فهرست مطالب

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و ششم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صمد جمالی، ضیاءالدین بنی هاشمی صفحه 105
    از قسمت هوایی اکثر درختان زینتی در حال زوال، قارچی جدا شد که با توجه به بررسی های صورت گرفته روی خصوصیات ریخت شناسی، فرم یک Nattrassia mangiferae تشخیص داده شد. این بیمارگر از 16 گونه گیاهی متعلق به 16 خانواده گیاهی جداسازی گردید. شش گونه گیاهی شامل، اقاقیا، افرای شبه چناری، ازگیل ژاپنی، ماگنولیا، گندم و گیاه زینتی تاج خروس برای اولین بار در ایران به عنوان میزبان های این بیمارگر شناسایی شدند. بیماری زایی 70 جدایه از این بیمارگر روی شاخه های بریده افرای شبه چناری، چنار، ماگنولیا، ازگیل ژاپنی، توت، نارون، سروناز شیراز، اقاقیا، نارنج، گردو و سیب در آزمایشگاه و مایه زنی مستقیم در گلخانه و طبیعت روی میزبان های مذکور به اثبات رسید. علائم بیماری روی شاخه های بریده به سه صورت؛ ایجاد شانکر، تشکیل پودر سیاه آرتروکنیدیومی متراکم و با تراکم کم دیده شد. روی شاخه های بریده آبدار قارچ ایجاد شانکر می نماید ولی پیشرفت قارچ آهسته و با میزان اسپورزایی کم همراه است. کمینه، بهینه و بیشینه درجه حرارت برای رشد روی محیط سیب زمینی دکستروز آگار، 20- 15، 35-30 و C° 37- 35 به ترتیب بود. در بررسی صورت گرفته برای تعیین میزان اسپورهای N. mangiferae در هوای شیراز، با استفاده از اسلایدهای میکروسکوپی چسبان و تشتک های پتری پلاستیکی روباز حاوی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار به اضافه 100 میلی گرم در لیتر بنومیل و 100 میلی گرم در لیتر PCNB، میزان اسپور ناچیز بود که تصور می رود به علت عدم تشکیل لایه اسپورزا در اکثر درختان باشد.
    کلیدواژگان: زوال درختان سایه دار، درختان زینتی، Hendersonula toruloidea Natt، _ افرا شبه چناری
  • عبدالرحمان فصیحیانی، لیلا زارع صفحه 111
    در این بررسی تعدادی ارقام جو از نظر میزان حساسیت نسبت به جدایه ایرانی عامل بیماری پاخوره گندم در شرایط اتاقک رشد مورد بررسی قرار گرفتند. بذرهای انواع ارقام جو شامل جو محلی یا جو بدون پوشینه، جو دو ردیفه، جو چهار ردیفه و جو شش ردیفه در لوله های آلوده به قارچ عامل بیماری پاخوره گندم (Gaeumannomyces graminis var. tritici) کشت گردیدند. واکنش گیاهان فوق درشرایط اتاقک رشد در مرحله گیاهچه چهار هفته پس از مایه زنی مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان آلودگی ریشه و طوقه، شاخص علائم بیماری، کاهش ارتفاع، و وزن خشک اندام هوایی اندازه گیری گردید. نتایج حاصل از این بررسی بیانگر اختلافات معنی دار در بین بعضی انواع ارقام جو در شاخص های اندازه گیری شده بود. جو بدون پوشینه بیشترین و جو شش ردیفه کمترین میزان آلودگی ریشه و شاخص علائم بیماری را به خود اختصاص دادند. انواع ارقام جو دو و چهار ردیفه ما بین جو بدون پوشینه و جو شش ردیفه قرار گرفته و هیچ گونه اختلاف معنی دار بین آنها مشاهده نگردید. در دیگر متغیرهای ارزیابی شده کمترین میزان کاهش ارتفاع گیاهان و وزن خشک اندام هوایی پس از مایه زنی با قارچ Gaeumannomyces graminis var. tritici در جو شش ردیفه دیده شد. بنابرین، استفاده از انواع ارقام جو شش ردیفه مانند کارون یا والفجر در چرخه تناوب به جای گندم در مناطقی که شانس وقوع بیماری زیاد است می تواند به کاهش بیماری پاخوره گندم کمک نماید.
