فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و ششم شماره 3 (پاییز 1389)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و ششم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مطالعه تنوع پاتوتایپ ها و فاکتورهای بیماری زایی قارچ Puccinia triticina Eriksson عامل بیماری زنگ قهوه ای گندم در ایران
    علیرضا نیازمند، سعید رضایی صفحه 187
    بیماری زنگ قهوه ای (برگی) گندم که توسط قارچ Puccinia triticina Erikssonبه وجود می آید، یکی از بیماری های مهم گندم است که در بسیاری از مناطق گندم کاری ایران با شدت های مختلف دیده می شود. در طی سال های 1386 و 1387 نمونه های برگی آلوده به این بیماری از مناطق مختلف کشور جمع آوری شد. در مجموع پاتوتایپ 51 جدایه با فرمول بیماری زایی/ غیر بیماری زایی تعیین شد. در برخی از مناطق فنوتیپ های بیماری زایی مشابه TKTT، PKTT، PJTT، PHRR، PKRT، PHRT، PGTT و TCTT مشاهده گردید و بقیه جدایه ها دارای فنوتیپ بیماری زایی منحصر به فرد بودند. از میان جدایه های سال1386، جدایه های مریوان I و اهواز II دارای بیشترین قدرت (توان) بیماری زایی و جدایه گرگان II دارای کمترین قدرت بیماری زایی بود. از میان جدایه های جمع آوری شده در سال 1387 بیشترین قدرت بیماری زایی مربوط به جدایه های بروجرد I و اردبیل I و کمترین توان بیماری زایی مربوط به جدایه اهواز II بود. در سال 1386 برای ژن های Lr9، Lr25 و Lr28 و در سال 1387 برای ژن های Lr9، Lr19، Lr25و Lr28 بیماری زایی دیده نشد. بر اساس دندروگرام ترسیم شده و با در نظر گرفتن خط برش در سطح 76/0، در سال 1386، جدایه های مورد بررسی در هشت گروه و در سال 1387، در شش گروه متمایز قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ قهوه ای، قدرت (توان) بیماری زایی، فنوتیپ بیماری زایی، ژن مقاومت، دندوگرام
  • نجمه ایوبی، دوستمراد ظفری، منصوره میر ابوالفتحی صفحه 203
    در این بررسی اثر ترشحات مایع خارج سلولی 12 گونه قارچ تریکودرما شامل Trichoderma ceramicum، T. virens، T. pseudokoningii، T.koningii، T. koningiosis، T. atroviridae، T. viridescens، T. asperellum، T. harzianum، T. orientalis.، T. brevicompactum و T. spirale بر تولید زئوسپور Phytophthora sojae و میزان فعالیت آنزیمهای بتا 1 و 3 گلوکاناز و بتا 1 و 4 گلوگاناز (سلولاز) این گونه ها در ارتباط با تجزیه دیواره سلولی فیتوفتورا در شرایط آزمایشگاه آزمایش شده و در نهایت اثر این گونه ها بر کنترل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه سویا در گلخانه بررسی شد. جهت بررسی اثر ترکیبات فیلتر شده گونه های فوق الذکر بر بازداری از تولید زئوسپور Phytophthora sojae غلظتهای 5/0، 1، 5 و 10 این ترکیبات در آب مقطر دیونیزه سترون تهیه شد. میزان فعالیت آنزیمهای بتا 1 و 3 گلوکاناز و بتا 1 و 4 گلوکاناز جدایه های اخیرالذکر در حضور گلسیرین و هیف فیتوفتورا به عنوان منبع کربن، در محیط کشت ویندینگ، ارزیابی شدند. نتایح نشان داد که ترکیبات فیلتر شده خارج سلولی تمامی گونه ها سبب کاهش تولید زئوسپور شدند، غلظتهای مختلف اثر بازدارندگی متفاوتی داشته و بیشترین بازدارندگی مربوط به T. virens و T. brevicampactom بود. در بررسی اثر دو منبع کربن در تولید آنزیمهای هیدرولیتیک توسط تریکودرما، نتایح نشان داد که کاربرد هیف فیتوفتورا در مقایسه با گلسیرین به عنوان منبع کربن در محیط رشد گونه های تریکودرما سبب افزایش فعالیت آنزیمهای بتا 1 و 3 گلوکاناز و بتا 1 و 4 گلوکاناز در تمامی گونه ها شد و بیشترین میزان فعالیت هر دو آنزیم مربوط بهT. brevicampactom و T. virens بود که میزان فعالیت آنزیم بتا 1 و 3 گلوکاناز به ترتیب معادل U/mg protein 31/2 و 73/1 مربوط به تیمار گلیسرین، U/mg protein 47/4 و 91/3 مربوط به تیمار هیف. sojae P بود و میزان فعالیت آنزیم بتا 1 و 4 گلوکاناز مربوط به این دو گونه به ترتیب U/mg protein66/0 و 86/0در تیمار حاوی گلیسرین و U/mg protein 72/1 و 72/1 در تیمار حاوی میسلیوم فیتوفتورا در محیط کشت بود. جهت بررسی اثر گونه های تریکودرما بر شدت بیماری پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه سویا در شرایط گلخانه در خاک سترون و در مرحله سه برگی (v1) در قالب دو طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار شامل شاهد سالم، شاهد آلوده، هر کدام از گونه های تریکودرما به علاوه عامل بیماری و سبوس گندم به علاوه عامل بیماری در سه تکرار انجام گرفت. در این بررسی موفقترین گونه ها در کنترل بیماری، کاهش شدت بیماری و کاهش درصد مرگ گیاهچه در گلخانه T. orientalis، T. brevicompactum و T. spirale بودند.
