت رقابتی سازمان منجر می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سرمایه فکری و عملکرد شرکت ها در ایران طی سال های 1382تا 1387 با استفاده از نرم افزار لیزرل LISREL)) بوده است. معیار های عملکرد شامل سود هر سهم، بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت سود خالص به کل دارایی ها، بازده سرمایه گذاری و بازده کل سهام عادی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بازده حقوق صاحبان سهام و بازده کل سهام عادی تنها با یکی از متغیرهای سرمایه فکری یعنی سرمایه ارتباطی، ارتباط مستقیم دارد. همچنین، بازده دارایی ها و سود هر سهم با دو متغیر سرمایه فکری یعنی سرمایه ارتباطی و سرمایه انسانی ارتباط مستقیم دارد. به علاوه، بازده کل سرمایه گذاری، با هر سه متغیر سرمایه فکری یعنی سرمایه ارتباطی، سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری ارتباط مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه ارتباطی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه فکری، عملکرد شرکت ها
|
  • Gholam Hossein Assadi, Saeed Eslami Bidgoli Pages 1-24
    Investing on growth stocks and value stocks has represented one of the research topics on strategies creating excess return. In this paper، which focuses on companies listed in Tehran Stock Exchange، companies are categorized into growth and value based on certain measures and then their performances are studied. In addition to individual ratios used in a large volume of researches، combined measures are developed by harmonic mean. Also random-weight method is used to form value and growth portfolios. In performance evaluation Sharpe and Sortino ratios are used in this paper in addition to annual returns. In this paper developing combined measures is shown to lead to better performance of the portfolios. Furthermore forming portfolios using random-weight method enables investors to form multiple portfolios.
    Keywords: value, growth stocks, individual ratios, combined measures, performance measurement, random weight portfolio
  • Hossein Etemadi, Reza Daghani, Masoud Azizkhani, Sarah Farahbakhsh Pages 25-36
    Using the Treynor and Mazoy model (expanded by Fama to evaluate management performance for asset allocation among investment units)، this paper examines the management’s performance in Funds and Investment companies in Tehran Stock Exchange during 2004-2010. The results do not support the application of management market timing during the study period and managers were only able to create additional return over the market return in few periods. The results from the return model do not show that managers of Funds and investment companies obtained an appropriate asset allocation to investment units. Overall، our results do not provide support for the management use of market timing skills.
    Keywords: Allocation_selectivity_manager skills_Treynor – Mazoy Model
  • Morteza Elahi, Mohsen Yousefi, Yahia Zare Mehrjerdi Pages 37-56
    This paper presents a new meta-heuristic solution to find the efficient frontier using the mean-variance approach. Portfolio optimization problem is a quadratic programming model and، changes to NP-hard if the number of assets and constraints has increased، and it cannot be solved using common mathematical methods in a reasonable time. Therefore، a heuristic or meta-heuristic algorithm should be used that is the appropriate solution. This paper optimizes portfolio using a new meta-heuristic algorithm called hunting search algorithm. To determine the strengths and precision of proposed algorithm، a case study is designed using Iran stock market data from 1/3/1389 to 1/3/1390 for big thirty companies. The proposed algorithm finds the efficient frontier precisely and in timely manner. To determine abilities of the algorithm، two verified examples، Hang Sang 31 and Dax100 are also solved with it. Results show that hunting search algorithm has a high speed and high accuracy in order to solve portfolio optimization problems، and it can be used to find the efficient frontiers in various portfolio optimization problems.
    Keywords: Portfolio Optimization, Markowitz mean–variance model, Hunting Search Algorithm
  • Hossein Panahi, Ahmad Asadzadeh, Alireza Jalili Marand Pages 57-76

    This study predicts corporate bankruptcy five years before its occurrence using financial ratios introduced in Altman’s z-score model and current ratio. Three estimation methods namely; liner probability، Logit and Probit models have chosen for model estimation. The sample contains 134 companies in Tehran Stock Exchange during 2003. The precision of prediction of the estimated models for the main sample is about 78 percent. The Logit model provides the most accurate of out-of-sample prediction، with 75 percent precision.

    Keywords: Bankruptcy, Altman's z, score model, financial ratios, Logit, Probit
  • Reza Raee, Shapoor Mohmadi, Alireza Saranj Pages 77-98

    This paper examines regime shifts in TEDPIX return and volatility and the effects of positive and negative crude oil shocks and gold price fluctuations on stock market shifts behavior using Markov switching EGARCH model with Student’s t-distribution. We detect two episodes of series behavior، one relative to low mean/high variance regime namely bear state and the other to high mean/low variance regime namely bull state so that the expected duration of bull state is more than twice as long as the other one. The results show that the external variables involving positive and negative crude oil shocks and gold price fluctuations significantly impact neither on the equity return nor on transition probability between regimes but they have significant effect on the stock market volatility.

