فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1389)

مجله پزشکی قانونی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1389)

  • 72 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی دیوسالار، علی خادمی صفحه 7
    زمینه و هدف
    سالانه عده زیادی بر اثر غرق شدگی و عوارض آن در نقاط مختلف جهان جان خود را از دست می دهند. در ایران غرق شدگی بیشتر در فصل تابستان دیده می شود. جاذبه های توریستی استان مازندران و وجود ساحل طولانی دریای خزر در این استان هر ساله مسافران زیادی را به خود جذب می کند که خطر غرق-شدگی بسیاری از آنان را تهدید می کند.
    روش بررسی
    اطلاعات 171 نفر از قربانیان غرق شدگی سال 86 که در پرسشنامه های از پیش طراحی شده تکمیل شده بود، در مراکز پزشکی قانونی استان مازندران جمع آوری شده و توسط نرم افزار SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    این تحقیق نشان می دهد 86% از متوفیان مرد و 1/73% مجرد بوده اند. 5/82% غرق شدگان کمتر از 30 سال داشتند که سهم مردان 15 تا 24 سال از سایر گروه های سنی بیشتر بوده است. 7/87% غرق شدگی ها در آب دریا و 4/9% در رودخانه ها روی داده است. 8/74% غرق شدگی ها در تابستان روی داده و بیشترین زمان وقوع (8/56%) بین ساعات 12 الی 18 بوده است. 5/79% افراد غرق شده آشنا به فن شنا نبوده اند و 93% مغروقین در محل حادثه فوت کرده اند.3/67% ازغرق شدگان ساکن استان هایی خارج از مازندران بوده اند.در بین کسانی که در دریا غرق شده اند، محل غرق شدگی 7/94% از افراد خارج از طرح های حفاظتی بوده و 50% افراد در دریای طوفانی غرق شده اند.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که مساله غرق شدگی استان مازندران موضوعی فرا استانی است. برای کاهش وقوع غرق شدگی موارد زیر پیشنهاد می شود: آگاه-سازی مردان جوان و نوجوان از خطرات و دلایل غرق شدگی، آموزش فن شنا به جوانان، آگاه سازی مردم از خطر شنا در خارج از طرح های حفاظتی و توسعه این طرح ها و تقویت سیستم های امدادرسانی
    کلیدواژگان: غرق شدگی، دریای خزر، مازندران، مرگ
  • محسن صابری اسفیدواجانی، مرضیه مولوی نجومی، سیدکاظم ملکوتی، زهرا اسمعیلی شاهرودی مقدم، مهشید بحرینی، آسیه جعفری، امیرمحمد مهاجرپور صفحه 14
    زمینه و هدف
    پدیده فرار دختران از منزل طی سال های اخیر در جامعه رو به فزونی نهاده است براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از یک میلیون نوجوان 19-13 ساله از خانه فرار می کنند که از این تعداد 74% دختر و 26% پسر هستند. از جمله علل فرار می توان به عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی اشاره کرد. طرح مذکور عوامل مرتبط با فرار دختران را ارزیابی کرده راهکار مناسبی را برای پیشگیری و کنترل عوامل و معضلات حاصل از فرار پیشنهاد می دهد.
    روش بررسی
    در این مطالعه دختران فراری ارجاع داده شده به بخش معاینات زنان مرکز پزشکی قانونی منطقه جنوب تهران مورد معاینه بالینی قرار گرفته و پرسشنامه تهیه شده که شامل متغیرهای طرح است، براساس مصاحبه تکمیل شد. در نهایت پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آماری آنها صورت گرفت.
