فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 69، زمستان 1392 و بهار 1393)

مجله پزشکی قانونی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 69، زمستان 1392 و بهار 1393)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد یراقی، نسترن ایزدی مود، فرزاد قشلاقی، کامران منتظری، محمدعلی معمارزاده، غلامرضا معصومی، مهدی مصری، غلامعلی دوروشی صفحه 343
    مقدمه
    مسمومیت یکی از شایع ترین اورژانس های پزشکی است. در مراکز درمانی، اقدامات درمانی لازم جهت این بیماران به فراخور امکانات و سطح آگاهی پزشکان انجام می شود. اینجاست که موضوع اعزام بیماران مسموم به مرکزی که دارای پزشکان متخصص و با تجربه در زمینه مسمومیتها و همچنین امکانات کافی باشد پیش می آید. مطالعه حاضر برآن است تا وضعیت اعزام این بیماران را ارزیابی نماید.
    روش اجرا: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی گذشته نگر و جامعه مورد مطالعه آن بیماران مسموم اعزام شده در طی سال از مراکز درمانی سطح استان اصفهان به اورژانس مسمومین بوده است. روش نمونه گیری بصورت سرشماری بوده و محقق پرسشنامه را براساس پرونده بیمار ارجاعی تکمیل نموده است.
    نتایج
    حجم نمونه 363 مورد در طی یک سال بود. 53% (15 نفر از32 نفر) بیماران نیازمند به انتوباسیون انتوبه نشده بودند. 27% (98نفر) بیماران اعزامی همودینامیک ناپایدار داشته اند که جهت پایدار کردن 68% (25 نفر) آنها اقدام انجام شده و این اقدام تنها برای 59% (14 نفر) آنها موثر بوده است. 13% (47 نفر) کل بیماران اعزامی در مرکز اعزام کننده در کما بوده اند و در 24% (11 نفر) بیماران کوکتل درست تجویز شده بود. سم زدایی با شستشوی معده در 87% بیماران نیازمند (267 نفر از 306 نفر) به آن انجام شده که در 62% (165 نفر) موثر بوده است. تنها برای 8% بیماران نیازمند به شارکول (15نفر از 196 نفر) این ماده تجویز شده است. در بخش مسمومین برای 63% (229 نفر) بیماران اعزامی اقدام تخصصی درمان مسمومیت ها انجام شده است. 95% پزشکان اعزام کننده پزشک عمومی بوده اند که آموزش دوره مسمومیت ها را ندیده بودند. شایع ترین علت اعزام (36% موارد) نبودن تجهیزات درمانی بود.
    نتیجه گیری
    به منظور کاهش مشکلات اعزام بیماران مسموم باید بیشترین توجه بر افزایش آگاهی پزشکان در دوره طب عمومی با گذراندن بخش مسمومیت ها و تاکید بر حضور فارغ التحصیلان در برنامه های آموزشی مسمومیت ها انجام شود. لازم است بر مجهز بودن مراکز درمانی به وسایل و داروهای لازم مانند کوکتل کوما و شارکول نظارت کافی شود.
    کلیدواژگان: مسمومیت، ارجاع، اورژانس
  • غفارعلی محمودی، پیمان آسترکی، ستار کیخاوندی، پریسا مجیدی، سعید دوستی نژاد صفحه 351
    زمینه و هدف
    یکی از موضوعات مهمی که در روانپزشکی قانونی بررسی می شود احتمال ابتلای متهم به جنون آنی در حین ارتکاب جرم است. چرا که براساس قوانین مصوبه مجازات اسلامی و طبق قوانین کشورهای دیگر جنون در حین ارتکاب جرم رافع مسوولیت کیفری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان وجود جنون آنی در افراد مدعی در حین ارتکاب جرم در پرونده های ارجاعی به کمیسیون روانپزشکی قانونی استان های لرستان و ایلام طی سال های 89-85 می باشد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی مقطعی و گذشته نگر است، حجم نمونه با توجه به محدودیت نمونه تمامی پرونده های ارجاعی به کمیسیون روانپزشکی قانونی استانهای لرستان و ایلام طی سالهای 86-85 است که به صورت سرشماری غیرتصادفی انجام می گیرد. با مراجعه به دفاتر ثبتی مراکز پزشکی قانوین استانهای لرستان و ایلام و سپس واحد بایگانی و مطالعه پرونده های مندرجات براساس اهداف تکمیل و جمع آوری شد.
    یافته ها
    از کل پرونده های ارجاعی به کمیسیون های روانپزشکی، تنها جرمی که ادعای جنون در آن مطرح شده است قتل است. لذا بین جرایم تنها قتل مورد مظالعه قرار گرفته است. همچنین در مجموع تنها 9 پرونده (7 پرونده در لرستان و 2 پرونده در ایلام) ادعای جنون حین ارتکاب جرم داشتند. از بین 9 مورد مدعیان جنون 1 پرونده در لرستان و 2 پرونده در ایلام به اثبات جنون رسیدند. هر سه مورد اثبات شده جنون دارای سابقه بیماری روانی بودند. ابزار جرم جنون های اثبات شده بلوک و اجر و درگیری بود. تنها یکی از موارد سابقه مصرف موادمخدر داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه همه موارد جنون ثابت شده دارای سابقه بیماری روانی و یک مورد نیز سابقه مصرف موادمخدر داشتند. لذا تشخیص و کنترل صحیح بیماری های روانی که احتمال جنون دارند در کاهش احتمال جرایم و همچنین حل معضل مصرف مواد مخدر حائز اهمیت است و این مطالعه به علت محدودیت آماری باید در سطح کشوری و به صورت گسترده انجام گیرد.
    کلیدواژگان: افراد مدعی، پزشکی قانونی، جنون آنی، قتل
  • علی اصغر فیروزی*، مجید عیدی بایگی، نیلوفر خواجه الدین صفحه 359
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، توصیف و تشخیص و لزوم درمان روانشناختی و بررسی اختلالات همبود برای بیماران دارای اختلال هویت جنسی می باشد.

