فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال ششم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1396)

نشریه گردشگری و توسعه
سال ششم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا معصوم زاده سوره، مهدی شیرافکن لمسو * صفحات 1-17
    صنعت گردشگری یکی از صنایع با درآمد بالا به شمار می رود که نقش مهمی در رشد اقتصادی کشورها ایفا می نماید. در این راستا، با وجود مطرح شدن شاخص های فرهنگی (حجاب و پوشش اجباری، مذهب، زبان مشترک) به عنوان یکی از عوامل موثر بر جریان گردشگری، کمتر پژوهشی در رابطه با اثر شاخص های فرهنگی بر جریان گردشگری انجام گرفته است. لذا در این مطالعه به بررسی اثرات شاخص های فرهنگی بر جریان گردشگری کشور های خاورمیانه شامل بحرین، قبرس، مصر، ایران، عراق، اسرائیل، اردن، لبنان، قطر، کویت، امارات متحده ی عربی، سوریه، عربستان سعودی، یمن، ترکیه و عمان پرداخته می شود. در این پژوهش از روش گشتاور تعمیم یافته سیستمی جهت بررسی اثر شاخص های فرهنگی در جذب گردشگران خارجی کشورهای خاورمیانه طی سال های 2013-1993 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص های فرهنگی مذهب و زبان مشترک اثر مثبت و معنی دار بر جریان گردشگری خارجی داشته و شاخص فرهنگی حجاب و پوشش اجباری اثر منفی و معنی دار بر جریان ورود گردشگری خارجی دارد. همچنین در رابطه با اثر سایر متغیرهای توضیحی وارد شده در مدل بر جریان گردشگری می توان اذعان نمود که رژیم ارزی ثابت، مستعمره بودن، تجارت، تولید ناخالص داخلی، مسافت، جمعیت اثر مثبت و معنی دار بر جریان ورود گردشگری بین المللی کشورهای خاورمیانه داشته و متغیرهای نرخ ارز موثر و نرخ ارز، اثر منفی و معنی دار بر جریان ورود گردشگری کشورهای مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: شاخص های فرهنگی، جریان گردشگری، کشورهای خاورمیانه، رهیافت گشتاور تعمیم یافته سیستمی
  • ساناز منصوریار *، محمدرضا شجاعی، احسان ساده صفحات 18-38
    توسعه گردشگری پزشکی باعث بهبود اشتغال زایی و موجب افزایش جذب بیماران در سطح ملی و بین المللی می گردد. براساس آمار، ایران با وجود مزیت ها وتوانمندی ها در زمینه گردشگری پزشکی، به دلیل عدم شناخت و توجه به عوامل موثر بر توسعه ی گردشگری پزشکی (توانمندسازها) ، نتوانسته از جایگاه مناسبی در این صنعت برخوردار شود. هدف این پژوهش شناسایی و بررسی روابط بین توانمندسازهای گردشگری پزشکی با روش مدلسازی ساختاری تفسیری است. جامعه پژوهش را خبرگان گردشگری پزشکی به تعداد 15 نفر تشکیل می دهند. پژوهش از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر نتایج کاربردی است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه است. با مرور جامع پیشینه پژوهش و نظرخواهی از خبرگان، تعداد 1 5 توانمندساز گردشگری پزشکی در ایران شناسایی و سپس روابط درونی بین این توانمندسازها با استفاده از روش ISM، بررسی گردید. پس از تحلیل داده ها، این توانمندسازها در6 سطح مختلف طبقهبندی شدند. توانمندساز سیاست سلامت ملی در سطح زیرین (سطح6) قرارگرفت،که اساسی ترین و مهم ترین توانمندساز در مدلتوسعه یگردشگری پزشکی ایران میباشد،که به طور مستقیمو غیرمستقیم بر سایر توانمندسازها تاثیرمی گذارد، از این رو ضروری است مورد توجه جدی مدیران این صنعت قرارگیرد. نتایج این پژوهش به سیاستگذاران کمک میکند تا بتوانند جهت توسعه ی گردشگری پزشکی،تصمیمات هوشمندانه تری اتخاذ و مسیر مناسب تری را جهت توسعه این صنعت در ایران، انتخاب نمایند.
