فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1383)

مجله پزشکی قانونی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1383)

  • 64 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/02/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 3
  • حسن توفیقی، مسعود پورحسین، بهزاد بوشهری، امیر سعید حسینی صفحه 6
    زمینه
    گاز منوکسید کربن یکی از آلاینده های محیطی دست ساز بشر و محصول پیشرفت تکنولوژی است. مسمومیت با منوکسید کربن یکی از شایع ترین علل مرگ ناشی از مسمومیت در کشورهای پیشرفته است. در ایران نیز به علت افزایش روزافزون جمعیت و استفاده گسترده از وسایل نقلیه و سایر منابع سوختهای فسیلی با آمار قابل ملاحظه موارد مرگ ناشی از مسمومیت با منوکسید کربن مواجه هستیم.
    روش ها
    این مطالعه بصورت یک مطالعه مقطعی در سازمان پزشکی قانونی تهران در سال 1378 انجام گرفت. اطلاعات با مطالعه صحنه فوت، پرونده کیفری و بیمارستانی و تکمیل فرم هایی که برای متوفیان ناشی از مسمومیت گاز منوکسید کربن تهیه شده بود جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون فیشر و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در سال 1378، 134 مورد مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منوکسید کربن گزارش شد. نسبت فراوانی مرد به زن 2.1 به 1 بود. بیشترین موارد مرگ در رده سنی 21 تا 30 سال و در گروه شغلی کارگران و زنان خانه دار بود. مسمومیت در تمامی موارد اتفاقی و عمدتا انفرادی بود. بیشتر مرگ ها در ماه های سرد سال و در منازل و اماکن با تهویه نامناسب رخ داده بود. آبگرمکن دیواری شایع ترین عامل بروز مسمومیت بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به توزیع سنی و جنسی مسمومین و مشاغل در معرض خطر، آموزش همگانی، رعایت استانداردها و تهویه مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: مسمومیت، مونواکسید کربن، گروه های در معرض خطر، سوخت
  • فریده خدابنده، مهشید افشار، علی خدابنده صفحه 12
    زمینه
    هدف این پژوهش بررسی حمل مواد مخدر به روش انباری (از راه حفرات و سوراخ های بدن) و مرگ و میر ناشی از بازشدن و یا نشت آن در اجساد ارجاع شده به مرکز پزشکی قانونی تهران طی پنج سال بود.
    روش ها
    13 پرونده از کل پرونده های ارجاعی به سازمان، مربوط به قربانیان ناشی از بلع بسته های مواد مخدر که از بیمارستان ها و نیروی انتظامی ارجاع شده بود و یا علت فوت نامعلوم بود بررسی شد. اطلاعات لازم همه گیر شناسی و سبب شناسی مرگ و میر ناشی از بسته های بلعیده شده مواد مخدر، به وسیله پرسشنامه گردآوری گردید.
    یافته ها
    بیشترین میزان مرگ و میر در مردان در گروه سنی 20 تا 62 رخ داده بود. 46.5 درصد متوفیان متاهل، 31.46 درصد بیکار، 84.61 درصد با سابقه مثبت اعتیاد، 61.53 درصد دارای سابقه محکومیت بودند. بیشترین ماده کشف شده تریاک بود (84.61 درصد) و هرویین و حشیش (7.63 درصد) در رده های بعدی مصرف قرار داشتند. محل قرارگیری مواد مخدر در 23.7 درصد متوفیان معده بود اما شایعترین محل (38.46 درصد) نامشخص و در تمامی دستگاه گوارش بود. کم وزن ترین بسته 20 گرم و سنگین ترین بسته 1400 گرم بود. حداکثر تعداد بسته ها 60 عدد و حداقل یک بسته بود. تابلوی مرگ در 61.53 درصد موارد نامعلوم ودر 30.76 درصد موارد بلع بسته های مواد بود. علت نهایی فوت در 76.92 درصد متوفیان مسمومیت حاد ناشی از باز شدن بسته های مواد مخدر بود.