    Keywords: positive, negative crude oil shocks, Markov switching model, transition probability
  • Mohammad Hossein Setayesh, Shole Mansouri Pages 99-112
    The goal of this Thesis is to study the corporate governance mechanisms impacts on financial distressed and non financial distressed listed companies of Tehran Stock Exchange. This research population includes 118 companies of Tehran Stock exchange during 1381 to 1390. In this research، corporate governance mechanisms as independent variables are institutional ownership percent، ownership concentration percent، independent directors of board percent، percentage of free float stocks and company’s auditor independency situation. Control variables are size، operating profitability ratio، operating cash flows، debt and profitability ratios. Dependant variable of this research is to clarify the company’s financial distress or non financial distress which has been specified according to 141th act of business law. Research hypotheses are tested by independent t-test of sixth version of Eviews econometrics software. Results show that during research period in distressed companies، independent directors of board percent is lower and these companies have been encountered with distress. Furthermore، auditors independency situation have not been successful in any years of research nor during the whole period of research.
    Keywords: Corporate governance, financial distressed, non financial distressed companies, Independent t, test, Tehran Stock
  • Seyed Majid Shariat Panahi, Mohsen Sohrabi Araghi, Abdollah Shariati Pages 113-128
    Stock selection criteria play a key role in contrarian portfolio construction. The usual approach is applying cumulative return as stock selection criteria however applying this criterion leads to ranking stocks without considering investment risk. In this study، we analyze contrarian strategies that are based on reward–risk stock selection criteria in contrast to ordinary contrarian strategies based on a cumulative return criterion. For this purpose، a sample of 80 companies in Tehran Stock Exchange during March 2007 to February 2012 has been studied. The result for our 6/6 contrarian strategy shows statistically significant abnormal profit for contrarian strategies. Moreover، we find that although the cumulative return provides the highest total return، reward-risk measures provide much better risk adjusted performance than cumulative return.
    Keywords: Overreaction, Contrarian Strategy, Reward, risk stock Selection Criteria
  • Mehdi Meshki Miavaghi, Maryam Poormohamad Ziabari Pages 129-146
    This study examines the role of growth and value stocks in Liquidity and Tobin''s Q ratio، and also the validity of claims existing difference between Tobin Q ratio of the two types of stocks in companies accepted in Tehran Stock Exchange has been examined. The study period is between the years 1381 to 1390. We use Pooled Panel-Data Regression and EGLS and GMM methodS to estimate the model parameters. Also for the validity of a significant difference between Liquidity and Tobin Q ratio of growth and value stocks، analysis of variance test has been used. This paper contains significant and consistent results. The results of testing hypotheses for each of the ten years and the pooled sample show that price-to-book ratio and Size are negatively related to Stocks liquidity. The results demonstrated that growth stocks (especially small growth stocks) have higher Liquidity degree and Tobin''s Q ratio than value stocks. The results indicated a significant difference between Liquidity and Tobin''s Q ratio between the two stocks types.
    Keywords: Value stocks_Growth stocks_Liquidity_Tobin's Q ratio_Book_to_Market ratio
  • Mohsen Nazari, Saeed Shirzadi, Mostafa Ghyafehdavoudi Pages 147-162
    This paper investigates the existence of the house money effect among individual investors by using the intraday transactions dataset in Iran Stock Market. Regarding the purpose of investigation the relation between the investment gains and the change in risk taking، Firstly، we calculate the profit profile of investors in each day. Then، the risk taking of every investor are calculated by using the portfolio weighted average volatility of portfolio’s components. At the end، with the calculation of the change in average component volatility between the two given period، the data can be used in regression analysis. This study indicates that more than 87% of experiences in investment gains can lead to the increase in the level of risk taking in the further investment decisions. As a result، we can see the evidence of the effect of the house money in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Behavioral finance, House money effect, Change in risk taking, Intraday transactions
  • Mohammad Nemati, Aliyeh Kazemi Pages 163-180
    Insurance companies are important economic institutions in each country and support other economic institutions and good performance of them has an effective role in economic boom. Insurance companies to achieve strong and effective performance must be aware of the environment، the competitor and their performance and carry out necessary actions with regard to this information. In this study، the performance of insurance companies in Iran during 2007-2009 has been evaluated. The weight of each index has been determined using Shannon entropy and then insurance companies have been ranked using four methods of multi attribute decision making including SAW، TOPSIS، VIKOR and LA. The results of the different methods have been combined using Copeland method. The results showed that Iran insurance company has had the best performance during these years.
    Keywords: insurance companies, performance evaluation, ranking, multi, criteria decision making
  • Mahmood Yahyazadehfar, Hassanali Aghajani, Fatemeh Yahyatabar Pages 181-188
    Intellectual capital is set of knowledge-based assets that belongs to an organization and will add value to key organizational stakeholders and this leads to a better competitive situation. The objective of this research is to investigate the relationship between intellectual capital and companies'' performance in Iran during 1382-1387 using LISREL software. Earning per share، return on equity، net income to total assets ratio، return on investment and aggregate stock return are defined as the company’s performance criterion. The results showed that a direct relationship exists among stockholders equity، ordinary stocks returns and one kind of intellectual capital called customer capital. In addition، Return of Assets and Earning per Share have direct relationship with customer capital and also human capital. Furthermore، investment total return has a direct relationship with customer، human and structural capitals.
    Keywords: Intellectual capital, Human capital, Structural capital, Companie's performance, Customer capital