    کلیدواژگان: آنزیمهای بتا 1 و 3 گلوکاناز و بتا 1 و 4 گلوکاناز
  • بررسی تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی اروینیاهای پکتولیتیک جدا شده از میزبان های زینتی در بخش هایی از شمال ایران
    ساره بقایی راوری، مسعود شمس بخش صفحه 217
    طیف وسیعی از باکتری های پکتولیتیک سبب خسارت به گیاهان زینتی می شوند. شناسایی دقیق عامل بیماری و بررسی تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی باکتری ها، برای اعمال روش های کنترل مؤثر، ضروری است. تعداد 38 جدایه باکتری از برگ و قسمت های گوشتی گیاهان زینتی از گلخانه های مختلف استان های گیلان، گلستان، شرق مازندران و شهر مشهد جداسازی شد. جدایه ها از نظر ویژگی های فنوتیپی، بیماری زایی، نقوش الکتروفورزی پروتئین های سلولی و انگشت نگاری DNAی ژنومی مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس خصوصیات فنوتیپی افتراقی، جدایه ها در جنس های Pectobacterium، Dickeya و بینابین آنها قرارگرفتند. در آنالیز عددی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی افتراقی، جدایه های منتسب به جنس های بالا در 12 گروه دسته بندی شدند. جدایه های گیاهان زینتی در الگوی پروتئین های سلولی متنوع بودند. این روش در دسته بندی مقدماتی جدایه ها مفید بود. با به کارگیری آغازگرهای ERIC، REP و BOX، قطعات DNA ی ژنومی جدایه های نماینده به همراه 11 جدایه استاندارد تکثیر و الکتروفورز گردید. بر اساس الگوی به دست آمده از هر سه آغازگر، جدایه های گیاهان زینتی با اختلاف زیادی در کنار استانداردها گروه بندی شدند. به نظر می رسد rep- PCR در گروه بندی جدایه های اروینیای پکتولیتیک از قابلیت کافی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: لکه برگی، پوسیدگی نرم، گیاهان زینتی، rep، PCR
  • صفحه 235
    در بهار سال 1382 یک بیماری لکه برگی روی بوته های خاکشیر وحشی یا تلخ (Sisymbrium irio) در منطقه پلور استان تهران دیده شد. لکه ها مدور تا نامنظم، قهوه ای تا سیاه رنگ، نکروزه، به قطر نیم تا یک و نیم میلی متر و اغلب دارای هاله سبز کمرنگ تا زرد بودند. با کشت نمونه های آلوده روی محیط آگار غذایی حاوی ساکارز، یک سودوموناس لوان مثبت جدا گردید.جدایه ها در محیط Kings B تولید رنگدانه سبز فلورسنت کردند. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی جدایه ها شباهت بسیار بالایی با پاتووار Pseudomonas syringae pv. maculicolaنشان دادند. جدایه ها در خاکشیر وحشی بیماری زا بوده و برخی توانایی تولید زهرابه کروناتین را داشتند. با انجام واکنش زنجیره ای پلی مراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن cfl در همه جدایه ها یک قطعه 690 بازی تکثیر گردید. نقوش الکتروفورزی پروتئین های سلولی جدایه ها به جدایه های استاندارد P. s. pv. maculicola و P. s. pv. tomato شبیه بود. در الگوی انگشت نگاری DNA حاصل از rep-PCR با استفاده از آغازگرهای REP-PCR، BOX-PCR وERIC-PCR جدایه ها با دو پاتووار مذکور حدود 20 درصد شباهت داشتند. براساس مجموع ویژگی های فتوتیپی، بیماری زایی و ژنوتیپی می توان باکتری عامل لکه برگی در خاکشیر وحشی را، به عنوان جدایه های غیر عادی P. s. pv. maculicola و یا احتمالا پاتووار جدیدی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: خاکشیر تلخ، لکه برگی باکتریایی و Pseudomonas syringae pv، maculicola