    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، گردشگری پزشکی، کیفیت خدمات درمانی، توانمندسازها، مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM)
  • اکبر قاسمی یالقوزآغاج*، احمد اسدزاده، محمدحسین ایمانی خوشخو، یونس جبارزاده صفحات 39-57
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر جذب گردشگران درمانی در استان آذربایجان شرقی است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی و جامعه آماری این تحقیق، مدیران و کارشناسان خبره در گردشگری سلامت و درمان بود. تعداد 10 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. عوامل جذب گردشگران درمانی عبارتند از: شاخص های هزینه، کیفیت، مقصد و زیرساخت های فنی و تخصصی. این شاخص ها ابتدا به تایید خبرگان و کارشناسان رسید، سپس با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره DEMATEL و ANP فازی، ماتریس ارتباطات درونی بین شاخص ها و اهمیت آنها مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق بیانگر این است که از میان 24 شاخص شناسایی شده، تعداد 12 زیرشاخص به عنوان شاخص های موثر بر جذب گردشگران درمانی شناسایی و ارزیابی گردید. همچنین شاخص مربوط به مقصد دارای کمترین تاثیرگذاری و بیشترین تاثیرپذیری می باشد و تحت تاثیر سایر شاخص ها قرار دارد. نتایج نشان می دهد زیرشاخص های هزینه پایین درمان، مناسب بودن قیمت خدمات، هزینه های پایین سفر و حمل و نقل، هزینه پایین مراقبت های بهداشتی، هزینه پایین محل اقامت، اعتبار و شهرت پزشکان متخصص، توصیه اقوام و دوستان از کیفیت پزشکان، کیفیت بالای درمان، بازاریابی، تبلیغات و برند خدمات بهداشتی و درمانی منطقه، وجود امکانات برای مشاوره پزشکی با بیمار خارجی قبل و بعد از درمان، وجود استانداردهای بین المللی بیمارستان ها و مدرن بودن تجهیزات پزشکی منطقه، بیش از 60 درصد از وزن و اهمیت عوامل جذب گردشگران درمانی را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری درمانی، گردشگران درمانی، تصمیم گیری چندمعیاره فازی
  • معصومه عربشاهی*، امید بهبودی، سیدمحمدامین کشفی صفحات 58-79
    انگیزش اصلی ترین مفهوم در شناخت رفتار مصرف کننده و انتخاب مقصد گردشگری معرفی می شود. در حقیقت با شناخت نظام رفتاری و تقاضای گردشگری که برگرفته از عوامل انگیزشی سفر و یا همان عوامل رانشی و کششی است، می توان نظام فضایی گردشگری را منطبق بر تقاضای موجود برنامه ریزی نمود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل انگیزشی رانشی و کششی و اولویت بندی آن ها در توسعه گردشگری شهر مقدس قم می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از شاخه ی میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش گردشگران سفر کرده به شهر قم در محدوده زمانی بهار و تابستان 95 بوده است؛ با توجه به نامحدود بودن جامعه، نمونه آماری 384 نفر مشخص شد. داده ها و اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون Tتک نمونه ای، آزمون فریدمن و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بعد رانشی تاثیر بیشتری نسبت به بعد کششی در توسعه صنعت گردشگری شهر قم دارد. همچنین یافته های تحلیل عاملی اکتشافی مولفه جدیدی به نام «ایمان جو خودشکوفایی» را برای بعد رانشی و مولفه «جاذبه های مذهبی فرهنگی» را برای بعد کششی معرفی کرده است. نهایتا مشخص شد مولفه های «ایمان جو خودشکوفایی» ، «بودن با خانواده» و «گریز و استراحت» در بعد رانشی و «دسترسی» و «جاذبه های مذهبی فرهنگی» در بعد کششی، در اولویت نیازهای انگیزشی گردشگران قرار دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، انگیزش، عوامل رانشی، عوامل کششی
  • مهدی ابراهیمی نژاد، مهدی دهقانی سلطانی *، حسین فارسی زاده، امین همتی صفحات 80-99
    نظر به اهمیت نقش کارکنان در انتقال پیمان برند سازمان به مشتریان به ویژه در سازمان های خدماتی این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برندسازی داخلی بر عملکرد برند با تبیین نقش هویت، تعهد و وفاداری به برند انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان هتل های بین المللی لاله و پارسیان استقلال در شهر تهران و در سه ماهه اول سال 1396 بوده و برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران استفاده شده است. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی به کار گرفته شده است. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی سازه و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که برندسازی داخلی به صورتی مثبت جنبه های نگرشی و رفتاری کارکنان در تحویل و تحقق وعده های برند به مشتریان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. از آنجایی که تعهد کارکنان به برند، ارتباط معناداری با عملکرد برند کارکنان دارد، به عنوان عامل میانجی موثر بر ارتباط بین برندسازی داخلی و عملکرد برند کارکنان تایید شد. علاوه بر این، بر طبق نتایج این مطالعه، هویت برند پیشران تعهد به برند، و تعهد به برند زمینه ساز وفادارای کارکنان به برند می باشد.