    نتیجه گیری
    ترس از قانون، نگرانی از مراجعه به مراکز درمانی، در جریان قرار گرفتن نیروی انتظامی، کم اطلاع بودن حاملین در مورد خطر حمل مواد و عوارض ناشی از نشت آن و نیز عدم امکانات تشخیصی و درمانی در تمام بیمارستانها باعث افزایش مرگ و میر ناشی از روش انباری است.
    کلیدواژگان: قاچاق مواد مخدر، بلع مواد مخدر، شیوع، مرگ و میر، تریاک
  • سیده فاطمه سیدفاضل پور، محمدتقی مقدم نیا، فیروز نصیرزاده صفحه 17
    زمینه
    استعمال دخانیات و مواد مخدر یکی از عمده ترین علل مرگ و میر زود هنگام در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه است. تولید انبوه سیگار و تبلیغات گسترده، موجب روی آوردن افراد زیادی به آن و افزایش شدید مصرف در دهه های گذشته شده است. سیگار اعتیادآور است و رهایی از اعتیاد حاصل از آن دشوار است. این امر بر اهمیت پیشگیری در از بین بردن و یا کاستن این معضل جهان دلالت می کند. تئوری عملی منطقی یکی از مهمترین تئوری هایی است که اساس مطالعات مربوط به سیگار کشیدن را تشکیل می دهد. بر اساس این تئوری نگرش افراد در شکل دادن به تمایلات رفتاری با اهمیت است.
    روش ها
    این مطالعه با هدف بررسی نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان به روش توصیفی تحلیلی انجام شد. جامعه آماری شامل 290 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه بود. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای که شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سنجش نگرش براساس مقیاس لیکرت بود، انجام شد.
    یافته ها
    59 درصد دانشجویان دختر بودند. میانگین سن دانشجویان 23.25 سال بود. اکثریت در سال اول در حال تحصیل بودند. بیشتر آنان از وام تحصیلی و خوابگاه استفاده می کردند. 83 درصد دانشجویان دوست سیگاری نداشتند. 93 درصد آنان هرگز از سیگار استفاده نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    86.9 درصد دانشجویان نگرش مناسب (ضد سیگار) داشتند و به عوارض و مضرات آن معتقد بودند. ارتباط قوی بین مصرف سیگار و نگرش نسبت به سیگار کشیدن وجود داشت. بنابراین، با ارایه اطلاعات علمی مناسب و تغییر در سطح نگرش افراد می توان از میزان مصرف سیگار در گروه های در معرض خطر مانند جوانان کاست. ارتباط آماری بین مقطع تحصیلی، میزان درآمد شخصی، میزان درآمد والدین، سطح تحصیلات والدین، تاریخچه مصرف سیگار و تعداد دوستان سیگاری با نگرش در مورد سیگار کشیدن از لحاظ آماری معنی دار بود (Pvalue<0.002).
    کلیدواژگان: سیگار، دانشجو، نگرش
  • معصومه صابریان، الهه آتش نفس، بهناز بهنام، شهلا حقیقت صفحه 22
    زمینه
    در اکثر جوامع خشونت علیه زنان با علل متعدد وجود دارد و زنان راهکارهای مختلفی را جهت مقابله با آن اتخاذ مینمایند. این تحقیق با هدف تعیین علل و عوامل خشونت و روش های مقابله ای آن از دیدگاه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سمنان انجام گردید.
    روش ها
    طی یک پژوهش کیفی و با استفاده از روش بحث گروهی متمرکز (FGD)، دیدگاه زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سمنان در مورد خشونت خانوادگی بررسی شد. حجم نمونه 120 نفر بود که در 12 جلسه بحث 6 تا 12 نفره شرکت نمودند. داده ها بر اساس اهداف مطالعه، کدگذاری و طبقه بندی شد و یافته های هر گروه از اطلاعات طبقه بندی شده مورد تفسیر قرار گرفت.