  • محمد زکی عقل، کرامت الله ایزدپناه صفحه 249
    به منظور تعیین ویروئیدهای مو در فارس نمونه برداری از تاک های دارای علائم مختلف یا بدون علائم در چند نقطه انجام شد. از بافت برگ نمونه ها نوکلئیک اسید کل استخراج و با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ویروئیدهای گزارش شده مو، با روش RT-PCR بررسی شد. محصول پی سی آر پس از همسانه سازی تعیین ترادف شد. نتایج نشان داد که تاک های مورد بررسی به ویروئیدهای لکه زرد شماره 1 مو (GYSVd1)، لکه زرد شماره 2 مو (GYSVD2)، کوتولگی رازک (HSVd) و ویروئید استرالیایی مو (AGVd) آلوده هستند. بیشترین میزان آلودگی در نمونه ها مربوط به GYSVd1 و کمترین آن مربوط به AGVd بود. در هیچ موردی آلودگی به ویروئید اگزوکورتیس مرکبات دیده نشد. جدایه های GYSVd1 از لحاظ ترادف و ساختمان ثانویه ناحیه بیماری زایی مشابه اعضای تیپ دوم این ویروئید و همراه با علائم لکه زرد بودند. در آلودگی توام این ویروئید با ویروس برگ بادبزنی مو بر شدت علائم افزوده می شد. در ساختمان ثانویه جدایه های GYSVd2 و HSVd بیشترین تفاوت با سایر جدایه ها در نواحی بیماری زایی و انتهای سمت چپ مشاهده شد. ویروئید استرالیایی مو (AGVd) برای اولین بار از ایران گزارش می شود. جدایه ایرانی این ویروئید دارای خصوصیات بیولوژیکی و مولکولی متفاوتی نسبت به سایر جدایه ها و بیشترین تفاوت آن مربوط به ساختمان ثانویه ناحیه بیماری زایی بود.
    کلیدواژگان: ویروئیدهای مو، ویروئید لکه زرد مو، ویروئید کوتولگی رازک، ویروئید استرالیائی مو، مو
  • حبیب الله چاره گانی، اکبر کارگر بیده، حبیب الله حمزه زرقانی صفحه 263
    تاثیر سطوح مختلف عناصر پر مصرف نیتروژن و فسفر و کم مصرف روی و آهن بر فعالیت نماتود مولد غده گونه Meloidogyne javanica روی خیار رقم Super Amelia، در شرایط گلخانه مطالعه گردید. در این مطالعه از سطوح انتخابی صفر، 50، 100، 200 و 400 میلی گرم نیتروژن و صفر، 25، 50 و 100 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک، به ترتیب از منابع کودهای اوره و سوپرفسفات تریپل، هم چنین سطوح صفر، 5/2 و 5 میلی گرم روی و صفر، 5/2 و 5 میلی گرم میلی گرم آهن در کیلوگرم خاک، به ترتیب از منابع سولفات روی و سکوسترین آهن در دو آزمایش مستقل استفاده گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در پنج تکرار، با کشت سه عدد بذر خیار درون گلدان های پلاستیکی 5/1 کیلوگرمی حاوی خاک مزرعه انجام شد. مایه زنی نماتود در مرحله شش برگی گیاه با افزودن پنج تخم و لارو سن دو در گرم خاک (7500 تخم و لارو سن دو در هر گلدان) انجام و 45 روز پس از مایه زنی شاخص های رشدی گیاه و نماتود اندازه گیری شد. نتایج نشان داد استفاده از 100 میلی گرم نیتروژن و 100 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک از منابع اوره و سوپرفسفات تریپل، پنج میلی گرم روی و 5/2 میلی گرم آهن در کیلوگرم خاک از منابع سولفات روی و سکوسترین آهن، علاوه بر افزایش شاخص های رویشی گیاه، باعث کاهش شاخص های نماتود شامل تعداد کیسه تخم و تخم، گال و شاخص گال گردید.