    روش بررسی

    دو مورد مراجعه کننده به عنوان متقاضی تغییر جنسیت مورد بررسی قرار گرفتند و از طریق مصاحبه بالینی، پرسشنامه ی شخصیتی نئو (NEO-FFI) و پرسشنامه ی شخصیتی چند محوری مینه سوتا (MMPI) فرم کوتاه، ارزیابی شدند.

    یافته ها

    در مجموع نتایج نشان داد که متقاضیانی که به کلینیک های روانشناسی به منظور تغییر جنسیت مراجعه می کنند، بایستی با ابزارهای تشخیصی و مصاحبه بالینی مورد بررسی دقیق قرار بگیرند. به تشخیص افتراقی و بررسی اختلالات همبود نیز توجه شود و با توجه به قضاوت بالینی به آنها مجوز تغییر جنسیت داده شود و از درمان های روانشناختی نیز استفاده گردد؛ همانطور که در Case1، ویژگی های شخصیت مرزی (not pure)، شخصیت نمایشی و فقدان ابراز وجود و افسردگی درآزمون MMPI مشاهده می شود.

    نتیجه گیری

    همانطور که نتایج پژوهش ما نشان داد هر دو مورد از مراجعین تقاضای تغییر جنسیت دارند؛ ولی شرایط و مشکلات روانشناختی متفاوتی را تجربه میکنند. بنابراین بایستی قبل از درمان از طریق جراحی، روان درمانی صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، سوء استفاده جنسی، اختلالات همبود، ارزیابی شخصیتی
  • آرش قدوسی، الهام فلاح یخدانی، حیدرعلی عابدی صفحه 367
    مقدمه
    سالمندان از جمله گروه های آسیب پذیر در جامعه می باشند و سوءرفتار نسبت به آن ها توسط مراقبین یکی از اشکال خشونت می باشد که به عنوان یک مشکل بهداشت عمومی در سراسر جهان شناخته شده است. هدف از این پژوهش بررسی اشکال سوءرفتار نسبت به سالمندان در طول بستری آن ها در بیمارستان بود.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مقطعی بود که به شکل نمونه گیری غیر تصادفی از نوع آسان بر روی 200 سالمند بالاتر از 65 سال که در سال 1391 در بیمارستان میبد بستری شده بودند، صورت گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه ی ساختارمند و یک پرسشنامه ی محقق ساخته تحت عنوان بررسی سوءرفتار با سالمند بستری استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین نمونه ی پژوهش را زنان (52%) و گروه سنی 70-65 سال (65%) تشکیل می دادند. شیوع سوءرفتارهای جسمی 18/11%، روانی 68/9%، مالی 08/5%، غفلت 17/21%، خودغفلتی 14/21%، بود. تفاوت بین زنان و مردان در حیطه ی سوءرفتارهای جسمی (0.02 = P)، روانی و خودغفلتی (0.01 = P) و همین طور در حیطه ی سوءرفتارهای جسمی (0.005 = P) و غفلت (0.02 = P) بین گروه های سنی معنی داری بود.
    نتیجه گیری
    با وجود تاکید زیادی که در فرهنگ ما برای احترام به بیمار و سالمندان وجود دارد، سالمندان بستری در بیمارستان انواع مختلف سوءرفتار را تجربه می کنند. بنابراین شناخت دقیق سوءرفتار با سالمندان در بیمارستان می تواند آگاهی و حساسیت افراد، مدیران، کارکنان و سازمان های مرتبط با این پدیده را افزایش دهد تا برای پیشگیری و طراحی سیستم شناسایی سالمندان در معرض خطر اقدامات موثری انجام دهند.
    کلیدواژگان: سالمندآزاری، سالمند بستری، غفلت، خودغفلتی، بیمارستان
  • فخرالدین تقدسی نژاد، آرش عکاظی، محبوبه مقاره زاده اصفهانی، وحید یوسفی نژاد صفحه 377
    مقدمه
    نگرش پزشکان و بیماران به اتانازی نقش مهمی در رواج قانونی یا فراقانونی چنین عملکردی در بیمارستان ها دارد. این مطالعه با هدف تعیین نگرش پزشکان و بیماران در مورد اتانازی در مراکز درمانی وابسته به دانشگاه تهران در سال 91-90، اجرا گردید.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بود. حجم نمونه در هر گروه 100 نفر و با روش طبقه بندی تصادفی شده مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS آنالیز شد. در تجزیه داده ها از تست های آماری Chi- square و t-test استفاده شد.
    نتایج
    78٪ از بیماران و 63٪ از پزشکان با انجام حداقل یکی از موارد اتانازی موافق بودند. میزان موافقت با تمام انواع اتانازی داوطلبانه و اجباری به طور معنی داری در گروه بیماران نسبت به گروه پزشکان بیشتر بود (p<0.05). تفاوت معنی دار آماری بین جنس، تاهل، تحصیلات و سن بیماران با نگرش در مورد انجام اتانازی دیده نشد P>0.05). همچنین تفاوت معنی دار آماری بین جنس، نوع تخصص، محل فعالیت، بخش های بیمارستانی، سن و سابقه کار پزشکان با نگرش در مورد انجام اتانازی نیز دیده نشد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که اکثریت بیماران و پزشکان شرکت کننده در این مطالعه با انجام یکی از انواع اتانازی موافق بودند و بیماران به میزان بیشتری نسبت به پزشکان با اتانازی موافق بودند. انجام مطالعات آتی جهت روشن ساختن نیازهای آموزشی در این زمینه و تدوین قوانین و مقررات مرتبط در این رابطه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اتانازی، بیماران، پزشکان، نگرش _