    یافته ها
    با توجه به تعریف ارایه شده از دختر فراری، 66 نفر وارد مطالعه شدند. میانگین سن در هنگام فرار و انحراف معیار آن به ترتیب 6/17 و 17/3 سال بود. اکثر نمونه ها (4/84%) هرگز مواد مخدر مصرف نکرده بودند. همچنین اکثر نمونه ها (5/82%) هرگز الکل مصرف نکرده بودند. در بین نمونه ها، 18 نفر (29%) سابقه تجربه سوءاستفاده جسمی و 5 نفر (5/8%) سابقه سوءاستفاده جنسی در خانه را داشتند. سابقه رابطه جنسی با جنس مخالف قبل از فرار در 22 مورد (4/34%) وجود داشت. در بین نمونه ها، پرده بکارت در 32 مورد (7/62%) مدخوله بود. بر اساس پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) 28 سؤالی استاندارد شده فارسی و با نقطه برش 23، از تعداد 58 موردی که پرسشنامه را تکمیل کرده بودند، 42 نفر (4/72%) نیاز به بررسی بیشتر داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به روند رو به افزایش پدیده فرار دختران از خانه و مسایل و عواقب حاصل از فرار دختران، توجه به مساله پیشگیری و شناسایی عوامل زمینه ساز و اجرای مداخلات گوناگون جهت اصلاح آنها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فرار از خانه، دختران فراری، سازمان پزشکی قانونی کشور
  • منیره صادقی جبلی، حسین افریچه، سهیلا مژده، سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، علی مهرابی صفحه 21
    زمینه و هدف
    اساس داده های مرگ و میر، گواهی فوت است. نارسایی های نحوه تکمیل گواهی فوت صحت اکثر برنامه های بهداشتی را زیر سؤال می برد. در این مطالعه سعی شده است سطح همخوانی علل مرگ ثبت شده در گواهی فوت بیماران قلبی- عروقی با علل مرگ ثبت شده در پرونده پزشکی این بیماران بررسی شود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است. از بین 2944 پرونده پزشکی مربوط به بیماران قلبی- عروقی فوت شده در بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان به صورت تصادفی سیستماتیک 710 پرونده بررسی شد. اطلاعات بر اساس چک لیست جمع آوری گردید. برای بررسی سطح همخوانی علل مرگ ثبت شده در گواهی فوت با علل مرگ ثبت شده در پرونده پزشکی از ضریب توافق کاپا استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری chi-square، T-student مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان توافق بین علل مستقیم و زمینه ای مرگ ثبت شده در گواهی فوت و علل مستقیم و زمینه ای مرگ ثبت شده در پرونده پزشکی بیماران قلبی - عروقی به ترتیب 63/0 و 51/0 بود که هر دو از نظر آماری معنی دار بود (001/0p<). توافق موجود در سطح توافق خوب و متوسط طبقه بندی گردید که با حد عالی که حداقل 75/0 می باشد فاصله داشت. علل پوچ و بیهوده در 21% از گواهی های فوت به عنوان علت مستقیم مرگ ثبت گردیده بود که از این میزان 2/17% مربوط به ثبت ایست قلبی تنفسی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بیماری های قلبی- عروقی به عنوان اولین علت فوت مطرح هستند لازم است علل مرگ به طور صحیح و دقیق در گواهی فوت ثبت گردد به این ترتیب با شناسایی عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی و میزان شیوع آنها در جامعه می توان برنامه ریزی مناسب تری را جهت کنترل و پیشگیری عوامل خطر انجام داد.
    کلیدواژگان: گواهی فوت، علت مرگ، بیماری قلبی عروقی، پرونده پزشکی
  • جابر قره داغی، بهرام صمدی راد، ونوس قطره سامانی، آرزو خاتمی، فریناز کلاهی صفحه 28
    زمینه و هدف
    شکستگی استخوان بینی شایع ترین شکستگی استخوان های صورت می باشد. علیرغم اینکه تشخیص آن آسان به نظر می رسد ولی گاه تشخیص آن به صورت مساله ای بغرنج تظاهر می یابد. با عنایت به دیه قابل توجه شکستگی بینی در قانون مجازات اسلامی، تشخیص و تایید شکستگی جدید استخوان بینی به جهت احقاق حق طرفین دعوی بسیار مهم و ضروری است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع بررسی موارد (case- series) می باشد. 1019 نفر از مراجعین اداره کل پزشکی قانونی آذربایجان شرقی در سال 86 و 87 که ادعای وارد شدن ضربه به بینی را داشتند، ابتدا توسط پزشکان قانونی واحد معاینات مورد معاینه قرار گرفتند و سپس رادیوگرافی استخوان بینی آنان توسط متخصص آن اداره کل بررسی شد و در ادامه مصدومین توسط متخصص گوش و حلق و بینی آن اداره کل معاینه شدند.