    کلیدواژگان: اوره، سکوسترین آهن، سوپرفسفات تریپل، سولفات روی، کنترل، نماتود انگل گیاهی
  • صفحه 275
    در این تحقیق، اثر ماده محرک سیستم های دفاعی گیاه با نام بیون (Acibenzolar-S-methyl، Bion) بر شدت بیماری سوختگی آتشی (آتشک) در سیب رقم Golden delicious بررسی شد. سویه های باکتری Erwinia amylovora از نمونه های آلوده مناطق قزوین، مشهد، نیشابور و کرج جداسازی و پس از شناسایی، مخلوط چهار سویه به عنوان مایه تلقیح به کار برده شد. گیاهچه های سیب در محیط MS حاوی BAP و NAA، با بیون، استرپتومایسین و آب مقطر محلول پاشی و سپس به دو روش ته بر کردن ساقه و برش برگ، مایه زنی شدند. براساس نتایج، مایه زنی با ته بر کردن بلایت شدیدتری ایجاد کرد. تیمار بیون بدون بروز اثر مستقیم باکتری کشی، شدت بلایت را در سطح قابل رقابتی با استرپتومایسین کاهش داد. بر این اساس، به نظر می رسد ماده محرک بیون بتواند در کنترل بیماری آتشک در سیب رقم گلدن دلیشز که رقم غالب کشور است، مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: آتشک، Acibenzolar، S، methyl، سیب گلدن دلیشز
  • سکینه نعیم امینی، حبیب عباسی پور، سیروس آقاجان زاده، عباسعلی زمانی صفحه 279
    طی بررسی های انجام شده در رابطه با دینامیسم جمعیت و توزیع فضایی بالشک دراز اندام چای، (Pulvinaria floccifera (Westwood) (Hemi.: Coccidae))، از باغ های چای شهرستان تنکابن واقع در غرب مازندران در طول سال های 87-1388، در تعدادی از نمونه های جمع آوری شده از باغ های شعیب کلایه و بالابند بالشتک های آلوده به بیمارگری مشاهده شدند که روی آنها را ریسه های سفید حاوی پریتیسیوم های فلاسکی شکل نارنجی رنگ فرا گرفته بود. ریسه ها و پریتیسیوم ها به صورت جداگانه در محیط PCAتحت شرایط ایزوله کشت داده و در انکوباتور با دمای 25-24 درجه سانتی گراد نگه داری شدند. پرگنه ها خالص سازی و نوک ریسه شده، پس از 10 روز برای شناسایی به بخش رستنی های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور نزد آقای دکتر زارع فرستاده شد. نمونه های بیمارگرهای جمع آوری شده عبارت بودند از:Lecanicillium muscarium (Petch Zare & W. Gams)، Lecanicillium lecanii (Zimmerm. Zare & W. Gams). هم چنین پریتیسیوم های جمع آوری شده متعلق به فرم جنسی این قارچ حشره خوار یعنی Torrubella cf. conferagosa بودند. پرگنه های حاصل از کشت پریتیسیوم ها متعلق به گونه L. lecanii است. بنابراین آنامورف این تلئومورف محسوب می شود. قارچ L. lecanii، با پرگنه مایل به زرد و قطر 15-25 میلی متر پس از 10 روز، تولید فیالیدهای نسبتا کوتاه، به صورت منفرد یا حلقه 6 تایی مستقیما روی ریسه پروستریت می کند. کنیدیوفورها به صورت ثانویه روی فیالیدهای قبلی تشکیل می شوند. کنیدیوم ها هم شکل و هم اندازه، نوعا بیضوی کوتاه، در راس فیالیدها دیده می شوند. کریستال های هشت وجهی وجود دارند (زارع، ر. و گمس، و. 1383. رستنی ها، شماره 3. صفحات 66 و70). قارچ L. muscarium، با کلنی نسبتا فشرده، سفید، کرم یا زرد کمرنک و قطر 14-30 میلی متر پس از 10 روز، فیالیدهایی بلندتر از L. lecanii تولید می کند. کنیدیوم ها در راس فیالیدها، بیضوی تا کمی استوانه ای، متفاوت در شکل و اندازه، بلندتر و باریک تر از کنیدی های L. lecanii هستند. کریستال های هشت وجهی معمولا وجود دارند (زارع، ر. و گمس، و. 1383. رستنی ها، شماره 3. صفحات 66 و 70). این گونه با شماره IRAN 1650C در مجموعه قارچ های ایران نگه داری می شود. قارچTorrubiella cf. conferagosa، با میسیلیوم نازک، سفید تا کرم شیری، بالشتک ها را می پوشاند. پریتسیوم های تخم مرغی شکل نارنجی مایل به قرمز یا زرد مایل به قرمز، به صورت پراکنده یا مجتمع روی بدن بالشتک درازاندام، به صورت سطحی یا اندکی در قاعده میسیلیوم ها جای می گیرند. آسک ها استوانه ای شکل، با دیواره نازک اند و در راس ضخیم شده اند. آسکوسپورها نخی شکل و چند بندی اند) Mains، E. B. 2009. Mycologia، 41(3): 301-303. نمونه جمع آوری شده در مجموعه قارچ های ایران با شماره14441F نگه داری می شود.
