فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1397)

نشریه گردشگری و توسعه
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی رفیعی ، سمیرا حیدریان، علی رهنما، سحر اتحادی صفحات 1-17
    نفت، به عنوان ماده اولیه تامین انرژی در جهان دارای اهمیت بسزایی است، وابستگی کشورهای خاورمیانه و کشورهای پیشرفته صنعتی به این ماده و تاثیرپذیری اقتصاد این کشورها از نوسانات قیمت نفت اهمیت تاثیر این تحولات را آشکار می کند. هدف اصلی این مقاله بررسی اثر نوسانات قیمت نفت بر تقاضای گردشگری طی سال های 2014 - 2000 می باشد. الگوهای مورد بررسی در این پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی برای کشورهای OECD و خاورمیانه به روش واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو برآورد شده اند. متغیرهای داخل مدل تولید ناخالص داخلی، نرخ-ارز موثر واقعی، قیمت نفت، شاخص آزادسازی تجاری و جمعیت و هزینه سرانه بهداشتی و شاخص قیمت مصرف کننده می باشند. نتایج تخمین های بدست آمده در مورد کشورهای مختلف نشان می دهد که قیمت نفت یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر درآمد ورودی گردشگران است که تاثیرمثبت و معناداری در کشورهای OECD و کشورهای خاورمیانه دارد. و دیگر متغیرهای مدل به طور غیرمستقیم بر درآمد ورودی گردشگری اثرخواهد گذاشت
    کلیدواژگان: قیمت نفت، تقاضای گردشگری، پانل دیتا، کشورهای خاورمیانه، کشورهای OECD
  • مهدی قائمی اصل ، سیدعلی حسینی ابراهیم آباد، منیژه برات زاده صفحات 18-36
    محاسبه ارزش اقتصادی منابع طبیعی مبتنی بر بهره برداری سرانه و تجمیع شده، می تواند راهکاری مناسب برای ارزش گذاری اقتصادی منابع گردشگری در طول یک دوره مشخص و با تعداد مشخص بهره بردار باشد. در این صورت امکان واگذاری منبع موردنظر برای انتفاع استثناپذیر از منابع طبیعی (مشروط به بقای اصل منبع گردشگری) وجود خواهد داشت. در این پژوهش با استفاده از بروزرسانی بیزین در الگوی تمایل به پرداخت (WTP) در مدل ارزش گذاری مشروط (CVM) برخوردار از انتخاب دوگانه دوبعدی (DB-DC) ، ارزش اقتصادی بهره برداری سرانه در شرایطی که در آن پاسخگویان به طور طبیعی در خصوص تمایل به پرداخت برای کالاهای غیربازاری دچار نااطمینانی هستند، محاسبه شده است و این الگو در یک مطالعه موردی، برای ارزش گذاری بهره برداری از گردشگاه باباامان بجنورد مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش میزان تمایل به پرداخت سرانه غیربیزین 23140 ریال و تمایل به پرداخت سرانه بیزین 37421 ریال خواهد بود و می توان ارزش تقریبی بهره-برداری سالانه از گردشگاه بابا امان را معادل 31104335200 ریال برای الگوی بیزین و 19233968000 ریال برای الگوی غیربیزین در نظر گرفت. بر این اساس با توجه به یک مرحله ای بودن و عدم بروزرسانی بیزین در روش های غیربیزین، این روش ها از تورش به سمت پایین زیادی برخوردار هستند و خطر کمتر از حد برآورد کردن ارزش منابع گردشگری در این رویکرد وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می شود از این الگو برای محاسبه مناسب تر و دقیق تر ارزش بهره برداری از منابع گردشگری استفاده شود.
