فهرست مطالب

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و پنجم شماره 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی زمان میرآبادی، کامران رهنما، مهدی صدروی، منصور صلاتی صفحه 267
    در سال های 87-86، Leptosphaeria maculans و Leptosphaeria biglobosaعوامل بیماری ساق سیاه کلزا (Brassica napus L.) از بررسی علایم بیماری و خصوصیات ریخت شناسی قارچ (شکل جنسی و غیر جنسی) در استان های مازندران و گلستان شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفت. جمعا 49 جدایه در دو منطقه بدست آمد. علائم بیماری ساق سیاه کلزا بر روی کوتیلدون ها، برگ های حقیقی، ساقه و محل تماس طوقه با خاک مشاهده گردید. بر اساس میزان رشد پرگنه در محیط سیب زمینی دکستروز آگار و تولید رنگدانه از مجموع 49 جدایه، تیپ بیماری زای شش جدایه کلزا و یک جدایه خردل با استفاده از سه رقم افتراقی وستار، کوینتا و گلاسیر تعیین شد. بر اساس واکنش فنوتیپی جدایه ها با ارقام افتراقی مشخص شد که چهار جدایه مربوط به گروه غیر بیماری زای PG1 (L.biglobosa)، یک جدایه متعلق به گروه بیماری زای PG2 (L.maculans) و دو جدایه متعلق به گروه بیماری زای PGT(L.maculans) بودند. جدایه خردل در گروه غیر بیماری زا PG1 قرار گرفت. همچنین حساسیت ارقام اکاپی، زرفام و هیولا401 نسبت به هفت جدایه مذکور بررسی گردید. مشاهده واکنش فنوتیپی جدایه ها بر ارقام مورد مطالعه نشان داد که هر سه نسبت به نژاد PGT (جدایه D04-12) کاملا حساس بودند.
    کلیدواژگان: کلزا، Leptosphaeria maculans، Leptosphaeria biglobosa، Phoma lingam وساق سیاه
  • سولماز کمیجانی، محمد رضوی، حشمت الله امینیان صفحه 287
    به منظور بررسی تنوع و تعیین میزان قرابت ژنتیکی جدایه های Mycosphaerella graminicola عامل سپتوریوز برگ گندم از هفت استان کشور شامل گلستان، مازندران، کرمانشاه، ایلام، اردبیل، خوزستان و فارس برگ های آلوده از مزارع گندم جمع آوری و 58 جدایه انتخاب و با استفاده از نشانگرهای مولکولی SSR وSCAR تنوع ژنتیکی در داخل جمعیت های مختلف قارچ در کشور برآورد گردید. با محاسبه فراوانی آلل های به دست آمده در مناطق مختلف، در کل کشور و بین مناطق مختلف میزان و توزیع تنوع ژنتیکی در ایران به دست آمد. میزان تنوع ژنتیکی جمعیت ها در کشور بین 25/0 تا 62/0 در نوسان بود. میانگین کل تنوع ژنتیکی جمعیت ها 44/. بود که 77% تنوع در داخل جمعیت های مورد بررسی و 23% در بین جمعیت های مورد بررسی توزیع شده بود. سپس با استفاده از rep-PCR و آغازگرهای BOX 1AR و ERIC 2 قطعاتی از DNA تکثیر شد. اندازه قطعات تکثیر شده بین bp100 تا bp1500 در نوسان بود. نتیجه تجزیه ی خوشه ایبا استفاده از ضریب تشابه دایس و روش UPGMA نشان داد که جدایهSt20 از کرمانشاه و جدایه St29از ایلام بیشترین تشابه (100%) را داشتند و احتمالا«هر دو جدایه از یک دودمان ژنتیکی هستند. بقیه ی جدایه ها از نظر ژنتیکی بیش از 50% با یکدیگر متفاوت بودند.
    کلیدواژگان: نشانگرهای مولکولی، جمعیت، Septoria tritici
  • سیمین طاهری اردستانی، بهرام شریف نبی، رسول زارع، احمد عباسی مقدم صفحه 301
    بیماری لکه موجی سیب زمینی در سالهای اخیر به یک بیماری مهم در مناطق عمده سیب زمینی کاری ایران به خصوص استان اصفهان تبدیل شده است. در این تحقیق بیش از 270 جدایه قارچی از برگ های سیب زمینی آلوده مبتلا به بیماری لکه موجی از مناطق مختلف استان های اصفهان، اردبیل، خوزستان، همدان، سمنان و خراسان رضوی جداسازی شد. بر اساس مطالعات مورفولوژیکی شش گونه آلترناریا شامل A. alternata، A. tenuissima، A. solani، A. arborescens، Alternaria infectoria و A. dumosa شناسایی گردید. سه گونه A. dumosa، A. tenuissima و A. infectoria برای اولین بار از سیب زمینی در ایران گزارش می شوند. بیشترین فراوانی را دو گونه A. alternata و A. tenuissima در میان جدایه های مورد مطالعه دارا بودند.