    یافته ها
    مهمترین عوامل مستعد کننده خشونت علیه زنان در خانواده، از طرف زنان به دلیل چشم و هم چشمی، حاضر جوابی، عدم تمکین در روابط جنسی با شوهر، غرغر کردن و ایرادگیری بود. از طرف مردان، بیکاری، اعتیاد، دهن بینی و دخالت اطرافیان، خود محوری، پیروی از الگوهای مردسالارانه، غرور و لجبازی و تعدد زوجات بود. همچنین نمونه ها چندین روش مقابله ای ذکر نمودند. مقابله به مثل، قهر به مدت طولانی، ترک منزل می تواند جزو روش های مقابله ای غیرموثر و غیر کارآمد محسوب گردد. از سوی دیگر سکوت یکی از طرفین، صحبت و گفتگو پس از آرامش، کمک و راهنمایی خواستن از بزرگان خانواده و مراجعه به مراکز مشاوره از روش های مقابله ای موثر و کارآمد معرفی گردید.
    نتیجه گیری
    کنترل فقر و اعتیاد، مقابله با تجمل گرایی و تشویق فرهنگ ساده زیستی، اصلاح الگوهای مرد سالارانه، توجه بیشتر به حقوق زنان و رعایت آن از طرف مردان، بالا بردن فرهنگ فردی و اجتماعی، تقویت اعتقادات مذهبی و خداترسی می تواند در زمینه کنترل خشونت در خانواده مفید باشد.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، روش های مقابله ای
  • حسین صناعی زاده، ناصر جلالی، فخرالدین تقدسی نژاد صفحه 27
    زمینه
    داروهای متعددی به عنوان آنتی دوت استامینوفن مورد ارزیابی قرار گرفته اند که از جمله مهمترین آنها ان استیل سیستیین (NAC) است. در خصوص راه استفاده، دوزاژ و مدت زمان تجویز NAC در درمان مسمومیت با استامینوفن اختلاف نظر وجود دارد. تاکنون چندین گزارش از بروز واکنشهای جانبی تجویزفرم وریدی NAC منتشر شده که استفاده از این فرم آنتی دوت را در کشورهای مختلف محدود کرده است. در ایران، اطلاعاتی از میزان شیوع عوارض جانبی استفاده از فرم وریدیNAC در دست نیست. جهت بررسی فراوانی عوارض و واکنشهای جانبی NAC، مقایسه با گزارشات قبلی و ارزیابی بی خطری (Safety) آن در درمان مسمومیت با استامینوفن، تحقیق حاضر انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه آینده نگر در سال 1380 در بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی بیماران بزرگسالی بود که با تاریخچه مصرف تک دوز مقادیر سمی استامینوفن (7.5 گرم یا بیشتر) و در مدت کمتر از 12 ساعت از مصرف، مراجعه کرده بودند. این بیماران بدون در نظر گرفتن سطوح سرمی استامینوفن تحت درمان قرار گرفتند. افرادیکه تاریخچه مصرف همزمان داروهای دیگر با استامینوفن را داشتند، بیماران کومایی و یا مبتلا به آنسفالوپاتی کبدی از مطالعه حذف شدند. درمان این بیماران با استفاده از پروتکل درمانی 20 ساعته انجام شد. در انتهای تجویز NAC، فرم از پیش تعیین شده جمع آوری اطلاعات تکمیل شد. داده ها با آزمون آماری رگرسیون لجستیک بر پایه متد گام به گام متغیر آنالیز شدند.