  • امین خوانچه زر، کرامت ایزد پناه، محمد صالحی، سیدمحسن تقوی صفحه 281
    جدایه های Spiroplasma citri براساس تحرک الکتروفورزی پروتئین و RFLP ژن اسپیرالین به پنج گروه تقسیم شده اند (Foissac et al. 1996). در این گزارش دو جدایه جدید S. citri که واجدشرایط برای پایه گذاری گروه ششم هستند معرفی می گردد. پیش از این آلودگی S. citri در گیاه کنجد گزارش شده بود (Salehi and Izadpanah 2002). نمونه های زنجرک ناقل (Salehi et al.1993) آلوده بهS. citri از مناطق مختلف استان فارس جمع آوری شدند. حشرات ناقل آلوده (Circulifer haematoceps) جهت انتقال S. citri روی گیاه پروانش (Catharanthus roseus) نگه داری شدند. وجود آلودگی در نمونه های گیاهی جمع آوری شده از باغ ها و گیاهانی که توسط زنجرک ناقل و در شرایط گلخانه آلوده شده بودند با استفاده از آنتی سرم محلی که بر علیه جدایه S. citri تهیه شده بود تایید شد. محیط LD10(Lee and Davis 1984) جهت جداسازی بیمارگر از نمونه های آلوده مورد استفاده قرار گرفت. واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از جفت آغازگر F1R1 (TAATTTTAATAACATTTGCTT3، - 5 3 5-GTTCTAAATAAGAAAAAGTTT-) که ژن اسپیرالین را تکثیر می کند انجام شد. محصول PCR در باکتری E. coli همسانه سازی وتعیین ترادف گردید. آنالیز RFLP ژن اسپیرالین نشان داد که اکثر جدایه های S. ctri در گروه یک قرار می گیرند اما دو جدایه اسپیروپلاسما که از زنجرک Circulifer haematoceps از مزارع کنجد جدا شده بودند با هیچ یک از این پنج گروه تطابق نداشتند. ژن اسپیرالین در هر دو جدایه (Acc. No. FJ755921 and FJ755922.) دارای 93 درصد همولوژی با جدایه GII3بود و توانایی رمزگذاری 244 آمینو اسید را داشت. این در حالی است که جدایه های گروه یک تا چهار تعداد 241 و جدایه گروه پنج 242 آمینو اسید را رمزگذاری می کنند. از طرف دیگر آنالیز RFLP ژن اسپیرالین نشان داد که این دو جدایه دارای یک جایگاه برشی اضافی با آنزیم MboIدر موقعیت نوکلئوتید شماره 456 به همراه تغییر در موقعیت دیگر جایگاه های برشی می باشد. این نتایج با الکتروفورز پروتئین در ژل آکریل آمید مورد تایید قرار گرفت. اندازه پروتئین اسپیرالین در این دو جدایه kDa8/22 بوددر حالی که اندازه این پروتئین در جدایه پالمیر kDa 32 و در جدایه های گروه های یک تا چهار kDa 5/28- 24 گزارش شده است. بنابراین با توجه به داده های موجود (Foissac et al. 1996) این دو جدایه را می توان در یک گروه جداگانه (گروه شش) قرار داد.