    کلیدواژگان: گونه های آلترناریا، لکه موجی، سیب زمینی
  • روشن محمدی بایتمر، محمد سالاری، دوستمراد ظفری صفحه 309
    با استفاده از مشخصات ریخت شناسی و نشانگر RAPD، 58 جدایه ی Rhizoctonia solani جداشده از غده و ساقه زیرزمینی سیب زمینی، از استان های همدان و کردستان مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی جدایه ها چند هسته ای بودند و در میان آنها 56 جدایه متعلق به AG-3، یک جدایه متعلق به AG-4 و یک جدایه با هیچکدام از گروه های آناستوموزی محک در دسترس آناستوموز نداد. در بررسی گروه های سازگار رویشی، 56 جدایه ی متعلق به AG-3 روی محیط کشت PDA حاوی یک درصد زغال فعال با یکدیگر جفت شدند و 43 گروه سازگار رویشی حاصل شد. در 35 گروه از آنها، هر یک تنها دارای یک جدایه بودند. یک گروه که بعنوان بزرگترین گروه شناخته شد (EE) دارای چهار جدایه بود که همگی از مزارع قروه کردستان جداسازی شده بودند و هفت گروه باقی مانده دارای دو یا سه جدایه بودند. شدت بیماری زایی جدایه های متعلق به AG-3 بعنوان یک گروه، روی جوانه های سیب زمینی نسبت به جدایه ی متعلق به AG-4 بالاتر بود و جدایه ی نا مشخص، علایمی ایجاد نکرد. در نهایت تنوع ژنتیکی چهار گروه سازگار رویشی انتخابی شامل E، F، T و EE توسط نشانگر RAPD آزمایش شد. نتایج تجزیه خوشه ایبر اساس روش UPGMA و ضریب جاکارد نشان داد که جدایه ها در سطح تشابه حداقل 42 درصد به چهار گروه تقسیم شدند و نتایج بررسی های ریخت شناسی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: Solanum tuberosum، Anastomosis، RAPD، همدان، کردستان
  • مجید الداغی، حشمت الله رحیمیان، مجتبی محمدی صفحه 317
    باکتری های موجود در گروه Pseudomonas syringae pv. syringae مجموعه ناهمگنی را تشکیل داده که دارای طیف وسیعی از باکتری های بیماریزا با دامنه میزبانی متنوع می باشد. بیماری های شانکر درختان میوه هسته دار و بلایت برگی گندم و جو از جمله بیماری هایی هستند که بوسیله جدایه های این باکتری ایجاد می گردند. جهت تشخیص جنبه های متمایز کننده جدایه های این پاتووار در روی این دو گروه میزبان (هسته داران و غلات)، ویژگی های فنوتیپی جدایه ها با انجام 133 آزمون بیوشیمیایی و تغذیه ای مورد مقایسه قرار گرفت. واکنش تمامی جدایه های باکتری از هر دو گروه میزبانی، در آزمونهای مختلف مشابه یکدیگر بوده و تنها در مصرف تری هالوز و آلفا دی ملیبیوز از یکدیگر قابل تمایز بودند. آنتی بیوگرام جدایه های عامل این دو بیماری اختلافات کمی را با یکدیگر نشان دادند. در مقابل نتایج آزمون بیماریزایی نشانگر اختصاصی بودن جدایه ها بر روی میزبان اصلی آنها بود. به علاوه جدایه هایی که در آزمون بیماریزایی علایم شدیدتری را روی میزبانها بوجود آوردند، دارای قدرت تولید توکسین (سرینگومایسین) بیشتری بودند. آنتی سرم علیه نماینده جدایه های هر دو گروه میزبانی در خرگوش تولید و در مقایسه سرولوژیکی به کار برده شد. نتایج نشان داد که با کمک آزمون های سرولوژیکی می توان با درجه اطمینان بالایی جدایه های این دو گروه میزبانی را از یکدیگر متمایز ساخت. الکتروفورز پروتئین های محلول، شباهت زیاد الگوی پروتئینی جدایه های دو گروه میزبانی را نشان داد. البته معدودی از نوارهای پروتئینی در بین جدایه ها متفاوت بودند که خود نشان دهنده ناهمگونی حتی در درون جدایه های هر گروه می باشد. از نقوش آیزوزایمی برای تفکیک جدایه های این دو گروه نیز بهره گرفته شد. الگوی آنزیمی سوپراکسید دیسمیوتاز و در درجه بعدی نقوش استرازی قادر به تفکیک جدایه های دو گروه میزبانی از یکدیگر بودند. این نتایج نشان دهنده وجود ناهمگونی در جدایه های P. syringage pv. syringae و نیاز به انجام بررسی های وسیع و همه جانبه در جهت روشن ساختن طبقه بندی آنها می باشد.