    یافته ها
    NAC وریدی در206 مورد تجویز شد. 48 نفر (23.3 درصد) دچار عوارض جانبی ناشی از آن شدند. بروز واکنشهای جانبی در هیچ یک از موارد، باعث قطع کردن دایم تجویزNAC نشد. همچنین مورد شدیدی از واکنشهای جانبی که احتیاج به مراقبتهای ویژه داشته باشد و مرگ مشاهده نشد. سن، جنس، سابقه آسم و سابقه عوارض و حساسیت قبلی، ارتباط آماری معنی داری با شیوع عوارض جانبی نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه شاید بتوان نتیجه گرفت که میزان پایین سمیت کبدی و عدم استفاده از پمپ خودکار انفوزیون وریدی بتواند پاسخگوی شیوع زیاد عوارض جانبیNAC وریدی باشد. علی رغم فراوانی بالای عوارض جانبی در این مطالعه، این عوارض، گذرا و بسادگی قابل درمان بودند، تهدید کننده حیات نبودند و تمامی بیماران دوره کامل درمان را دریافت کردند. بنابراین، درمان اوردوز ناشی از استامینوفن باNAC وریدی می تواند نسبتا بی خطر در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: استامینوفن، مسمومیت، ان، استیل سیستئین، عنارض جانبی
  • سیدمحسن موسوی، آزاده اسحاقیان صفحه 33
    زمینه
    همسرآزاری عبارت است از سوء رفتار با زن که می تواند به اشکال پرخاشگری، بدرفتاری روحی روانی، هتاکی، ضرب و شتم، استثمار کاری و مالی، منع روابط اجتماعی و ارتباط یا ترک ارتباط جنسی بدون رضایت باشد. عوارض همسرآزاری طیف وسیعی از آسیبهای جسمی، روانی و اجتماعی تا مرگ را برای زن، به همراه دارد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت همسرآزاری در شهرستان اصفهان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی با روش نمونه گیری خوشه ایاز بین 495 بلوک انجام شد. بر اساس نقشه شهری اصفهان 50 بلوک انتخاب شد و در هر بلوک 8 پلاک سری مورد بررسی قرار گرفت و 386 زن شوهر دار با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده مورد مصاحبه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان 35.7 (78-15) سال بود. میانگین سن ازدواج 19.3 (44-9) سال بود. 2.4 درصد زنان غیرایرانی، 1.8 درصد مسیحی و بقیه مسلمان بودند. 7.5 درصد زنان و 6.5 درصد از شوهران آنها بی سواد بودند. شیوع مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر در بین 95 درصد زنان 0.5 درصد و در بین شوهران به ترتیب 33.7 درصد، 7.8 درصد و 5.7 درصد بود. شیوع همسرآزاری از زمان ازدواج 36.8 درصد (با فاصله اطمینان 95 درصد41.6-32.0) و بروز آن 29.3 درصد (با فاصله اطمینان 95 درصد 33.8-24.7) بود. شایعترین زمان همسرآزاری در شب بود. انواع همسرآزاری شامل عدم توجه شوهر به زن (45درصد)، پرخاشگری (43 درصد)، عدم احساس امنیت در خانه (15.8 درصد)، رابطه جنسی بدون تمایل (31 درصد) و با زور (18 درصد)، تهدید به منع ارتباط با خانواده (38 درصد)، هتاکی (32 درصد)، تهدید به ترک (18 درصد)، تهدید به کتک زدن (24 درصد)، تهدید به طلاق (15 درصد)، تهدید با چاقو (6 درصد)، تهدید با اسلحه (2 درصد)، تهدید به مرگ (7 درصد)، ایجاد مشکلات اقتصادی (10 درصد)، تهیه مواد غذایی (8 درصد)، مسکن (14 درصد)، لباس (14درصد) و سابقه کتک زدن (27 درصد)، سیلی زدن (32 درصد)، چاقو زدن (3.4 درصد)، تحقیر کردن (29 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای همسرآزاری توصیه می شود عوامل موثر بر ایجاد آن بررسی شود و به آموزش جامعه در خصوص آشنایی و رعایت حقوق زنان توسط شوهران، اخلاق حسنه، احترام متقابل، روابط زناشویی، مسوولیت جنسی پرداخته شود و قوانین حمایتی از زنان بازنگری و یا تدوین گردد.