|
  • STUDY ON PATHOTYPES DIVERSITY AND VIRULENCE FACTORS OF Puccinia triticina ERIKSSON, THE CAUSAL AGENT OF WHEAT BROWN RUST IN IRAN
    Page 187
    Leaf rust of wheat caused by Puccinia triticina Eriksson occurs annually in different parts of Iran. Samples of Puccinia triticina were collected from rust-infected wheat leaves from different regions of Iran during 2007-2008 cropping seasons. Fifty one isolates were collected from different parts of Iran. Purification, inoculation and multiplication of isolates were conducted at the seedling stage of susceptible Bolani, under green house conditions. After inoculation on the seedlings of brown rust of wheat near isogenic lines, a total of fifty one pathotype were identified based on Avirulenve/Virulence formula. In two years some collected isolates showed similar virulence phenotypes included: TKTT, PKTT, PJTT, PHRR, PKRT, PHRT, PGTT and TCTT and the others were unique. Marivan I and Avaz II isolates showed the most virulence and Gorgan II was the least virulence in 2007. In 2008, Borojerd I and Ardebil I showed the more aggressive and Ahvaz II was the least. Among all the collected isolates during two years no virulence were detected on plants with Lr9, Lr19, Lr25 and Lr28 resistance genes. Eight and six clusters were identified based on drawn denderogram at 0.76 cutting line in 2007 and 2008, respectively.
  • Page 203
    In this present study the antagonistic effect of culture filtrate metabolites of twelve Trichoderma species including: Trichoderma ceramicum, T. virens, T. pseudokoningii, T. koningii, T. koningiosis, T. atroviridae, T. viridescens, T. asperellum, T. harzianum, T. orientalis., T. brevicompactum and T. spirale was studied on Phytophthora sojae zoospore production and activity rate of β-1, 3-glucanase and β-1, 4-glucanase enzymes of all species in relation to degradation of Phytophthora cell wall used in laboratory condition. In final tests, the biocontrol effect of Trichoderma species on Phytophthora root rot of soybean in greenhouse, was also studied. To analyze the effects of culture filtrates on the zoospore production at concentrations of 0. 5, 1, 5, and 10 percent the culture were used in sterile deionized distilld water. To compare the effect of two types of carbon source on production of hydrolytic enzymes by Trichoderma, activity rate of β-1, 3-glucanase and β-1, 4-glucanase enzymes of all species were evaluated in presence of glycerol and P. sojae - hyphe as the carbon source in Wiendling’s medium. The results showed that culture filtrates of all species inhibited of zoospore production. Different concentration had different inhibition effects. The most inhibition effects was obtained from T. virens and T. brevicampactom culture filtrates. The results of enzyme assays showed that using Phytophthora - hyphe in medium increased the β-1, 3-glucanase and β-1, 4-glucanase enzyme activities compared with glycerol in all Trichoderma species. The highest activity rates for both enzyme obtained from T. brevicompactum and T. virens which for β-1, 3-glucanase in glycerol treatment were 2. 31 and 1. 73 U/mg protein and in P. sojae hyphe treatment were 4. 47 and 3. 91 U/mg protein. The activity rate of β-1, 4-glucanase was 0. 66 and 0. 86 U/mg protein in glycerol treatment and 1. 72 and 1. 72 U/mg protein in P. sojae hyphe treatment. To study the biocontrol effect of Trichoderma species on the soybean root rot severity, a completely randomized design was used with 15 treatments including each Trichoderma species cultured on wheat bran plus disease agent in sterile soil, at the trifoliolate stage (v1) of soybean (Wiliams cultivar), health control and disease control in the same kind soil, with three replicates at greenhouse condition. T. orientalis، T. brevicompactum and T. spirale showed the most effects on the disease severity reduction, damping of reduction and the growing factor promotion.
  • PHENOTYPIC AND GENOTYPIC DIVERSITY OF PECTOLYTIC ERWINIAS ISOLATED FROM ORNAMENTAL HOSTS IN SOME NORTHERN PARTS OF IRAN
    Page 217
    A wide range of pectolytic bacteria inflict damages in ornamental plants. Accurate identification and determination phenotypic and genotypic variation in populations of these bacteria are necessary to implement effective control methods. Thirty-eight isolates of leaf and fleshy parts of ornamental plants from different greenhouses in Guilan, Golestan, East of Mazandaran and Mashhad were collected. The phenotypic features, electrophoretic pattern of cell proteins and DNA fingerprints of the isolates were studied. According to the differential phenotypic characteristics, the isolates were assigned to Pectobacterium, Dickeya and Intermediate species. In numerical analysis of biochemical and physiological features, the isolates were divided to 12 groups. The cell protein pattern of the isolates was diverse and was only useful for preliminary grouping of the isolates. Genomic DNA fragments of representative isolates and eleven references strains were amplified with ERIC, BOX and REP primers. According to the combined dendrogram of the rep-PCR electrophorograms, the isolates were clustered to several groups at a low level of similarity to the reference strains. It seems that rep-PCR is not a useful approach for differentiation of pectolytic erwinias at species or subspecies levels.