  • پیمان آسترکی، ستار کیخاوندی، سودابه بشیری، مرتضی منصوریان، مصطفی قربانی صفحه 385
    زمینه و هدف
    خودکشی از مقوله های مهم سلامت در کشور و مخصوصا استان ایلام می باشد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای علل و شیوه های خودکشی منجر به مرگ ارجاعی به پزشکی قانونی طی سالهای 88-83 در استان ایلام بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع گذشته نگر مقطعی بود که داده های آن بوسیله چک لیست تهیه شده توسط تیم تحقیقاتی جمع آوری شد. بعد از هماهنگی به عمل آمده با پزشکی قانونی استان ایلام پرونده کل مواد خودکشی منجر به مرگ طی یک دوره شش ساله که بالغ بر 581 مورد بودند استخراج و سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافت های نشان داد که حدود نیمی (47/9%) از کل موارد خودکشی مربوط به گروه سنی 25-16 سال بوده است. مردان 51/5% و زنان5/ 48% کل آمار پژوهش بودند. بالاترین فراوانی مربوط به زنان خانه دار 38/2% و سپس افراد بیکار4 /16% بود. بالاترین آمار خودکشی منجر به مرگ در بین شهرستانها مربوط به شهرستان ایلام با تقریبا نیمی از موارد9/ 48%، سپس شیروان چرداول13/2% و کمترین آمار مربوط به آبدانان با3 /5% بود. بیشترین روش های اقدام به خودکشی در استان، خودسوزی با نفت46/2%، حلق آویز کردن 28/4% و سلاح گرم 13/8% بود. در اکثر شهرستانها همین الگو مشاهده می شود بجز شهرستان دره شهر که مسمومیت با سم روش غالب اقدام به خودکشی بوده است. در طی دوره شش ساله مورد مطالعه، در تمام سال ها فراوانی خودسوزی بیشتر از حلق آویز کردن بوده است بجز سال 86 که آمار حلق آویز کردن بیشتر بوده است. روند کلی خودکشی ها در طی سالهای مورد مطالعه رو به افزایش بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد که آمار خودکشی ها منجر به مرگ رو به افزایش است و الگوی اقدام به خودکشی نیز تغییر چندانی نداشته است. بنابراین لازم است به منظور پیشگیری از این معضل اجتماعی در زمینه حل مشکلات افراد مخصوصا جوانان اقدام شود و آموزش بهداشت روان برای گروه های آسیب پذیر به اجرای درآید.
    کلیدواژگان: خودکشی منجر به مرگ، خودسوزی، حلق آویز کردن
  • غفارعلی محمودی، پیمان آسترکی، خاطره عنبری، سیما خیاط پیشه صفحه 393
    مقدمه و هدف
    بررسی اپیدمیولوژیک در مورد علل مرگ ومیر ضرورتی انکارناپذیر برای سیاست گذاری های بهداشتی و کنترل بیماری ها و حتی پاسخگویی درسطح جامعه است. این مطالعه به منظور بررسی اپیدمیولوژی مرگ و میر براساس توزیع سنی، محل زندگی بیماران از نظر زندگی در شهر یا روستا، نوع بخش و مدت بستری و علت نهایی مرگ در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد لرستان در سال 1390 انجام گردید است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، پرونده 863 مورد مرگ ومیر در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد لرستان در سال 1390 بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. برای گروه بندی علل مرگ و میر بر اساس نوع بیماری منجر به فوت استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده با روش های آماری، توصیفی نظیر جداول توزیع فراوانی، جداول توافقی، میانگین، انحراف معیار و نسبت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص گردید که بیشترین میزان مرگ و میر در گروه سنی بالای 60 سال اتفاق افتاده است. مرگ و میر در مردان با شیوع 8/62% شایع تر از زنان با شیوع 3/37% بوده است و اکثر مرگ ها در طی 24 ساعت پس از ورود به بیمارستان اتفاق افتاده اند. میزان خام مرگ در این مطالعه 93/2% است؛ که از این میزان بیشترین مرگ مربوط به دهه 70 زندگی و کمترین آن مربوط به سنین بیش از 100سال می باشد. 80% موارد مرگ مربوط به جمعیت شهری می باشد. در کل شایع ترین علل مرگ و میر به ترتیب بیماری های ناشی از علل خارجی و حوادث (51/28%)، بیماری های داخلی (79/22%)، بیماری های ایسکمیک مغزی و نورولوژیک (1/17%)، جراحی (8/8%)، سرطان(5/7%)، بیماری های قلب عروقی (7%) و بیماری های عفونی و انگلی (2/4%) شناخته شدند. از این میان بیشترین موارد مرگ (7/45%) در بخش اورژانس حادث گردیده است.
