فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1390)

مجله پزشکی قانونی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1390)

  • 70 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن ادیب حاج باقری*، اسماعیل عزیزی فینی صفحه 7
    زمینه و هدف
    به رسمیت شناخته شدن پرستاری به عنوان یک حرفه مستقل، باعث شده تا محاکم قانونی نیز پرستار را مسوول و پاسخگوی اقدامات خود بدانند. عدم آگاهی پرستاران از قوانین و مقررات حرفه ای، هم پرستار و هم بیمار را در معرض خطر قرار می دهد. با توجه به اهمیت موضوع و کمبود تحقیق در این زمینه، این مطالعه با هدف بررسی آگاهی پرستاران و دانشجویان پرستاری از قوانین و مقررات حرفه ای، در دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی بر روی 160 پرستار شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کاشان و 65 دانشجوی ترم آخر رشته پرستاری این دانشگاه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل یک پرسشنامه بود که دربردارنده هفت سوال در زمینه ی اطلاعات دموگرافیک و 20 سوال در زمینه ی قوانین و مقررات حرفه ای در ابعاد شرح وظایف پرستار، ثبت گزارشات پرستاری، انواع قصور و جرایم حرفه ای، مجازات ها و دیه، حقوق بیماران و وظایف هیات بدوی انتظامی و نحوه رفتار در آن بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS 11.5 و آزمون های کای دو، t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع 1/71% از واحدهای پژوهش را پرستاران و 9/28% را دانشجویان در شرف فراغت از تحصیل تشکیل می داد. اکثر واحدهای پژوهش در مورد قوانین و مقررات حرفه ای آموزش ندیده بودند و 6/95% آن ها، نیاز به آموزش در مورد قوانین و مقررات حرفه ای را ابراز کردند. هیچ یک از واحدهای پژوهش در مورد قوانین و مقررات حرفه ای آگاهی کامل نداشتند. در کل، پرستاران 88/8±43/49% از امتیاز آگاهی و دانشجویان 31/8±61/48% از امتیاز آگاهی را کسب نمودند. بیشترین آگاهی واحدهای پژوهش به حیطه حقوق بیماران (با کسب کسب حدود 9/59% امتیاز) و کمترین آگاهی به حیطه قصور و جرایم خاص حرفه ای (با کسب حدود 4/36% امتیاز) مربوط بود.
    نتیجه گیری
    آگاهی پرستاران و دانشجویان پرستاری در زمینه قوانین و مقررات حرفه-ای در حد ضعیف تا متوسط بود. این امر می تواند هم مددجویان و هم پرستاران را در معرض خطر قرار دهد. به همین دلیل اقدام عاجل مسوولین در زمینه ارتقای آگاهی پرستاران درباره قوانین و مقررات حرفه ای ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، پرستاری، قصور، قوانین حرفه ای
  • حسین باباتبار درزی*، دکترعباس عبادی، محمدحسن کلانتری، ابراهیم نصیری، یوسف مرتضوی صفحه 15
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش بیماری های عروق کرونر، استفاده از عمل جراحی بای پس عروق کرونر به عنوان یکی از موثرترین روش های درمانی محسوب می شود. از آنجایی که هر اقدام درمانی تهاجمی ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد، به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین میزان مرگ و میر و عوارض بعد از عمل جراحی CABG انجام شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی 600 پرونده بیمارانی که در دو مرکز درمانی بقیه الله و قلب جماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفت و عوارض مهمی چون میزان مرگ و میر، خونریزی بعد از عمل، عوارض مغزی، نارسایی احتقانی قلب، ایست قلبی، انفارکتوس حاد قلبی، عوارض ریوی و فیبریلاسیون دهلیزی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج با استفاده از جداول و توزیع متغیرهای مورد نظر نشان داده شد و برای آنالیز داده ها از آزمون های آماری توصیفی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سنی بیماران تحت عمل جراحی CABG، 2/10 6/58 سال بوده است که اکثر آن ها (73%) مرد بودند.