فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1386)

مجله پزشکی قانونی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1386)

  • 82 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/07/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخرالدین تقدسی نژاد، فرامرز ابراهیمی، مریم اخگری، پیمان استرکی صفحه 63
    زمینه و هدف
    با توجه به مرگ و میر بالای ناشی از آتش سوزی و مشکلات موجود در تعیین علت فوت در اجساد سوخته ذغالی و افتراق سوختگی قبل از مرگ از سوختگی بعد از مرگ، استفاده از علایم حیاتی حین آتش سوزی نظیر کربوکسی هموگلوبین در خون و وجود دوده در راه های هوایی بعنوان شاخص سوختگی قبل از مرگ مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی و از نوع مقطعی است و روی 47 مورد جسد قربانی آتش سوزی ارجاعی به سازمان پزشکی قانونی کشور طی سال های 1385-1384 انجام شده است. با توجه به شرح حال و معاینه ظاهری و بررسی پرونده کیفری و اظهارات شاهدان عینی مواردی که به طور قطع سوختگی قبل از مرگ و سوختگی بعد از مرگ داشتند تفکیک شدند و از نظر کربوکسی هموگلوبین و وجود دوده در راه های هوایی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 47 مورد اجساد مورد بررسی 44) %93.6 مورد) مذکر و 3) %6.4 مورد) مونث بودند. بیشتر قربانیان با فراوانی 28) %59.6 مورد) در گروه سنی 39-20 سال قرار داشتند. در مجموع %29.8 افراد (14 مورد) سوختگی بعد از مرگ داشتند و %40.4 افراد (19 مورد) سوختگی قبل از مرگ داشتند. در بین افرادی که سوختگی بعد از مرگ داشتند 13) %92.9 مورد) دارای کربوکسی هموگلوبین منفی و 1) %7.1 مورد) دارای کربوکسی هموگلوبین مثبت بودند. در حالی که در افراد با سوختگی قبل از مرگ و وجود حیات در زمان پیشرفت آتش سوزی %42.1 افراد (8 مورد) کربوکسی هموگلوبین مثبت و 11) %57.9 مورد) کربوکسی هموگلوبین منفی داشتند. در بین افراد با کربوکسی هموگلوبین مثبت، 80% افراد (8 مورد) سوختگی قبل از مرگ داشتند در حالی که در افراد با کربوکسی هموگلوبین منفی، 35% افراد (11 مورد)، سوختگی بعد از مرگ داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه از بین موارد با کربوکسی هموگلوبین مثبت، 80% افراد (8 نفر) سوختگی قبل از مرگ داشته اند که نشانگر زنده بودن فرد در زمان آتش سوزی است در حالی که 10% افراد (11 نفر) سوختگی بعد از مرگ داشتند که ممکن است سوختگی قبل از مرگ در اثر تداوم سوختگی بعد از مرگ محو شده باشد، در حالی که عکس این مطلب قابل نتیجه گیری نیست. در مواردی که کربوکسی هموگلوبین خون منفی بود، الزاما جستجوی عللی نظیر قتل، مرگ های طبیعی و یا خودکشی (به علت استفاده از مواد تسریع کننده) ضروری بوده است.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، مرگ های حین آتش سوزی، کربوکسی هموگلوبین، دوده، سوختگی
  • جلال خسروی، سیدسعید هاشمی نظری، سعید دهقانی فرد، کریم جباری صفحه 68
    زمینه و هدف
    حوادث ناشی از کار هر ساله موجب مرگ و میر هزاران کارگر می گردد. طبق آمار شورای ملی حفاظت ایالات متحده آمریکا میزان تکرار حوادثی که منجر به از کارافتادگی می گردد از میزان %5.9 در سال 1961 به %10.87 در سال 1976 افزایش یافته است (افزایش به میزان (1) (%81. آمار سازمان جهانی کار حاکی از آن است که در اتحادیه اروپا به استثنای هلند و انگلستان از هر 100 هزارنفر کارگر 6 نفر جان خود را به خاطر حوادث ناشی از کار از دست می دهند. این عدد در استرالیا 7، در کانادا 7، ژاپن 4، سوییس 7، اطریش 6، بلژیک 7، دانمارک 3، آلمان 5، یونان 4، هلند 3، پرتقال 6، اسپانیا 10، سوئد 6 و در ترکیه 16 می باشد. در ایران آمار منتشره در مورد حوادث ناشی از کار نشان می دهد که در سال 1361 تعداد 14706 مورد حادثه به وقوع پیوسته که رقم مذکور رقم واقعی کل حوادث اتفاق افتاده نبوده و صرفا این رقم، حوادثی است که از طرف بازرسان کار پس از اطلاع از وقوع آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    نوع مطالعه در این تحقیق از نوع case-series بوده است. کارگران شرکت های پیمانکاری خدمات شهری و فضای سبز مناطق شهرداری تهران طی سال های 1383 و 1384 که دچار حوادث منجر به فوت شده بودند جامعه مورد مطالعه را تشکیل می دادند. به دنبال وقوع هر حادثه منجر به فوت برای افراد مذکور، حادثه به کارشناسان بهداشت و ایمنی مستقر در پایگاه های بهداشت و ایمنی مراکز بهداشت و درمان مناطق بیست و دوگانه از طریق ناظرین محترم خدمات شهری و فضای سبز یا سایر مسوولین ذیربط اعلام گردیده و فرم های مربوطه تکمیل و به مرکز بهداشت شهرداری تهران ارسال می گردید.
    یافته ها
    بر اساس بررسی های انجام شده تعداد کل حوادث گزارش شده منجر به فوت در سال 1383، 9 مورد و در سال 1384، 6 مورد بوده است که باعث از دست رفتن 67500 روز کاری در سال 1383 و 45000 روز کاری در سال 1384 شده است. با توجه به اینکه تعداد کل کارگران در این سال ها حدود 21000 نفر بوده است، به مفهوم 43 مرگ به ازای هر 100 هزار نفر کارگر در سال 1383 و 26 مرگ به ازای هر 100 هزار نفر در سال 1384 می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس بررسی های انجام شده عمده ترین علل مرگ و میر کارگران شاغل در شرکت های پیمانکاری خدمات شهری و فضای سبز در سال 1383 تصادف رانندگی می باشد که %22.5 حوادث به علت بی احتیاطی کارگران و %66.5 به علت بی احتیاطی رانندگان بوده است (%11.5 سایر علل). در سال 1384 نیز بیشترین علت، تصادف رانندگی بوده که 67% به علت بی احتیاطی کارگران و 33% به علت بی احتیاطی رانندگان بوده است.
    کلیدواژگان: کارگران، کارگران خدمات شهری، کارگران فضای سبز، حوادث کاری منجر به فوت، حوادث کاری
  • سیدشهاب الدین صدر، محمدحسن قدیانی، علی اصغر باقرزاده * صفحه 78
    زمینه و هدف