  • سید اکبر خداپرست، مهرداد عباسی، سحر صمدی، فاطمه فتحی صفحه 121
    در این بررسی نمونه های Leveillula جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور و نمونه های مجموعه مرجع قارچ های وزارت جهاد کشاورزی واقع در مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در تهران روی گیاهان تیره Asteraceae مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از بررسی های ریخت شناسی، آرایه ها با بهره گیری از نوشته ها و منابع معتبر موجود شناسایی و تعیین نام شدند. بر اساس این مطالعه شش گونه Leveillula شامل L. guilanensis، L. lactucae-serriolae، L. lactucarum، L. picridis، L. simonianii و L. taurica s.l. روی تیره Asteraceae در ایران شناسایی شدند. شواهد به دست آمده از مطالعه نمونه های ایرانی نشان می دهد که جنس Lactuca در ایران حداقل توسط دو گونه شامل L. lactucae-serriolae و L. lactucarum آلوده می شود. بر اساس نمونه های متعدد جمع آوری شده از ایران، جدایه های L. taurica s.l روی تیره Asteraceae از نظر شکل شناسی مشابه یکدیگر نیستند و تفاوت هایی قابل توجهی در بین آنها دیده می شود. با این وجود، اغلب این نمونه ها از نظر شکل شناسی با گونه های دیگری که قبلا توصیف شده اند، بسیار نزدیک هستند و به سختی از آنها قابل تمایز می باشند. بر اساس شکل شناسی کنیدیوم ها، نمونه های L. taurica s.l روی تیره Asteraceae حداقل در سه گروه مورفولوژیکی قرار می گیرند. گروه اول نمونه هایی با کنیدیوم های اولیه نیزه ای تا کم و بیش بیضوی را در بر می گیرد. نمونه های روی جنس های Carthamus، Crepis، Gundellia، Helianthus و Taraxacum از این نوع هستند. نمونه های روی Anthemis،Circium، Cousinia، Echinops spp. با کنیدیوم های اولیه کم و بیش بیضوی تا تخم مرغی شکل در گروه دوم قرار می گیرند. گروه سوم نمونه هایی با کنیدیوم های اولیه کم و بیش استوانه ای نوک تیز تا نیزه ای هستند که روی میزبان هایی نظیر Acroptilon، Artemisia، Centurea، Launaea و همچنین Helianthus دیده می شوند. جالب توجه است که آفتابگردان (Helianthus annus) در ایران حداقل توسط دو گروه مورفولوژیکی آلوده می شود.