بیشترین میزان عوارض با 3/31% مربوط به فیبریلاسیون دهلیزی بعد از عمل و کمترین میزان با 2/0% مربوط به ترومبوز وریدهای عمقی بود. در نمونه های موردمطالعه، میزان مرگ و میر 5/1% بعد از عمل جراحی گزارش شده بود.
    نتیجه گیری
    جراحی بای پس شریان کرونری یکی از بهترین و در واقع گزینه نهایی برای درمان بیماری شریان کرونر محسوب می شود. ولی این روش ممکن است مانند سایر اقدامات درمانی تهاجمی عوارضی را به دنبال داشته باشد که می توان با به کارگیری تمهیدات قبل از عمل و مونیتورینگ دقیق بیماران بعد از عمل این عوارض را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: عوارض، پیوند شریان کرونر، شیوع
  • سلیمان زند*، محمد رفیعی صفحه 21
    مقدمه
    نگرش در چارچوب اصول اخلاقی و حقوقی مددجو بر پایه دانش پزشکی و پدیده مراقبت های بهداشتی - درمانی موجب می شود تا مشارکت مددجو در فرآیند مراقبت بیشتر و اعتماد به مراقبین در او تقویت گردد. فرامین مذهبی و دینی سبب توانمندسازی بیماران و افزایش سرعت بهبود آن ها می شود. اضطراب ناشی از جدا شدن فرد از فرامین مذهبی علاوه بر تاثیر منفی بر سیر بهبود بیماری و طولانی شدن اقامت در بیمارستان، باعث ایجاد عوارض روانی نامطلوب در فرد می شود. پژوهش حاضر با هدف سنجش نیاز بعد حقوقی مراقبت های مذهبی در بیماران بستری در بیمارستان طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی – مقطعی می باشد. نمونه های مورد پژوهش شامل 10% از بیمارانی هستند که به هر دلیل در زمان انجام طرح در یکی از بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اراک بستری و به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شده اند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی، پرسشنامه مربوط جهت تکمیل در اختیار آن ها قرار داده شد. در نهایت داده ها جمع آوری و تجزیه و تحلیل نتایج از طریق نرم-افزار آماری SPSS، انجام گرفت.
    یافته ها
    اکثر افراد مورد مطالعه مونث، بی سواد و ساکن شهر با حداکثر سن 100 سال و حداقل سن 12 سال با میانگین سنی 44 سال بودند. آزمون X2در تمامی ابعاد نیازهای مذهبی تفاوت آماری معنی دار را نشان داد (05/0p<). آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در تمامی ابعاد نیازهای مذهبی ارتباط معنی داری را از نظر سن و شغل در نمونه های مورد پژوهش نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، انجام مراقبت های مذهبی یک حق فراموش شده ای است که از نظر بیماران بسیار مهم و ضروری است. در نتیجه توصیه می شود مسوولان و برنامه ریزان انجام مراقبت های مذهبی را به عنوان بخشی از مراقبت های جامع بیمارستانی محسوب نمایند.
    کلیدواژگان: مراقبت های مذهبی، پرستاری، بیمار، بیمارستان
  • رضا صفدری *، فریده خدابنده، زهرا ابوالمعصومی، مرجان قاضی سعیدی، رویا شریفیان، نیلوفر ماسوری، رویا اکبرزاده صفحه 29
    زمینه و هدف