    نتیجه گیری
    برای افزایش امید به زندگی بایستی به پیشگیری از سوانح و حوادث، علل زمینه سازهای بیماری داخلی و بیماری های ایسکمیک مغزی اهمیت بیشتری داده و در کاهش هرچه بیشتر عوامل خطر کوشید و شایع بودن حوادث و سوانح ناشی از مرکز تروماتولوژی بیمارستان مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، اپیدمیولوژی، خرم آباد، مرگ و میر
  • فاطمه ابراهیم پور، اکرم شاهرخی، آرش قدوسی صفحه 401
    مقدمه
    اشتباهات دارویی پرستاران، یکی از شایع ترین حوادث مرتبط با ایمنی بیماران در بیمارستان ها محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی اشتباهات دارویی پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر قزوین انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی به روش نمونه گیری سهمیه ای تصادفی، 150 پرستار شاغل در 4 بیمارستان تابع دانشگاه علوم پزشکی در شهر قزوین انتخاب و با استفاده از پرسشنامه پ‍ ‍ژوهشگر ساخته شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات شغلی و موارد بروز اشتباهات دارویی، داده ها جمع آوری شد.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه های مورد مطالعه 5/6 ± 7/30 سال و همچنین میانگین میزان اضافه کاری 38 ± 2/64 ساعت در ماه بوده است. 8/40% از پرستاران در طول سابقه کاری خود مرتکب اشتباه دارویی شده بودند. شایع ترین نوع خطای دارویی دادن دارو به بیمار اشتباه، آنتی بیوتیک ها (67%) بیشترین داروی مورد خطا و عواملی همچون بی دقتی (41%)، شلوغی بخش (1/13%) و دست خط ناخوانا (5/11%) از دلایل اشتباهات دارویی پرستاران بوده است. 97/81% از پرستاران اشتباه خود را به سرپرستاران و همکاران خود گزارش کردند. بین ویژگی های دموگرافیک و شغلی با میزان بروز اشتباهات دارویی پرستاران ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع اشتباهات دارویی در میان پرستاران مورد مطالعه، به منظور پیشگیری از بروز خطا و حفظ ایمنی بیمار اقداماتی همچون برگزاری کلاس های بازآموزی در ارتباط با داروشناسی و اصول صحیح اجرای دستورات دارویی، بهبود شرایط کاری پرستاران، تشویق و ترغیب به گزارش دهی خطا، ترویج فرهنگ ایمنی بیمار و راه اندازی سامانه ای جامع برای ثبت خطاهای دارویی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اشتباه دارویی، پرستار، ایمنی بیمار
  • سید مهدی صابری صفحه 409
    سالهاست که موضوع ارزیابی روان پزشکی از بیماران روانی که مرتکب جرم شده اند و همچنین مراقبت ایمن از بیماران روانی خطرناک در کشور ما با چالش های زیادی روبروست. در جریان تلاش هایی که برای بازنگری قانون مجازات اسلامی انجام گرفت، موضوع ضرورت تاسیس بیمارستان حفاظت شده برای بیماران روان پزشکی که مرتکب جرم شده اند نیز مورد توجه واقع شد. قانونگذار در تبصره 2 ماده 150 قانون جدید مجازات اسلامی به نوعی به موضوع بیمارستان حفاظت شده قضایی اشاره نموده که هرچند گامی مثبت تلقی می شود اما کاستی ها و ابهاماتی در متن تبصره ماده قانونی مذکور وجود دارد. با توجه به موارد پیش بینی شده در پیش نویس قانون سلامت روان و تاکید قانون گذار در قانون جدید مجازات اسلامی، ایجاد یک بیمارستان روان پزشکی حفاظت شده که شامل بخش های ویژه مراقبت، نگهداری و درمان مجرمین مبتلا به اختلالات روانی باشد با همکاری قوه قضائیه و وزارت بهداشت و درمان امکان پذیر است. برای این مهم ابتدا باید نمونه های موجود در ممالک دیگر را به دقت مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: بیماران روانی، جرم، بیمارستان حفاظت شده، قانون مجازات اسلامی
  • رضا خشنودی صفحه 417
    اگر چه امروزه در اکثر نظام های حقوقی بر لزوم پذیرش مسوولیت پزشک به سبب اقداماتی که بر حسب وظیفه خود برای بیماران انجام می دهد اتفاق نظر وجود دارد، لیکن اخنلاف در خصوص مبنای مسوولیت هم چنان باقی است؛ نظریه تقصیر به جهت نارسایی هایی که دارد جذابیت گذشته خود را از دست داده است و مسوولیت نوعی پزشک نیز برغم مزیت هایی که در جبران خسارت زیان دیده دارد خالی از اشکال نیست.
