فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و نهم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و نهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 279
    انگومک یا گموز مهم ترین بیماری پسته در ایران است که یکی از عوامل اصلی آن شبه قارچ اامیست Phytophthora pistaciae می باشد. به منظور بررسی واکنش ارقام مختلف پسته ایرانی در برابر P. pistaciae، جدایه هایی از این بیمارگر از درختان پسته آلوده به انگومک از مناطق پسته کاری استان های یزد و کرمان در سال های 1388 و 1389 جداسازی شدند. این جدایه ها با استفاده از خصوصیات ریخت شناختی و ژنوم ریبوزومی شناسایی و بیماری زایی آنها تایید گردید. گیاهچه های پنج ماهه ارقام پسته سرخس، بادامی ریز زرند، قزوینی، کله قوچی، احمدآقایی، اوحدی، خنجری دامغان و فندقی با جدایه های مختلف بیمارگر مایه زنی شدند. ارقام آلوده به منظور مشاهده علائم بیماری به مدت شش ماه مورد بررسی قرار گرفته، درصد نهال های مرده، وزن تر و خشک ریشه و شاخساره، ارتفاع گیاه و درصد کلنیزه شدن ریشه تعیین شد. نتایج این آزمایش با استفاده از آزمایش فاکتوریل با در نظر گرفتن دو فاکتور رقم و جدایه به ترتیب با هشت و سه سطح و سه تکرار برای هر ترکیب، در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد واکاوی آماری قرار گرفت. هیچ تفاوت معنی داری در بین خصوصیات بیماری زایی جدایه های مطالعه شده بیمارگر مشاهده نگردید. مقایسه درصد مرگ و میر نشان داد که بیشترین درصد مرگ و میر مربوط به رقم سرخس (80%) و کمترین آن مربوط به رقم بادامی ریز زرند (15%) بود؛ در حالی که در رقم قزوینی هیچ مرگ و میری دیده نشد. مشاهدات نشان داد که ارقام مختلف از لحاظ حساسیت ریشه هایشان نسبت به کلنیزه شدن توسط بیمارگر متفاوت هستند و بیشترین و کمترین میزان آن به ترتیب مربوط به رقم سرخس و قزوینی است. رقم سرخس بیشترین (45%) و رقم بادامی (12%) و قزوینی کمترین (8%) کاهش ارتفاع را نسبت به گیاهان شاهد داشتند. بررسی وزن تر و خشک شاخساره و ریشه گیاهان نیز نشان داد که بیمارگر توانایی کاهش وزن بافت گیاهی را داشته و این کاهش در مقایسه با شاهد در رقم سرخس نسبت به سایر ارقام بیشتر بود. در کل، بر اساس شاخص های مورد بررسی، ارقام پسته قزوینی و بادامی ریز زرند نسبت به سایر ارقام مقاومت بالاتری داشته، در مقابل، رقم سرخس بیشترین حساسیت را نشان داد. طبق نتایج به دست آمده گرچه دمای بهینه بیماری زایی در رقم حساس سرخس 30 درجه سانتی گراد محاسبه شد، به نظر می رسد که دامنه دمایی 25 تا 30 درجه سانتی گراد به خوبی در پیشرفت بیماری موثر است.
    کلیدواژگان: ارقام، دمای بیماری زایی، پسته، انگومک، گموز، Phytophthora pistaciae
  • صفحه 297
    جنس Helicotylenchus با حدود 250 گونه توصیف شده یکی از بزرگ ترین و رایج ترین جنس های راسته Tylenchida یا فوق بالاخانواده Tylenchomorpha به شمار می آید. به منظور شناسایی گونه های این جنس، طی سال های 1387-1389، بیش از 500 نمونه خاک و ریشه گیاهان از مناطق مختلف ایران جمع آوری گردید. پس از استخراج و انتقال نمونه ها به گلسیرین، اسلایدهای میکروسکپی دائمی تهیه شده و با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین دیجیتالی و لوله ترسیم، اندازه گیری های لازم انجام و تصاویر آنها رسم گردید. در این بررسی علاوه بر 15 گونه از 26 گونه گزارش شده قبلی جنس Helicotylenchus، تعدادی گونه دیگر جداسازی و شناسایی شدند. در بین گونه های شناخته شده گونه های H. insignis، H. falcatus و H. indicus به دلیل وجود شباهت های ریخت سنجی و ریخت شناسی همراه با H. egyptiensis در دو گروه مورد بحث قرار گرفته اند. در گروه اول که دم معمولا دارای زائده شکمی کوتاه تر از دو حلقه بدن است، سه گونه H. indicus، H. insignis و H. falcatus و در گروه دوم که دم دارای زائده شکمی مساوی یا بلند تر از عرض دو حلقه ی بدن می باشد، گونه H. egyptiensis قرار دارد. شباهت اندازه ها و مشخصات ریخت سنجی نماتودهای گروه اول در حدی است که برخی نماتودشناسان دو گونه H. insignis و تعدادی گونه دیگر را با H. indicus هم نام کرده اند. اما بعضی ویژگی های ریخت شناسی مانند شکل و جهت گره های استایلت که از فاکتورهای مهم تمایز برخی گونه های Helicotylenchus محسوب می شود در آنها متفاوت است. در گونه H. indicus جهت گره ها کاملا به سمت انتهای بدن متمایل بوده و آن را از گونه های نزدیک جدا می کند. در گونه H. egyptiensis نیز انتهای دم غالبا تیز است. گونه های H. insignis و H. falcatus که برای فون نماتدهای ایران جدید هستند، شرح داده شده و شرح کامل تری از گونه های H. egyptiensis و H. indicus که قبلا از ایران گزارش شده اند ارائه می شود.