    مدارک پزشکی حامی حقوق بیمار و کادر درمانی بیمارستان است و زمینه لازم جهت مصونیت بیمارستان در مقابل دعاوی بیماران را فراهم می کند. پزشکی قانونی نیز یکی از گروه های مهم استفاده کننده از مدارک پزشکی است. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان پاسخگویی مدارک پزشکی در موارد ارجاعی به پزشکی قانونی در سال 1388می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی کاربردی است. جمعیت مورد مطالعه، پرونده بیماران ارجاع شده به پزشکی قانونی در سال 1388 است. با توجه به تعداد جمعیت، 790 پرونده از پرونده بیماران مذکور به صورت تصادفی به عنوان نمونه مطالعه انتخاب شد و در چهار حوزه کاری (قصور پزشکی، معاینات سرپایی، روانپزشکی و علت فوت) مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها چک لیستی بود که بر اساس نوع مدارک درخواستی از مراکز درمانی توسط پزشکی قانونی طراحی شده بود. تحلیل داده ها در قالب آمار توصیفی و از طریق نرم افزار SPSSصورت گرفت.

    یافته ها

    از پرونده های مورد مطالعه، 5/43% مربوط به قصور پزشکی، 8/15% مربوط به حوزه روانپزشکی، 5/11% مربوط به علت فوت و 1/29% مربوط به معاینات سرپایی بود. میزان پاسخگویی مدارک پزشکی در موضوع قصور پزشکی 5/85%، روان پزشکی 2/63%، علت فوت 4/82% و معاینات سرپایی 5/53% بود. هم چنین از 387 پرونده ارسالی تعیین خسارت، میزان خسارت در 44% موارد، تعیین شده بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر میزان نسبتا مطلوب پاسخگویی مدارک پزشکی به موارد ارجاعی پزشکی قانونی است و نیز مبین آن است که نواقص موجود در پرونده های ارجاعی هنگام خلاصه و آماده کردن این پرونده ها قبل از زمان کمیسیون توسط کارشناسان مربوطه برطرف شده و در صورت نبود هرگونه اوراق یا مدرک مورد نیاز با درخواست مجدد از بیمارستان رفع نقص می گردد. بر این اساس بخش قابل توجهی از پرونده های پزشکی ارسالی از مراکز درمانی در مرحله اول فاقد مستندات لازم می باشد. بنابراین آموزش کادر پزشکی بیمارستان ها در زمینه مستندسازی و اعلام قوانین مستندسازی در مراکز درمانی نیز یک امر ضروری تعیین شده است.

    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، پزشکی قانونی، مستندسازی، پرونده پزشکی
  • سیدکاظم طاهری، سعید افضلی*، بهرام گرمرودی، امیرحسین رحیقی، محسن کوشا، فرشید محمدی، اسماعیل گل محمودی، پریسا اسلامبولچی صفحه 37
    مقدمه
    یکی از مهم ترین پارامترهای تعیین هویت (Identification) تشخیص جنسیت است که گه گاه در موارد خاص به سادگی قابل تعیین نیست و بهره گیری از روش اندازه گیری های انتروپومتریک می تواند کمک کننده باشد. بررسی ابعاد دست به سادگی و بدون صرف زمان طولانی و معاینات و آزمایشات پیچیده قابل دستیابی است و می تواند بسیار مفید باشد. هدف از انجام این مطالعه انتروپومتریک، تعیین جنسیت به کمک ابعاد دست (اندکس دست) است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت بررسی موارد (Case Series) بر روی 200 دانشجوی سالم ایرانی و در محدوده سنی 18 تا 25 سال (100 دانشجوی پسر و 100 دانشجوی دختر) دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1389 انجام شد که به صورت سرشماری وارد مطالعه شده بودند. طول و پهنای هر دو دست توسط کولیس و با دقت یکصدم سانتی متر اندازه گیری و ثبت گردید و سپس جهت محاسبه اندکس دست، پهنای اندازه گیری شده بر طول دست تقسیم شد و در آخر کلیه یافته ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در مردان مورد مطالعه طول دست راست از 25/16 تا 10/21 (میانگین 96/18 سانتی متر) و طول دست چپ از 28/16 تا 86/20 سانتی متر)میانگین 98/18 سانتی متر) و نیز پهنای دست راست از 34/7 تا 45/9 (میانگین 80/8 سانتی متر) و پهنای دست چپ از 32/7 تا 45/9 سانتی متر (میانگین 87/8 سانتی متر) بود. در زنان مورد مطالعه طول دست راست از 86/14 تا 56/20 (میانگین 30/17 سانتی متر) و طول دست چپ از 86/14 تا 58/20 سانتی متر (میانگین 28/17 سانتی متر) و نیز پهنای دست راست از 72/6 تا 86/8 (میانگین 56/7 سانتی متر) و پهنای دست چپ از 62/6 تا 75/8 سانتی متر (میانگین 48/7 سانتی متر) بود. اندکس دست محاسبه گردید که در مردان بیش از 44 (000/0 P=) و در زنان کمتر از 44 (000/0 P=) در هر دو دست بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اندازه گیری ابعاد دست و محاسبه اندکس دست روش مفیدی جهت تعیین جنسیت در کنار سایر روش های آزمایشگاهی و انتروپومتریک دیگر می باشد و به راحتی و با صرف زمانی اندک قابل ارزیابی است.
    کلیدواژگان: تعیین هویت، تعیین جنسیت، ابعاد دست، اندکس دست
  • حامد ناییجی، سیددواود میرترابی، محمدحسین شجاع مرادی*، آزیتا خاتمی صفحه 41
    مقدمه