    کلیدواژگان: سفیدک های پودری، آفتابگردان، ریخت شناسی کنیدیوم، تاکسونومی، قارچ
  • ناصر صحراگرد، کرامت الله ایزدپناه، قباد بابایی، رحیم اسحاقی، علیرضا افشاریفر، محمود معصومی صفحه 135
    بیماری های ویروسی به لحاظ اقتصادی مهم ترین بیماری های غلات در استان چهارمحال و بختیاری هستند. خسارت این عوامل بیماری زا در گندم در کشت های زودهنگام پاییزه تا 100% نیز دیده شده است. وجود ویروس های کوتولگی زرد جو (Barley yellow dwarf virus) (سروتیپ های MAV، PAV) ویروس کوتولگی زرد غلات (Cereal yellow dwarf virus) (سروتیپ RPV)، ویروس موزائیک رگه ای گندم (Wheat streak mosaic virus،WSMV)،ویروس موزائیک ایرانی ذرت (Maize Iranian mosaic virus، MIMV)، ویروس موزائیک زرد نواری جو(Barley yellow striate mosaic virus، BYSMV) و ویروس کوتولگی گندم (Wheat dwarf virus، WDV) در آزمون هایDAS-ELISA وTAS-ELISA به ترتیب اهمیت و پراکندگی، در مزارع گندم استان چهارمحال و بختیاری به اثبات رسید. در سال زراعی 88-1387حدود 64 درصد نمونه ها به یک یا چند ویروس آلوده بودند. بیشترین آلودگی مخلوط مربوط به سرو تیپ های BYDV با WSMV یا MIMV بود. در مناطق معتدل MIMV و در مناطق سردسیر WSMV و BYDV ویروس های غلب بودند. میزان آلودگی به BYDVs، MIMV، BYSMV و WSMV به ترتیب 27، 5/25، 5/21 و 5/20 درصد بود. میزان آلودگی در مزارع گندم آبی بیشتر از مزارع دیم بود. اثر تاریخ کشت و تیمار بذر گندم با حشره کش جذبی ایمیداکلوپرید در کنترل بیماری های ویروسی گندم با ناقل طبیعی طی سال های 1380 الی 1386 در شهرستان های شهرکرد، بروجن و لردگان بررسی شد. نتایج آزمایش بر اساس میزان و شدت بیماری و مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد گندم در کرت های آزمایشی در زمان برداشت ارزیابی شد. میزان بیماری در هر سه شهرستان در تاریخ کشت نیمه اول مهر ماه بالا بود و باعث کاهش عملکرد دانه شد. بیشترین عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به تاریخ کشت های نیمه اول آبان ماه بود. در کرت های تیمار بذر میزان عملکرد دانه گندم افزایش یافت و این افزایش در اولین تاریخ کشت محسوس تر بود. در شهرستان شهرکرد میزان بیماری های ویروسی و درصد آلودگی کرت های آزمایشی بیشتر از سایر شهرستان ها بود، و تیمار بذر بسته به تاریخ کشت از 43 تا 236% افزایش عملکرد دانه گندم را به همراه داشت. بهترین تیمار آزمایشی شامل کشت در اواسط مهر، اوایل آبان و اواسط آبان به ترتیب برای شهرستان های بروجن، شهرکرد و لردگان به علاوه تیمار بذر بود. طی چهار سال واکنش 414 ژنوتیپ و رقم گندم در شرایط آلودگی طبیعی در ایستگاه تحقیقاتی شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت، بیشتر ژنوتیپ ها حساس بودند و در آنها علائم شدید بیماری و مرگ زمستانه(Winter killing) دیده شد و تعداد 21 ژنوتیپ از آنها واکنش تحمل نشان دادند. شدت بیماری کوتولگی زرد از سایر ویروس ها بیشتر بود.
    کلیدواژگان: ایمیداکلوپرید، تاریخ کشت، تیمار بذر، بیماری های ویروسی، کنترل ویروس، ویروس های غلات، گندم، استان چهارمحال و بختیاری
  • محمد عباسیان، محمد صالحی صفحه 153