    در حقوق فرانسه، با اینکه مسوولیت پزشک در اصل بر نظریه تقصیر استوار است ولی رویه قضایی و قانون گذار به تدریج دامنه اعمال مسوولیت نوعی را به عنوان استثنایی بر اصل یاد شده در حقوق پزشکی گسترش داده اند که می توان از آن به عنوان تحول در مبانی مسوولیت پزشکی یاد کرد.
    به هر حال مبنای اساسی تحولات یادشده را باید در نهضت های اجتماعی و مکاتب فلسفی شکل گرفته در ابتدای قرن گذشته که نقطه مشترک آنها حمایت از حقوق مصرف کننده می باشد جستجو کرد. نظریه حمایت از مصرف کننده به عنوان طرف ضعیف قرارداد، در قرن گذشته مطرح، پذیرفته و نهادینه شده است. این نظریه در ابتدای قرن حاضر عمومیت یافته و امروزه به شکل قاعده حقوقی کلی درآمده است. بر همین اساس، در اکثر نظام های حقوقی سعی شده تا با پیروی از این تفکر، در جهت ایجاد تعادل میان رابطه مصرف کنندگان و حرفه ای ها گام هایی برداشته شود.
    رابطه بین بیمار و پزشک نیز از این قاعده مستثنی نیست. به همین جهت در نظام حقوقی فرانسه رویه قضایی در حوزه مسوولیت پزشکی با الهام از این تفکر تحولاتی ایجاد نموده است که مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است. سیری در قوانین و مقررات دو دهه اخیر گویای این واقعیت است که مبنای اصلی اصلاحات دراین حوزه، نهادینه کردن قواعد و اصول بنیادین حقوق مصرف در حقوق پزشکی است. قانون 4 مارس 2002 تحت عنوان «قانون مربوط به حقوق بیماران و کیفیت نظام سلامت» شاهدی گویا بر این ادعا می باشد. نویسنده سعی دارد با مطالعه تحولات یادشده، که بر اساس نگرش حمایت گرانه از مصرف کنندگان خدمات درمانی و پزشکی شکل گرفته، موجبات استفاده از دستآورد های آن را در حقوق ایران فراهم آورد.
    دگرگونی های مزبور در زمینه حقوق پزشکی فرانسه در سه محور اصلی خلاصه می شود که شامل تحول در مفهوم تقصیر پزشکی و تقسیم بندی آن؛ تحول در مبانی مسوولیت؛ تحول در طرق اثبات تقصیر و روش های جبران خسارت می شود.
    در این مقاله سعی شده تا با در نظر گرفتن اهمیت مبانی مسوولیت پزشکی و این که به رغم نارسایی های مسوولیت مبتنی بر نظریه تقصیر، مشخص شود چگونه حقوق فرانسه توانسته است با گسترش مسوولیت نوعی از بیمار به عنوان مصرف کننده خدمات پزشکی حمایت کند.
    کلیدواژگان: مبانی مسوولیت، تقصیر پزشکی، مسوولیت قهری، قراردادی
|
  • Dr Ahmad Yaraghi, Dr Nataran Eizadi Mood, Dr Farzad Gheshlaghi, Dr Kamran Montazeri, Dr Mohammad Ali Memarzadeh, Dr Golamreza Masoomi, Dr Mehdi Mesri, Dr Gholamali Dorvashy Page 343
    Background
    Poisoning is one of the most common medical emergencies. Essential measures in the management of a poisoned can be practiced in all medical centers in accordance with their facilities and the competency of the doctors while other precautions necessitate transferring of the patient to specialist centers; hence transfer of the poisoned patients to a specialist center with adequate medical equipments and proficient specialist doctors who are experienced in the groundwork of poisonings is concerned. The present study is conducted to determine the condition of transferring poisoned patients from medical centers to Noor Poisoning Center in Isfahan province of Iran.
    Methods
    The present study is a descriptive-retrospective study. The studied population has been the patients who were transferred from medical centers to the poisoning center during a year. The sampling has been conducted in census method، and the researcher designed the questionnaire with regards to the available data in transfer forms which held questions about the preliminary measures taken in the management of the poisoned patient.
    Findings