    کلیدواژگان: برندسازی داخلی، هویت برند، وفاداری به برند، تعهد به برند، عملکرد برند
  • افسانه پورجم، سپیده ناطقی* صفحات 100-115
    شبکه ها در جوامع مدرن امروزی بسیار فراگیرند و می توانند در موفقیت کارآفرینانه سازمان ها نقش آفرینی کنند؛ اما شکل گیری و تداوم آن ها، نیازمند بسترهای مناسب ازجمله وجود سرمایه اجتماعی است. شبکه ها اگرچه در تقویت سرمایه اجتماعی موثرند، اما وجود سطحی از سرمایه اجتماعی نیز، برای شکل گیری آن ها ضرورت دارد. در پژوهش حاضر، با درنظرگرفتن اهمیت سرمایه اجتماعی و تاثیر آن بر عملکرد سازمان ها و نیز، افزایش سطح عملکرد کسب وکارهای گردشگری در حالت شبکه ای، وضعیت موجود سرمایه اجتماعی و میزان شکل گیری شبکه ها در آژانس های گردشگری بررسی و تحلیل شده است. داده ها ازطریق پرسش نامه گردآوری گردیده و درمیان 200 نفر از کارکنان و مدیران آژانس ها، با روش نمونه گیری تصادفی، توزیع شده و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی پیرسون و آزمون T تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که سرمایه اجتماعی و میزان شکل گیری شبکه در بین آژانس ها از وضعیت مطلوبی برخوردار است و بین ابعاد سرمایه اجتماعی (ابعاد شناختی، ساختاری و رابطه ای) و شکل گیری شبکه رابطه معناداری وجود دارد. براساس نتایج به دست آمده، تاثیر بعد رابطه ای بر شکل گیری شبکه ها بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، سرمایه اجتماعی، شبکه، کسب و کار گردشگری، آژانس های گردشگری
  • زینب محمودی پاچال، قاسم زارعی*، محمد باشکوه اجیرلو صفحات 116-138
    نظر به اهمیت ارزش ویژه برند مقاصد گردشگری، و این که مقصد گردشگری سرعین به عنوان یکی از هفت قطب گردشگری کشور معرفی شده است؛ مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری سرعین، به ارزیابی گردشگران داخلی از ارزش ویژه برند این مقصد گردشگری با استفاده از متغیرهای مدل بوو، باسر و بالاغلو (2009) پرداخته است. پژوهش از نوع بنیادی بوده و جامعه ی آماری پژوهش، گردشگران داخلی سرعین در بازه زمانی 15 اردبیهشت تا 5 خرداد ماه 1395 بوده است؛ که نظر 384 نفر از این جامعه، به عنوان نمونه ی آماری از طریق پرسش نامه ی پژوهش، با استفاده از روش معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزارهای SPSSو AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از تایید تمام فرضیه های پژوهش بوده است؛ در نتیجه، آگاهی از برند مقصد، تصویر برند مقصد، کیفیت ادراک شده برند مقصد، ارزش ادراک شده برند مقصد و وفاداری به برند مقصد بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری سرعین تاثیر داشته اند و از این میان آگاهی از برند کم ترین و وفاداری به برند بیش ترین تاثیر را بر آن دارد.