    جاروک یکی از بیماری های مهم بادام در ایران و لبنان است. عامل این بیماری Candidatus Phytoplasma phoenicium و متعلق به گروه جاروک نخود کبوتر (16SrIX) می باشد. جهت مطالعه واکنش هسته دارها نسبت به این فیتوپلاسما، نهال های دو ساله ارقام درختان میوه هسته دار با روش پیوند جانبی با این فیتوپلاسما مایه زنی شدند. دو سال بعد از مایه زنی، در آلبالو (رقم شاتن مورل)، آلو (ارقام سانتاروزا و شایرو)، زردآلو (ارقام آصفی و تلخ)، شلیل رقم قرمز، گوجه سبز (ارقام سعدی و برغان) و هلو (ارقام زعفرانی، البرتا و شفتالو) در مقایسه با شاهد، علایمی شامل زردی، ریز برگی، لوله ای شدن برگ ها، کاهش فاصله میانگره ها، کوتولگی و جاروک ظاهر شد. دوره نهفتگی عامل بیماری در گیاهان مایه زنی شده از پنج تا نه ماه متغیر بود. میزان رشد پیوندک آلوده در گیاهان مایه زنی شده با شدت علائم ناشی از انتقال عامل جاروک بادام رابطه مستقیم ولی با مدت دوره نهفتگی بیماری در گیاه رابطه معکوس داشت. دی. ان. ای کل استخراج شده از رگبرگ میانی گیاهان مایه زنی شده و گیاهان سالم شاهد به وسیله آزمون PCR مستقیم با استفاده از جفت آغازگر P1/P7 و PCR دومرحله ای با استفاده از جفت آغازگرهای P1/P7 و R16F2n/R16R2 از نظر آلودگی به فیتوپلاسما ارزیابی گردیدند و واکنش همه هسته دارهای مایه زنی شده علائم دار در این آزمون ها مثبت بود. در آزمون PCR دو مرحله ای علاوه بر ارقام علائم دار، واکنش نمونه های گیلاس مشکی مشهد و گوجه سبز هلندی که تا دو سال بعد از مایه زنی فاقد علائم بودند، نیز مثبت بود و در آنها قطعه 1200 جفت بازی تکثیر شد. تا دو سال بعد از مایه زنی در آلبالو رقم چمپای مشهد، زردآلو ارقام شکرپاره، تخم مرغی، نوری و گیلاس رقم صورتی لواسانات هیچ گونه علایمی ظاهر نشد و واکنش آنها در مقابل آزمون PCR منفی بود. پیشتر حساسیت هلو و شلیل به فیتوپلاسمای عامل جاروک بادام گزارش شده بود ولی آلودگی شفتالو، آلو، گوجه سبز، زردآلو، گیلاس و آلبالو به فیتوپلاسمای عامل جاروک بادام برای اولین بار گزارش می شود.
    کلیدواژگان: فیتوپلاسما، جاروک بادام، هسته دارها، واکنش ارقام
  • فرزاد علی رمجی، ابراهیم پورجم، اکبر کارگر بیده صفحه 161
    به منظور شناسایی فون نماتودهای خاک های زراعی منطقه جیرفت و کهنوج در استان کرمان، طی سال های 1382 و 1383، تعداد 250 نمونه خاک و ریشه از گیاهان زراعی منطقه جمع آوری و نماتودهای موجود در آنها با استفاده از روش الک ها و سانتریفوژ استخراج گردید. نماتودهای استخراج شده با استفاده از روش دگریسه (De Grisse، 1969) به گلیسیرین منتقل و پس از تهیه اسلایدهای دائمی با استفاده از میکروسکوپ نوری شناسایی شد. در این تحقیق نه گونه از جنس های Aphelenchoides، Aphelenchus و Paraphelenchus از زیرراسته Aphelenchina شامل گونه های Aphelenchoides asterocaudatus، A. curiolis، A. limberi، A. obtusicaudatus، A. parabicaudatus، A. sacchari، A. spicomucronatus، Aphelenchus avenae و Paraphelenchus amblyurus شناسایی شد. از میان گونه های شناخته شده، سه گونه Aphelenchoides curiolis، A. obtusicaudatus و P. amblyurus برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: شناسایی، نماتود، جنوب ایران
  • مریم فصیحی، زهرا تنها معافی صفحه 179