    کلیدواژگان: پارک های گردشگری، ارزش گذاری مشروط، بروزرسانی بیزین
  • مصطفی محمدی ، سید محمد میرتقیان رودسری صفحات 37-58
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش محیط فیزیکی و اجتماعی خدمات هتل در دلبستگی میهمانان به هتل و رضایت آنها در مجموعه هتل های پارسیان رامسر می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه ی آماری پژوهش شامل میهمانانی است که در فصل بهار سال 1396 در این مجموعه اقامت داشتند. تعداد نمونه با توجه شرایط پژوهش، 334 نفر بدست آمد. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری و همگرا و پایایی آن با پایایی مرکب و آلفای کرونباخ تایید گردید. آزمون فرضیه ها از طریق مدلسازی معادلات ساختاری صورت پذیرفت. یافته های توصیفی مشخص ساخت که از دیدگاه میهمانان هتل، محیط فیزیکی، محیط اجتماعی و رضایت کلی، به ترتیب دارای مطلوبیت هستند و میزان دلبستگی به هتل نامطلوب می باشند. همچنین تایید گردید که محیط فیزیکی و اجتماعی خدمات هتل پارسیان رامسر بر دلبستگی میهمانان به هتل و رضایت آنها از هتل تاثیر داشته است. البته تاثیر محیط اجتماعی بیشتر بوده است. به علاوه، دلبستگی میهمانان به هتل نیز بر رضایت آنها موثر بوده است. با توجه به یافته ها، می توان چنین نتیجه گیری کرد که میزان تاثیر کلی محیط فیزیکی و اجتماعی خدمات هتل پارسیان رامسر بر رضایت میهمانان از طریق دلبستگی به هتل افزایش یافته است. بر این اساس، به طور کلی پیشنهاد می گردد مدیران هتل پارسیان رامسر نسبت به محیط های اجتماعی و فیزیکی هتل تجدیدنظر نمایند.
    کلیدواژگان: دلبستگی به هتل، رضایت از هتل، محیط اجتماعی، محیط فیزیکی، هتل پارسیان آزادی رامسر
  • محمد شریفی تهرانی، علی صنایعی ، حسین رضایی، علی کاظمی صفحات 59-77
    شناسایی، مقایسه و رتبه بندی نقاط قوت و ضعف احتمالی مهارت-های ارتباطی-احساسی کارکنان هتل ها به عنوان یک روش هوش رقابتی محسوب می شود که باعث هموار کردن مسیر توسعه این مهارت ها به طور مؤثر خواهد شد. پژوهش حاضر قصد دارد تا سه گروه هتل ایران را بر مبنای مهارت های قومی-فرهنگی کارکنان آنها در رابطه با مهمانان رتبه-بندی کند. در این راستا، سه گروه هتل اسپیناس (دو هتل) ، پارسیان (سه هتل) و آریا (سه هتل) انتخاب و از پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها و رتبه بندی سه گروه هتل فوق، ترکیب سه روش فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که نمونه آماری خبرگان به ترتیب، اهمیت بیشتری برای ابعاد احساس و بیان همدلی، اتخاذ دیدگاه همدلی، پذیرش تفاوت های فرهنگی و آگاهی همدلی قایل می باشند. همچنین، مهارت های قومی-فرهنگی کارکنان متعلق به گروه هتل های تحت بررسی به ترتیب از اسپیناس به آریا و پارسیان رتبه بندی می شود. به بیان دقیق تر، ضرایب نهایی نسبی هر یک از سه گروه فوق به-ترتیب 3455/0، 3285/0 و 3260/0 حاصل شد. این ضرایب نشان می دهد که اختلاف کمی بین این سه گروه هتل به لحاظ عملکرد مهارت های قومی-فرهنگی کارکنان آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی-احساسی، فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، هتل
  • مرتضی رجوعی ، کاظم مجدی یزدی، زینب شیخ الاسلامی صفحات 78-96
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تصویر نام تجاری، قیمت ادراک شده، اعتماد مشتری و ارزش ادراک شده بر نیات رفتاری مشتریان هتل های پنج ستاره مشهد می پردازد. این تحقیق برحسب هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیقی- توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری در این تحقیق، مشتریان هتل های پنج ستاره مشهد است که در اردیبهشت و خرداد سال 1396 به این هتل ها مراجعه کرده اند و نمونه آماری تعداد 384 نفر در نظر گرفته شده است. از پرسشنامه جهت گردآوری داده-های تحقیق استفاده شده که روائی محتوایی آن با مراجعه به نظر خبرگان و کارشناسان بازاریابی و روائی سازه آن با استفاده از روش تحلیل عاملی تائید گردید. پایایی