    کلیدواژگان: همسرآزاری، شیوع، اصفهان
  • مریم نخعی، شهناز طبیعی صفحه 41
    زمینه
    خودکشی، عمل آسیب رساندن به خود به قصد انهدام نفس است که به عنوان نشانه ای از عدم احساس امنیت فردی، معضل بسیاری از کشورهای جهان می باشد. خودسوزی در بین همه اشکال آسیب رساندن به خود، از همه دردناک تر و کشنده تر است. در جوامع مختلف میزان خودسوزی از 0.37 تا 40 درصد کل بیماران بستری ناشی از سوختگی متغیر است. در ایران آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد، اما بر اساس بررسی های انجام شده بین 15-10 درصد بیماران سوختگی بستری شده به علت خودسوزی بوده است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی به منظور بررسی همه گیر شناسی بیماران خودسوزی بستری در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند در طی سالهای 82-1377 انجام گرفت. با بررسی پرونده این بیماران مشخصات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به سوختگی (وسعت سوختگی، عامل سوزاننده و...) جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در طی پنج سال از 442 بیمار بستری در بخش سوختگی 21.2 درصد موارد ناشی از خودسوزی بود. توزیع فراوانی خودسوزی در زنان و در افراد دارای تحصیلات ابتدایی بیشتر بود (به ترتیب 64.9 درصد و 48.9 درصد). میانگین سنی 12.17± 26.80 سال بود. توزیع فراوانی آن در سنین 11 تا 20سال بیشتر بود. در بیشتر موارد خودسوزی با مایعات قابل اشتعال به ویژه نفت و در منزل رخ داده بود (به ترتیب 91.5 درصد و 97.9 درصد). میانگین سطح سوختگی 73 درصد و میزان مرگ و میر 84 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بالا بودن میزان وقوع خودسوزی در نوجوانان و زنان به عنوان گروه های در معرض خطر و بالابودن میزان مرگ و میر بیماران، لزوم اجرای برنامه های آموزشی را در جامعه برای حمایت از افراد آسیب پذیر، پیشگیری، کشف و درمان علل اصلی خودسوزی به کمک مشاوره روانشناسی و توجه به بازآموزی تیم مراقبتی ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، خودسوزی، خودکشی
  • سعید العظیم، اشرف سلیم، شیرین غالب صفحه 47
    زمینه
    سیانور یک ماده شیمیایی پرمصرف صنعتی، یک آلاینده اصلی زیست محیطی و یک عامل مهم خفگی ناشی از مسمومیت است که مواجهه با آن از راه های استنشاق، بلع و تماس پوستی رخ می دهد.
    روش ها
    در این مطالعه 56 کارگر مرد چند کارخانه ناحیه حلوان که در مواجهه با املاح سیانور بودند بررسی شدند. میانگین سنی آنها 9.93 ± 31.81 سال و میانگین مدت زمان تماس با سیانور در آنها 2.5± 12 سال بود. پنجاه و نه مرد که با سیانور تماس نداشتند و میانگین سنی آنها 9.51± 30.33 سال بود به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. ارزیابی گروه مورد بررسی با استفاده از یک پرسشنامه فردی، معاینه پزشکی، آزمون روان سنجی و مطالعات آزمایشگاهی انجام شد.
    یافته ها
    در ارزیابی روان سنجی تغییرات در نتیجه کل آزمونهای عددی آزمون مشابهت، آزمون نماد عددی، آزمون سعی و خطا و آزمون سرعت پسیکوموتور از لحاظ آماری قابل توجه بودند. به علاوه، تغییرات در آزمون شخصیت، گرایش به نوروز و ارتکاب جرم هم از نظر آماری قابل توجه بود.
    سطح سرمی سیانور در کارگران آلوده ای که سیگاری هم بودند معادل 1÷0.63=0.15 میکروگرم در میلی لیتر در مقایسه با 0.004 ± 0.086 در سیگاری های گروه شاهد بود و اختلاف آنها از نظر آماری مهم و معنی دار بود. از طرف دیگر سطح سرمی سیانور در کارگران آلوده غیر سیگاری 0.9± 0.40 میکروگرم در میلی لیتر در مقایسه با 0.06±0.9 میکروگرم در میلی لیتر درغیر سیگاری های گروه شاهد بود. این اختلاف هم از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه کارگرانی که احتمال آلودگی با سیانور دارند باید لباس محافظ بپوشند و اقدام های حفاظتی برای کاهش مواجهه مستقیم با سیانور را انجام دهند.
    کلیدواژگان: سیانور، کارگر، سیگار، حفاظت
|
  • Page 6
    Background
    Carbon Monoxide is one of the air pollutants which is a by-product of technologic advancement. Carbon monoxide poisoning is one of the most common causes of death due to poisoning in developed countries.
    Methods
    This study is a cross sectional evaluation which was performed in Tehran Legal Medicine Organization in 1999.
    Results
    In this year 134 deaths occured due to carbon monoxide poisoning. Male to Female ratio was 2.1/1. The highest rate was seen in young (21-30 yr), workers & house wives. Most cases wereAccidental and individual and occurred in cold months of the year in closed environments with poor ventilation. unintentional. The most common source of carbon monoxide was wall-mounted.