    نمونه های آلوده به نماتود ساقه و پیاز Ditylenchus dipsaci از گیاهان یونجه و بوته های سیر از تعدادی از مزارع استان های همدان، زنجان، تهران، اصفهان، مازندران و خراسان رضوی جمع آوری شد. پس از استخراج نماتود از اندام های گیاهی به منظور تهیه زادمایه مورد نیاز سه جمعیت جدا شده از سیر و چهار جمعیت از یونجه روی دیسک هویج کشت داده شدند. دامنه میزبانی جمعیت های سیر روی گیاهان سیر، پیاز، یونجه، لوبیا، باقلا، چغندرقند، نخودفرنگی و سویا بررسی شد. برای جمعیت یونجه از گیاهان یونجه، یونجه زرد، لوبیا، اسپرس، سیر، پیاز و شبدر استفاده گردید. گیاهچه ها با 200 نماتود شناور در سوسپانسیون 10 میکرولیتری کربوکسی متیل سلولز (CMC) که در زاویه برگی قرار داده شد مایه زنی شدند. مایه زنی با فاصله زمانی یک هفته تکرار شد. گیاهان به مدت هشت هفته در شرایط 16 ساعت نور و هشت ساعت تاریکی در دمای °C 2±20 نگهداری شدند و پس از این مدت اندام های هوایی آنها بررسی شد. تمامی جمعیت ها توانستند روی دیسک هویج به خوبی رشد یافته و تکثیر شوند. نتایج نشان داد که گیاهان پیاز، سیر میزبان مناسب، گیاهان نخودفرنگی، چغندرقند و لوبیا (دو جمعیت) میزبان ضعیف برای جمعیت سیر بودند، ولی سویا، باقلا و یونجه میزبان این جمعیت نبودند. جمعیت یونجه بر روی لوبیا، یونجه و نیمی از موارد روی یونجه زرد به خوبی تکثیر یافته، در حالی که شبدر میزبان ضعیف و اسپرس و سیر غیرمیزبان بودند. بر اساس این بررسی وجود حداقل دو نژاد از این نماتود در ایران تایید می شود. در آزمایشی دیگر آلوده شدن گل آذین و وجود نماتودهای بالغ و لارو سن چهارم در بذور پیاز، بذربرد بودن نماتود D. dipsaci را در پیاز نشان داد. در این بررسی هم چنین مشخص شد که نماتود D. dipsaci به طور وسیعی در مناطق تحت کشت سیر کشور گسترش داشته و می تواند به عنوان یکی از عوامل مؤثر در کاهش محصول این گیاه دخالت داشته باشد.
    کلیدواژگان: بذربرد، پیاز، دامنه میزبانی، سیر، نماتود ساقه و پیاز، Ditylenchus dipsaci
|
  • Page 105
    Plant samples infected with Ditylenchus dipsaci were collected from alfalfa and garlic fields in different regions of Iran. The nematodes were cultured on monoxenic carrot discs to obtain sufficient inocula. The host ranges of three garlic populations were tested on garlic, onion, fababean, common bean, sugar beet, pea and soybean. Alfalfa, Melilotus sp., common bean, clover, onion, garlic and sainfoin (Onobrychis viciaefolia Scop.) were tested with four alfalfa populations of D. dipsaci. The plants were inoculated with 200 D. dipsaci in 10µl of 1% CMC (Carboxymethyl cellulose) suspension, maintained in growth chamber at 20°C ± 2 for 16-hour light and 8-hours dark period, and high humidity was sustained for one week. The plants were harvested after eight weeks (some after four weeks) and the above ground parts were examined. The results indicated that onion and garlic were suitable hosts, pea and sugar beet and common bean (in two populations) poor hosts but Soybean was not a host for garlic populations. The alfalfa populations multiplied on common bean, alfalfa and mostly Melilotus sp. thus were suitable hosts while clover was a weak host and sainfoin and garlic were non host for alfalfa populations. We demonstrated the existence of at least two races of D. dipsaci in Iran, and proved that garlic race is a seed-borne pathogen on onion and the mature individuals and fourth stage juveniles were observed inside inflorescence and seeds of the tested onion plants. In the present study it was revealed that D. dipsaci is widespread in garlic and alfalfa growing regions and could be involved in crop losses.