    یافته ها
    اکثر افراد بررسی شده مرد (6/87%) بودند، میانگین سنی حدود 20 سال و تحصیلات اغلب افراد در حد دیپلم و یا زیر دیپلم بود. 3/44% افراد شغل آزاد داشتند. فاصله زمانی بین ایراد ضربه و معاینه اغلب 3-2 روز بود. در معاینه تخصصی گوش و حلق و بینی در 9/51% موارد وجود شکستگی بینی تایید گردید ولی در گزارش متخصص رادیولوژی وجود شکستگی بینی در 4/60% موارد گزارش گردید. شایع ترین علایم مثبت در معاینه گوش و حلق و بینی تورم و کریپیتاسیون بودند. در حدود 80% موارد یافته های بالینی با نتایج رادیولوژی همخوانی داشت ولی در 20% موارد این همخوانی رؤیت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم همخوانی نتایج یافته های بالینی و رادیوگرافی در یک پنجم افرادی که دچار ترومای بینی شده بودند، ضروری است که در مطالعه دیگری با بهره گیری از روش های تشخیصی دیگری (مثل سی تی اسکن) که دقت بیشتری دارند، مشخص شود در حالاتی که در تشخیص شکستگی بینی، اختلاف بین یافته-های بالینی و یافته های حاصل از مشاهده گرافی ساده پیش آمد، کدام یک قابل اعتماد و ارجح خواهد بود؟
    کلیدواژگان: شکستگی بینی، گرافی بینی، علایم شکستگی بینی
  • حسین قمری گیوی، فاطمه زاهد، سمیرا نوید صفحه 33
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی کیفیت پرونده های قضایی خودکشی کنندگان موفق انجام شد.
    روش بررسی
    روش تحقیق شیوه اسنادی و تحلیل محتوا بود. پرونده های قضایی مربوط به خودکشی موفق طی 87-1377 که در آرشیو دادگاه انقلاب و دادگستری کل شهرستان اردبیل موجود بود با کمک قاضی پرونده مطالعه و کدگذاری شد. تعداد این پرونده ها بالغ بر42 فقره بود. داده ها در قالب جدول توصیفی و بررسی فراوانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از بین 42 نفر خودکشی کننده 34 نفر مرد، 8 نفر زن، 21 نفر مجرد و 17 نفر متاهل بودند. حلق آویز کردن فراوان ترین روش خودکشی بود و استفاده از مواد مخدر در ردیف بعدی قرار داشت. اقدام کنندگان دارای دامنه سنی 55-14 سال بودند و بسامد خودکشی بین 24-14 ساله ها بیشتر از همه سنین بود.
    نتیجه گیری
    علی رغم تلاش قضات برای تکمیل پرونده، نکات مهمی وجود دارد که مورد توجه قرار نمی گیرد. لذا نکاتی مثل تعیین استرس های عمده و کیفیت زندگی شخص قبل از خودکشی در تکمیل پرونده پیشنهاد می شود. البته این الگو پیشنهادی است و باید محدودیت ناشی از تعداد اندک پرونده ها را نیز در نظر داشت.
    کلیدواژگان: خودکشی موفق، پرونده، الگوی تکمیل پرونده
  • مجید محمودعلیلو، فاطمه نعمتی سوگلی تپه، بهرام صمدی راد صفحه 40
    زمینه و هدف
    اگرچه عوامل فرهنگی و اجتماعی به طور وسیع در فهم رفتار مردان همسرآزار مورد استفاده واقع شده اند، اما در پژوهش های اخیر، آگاهی رو به افزایشی در این زمینه که شخصیت نیز ممکن است در فهم رفتار آنان مؤثر باشد، مشاهده می شود. به همین منظور، پژوهش حاضر به بررسی رابطه ویژگی های شخصیت و عوامل دموگرافیک با همسرآزاری می پردازد.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع پس رویدادی است، 100 مرد همسرآزار (به شیوه نمونه گیری دردسترس) و 100 مرد عادی (به شیوه نمونه گیری خوشه ای) انتخاب شده و از طریق پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو مورد ارزیابی واقع شدند و در نهایت داده ها با استفاده از روش های آماری مجذور کای و تحلیل واریانس چند متغیره، مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین دو گروه مردان همسرآزار و عادی در ویژگی های شخصیتی روان نژندگرایی (000/0=p)، دلپذیربودن (000/0=p) و باوجدان بودن (000/0=p) تفاوت معنی دار وجود دارد، اما در برون گرایی و گشودگی، تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که بین میزان تحصیلات (000/0=p)، درآمد (009/0=p)، بیکاری (002/0=p)، مصرف الکل (01/0=p)، اعتیاد (000/0=p) و سابقه بیماری روانی (001/0=p) در مردان و همسرآزاری علیه زنان، رابطه معنی دار وجود دارد، اما بین نوع شغل مردان و همسرآزاری علیه زنان رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش، شواهد تجربی در این زمینه که ویژگی های شخصیت و عوامل دموگرافیک ممکن است بر همسرآزاری تاثیر داشته باشد، فراهم کرد.