    در پزشکی قانونی استان تهران برای مواردی که درخواست سقط جنین درمانی آن ها پذیرفته شده است پرونده تشکیل می شود ولی داده های مربوط به موارد رد درخواست، ثبت نمی گردد. بنابراین آمار دقیقی از تعداد کل درخواست های سقط جنین درمانی و علت آن و موارد عدم تایید درخواست و فراوانی و علل آن وجود ندارد. در این مقاله تمامی درخواست های سقط جنین درمانی ارجاع شده پزشکی قانونی استان تهران در سال 1387 مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در قالب مطالعه مقطعی، تمام زنان بارداری که جهت دریافت مجوز سقط درمانی در سال 1387 به بخش معاینات زنان پزشکی قانونی استان تهران ارجاع شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. پزشک معاین علاوه بر گردآوری اطلاعات مربوط به سن مادر و جنین و سابقه بارداری های قبلی، در موارد تایید درخواست سقط درمانی، اندیکاسیون انجام آن و در صورت رد درخواست، علت آن را در پرسش نامه ثبت می نمود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 13 انجام گرفت.

    یافته ها

    از 774 درخواست سقط درمانی ارجاع شده با درخواست 556 نفر (8/71%) موافقت شد و درخواست 218 نفر (2/28%) مورد تایید قرار نگرفت. نزدیک به یک سوم مراجعه کنندگان در گروه سنی 30-26 سال قرار داشتند. بیش از 80% درخواست های تایید شده (463 مورد) به دلیل بیماری جنینی بود و نزدیک به 20% مراجعه کنندگان به دلیل بیماری های مادر درخواست سقط درمانی کرده بودند. شایع ترین بیماری جنینی انانسفالی بود که 5/21% (99 مورد) از اندیکاسیون های جنینی سقط درمانی را به خود اختصاص می-داد. در بین علل مادری، بیماری های قلب و عروق مادر با 26 مورد (7/4%) بیشترین فراوانی را داشت. از 218 مورد رد درخواست، در 90 مورد (3/41%) سن بالای جنین علت رد درخواست بود. سایر علل مهم رد درخواست عبارت بودند از مصرف دارو توسط مادر (30 مورد)، بیماری عفونی مادر (18 مورد)، مواجهه مادر با اشعه یونیزان (17 مورد).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشانگر آن است که نزدیک به یک سوم درخواست های سقط درمانی مورد تایید قرار نگرفته است و مهم ترین دلیل رد این درخواست ها بالا بودن سن جنین بوده است. فراهم آوردن آموزش های لازم برای متخصصان محترم زنان و زایمان پیرامون قانون سقط جنین درمانی، انجام به موقع برنامه های غربالگری جنین و ارجاع سریع تر مواردی که سقط جنین درمانی در آن اندیکاسیون دارد، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سقط جنین درمانی، پزشکی قانونی، انانسفالی
  • علیرضا محقق هرچقان، سیدمهدی صابری* صفحه 49
    زمینه و هدف
    در قانون مجازات اسلامی رسیدن به سن بلوغ به عنوان شرط سنی مسوولیت کیفری تعیین گردیده است. این مطالعه با هدف زمینه یابی تعیین حداقل سن لازم برای کسب توانایی کنترل و به کارگیری هیجانات به عنوان مبنای پیشنهادی برای تعیین مسوولیت کیفری با استفاده از مولفه های هوش هیجانی انجام شده است.
    روش بررسی
    در یک تحقیق میدانی از نوع زمینه یاب و پایلوت مولفه های هوش هیجانی افرادسنین 16 تا 25 ساله در سه منطقه کشور با استفاده از آزمون 90 سوالی هوش هیجانی بار- ان، بررسی گردید. تعداد نمونه ها 420 (در هر منطقه 140 نمونه) و به تعداد مساوی افراد مذکر و مونث بودند. اطلاعات بدست آمده از پژوهش با آزمون های آمار استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون Correlation Pearson و آزمون ناپارامتری کولموگروف- اسمیرنوف (Smirnov Kolmogorov -) و استفاده از نرم افزار 15-SPSS، تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این پژوهش حداقل سنی که فرد از توانایی های حل مساله، تحمل فشار، خودآگاهی هیجانی، واقع گرایی، عزت نفس، مسوولیت پذیری اجتماعی و کنترل تکانش برخوردار شده است، در افراد مذکر 21 سالگی و در افراد مونث 18 سالگی می-باشد. به عبارت دیگر جوانان در این سنین از قابلیت های کنترل و به کارگیری هیجانات برخوردار می شوند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نوجوانان ایرانی در زمان بلوغ هنوز از توانایی های روانی و مسوولیت پذیری اجتماعی برای اجتناب از رفتار مجرمانه برخوردار نیستند. نتایج این مطالعه ضرورت مطالعات کامل تر برای تعیین سن مسوولیت کیفری افراد را با تاکید بر مولفه های هوش هیجانی پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مسوولیت کیفری، سن بلوغ