    کلیدواژگان: P، syringage pv، syringae، شانکر درختان میوه هسته دار، بلایت باکتریایی غلات، ناهمگونی پاتووار، ویژگیهای فنوتیپی، بیماریزایی، سرولوژی، الگوی پروتئینی و آیزوزایمی
  • رضا قادری، اکبر کارگربیده، ضیاءالدین بنی هاشمی، سیدمحسن تقوی صفحه 337
    منظور بررسی پراکنش نماتدهای مولد زخم ریشه، طی چندین مرحله در سال های 84 تا 86 جمعا از 182 مزرعه گندم آبی و ذرت مرودشت و برخی شهرستان های استان فارس از خاک و ریشه نمونه برداری انجام گرفت. شناسایی و شمارش جمعیت گونه های Pratylenchus در هر مزرعه صورت گرفته و مزارع آلوده به هر گونه مشخص گردید. با انجام نمونه برداری، جمعیت اولیه این نماتدها در 56 مزرعه قبل از جوانه زنی بذور گندم در ماه های آبان و آذر 1385 تعیین گردید. تغییرات جمعیت نماتدهای مولد زخم ریشه در برخی از سیستم های کشت با انجام سه نوبت نمونه برداری در ماه های تیر و آبان 85 و خرداد 86 در هشت مزرعه مطالعه گردید. علاوه بر آن نوسانات جمعیتی دو گونه P. neglectus و P. thornei در دو مزرعه گندم نیز، طی یک فصل زراعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 6/56% مزارع گندم آبی و ذرت منطقه مرودشت آلوده به نماتدهای مولد زخم ریشه میباشند. گونه P. neglectus با 39% پراکنش، گونه غالب در این مزارع بود، گونه P. thornei در 14% مزارع وجود داشت و در 7/3% مزارع نیز آلودگی به هر دو گونه وجود داشت. مطالعه تغییرات جمعیت این نماتدها در هشت مزرعه نشان داد که کشت ذرت در تابستان و گندم در پاییز بهترین شرایط را برای فعالیت و افزایش جمعیت آنها فراهم می سازد در حالیکه کشت گیاهانی مانند چغندرقند، یونجه و آیش باعث کاهش جمعیت نماتد می گردد. میزان جمعیت نماتد های مولد زخم ریشه در یک فصل زراعی بتدریج افزایش یافته و در زمان برداشت به بالاترین حد خود رسید. این افزایش غالبا در ریشه ها بوده و جمعیت درون خاک فقط در زمان برداشت، افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: آیش، انگل گیاهی، چغندرقند، یونجه، Pratylenchidae
  • فاطمه جمالی، مونیکا مارهوفر صفحه 349
    Pseudomonas fluorescens CHA0، حامل ژن گزارشگر phlA′-′lacZ به منظور ردیابی تاثیر سن گیاه لوبیا بر بیان ژنهای بیوسنتز 2و4- دی استیل فلوروگلوسینول در سیستم نوتوبیوتیک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که سن گیاه لوبیا تاثیر معنی داری بر بیان ژن گزارشگر دارد. بیان ژن phlA ́- ́lacZ بر حسب واحد در CFU 107، 45 دقیقه پس از کاشت بذور جوانه زده مشاهده نشد. بیان ژن سه روز پس از کاشت نسبت به 45 دقیقه اول به طور معنی داری افزایش یافت، طی پنج روز در همین سطح باقی ماند و طی 14 روز مجددا افزایش پیدا کرد ولی این افزایش از لحاظ آماری در سطح 5% معنی دار نبود. بیان ژن گزارشگر بر حسب واحد در گرم ریزوسفر در 45 دقیقه اول پس از کاشت مشاهده نشد ولی پس از سه روز به طور معنی داری افزایش یافت. بیان ژن از روز سوم تا پنجم پس از کاشت بذور جوانه زده 20% افزایش یافت، در روز هفتم به میزان روز سوم رسید و در روز چهاردهم 38 % افزایش نشان داد. کلنیزاسیون ریزوسفر لوبیا توسط استرین CHA0 حامل ژن گزارشگر با بیان ژن phlA ́- ́lacZ بر حسب واحد در گرم ریزوسفر هماهنگ بود. کلنیزاسیون ریزوسفر توسط باکتری ازCFU 107×7/0 در هر گرم ریزوسفر در 45 دقیقه اول پس از کاشت، به CFU107×7/7 در هر گرم ریزوسفر در روز سوم رسید. کلنیزاسیون ریزوسفر در روز پنجم نسبت به روز سوم 100% افزایش یافت، در روز هفتم در همین سطح باقی ماند و در روز چهاردهم به حداکثر میزان خود رسید.