    کلیدواژگان: تصویر برند، آگاهی برند، کیفیت برند، وفاداری به برند، ارزش ویژه برند
  • محمد نجارزاده *، ذبیح الله ترابی صفحات 139-153
    گردشگری جامعه محور بر مشارکت بالای جوامع محلی با توجه به اصول توسعه پایدار تاکید دارد. چارچوب مشارکتی سوار (SOAR) نیز سعی در جلب مشارکت فعال همه ذی نفعان در سراسر فرایند برنامه ریزی دارد؛ بنابراین در این پژوهش سعی شد برای برنامه ریزی گردشگری کشاورزی جامعه محور از چارچوب مشارکتی سوار استفاده شود. گردآوری اطلاعات از طریق برگزاری جلسات گروه های بحث از سه گروه شش نفره ذی نفع (کشاورزان و دامداران، نخبگان و مدیران محلی و شهرستانی) به دست آمده است. درنهایت ذی نفعان به همراه مدیران گروه ها که به عنوان تسهیلگر فعالیت داشتند، در چهار مرحله به بررسی قوت ها، فرصت ها، آرمان ها و نتایج اجرایی توسعه گردشگری کشاورزی پرداخته اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که چارچوب سوار فرایندی علمی و جامعه محور است. درواقع این فرایند می تواند همه ذی نفعان ازجمله کشاورزان را از حالت انفعال خارج کند و با تقسیم قدرت و مسئولیت پذیر کردن آن ها بر اساس علایق، همه آن ها را توانمند نماید. بر این اساس، جامعه محلی با دیگر ذی نفعان و همراه با رویکردهای آموزشی تسهیلگران به نتایج اجرایی برای توسعه گردشگری کشاورزی در روستای دیزج دست یافتند. و نهایتا همه گروه ها ذی نفع داوطلبانه با تقسیم وظایف، موظف به اجرای این برنامه با توجه به اصول پایداری شدند.
    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، مشارکت، روستای دیزج
  • صدیقه کیانی سلمی*، محمدرضا بسحاق صفحات 154-176
    برای مدیران گردشگری، شناسایی راه های وصول به اهداف صنعت گردشگری می تواند نقطه عطفی در برنامه ریزی توسعه گردشگری باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است. هدف، تحلیل اثر امکانات و زیرساختهای گردشگری بر وفاداری و تمایل به بازدید مجدد گردشگران در مناطق روستایی شهرستان ساوجبلاغ است. جامعه آماری تحقیق گردشگران روستایی شهرستان و حجم نمونه محاسبه شده با استفاده از نرم افزار Sample power، 200 نفر است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای است که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به تایید رسید. به منظور حصول به اهداف پژوهش از آزمون های آماری تی در نرم افزار SPSS استفاده شده است. در راستای تشخیص متغیرها و عوامل تبیین کننده زیرساختها و امکانات گردشگری و اثر آن بر وفاداری و تمایل به بازدید مجدد گردشگران از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده و با توجه به مبانی تئوریکی تحقیق مدل ساختاری تنظیم شد. نتایج نشان می دهد از نگاه گردشگران امکانات و زیرساختهای گردشگری در حد مناسب و رضایتبخشی قرار ندارند. یافته های حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری بیانگر آن است اثرگذاری عامل پنهان زیرساخت های گردشگری بر وفاداری و تمایل به بازدید مجدد گردشگران با بارعاملی 74/0 معنادار بوده است. سطح معناداری 002/0 برای این اثرگذاری نشانگر حمایت داده های تجربی از ارتباط بین دو شاخص مذکور در سطح اطمینان 95 درصد است.