  • آرش قدوسی*، الهام زمانی پزوه صفحه 59
    مقدمه
    یکی از روش های مهم در شناسایی افراد، استفاده از فوتوگرافی ها و رادیوگرافی های باقی مانده از آن ها می باشد؛ بدین صورت که با بررسی و انجام آنالیز بر روی فوتوگرافی ها و رادیوگرافی های موجود و مقایسه کردن آن ها با یکدیگر، هویت فرد ناشناس را تعیین می کنند. تاکنون در شناسایی افراد، روش منطبق کردن تصاویر بر روی یکدیگر (Super imposition) به طور وسیعی به کار رفته است. هدف از مطالعه ی حاضر، بیان امکان استفاده از نرم افزار «مطلب» به عنوان روشی جدید، دارای اجرای آسان و مراحل اندک در شناسایی افراد و ارایه ی یک مورد است.
    روش ها
    ابتدا عکس های مبنا و کنترل انتخاب شد و هفت نقطه ی مشخص (لندمارک) صورتی واضح و قابل استناد بر روی آن ها تعیین گردید. در ادامه تعداد ده پاره خط بین نقاط مذکور تعیین شد و طول هر پاره خط با دقت دو رقم اعشار محاسبه گردید. پانزده نسبت صورتی مختلف بین پاره خط های عنوان شده مشخص شد و در نهایت ضریب همبستگی بین نسبت-های صورتی دو عکس با استفاده از نرم افزار SPSS تعیین گردید.
    یافته ها
    با توجه به تعداد نسبت های حاصله از پاره خط های تعریف شده، با کمک نرم-افزار SPSS معنادار بودن تشابه دو تصویر مبنا و کنترل توسط روش محاسبه ی ضرایب همبستگی، 85% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    امروزه معرفی نرم افزارهای کامپیوتری منجر به ایجاد روش های جدید برای شناسایی افراد و آنتروپولوژی قانونی شده است. استفاده از نرم افزار «مطلب» با متدولوژی به کار رفته در پژوهش حاضر به عنوان روشی کم هزینه تر، سریع تر، کمی تر و با کمک بانک اطلاعات کوچکتر که قادر به تحلیل با دقت بالا و شناسایی افراد می-باشد،پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نرم افزار مطلب، فتوگرافی صورت، تشخیص هویت
|
  • Mohsen Adib*, Hajbaghery, Esmaeil Azizi Fini Page 7
    Background
    Knowing the nursing as an autonomous profession made nurses more susceptible to present in courts. The low levels of the nurses’ knowledge about the professional laws and regulations would endanger both nurses and this patients. Because of the importance of the issue and the lack of research in this regard, this study was conducted for evaluating nurses and nursing students’ knowledge of professional rules and regulations, in Kashan university of medical sciences.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted on 160 nurses working in the hospitals of Kashan University of medical sciences and 65 last semester nursing students in this university. Data collection was performed through a questionnaire included seven questions regarding demographic information and 20 questions regarding professional rules including job description, recording documentation, types of professional crimes and negligence, penalties and blood money, patients’ rights and primitive court tasks and how it should be treated. Data were analyzed by using chisquare, t-test and pearson correlation coefficient in SPSS 11.5.
    Findings
    A total of 71.1% subjects were nurses and 28.9% were students. Most of them had not been trained about professional laws and regulations and 95.6% expressed the need for more knowledge and education about professional rules and regulations. None of the subjects was fully aware of the professional rules. Totally the nurses got 49.43%±8.88% of the total score and the students 48.61%±8.31% of the score. The highest score was in the domain of the patients’ rights (59.9%) and the lowest score was in the domain of types of professional crimes and negligence (36.4%).
    Conclusion