    امروزه علی رغم پیشرفت های متعدد علمی و تکنولوژیک در تشخیص و درمان بیماری ها روند شکایت از پزشکان و کادر معالج رو به افزایش است. افزایش جمعیت، افزایش تعداد پزشکان، افزایش آگاهی جامعه و استفاده از ابزارهای تشخیصی و درمانی پیچیده تر از علل مهم این روند رو به رشد هستند و در این میان کاهش روابط سنتی میان پزشک و بیمار بیشتر به این موضوع دامن می زند. هدف از این مطالعه بررسی علت و انگیزه های شکایت، میزان و نوع قصور انجام شده و در آخر ارایه راه حل برای کاهش قصور پزشکان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت گذشته نگر با بررسی پرونده های شکایت از قصور پزشکی در رشته تخصصی ارتوپدی طی سال های 1377 تا 1382 در اداره کل پزشکی قانونی استان تهران انجام شده است.

    یافته ها

    طی این مدت از بین 965 پرونده شکایت از قصور پزشکی 196 مورد (%20.31) به این رشته اختصاص داشته و از 15 مورد در سال 1377 به 39 مورد در سال 1382 افزایش یافته است. در %60.72 پرونده ها رای برائت و در %39.28 رای قصور صادر گردیده است. %54.59 پرونده ها به مراکز خصوصی و %17.86 به مراکز دولتی غیردانشگاهی و %21.94 به مراکز دانشگاهی و %5.61 به مراکز خیریه مربوط بودند؛ ولی میزان قصور در مراکز خصوصی و %52.34، در مراکز دولتی غیردانشگاهی %22.86 و در مراکز دانشگاهی %20.93 و در مراکز خیریه %36.36 بود. %9.09 از موارد قصور به دنبال فوت بیمار و مابقی به دنبال نقص عضو و کاهش کارآیی اتفاق افتاده بود.