    Keywords: Poisoning, Carbon monoxide, High risk groups, Fuel
  • Farideh Khodabandeh, Mahshid Afshar, Ali Khodabandeh Page 12
    Background
    In the present study, we surveyed the death of cadavers due to ingestion and then rupture of illicit drug (opioid) packings through swallowing or inserting into body carities or orifices which were referred to Legal medicine centre in Tehran from 1999 to 2004.
    Methods
    Out of all these cases, 13 were due to opioid intoxication because of rupture of ingested illicit drug packings, these cases were referred by Law enforcement, hospitals or were discovered by Autopsy in unknown cases of death of referred cadavers. Necessary data (including epidemiological and etiological) were gathered through guestionnaires.
    Results
    Majority of deaths were in 20-62 age group, (46.5 percent). Married, (31.46 percent) unemployed, (84.61 percent) with history of addiction, (61.53 percent) with history of offense. Leading to imprisonement, were other common groups. The most common drugs discovered were opium (84.61%) and herion and hashish. The most common place of packings in the alimentary Tract was Undetermined, the least common place was stomach (23.7 percent). The lighest packing weighed 20gr and the heaviest 1400 gr. The highest number of packs was 60 and the least 1 pack. The cause of death (61.53 percent) was unknown in 61.53% of cases and 30.76 percent were due to leakage of swallowed packings, and 76.92 percent due to rupture of swallowing packings.
    Conclusion
    Fear of punishment, not referring to hospitals becsuse of fear of informing Law enforcement by hospital stuffs, and also lack of knowledge of hazards of smuggling the illicit drugs through body packing and complications due to leakage er rupture of packages and lack of ability of diagnosis and Treatment in most hospitals have increased the mortality rate among body packing smugglers.
    Keywords: Smuggling illicat drugs, opioid intoxication, body packing, mortality, opioid
  • Sayyedeh Fatemeh Sayyed, Fazelpour, Mohammad, Taghi Moghaddamnia, Firooz Nasirzadeh Page 17
    Background
    Smoking and drugs are the chief causes of early mortality in the developed and developing countries. Mass production of cigarettes and widespread advertisement have caused many individuals to show interest in them and there has been a severe increase in their use during the last decades. Smoking cigarettes is an addictive behavior and getting rid of addiction caused by it is difficult, which indicates the importance of preventivemeasure for elimination or reduction of this worldwide problem.Logical practical theory is one of the most important theories that accounts for the foundation of studies relevant to cigarette smoking. This theory emphasizes on attitudes in shaping the behavior.
    Methods
    This study was carried out to investigate the the attitudes of students in Guilan University of Medical Sciences (GUMS) in a descriptive-analytical method.Statistical population consisted of 290 female and male students. Data-collection was carried out by a questionnaire consisting of two parts (1) Demographic information, (2) Attitude measurement based on Lickert scale.
    Results
    Findings showed that the greatest percentage of students was 59% for females and mean age of students was 23.25 years. The majority of students were studying in the first year and most of them used dormitory and student loans.The highest percent of students (83%) had no smoker friends and 93% of them had never used cigarettes.
    Conclusion
    The majority of students (86.9%) had proper attitude toward smoking (they were anti-smoking) and they believed in hazardous side-effects and disadvantages of cigarette smoking. Research findings suggest a strong relation between cigarette smoking and attitude toward smoking. Thus, by providing appropriate scientific information and by changing in the attitude of individuals, consumption rate of cigarettes can be reduced among high-risk groups such as the youth. Besides, the families should pay adequate attention to friend selection of their children. There was a significant correlation between educational level, personal and parents income level, educational level of the parents and the number of smoker friends with the attitude toward cigarette-smoking.
    Keywords: Cigarette smoking, student, attitude
  • Saberian M., Atash Nafas E., Behnam B., Haghighat S Page 22
    Introduction
    Violence against women with various causes has been existed in most communities, and women have adopted different solutions to fight against it. This study has been carried out to determine the causes and factors of violence and showing the methods from the women’s views referred to Semnan health care centers.
