فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1388)

مجله پزشکی قانونی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1388)

  • 74 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی امام هادی، مریم جلیلوند، مینا هادیان صفحه 155
    زمینه و هدف
    نظریه هوش هیجانی به عنوان قدرت توانایی کنترل هیجانات در راه دستیابی به موفقیت در زندگی شخصی و حرفه ای به یک نظریه جهانی و فراگیر تبدیل شده است. به نظر می رسد هوش هیجانی در پیشگیری از شکایت علیه پزشکان نقش مهمی داشته باشد. این مطالعه سعی در بررسی نقش هوش هیجانی پزشکان در پیشگیری از قصور پزشکی دارد.
    روش بررسی
    یک مطالعه مقطعی، توصیفی تحلیلی بر روی دو گروه 125 نفره پزشکان متهم به قصور پزشکی (در تخصص های مختلف بیهوشی، زنان و زایمان، جراحی، داخلی و پزشکان عمومی) و پزشکان فاقد سابقه قصور به عمل آمد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود.
    یافته ها
    پزشکان متهم به قصور پزشکی در نمره کلی هوش هیجانی و نیز تمامی مؤلفه های آن (روابط درون فردی، روابط بین فردی، تحمل استرس، سازگاری، خلق کلی) و همچنین در تمامی خرده مقیاس های هوش هیجانی به غیر از خرده مقیاس استقلال، نسبت به پزشکان فاقد سابقه قصور، از نمرات پایین تری برخوردار بودند (01/0p<).
    نتیجه گیری
    متغیرهای مربوط به هوش هیجانی پزشکان در پیشگیری از شکایت علیه آنان و افزایش رضایتمندی بیمار، نقش مهمی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، قصور پزشکی، شکایت، هوش هیجانی
  • شهرام توفیقی، محمدرضا ملکی، معصومه خوشگام، فرناز عطار جان نثار نوبری صفحه 161
    زمینه و هدف
    تریاژ و ارزیابی اولیه بیماران، به عنوان ریشه بسیاری از مسایل مدیریت ریسک (خطر) در بخش اورژانس مطرح شده است. هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی خطاهای فرآیند تریاژ در بخش اورژانس بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) و ارایه اقدامات پیشنهادی به منظور بهبود این فرآیند است.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی، خطاها به روش کیفی-کمی «تحلیل حالات و اثرات خطا» یا FMEA شناسایی و تحلیل شدند. FMEA، روشی تیم محور، سیستماتیک و آینده نگر است که برای پیشگیری از مشکلات مربوط به فرآیندهای تولیدی یا خدماتی قبل از وقوع خطا و اشتباه بکار می رود. گردآوری داده ها به صورت مصاحبه گروهی با تشکیل جلسات هفتگی تیم FMEA بود که نتایج آن در کاربرگ نهاییFMEA ثبت گردید.