  • Page 235
    During spring 2002, wild rocket (Sisymbrium irio) plants showing leaf spot symptoms were observed in Polor Tehran province. The spots were 0.5-1.5 mm in diameter, circular to irregular brown to black, and necrotic, surrounded by faint to conspicuous chlorotic halos. A levan positive pseudomonad was isolated from the symptomatic leaves on sucrose nutrient agar (NAS). The bacterium produced fluorescent pigment on medium B of Kings B medium. From the results of biochemical and physiological characteristics, the causal bacterium was identified as a pathovar of Pseudomonas syringae. Pathogenicity of selected strains was confirmed by inoculation of wild rocket with bacterial suspension of several strains isolated from wild. In electrophoretic profile of cell proteins the strains were, partially similar to the pathotype strains of Pseudomonas syringae pv. maculicola and P. s. pv. tomato. PCR amplification with the cfl primers yielded the expected 690 bp fragment from all strains. In ERIC-BOX and REP- PCR, the fingerprints of the strains from wild rocket showed 20% similarity to those of the standard strains of P. s. pv. maculicola and P. s. pv. tomato. Nevertheless, based on their overall characteristics the strains isolated from leaf spot on S. irio may be regarded as atypical strains of P. s. pv. maculicola, pending result of further genotypic analysis.
  • Page 249
    Grapevines in several locations in Fars province were sampled and tested for the presence of viroids. Total nucleic acid was extracted from leaves and subjected to RT-PCR using specific primers for reported grapevine viroids. PCR products were cloned and sequenced. Results showed that sampled vines were infected with Grapevine yellow speckle viroid 1 (GYSVd1), Grapevine yellow speckle viroid 2 (GYSVd2), Hop stunt viroid (HSVd) and Australian grapevine viroid (AGVd). GYSVd1 was the most abundant viroid while AGVd was the least frequent. No sample was found infected with citrus exocortis viroid. Iranian isolates of GYSVd1 were similar to the symptom inducing isolates of GYSVd1 and were associated with yellow speckle symptoms in the infected vines. However, severity of symptoms increased in the mixed infection with Grapevine fanleaf virus. Iranian isolates of GYSVd2 and HSVd were different from other isolates of these viroids in pathoginicity and left terminal domains. AGVd is reported for the first time from Iran. It is different from the known isolates of the viroid in biological and molecular properties.
  • Page 263
    Effect of different levels of nitrogen, phosphorus, iron and zinc on the activity of root-knot nematode (Meloidogyne javanica) on cucumber, cultivar Super Amelia, and the vegetative growth indices of the host plant, was investigated under greenhouse conditions. Combination of levels 0, 50, 100, 200 and 400 mg/kg of soil of nitrogen and 0, 25, 50 and 100 mg/kg of soil of phosphorous, from urea and triple superphosphate sources, respectively, also combination of 0, 2.5 and 5 mg/kg of soil of zinc and iron, from zinc sulfate and Fe-chelat sources, respectively were tested in 1.5 kg pots filled with field soil, in two independent experiments The experiments were done in randomized complete block designs, each with five replicates. Each pot was inoculated with five eggs or juvenile two/gram of soil, at six-leaf stage of plant. The results showed that application of 100 mg of nitrogen and 100 mg of phosphorus per kg of soil, also five mg of zinc and 2.5 mg iron per kg of soil caused a significant increase in the plant shoot length, shoot fresh and dry weight. The number of eggs, egg masses and galls were also decreased.
  • Page 275
    In this research, the effect of a defense elicitor, Bion ® (Acibenzolar-S-methyl) on fire blight disease in apple cv. Golden delicious was evaluated. Erwinia amylovora strains were isolated from blighted samples collected from Karaj, Qazvine, Mashhad and Neishabur. After identification using biochemical/ physiological tests and PCR, a mixture of four strains was used as inoculum. Golden delicious plantlets were propagated in MS medium supplemented with BAP and NAA and sprayed with Bion, distilled water and streptomycin and inoculated using two different methods. Based on the result, inoculation using shoot cutting method resulted in a higher blight severity than leaf cutting method. Having no bactericidal activity, Bion treatment reduced fire blight severity at a level comparable to streptomycin. Accordingly, it is conculded that Bion elicitor can control fire blight in the most prominent apple cultivar of the country, cv. Golden delicious.