    کلیدواژگان: همسرآزاری، ویژگی های شخصیت، عوامل دموگرافیک
  • مهدی فروزش، مینا شعبانی، مریم وثوق صفحه 47
    مقدمه
    کودک آزاری شامل صدمات جسمی، روانی و جنسی مکرر به نوزاد یا بچه توسط والد یا قیم او در شرایطی است که احتمال حادثه بودن صدمات را می توان رد کرد.
    معرفی مورد: دختر 18 ساله ای که به دلیل سوء تغذیه دچار اختلال رشد شدید گردیده بود به طوری که قد وی 132 سانتی متر، وزن 27 کیلوگرم، بهره هوشی وی 61 بود؛ همچنین استفاده از تست ماریاکواس حکایت از افسردگی شدید در نامبرده داشت. در معاینه ظاهری ضایعات زیر مشاهده شد: جوشگاه جراحت در ناحیه آهیانه ای سر، فرق سر، کندگی موهای سر به وسعت 10% کل پوست سر که رویش مجدد پیدا نکرده بود. جوشگاه جراحت در خلف دست، ساعد، آرنج، بازوی هر دو دست، خلف و قدام گردن، هر دو کتف، خلف تنه، شانه راست و چپ، سوختگی التیام یافته از نوع درجه 2 به میزان (2%) در بناگوش راست و چپ، خراشیدگی ها و ساییدگی های متعدد در حال التیام و یا التیام یافته در خلف تنه، بازوها و روی هر دو دست مشهود بود. سوختگی های فوق الذکر در اثر تماس با جسم داغ و سوزاننده و سایر ضایعات در اثر اصابت جسم سخت، جسم برنده و جسم سخت لبه دار بوسیله ابزار و وسایل قالی بافی ایجاد گردیده بود.
    نتیجه گیری
    تعدادی از علایم و اختلالات روانپزشکی در کودکی و بزرگسالی با ترومای سال های اول زندگی همراه می شود مثل افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلال شخصیت مرزی، سوء مصرف مواد، خودکشی، خودآزاری، مشکلات رفتار جنسی و اختلالات یادگیری. در مورد این گزارش نیز بهره هوشی پایین، افسردگی و خودآزاری (کندن پوست دست هنگام مصاحبه) وجود داشت.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، جراحت، اختلال رشد، افسردگی
  • فیروزه ویسی، فریبا الماسی نوکیانی، بابک سلیمی، حسین اکبری صفحه 58
|
  • Page 7
    Background and Aim
    Annually a large number of people die of drowning and its complications around the world. In Iran drowning more occurs in summer. Tourist attractions in Mazandaran and long coast of The Caspian Sea in the province attracts more passengers yearly which danger of drowning are threatened many of them.
    Materials and Methods
    Data were collected from 171 of drowning victims in 2007 which had completed in a pre-designed questionnaire and analyzed by SPSS11.5.
    Findings
    This study shows that 86% of the dead were male and 73.1% were single. 82.5% of the drowned were -30 years old which the most age ranges were men of 15-24 years old. 87.7% of drownings were at sea and 9.4% in rivers. 74.8% of them happened in summer and the most time of happening (56.8%) was between 12 and 18pm. 79.5% of the drowned were not familiar with swimming and 93% of them died at drowning place. 67.3% of the drowned resided in other provinces. Among those who drowned at sea, 94.7% of their drowning place was out of conservation areas and 50% were drowned at stormy sea.