    یافته ها
    به کمک متدولوژی FMEA، 29 حالت خطا در 11 فعالیت فهرست شده تریاژ شناسایی و ثبت گردید. با قابلیت اطمینان 85% (یعنی کاهش ریسک خطا هایی با عدد اولویت ریسک بالاتر از 150 به کمتر از 150)، به ترتیب چهار خطای «ورود با تاخیر بیمار/همراه بیمار به اتاق تریاژ» با عدد اولویت ریسک 252، «بررسی بسیار کوتاه مدت جهت اولویت بندی اولیه بیمار» و «ثبت نادرست میزان اکسیژن خون بیمار» هر دو با عدد 245 و«تاخیر در گرفتن نوار قلب بیمار» با عدد 160، به عنوان خطاهایی با ریسک بالا در فرآیند مورد مطالعه شناسایی شدند. برای کم کردن عدد ریسک خطای «ورود با تاخیر بیمار/همراه بیمار به اتاق تریاژ»، اقداماتی در جهت کاهش احتمال وقوع یکی از علل آن صورت گرفت که موجب کاهش عدد ریسک آن از 252 به 112 گردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن بود که متدولوژی FMEA برای شناسایی و اولویت بندی نقاط قابل بهبود فرآیند تریاژ جاری در بخش پرمشغله و پیچیده ای نظیر بخش اورژانس (بدون در نظر گرفتن قابلیت دسترسی به داده های کمی)، و نیز پیش بینی اقدام های مؤثر برای کاهش ریسک، از کارایی و اثربخشی بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، تحلیل حالات و اثرات خطا یا FMEA، بخش اورژانس، تریاژ
  • زهرا زارع فضل الهی، مجتبی ملکی صفحه 171
    زمینه و هدف
    مسمومیت به عنوان یک مساله حایز اهمیت در بهداشت عمومی مطرح بوده و یکی از علل عمده بستری شدن و مرگ و میر در کودکان است. مسمومیت چه به صورت عمدی یا اتفاقی یکی از موارد نسبتا شایع اورژانس های پزشکی است. با در نظر گرفتن شیوع بالای مسمومیت ها، مطالعه حاضر به منظور بررسی اپیدمیولوژی مسمومیت در اطفال بستری شده انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 729 پرونده مربوط به اطفال بستری شده به علت مسمومیت در بیمارستان امام خمینی ارومیه طی سال های 1385-1381 انجام گرفت. اطلاعات موردنیاز بیماران شامل: سن، جنس، وضعیت ترخیص، نوع و علل مسمومیت بیماران بستری با استفاده از چک لیست جمع آوری شد و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میزان مسمومیت در اطفال مذکر و مؤنث مشابه بود (1/50% در مقابل 9/49%). بچه های زیر 5 سال (46%) بالا ترین مسمومیت را داشتند که اکثرا تصادفی (5/22%) و به علت دارو (5/17%) بوده و در پسرها (11%) بیشتر از دخترها (6/6%) مشاهده شد. در گروه های سنی (16-12 سال) مسمومیت دختران (28%) بیش از پسران (11%) بود که دارو عامل اصلی (22%) بود و در30% موارد به منظور خودکشی انجام گرفته بود. شایع ترین علت مسمومیت به ترتیب داروها (9/49%)، نفت (1/14%)، مواد غذایی و گیاهی (7/11%)، مواد شوینده (1/8%)، گزش حشرات و مار (7/6%)، سموم نباتی (1/6%) و مخدر (4/3%) بودند و 9/2% موارد مسمومیت منجر به فوت شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان مسمومیت با دارو در هر دو گروه کودکان زیر 5 سال که به طور تصادفی اتفاق افتاده و در نوجوانان دختر که خودکشی عمدی شایع تر بوده بهتر است در مورد نحوه نگه داری دارو در منزل و آموزش خانواده ها نسبت به حساسیت دوره نوجوانی به ویژه دختران اهتمام لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: مسمومیت، اطفال، بیماران بستری، علل مسمومیت
  • مسعود قادی پاشا، جابر قره داغی، آریا حجازی، زهرا امینیان، فاطمه شمس الدین مطلق، محمد زارع نژاد صفحه 176
    زمینه و هدف