    نتیجه گیری

    بهبود مناسبات پزشک و بیمار، رعایت اخلاق پزشکی، کاهش روابط مالی میان پزشک و بیمار، افزایش دانش و مهارت های علمی و فنی پزشکان، توجیه مناسب قبل از انجام فرآیندهای تشخیصی یا درمانی و ارتقای سطح فنی و تجهیزاتی مراکز درمانی در کاهش قصور و شکایت تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: شکایت بیمار، پزشک، خطای پزشکی، ارتوپدی، پزشکی قانونی
  • حسین فانیان، مسعود قادی پاشا، آرش قدوسی، محمدحسن عابدی، زیبا فرج زادگان، عاطفه کاظمی رباطی صفحه 87
    زمینه و هدف
    سالانه بیش از 1.26 میلیون نفر در دنیا به علت تصادفات رانندگی جان خود را از دست می دهند. اغلب مرگ و میرهای ناشی از حوادث رانندگی در جوانان و در کشورهای با درآمد کم یا متوسط اتفاق می افتند. سازمان بهداشت جهانی پیش بینی کرده است که در سال 2020 مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی به 2.34 میلیون نفر خواهد رسید. با مطالعه الگوهای مختلف حوادث رانندگی می توان در جهت کاهش این شکل از مرگ و میرها اقدامات پیش گیرانه موثری انجام داد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی بوده که با همکاری اداره کل پزشکی قانونی استان اصفهان انجام گرفته است. در این مطالعه پرونده همه متوفیانی که از اول مهر 1381 تا آخر شهریور 1382 به علت تصادفات رانندگی فوت نموده و برای صدور جواز دفن، اجساد آنها به مراکز مختلف پزشکی قانونی شهرهای استان اصفهان ارجاع شده، مورد بررسی قرار گرفت و برای هر کدام چک لیستی تهیه گردید. اطلاعات جمع آوری شده پس از ورود به دستگاه کامپیوتر توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مدت زمان بررسی یعنی سال های 82-1381، 1446 نفر به علت تصادفات رانندگی فوت نمودند که 1202 نفر (%81.3) آنها مرد و 244 نفر (%16.9) زن بودند. بیشترین فراوانی مرگ و میر متعلق به موتورسواران، بین گروه سنی 16 تا 20 سال و علت نهایی منجر به فوت، ضربه به سر بود. کمترین فراوانی، متعلق به دوچرخه سواران بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه با اغلب مطالعات انجام شده بخصوص در کشورهای در حال توسعه تفاوت چندانی نداشت بجز اینکه دوچرخه سواری در مطالعات دیگران با مرگ و میر بیشتری همراه بود؛ ولی در مطالعه ما دوچرخه سواری با مرگ و میر کمتری همراه بود. علت این امر می تواند کاربرد کمتر دوچرخه در حمل و نقل روزانه ساکنین استان اصفهان باشد.
    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، مرگ و میر، اپیدمیولوژی
  • مهدی کاهویی، فرحناز صدوقی، حسام الدین عسگری مجدآبادی صفحه 92
    زمینه و هدف
    از جمله عواملی که در طرح دعاوی، پزشک توانسته از خود دفاع کند، عدم تکمیل پرونده بیمار بوده است. با توجه به حوزه اختیارات پزشکی قانونی هر شهرستان و اهمیت مستندسازی جهت حمایت از حقوق پزشکان، وضعیت آگاهی و عملکرد دانشجویان و دستیاران پزشکی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی سمنان در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، وضعیت آگاهی و عملکرد 134 دانشجو و دستیار پزشکی نسبت به اصول مستندسازی مراقبت های ارایه شده، مورد بررسی قرار گرفت. ابزار اندازه گیری یک پرسشنامه 12 سوالی مربوط به آگاهی و یک چک لیست مربوط به عملکرد بود که پس از تایید اعتبار و روایی آن مورد استفاده قرار گرفت. داده ها از طریق مصاحبه با دستیاران و مطالعه پرونده های پزشکی بیماران جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 40% دستیاران از جنبه های قانونی مستندسازی اطلاع داشتند. %25.2 از نحوه کاربرد اختصارات در ثبت تشخیص نهایی و اعمال جراحی اطلاع داشتند. %14.2 آنان می دانستند سقف مدت زمان تایید دستورات شفاهی چندساعت است. بین میزان آگاهی و دوره آموزشی رابطه معنی داری مشاهده گردید (p<0.05). تنها 10% پرونده بیمار را خوب تکمیل می کردند. اکثر جامعه پژوهش، گرایش به ثبت اطلاعات بالینی داشته و نسبت به سایر اطلاعاتی که در مراجع قانونی حایز اهمیت است کمتر توجه داشتند. بین وضعیت عملکرد، دوره آموزشی و آگاهی رابطه معنی داری مشاهده گردید (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه ضروری است در فرایند آموزشی بالینی مواردی از قبیل هماهنگی بین دروس تئوری و عملی، تاکید بر جنبه های قانونی پزشکی، بررسی کمی و کیفی گزارش صبحگاهی و نظارت دقیق اساتید و پزشکان معالج بر فرآیند مستندسازی پرونده پزشکی و بازخورد آن به دانشجویان و دستیاران مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، دانشجویان و دستیاران پزشکی، مستندسازی، پزشکی قانونی
  • علی محفوظی، رضا زمانی صفحه 98
    زمینه و هدف