    کلیدواژگان: زیرساخت های گردشگری، رضایتمندی گردشگر، وفاداری، شهرستان ساوجبلاغ، استان البرز
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 177-198
    هدف این مقاله عوامل بهبود توسعه گردشگری روستایی از دیدگاه مردم محلی دهستان سردابه از توابع شهرستان اردبیل می باشد. در مرحله نخست، عوامل بهبود توسعه گردشگری روستایی محدوده مورد مطالعه، از دیدگاه نخبگان محلی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد شناسایی قرار گرفت. برای نیل به این مقصود، با 35 نفر از ساکنان منطقه مورد مطالعه که دارای تحصیلات دانشگاهی با حداقل مدرک تحصیلی فوق دیپلم بودند، مصاحبه های جداگانه ای به عمل آمد. در مرحله دوم تحقیق، برای شناخت و تحلیل دیدگاه اجتماعات روستایی و میزان توافق نظری آنها با نتایج مرحله نخست، 33 علت شناسایی شده مبنای طراحی پرسش نامه به روش لیکرت، قرار گرفت. گفتنی است جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، شامل کل روستاییان بالای 15 سال ساکن در مناطق روستایی مهم ترین عوامل بهبود گردشگری روستایی از دیدگاه روستاییان در منطقه مورد مطالعه شامل چهار مولفه (آموزشی و تبلیغات، حمایت طرف عرضه و اقدام مداخله ای دولت، تقویت زیرساخت ها و مطلوبیت اجتماعی جمعی و سرمایه روان شناختی و تقویت مشارکت) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این چهار عامل 31/48می باشد. و در نهایت، بر اساس نتایج تحقیق پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، عوامل بهبود گردشگری، گردشگری روستایی، دهستان سردابه، شهرستان اردبیل
|
  • Sarah Masoomzadeh Sore, Mehdi Shirafkan * Pages 1-17
    As one of the highest earning industries in the world, tourism industry can play an important role in economic growth. In this regard, although cultural indices (i.e. veiling and compulsory coverage, religion and common language) a s factors affecting tourism have been addressed as effective factors on tourism flows, low number of studies have been conducted on impact of cultural indices 1on tourism flows. Therefore, present paper investigated effects of cultural indices and exchange rate regimes on tourism flows among Middle East countries Includes Bahrain, Cyprus, Egypt, Iran, Oman, Iraq, israel, Jordan, Lebanon, Qatar, Emarates United of Arabia, Syria, Saudi Arabia, Yemen, Turkey. In this study method of systematic generalized method of moments was used to investigate effect of cultural characteristics in attracting foreign tourist of Middle East countries over the years 1993-2013. The results show that common religious and language positively influence the tourism flow while veiling and compulsory cover are along with negative and significant impact. Also, colonization, trade, gross domestic product, distance and exchange rate regimes and population provide positive and significant impacts while exchange rate has the negative impact on tourism flow.
    Keywords: Tourism Flows, Cultural Indicators, Middle East Countries, Generalized Method of Moment
  • Sanaz Mansooryar *, Mohammad Reza Shojaei, Ehsan Sadeh Pages 18-38
    Among the different aspects of tourism, health tourism and its subcategories (wellness tourism, curative tourism and medical tourism) have higher capabilities and competitive advantages. Regarding the advantages and benefits of medical tourism compared to other types, and also the potential in Iran in this area, this paper is going to provide a comprehensive framework for identification and investigation of direct and indirect factors affecting the medical tourism development in Iran. So, by reviewing the literature and using expert opinion, the medical tourism enablers in Iran are identified and then sorted by the Interpretative Structure Method (ISM). The population of the study consists of member of health tourism counsel. Survey and interview are the tools used to gather the data. 15 enablers were identified as the most important enablers in the medical tourism in Iran. The enabler of national healthcare policy, and then, transparent legal frameworks, top management commitment, and competent medical and paramedical staff are the major enablers in the modeling of Iranian medical tourism development which should be considered seriously by relevant managers. The results may help policy makers to make more intelligent decisions and take more appropriate ways of development of the medical tourism in Iran.
    Keywords: Health Tourism, Medical Tourism, Quality of Medical Services, Enablers, Interpretive Structural Modeling(ISM)
  • Akbar Ghasemi Yalghouzaghaj *, Ahmad Assadzadeh, Mohammadd Hossein Imani Khoshkhoo, Younis Jabarzadeh Pages 39-57
    The purpose of this study is to investigate the factors affecting medical tourism attraction in East Azerbaijan province. The research method was descriptive-analytic and the statistical population of this research was directors and experts in health and medical tourism. Ten people were selected using purposeful sampling. The factors that attract medical tourism include: cost, quality, destination and technical and specialized infrastructure. These factors were first confirmed by experts. Then, using multi-criteria decision making methods, DEMATEL and ANP fuzzy matrix of internal communication between factors and their importance were examined. The findings of the research indicate that among the 24 identified factors, 12 factors related to cost, quality and technical and specialized factors as factors affecting medical tourism attraction were identified and evaluated. Also, the destination factor has the least impact on the other factors and at the same time most influenced by other factors. The results show low cost of treatment, the suitability of the price of services, low travel, low cost of health care, low cost of residence, the reputation of specialist doctors, relatives and friends advice of the quality of doctors, high quality of the treatment, marketing, advertising and branding of medical services of the region, the availability of facilities for medical consultation with a foreign patient before and after treatment, the existence of international standards of hospitals and modern medical equipment in the region have owned more than 60% of the weight and importance of attraction factors of medical tourism.