  • Page 279
    In the course of studies on population dynamics and spatial distribution of the tea cottony scale, Pulvinaria floccifera (Westwood) (Hemi.: Coccidae) in the tea gardens of Tonekabon (west of Mazandaran), in 2008-2009, infected cottony scales were found with hyphae and orange-flask shaped perithecia. They were grown separately on PCA and kept under isolated conditions and in incubator at 24-25ºC. After 10 days they were sent to Plant Protection Research Institute of Iran for further investigation. The collected pathogens were as follows: Lecanicillium muscarium (Petch Zare & Gams), Lecanicillium lecanii (Zimmerm. Zare & Gams). Lecanicillium lecanii: Colonies reach 15-25 mm in diam. in 10 days, being rather compact, yellowish white, with deep yellow reverse. Phialides which are relatively short, 11-20(-30)× 1.3-1.8 µm, aculeate and strongly tapering, are produced singly or in whorls of up to 6 directly on prostrate hyphae, or on short, more or less erect conidiophores. They are sometimes also produced secondarily on the previous phialides. Conidia are formed in heads at the apex of the phialides, typically short-ellipsoidal, 2.5 -3.5(-4.2) ×1-1.5µm, homogeneous in size and shape. Octahedral crystals are also present. Lecanicillium muscarium: Colonies reaching (14-) 25-30 mm in diam in 10 days, being rather compact, white, with cream-coloured to pale yellow (rarely yellow) or uncolored reverse. Phialides are produced directly on prostrate hyphae or on secondary branches. Secondary branches are less frequent than in L. lecanii. Phialides are generally longer than those of L. lecanii and less tapring, measuring (15-) 20-35× 1.0-1.7 µm. Conidia, are produced in globose heads, ellipsoidal to subcylindrisal, more irregular in size and shape, longer and narrower than in L. lecanii, measuring (2-)2.5-5.5(-6)×1-1.5(-1.8)µm. Octahedral crystals commonly present (IRAN 1650C). Torrubiella. cf. conferagosa: Mycelium is thin, white to cream color, covering scale insect and extending slightly beyond on the substratum, slightly tufed, pulverulent; perithecia are irregularly scattered to crowded over the scale, superficially or slightly embedded at the base in the mycelium. Asci are ovoid and cylindrical, and ascospores are filiform (IRAN 14441F).
  • Page 281
    Strains of Spiroplasma citri have been classified into five groups based on electrophoretic mobility (EM) of spiralin protein and RFLP analysis of spiralin gene (Foissac et al. 1996). In the present study, two isolates of S. citri qualifying for formation of a sixth group are reported. Infection of sesame plants by S. citri has been reported previously (Salehi and Izadpanah 2002). Samples of vector (Circulifer haematoceps) leafhoppers (Salehi et al.1993) were collected in various regions in Fars province of Iran. The insects were caged on periwinkle (Catharanthus roseus) plants. Presence of S. citri in collected plant samples and vector-inoculated plants was verified by ELISA using a locally produced polyclonal antiserum against a citrus isolate of S. citri. ELISA-positive samples were used to isolate S. citri in culture medium LD10 (Lee and Davis 1984). S. citri grown in culture was used to amplify spiralin gene by PCR using specific primer pair F1/R1 (5´ -TAATTTTAATAACATTTGCTT-3´/5-´ GTTCTAAATAAGAAAAAGTTT-3´). The amplified products were cloned in E. coli and sequenced. RFLP analysis showed that most isolates fell into group I of S. citri strains but two isolates originally obtained from C. haematoceps in a sesame field and propagated in periwinkle (Catharanthus roseus) did not match any of the five groups. The spiralin gene in both isolates (Acc. No. FJ755921 and FJ755922.) had only 93 percent homology with that of GII3 strain and could code for 244 amino acids (aa) instead of 241 aa in strains of groups 1-4 and 242 aa in a group 5 (Palmyre) strain. RFLP analysis showed that the leafhopper isolates had one additional MboI restriction site at nucleotide 456 plus changes in the position of certain other restriction sites. These results were confirmed by electrophoresis in polyacrylamide gel in which the spiralin protein from both insect isolates showed a different EM and banded at 28.8 kDa compared to 32 kDa for palmyre isolate and 24-28.5 reported for groups 1-4. By the current criteria (Foissac et al. 1996) the two new isolates qualify for forming a new group (group 6) of S. citri strains from Iran.