    متخصصین بیهوشی مانند سایر متخصصین، در خلال انجام کارهای پزشکی در معرض شکایات و برخوردهای قضایی کشور متبوع خود هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی علل شکایت از متخصصین بیهوشی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به صورت گذشته نگر، علل شکایت از متخصصین بیهوشی، با استفاده از 70 پرونده پزشکی، در سازمان نظام پزشکی مربوط به سال های 1382-1372 تعیین و بررسی شدند. پرونده های بررسی شدند که رای هیات عالی انتظامی در مورد آنها صادر شده بود.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران (شاکیان/متوفیان)، 31.94±20.58 سال بود (حداقل 1.5 سال و حداکثر 87 سال). بیشتر مشکلات/ فوت ها در گروه سنی 0 تا 40 سال رخ داده است (فراوانی مطلق 42 مورد و فراوانی نسبی %75.36) گروه سنی اطفال (کمتر از 15 سال) فراوانی مطلق 14 مورد و فراوانی نسبی %20.3 داشت. اکثر مواردی که به شکایت منجر گردیده بود خطاهای منجر به فوت بودند. در 56 مورد (80%) به علت فوت شکایت انجام شده بود و پس از آن آسیب های عصبی و از جمله فلج (5 مورد %7.14) بیشترین علت شکایت بود. بیشترین محل بروز خطا، بیمارستان ها با فراوانی مطلق 64 مورد (%91.43) بود و پس از آن مراکز جراحی محدود قرار داشتند (%4.29). در بیش از 90% موارد اتفاقات در حین بیهوشی عمومی و پس از آن در حدود 5% در حین بیهوشی از نوع MAC رخ داده بود. %71.64 از حوادث در خلال عمل های جراحی الکتیو رخ داده بود. اگرچه در اکثر موارد بیهوشی دهنده، متخصص بوده است (94%)، ولی در 4 مورد (%5.97 موارد) نیز افراد غیرمتخصص (تکنسین یا فوق لیسانس بیهوشی) بودند. بر اساس رای بدوی در %66.18 موارد، متخصص بیهوشی مسوول شناخته شده که در %66.67 موارد، این رای تایید شده بود. بر همین اساس در 43 مورد متخصص بیهوشی محکوم (با تعیین درصد) شده و در دو مورد نیز به توبیخ کتبی و درج در پرونده محکوم شده بود. میانگین قصور متخصص بیهوشی %43.95±25.4 بود (کمینه 5% و بیشینه 100%).
    نتیجه گیری
    مخاطرات و مسوولیت ها، همیشه در انجام بیهوشی های روزمره و در شرایط عادی رخ می دهند. اکثر پرونده های شکایت از متخصص بیهوشی مربوط به کسانی است که جوان و سالم بوده اند. بر همین اساس به کارگیری این وسایل به خصوص در ریکاوری که یکی از مهم ترین و حادثه خیزترین نقاط محسوب می شود، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شکایت، قصور، متخصص بیهوشی
  • رعنا هاشمی، آرش عکاظی صفحه 102
    زمینه و هدف
    درمان ناباروری به وسیله های اهدای جنین، یکی از روش ها و تکنیک های کمکی تولیدمثل برای داشتن فرزند در زوج های نابارور است. در ایران نیز با اعلام مشروعیت آن توسط فقها، با تصویب قانون از سال 1382 شرایط انجام آن مهیا گردید.
    اما لازمه اهدای جنین توجه به ملاحظات اخلاقی زیادی است که قانون گذار باید به صورت صریح و شفاف آن را روشن کند و راه سوء استفاده های غیراخلاقی را مسدود سازد. همچنین متقاضیان باید آگاهی بیشتری نسبت به شرایط طبی و حقوقی آن داشته باشند.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، طی 6 ماه به روش سرشماری، با 86 زوج متقاضی اهدای جنین که از طرف دادگاه خانواده به واحد پزشکی قانونی مرکز شهر تهران ارجاع شده بودند، مصاحبه شد و پرسش نامه طراحی شده پر گردید. داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در خصوص بررسی وضعیت ناباروری در %93.9 موارد، علت ناشی از ناباروی مرد بود. در هیچ یک از زوجین، اعتیاد به مواد مخدر، ابتلا به ایدز و هپاتیت و بیماری های روانی شدید احراز نگردید. %91.5 از زوجین متقاضی، اطلاعی از زوج دهنده نداشتند و انتخاب را به عهده مرکز درمانی گذارده بودند. %70.7 از زوجین به خصوصیات اخلاقی و 72% آنها به خصوصیت ژنتیکی فرزند حاصل از اهدا، اهمیت ویژه ای می دادند. %59.8 از زوجین متقاضی در خصوص رابطه فرزند حاصل از اهدا با زوج دهنده و مشکلات مرتبط با هویت فرزند بوجود آمده فکر نکرده بودند. در مورد نحوه فاش سازی به کودک، %85.4 موارد ذکر کردند که موضوع دریافت جنین را به کودک حاصل از اهدا نخواهند گفت.
    نتیجه گیری
    ناشناس ماندن زوج های دهنده باعث می شود که تداخلات حقوقی و عاطفی کمتری در آینده برای زوج دهنده و گیرنده ایجاد گردد. از طرفی حقوق انسانی کودکانی که از این طریق به دنیا می آیند، ایجاب می کند از نحوه تولدشان مطلع شوند. همچنین احتمال وقوع زنای با محارم بصورت غیرعمدی و آنومالی های ژنتیکی به دنبال افزایش تعداد زایمان های ناشی از ناباروری کمکی، روی هم رفته نظرات را به سمت گفتن حقیقت به فرزندان خصوصا در سنین قبل از بلوغ سوق می دهد. هر چند باید توجه داشت که این موضوع در ایران بسیار نوپا می باشد و در حال حاضر مطالعه قابل استنادی با در نظرگرفتن اختلافات فرهنگی و عقیدتی ما با سایر ممالک انجام نشده است. همچنین به نظر می رسد که اطلاعات زوجین متقاضی نسبت به مسایل طبی و حقوقی بارداری به روش دریافت جنین، به میزان کافی نباشد و ایجاد تسهیلاتی جهت اطلاع رسانی بیشتر و انجام مشاوره های تخصصی پیش از اقدام به انجام مراحل اداری و قانونی به مربوطه لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اهدای جنین، حقوق، اخلاق
  • امیرحمزه سالارزایی، صدیقه گلستان رو صفحه 108
    مقدمه
    از دیرباز این پرسش مطرح بوده است که آیا پزشک در صورت آسیب دیدن یا از بین رفتن بیمار در فرآیند درمان ضامن است یا خیر؟