سوالات پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ 919/0 محاسبه شد که نشاندهنده پایایی مطلوب است. داده های پژوهش به روش مدل یابی معادلات ساختاری توسط نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از تاثیر مثبت و معنادار تصویر نام تجاری هتل بر قیمت ادراک شده و اعتماد مشتری می باشد؛ اما تاثیر آن بر ارزش ادراک شده تایید نشد. همچنین تصویر نام تجاری هتل بر نیات رفتاری از طریق اعتماد مشتری و قیمت ادراک شده تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: تصویر نام تجاری، قیمت ادراک شده، ارزش ادراک شده، اعتماد مشتری، نیات رفتاری
  • محمد غفاری ، احمد عباسی، امیررضا کنجکاو منفرد صفحات 97-112
    تجربه گردشگر از مقصد گردشگری می تواند بسیاری از جوانب نگرشی و رفتاری وی را در قبال مقصد گردشگری تحت تاثیر قرار دهد که تصویر ذهنی برند مقصد گردشگری از آن جمله است. لذا پژوهش حاضر در صدد مطالعه تاثیر تجربه گردشگر بر تصویر ذهنی برند مقصد گردشگری است. به این منظور مقصد گردشگری اصفهان به عنوان مورد مطالعه انتخاب شد. جامعه آماری پژوهش شامل آن دسته از گردشگران خارجی است که در آبان ماه 1396 به شهر اصفهان سفر کرده اند. از این جامعه نمونه ای به حجم 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. برای گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه ای حاوی 22 سوال با مرور ادبیات پژوهش در زمینه متغیرهای پژوهش طراحی شد. برای بررسی و تایید روایی پرسشنامه حاضر، روایی محتوایی آن مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی پایایی پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. این ضریب برای پرسشنامه مذکور 841/0 بود که پایایی آن را تایید می کند. به منظور بررسی داده های پژوهش و آزمون فرضیه ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزارهای آماری SPSS و Amos استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد کلیه ابعاد تجربه گردشگر (تجربه حسی، عاطفی، ذهنی و رفتاری) تاثیر مثبت و معنی داری بر ابعاد تصویر ذهنی (عاطفی، شناختی و رفتاری) برند مقصد گردشگری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد تصویر ذهنی عاطفی و شناختی از برند مقصد گردشگری تاثیر معنی داری بر تصویر ذهنی رفتاری از برند مقصد دارد. در نهایت نیز برخی پیشنهادهای کاربردی و محدودیت های پژوهش ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برند، مقصد گردشگری، تجربه گردشگر، تصویر ذهنی برند، اصفهان
  • داود فیض ، عظیم زارعی، رضا عبدالهی صفحات 113-129
    نظر به اهمیت نقش تبلیغات در شبکه های اجتماعی به ویژه برای سازمان های خدمات گردشگری، این پژوهش با هدف مطالعه و بررسی تاثیر دو عامل تعاملات اجتماعی و منبع اطلاعات بر قصد خرید محصولات و خدمات گردشگری در فضای مجازی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه فعالان در شبکه های اجتماعی اینستاگرام و تلگرام که عضو کانال های تبلیغاتی خدمات گردشگری هستند، می باشد. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی به کار گرفته شده است. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. داده های موردنظر با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از طریق نمونه ای 390 تایی به روش نمونه گیری تصادفی ساده گردآوری شد. روایی پرسشنامه با بهره گیری ازنظر متخصصان مربوطه تاییدشده است و پایایی آن طی یک مطالعه مقدماتی از 30 نفر پاسخگو در جامعه آماری و با محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی مرکب به میزان 8/0 مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که منبع اطلاعات تاثیر مثبت و معناداری بر نگرش به سودمندی اطلاعات دارد. از طرفی تعاملات اجتماعی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر هنجار ذهنی مصرف کننده دارد. همچنین منبع اطلاعات و تعاملات اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر تبلیغات دهان به دهان دارد.