    Conclusion
    This study showed that the problem of Mazandaran drowning is a beyond the state topic. For reduction of drowning these items are offered: 1) notifying of young men and youngsters from dangers and causes of drowning 2) swimming training courses to young men 3) Inform people of the danger of swimming at conservation areas and extension of these areas 4) reinforcing of relief organizations
  • Page 14
    Background and Aim
    Girl home run away has been increased in recent years and social, cultural and health outcomes has been paid attention from specialists, politicians and public. Based on World Health Organization‘s report, more than one million 13 to 19- year- old young run away from home yearly (74% female and 26% male). Run away phenomenon is consequence of several causes. Some causes are poverty, family disintegration, addiction, welfare or high liberty, parental divorce, sexual assault by relative, family ethical and regulation problems and personal factors such as antisocial personality and other mental disorders. This study is going to assess relative factors of girl runaway and propose appropriate strategies for prevention and control of factors and consequences of run away.
    Materials and Methods
    In this study runaway girls referred to women examination ward of the South of Tehran Legal Medicine Center were examined and based on interview, the study questionnaire which includes study variables was completed. Finally, after gathering data, statistical analysis was performed.
    Findings
    Based on runaway girl definition, 66 cases were included. Mean age and standard variation of it at run away were 17.6 and 3.17 respectively. Most of cases (84.4%) had never used drugs. Also, Most of them (82.5%) had never used alcohol. Among cases, 18 cases (29%) had experienced physical abused at home. Also, 5 cases (8.5%) had experienced sexual abuse at home. History of sex with male before run away was positive in 22 cases (34.4%). Among cases, hymen status of 32 cases (62.7%) was not intact. Based on Persian Standardized General Health Questionnaire – 28 questions (GHQ-28) and with cutoff point of 23, among of 58 cases completed the questionnaire, 42 cases (72.4%) needed more evaluations.
    Conclusion
    With attention to increasing trend of girl run away phenomenon and problems and consequences of girl run away, prevention and identification of contributing factors and implementation of various interventions to modify them is necessary.
  • Page 21
    Introduction
    The basis of the mortality data is death certificate, the existing inadequacies during filling in the death certificate decrease the integrity of the health plans. In this study, it has been tried to study consistency surface between the recorded causes of death in death certificate and the recorded causes of death in medical record for cardiovascular patients.
    Materials and Methods
    This is an analytic descriptive study and involves 710 cases, they were selected in a random systematic method among 2944 medical records of the available cardiovascular patients in the educational hospital of Isfahan. Information collected by the checklist. The agreement via capa index was used for consistency surface study between these causes and data were analyzed by Chi-square, T-student and tests.
    Findings
    The achieved agreement between the recorded direct and underlying causes of death in the death certificate and the recorded direct and underlying causes of death in medical record for cardiovascular patients were respectively 0.63 and 0.517. They both are statically significant (P<0.001(and existing agreement was classified in good and moderate level which was distincted from the perfect level (0.75). The vain and useless causes were recorded as the direct cause of death in 21% of the death certificates in which 17.2% were related to the cardiorespiratory arrest recording.
    Conclusion
    As the cardiovascular diseases are recorded as the first cause of death, all the causes of death should be mentioned exactly in the death certificate. In this way, through clarifying the risk factors of the cardiovascular diseases and their prevalence in the society, it is possible to have a more suitable planning to control and prevent these risk factors.
  • Page 28
    Background and Aim
    Nasal bone fracture is the most common fracture which would result from facial trauma. Discrimination between new and old nasal bone fractures, because of its big penalty in religious aspects, is a great challenge in order to prevent any injustice in courts.
    Materials and Methods
    This was a case-series study. 1019 of referrals to East Azarbaijan Legal Medicine Center between 2007 and 2008 had the claim of nasal bone trauma. At first, they physically examined by general practitioners. Plain lateral radiography and ENT consult were requested afterwards.
    Findings
    Most of cases were male (87.6%) the age range was 20 years. Most of them were under diploma or near diploma and 44.3% had free job. The time range between stroke and medical examination was 3-2 days. In otolaryngology examination nasal fracture was reported at 51.9% of cases but in radiographies was 60.4%. The most common positive signs at ENT were inflammation and although nearly 80% of clinical findings were similar to radiologic results, this similarity was not showed at 20% of them.
    Conclusion
    With regard to dissimilarity between clinical and radiologic findings at 20% of cases, it is necessary to apply other exactly diagnostic methods like CT scan in order to find which one of the mentioned ways is more reliable.
  • Page 33
    Background and Aim
    The main aim of the present research was investigation of the quality of the legal cases in the subjects with successful suicide.