    بحث: در این نوشتار پس از بررسی دو نظریه فقهای شیعه و ادله موافقان و مخالفان نتیجه گرفته شده است که ادله موافقان از اثبات این مدعا در مورد ضمان پزشک قاصر است. با توجه به اینکه در دنیای امروز، پزشک سال ها در دوره های عمومی و تخصصی به طور نظری و عملی کار می کند و در نهایت پس از فراغت از تحصیل نسبت به اجرای قواعد و نظام ها و مهارت های پزشکی با رعایت شوون الهی و انسانی سوگند یاد می کند، اینکه قایل شویم: اصل بر ضمان پزشک است، دور از عدالت به نظر می رسد.
    نتیجه گیری
    البته در اینکه پزشک در فرایند درمان اگر تعدی و تفریط کرده باشد بدون شک ضامن است بحثی نیست لکن اصل بر ضمانت و مجبور به جبران خسارت بودن او (مستفاد از موادی از قانون مجازات اسلامی) محل تامل بلکه محل اشکال است. به نظر می رسد در بازنگری جدید، اصل بر عدم ضمان یعنی عدم نیاز به اخذ برائت از پزشک باشد، این یعنی مفاد قاعده احسان که از موارد مسقط ضمان است.
    کلیدواژگان: پزشک، فقها، بیمار، ضمان، احسان
  • میرسعید عطارچی، صابر محمدی، ماشااله عقیلی نژاد، الهام اصغری رودسری صفحه 114
    مقدمه
    بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و همچنین بسیاری از کشورهای در حال توسعه می باشند، بطوری که طبق برآوردهای انجام شده حدود 45-40 درصد از علل مرگ و میر را به خود اختصاص می دهند. در کشور ما نیز آمار حکایت از شیوع بسیار بالای این بیماری ها دارد و از بیماری های قلبی عروقی به همراه تصادفات به عنوان مهم ترین علل مرگ و میر در کشور نام برده شده است. بطوری که طبق اعلام رسمی معاونت محترم سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1385، حدود 70000 نفر بر اثر بیماری های قلبی عروقی جان خود را از دست داده اند. همچنین بیماری قلبی عروقی یکی از مهم ترین علل ایجاد نقص عضو در افراد می باشند. طی این مقاله نویسندگان قصد دارند تا جهت آشنایی بیشتر جامعه پزشکی و همکاران گرامی با این مقوله، نحوه تعیین میزان نقص عضو در بیماری های قلبی عروقی را بر اساس معیارهای علمی و استانداردهای جهانی همراه با جزییات و با همان روشی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در حال انجام است را شرح دهند.
    بحث: همانطور که در ابتدا ذکر شد به دلیل شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی در کشور ما، میزان نقص عضو ایجاد شده به دنبال ابتلا به این بیماری ها نیز از شیوع بالایی برخوردار است، ولی متاسفانه تاکنون توجه چندانی به این مساله نشده است و عملا روش علمی شناخته شده ای جهت تعیین میزان نقص عضو در بیماری های قلبی عروقی که مورد توافق و استفاده اکثر پزشکان کشور باشد وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی و تعیین میزان نقص عضو و از کارافتادگی قلبی عروقی، مقوله ای نسبتا پیچیده و مشکل می باشد. تعیین میزان نقص عضو بر عهده پزشک می باشد که با استفاده از شکایت های بیمار و با تکیه بر یافته های بالینی به دست آمده از معاینه پزشکی و روش های پاراکلینیک مناسب، میزان نقص عضو تعیین می گردد. ولی در مورد از کارافتادگی و تعیین درصد آن، پزشک تصمیم گیرنده نهایی نیست و از کارافتادگی فرد با توجه به موارد مختلفی همچون درصد نقص عضو، مسایل روحی- روانی، مسایل اجتماعی و مهم تر از همه شغل فرد و توسط یک تیم تعیین می شود.
    کلیدواژگان: نقص عضو، بیماری قلبی عروقی، تعیین میزان نقص عضو
  • اردشیر شیخ آزادی، مهرزاد کیانی صفحه 123
    مقدمه
    قطع انگشت یک ترومای فیزیکی و روانی است که می تواند زندگی روزمره افراد را مختل نماید. در 200 سال گذشته، پیوند انگشتان قطع شده، به تدریج از رویا به واقعیت پیوسته است. امروزه روش های مدرن پیوند در اغلب بیمارستان های بزرگ دنیا در دسترس مردم قرار دارد. در 40 سال اخیر هزاران قسمت از اعضای مختلف قطع شده از بدن اشخاص مصدوم مجددا به بدن خودشان پیوند زده شده است و در هزاران نفر از آنان موجب بهبود کیفیت زندگی، شکل ظاهری و توان عملکردی گردیده است، که بعد از آمپوتاسیون نمی توانستند از آن برخوردار باشند. جنبه های قانونی جبران خسارت (تعیین دیه و ارش) این قبیل بیماران از مباحث جالب و مورد علاقه پزشکان قانونی است.
    معرفی بیمار: مصدوم مردی 28 ساله است که در تاریخ 84.4.25 در کارخانه ای در اطراف تهران در حین کار دچار حادثه شده و انگشتان اول تا سوم دست چپ وی به طور کامل از محل مفصل متاکارپو فالانژیال قطع شده و ضایعه همراه با له شدگی موضعی نیز بوده است. مصدوم توسط یک جراح مجرب تحت درمان موفقیت آمیز پیوند انگشتان قطع شده قرار گرفته و حدود 50% از توان عملکردی انگشتان خود را بدست آورده است. بعد از گذشت یک سال از حادثه برای تعیین خسارت (دیه و ارش) به پزشکی قانونی معرفی گردیده است. بررسی این بیمار و مستندات کارشناسی پزشکی قانونی نشان می دهد که قانون مجازات اسلامی نحوه تامین خسارت چنین بیمارانی را به صراحت بیان نکرده است و بنظر می رسد سازمان های بایدگر باید نقش فعال تری در تامین هزینه درمان های تخصصی این گونه بیماران بر عهده گیرند.
    کلیدواژگان: قطع انگشت، پیوند، تعیین خسارت، قانون مجازات اسلامی
|