    سقط جنین در طول تاریخ همواره بحث انگیز بوده و ادیان و مذاهب مختلف و به تبع آن جامعه پزشکی و بشری نسبت به آن موضع گیری نموده اند. عوارض ناشی از سقط های غیرقانونی یکی از علل شایع بستری نمودن این افراد در کشورهای در حال توسعه می باشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که یک هشتم مرگ های ناشی از حاملگی به علت عوارض سقط های غیرقانونی است. عدم آگاهی کادر درمان از قوانین و مقررات سقط می تواند سلامت مادران باردار را به خطر بیاندازد و مشکلاتی را برای جامعه پزشکی ایجاد نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی انجام شده و کلیه متخصصین زنان و ماماهای شهر کرمان که شامل 143 نفر بودند مورد ارزیابی از نظر میزان آگاهی از قوانین و مقررات سقط جنین قرار گرفتند. پس از تعیین اعتبار و پایایی جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده گردید و پس از تکمیل، تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS انجام شد و برای آزمون فرضیه ها از مجذور کای و t.test و fischer exact test استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 143 نفر 14% متخصص زنان و 86% ماما بودند. میانگین سنی موارد بررسی 4/6 ±5/33 بود و 44% در مراکز آموزشی دانشگاهی و 56% در مراکز غیر دانشگاهی اشتغال داشتند از کل تعداد مورد بررسی 4/15% آگاهی متوسط و 6/84% آگاهی خوب داشتند. بین تحصیلات و سطح آگاهی و بین وضعیت شغلی و سطح آگاهی رابطه معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه انجام شده مشخص گردید که با افزایش سطح تحصیلات بر میزان آگاهی افزوده شده است لذا لازم است توجه ویژه ای به آموزش گروه ماماها انجام پذیرد و نظارت بیشتری بر مراکز غیردانشگاهی و خصوصی به عمل آید. با انجام برنامه های بازآموزی و کارگاه آموزشی در این زمینه ضمن افزایش سطح آگاهی به سلامت جامعه زنان باردار نیز کمک شایانی می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، قوانین، سقط جنین، متخصصین زنان و زایمان، ماما، کرمان
  • احمد قربانی، محمدحسن عابدی، عبدالرزاق برزگر، فریبرز طارمیان صفحه 182
    زمینه و هدف
    در مقطع زمانی سال های 1367- 1359 بر اثر جنگ، بخش وسیعی از مناطق مسکونی، کشاورزی، صنعتی و مراتع در پنج استان، خوزستان، کردستان، کرمانشاه، ایلام و آذربایجان غربی (هم مرز با کشور عراق) آلوده به مین و مواد منفجره گردید و به دلایل عدیده ای از جمله آلودگی وسیع بدون طراحی و وجود نقشه میدان مین، پدیده های جوی و گستردگی منطقه آلوده، پاکسازی مناطق جنگی فوق با مشکلات جدی مواجه شد و همین امر باعث شده است که ساکنین مناطق فوق همواره در خطر بوده و هر از گاهی شاهد حوادث دلخراش در این خصوص باشند.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی و براساس اطلاعات به دست آمده از پرونده های مربوط به 677 فوت در اثر انفجار ناشی از مین و مواد انفجاری به جای مانده از جنگ تحمیلی طی سال های 1386 – 1375 موجود در ادارات پزشکی قانونی پنج استان مرزی کشور (خوزستان، ایلام، کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی) جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. در این مطالعه متغیرهایی چون جنسیت، شغل، سابقه اقدام بیمارستانی قبل از فوت، محل آسیب سطحی و عمقی، علت فوت و عامل ایجاد ضایعات، بررسی شده است.
    یافته ها
    تعداد متوفیات ناشی از عوامل انفجاری به جای مانده از جنگ تحمیلی طی سال های 1386-1375در پنج استان مرزی کشور 677 نفر بود که از این تعداد 648 نفر (7/95%) مذکر و 29 نفر (3/4%) مؤنث بودند. فوت به دنبال انفجار مین در میان سایر عوامل انفجاری منجر به فوت، بیشترین (7/74%) و گلوله های جنگی (8/5%) کمترین تعداد را به خود اختصاص دادند. از میان کشته شدگان فوق 2/36% نظامی و 6/18% دامدار و 7/12% کشاورز و بقیه کشته شدگان دارای شغل های دیگر (از قبیل آزاد، کارمند، دانش آموز، خانه دار، بیکار و...) بودند. استان ایلام با فراوانی 1/34% بالاترین و استان کردستان با فراوانی 4% کمترین آمار را داشتند.