    کلیدواژگان: شناسایی، فون، ریخت شناسی، Tylenchoidea، Tylenchida، Tylenchomorpha
  • صفحه 317
    قارچ Sclerotium rolfsii یک عامل بیماری زای خاک برد است که سبب پوسیدگی ریشه در دامنه وسیعی از محصولات کشاورزی می شود. این تحقیق طی سال های 90 و 91 به منظور بررسی ساختار جمعیت این قارچ در استان گیلان انجام گرفت. گروه های سازگار میسلیومی برای 92 جدایه خالص سازی شده از 12 میزبان گیاهی مختلف، بر اساس واکنش ناسازگاری و تشکیل ناحیه بازدارندگی، روی محیط PDA تعیین شد. در حالت سازگار، میسلیوم جدایه ها در هم ادغام شدند اما در ناسازگاری میسلیومی، مرز مشخص در محل برخورد دو جدایه تشکیل و در اغلب موارد در دو طرف این ناحیه، سختینه تشکیل شد. از طرفی عرض مرز تشکیل شده بین جدایه های ناسازگار مختلف، متفاوت بوده و بین 5-1 میلی متر اندازه گیری شد. با استفاده از این روش، شش گروه سازگار میسلیومی به اسامی MCG1، MCG2، MCG3، MCG4، MCG5 و MCG6 در جمعیت قارچ شناسایی شدند. گروه سازگار میسلیومی MCG1 دارای بیشترین فراوانی از نظر تعداد جدایه و گروه سازگار میسلیومی MCG3 متنوع ترین گروه از لحاظ دامنه میزبانی در این استان بود. هم چنین براساس نتایج گیاه لوبیا بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون را دارا بود و هر شش گروه در این میزبان دیده شدند. آگاهی از تنوع ژنتیکی و شدت بیماری زایی جمعیت های محلی S. rolfsii آلوده کننده محصولات مختلف، عنصری کلیدی در جهت مدیریت بیماری های پوسیدگی اسکلروتیومی بخصوص هنگام استفاده از مقاومت میزبان و تناوب زراعی در یک ناحیه آلوده می باشد.
    کلیدواژگان: MCG، Athelia، هتروکاریون، گوجه فرنگی، لوبیا
  • صفحه 325
    طی مطالعه روی گونه های جنس Alternaria، از مزارع تحت کشت سیب زمینی در استان آذربایجان غربی در فصل زراعی 89-1388، اندام های هوایی مشکوک به آلودگی توسط قارچ های جنس آلترناریا جمع آوری و مورد مطالعه قرار گرفتند. در مجموع 141 جدایه متعلق به جنس آلترناریا جداسازی و خالص سازی شد. بر اساس مشخصات ریخت شناسی جدایه های مورد مطالعه، 9 گونه شاملA. alternata، A. broussonetiae، A. destruens، A. dumosa، A. interrupta، A. rhadina، A. solani، A. soliaegyptiaca و A. tenuissima شناسایی شدند. از میان آنها گونه های A. solani، A. alternata A. tenuissima، A. interrupta، و A. dumosa قبلا از روی سیب زمینی در ایران گزارش شده بودند و سه گونه broussonetiae. A A. soliaegyptiaca، وA. rhadina در این مطالعه برای فلور قارچی ایران جدید بوده و برای اولین بار از سیب زمینی در دنیا جداسازی گردیدند. گونه A. destruens هم که قبلا از ایران نام برده شده بود، برای اولین بار از روی سیب زمینی گزارش می شود. مطالعات بیماری زایی جدایه های گونه های شناسایی شده روی سیب زمینی رقم Agria انجام گرفت و بیماری زایی جدایه ها با اجرای اصول کخ به اثبات رسید. تمامی جدایه های مورد مطالعه روی سیب زمینی بیماری زا بودند، اگر چه درجه بیماری زایی جدایه های متعلق به گونه های مختلف، بر اساس اندازه ناحیه نکروتیک اطراف محل تلقیح قارچ، با هم متفاوت بود. بیشترین فراوانی را گونه A. tenuissima و بیشترین درجه بیماری زایی را گونه های A. solani و A. tenuissima در میان جدایه های مورد مطالعه دارا بودند.