    کلیدواژگان: تبلیغات دهان به دهان، شبکه های اجتماعی، قصد خرید، نگرش نسبت به سودمندی اطلاعات
  • محمد جواد جمشیدی ، ناصر برک پور، خلیل کلانتری صفحات 130-148
    شهر مشهد در دهه های اخیر تحولات فضایی فزاینده ای در توسعه خدمات عمومی خود تجربه کرده است. توزیع نامتوازن خدمات عمومی مشهد مسائل مختلفی برای گردشگران و ساکنین بوجود آورده است. پژوهش حاضر دو هدف اصلی را دنبال می نماید. یک هدف بررسی همبستگی فضایی میان خدمات عمومی و خدمات گردشگری شهری از یک طرف و همبستگی فضایی میان خدمات عمومی و جاذبه های گردشگری شهری از طرف دیگر است. هدف دیگر بررسی نابرابری فضایی میان حوزه های شهری در دسترسی به خدمات عمومی است. به همین منظور ابتدا تلاش می شود با رویکردی توصیفی شاخص های دسترسی به خدمات عمومی و خدمات و جاذبه های گردشگری شهری مشهد محاسبه شود. این شاخص ها با استفاده از تکنیک درونیابی وزنی معکوس فاصله (IDW) و مبتنی بر داده های پایگاه اطلاعات شهری مشهد محاسبه می شوند. سپس با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و تکنیک های تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایهمبستگی فضایی میان شاخص های دسترسی مورد آزمون قرار می گیرد. نتایج پژوهش بیانگر همبستگی فضایی معناداری میان دسترسی به خدمات عمومی و دسترسی به خدمات و جاذبه های گردشگری شهری مشهد است. همچنین نابرابری فضایی میان حوزه های مرکزی در مقایسه با حوزه های حاشیه ای شهر مشهد در دسترسی به خدمات عمومی تایید می شود. مجموعه این نتایج بیانگر اثرات فضایی معنادارگردشگری شهری بر توسعه فضایی خدمات عمومی بویژه در حوزه های مرکزی شهر مشهد است.
    کلیدواژگان: درونیابی وزنی معکوس فاصله (IDW)، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، جاذبه ها و خدمات گردشگری شهری، دسترسی به خدمات عمومی
  • علیرضا دربان آستانه ، محمدرضا رضوانی، سید حسن مطیعی لنگرودی، فاطمه محمدزاده لاریجانی صفحات 149-170
    یک عامل کلیدی استراتژیک برای افزایش اثربخشی خدمات گردشگری روستایی و تحقق بخشیدن بهتر به اهداف از جمله افزایش رقابت، خدمات بهتر به مشتری و افزایش سودآوری و اشتغال در نواحی روستایی، ارزیابی عملکرد مدیریت زنجیره تامین گردشگری روستایی است. مرور پژوهش های پیشین نشان دهنده ضعف چارچوب های موجود در تبیین الگوی ارزیابی عملکرد زنجیره تامین گردشگری روستایی است. هدف این تحقیق، توسعه یک چارچوب جامع از فراینده های سازنده مدیریت زنجیره تامین گردشگری روستایی با رویکر مرور نظامند است. پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی است، و با رویکرد مرور نظامند ادبیات مرتبط با مولفه های مدیریت زنجیره تامین خدمات و گردشگری در فاصله سال های 2000 تا 2017، با استفاده از 6 کلیدواژه مشخص و استراتژی شفاف و از پیش طراحی شده، از 15 پایگاه های اطلاعاتی، جمع آوری شد. پس از غربالگری و ارزیابی کیفی، تحلیل نهایی روی 42 مقاله انجام شد. با تحلیل مقاله ها یازده فرایند و 136 مولفه برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین گردشگری شناسایی شد. مطالعه نشان می دهد ارزیابی عملکرد در زمینه زنجیره تامین گردشگری نسبت به دیگر زنجیره های تامین خدماتی اندک و به صورت تک بعدی، پراکنده و فاقد نگاه سیستمی و فرایندی است و هنوز یک چارچوب جامع برای ارزیابی عملکرد فعالیت های گردشگری ارائه نشده است. الگوی پیشنهای می تواند ابزار عملی قابل اندازه گیری برای مدیریت عملکرد زنجیره تامین گردشگری روستایی باشد و می تواند به مدیران زنجیره تامین گردشگری روستایی کمک کند تا به طراحی و مدیریت فرایندهای زنجیره تامین به صورت جامع و سیستمی بپردازند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت زنجیره تامین خدمات، مدیریت زنجیره تامین گردشگری روستایی، مرور نظامند، فراتحلیل