    کلیدواژگان: 2و4، دی استیل فلوروگلوسینول، سیستم نوتوبیوتیک، فعالیت بتاگالاکتوزیداز و کلنیزاسیون ریزوسفر
|
  • Page 267
    During 2007-2008, Leptosphaeria maculans and L. biglobosa the causal agents of rapeseed blackleg were identified based on leaf and stem symptoms and morphological characteristics (teleomorph and anamorph) in Mazandaran and Golestan provinces. Among 49 Leptosphaeria isolates, 43 isolates were obtained from rapeseed (on leaves, stem and debris) in six regions and six isolates from wild mustard (Sinapis arvensis L.) on debris in two regions. Disease symptoms were observed on cotyledons, leaves and taproot. Pathogenicity group (PG) of seven isolates from both of hosts was determinated based on phenotypic interaction (PI) of isolates on three differential cultivars of Westar, Quinta and Glacier. Four isolates were belonged to PG1 (L. biglobosa), one isolate PG2 (L. maculans) and two isolates PGT (L. maculans). Mustard isolate was belonged to PG1. This is the first report of the occurance Leptosphaeria maculans PG-T on rapeseed and L. biglobosa on wild mustard in Iran. Also, Suscebtibility of okapi, Zarfam and Hyola401 cultivars were investigated to Leptosphaeria isolates. All of three cultivars were highly suscebtible to PGT (Do4-12 isolate).
  • Page 287
    To study the genetic structure of the Mycosphaerella graminicola, cause of septoria leaf blotch of wheat in Iran, fifty eight isolates of the fungus were collected randomly from wheat fields of Golestan, Mazandaran, Ardebil, Ilam, Khozestan, Kermanshah and Fars provinces. SSR and SCAR markers were used to estimate genetic diversity of the population. Frequencies of alleles of each locus were detected. Genetic diversity values ranged from 0.25 to 0.62 with an average of 0.44. Partitioning the total genetic variability into within-and among-location components revealed that 77% of the genetic variability occurred within locations but relatively little variability (23%) occurred among locations. Using ERIC 1AR and BOX 2 primers, totally, 158 reproducible fragments were amplified ranging from 100 bp to 1000bp. Similarity of the isolates were determined using Dice's coefficient and UPGMA clustering method. The results showed that isolates St20 from Kermanshah and St29 from Ilam provinces had the highest (100%) similarity suggesting that they might have been originated from the same clonal lineage. Other isolates were less similar (less than 50% similarity).
  • Page 301
    Early blight caused by Alternaria spp. highly influences potato production annually. It has become an important disease in major potato growing regions of Iran. Over 270 samples of potato infected leaves have been collected from various potato fields of Isfahan, Ardabil, Khuzestan, Hamedan, Semnan and Khorasan Razavi provinces. Base on morphological studies six Alternaria species i.e. Alternaria alternata, A. tenuissima, A. dumosa, A. solani, A. arborescens and A. infectoria have been identified. This is the first report of two pathogenic species A. infectoria and A. tenuissima on potato in Iran. Two species of A. alternata and A. tenuissima, were the most prevalent species found in the studied regions.