    کلیدواژگان: گونه های آلترناریا، بیماری زایی، سیب زمینی، آذربایجان غربی
  • صفحه 335
    گونه های تریکودرما، به دلیل ترشح بعضی آنزیم های کیتینازی، به عنوان عاملی مهم در کنترل بیولوژیک بیماری های گیاهی مورد استفاده قرار می گیرند. در سال های اخیر تولید و مصرف کودهایی تحت عنوان میکروالمنت های غذایی متداول شده است که کنترل بیولوژیک را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. در این تحقیق میزان فعالیت ویژه آنزیم کیتیناز چهار جدایه تریکودرما (هر جدایه از یک گونه) در محیط کشت مایع SM حاوی غلظت 100 پی پی ام ریزمغذی های منگنز و مس و غلظت های 100 و 500 پی پی ام ریزمغذی آهن مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد در میزان فعالیت آنزیم کیتیناز جدایه های مربوط به گونه های مختلف در ریزمغذی مصرفی تفاوت معنی دار وجود دارد. بیشترین میزان فعالیت ویژه آنزیم در جدایه های fn3، fn4، fn1 و Fn2 به ترتیب مربوط به گونه های T. brevicompactum، T. koningiopsis، T. arundinaceum وT. atroviride در محیط رشد یافته حاوی ریزمغذی منگنز، به ترتیب معادل 0048/0، 0045/0، 0043/0 و 0041/0 U/mg protein بود. در تمام جدایه های مورد بررسی میزان فعالیت ویژه این آنزیم در محیط حاوی سایر ریزمغذی ها نسبت به شاهد کاهش معنی داری نشان داد. در جدایه های مربوط به گونه های T. koningiopsis، T. arundinaceum وT. atroviride کمترین میزان فعالیت مربوط به محیط حاوی غلظت 500 پی پی ام ریزمغذی آهن به ترتیب معادل 0024/0، 0018/0 و 0019/0 U/mg protein و در جدایه T. brevicompactum حداقل فعالیت، در محیط حاوی ریزمغذی مس با میزان 002/0U/mg protein دیده شد. با توجه به نتایج این تحقیق، باید هنگام مصرف این ریزمغذی ها، تاثیر آنها روی صفات آنتاگونیستی جدایه های تریکودرما مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Trichoderma، بیوکنترل، کودها، میکروالمنت
  • صفحه 343
    برای بررسی امکان تشکیل کلامیدوسپور Phytophthora parsiana، بلوک هایی از کشت پنج روزه بیمارگر روی محیط های کشت PDA، WA، HSA، CMA و CV-8A و CA کشت شده و به مدت چهار روز در دمای اتاق قرار گرفتند. پس از رشد کامل، تشتک های پتری به پنج درجه سانتی گراد منتقل شده و به مدت یک سال به طور ماهیانه در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. هم چنین جهت بررسی کلامیدوسپور در بافت میزبان، ریشه و طوقه نهال های بادام و پسته آلوده به بیمارگر و نیز نهال های سالم از خاک خارج و پس از شست و شو در کیسه های پلاستیک حاوی ماسه سترون قرار داده شد و به مدت 12- 6 ماه در چهار درجه ی سانتی گراد نگهداری شده و هر ماه در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. برای این منظور در زیر هود قسمتی از ریشه یا طوقه از ماسه خارج و پس از شست و شو با آب به مدت یک ساعت در KOH 3% قرار گرفتند. سپس مقداری از ریشه روی لام تمیز قرار داده شده و یک قطره رنگ اسیدفوشین- لاکتوفنول روی آن ریخته و با فشار لامل، بافت ریشه به طور کامل له شد و در زیر میکروسکوپ به دقت مورد بررسی قرار گرفت. ریشه های حاوی اندام گرد و ضخیم مشکوک به کلامیدوسپور در یک بشر با 100 میلی لیتر آب مقطر سترون قرار داده شد و به مدت 72 ساعت در فریزر در دمای °C 20- نگهداری و پس از بیرون آمدن از این دما قسمتی از ریشه روی محیط کشت PARP کشت داده شد. با بررسی های دقیق میکروسکوپی، بیمارگر تحت شرایط آزمایشگاه تنها در محیط کشت جامد عصاره هویج-آگار (CA) قادر به تولید کلامیدوسپور بود اما در سایر محیط های کشت، بیمارگر هیچ اندام مشکوک به کلامیدوسپوری تولید نکرد. متوسط قطر کلامیدوسپور های تشکیل شده در محیط کشت CA، 7/29 میکرومتر با حداکثر قطر 1/33 و حداقل قطر 3/14 میکرومتر و متوسط دیواره آن ها 4/1 میکرومتر بود. در ریشه های آلوده نهال های بادام و پسته رقم سرخس نیز پس از چهار ماه نگهداری در این اندام ها توانایی رشد مجدد را روی محیط کشت PARP، پس از خروج از دمای20- درجه سانتی گراد داشتند.
  • صفحه 345
    در این بررسی نام علمی سفیدک پودری Lagerstroemia indica (توری) مورد بحث قرار گرفته است. سه گونه Erysiphe deutziae روی Deutzia gracilis؛ Erysiphe sesbaniae روی Sesbania punicea و Erysiphe castaneigena روی Quercus macranthera به عنوان گونه هایی که برای میکوبیوتای سفیدک های ایران تازگی دارند گزارش شده است. هم چنین اطلاعات تازه ای در مورد دامنه میزبانی Leveillula taurica در ایران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: Erysiphales، قارچ شناسی، میکوبیوتا، Lagerstroemia، Sesbania، Deutzia
  • صفحه 351
    در این گزارش تعداد شش گونه قارچ مولد زنگ از پنج جنس مختلف راسته Pucciniales گزارش می شود.گونه های Coleosporium campanulae روی Campanula rapunculis ssp. lambertiana، Pucciniastrum circaeae روی Circaea lutetiana، Puccinia sherardiana روی Malvella sherardiana، Puccinia galatica روی Carduus pycnocephalis و Uromyces laevis روی Euphorbia virgata به عنوان اعضای جدید برای میکوبیوتای ایران گزارش می شود. هم چنین گونه Thekopsora guttata روی Galium spp. که قبلا فقط از ایران نام برده شده است به صورت مشروح گزارش می شود.