    the population involved 363 patients who were transferred to our referral center during one year. About 53% (15 of 32 cases) of the patients، who had required intubation، were not intubated prior to transfer to the poisoning emergency room. About 27% (98 cases) of the dispatched patients had unstable hemodynamics، and stabilization measures had been performed for 68% (25 cases) of the clinically unstable patients. Such measures were beneficial in 59% (14 cases) of these patients. About 13% (47 cases) of the patients were comatose and an appropriate prescription of coma cocktail had been done in 24% (11 cases) of them. Around 87% (267 of 306 cases) of the patients requiring gastric lavage had been lavaged which had been efficient in 62% (165 cases) of them. Charcoal had been only prescribed for 8% (15 of 196 cases) of the patients who required it. Special poison treatments had been administered in 63% (229 cases) of patients. In addition، 95% of the referring doctors were general practitioners who had not passed the poisoning course. The most common reason for transferring، according to the forms data، had been the lack of appropriate medical facilities (36% cases).
    Conclusion
    Apparently، in order to reduce the problems of transferring poisoned patients، the most attention should be paid to increasing awareness of the physicians in general medicine course by including a poisoning course and also by emphasizing the presence of graduates in training poisoning programs. Moreover، there need to be more supervision on existence of the necessary equipments and medicines like coma cocktails and charcoal in medical centers.
    Keywords: Poisoning, Referral, Emergency
  • Dr Ghafar Ali Mahmoodi, Dr Peyman Astaraki, Dr Sattar Kikhavandi, Dr Parisa Majidi, Saeid Doostinejad Page 351
    Background
    One of the major issues in forensic psychiatry would assess immediate risk of developing psychosis while committing the crime charged is real madnrss. Because according to islamic criminal legislation and the laws of other countries madness during ablative crime is free of criminal responsibility. The aim of this study was to determine the rate of spontaneous madness of cases referred to the alleged crimes committed during the commission of forensic psychiatry provinces of Lorestan and Ilam in 2006-2010 years.
    Methods
    A retrospective cross-sectional study is the limited sample size sample of all cases referred to the Commission on Forensic Psychiatry provinces of Lorestan and Ilam in 2006-2010 is conducted during non-census. Legal offices، medical centers، visit the registration Lorestan and Ilam provinces and collected the archives of the files contents on completing objectives.
    Findings
    A total of psychiatric cases referred to committees killing is the. only allege crime the madness is asserted in it. Also، only 9 cases (7 cases in Lorestan and Ilam file 2) claim insanity when they commit a crime. 1 file of 9 claimants madness in Ilam، Lorestan and 2 cases were proved Madness. Madness with a history of mental illness were confirmed in all three cases. Crime proven tool block and brick involved. Only one of the cases had a history of drug use.
    Conclusion
    Considering all the proved madness، The cases had history of mental illness and a history of drug use، proper diagnosis and control of mental disorders that are likely to reduce the risk of dementia problem of drug use and crime is important، and due to statistical limitations، this study should be carried out widely in the country.
    Keywords: Forensics Medical, Legal, Real Madness, Murder
  • Ali Asghar Firoozi, Majid Eydi Baygi, Dr Niloofar Khajeddin Page 359
    Background