  • Md Fakhroddin Taghaddosinejad Faramarz Ebrahimi, Maryam Akhgari Peyman Astaraki Page 63
    Background and Aim
    With attention to high prevalence of fire death and its multiple problems for determination of death cause in charred body and differentiate antemortem from postmortem burn‚ make use of vitality sign‚ at fire‚ example blood carboxyhemoglubin (HBCO) level and presence of soot in air ways evaluated as indicator of antimortem burn.
    Materials and Methods
    This study is analytic‚ cross-sectional that conduct in central LMO of IRI at 2005 -2006 & for this study we evaluate 47 charred fire victims‚ with attension of family and related members history‚ external examination and autopsy finding‚ penal recordes‚ definite antimortem & postmortem burn separated and then evaluate HBCO and presence of soot in victim’s airways.
    Findings
    A majority of victims 93.6% (44 cases) were male‚ 6.4% (3 cases) female. 59.6% (28 cases) of them were between 20-39 years old. postmortem burn 29.8% (14 cases) and antemortem burn was 40.4% (19 cases). in victims with postmortem burn 92.9% (13 cases) have negative HBCO‚ and 7.1% (1 case) positive HBCO. But in cases with antemortem burn and evidence of life during fire progression 42.1% (8 cases) have positive HBCO‚ and 57.9% (11 cases) have negative HBCO. in cases with positive HBCO 80% (8 cases) have antimortem burn but in cases with negative HBCO 35% (11 cases) have postmortem burn.
    Conclusion
    With attention to results, in cases with positive HBCO, 80% of victims (8 cases) have antimortem burn that show persons was alive during fire. but 10% of victims (1 case) has postmortem burn that it possible antimortem burn disappear with stability of burn after death. This title at reverse is not conclusive. This study shows that in victims with negative HBCO, search of other cause of death such as‚ homicide‚ natural diseases or suicide (for uses of accelerator substances) is more likely nessesary.
  • Md Jalal Khosravi Seyed Saeed Hashemi Nazari Saeed Dehghanifard Karim Jabari Page 68
    Background and Aim
    Work related accidents cause the death of thousands of laborers annually. According to United States National Protection Agency the rate of disabilities resulted from work related accidents have increased from 5.9% in 1961 to 10.87% in 1976. The ILO data shows that in the EU, with the exception of England and Holland, every 6 in 100 thousand workers lost their lives due to work related accidents. The same figure is, 7 in Australia, 7 in Canada, 4 in Japan, 7 in Switzerland, 6 in Austria, 7 in Belgium, 3 in Denmark, 5 in Germany, 4 in Greece, 3 in Holland, 6 in Portugal, 10 in Spain 6 in Sweden and 16 in Turkey. The published data in Iran Shows that 14706 work-related accidents occured in 1982, the mentioned data dosent show the real number of accidents it merely shows those of which reported by work inspectors.
    Materials And Methods
    The design of the study was case series. Public service and green space laborers of Tehran Municipality who have died during 2004-2005 due to work related accidents were studied. Following the report of each accident a questionnaire containing question about the different aspects of the accident and the characteristics died person was completed by the health inspectors. The questionnaires were gathered and the data was analyzed.
    Findings
    Totally 9 cases of deaths following work related accidents were reported in 2004 and 6 cases in 2005 which caused a total number of 67500 person-day work loss in 2004 and 45000 person-day work loss in 2005. Considering the fact that the number of the laborers were 21000 annually, it means 43 deaths in every 100 thousand workers in 2004 and 26 deaths in every 100 thousand workers in 2005. The leading cause of death in 2004 were driving accidents which in 22.5% of them the laborers had not used necessary safety equipments and in 66.5% the drivers were culprit. The remaining 11.5% were due to other reasons. In 2005 the leading cause of death was driving accidents again which in 67% of them the laborers had not used necessary safety equipments and in 33% the drivers were culprit
  • Md Sayyed Shahabeddin Sadr Mohammad Hassan Ghadyani Ali Asghar Bagher Zadeh Page 78
    Background And Aim