    کلیدواژگان: Pucciniales، قارچ شناسی، Coleosporium، Pucciniastrum، Puccinia، Uromyces، Thekopsora
  • صفحه 357
    طی بازدیدهایی که در فروردین ماه سال 1392 از استان کهگیلویه و بویراحمد به عمل آمد، نمونه هایی با اندام های قارچی از درختان بلوط (Quercus brantii Lindl.) جمع آوری گردید. بررسی های آزمایشگاهی روی این نمونه ها وجود اندام بارده آسروول را مشخص نمود. روی سطح پوست شاخه مرده درخت بلوط به قطر 3 میلی متر، آسروول ها به صورت لکه های دوکی خاکستری تا سیاه، تخت تا نیمه برجسته و به طور پراکنده در زیر پوست میزبان قرار داشتند. اندازه آنها به طور متوسط 500 میکرومتر بود. لایه بارده آسروول مارپیچی شکل بوده و با شکافتن پوست در سطح نمایان گردید. کنیدیوم های متراکم به صورت توده های قرمز مایل به نارنجی رنگ از دهانه آسروول فوران کرده و قسمت فوقانی دهانه آسروول را می پوشانند. کنیدیوفورها بلند، منشعب و سوزنی شکل بوده و به صورت گروهی در لایه بارده آسروول قرار داشتند. کنیدی ها بلند و باریک با انحنای زیاد و اندازه آنها 20-42 (6/35) × 6/0-8/0 (7/0) بود (شکل 1). مشخصات این جنس و گونه با Libertella quercina Tul. مطابقت داشت (Grove 1937. Barnett and Hunter، 1998). این گونه در انگلستان، فرانسه، اکراین، مجارستان و اسلواکی روی درخت بلوط گزارش شده است. ساکاردو (1906) Cytosporina quercina (Tul.) Traverso (basionym: Libertella quercina) را روی شاخه بلوط و نیز شاه بلوط در ایتالیا، فرانسه و آلمان توصیف کرده است. گونه های این جنس روی تنه، شاخه و برگ میزبان خود یافت شده و در مطالعات انجام شده به عنوان پارازیت و ساپروفیت معرفی شده اند. شکل جنسی این گونه Diatrypella quercina (Pers.) Cook می باشد که روی نمونه مورد بررسی یافت نشد. جنس و گونه Libertella quercina برای فلور قارچی ایران جدید بوده و برای اولین بار گزارش می شود.
  • صفحه 359
    قارچ (Pilidiella granati Saccardo (synonym: Coniella granati (Saccardo) Petrak & Sydow از عوامل پوسیدگی میوه های انار می باشد. این قارچ در سال های اخیر به عنوان عامل پوسیدگی طوقه انار نیز گزارش شده است. در تحقیق حاضر، با مراجعه به باغات انار مشکوک به آلودگی در بخش ویسیان استان لرستان، اقدام به جمع آوری نمونه از طوقه های آلوده گردید. پس از انتقال نمونه های مزبور به آزمایشگاه، جداسازی قارچ از آنها صورت پذیرفت. نمونه ها پس از ضدعفونی سطحی توسط هیپوکلریت سدیم 5-1 درصد، روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار (PDA) کشت شدند. خالص سازی جدایه ها نیز به روش نوک ریسه انجام شد. خصوصیات ظاهری پرگنه و اندام غیرجنسی قارچ روی محیط PDA بررسی و ابعاد اسپورها اندازه گیری شد. علائم بیماری روی طوقه انار به صورت پوسیدگی طوقه و لکه های نکروزه (شکل 1) مشاهده گردید. پرگنه قارچ روی محیط به رنگ سفید مشاهده شد که پس از 7 روز در دمای 25 درجه سانتی گراد، تعداد زیادی پیکنیدیوم گرد به رنگ تیره تشکیل گردید (شکل2 و 3 الف). کنیدی ها روشن، یک سلولی، تخم مرغی شکل تا کشیده و متوسط اندازه آنها 2/4-3*17-2/12 میکرومتر بود (شکل3 ب). بر اساس خصوصیات ذکر شده و با توجه به منابع موجود، قارچ مورد نظر Pilidiella granati شناسایی شد. این قارچ معمولا به عنوان پوسیدگی بعد از برداشت میوه های انار شناخته شده است. در ایران این قارچ اولین بار به عنوان عامل پوسیدگی میوه های انار در استان فارس گزارش گردید. در گزارش مذکور سرخشکیدگی درختان انار از علائم این قارچ معرفی شده است و جداسازی و شناسایی قارچ را از میوه های ریخته شده عنوان نموده اند. بر اساس اطلاعات موجود، گزارش حاضر اولین گزارش از وقوع این بیماری روی طوقه های درختان انار در استان لرستان است. به نظر می رسد این امکان وجود دارد که این بیماری در سایر مناطق کشور نیز وجود داشته باشد و بررسی های بیشتر در این زمینه نیاز است.