    نتیجه گیری
    مین بالاترین مسبب مرگ در مناطق جنگی می باشد و استان ایلام بالاترین میزان مرگ را داشته است. اطلاع رسانی مناسب به افراد در معرض خطر بر اساس مطالعه فعلی ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: فوت شدگان، مواد منفجره، مین، گلوله های جنگی
  • محمد ابراهیم مهدوی، نوشین مکاری، علی عبدی، لیلا عطارزاده علیا، سیدمهدی طباطبایی صفحه 189
    زمینه و هدف
    ارزیابی های پزشکی قانونی شنوایی به درخواست سازمان هایی نظیر پزشکی قانونی، کمیسیون های اظهارنظر پزشکی نظامی، شرکت های بیمه گزار و نیز کارفرمایان به منظور تعیین میزان از کارافتادگی شنوایی در مراکز صنعتی، انجام می شود. در این گونه ارزیابی ها احتمال تمارض در شنوایی به منظور کسب غرامت یا مزایایی مثل طول درمان و معافیت از خدمات رزمی یا خدمت سربازی افزایش می یابد. مطالعه ای در زمینه میزان شیوع کاهش شنوایی کاذب در مراجعین پزشکی قانونی در کشور وجود ندارد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی کاهش شنوایی کاذب در مراجعین پزشکی قانونی به کلینیک شنوایی شناسی بیمارستان لقمان حکیم تهران در سال 1384 انجام شد.
    روش بررسی
    کلیه مراجعین پزشکی قانونی در سال 1384 از نظر وجود کاهش شنوایی کاذب یا بدتر از واقعی نشان دادن سطح شنوایی، مورد آزمایش قرار گرفتند. از آزمایش های ذهنی (سابجکتیو) و عینی (آبجکتیو) مرسوم شنوایی شناسی برای کشف تمارض استفاده شد.
    یافته ها
    طی سال 1384 در مجموع 463 نفر (9/60% مرد و 1/39% زن) با اهداف پزشکی قانونی تهران مورد ارزیابی شنوایی قرار گرفتند. 98 نفر از مراجعین (16/21%) کاهش شنوایی کاذب نشان دادند. از 282 مرد مراجعه کننده 59 نفر (9/20% از مردان) و از 181 زن مراجعه کننده 39 نفر (5/21% از زنان) کاهش شنوایی کاذب نشان دادند. هرچند نسبت زنان متمارض بیشتر از نسبت مردان متمارض بوده ولی این تفاوت معنی دار نیست.
    نتیجه گیری
    کاهش شنوایی کاذب در مراجعین پزشکی قانونی به بیمارستان لقمان حکیم بعنوان یکی از بیمارستان های معتمد مرکز پزشکی قانونی تهران شیوع قابل ملاحظه ای دارد که نشان دهنده نیاز به توسعه مراکز ویژه برای ارزیابی الکتروفیزیولوژیک شنوایی افراد مشکوک به تمارض است.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی کاذب، پزشکی قانونی، شیوع
  • گزارش مورد
  • مقاله مروری
  • نامه به سردبیر
  • سعیده سرجمعی، حسین حسینیان مقدم صفحه 204
  • صفحه 208
|
  • Page 155
    Background and Aim
    The concept of ‘Emotional Intelligence, has been extensively popularized in the corporate world as individuals purport the potential ability to control of emotions intelligence to predict various markers of success. It seems that emotional intelligence has important role in prevention of the complaint against medical practitioners. This study tries to evaluate the doctor's emotional intelligence role in prevention of malpractice.
    Materials and Methods
    A cross-sectional study enrolled on two 125 individuals groups, medical doctors to be accused of malpractice (anesthesiology, gynecology, surgery, internist as well as general practitioner) and medical doctors, who are never accused of malpractice. It's randomly sampled.