  • جمشید عینالی، حسین فراهانی، مهدی چراغی*، فریبا عباسی صفحات 171-193

    گردشگری روستایی با توجه به کارکردهای متنوع و نیز توانایی بالا در ایجاد ارتباط با سایر بخش های اقتصادی به عنوان یک استراتژی برای توسعه اجتماعی- اقتصادی مناطق روستایی مطرح گردیده است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی نقش گردشگری بر روی توسعه پایدار نواحی روستایی استان زنجان است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق 8 روستای هدف گردشگری استان زنجان می باشد. بر اساس سرشماری سال 1395 مجموع خانوارهای ساکن در این روستاها 2584 خانوار است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه 243 نمونه محاسبه شد. روایی صوری پرسشنامه از دیدگاه متخصصان بررسی شده و پایایی متغیرها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به میزان 76% محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل کمی داده ها از آزمون های آماری نظیر (t تک نمونه ای، رگرسیون، کروسکال والیس) بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که توسعه گردشگری سبب تاثیرگذاری مثبت در شاخص های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و کالبدی و تاثیرگذاری منفی در شاخص زیست محیطی گردیده است. همچنین در مدل برازش رگرسیونی، ضریب تعیین برابر با (0. 842) ، بوده است که نشان دهنده ی -تاثیر مثبت گردشگری روستایی بر ابعاد متغیرهای مستقل تحقیق می باشد. رتبه بندی آزمون کروسکال والیس نیز نشان می دهد که به ترتیب روستاهای ویر، سوکهریز، حاجی سیران، شیت بیشترین تاثیر را از گردشگری روستایی در منطقه پذیرفته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، استان زنجان
|
  • hadi rafiy, samira heydarian, علي رهنما, sahar etehadi Pages 1-17
    Oil as a raw material in the world's energy supply is of great importance,The dependence of the countries of the Middle East and advanced industrial countries on this matter and the impact of these countries' economies on oil price volatility reveal the importance of the impact of these developments.The main objective of this paper is to investigate the effect of oil price volatility on tourism demand in the years 2014-2000. The patterns studied in this study are estimated by using panel data method for OECD and Middle East countries using autoregressive conditional non-conformal variance. The variables included in the gross domestic product model, realistic exchange rate, oil price, trade liberalization index and population, per capita expenditure, and consumer price index. The results of the estimates for different countries indicate that oil prices are one of the influential variables affecting incoming tourism income, which has a significant and significant effect in OECD and Middle Eastern countries. And other model variables indirectly affect incoming tourism income.