    In spite of the numerous advancements in diagnosis and treatment of the disease, today, lodging files against physicians and medical assistants is increasing. Population growth, social awareness growth, and growing number of physicians, as well as implementation of complex and modern devices in diagnosis and treatment of the diseases are among the reason for such complains. Moreover, the lessening of traditional relationship between patient and physician accelerates this phenomenon. The aim of our study was to asses etiologies and motivations of complains, rate and type of malpractice and at last find a solution for decreasing physicians’ Malpractice.

    Materials And Methods

    In a retrospective descriptive-Analytic study we evaluated the records of medical malpractice in the field of orthopedic during 1998 to 2003, in the coroner's office of Forensic Medicine, province of Tehran.

    Findings

    During this time among 965 cases of medical malpractice, 196 (20.31%) have been related to this field. This process has increased from 15 cases in 1998 to 39 cases in 2003. In 60.72% of the cases acquittal verdict, and in 39.28% of the cases malpractice verdict have been issued. Of the total number of the cases 54.59% of them have been related to private centers, 17.86% related to non academic governmental centers, and 21.94% were related to university centers and 5.61% related to charity centers. However, malpractice rate in these centers has been 52.34%, 22.86%, 20.93% and 36.36% respectively. 9.09% of the malpractice cases resulted in the death of the patient, the rest resulted in physical handicap, and deficiency.

    Conclusion

    Improvement in the patient - physician relations, implementation of medical ethics, decrease in related financial affairs, improvement of professional skills and knowledge of the physicians, adequate briefing of the patients before diagnostic and therapeutic procedures, and accommodation of therapeutic centers with the advanced technical equipments has significant effect on the lessening of ignorance and complaints