    Materials And Methods
    During a quality research using a focus group discussion (FGD), women’s opinions about domestic violence were studied. In this survey, 120 women (6-12 people group) participated in twelve sessions. Data were categorized on the basis of study aims and coding. And findings of each group were interpreted.
    Results
    The most important predisposing factors of domestic violence against women on their side were competition, power of repartee, insolence in sexual, relations objection and goumbling and on men’s side were unemployment, addiction, irresolution and interference of outsiders, stubbornness, patriarchal patterns in decision- making, vanity, obstinacy and polygamy. Women mentioned other measures such as reciprocation, prolonged sulking, leaving home and which are among useless and non- effective methods. On the other hand, Silence of one of the partners, talking after the setlement of quarrels, and seeking advices from elder memebers of the family and referring to consultation services are considered to be the best and most offective methods.
    Conclusion
    Control of poverty and addiction, fighting against luxury and encouraging the culture of simple living, correction of the patriarchal patterns, paying more attention to women’s right and respecting to them, promoting the individual and social culture, strengthening the religious views and fear of God can be useful in controlling domestic violence.
    Keywords: Domestic Violence, Contrastive Methods, Referred Women, Health Care Centers, Semnan
  • H. Sanaei, Zadeh, N. Jalali, F. Taghaddosinejad Page 27
    Background
    Various kinds of drugs have been evaluated as antidotes of acetaminophen; the most important of them is N-acetylcysteine (NAC). The optimal route, dose and duration of administration for NAC in the management of acetaminophen poisoning is controversial. Various anecdotal reports have mentioned development of adverse effects following intravenous NAC therapy that have restricted this form of usage. In Iran, it is unclear whether the use of intravenous NAC is associated with a significant incidence of adverse events. To investigate the frequency of adverse effects of intravenous NAC therapy, compare them with previous reports, and asses the safety of intravenous NAC therapy, we attempted to conduct this survey.
    Methods
    This was a descriptive and prospective study, and was conducted at Loghman-Hakim Hospital in Tehran, Iran during a 1-year period (1380). We included all adult patients who had a history of one toxic dose (7.5 gr or more) of acetaminophen intake and presenting fewer than 12 hours after consumption. These patients were treated regardless of the serum levels of acetaminophen. Patients with concurrent intoxication, coma and hepatic encephalopathy were excluded from the study. Treatment of these patients was carried out using 20-hour therapeutic protocol. There was a structured data collection form, submitted to all patients prospectively. A logistic regression analysis (based on the stepwise variable selection method) was carried out using SPSS Software, with the adverse reactions as the dependent variable, and age, sex, history of asthma, and medical allergy as independent variables.
    Results
    Intravenous NAC was administrated to 206 adult cases. Adverse reactions to NAC were observed in 23.3% of patients. In none of the symptomatic poisoned individuals, we had to completely stop the IV NAC infusion. No patients developed any serious adverse effects requiring intensive care and there were no deaths. It was shown that there were no significant relationships between age, sex, asthma or medical allergy and side effects.
    Conclusions
    On the basis of our findings, we concluded that not using the automatic infusion pump and also the low rate of hepatotoxicity would be expected to correspond with a high frequency of adverse effects. Despite the high frequency of adverse effects, they were transient, not life threatening, easily treated, and all patients received a complete course of intravenous NAC.Therefore, the treatment can be considered relatively safe in the management of acetaminophen poisoning.
    Keywords: Acetaminophen, Poisoning, N, acetylcysteine (NAC), Adverse effects
  • Seyed Mohsen Mousavi, Azadeh Eshaghian Page 33
    Background
    Spouse abuse consists of: aggression, beating and slapping, affront, mental- social- economic- sexual abuse and etc. The side for wives effects range from physical, mental and social harms to death. There are few studies on this subject in Iran; therefore we designed a survey to study its situation in Isfahan city of Iran.
    Methods
    In this Cross Sectional study with Cluster Random Sampling, we selected 4 serial houses from 50 blocks of 495 blocks according to map of Isfahan city and 386 married women were interviewed using standard questionnaire.