    Keywords: Oil prices, tourism demand, data panel, Middle Eastern countries, OECD countries
  • mahdi ghaemi asl, Ali Hossini, Manijeh Baratzadeh Pages 18-36
    Calculation of per capita and integrated economic value of natural resources is a suitable solution for the economic evaluation of tourism resources during a specified period and with a certain number of users. In this case, the possibility of transferring source to exploit natural resources (subject to remain the principle source of tourism) will be available. In this study, by using Bayesian updating in willingness to pay (WTP) pattern in Contingent Valuation Model (CVM) with Double-Bounded Dichotomous-Choice Contingent (DB-DC), per capita economic value of exploitation, in the situation that the respondents' willingness to pay for non-market goods are naturally experiencing uncertainty, have calculated. This method is used in a case study to evaluate the exploitation of Baba Aman of Bojnoord resort. Base on the results, non-Bayesian and Bayesian willingness to pay are 23140 IRR and 37421 IRR respectively. According to that approximate value of yearly exploitation from Baba Aman resort is 31104335200 IRR in Bayesian model and 19233968000 IRR in non-Bayesian model. According to these results and due to the one step nature and lack of Bayesian updating in non-Bayesian methods, non-Bayesian results have underestimation Bias and there is the risk underestimation in valuation of tourism resources in conventional approaches. So this Bayesian model is recommended to calculate more appropriate and more accurate value of the exploitation of tourism resources.
    Keywords: Tourism Park, Contingent Valuation, Bayesian update
  • Mostafa Mohammadi, Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari Pages 37-58
    The purpose of this study is to investigate the role of Physical and Social Environment of Hotel in Guests’ Place Attachment and Satisfaction in Persian Azadi Hotels Complex of Ramsar. This study is a Practical research and the kind of correlation and specifically based on structural equation modeling (SEM). The population consisted of guests who were staying in spring of 1396(2017) in the hotel. In accordance with the state of research, the number of samples was determined, 334 people. The data were collected through questionnaires. The validity was evaluated through content and convergent validity and its reliability were evaluated by composite reliability and Cronbach's alpha that were acceptable for all variables. To test hypotheses was used in structural equation modeling. The descriptive finding indicates that from the perspective of the hotel guests, respectively, the physical environment, the social environment, and overall satisfaction are desirable and the hotel's attachment is undesirable. It was also confirmed that the physical and social environment of the Ramsar Parsian Hotel service has affected the guests' hotel attachment and their satisfaction with the hotel, but the impact of the social environment has been greater. According to the findings, it can be concluded that the overall impact of the physical and social environment of the Ramsar Parsian Hotel service has increased on guest satisfaction through hotel attachment. Accordingly, in general, it is recommended that Ramsar Parsian Hotel managers revise the hotel's physical and social environment.
    Keywords: Hotel Attachment, Hotel Guest Satisfaction, Physical Environment, Social Environment, Ramsar Persian Azadi Hotels
  • Mohammad Sharifi, Tehrani, Ali Sanayei, hosein rezaei, Ali Kazemi Pages 59-77
    Identifying, comparing, and ranking the likely weaknesses and strengths with relational-emotional skills of hotel employees could be regarded as an intelligent competitive method that paves the ground effectively for developing such skills. The present investigation aims to rank three hotel groups based on their employees’ enthno-cultural skills with guests. To this end, Espinas (two hotels), Parsian (three hotels), and Aria (three hotels) hotel groups were chosen and in order to gather data, self-reported questionnaires were applied. Methodologically, to rank these three hotel groups, an amalgam of Fuzzy, analytical hierarchical process, and structural equation modeling was applied. The results show that the expert samples place more emphasis on Empathic feeling and expression, Empathic perspective taking, Acceptance of cultural differences, and Empathic awareness, respectively. Also, in terms of ethno-cultural skills, Espinas, Aria, and Parsian were ranked, respectively with the final coefficients of 0.3455, 0.3285, and 0.3260. So, it could be argued that there is a slight difference among these three groups when ethno-cultural skills are taken into consideration. It seems this study is the first one of its kind that has ranked hotels based on employees’ such skills.