  • Md Hossein Fanian Masoud Ghadipasha Arash Goddousi Mohammad Hassan Abedi Ziba Farajzadegan Atefeh Kazemi Robati Page 87
    Background and Aim
    More than 1.26 million people are killed each year as a result of road traffic crashes. Most of the road traffic fatalities occur in low and middle income countries. WHO reported that in 2020 more than 2.34 million people will be killed due to road traffic accidents. With study of pattern of road traffic accidents, we are able to prevent or decrease many of these fatalities.
    Materials and Methods
    This is a cross sectional study which is done with cooperation of Isfahan Legal Medicine Center. In this study Record of the deceased who died of accidents from 1381 to 1382, and their cadavers were brought to different Isfahan Legal Medicine Centers for issueing burial permit, were examined and for every one of them a checklist was prepared. After data collection they were analyzed with software SPSS.
    Findings
    Between 2002 to 2003, 1446 people died because of road accidents, 1202 (81.3%) of them were men and 244 (16.9%) were women had. The most frequency of mortalities were in motor cyclists, the age range of 16 to 20 years and the final couse of death was head injury. The least frequency belonged to bicyclists.
    Conclusion
    The consequences of this study was not so much different specially from developing countries except for bicycling which has more mortality rate in other studies, whereas it has less mortality rate in our country, that is because of bicycle usage is less common in daily transportation of Isfahan.
  • Md Ali Mahfouzi Reza Zamani Page 98
    Background and Aim
    Anesthesiologists, like other specialists, are subjected to legal pursuit of their country during medical activities. The purpose of this study was to evaluate the causes of anesthesiologists’ legal pursuits.
    Materials and Methods
    This is a retrospective study which the causes of anesthesiologist's legal pursuits with study of 70 files in Tehran Medical Council from 1993 to 2003 were determined and Investigated; the cases were investigated that the ruling of high disciplinary committee was issued about them.
    Findings
    The mean age of the patients (complainants/deaths) was 31.94±20.58 (1.5 to 87 years old). Most of the cases/deaths were below 40 years old (42 cases, 75.36%). There were 14 cases (20.3%) in group of children (below 15 years old). The most common reasons for complaint were death of the patient (56 cases, 80%) followed by neurological complications including paralysis (5 cases, 7.14%). The leading place of the subject of legal pursuits was the hospitals (64 cases, 91.43%) followed by day clinics (4.29%). More than 90% of the events happened during general anesthesia while 5% of them occurred during MAC. About 71, 64% of the events took place in an elective surgery. While most of the cases underwent anesthesia by an anesthesiologist (94%), there were 4 cases (5.97%) of anesthesia by other staff (technician or M.S. of anesthesiology). The primary court verdicts convicted anesthesiologist in 66.18% of the cases and 66.67% of these verdicts were verified by higher-ranked courts. In 43 cases the anesthesiologists were sentenced to pay damages and 2 cases were sentenced to written warning in their records. Averagely the ratio of anesthesiologists’ medical misdeed was 43.95%±25.4% (5% to 100%).
    Conclusion
    Most of the cases leading to legal pursuit occur in daily routine anesthesia
  • Md Rana Hashemi Arash Okazi Page 102
    Background and Aim
    The treatment of infertility by donating embryo is one of the methods to help fertility in couples suffering of infertility. In Iran, after it had been legitimized by religious dignitaries, the way to the implementation of such a method has been paved through a bill passed by the parliament in 2003, But a prerequisite for donating embryo is attention to more ethical Considerations which the legislator must explain it specifically and stop the unethical misuses. The applicant also must have more awareness to the medical and legal conditions.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 86 couples applying to receive donated embryo over a period of six months were interviewed using the census method. The filled questionnaires yielded the data which were later analyzed using tenth version of Statistical Package for the Social Sciences (SPSS).
    Findings
    Concerning study of infertility, in 93.9% of cases the cause of infertility was male. Any of the couples wasnt afflicted by drug addiction, AIDS, Hepatitis and Mental illness. 91.5% of the couples had no information about the identity of the donor and left the choice to the centre. 70.7% laid importance on moral characteristics 72% of them considered the genetic traits of the ensuing child much important. 59.8% of the couples never thought about the prospective relationship of the ensuing child with the donor as well as the identity problems coming out of the practice. 85.4% of couples would never disclose the embryo donation to the ensuing child.
    Conclusion
    Anonymity of donor and recipient couples makes less legal and sentimental problems for the parents in future. In the other hand, the children’s human right necessitates to inform the manner of conception to them. By the increasing of assisted reproductive birth, the risk of ignorant incest and genetic anomalies will be augmented. These problems lead the parents to tell the truth to their children who were born by embryo donation. As the embryo donation is almost a new technique in our country, a wide distance is seen between some of the attitudes and behaviours with the standard experienced advised one, especially in disclosure the manner of conception to the child and family. More extensive psychological consultation seems necessary to go underway. Moreover, couples need to know more about the legal aspects of embryo donation and how they would have a stronger family relationship between parents and children.
  • Amir Hamzeh Salarzaee, Sedigheh Golestan Roo Page 108
    question of weather the physician is guarantor in the cases when the patient hurted or died during the cure period was brought to the question from a long time ago. In this study after reconsidering the two doctrines of Shiite jurisprudents and for and against reasons it is concluded that for reasons can not prove the claim about the physician guaranty. Since, nowadays, physician theoretically and practically study in general specialty courses and at the end swear to applying medical rules, orders and skills with respect to the divine and humanity dignities, granting the guaranty is unjust. Of course, there is no disscusion about responsibility of physician if he/she goes to extreams in remedial process. But if the basis is on the physician guaranty (taken from some of the articles Islamic criminal law), it remains a place for more critiques. It seems that, in new reconsidering, the basis is on the none guaranty of physician, it means the lack of necessity to take acquittance from physician, unless it is opposite proved. It is a part of Ehsan rule which takes off the responsibility.
  • Md Mir Saeed Attarchi Saber Mohammadi Mashallah Aghilinejad Elham Asghari Roodsari Page 114
    cardiovascular diseases are the most common cause of mortality and morbidity in developed and several of developing countries and estimates for 40 – 45% of that. In Iran statistics shows high prevalence of cardiovascular diseases and cardiovascular diseases with accidents are the most important causes of mortality. Health deputy of Ministry of Health reported 70000 deaths from cardiovascular diseases in 2007. Also cardiovascular diseases are one of the most causes of impairment.
    Discussion
    cardiovascular impairment is high in Iran because of high rate of cardiovascular diseases, but unfortunately, it has not been paied attention yet and there is no known functional way for impairment assessment.
    Conclusion
    Impairment and disability assessment is a complex and difficult method and physicians should assess impairment based on patients` history, physical and Paraclinical findings, but a team work is necessary for determination of disability based on multiple aspects such as impairment, psychosocial and job of patients.:
  • Md Ardeshir Sheikhazadi Mehrzad Kiyani Page 123
    Introduction
    Digit amputation is a physical and psychological trauma that can influence the daily living of a person. In the past 200 years, successful replantation of amputated digits has gradually moved from fantasy to reality. Now a days modern replantation is available in most large hospitals. In recent 40 years ago thousands of severed part of body of subjects have been reattached to themselves, preserving the quality of life for thousands of patients through improved function and appearance that the void remaining after amputation cannot provide. The legal aspects of determining the compensation for such patients is one of the interesting subjects of legal medicine. Case report: The patient is a 28 y/o man who was hurt while working in a factory near Tehran, on 16 July 2005, his left thumb, index and middle fingers zone 2 were totally amputated avulsion with local crush. The patient successfully treated by an experienced surgeon, his fingers was replanted and almost 50% of his ability was recovered. One year after accident, he was referred to Legal Medicine Organization for determining the compensation (Dieh & Arsh). Considering the case, the Islamic Punishment Law has no predict for treatment charges and it seems which insurance companies must compensate the treatment costs of such patients.