    The knowledge of nurses and nursing students in the field of professional regulation was at the level of weak to moderate. This could put both nurses and clients at risk. Therefore, immediate action seems to be necessary to promote nurses awareness about professional rules and regulations.
    Keywords: Awareness, Nurses, Professional Laws Negligence, Regulations
  • Hossein Babatabar Darzi*, Abbas Ebadi, Mohammad Hassan Kalantry, Ebrahim Nasiri, Yousef Mortazavi Page 15
    Objective
    Coronary artery bypass surgery is considered as one of the most effective treatment methods due to an increase in coronary artery disease.
    Methods
    A cross sectional study was designed on 600 patients in two hospitals of the Baqiatallah and Jamaran Heart coronary artery bypass graft surgery were studied and important effects such as mortality, postoperative bleeding, cerebral complications, congestive heart failure, cardiac arrest, myocardial infarction, pulmonary complications and atrial fibrillation were Surveyed. Results were Shown by using tables and distribution of variables. To analyze found data, descriptive statistics tests were used.
    Results
    Results showed that the mean age of patients undergoing this surgery (CABG), was 58/6±10/2, years and most of them (73%) were male. Highest complication rate, 30.3% was related to atrial fibrillation after operation and the lowest 0.2% was related to deep vein thrombosis. Death rate after surgery was reported 1.5%.
    Conclusion
    Coronary artery bypass surgery in one of the best options for coronary artery disease trearment; But, this method look like any other interventions might have effects that would be precisely monitored by preoperative and postoperative cares to minimize these effects.
    Keywords: Complications, Coronary Artery Bypass, Indicence
  • Solyeman Zand*, Mohammad Rafiei Page 21
    Background
    Attitudes within the ethical principles based on knowledge of client rights and medical care leads to the client participation in the process of care, and more confidence in caregivers. Religious orders can empower patients to improve sooner. The anxiety after separation from individual religious orders also have negative effects on the course of remission and will prolong hospital stays; besides, it will cause adverse psychological effects on the patient. This study has been designed to survey the needs for religious care of patients as one of the aspects of intellectual property.
    Methods
    A cross-sectional study was designd. Samples of the study consisted of ten percent of patients who were hospitalized for any reason at the time of implementation in a medical university hospital. After obtaining consent, the relevant questionnaire provided were placed. After data collection, the analysis was performed through SPSS software.
    Findings
    Most cases were female and citizen with maximum age 100 and minimum 12 years old. The mean age was 44 years. Chi-square test showed significant differences (p<0.05). The one-way ANOVA in all aspects of religious requirements showed significant relationship between all civil centers.
    Conclusion
    Considering the results of this study, the religious care performance in a patient is very important and necessary; consequently, it is recommended that religious cares should be considered as a part of hospital cares in the future plannings.
    Keywords: Nursing, Patient, Hospital, Religious Cares
  • Reza Safdari, Faride Khodabande, Zahra Abolmasoomi, Marjan Ghazisaeedi, Roya Sharifian, Niloofar Masoori, Roya Akbarzade Page 29
    Background And Objective