  • Page 309
    Fifty-eight isolates of Rhizoctonia solani were isolated from infected subterranean potato stems and tuber in Hamedan and Kurdistan provinces and their variability studied by using morphological and molecular markers. All isolates were multinucleate and among them, 56 isolates were belonging to AG-3, one isolate belonging to AG-4 and one isolate did not anastomose to any of available anastomosis group tester isolates in this study. In somatic compatible group determination, AG-3 isolates paired on PDA amended with 1% charcoal. Out of 56 isolates, 43 somatic compatible groups were obtained in which 35 groups possessed an isolates alone, one group comprising four isolates all collected from fields of Qorveh as largest group (EE) and seven remaining groups each one was comprising two or three isolates. Pathogenicity severity of isolates belonging to AG-3, as a group, on potato sprouts, was higher than AG-4 isolate and unknown isolate did not produce any lesion or symptom of disease on potato sprouts. Finely, genetic diversity of four selected somatic compatible groups including E, F, T and EE studied by RAPD marker. Data analyzed by NTSYS software using UPGMA method and Jaccard coefficient. Isolates divided in four clusters with a minimum similarity coefficient of 42%. Results of molecular study supported and verified morphological results.
  • Page 317
    The bacteria strains identified as Pseudomonas syringae pv. syringae are very heterogeneous and include a wide range of pathogenic bacteria on a wide range of hosts. Bacterial canker of stone fruit trees and blight of wheat and barley are the best known diseases caused by P. syringae pv. syringae (Pss). In order to identify the differentiating characteristics of Pss strains on stone fruit trees and cereals (wheat and barley), phenotypic properties of these strains were compared using 133 biochemical and nutritional tests. The result showed that the bacterial strains from both host plant groups exhibited similar reactions except for the utilization of trehalose and to some extend α-D-melibiose. The isolates of both host plant groups showed a few differences in antibiotic sensitivity tests.Cross-inoculation tests revealed that the strains were highly specific on their main host. Two Pss strains from stone fruit trees and two strains of cereals were used to prepare polyclonal antisera. Using all antisera, the “ouchterlony double diffusion” tests revealed that the strains of both plant groups are highly distinguishable from each other. SDS-PAGE analysis of total soluble proteins showed nearly the same banding patterns between the two groups of Pss strains. But isozymic pattern of “esterase” in some extend, and “superoxide dismutase” in particular, easily differentiated the strains of these two groups from each other. The data show the heterogeneity of Pss strains and necessity of revision in their classification.
  • Page 337
    During 2005-2007 years, totally 182 irrigated wheat and corn fields of Marvdasht and some other localities in Fars province were sampled, in order to study distribution of root-lesion nematode, Pratylenchus spp. Root-lesion nematodes of each field were identified at species level and their population densities were determined. Initial population densities of Pratylenchus species in 56 wheat fields, were determined by sampling before sowing, during November and October 2006. In addition, the population fluctuation of root lesion nematodes was studied in eight fields, during July and October 2006 and June 2007. Moreover, changes of population densities of P. neglectus and P. thornei in two wheat field were studied. The results showed that 56.6% of studied field were infested with root-lesion nematodes. P. neglectus and P. thornei were found in 39% and 14% of surveyed fields, respectively, and 3.7% of fields were infested with both species. According to the result of eight fields, sowing corn at summer and wheat at autumn increased and sugar beet, alfalfa and fallow decreased the nematode densities. During the planting season, population of root-lesion nematode increased and reached to maximum at harvest, but increasing of nematode densities happened only in roots and the nematode in soil increased at harvest.
  • Page 349
    Pseudomonas fluorescens CHA0 carrying reporter gene phlA′-′lacZ was used to monitor the influence of bean plant age on the expression of 2, 4-diacetylphloroglucinol biosynthesis genes in gnotobiotic system. The results revealed that bean plant age had a significant effect on reporter gene expression. Gene expression was not detected 45 min after planting pregerminated seeds according to units per 107 CFU. phlA΄-΄lacZ gene expression was significantly increased three days after planting the pregerminated seeds in comparison to 45 min after planting, remained at this level within five days and increased again during 14 days but this increase was not significantly different (P≤0.05). Reporter gene expression based on units per g rhizosphere was not detected 45 min after planting but it increased significantly after three days. Gene expression increased by 20% from the third day to the fifth day of planting pregerminated seeds, reached at the level of the third day at seventh day and increased by 38% at the 14th day of plant growth. Bean rhizosphere colonization by CHA0 carrying the reporter gene was in agreement with phlA΄-΄lacZ gene expression based on units per g rhizosphere. Rhizosphere colonization was increased from 0.7×107 CFU/g rhizosphere in 45 min after planting to 7.7×107 CFU/g rhizosphere at the third day. Rhizosphere colonization was increased by 100% at fifth day in comparison to that of the third day, remained at the same level at the 7th day and peaked at the 14th da