    The purpose of this study is description، diagnosis and necessity of psychotherapy and assessment of comorbidity disorders for patients with transsexual.

    Methods

    Two cases had referred to clinic of psychology for the demandant of sexuality change. This two case were evaluated through clinical interview، a personality questionnaire of NEO (NEO-FFI) and the Minnesota Multifaceted personality inventory-short form (MMPI).

    Results

    Overall results showed the applicants who refer to psychological clinics in order to change the gender، should be examined by diagnostic tools and clinical interviews by regard to clinical judgment permission of transsexuals grant to them. As in case1، are observed borderline and hystrionic personality characteristics (not pure)، lack of assertiveness and depression.

    Conclusion

    According to our results، two clients have demands for changing of their gender; However، They experience various psychological conditions، Thus it must be done psychotherapy before therapy through surgery.

    Keywords: Gender Identity Disorder, Sexual Abuse, Comorbidity Disorders, Personality Assessment
  • Dr Arash Ghodoosi, Elham Fallah Yakhdani, Dr Heidar Ali Abedi Page 367
    Backgroung: The elderly are among the vulnerable groups in society، and elder abuse by caregivers is one of the forms of violence known as a public health problem throughout the world. The present study aimed to investigate different forms of elder abuse during hospital stay.
    Methods
    Using non-random convenience sampling، this cross-sectional study was conducted on 200 elderly people over the age of 65 admitted to Meybod Hospital in 2012. A structured interview and a researcher-made questionnaire entitled “Studying the Abuse of the Hospitalized Elderly” were used to collect information.
    Findings
    Most study samples were women (52%) and the 65 to 70 age group (65%). The prevalence of physical، psychological and financial abuses، as well as neglect and self-neglect were 11. 8%، 9. 68%، 5. 08%، 21. 17% and 21. 14%، respectively. There was a significant difference between men and women in terms of physical (P = 0. 02)، psychological and self-neglect (P = 0. 01) abuses. There was also a significant difference between the age groups in terms of physical (P = 0. 005) and neglect (P = 0. 02) abuses.
    Conclusions
    Despite the great emphasis our culture puts on respecting patients and the elderly، the hospitalized elderly experience different types of abuse. Therefore، an accurate understanding of elder abuse in hospitals could increase the awareness and sensitivity of people، managers، personnel and organizations associated with this phenomenon so that they can take effective measures for prevention and design of a system identifying the elderly at risk.
    Keywords: Elder Abuse, Hospitalized Elderly, Neglect, Self, Neglect, Hospital
  • Dr Fakhreddin Taghadosi Nejad, Dr Arash Okazi, Dr Mahboobeh Maghareh Zade Esfehani, Dr Vahid Yousefi Nejad Page 377
    Background
    Attitude of physicians and patients about euthanasia has an important role in legal or illegal development of this action in the hospitals. This study was performed to determine the attitude of patients and physicians about euthanasia in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences during 2012-2013.
    Methods
    This study was a cross-sectional study. Sample size was 100 cases in each group which included into the study by randomized classified method. Data gathered by a questionnaire. In data analysis by Pass، the frequency and standard deviations were calculated and t-test، and Chi-square tests were used for data analysis.
    Findings
    78% of patients and 63% of physicians agreed with at least one type of euthanasia. Agree with all types of voluntary and involuntary euthanasia significantly higher in patients than physicians (p<0. 05). There was no statistically significant differences between gender، marital status، education level and age of the patients with attitude about euthanasia (p>0. 05). Also there was no significant differences between gender، profession، place of work، hospitals ward، age and work history with physicians'' attitudes about euthanasia (p>0. 05). Cunclusion: Our findings showed that، the majority of patients and physicians participating in this study agreed with at least one type of euthanasia and patients more than physicians agreed with euthanasia. Future studies to clarify the training needs in this area and related legislation and regulations in this regard are recommended.
    Keywords: Euthanasia, Patients, Physicians, Attitude.
  • Dr Peyman Astaraki, Dr Sattar Kikhavandi, Dr Soudabeh Bashiri, Dr Morteza Mansoorian, Dr Mostafa Ghorbani Page 385
    Background
    Suicide is one of the major health problems in our country particularly in Ilam province. The aim of this study was a comparative study of the causes and methods of suicide lead to deaths referred to Ilam Coroner in 2004- 2009.
    Method
    This study was a retrospective cross-sectional study; the data were collected by the check list. After coordination to the medico legal 581 cases of suicide lead to death over a six-year period from 2004 to 2010 were extracted and the data were analyses by SPSS software.
    Findings
    Results showed that about half (47. 9%) of all suicide cases related to the age group 16-25 years، (51. 5%) were men and the rest (48. 5%) were women. The highest frequency was housewives 38. 2% and jobless 16. 4%. The Highest rate of suicide lead to death among cities was for Ilam city with almost half of the (48. 9%)، then Shirvanchardavol with 38. 2% and the lowest rate was Abdanan with 5. 3%. Most methods of committed suicide in Ilam were self-Immolation with oil 46. 26%، hanging out 28. 4% and firearms 13. 2%. The same pattern is seen in most cities except Darehshahr that poisoning with toxic was the dominant method of attempting suicide. During the six-year period of studied، throughout the all years burning has been more than hanging out except 2007 that frequency of hanging out has been higher. The overall trend of Suicide has been increase during the study
    Conclusion
    Our findings show that the suicide death is increasing and has not changed much in the pattern of suicide attempts، so It is necessary to prevent this social problem by implemented mental health education initiative for young people، especially vulnerable groups.
    Keywords: Suicide Led to Deaths, Self, Immolation with Oil, Hanging Out
  • Dr Ghafa Ali Mahmoudi, Dr Peyman Astaraki, Dr Khatereh Anbari, Sima Khayat Pisheh Page 393
    Background
    Having reliable information about causes of mortality is a necessity for health planning and controling diseases in society. This study is performed to determine the causes of mortality in patients referred to Shohaday-e-Ashayer khorramabad hospital in 2011.