    Materials and Methods
    The method of the present research was the study of document and the study of content analysis. The all suicide cases in ten years ago that were in archives of the Ardabil court of justice were analyzed and coded by the authors of the present research. Thus, 42 legal cases were analyzed and the findings reported by descriptive and frequency tables.
    Findings
    The results revealed that the frequency of successful suicide among 42 cases was 34 men and 8 women and 21 cases were single and 17.married. Suicide through hanging and substance abuse were the most frequently used by attempters. The age range of attempters were 14- 55 and the most suicide frequency were between 14-24.
    Conclusion
    Despite judges’ effort in completion of the cases, there were many important points in the cases that have not been considered. Thus, the authors proposed some points such as important stress and global functions in past and at the suicide present time that could be more attention. Therefore, the proposed model must be attended on the basis of its limitations such as small sample size.
  • Page 40
    Background and Aim
    The main aim of the present research was investigation of the quality of the legal cases in the subjects with successful suicide.
    Materials and Methods
    The method of the present research was the study of document and the study of content analysis. The all suicide cases in ten years ago that were in archives of the Ardabil court of justice were analyzed and coded by the authors of the present research. Thus, 42 legal cases were analyzed and the findings reported by descriptive and frequency tables.
    Findings
    The results revealed that the frequency of successful suicide among 42 cases was 34 men and 8 women and 21 cases were single and 17.married. Suicide through hanging and substance abuse were the most frequently used by attempters. The age range of attempters were 14- 55 and the most suicide frequency were between 14-24.
    Conclusion
    Despite judges’ effort in completion of the cases, there were many important points in the cases that have not been considered. Thus, the authors proposed some points such as important stress and global functions in past and at the suicide present time that could be more attention. Therefore, the proposed model must be attended on the basis of its limitations such as small sample size.
  • Page 47
    Background and Aim
    Although social and cultural variables are widely used for describing behavior of wife abuser mens, but increasing awareness is evident in current researches that personality characteristics might also be useful for that purpose. In this regard, the present study examines the relationship between personality characteristics and demographic factors with wife abuse.
    Materials and Methods
    In this ex post facto research, 100 wife abuser men (with accessible sampling) and 100 normal groups (with cluster sampling) were selected and administered by demographic questionnaire and NEO-Five Factor Inventory. Data were analyzed finally using chi-square and multiple- analysis of variance statistical methods.
    Findings
    The findings indicated that there was significant difference between wife abuser men and normal groups in neuroticism (p=0.000), agreeableness (p=0.000) and conscientiousness (p=0.000), but in extroversion and openness there wasnt significant difference between two groups. Also, the results revealed that there was significant relationship between men's education (p<0.000), income (p<0.009), unemployment (p=0.002), alcohol consume (p<0.01), addiction (p<0.000), psychological problems (p<0.001) and wife abuse against women, but there wasn’t such a relationship between men's vocation and wife abuse.
    Conclusion
    The findings provide empirical support for the proposition that personality characteristics and demographic factors may influence wife abuse.
  • Page 52
    Introduction
    Child abuse includes repeatedly child or infant sexual injuries by parents or guardian in the conditions which the possibility of accidence could be rejected. Case Report: Apparent medical examination shows a 18-year-old girl which is affected by intense growth disorder due to the severe malnutrition so that her height, weight and I.Q level were 132 centimeters, 27 Kg, 61, respectively and applying test (Mariaquas) revealed her severe depression. The result of the examination was as fallow: There is hurt scar in the parietal, crown zone, hair tear of %10 of the whole head which is not grown any more, hurt scars in the hand, forearm, elbow, upper arm, the front and back of the neck, scapulas, right and left front trunk, right and left part of the waist, right and left shoulder, healed burn of degree two type (up to %2) in the right and left parotid, frequent healing scratches and chafes in the back trunk, arms and on the two hands are observed. Burning due to the impaction hot and torrid and other injuries which are caused by hard, sharp, and edged things (like carpet making tools).
    Conclusion
    Some of the symptoms and mental disorders in the childhood and adulthood accompany with the initial life traumas like depression, post accident stress disorder (PTSD), border character disorder, drugs disconsumption, suicide, self-injury, physical making, sexual manner problems, analytic and learning disorders. There were samples of depression, low level I.Q and self-injury (skinning the hand wile interview) about the above mentioned reported case.