  • Page 111
    order to identify the Aphelenchina species nematodes of crop plants, 250 soil samples were collected from different fields in Jiroft and Kahnoj regions, Kerman province. The nematodes were extracted from soil by centrifugal flotation technique. The extracted nematodes were transferred to glycerin. The permanent slides were mounted. The nematodes were identified by morphological and morphometrical characters. In this study nine species of three genera Aphelenchoides, Aphelenchus and Paraphelenchus from suborder Aphelenchina were identified viz, Aphelenchoides. astrecaudatus, A. curiolis, A. limberi, A. obtosicaudatus, A. parabicaudatus, A. sacchari, A. spicomucronatus, Aphelenchus avenae and Paraphelenchus. amblyurus. Among these species Aphelenchoides curiolis, A. obtusicaudatus and Paraphelenchus amblyurus is reported from Iran for the first time.
  • Page 121
    Almond witche's broom (AlmWB) is an economically important disease in Iran and Lebanon. It is caused by Candidatus Phytoplasma phoenicium, a pigeon pea related (16SrIX) phytoplasma. Graft inoculation was used to study the reaction of stone fruit cultivars to AlmWB phytoplasma. Two years after inoculation, apricot (cultivars Asefi and Talkh), nectarine (cultivar Red), peach (cultivars Zaferani, Elberta and Shaftalou), plum (cultivars Santa Roza and Shiro), prune (cultivars Sadi and Barghan) and sour cherry (cultivar Schattenmorele) showed little leaf, internode shortening, leaf rolling, yellowing, witche's broom and stunting. Incubation period in plants varied from five months in nectarine and peach to nine months in apricot. Growth expression of infected scions on stone fruit cultivars showed direct relationship with disease severity and inverse relationship with incubation period. Nested-PCR using P1/P7 followed by R16F2n/R16R2 primer pairs confirmed phytoplasmal infection of all symptomatic cultivars. Nested-PCR also showed that Meshki cultivar of sweet cherry and Holandi cultivar of prune (asymptomatic cultivars) were infected with AlmWB phytoplasma. Restriction fragment length polymorphism analysis of nested-PCR product (1.2 kbp) using AluI, HinfI and RsaI enzymes showed that phytoplasmas detected in almond and other stone fruits are identical. This is the first report of apricot, cherry, sweet cherry, Shaftalou, plum and prune as experimental hosts of Ca. Phytoplasma phoenicium in Iran. Transmission of this phytoplasma to peach and nectarine was previously reported.
  • Page 135
    Viral diseases are among the most economically important diseases of wheat in Chahar Mahal Va Bakhtiari province and cause yield losses of up to 100% in early planting fields. The following viruses were identified in the area using DAS- ELISA or TAS- ELISA: barley yellow dwarf (BYDV- PAV and BYDV- MAV), cereal yellow dwarf (CYDV- RPV), wheat dwarf (WDV), wheat streak mosaic (WSMV), maize Iranian mosaic (MIMV) and barley yellow striate mosaic (BYSMV). About 64% of symptomatic samples were infected with one or more of these viruses. BYDVs (including BYDV-PAV,BYDV-MAV and CYDV-RPV), MIMV, BYSMV and WSMV were detected in 27, 25.5, 21.5 and 20.5 percent of the samples, respectively. Most mixed infections were by BYDV serotypes with WSMV or MIMV. In milder climates MIMV was dominant, while in colder regions WSMV and BYDVs serotypes were more prevalent. Field studies were conducted in Shahrekord, Lordegan and Broujen, in seven growing seasons from 2001 through 2007, to evaluate the effect of planting date, with and without a seed- treatment insecticide (Imidacloprid),on grain yield, yield components and control of viral diseases with natural vectors in winter wheat. The experimental design was a split plot arrangement of a randomized complete block with four replications. In each of the three regions, grain yields of plots planted in the first planting date were reduced significantly by viral infection. Planting dates of 22 October and 6 November resulted in the highest grain yields and yield components in three regions. Grain yield and yield component responses to seed-treatment insecticide, depended on planting dates. In Shahrekord experiment the incidence of viral diseases was higher than other regions. Also in this region seed treatment resulted in significant yield increase of 43% to 236% depending on planting date. The plots of planting date 7 October, 22 October and 1 November with seed-treatment gave the highest grain yield and yield components and reduced viral diseases in Broujen, Shahrekord and Lordegan, respectively. During 2003-2005, 414 advanced lines and cultivars of local and commercial soft wheat were evaluated in view of their resistance level to viral diseases in agricultural research station of Shahrekord. Seeds were planted on 23 September each year under natural infection conditions. We observed symptoms of yellow dwarf disease on all lines and cultivars of wheat. According to the results, 21 advanced lines of wheat were tolerant, the other lines and cultivars of wheat being very susceptible to viral diseases. Severity of yellow dwarf disease was more than other viruses on lines of wheat.