    Keywords: Enthno-cultural skills, Fuzzy, Analytical hierarchical process, Hotel
  • morteza rojuee, kazem majdi yazdi, zeynab sheikhaleslami Pages 78-96
    This study investigates the effect of brand image on the perceived price, perceived value, customer trust and behavioral intentions in the five-stars hotels of Mashhad. The research is based on practical purpose and the method of data collection is descriptive and correlational. The population is customers of five-stars hotels in Mashhad in the first half of the 1396 visited these hotels. A sample of 384 is considered. A standard questionnaire was used to measure the variables. Content and construct validity were confirmed by opinions of marketing experts and factor analysis respectively. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha was calculated is 0/92, indicating good reliability. The data were analyzed through structural equation modeling by LISREL software. Results showed significant and positive impact of brand image on customer trust and perceived price; but the effect of brand image on perceived value did not confirm. Also, findings showed that brand image has significant and positive impact on behavioral intentions through customer trust and perceived price.
    Keywords: Brand Image, perceived price, perceived value, customer trust, behavioral intentions
  • mohammad ghaffari, Ahmad Abasi, amirreza konjkav monfared Pages 97-112
    Tourist experience can affect many of tourist attitudinal and behavioral aspects such as tourism destination brand image. This is why the present study aimed to study the effect of tourist experiences on the tourism destination brand image. For shit purpose, Isfahan City was selected case study. The statistical population of this study includes inbound tourists who have traveled to Isfahan in November of 2017. A sample of 300 tourists has been selected from this population. The sampling method was convenience sampling. A self-administrated questionnaire has been used for collecting the research data. This questionnaire that has been developed based on literature review includes 22 items for measuring research variables. The validity and reliability of questionnaire were investigated and confirmed. The validity and reliability of questionnaire were measured through content validity and Cronbach’s Alpha Coefficient. The coefficient was 0.841 for our questionnaire which confirms reliability of questionnaire. The research data were analyzed through SPSS and AMOS. The findings revealed that all dimensions of tourist experience (sensory, affective, intelligent, and behavioral) influence all dimensions of tourism destination brand image (affective, cognitive, and conative) significantly. Another part of our findings showed that both affective and cognitive tourism destination brand image influence conative tourism destination brand image significantly. Finally, empirical suggestion and limitations have been presented.
    Keywords: Brand, Tourism Destination, Tourist Experience, Brand Image, Isfahan
  • Davood Feiz, Azim Zarei, Reza Abdollahi Pages 113-129
    Considering the importance of the role of advertising on social networks, especially for tourist services organizations, the purpose of this research was to investigate the effect of two factors of social interactions and information sources on purchase intention of tourism products and services in cyberspace. Statistical population is all the people who are active members of advertisement channels of tourism services in social networks of Telegram and Instagram. Random sampling method and Cochran formula were used for obtaining the sample size, and library and field methods were employed for data gathering. This study is a descriptive- correlation applied research. Data was collected using researcher questionnaire that was collected by convenient sampling from 390 people making the sample population. The questionnaire validity was confirmed by the related experts and reliability was evaluated by a pilot study from 30 respondents within statistical population; it was 0.8 after calculating Cronbach’s alpha and compound reliability. The results show that the information source has a positive and meaningful on attitude toward information usefulness. On the other side, social interactions have a positive and meaningful effect on customer’s subjective norm. Also, information source and social interactions have a positive and meaningful effect on word of mouth.