    Keywords: Medical Tourism Development, Medical Tourism, Fuzzy Combined Multi-criteria Decision Making
  • Masuome Arabshahi * Pages 58-79
    The main motivation concept in understanding consumer behavior and tourism destination selection is introduced. In fact, by recognizing the behavioral system and the demand for tourism that derives from the motivational factors of the journey or the same factors as pulling and pushing, You can plan the tourism spatial system according to existing demand. The purpose of this study was to investigate the effect of pulling and pushing motivational factors and prioritize them in the development of tourism in the holy city of Qom. The purpose of this research is applied and the method is descriptive and field. The study population had traveled to Qom tourists in spring and summer time limit is 95; Due to the limited number of samples were determined by 384 questionnaires were distributed among them. Data and information are collected in both library and field. Also, for analyzing data, one-sample T-test, Ajomin Friedman and exploratory factor analysis were used. The results showed that the push factors more effective than pull factor in the development of the tourism industry in the city of Qom. The results of exploratory factor analysis as well as a new component " faith-seeking-self-development " and components "religious and cultural attractions" To pull factor has been introduced. Eventually it became clear components a " faith-seeking-self-development" "being with family" and "escape and relax" in the push factors, "access" and "Religious culture" pull factors, These components are the priority needs of the tourist's motivation.
    Keywords: religious tourism, Motivation, push factors, pull factors
  • Mehdi Ebrahiminejad, Mahdi Dehghani Soltani *, Hossein Farsizadeh, Amin Hemmati Pages 80-99
    Considering the importance of the role of staff in transferring the organization's brand contracts to customers, especially in service organizations, this study aimed at examining the internal branding effects on brand performance by explaining the role of brand identity, commitment and loyalty. The research population was consisted of Laleh and Parsian Esteghlal International Hotels staff and in the first quarter of 1396. Random sampling method and Cochran formula were used for obtaining the sample size, and library and field methods were employed for data gathering. This study is a descriptive- correlation applied research which its data was collected by standard questionnaire that were used for validity and reliability, structural validity and Cronbach's alpha coefficient. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used for the questionnaire’s date analyzing. The study results show that internal branding has a positive relationship on the staff attitudinal and behavioral aspects and also delivering the brand promises with them. Since the employees’ commitment to brand is significantly related to the employee performance, it was confirmed as a mediator of the internal branding and employees brand performance relationship (employee performance in order to fulfill the brand promises to customers). In addition, according to the results of this study, brand engagement is the driver of brand identity, and brand commitment is a platform for employee brand loyalty.
    Keywords: Internal Branding, Brand Identity, brand loyalty, Brand Commitment, Brand Performance
  • Sepideh Nateghi * Pages 100-115
    Networks in today modern societies are widespread and can play roles in organizations’ entreprenurial success. But their creation and continuance need appropriate backgrounds like the existence of social capital. While networks are influential in the reinforcement of social capital but some levels of social capital is also required for their creation. In this study, the current situation of social capital and the level of network creation is examined regarding the importance of social capital, its influence on organizations’ performance and the rise of tourism businesses’ performance in the network mode. Data are gathered through 200 questionnaires distributed among randomly selected travel agencies’ employers and managers and are analayzed using spss software and pearson correlation and T test. Results show that social capital and the level of netwok creation is appropriate among travel agencies and there is a significant relationship between social capital dimensions (cognitive, structural and relational) and network creation. According to the results, the influence of relational dimension is higher.