  • صفحه 361
    گیاه کلم پیچ با نام علمی Brassica oleracea var. capitata یکی از سبزیجات مهم اقتصادی و با سطح وسیع کشت در شهرستان ارومیه از استان آذربایجان غربی می باشد. طی بررسی بیماری های کلم در فاصله سال های 1391-1389، گیاهان بالغ کلم های سفید (B. o. var. capitata f. alba) و کلم های قرمز (B. o. var. capitata f. rubra) (شکل 1) با نشانه های زرد شدن و ریزش برگ های بیرونی بوته ها، آبسوختگی، قهوه ای شدن و نرم شدن قاعده دمبرگ ها و برگ های بیرونی سر کلم، تشکیل میسیلیوم سفید رنگ پنبه ای و تعداد زیادی سختینه های سیاه رنگ و بزرگ، که از مشخصات پوسیدگی اسکلروتینیایی کلم است، مشاهده شدند. بافت های آلوده به همراه سختینه ها از مزارع مختلف جمع آوری شدند. بافت های آلوده و سختینه ها ابتدا توسط محلول هیپوکلریت سدیم 5/0 درصد ضدعفونی سطحی شدند و بعد از 3 بار شستشو با آب مقطر سترون و خشک نمودن بین لایه های کاغذ صافی سترون، قطعات کوچکی از آنها برش داده شد و در تشتک های پتری حاوی محیط کشت PDA کشت شدند. قارچ های رشد کرده با روش کشت نوک ریسه خالص سازی شدند و داخل لوله های آزمایش حاوی محیط کشت PCA برای مطالعات بعدی نگهداری شدند. برای تولید آپوتسیوم ها از سختینه ها بر اساس روش میلچریست و ویلر(Mylchreest and Wheeler (1987)) عمل گردید. بر اساس مشخصات مورفولوژیکی قارچ های جدا شده، گونه Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary. تشخیص داده شد (پوردی، 1979؛ سهاران و مهتا، 2008). آزمون های بیماری زایی روی برگ ها و نیز ساقه های گیاهان سالم کلم سه ماهه، کشت شده در گلدان، انجام شد. برگ های سالم کلم پس از شستشو با آب و ضدعفونی سطحی با اتانول 10 درصد با حلقه های 5 میلی متری از کشت های فعال و 5 روزه قارچ روی محیط کشتPDA تلقیح شدند. برگ های تلقیح شده در ظروف پلاستیکی که حاوی کاغذ صافی مرطوب بودند در دمای اتاق به مدت 10 روز نگهداری شدند. ساقه های کلم هم ابتدا ضدعفونی سطحی شدند و سپس همانند برگ ها و بدون ایجاد هیچ گونه زخم، تلقیح شدند. گیاهان تلقیح شده در یک محفظه رشدی در دمای 25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95 درصد و دوره نوری/تاریکی 12 ساعته زیر نور فلورسنت به مدت 7 روز نگهداری شدند. از حلقه های آگاری فاقد قارچ برای تلقیح گیاهان شاهد استفاده شد. برگ ها و ساقه های تلقیح شده علائم قهوه ای شدن، آبسوختگی و نرم شدگی در اطراف محل تلقیح را بعد از 7-3 روز نشان دادند (شکل 2). هیچ علائمی در گیاهان شاهد ایجاد نشد. قارچ تلقیح شده دوباره از محل آلودگی جداسازی شد و بدین ترتیب اصول کخ اثبات شد. این اولین گزارش از آلودگی گیاهان کلم سفید و قرمز به قارچ Sclerotinia sclerotiorum از ایران است.
  • صفحه 363
    گیاه مورد (مورت) با نام علمی. Myrtus communis L از خانواده Myrtaceae از مهم ترین گیاهان دارویی در طب سنتی و صنایع دارویی است. به علاوه به دلیل همیشه سبز بودن، هرس پذیری و شاخ و برگ متراکم، اغلب در شیب های مشرف به رودخانه ها، چمن کاری ها، بولوارها و حاشیه پارک ها به عنوان درختچه زینتی یا ایجاد پرچین سبز کاربرد دارد. پراکندگی جغرافیایی مورد، اروپای جنوبی و آسیا به ویژه ایران و دامنه رشته کوه های زاگرس در نواحی مرطوب و نیمه مرطوب است. در بازدیدی که از یک مزرعه دو ساله دست کاشت گیاه مورد به وسعت تقریبی دو هکتار واقع در منطقه کشکان از توابع شهرستان سراب دوره در 60 کیلومتری غرب خرم آباد لرستان انجام شد، علائم ضعف، زردی و کم رشدی در تعدادی از بوته ها به صورت لکه های نامنظم مشاهده شد. بررسی ریشه ها علائم تورم به صورت گره های کوچک منفرد یا مجتمع را نشان می داد که با بررسی میکروسکوپی و تشریح گره ها، نماتودهای ماده جنس Meloidogyne همراه با توده تخم از بافت های آلوده جدا شدند و این حاکی از آلودگی ریشه ها به نماتود ریشه گرهی بود. نمونه خاک اطراف ریشه نیز آزمایش شد و 1500 لارو سن دوم در 250 سانتی متر مکعب خاک شمارش گردید. با بررسی میکروسکوپی مشخصات مورفولوژی ماده های جدا شده، گونه M. javanica شناسایی شد. در مطالعات مولکولی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی Fjav و Rjav، یک قطعه به اندازه حدود 670 جفت باز تولید شد که شناسایی مورفولوژی را تایید کرد. آلودگی به نماتود مولد گره ریشه علاوه بر مزرعه فوق در یکی از گلخانه های تکثیر گیاه مورد در نزدیکی شهرستان خرم آباد نیز مشاهده شد. منابع زیادی در دنیا وجود دارد که نشان می دهد اسانس روغنی، پودر برگ و عصاره گیاه مورد دارای اثر کشندگی روی نماتود ریشه گرهی است ولی گزارشی از میزبانی گیاه مورد نسبت به گونه فوق و یا سایر گونه ها در دست نیست. براساس اطلاعات موجود این نخستین گزارش از آلودگی گیاه مورد توسط نماتود ریشه گرهی M. javanica در دنیاست
|
  • Page 279
    Pistachio gummosis is the most important disease of pistachio trees in Iran. The fungus-like oomycetous pathogen، Phytophthora pistaciae، is a major cause of the disease. In order to investigate the reaction of different pistachio cultivars، P. pistaciae was isolated from infected pistachio trees in Yazd and Kerman Provinces of Iran during 2009 and 2010. These isolates were identified based on morphological and ribosomal genome characteristics، and their pathogenicity confirmed. In this study، five-month-old seedlings of various pistachio cultivars including Sarakhs، Badami-Rize-Zarand، Ghazvini، Kaleh Ghochi، Ahmad Aghaiy، Ohadi، Khanjari-Damghan، and Fandoghi were challenge inoculated using different isolates of P. pistaciae. The disease