    Medical record is a supporter for patients rights as well as medical staff. Forensics is also one of the majors which uses medical records. The aim of this study is a determination of accountability rates in referred items to Legal Medicine Organization during 1388.

    Methodology

    This study is a descriptive and applied one. Referred cases to Legal Medicine Organization during year 1388 formed the study population. According to the number of these cases, 790 records from mentioned patients’ record have been selected randomly and determined in four fields (outpatient examinations, cause of death, medical malpractice, and psychiatry). The gathering data tool was a checklist which had been designed according to Forensic standard records. Data analyzing were done by descriptive statistics through SPSS software.

    Findings

    According to determinations, 43.5% of referred records were in medical malpractice, 15.8% in psychiatry, 11.5% in cause of death, and 29.1% in outpatient examinations. The efficacy of medical records in malpractice was 85.5%, in psychiatry 63.2%, in cause of death 82.4%, and in outpatient examinations was 53.5%. Also, 44% of 387 referred impairment cases has been determined.

    Results

    The research findings showed an acceptable efficacy rate in medical records. The imperfections in the records could be resolved by relevant experts, during summarizing and preparing these cases for medical error commissions; also, in the absence of papers or documents, elimination of defects is done through renewed request from hospital. Based on our Findings, a significant proportion of medical records, which had been sent from medical centers, in the first stage didn’t have required documentation. Therefore, medical staffs training would be necessary in hospitals and medical centers as well as documenting and declaring legal documentations.

    Keywords: Medical records, forensics, documentation, medical case
  • Seyed Kazem Taheri, Saeed Afzali*, Bahram Garmroodi, Amir Hossein Rahighi, Mohsen Koosha, Farshid Mohammadi, Esmail Golmahmoodi, Parisa Eslambolchi Page 37
    Background
    Sex determination (male/female) is one of the most important parts of human identification and sometimes it is not easy to be determinate, therefore; anthropometeric studies can be helpful. Evaluatin of dimensions of the hand will be very useful without spending a long time and complex examinations.The final goal of this anthropometeric study is the determination of sex by hand dimensions (Hand Index).
    Materials and Methods
    This study was conducted with a case series design. 200 healthy Iranian students of Hamedam university of medical sciences aged between 18 to 25 years (100 male & 100 female) were investigated during 1389(2010-11). Both hands length and width were measured by caliper with 0.01 centimeter of precision and the hand index was calculated by dividing the width and length then multiplied by 100. Finaly, the collected data were analyzed by SPSS software 16th version.
    Findings
    In males, the length of the right hand varied from 16.25 cm to 21.10 cm (mean: 18.96 cm) and in the left hand from 16.28 cm to 20.86 cm (mean:18.98 cm) and the width of the right hand varied from 7.24 cm to 9.45 cm (mean:8.80 cm) and in the left hand from 7.32 cm to 9.45 cm (mean:8.87 cm). In females the length of the right hand varied from 14.86 cm to 20.56 cm (mean:17.30) and in the left hand from 14.86 cm to 20.58 cm (mean: 17.28 cm) and the width of the right hand varied from 6.72 cm to 8.86 cm (mean: 7.56) and in the left hand from 6.62 cm to 8.75 cm (mean:7.48 cm). The hand index was calculated and it was more than 44 in all males (P=0.000) and less than 44 in all females in both hands (P=0.000).
    Conclusion
    The results of this study showed that measurement of the hand dimensions and estimation of the hand index as a simple and useful method for determination of sex could be done in a short time in conjunction with other anthropometric and laboratory studies.
    Keywords: Identification, Sex Determination, Hand Dimensions, Hand Index
  • Hamed Naeeji, Seyyed Davood Mirtorabi, Mohammad Hossein Shojamoradi, Azitakhatami Page 41
    Background