    Findings
    Medical doctors who accused of malpractice in the entire component (intrapersonal relationship, interpersonal relationship, stress tolerance, adaptability and general mood) and general score of emotional intelligence as well as whole subcomponent of that, except of independency, had fewer score than others.
    Conclusion
    The factors related of emotional intelligence perform important roles on prevention of the complaint against medical practitioners and increase of the patient satisfaction.
  • Page 161
    Background and Aim
    Triage and patient assessment is at the root of many risk management issues related to Emergency Department (ED). The aim of this research was to identify and analyze all the failure modes (and/or improvable points) of triage process in Rasool-e-Akram Emergency Department (ED) and propose actions in order to optimize this process.
    Materials And Methods
    In this descriptive research, failures was identified and analyzed by the qualitative-quantitative Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) methodology. FMEA is a team-based, systematic, proactive methodology that is used to prevent process and product problems before they occur. Gathering data was focused on groups through weekly sessions of FMEA team which its results documented on FMEA main worksheet.
    Findings
    By FMEA methodology, 29 failure modes along 11 listed triage tasks were identified and documented. With 85% reliability (that is reducing risk of failures with Risk Priority Number (RPN) >150), 4 failures were identified as a high risk ones in this studied process which included “delayed entry of patient/patient’s family to ED” with RPN=252, “short-time triage for patient initial assessment” and “incorrect recording of patient blood oxygen” with 245 and “Delayed patient electrocardiography” with 160. The RPN of “Delayed entry of patient/patient’s family to ED” failure was reduced from 252 to 112, while some actions had taken to reduce one of this failure cause's occurrence.
    Conclusion
    According to these findigs, FMEA was an efficient and effective methodology for identifying and prioritizing the improvable points of a running triage process in a crowded and complex hospital ward, such as an ED and also for predicting effective risk reduction actions.
  • Page 171
    Background and Aim
    Poisoning as an important problem in public health is one of outstanding causes of mortality in children. Whether occurring deliberately or accidentally, poisoning is fairly common in medical emergencies. Considering the high prevalence of poisoning, this study was carried out to evaluate epidemiology of poisoning in admitted children.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional observational study to survey medical records on 729 children hospitalized due to poisoning over a 4-year period, from 2002 to 2006, at Urmia Imam hospital. Data including age, gender, discharging status, types and causes of poisoning, collected from documented hospital-based records and transferred to standardized check-lists. The results were analyzed using descriptive statistics via SPSS software and presented as tables and charts.
    Findings
    Poisoning rate was similar in males (50.1%) and females (49.9%), and the highest rate was seen among <5 year old children(46%). Drugs were the major cause of poisoning (17.5%), which happened accidentally in 22.5% of cases. Drug poisoning was more common in males (11%)than females(6.6%). In age group 12-16 years, poisoning rate was higher among females (28%) than males(11%), where drug poisoning was the major cause (22%) which commonly (30%) attempted for suicide. The most common causes of poisoning in decreasing order. include drugs (49.9%), petroleum (14.1%), foods(11.7%), washing chemicals(8.1%), insect and snake bites (6.7%), herbicides (6.1%), and opium (3.4%). Overall, 2.9% of poisoning result in death.
    Conclusion
    Considering the high rate of drug poisoning in both age groups of <5 years and 12-16 years, which happened accidentally in the first group and for suicide attempt among girls, it is necessary to educate families for keeping drugs out of the reach of children and adolescents. Parents should be aware of the sensitiveness of their children especially their daughters.
  • Page 176
    Background and Aim
    Abortion has always been a controversial issue and all the religions and humanistic and medical communities have been apposed to it. The effect of illegal abortion is one of the most common of admitting to bed in developing countries. W.H.O estimates that the one eight of pregnancy death is just because of illegal abortion effects. Lack of knowledge of the medical team about the abortion regulations and rules can endanger the pregnant mothers life and also make some problems for medical communities.