symptoms in infected cultivars were monitored for six months and the percentage of dead trees، the fresh and dry weight of roots and shoots، height of the plants and percentage of the root colonization were determined. The trial was performed as a two-factor factorial experiment with 3 replications for each combination، the factors being cultivars and isolates at 7 and 3 levels، respectively، in a completely randomized design. No significant differences were observed among pathogenicity of the pathogen isolates. A comparison of mortality showed that the Sarakhs had the highest percentage of deaths (80%) and the Badami-Rize-Zarand had the lowest percentage of deaths (15%)، while in Ghazvini no mortality was observed. The results of root colonization by pathogen varied in various cultivars، with the Sarakhs and Ghazvini giving the maximum and minimum root colonization، respectively. Sarakhs had the most height reduction (45%)، with the Badami-Rize-Zarand (12%) and Ghazvini (8%) cultivars having the least. Studies on fresh and dry weight of shoots and roots of plants also showed some reduction in infected plant tissues، with the Sarakhs cultivar having the highest weight reduction in comparison with the control. On the whole، using the investigated criteria، Ghazvini and Badami-Rize-Zarand seemed to be more resistant than other cultivars، with Sarakhs being the most susceptible one. Although 30 °C was calculated as the optimal temperature for pathogenicity in Sarakhs cultivar، the results showed that the range of 25 to 30 °C could be extensively effective in development of the disease.
    Keywords: Cultivars, Gummosis, Pathogenicity temperature, Phytophthora pistaciae, Pistachio
  • Page 297
    The genus Helicotylenchus with about 250 described species is one the largest genera in order Tylenchida or infraorder Tylenchomorpha. In order to identify the species of Helicotylenchus، over 500 soil and root samples collected from rhizosphere of different plants and localities of Iran، during 2009-2010. Soil samples were collected and its nematodes extracted، killed and processed to glycerin. Then the nematodes examined by light microscope، equipped with drawing tube and digital camera. In this study، in addition to 15 species of 26 previously reported species of the genus Helicotylenchus، a number of other known species were isolated and identified. Among the identified species، due to morphological and morphometric similarities، H. indicus، H. insignis، H. falcatus and H. egyptiensis are discussed in two groups. The ventral tail projection in the first three species usually is shorter than two body annuls width، and in H. egyptiensis is as long as two body annuls width or longer. The morphometric characters of the first three species are very similar and for this reason H. insignis and some other species were synonymized with H. indicus by several authors. However the shape of stylet knobs is different among these species. Stylet knobs are sloping backward in H. indicus، but indented forward in H. insignis. H. egyptiensis has a usually pointed tail tip. H. insignis and H. falcatus، as new records for Iranian nematode fauna are described. Also the descriptions of H. indicus and H. egyptiensis which has already been reported from Iran، presented in more details.
    Keywords: Fauna, Identification, Morphology, Tylenchida, Tylenchoidea Tylenchomorpha
  • Page 317
    Sclerotium rolfsii is a soilborne fungal pathogen that causes southern blight disease on a wide range of agricultural crops. This study was performed to evaluate genetic diversity of the fungus based on mycelial compatibility groups (MCGs) in Guilan province. MCG for 92 pure isolates collected from 12 host species were assessed according to the mycelial-barrage response on PDA. Mycelia of isolates in the same MCG intermingled (a compatible reaction)، whereas mycelia of isolates from different MCG formed a cleared antagonism zone in the area of mycelial contact (incompatible reaction). Sclerotia formed on either side of this zone for most incompatible pairings. The width of antagonism zone between incompatible isolates was different from 1-5 mm. The results showed that S. rolfsii population can be divided into six MCGs، designated as MCG1، MCG2، MCG3، MCG4، MCG5 and MCG6. MCG1 was the prevalent group and had the most number of isolates in these areas; also MCG3 had the widest host range. According to the results، bean had the highest Shanon diversity index and all six groups were found on this host. Knowledge about the genetic and virulence diversity in local populations of S. rolfsii associated with different crops is a key component for the management of sclerotium root rot diseases، particularly through the use of host resistance and crop rotation in a given region.