    In Legal Medicine Organization of Tehran, the accepted requests for therapeutic abortions are registered and the data of rejected requests would not be recorded. So, the data of all requests for therapeutic abortions, the frequency of accepted and rejected ones and their causes are not clear. In this study, all the requests for therapeutic abortions referred to Legal Medicine Organization of Tehran during 2008 were evaluated.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on all pregnant women who referred to gynecologic ward of Legal Medicine Organization of Tehran for therapeutic abortion during 2008. The data related to fetal and maternal age, history of previous pregnancies and indications for acceptance or rejections of the requests were gathered by the examiner physician. The data were analyzed using the SPSS ver. 13.

    Findings

    During the study period, 774 requests for therapeutic abortions were evaluated; 556 requests (71.8%) were accepted and 218 requests (2.28%) were rejected. Fetal abnormalities and maternal illnesses were the indications for request acceptance in about 80% and 20% of cases respectively. The most common fetal abnormality was anencephaly, which accounts for 21.5% (99 cases) of fetal indications. In maternal illnesses, cardiovascular disorders were the most frequent one (26 cases). In 90 cases, the requests were rejected due to increased age of the fetus. Other causes of request rejection were drug usage of the mother (30 cases), infectious diseases in the mother (18 cases) and exposure to ionizing radiation (17 cases).

    Conclusion

    The results of this study showed that requests for therapeutic abortion were not accepted in about one third of cases and the most common cause of request rejection was the increased age of fetus. Providing educations about the law of therapeutic abortion, on time screening for fetal abnormalities and early referral of the cases in whom therapeutic abortion is indicated would be necessary.

    Keywords: Therapeutic Abortion, Legal Medicine Organization, Anencephaly
  • Alireza Mohaghegh Harchaghan, Seyed Mehdi Saberi* Page 49
    Background
    Puberty is determined as a condition for criminal responsibility in the Islamic Penal Code of Iran. This study was done to determine the minimum age of ability of control and applying emotions as a proposed basis for determining criminal responsibility.
    Methods
    In a pilot study some indicators of emotional quotient were evaluated in Iranian persons in the ages between 16 to 25 in three different areas of Iran by using Bar- on questionnaire. The sample was 420 persons, both female and male, 140 samples in each area. The data were analyzed through SPSS 15 software.
    Findings
    According to the results, the minimum age for developing abilities such as problem solving, stress tolerance, emotional self awareness, reality, self confidence, social responsibility and impulse control is 21 for males and 18 for females. In other words, the persons obtain abilities to distinguish and control of their own behavior.
    Conclusion
    It seems Iranian adolescents in the age of puberty have not enough social and psychological abilities for avoiding criminal behaviors. The results of our study offer further researches for determining criminal age by emphasizing emotional quotient indicators.
    Keywords: Criminal Responsibility, Emotional quotient, Age of Puberty
  • Arash Ghodousi *, Elham Zamani Pozveh Page 59
    Background
    One of the important methods for identification is the use of their photography and radiography. Studies show that the investigation, analysis and comparing of the photographs and radiographs with each other, could be useful for identification of an anonymous person. Super imposition is widely used for identifications. The aim of the present study is the using “MATLAB” software as a new simple method, in identification thought a case report.
    Methods
    At first, control and study photographs were selected. Then, seven clear points (land mark) on each photo were determined and the length of line segments between these points also, the ratio between the lines were calculated in accuracy of two decimal places. Finally, the correlation coefficient between the facial ratios of two images were determined through SPSS software.
    Findings
    Due to the resulting number of lines defined, the similarity between two images was 85% through SPSS software by the method of calculating the correlation coefficients.
    Conclusion
    The introduction of computer softwares has led to new methods for forensic identification and anthropology. Using “MATLAB” software with the methodology explained in this study, as a cost-effective one, is capable of identification precisely and is recommended.
    Keywords: MATLAB” Software, Face Photography, Identification