    Results
    The mean age of these women was 35.7(15-78) years and the mean age of marriage was 19.3(9-44) years, 2.4% of them were foreigners, 1.8% Christian and others Muslim, 7.5% of them were illiterate prevalence of Smoking-Alcohol and Drug abuse was 0.5% in them and 33.7%-7.8%-5.7%.respectively in their husbands prevalence of Spouse abuse from marriage time was 36.8% and incidence rate was 29.3% in recent year. The most common time of Spouse abuse was in the night. Themost common types of it were: disregarding wives’ feelings 45%, agression 43%, unconsented intercourse 31%, forced intercourse 18%, insecurity at home 15.8%. Threat to: Discontinue relations with other family members 38%, Affront 32%, Beating 24%, quitting 18%, Divorce 15%, Death 7%, knifing 6%, Gunning 2%. making problems such as: financial 10%, House- Clothing- Food supplies 14%- 14%- 8%. History of: Slapping 32%, humiliation 29%, Beating 27%, Knifing 3.4%.
    Conclusion
    Given the high prevalence and incidence rate of Spouse abuse, we suggest that an analytical study to identify the risk factors of spouse abuse in our community be carried out and public enforce on mutual rights and duties of wives and husbands planned and performed.
    Keywords: Spouse abuse, Prevalence, Isfahan
  • Page 41
    Background
    Suicide is a self-destructive behavior and of all forms of self-harm. Burning by fire is perhaps the most dramatic and potentially fatal. The proportion of self-inflicted burns among patients admitted to burns wards ranges from 0.37% to 40%, with considerable variation around the world. In Iran, according to available data from 10 to 15 percent of burn patients admitted were those who have burned themselves.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was designed to assess the epidemiology of self-burning in patients admitted in Birjand Imam Reza (p.b.u.h) hospital burns ward from May 1999 to February 2004. Medical records of all self-burning patients were assessed to collect the needed data.
    Results
    In this study, out of 442 burn cases 21.2% was due to self- burning. It was more common in Women (64.9%) and those in primary education level (48.9%). The mean age was 26.8 years and the incidence rate was higher among 11- 20 year olds. The method most commonly used in self-burning cases was pouring flammable liquid (specially kerosene) Over one-self and igniting it, (91.5%). Most cases have occurred at home (97.9%). The mean of burnt surface percently was 73% and mortality rate was 84%.
    Conclusion
    The high incidence of self-burning in women and youth as high risk groups, high mortality rate makes, implementation of public education programs for prevention, providing support for high risk groups of people and psychologic consultancy service to find and manage main causes of self-burning essential, andcontinuous education for care providers to maintain the needed care.
    Keywords: Epidemiology, Self, burning, Suicide
  • Said A. Ei, Azim, Ashrafa Selim, Sherien S. Ghaleb Page 47
    Background
    Cyanide is a chemical widely used in industry and is a major environmental pollutant and an important toxic asphyxiant, to which exposure occurs through inhalation as well as ingestion and skin contact.
    Methods
    In this study, fifty six (56) male workers exposed to cyanide salts, in some of Helwan factories, were enrolled, with a mean age of 31.81±9.93 years and a mean duration of exposure of 12±2.5 years. Fifty nine (59) males not exposed to cyanide, with a mean age of30.33±9.51 years were considered as control subjects.The examined group was evaluated using a self-administered questionnaire, medical examination, psychometric assessment and laboratory studies.
    Results
    The psychometric assessment showed that changes in digit total score, similarity test, digit symbol test, Trial making test and psychomotor speed test were statistically significant. In addition, changes in personality test, neuroticism and criminality were also statistically significant.The serum level of cyanide in the exposed workers who were also reported to be smokers, was 0.15=1:0.63 ug/ml compared to 0.086±0.004ug/ml in smokers of the control group, a difference which is statistically significant. On the other hand, cyanide serum level in exposed, non-smoker workers was 0.40±0.9 compared to 0.06±0.1 ug/ml in non-smokers of the control group, a difference which is also statistically significant.
    Conclusion
    And thus, the study recommends that workers with a possibility of exposure to cyanide should be advised to wear protective gear and undertake protective measures to lessen direct exposure to cyanide.
    Keywords: Cyanide, Worker, Neurobehavioral effect