    Keywords: MCG, Athelia, Heterokaryon, Tomato, Bean
  • Page 325
    During the study on the Alternaria species from potato fields of West Azerbaijan province، foliage and stems that had suspected infections with Alternaria fungi were collected. Totally، 141 isolates belonging to the genus Alternaria were isolated and purified. Based on macro and micomorphological characters of the isolates، 9 species viz.: A. alternata، A. broussonetiae، A. destruens، A. dumosa، A. interrupta، A. rhadina، A. solani، A. soliaegyptiacae and A. tenuissima were identified. Among the identified species، 5 species: A. alternata، A. dumosa، A. interrupta، A. solani and A. tenuissima were reported previously from potato، but three species: A. broussonetiae، A. rhadina and A. soliaegyptiaca are new to mycoflora of Iran and are reported for the first time from potato plants (matrix nova). Also، potato is matrix nova for A. destruens. Pathogenicity studies on isolates of identified species were done on potato cultivar Agria and their pathogenicity were confirmed based on Koch´s postulates. All the studied isolates were pathogenic، although the degree of pathogenicity based on diameter of necrotic area varied among different species. A. tenuissima had the highest frequency and A. solani and A. tenuissima had the highest degree of pathogenicity among the studied Alternaria isolates.
    Keywords: Alternaria species, Pathogenicity, Potato, West Azerbaijan
  • Page 335
    Trichoderma species are used in plant disease control due to secretion of some chitinase enzymes as a strong factor involves in biological control. In recent years، application of microelements fertilizers has been a common practice that can impact on biological control efficacy of microorganisms. In this study، the specific activity of the chitinase enzyme of Trichoderma species was evaluated in SM liquid medium containing 100 ppm of manganese، copper micronutrients and 100 and 500 ppm of iron micronutrient. The results revealed that all Trichoderma species were able to produce chitinase and chitinase activity significantly varied in different species grown on media containing different micronutrients. The highest specific activity of the enzyme was found in isolates belonging to T. brevicompactum and T. koningiopsis grown in medium containing manganese micronutrient equivalent to 0. 0048 U/mg protein and 0. 0045 U/mg protein، respectively. The lowest activity was found in isolate belonging to T. arundinaceum in medium containing 500 ppm iron micronutrient with 0. 0018 U/mg protein and in isolate belonging to T. atroviride in medium containing 500 ppm iron micronutrient and isolate belonging to T. brevicompactum in medium containing copper micronutrient. As a result، manganese micronutrient increased the production of chitinase in some Trichoderma species and can be used in biological control application. Conversely، iron and copper micronutrients showed a negative effect on the activity of the enzyme.
    Keywords: Trichoderma, Biocontrol, Fertilizers, Microelements
  • Page 343
    The formation of chlamydospores of Phytophthora parsiana، a newly described high temperature tolerant pathogen of woody plants، were investigated in culture media and in infected roots of susceptible host plants. Different solid agar media and cleared V-8 juice broth were inoculated with different isolates of P. parsiana and incubated for four days at room temperature before they were transferred to 4C in the dark. Chlamydospore formation was monitored during twelve months. Infected almond and pistachio roots inoculated with the pathogen under greenhouse conditions were removed from soil، washed thoroughly and incubated within moist sterilized sand in plastic bags at 4C for twelve months and examined monthly using light microscope. Chlamydospores were observed only on carrot agar two weeks after incubation and after four months in infected pistachio and almond roots. No chlamydospores were produced on other solid media and in CV8 juice during 12 months incubation. The average diameter of chlamydospore in culture and in roots were 29. 7 and 32. 47m with wall thickness 1. 7 and 2. 07 m، respectively. Frozen culture medium and root containing chlamydospores at - 20C for 72 hours resumed growth after thawing on Phytophthora selective medium. Sterilized non inoculated root segments colonized internally by the pathogen did not resume growth after freezing. The isolates did not produce oospores in single or dual cultures with P. capsici mating types. It is concluded that under natural conditions chlamydospore is a survival propagule of the pathogen.
    Keywords: Phytophthora, Chlamydospopre, Oomycetes, Almond, Pistachio, Iran
  • Page 345
    In the framework of national project of Collection and Identification of Fungi of Iran some new findings about powdery mildews (Erysiphaceae) are reported here. The identity of causal agent of Lagerstroemia indica powdery mildew in Iran is discussed. Some new host species is reported for Leveillula taurica in Iran. Three Erysiphe species viz. Erysiphe deutziae on Deutzia gracilis; E. sesbaniae on Sesbania punicea and E. castaneigena on Quercus macranthera are also reported here as new members for Iranian mycobiota. Enumeration of taxa - Pseudoidium yenii (U. Braun) U. Braun & R. T. A. Cook، Taxonomic Manual of the Erysiphales (Powdery Mildews) (2012) On Lagerstroemia indica L. - Leveillula taurica (Lév.) G. Arnaud، Annls Épiphyt. 7:92 (1921)، emend. Braun & Cook 2012. On Datisca cannabina L. and Cerinthe minor L. - Leveillula rutae (Jacz.) U. Braun، Taxonomic Manual of the Erysiphales (Powdery Mildews) (2012) On Haplophyllum acutifolium G. Don - Erysiphe deutziae (Bunkina) U. Braun & S. Takam.، Schlechtendalia 4:7 (2000) Deutzia gracilis Siebold & Zucc. - Erysiphe sesbaniae Wolcan & U. Braun، in Braun، Kruse، Wolcan & Murace، Mycotaxon 112:181 (2010) On Sesbania punicea Benth. - Erysiphe castaneigena U. Braun & Cunningt.، in Braune، Delhey، Dianese & Hosagoudar، Schlechtendalia 14:85 (2006) On Quercus macranthera Fisch. & C. A. Mey.
    Keywords: Erysiphales, Mycology, Mycobiota, Lagerstroemia, Sesbania, Deutzia
  • Page 351
    In the framework of study on rust fungi of Iran six species belong to different genera are newly reported from Iran. All voucher specimens are preserved at the Fungal Reference Collection of the Ministry of Jihad-e Agriculture (IRAN) located at the Iranian Research Institute of Plant Protection، Tehran.