  • Page 153
    Numerous newly collected and herbarium specimens belonging to the genus Leveillula on Asteraceae were examined using light microscopy. A total of six species including L. guilanensis, L. lactucae-serriolae, L. lactucarum, L. picridis, L. simonianii and L. taurica s.lat. were identified. It was found that, Lactuca spp. in Iran are infected at least with two different Leveillula species (L. lactucae-serriolae and L. lactucarum). Examination of several specimens belonging to L. taurica s.l. from Asteraceae showed that these taxa posses different conidial morphology. However, most of them are not differentiable from already described species. According to conidial morphology, L. taurica on Asteraceous plants can be categorized at least into three morphological groups. Specimens with lanceollate to more or less ellipsoid primary conidia. L. taurica on Carthamus, Crepis, Gundellia, Helianthus, annuus Taraxacum are categorized in this group. Second group includes specimens with more or less ellipsoid to ovoid primary conidia. L. taurica on Anthemis, Circium, Cousinia, Echinops spp. showed this type of conidia. Third group includes specimens with subcylindric primary conidia which are pointed at apex. Lanceolate primary conidia were also present in this group. Specimens on Acroptilon, Artemisia, Centurea, Launaea and Helianthus are categorized in this group. It is mentionable that sunflower (Helianthus annuus) in Iran is infected at least with two morphologically different groups of Leveillula.
  • Page 161
    The susceptibility of Barley (Hordeum vulgar L.) cultivars were evaluated against an Iranian isolate of Gaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt) the causal agent of take-all disease of wheat in a growth chamber using a sterile test tube technique. Seeds of naked, 2, 4 and 6-row barley cultivars were sown in test tubes of sterilized sand preinoculated with Ggt and placed in a naturally lighted growth room at 16±2˚C with a photoperiod of 16 hours light and eight hour darkness. After 4 weeks percentage of root infection, disease index, plant height and weight were assessed. The results indicated that 6-row barley cultivar had the lowest susceptibility rating whereas other barley types were severely or moderately infected. 2 and 4-row barley was moderately infected and no significant differences were found between them. The order rank of susceptibility assessed by other variables such as reduction in plant height and weight compared to control was as follows: naked barley> 2-row barley> 4 - row barley >6- row barley. The moderate susceptibility of some barley cultivars such as Karoon (6-row) to take-all fungus compared with wheat is noteworthy and could provide an alternative crop to wheat where the risk of take-all is high.
  • Page 179
    From aerial parts of declining shade trees, a fungus was consistantly recoverd and purified and based on morphological features was identified as Nattrassia mangiferae form 1.The pathogen was isolated from 16 species of plants in 16 families. Pathogenicity of 70 isolates of N. mangiferae was confirmed on 10 plant species under natural and greenhouse conditions. Disease symptoms on the detached stems in the laboratory appeared in three different types: canker, dense and thin sooty layers of arthrospores. On fresh detached shoots, although the pathogen produced canker but the progress of the disease was slow with little sporulation. Minimum, optimum and maximum temperatures for growth on potato dextrose agar; were 15-20, 30-35, 35-37° C, respectively. Surveying air spora in Shiraz during summer using vaseline coated microscopic slides and Petri plates contaning PDA supplemented with PCNB (100 mg/l) and Benomyl (100 mg/l) with lid off, yielded few spores of N. mangiferae.