    Methods
    The subject of this cross_ sectional study were 863 patients that died in Shohaday-e-Ashayer khorramabad hospital in 2011. The causes of death were coded and classified based on the International Classification of Diseases (ICD) and needed informations were analyzed with methods of descriptive statistics such as tables of the frequency distribution tables، mean، standard deviation and ratio.
    Findings
    According to this study higher levels of mortality were for the age above 60 years. This study showed that mortality rate in men (62. 8%) is higher than women (37. 3%). The Cross Death Rate (CDR) in this study is 2. 93%. Truma (28. 51%)، Internal disease (22. 79%) and stroke (17. 1%) are the most common cause of death. other causes of death are surgery (8. 8%)، cancer (7. 5 %)، cardiovascular disease (7%) and infective disease (4. 2%). The most of mortality rates (45. 7%) are whom hospitalized in emergency room.
    Conclusion
    Relation between age and cause of death is most probable، so for increase of life expectancy decreasing truma، internal disease and stoke and risk factor for any disease is necessary.
    Keywords: Life Expectancy, Epidemiology, Khorramabad, Mortality
  • Fatemeh Ebrahimpour, Akram Shahrokhi, Dr Arash Ghodousi Page 401
    Background
    Medication errors are one of the most common errors related to patients’ safety. The study was carried on to investigate medication errors by nurses in Qazvin university hospitals.
    Methods
    In this descriptive study، 150 nurses who were working in 4 Qazvin medical university teaching hospitals were selected by proportional random sampling، and data were collected by a researcher-made questionnaire including demographic characteristics، employment information and nurses'' medication errors.
    Findings
    The mean of the participating nurses’ age was 30. 7± 6. 5 years and their overwork time mean was 64. 2 ± 38 hours per month. Medication errors had been made by 40. 8% of the nurses. The most common types of reported errors were prescribing Medicine to wrong patient. The most common causes were inaccuracy (41%)، ward crowdedness (13. 1%)، physician and nurses'' illegible handwriting (11. 5%). A medication error was occurred the most for Antibiotics (67%). 81. 97% of the nurses had orally reported their error only to their head nurses or their colleagues (42%). Data analysis showed no significant relation between nurses’ demographic and employment characteristics with medication errors.
    Conclusion
    This study showed that medication administration error was common، so for prevents it and protect patient safety، we suggest improve working conditions for nurses، improve nurses’ pharmacological knowledge، encourage nurses to report their errors، promoting culture patient safety and set up a system to record medical errors.
    Keywords: Medication Error, Nurses, Patient Safety
  • Dr Seyyed Mehdi Saberi Page 409
    In Iran، the problem of psychiatric evaluation of mentally ill patients and the safe care of persons with serious mental disorders who have committed a crime is facing challenges. During recent efforts to review the Islamic Penal Code، the necessity of establishing a secure mental hospital for criminal patients has been considered. Finally، the legislator has noticed on the subject in footnote2، article 150 at new Penal Code. However، it is a positive progress but it seems there are some shortcomings and ambiguities in the text of the footnote there. With regard to the draft of mental health act and forecast stressed by the legislator in the new Penal Code، it seems that establishing a secure mental hospital which includes special protected wards for psychiatric care، treatment and reside for criminal patients is feasible by cooperation with the judiciary system and the Ministry of Health. For doing that، we need to do a survey on some samples in other countries around the world carefully at first.
    Keywords: Mentally Ill Patients, Crime, Secure Mental Hospital, Islamic Penal Code
  • Dr Reza Khoshnoodi Page 417
    Although today، in most legal systems there is the agreement on the necessity to take responsibility for the physician’s actions according to duty of him/her to the patients، but the difference on the basis of responsibility is still remaining. Medical Malpractice theory has lost previous attraction for its failures، and physician’s responsibility has also its drawbacks despite the advantages that it has in compensation of the injured person. In French law، despite the physician’s responsibility in fact is based on the theory of malpractice، but gradually judicial procedure and Legislator has developed imposed obligations as an exception to medical law، that it can be mentioned as a change in the principles of responsibility. However، the essential basis of the mentioned developments can be considered in philosophical schools and social movements shaped at the beginning of the last century، which their common point is the protection of consumer rights. Theory of consumer protection as the weak contractual party، introduced، accepted and institutionalized in the last century. This theory generalized at the beginning of the present century، and today it is a general legal principle. Accordingly، in most legal systems in order to maintain a balance between consumers and professionals relationship، it is tried to take steps to follow this thinking. This is also no exception، between doctor and patient relationship. For this reason، inspired by this idea the responsibility of medical jurisprudence makes the changes in the French legal system that have been considered by legislators. Looking at the rules and regulations of the past two decades، it is realized the fact that the main basis for reform in this field is institutionalization of rules and principles of consumer rights in the medical law. Rule Number 4 March 2002 entitled «Code relating to the patient’s rights and the quality of the health system” is apparently evidence to this claiming. The author by studying the mentioned changes which is formed based on consumer protective attitudes of medical care is trying to provide the causes of the use of its achievements in Iranian law. The mentioned transformation of medical law in France may be summarized in three main axes which includes change in the division of medical malpractice، in the responsibility Basics، and in the means of proving negligence and compensation methods. In this paper، regarding to the importance of the medical responsibility principles it is attempted to make clear how France law has been able to support the expand of the patient’s rights as a consumer of a medical liability، despite the failure of liability based on negligence theory.
    Keywords: Medical Responsibility, Medical Malpractice, Compensation