    Keywords: Pucciniales, Mycology, Coleosporium, Pucciniastrum, Puccinia, Uromyces, Thekopsora
  • Page 357
    During April 2013، branches of oak (Quercus brantii Lindl.) with fungal infection were collected from Kohkiluyeh and Buyer Ahmad province of Iran. Laboratory survey indicated acervuli on the samples of oak dead twigs (3mm diameter). Acervuli immersed in bark، were scattered، small (500µm)، flat to subconical، 3-4 angled gray to black، hymenium labyrinthiform، pale grey، finally smeared over with golden yellow startum of spores. Conidiophores were crowded، branched، acicular، nearly straight، about as long as the conidia. Spores abundant، slender، and strongly arcuate، 20-42 (35/6) × 0/6-0/8 (0/7) µm. According to Barnett and Hunter (1998) and Grove (1937)، this fungus was identified as Libertella quercina Tul. Saccardo (1906) described Cytosporina quercina (Tul.) Traverso (basionym: Libertella quercina) on branches of Quercus and Castanea in Italy، France، and Germany. It is the anamorphic state of Diatrypella quercina (Pers.) Cooke. Teleomorphic state was not found on our samples. This is the first report of Libertella quercina for mycobiota of Iran.
  • Page 359
    Pilidiella granati has been recognized as the agent of pomegranate fruit rot disease which is reported as crown rot pathogen in recent years. In order to identify the causal agent of pomegranate crown rot، samples were collected from infected pomegranate trees in Lorestan province. Fungal isolates were purified and identified morphologically. Based on morphological and cultural characteristics، the fungus was identified as Pilidiella granati. This is the first report of P. granati pomegranate crown rot in Lorestan province.
  • Page 361
    Cabbage (Brassica oleracea var. capitata) is an economically important and widely cultivated vegetable in Urmia region، West Azerbaijan، Iran. During the surveys of cabbage diseases in the years 2009-2012، mature plants of both white cabbage (B. o. var. capitata f. alba) and red cabbage (B. o. var. capitata f. rubra) with yellowing and detaching of lower leaves، watersoaking، browning and softening of leaf petioles and head outer parts، formation of white cottony mycelium and numerous large and black sclerotia on diseased parts، characteristics of Sclerotinia head rot of cabbage، was observed (Fig. 1 in Persian section). Infected heads or petiols and sclerotia were collected، surface sterilized and grown on PDA medium. Isolated fungi were purified by hyphal tip culture method and were kept in PCA slants for further studies. Apothecia were produced from sclerotia based on the method of Mylchreest and Wheeler (1987). Based on morphological characters of isolated fungi، Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary was identified (Purdy، 1979; Saharan and Mehta، 2008). Pathogenicity tests were performed both on detached leaves and on container-grown healthy، 3 months old cabbage stems. Healthy cabbage leaves were washed under tap water، and then surface sterilized with 10% ethanol and inoculated at the center with a 5 mm2 PDA plug from 5 days old mycelial cultures. The inoculated leaves were kept in plastic containers equipped with wet filter paper and incubated at room temperature for 10 days. Cabbage stems were first surface sterilized and then inoculated as leaf assays without any wounding. Plants were incubated in a growth chamber and maintained at 25°C، 95% relative humidity on a 12-h fluorescent light/dark conditions for 7 days. Leaves and stems only inoculated with PDA plugs served as controls. Inoculated leaves and stems showed brown، water soaked and softened lesions several centimeters around the inoculated area (Fig. 2 in Persian section). No symptoms were observed on control plants. Inoculated fungi reisolated from symptomatic parts، so Kochs postulates were completed. This is the first report of cabbage head rot on white and red cabbages caused by Sclerotinia sclerotiorum from Iran. in Iran.
  • Page 363
    True myrtle، Myrtus communis L belonging to Myrtaceae family is an important medicinal herb in traditional medicine and Pharmaceutical industries in Iran. Moreover because of being evergreen، having dense foliage and ease of pruning، it is planted at steep slopes، grasslands، boulevards and sidelines of parks as an ornamental shrub or hedge of green. It is distributed in southern Europe، Asia، Iran and particularly Zagros mountains in humid and semihumid regions. In a survey of a two- year old field of true myrtle of approximately two hectares located at Kashkan، Sarab Doureh، 60 km from Khoram Abad، signs of decline، chlorosis and stunting was observed in some plants as irregular patches. Roots showed swellings as small galls singly or in groups. Upon dissection of galls under a stereomicroscope، egg masses and mature female of Meloidogye were found inside the infected tissues indicating the infection of the roots by root knot nematode. Second stage juveniles of Meloidogyne were recovered from soil samples collected from the rhizospher of infected plants. Nearly 1500 second stage juveniles / 250 cm3 were counted. Based on the morphological characters of mature females and juveniles، the species was identified as M. javanica which was further confirmed by PCR using specific primers of Fjav and Rjav designed for this species، generating one single fragment of ca. 670 bp. Occurrence of root knot nematode on true myrtle was also observed in a greenhouse of M. communis close to Khoram Abad. There are several references concerning the nematicidal effects of essential oil، leaf powder and plant extracts of M. communis against root knot nematodes، but there is no known report on true myrtle as a host of root knot nematode species. To our knowledge، this is the first record of the occurrence of M. javanica on M. communis in the world.