    Keywords: Tourism, Social Capital, Network, Tourism Enterprises, Travel Agencies
  • Zeynab Mahmoodi Pachal, Ghasem Zarei *, Mohammad Bashokouh Ajirlou Pages 116-138
    Considering the importance of brand equity for tourism destinations and the fact that tourism destination of Sareen has been introduced as one of the seven tourism poles of the country;, the purpose of this study is identifying factors that have an effect at the Serein's brand equity. This is done based on the model of Boo et al (2009). This is a fundamental research. The research population was the tourists that would gone to Sarein at the time between 4 may 2016 and 25 may 2016. Sampling method was random sampling and 384 persons responded the questionnaire completely. Data analysis was performed using the spss 20 and Amos 18 software. The findings indicated that all the research hypotheses were confirmed. The results show that destination brand awareness, destination brand image, destination perceived quality, destination perceived value, and destination brand loyalty has an effect on the Sarein`s destination brand equity, and in this regard brand awareness has the least impact and brand loyalty has the most impact.
    Keywords: brand image, brand awareness, brand quality, brand loyalty, Brand equity
  • Mohammad Najjarzadeh *, Zabihollah Torabi Pages 139-153
    Community-based tourism participation of local communities in accordance with the principles of sustainable development. Participatory framework riders also tried to attract the active participation of all stakeholders throughout the planning process. So in this study, agricultural tourism planning for community-based participatory framework used to ride. Collecting information through meetings of discussion groups seven two groups of beneficiaries (farmers, managers) is obtained. Finally, stakeholders and managers of the group as facilitator operated in four stages to evaluate the strengths, opportunities, aspirations and results of agricultural tourism development focused executive. The results indicated that the assembling process is scientific community. In fact, this process can take from a reactive mode to all stakeholders, including farmers and the division of power and responsibility for them according to their interests, all of them are empowered. The local community and other stakeholders and facilitators together with an educational approach to enforcement Results for the development of agricultural tourism in the village of Dizaj achieved. Finally all groups interested in volunteering with the division of duties, were obliged to implement the program in accordance with the principles of sustainability.
    Keywords: Agritourism, participation, Dizaj Village
  • Mohammadreza Boshagh, Sediqe Kiyanisalmi * Pages 154-176
    For tourism managers, exploration of ways of reaching the goals of tourism industry can be a reference point in planning tourism development. The present study is an applied research and its analyzing method is descriptive-analytic and survey. Aim of the study is analyzing the effect of facilities and substructures of tourism on tourists’ loyalty and interest for further visit in rural regions of Savojbalagh. To this end, t-test in SPSS software has been used. Modeling structural equation in AMOS software was applied to distinguish variables and indicative factors of facilities and sub structures of tourism and its effect on tourists’ loyalty and interest for further visit and considering the theoretical bases of the research, structural model was set out. The sample size was calculated 200 people by Gpower software. The results demonstrate that the tourists’ point of view is not satisfied with the facilities and substructures of tourism. The findings of modeling structural equations indicate that the effect of hidden factor of tourism substructures on loyalty interest on tourists’ further visit is significant with factor analysis of 0.74. the significant level of 0.002 for the effectiveness shows avocation of empirical data from the relation between two forenamed indices in significant level of 95%.
    Keywords: tourism infrastructure, tourist's satisfaction, loyalty, Savojbolagh County, Alborz State
  • Vakil Heydarisareban * Pages 177-198
    The purpose of thispaper is to investigate the factors improvement of rural tourism development from the perspective of local people of Ardabil County. First, factors affecting effectiveness improvement of sustainable livelihoods in the study area were identified from the perspective of local elites using semi-structured interviews. To achieve this goal, 35 residents of studied region were interviewed individually with college education and at least a bachelorand#39;s degree. In the second step of study, in order to understand and analyze rural communitiesand#39; perspective of and their theoretical agreement degree with the results of the first step, 33 identified causes were the questionnaire design basis by Likert method. It can be said that studied population in this study consists of all villagers living in rural areas of Ardabil County in 2016 (N= 85053), among which 376 persons were selected as statistical sample using Cochran formula. In order to analyze the data, factor analysis model was used and the results of this model showed the most important factor improvement of sustainable livelihoods from the perspective of local people in studied region includes four components (educational and propaganda, supply-side support and governmental interventional action, infrastructures reinforcement and public social utility, social capital andandnbsp; amplification of participation) that explained variance and the cumulative variance by the five factors 60.66. And finally, practical suggestions have been presented according to the results of the study.
    Keywords: Rural Development, Factors of Tourism Improvement, Tourism Rural, Sardabhe Dehstan, Ardabil County