    Materials and Methods
    This study is a cross sectional study and all 143 gynecologists and midwives of Kerman have been evaluated by considering the knowledge level of rules and regulation of abortion. The questionnaire has been used in order to collect all data. After completion, the SPSS soft were has been used for analyzing data, the K & test and Fischer exact test have has been used for assumptions test.
    Findings
    From the total number of 143, 14% were Gynecologists and 86% were midwives. The average age of Them were 33.5±6.4 and 44% employed in the universities and 56% employed in other places. 15.4% of them had an average level of knowledge and 84.6% had an acceptable level of knowledge. There is meaningful relationship between the academic study and level of knowledge and also between the job status and the level of knowledge.
    Conclusion
    According to the research, it has been distinguished that the level of knowledge increases as the level of education increases, so it is very necessary to pay a special attention to the education of the midwives group and also to have more of the authorities in private centers. Having retraining and education workshops concerning the issue, increase the level of knowledge as well as the healthiness of pregnant women communities.
  • Page 182
    Background and Aim
    Landmines and unexploded ordnance (UXO) contamination are a legacy of the 1980-1988 imposed war. Stretching from lands near the Persian Gulf to the Turkish border about 600 kilometers north. Those explosives were laid particularly in large areas of 5 border provinces in western and south-western regions including Khuzestan, Kurdistan, Kermanshah, Ilam and Western Azerbaijan. A wide variety of ground types were affected, including residential, agricultural and industrial range. Decontamination process has encountered difficulties through the widespread area of contamination, unavailability of landmine arrangement maps, and climate phenomena.
    Materials and Methods
    This is a descriptive study. We obtained data of death (677 cases) due to landmine and unexploded ordnance in 5 border provinces from April 1996 through March 2007 from Legal Medicine Organization records.
    Findings
    In aboved provinces, 677 fatalities including 648 male (95.7%) and 29 female (4.3%) were reported Death due to landmine was the most among the explosive elements (74.7%) and explosive bullets were (5.8%). Highest death incidence was seen in military personnel, shepherds, and farmers with 36.2%, 18.6%, and 12.7% respectively. Others were clerk, student, housewife, unemployed and... Ilam and Kurdistan provinces host the highest (34.1%) and lowest (4%) of fatalities in record respectively.
    Conclusion
    landmines explosions caused the highest fatality rate in war affected areas and Ilam provinces had the highest death rate. UXO is an important public health problem and appropriate education in affected areas is essentially required.
  • Page 189
    Background and Aim
    Hearing evaluations for medicolegal purposes are requested by organizations such as forensic medicine, military medical councils, insurance companies and employers for determining hearing disability. Pseudohypacusis in medicolegal population increases in order to gain compensation or advantages, such as length of treatment and exemption from combats or military service. There is no available study on prevalence of pseudohypacusis in medicolegal compensation claims in Iran. The aim of this study was determining frequency of pseudohypacusis in individuals referred by Tehran medicolegal center to audiology clinic of Loghman-e-Hakim hospital in Tehran in 2005-2006 (from 5-April-2005 to 20-March-2006).
    Materials and Methods
    All individuals referred by Tehran medicolegal center during the year 2005-2006 (from 5-April-2005 to 20-March-2006) evaluated for possibility of pseudohypacusis or exaggeration in hearing threshold levels. We used subjective and objective conventional audiological procedures for detecting pseudohypacusis.
    Findings
    During the year 2005, 463 people including 282 males (60.9%) and 181 females (39.1%) referred to the audiology clinic of Loghman-e-Hakim hospital. Definite pseudohypacusis detected in 21.16% of the clients. There was no significant difference between the proportions of males (20.9%) and females (21.5%) showing pseudohypacusis.
    Conclusion
    Frequency of pseudohypacusis in medicolegal patients referred to Loghman-e-Hakim hospital is considerably high that require development of tertiary auditory electrophysiology section for assessment of pseudohypacusis- suspected individuals.