    Keywords: Word of mouth, Social Networks, Purchase Intention, Attitudes towards information usefulness
  • Mohammad javad jamshidi, Naser Barakpur, Khalil Kalantari Pages 130-148
    In recent decades, Mashhad has experienced increasing spatial changes in its public services development. Unbalanced distribution of Mashhad public services has created various issues for tourists and residents. The research pursues two main goals. One goal is to investigate the spatial correlation between public services and tourism attractions and tourism destination of Mashhad city. Another goal is to investigate the spatial inequality between urban areas in access to public services. One goal is to examine the spatial correlation between public services and urban tourism services on the one hand and the spatial correlation between public services and urban tourist attractions on the other. Another goal is to investigate the spatial inequality between urban areas in access to public services.For this purpose, it is attempted to calculate the indicators of access to public services, tourism services and tourism attractions of Mashhad city by a descriptive approach. These indicators are calculated using the inverse distance weighted interpolation (IDW) technique based on Mashhad urban database data. Then, using factor analysis and cluster analysis techniques, spatial correlations between indicators are tested. The results of the research indicate a significant spatial correlation between access to public services and access to tourism services and tourist attractions of Mashhad city.There are also spatial inequalities between the central areas of Mashhad city compared with the marginal areas in access to public services. These results show the significant spatial effects of urban tourism on the spatial development of public services, especially in the central areas of Mashhad city.
    Keywords: Cluster analysis, Factor analysis, inverse distance weighted interpolation, access to public services, tourist attractions, urban tourism services
  • Alireza Darbanastane, Mohammad Reza Rezvani, S.H Motiee Langrudi, fatemeh mohammadzadeh larijani Pages 149-170
    A key strategic factor for improving the effectiveness of tourism services and achieving better goals, such as increased competition, better service to customer and increased profitability, is the evaluation of the performance of rural tourism supply chain management. The review of previous studies shows, There is weakness in the Available frameworks for explaining the performance model of tourism supply chain. The purpose of this research is to develop a comprehensive framework of manufacturing processes for supply chain management services in the tourism sector with a systematic review. The present research is fundamental. Dimensions and components of tourism supply chain management between 2000 and 2017 were identified and analyzed by using systematic review. Information required has been gathered, firstly, by searching the 6 keywords " in 15 scientific journals. After searching, screening and qualitative evaluation of the studies, 42 papers were selected for final analysis. By analyzing the articles, 11 processes and 136 components were identified and proposed. This study shows that performance evaluation in the tourism supply chain is less than other service supply chains. Most studies in the field of tourism supply chain performance evaluation are single-dimensional, dispersed, and without systematic and process look. The proposed framework would help service-based companies in managing the effectiveness and the efficiency of rural tourism supply chain and to trace areas that need improvement through evaluating, monitoring and controlling rural tourism supply chain processes’ performance.
    Keywords: Performance Evaluation, Supply chain management, Rural tourism supply chain management, Systematic review, Meta-analysis
  • Jamshid Einali, حسین فراهانی, mehdi cheraghi, fariba abbasi Pages 171-193

    Rural tourism has been discussed with regard to various functions and high ability to connect with other economic sectors as a strategy for socio-economic development of rural areas. The purpose of this study was to assess the role of tourism on sustainable development of rural areas of Zanjan province. The present research is applied in a descriptive-analytical manner and library and field methods have been used to collect data. The statistical population of the study is 8 villages of tourism target of Zanjan province. According to the census of 1395, the total number of households in these villages is 2,584 households. Using Cochran formula, the sample size was calculated to complete the questionnaire of 243 samples. The face validity of the questionnaire was examined from experts' point of view and the reliability of the variables was calculated by Cronbach's alpha coefficient of 76%. For quantitative data analysis, statistical tests such as (single instance t, regression, Kruskal-Wallis) have been used. The results show that tourism development has a positive effect on economic, socio-cultural and physical indicators and negative impact on the environmental index. Also, in the regression fit model, the coefficient of determination was equal to (0.842), which indicates the positive effect of rural tourism on the dimensions of independent research variables. The ranking of Kruskal-Wallis test also shows that the villages of Maire, Sokrizi, Hajji Siran, Sheyt, respectively, have been most influential in rural tourism in the region.

    Keywords: Sustainable Tourism, Rural Development, Rural tourism, Zanjan Province