فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1395)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاضل گودرزی، حسین انصاری، سعید غلامزاده، محمد زارع نژاد *، محمدرضا ملکی، فتاح جعفری زاده، عبدالرزاق برزگر بفرویی، ناهید محمودی، محمد قربانزاده صفحات 7-14
    زمینه و هدف
    مسمومیت و سوء مصرف داروها یک معضل شایع و مهم در جامعه امروزی می باشد که در این میان سوء مصرف مواد محرک از جمله مت آمفتامین از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا علاوه بر تاثیرات منفی اجتماعی بر جامعه، عوارض جسمی جبران ناپذیری به همراه دارد. در نتیجه لزوم پیشگیری و اطلاع از وضعیت مصرف این گونه مواد، نوع ماده مصرفی و علائم همراه از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف از اجرای این مطالعه بررسی شیوع و عوارض سوء مصرف مواد محرک در بین مراجعین به بخش مسمومیت های بیمارستان شوشتری شیراز می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی و گذشته نگر برروی تمامی مراجعین به بخش مسمومیت بیمارستان شوشتری از 1/5/1387 لغایت 1/5/1389 انجام گردید. ابتدا داده ها از پرونده بستری بیماران استخراج و در فرم هایی ثبت گردید. فرم ها شامل اطلاعات دموگرافیک، نوع ماده مصرفی و نحوه ی مصرف آن، علائم حیاتی بیماران، علائم بالینی همراه و وضعیت پاسخ به درمان بیماران بود. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    به طور کلی 9563 نفر افراد حاضر در مطالعه به دلیل مسمومیت به بیمارستان مراجعه کرده که از این بین 544 نفر (68/5%)، دچار مسمومیت ناشی از سوءمصرف مواد مخدر بوده اند و شامل 439 مرد (59/4%) و 105 زن (1/1%) می شدند. شیشه بیشترین ماده محرک مصرفی بوده (5/46%) و از بین روش های مصرفی، نوع استنشاقی (8/60%) بیشتر از سایر روش ها بود. در مردان کراک، کوکایین و شیشه مصرف بیشتری داشته، در حالی که در خانم ها ریتالین و اکستازی بیشترین مصرف را داشته است. در بین علائم همراه، توهم در خانم ها (P=0.001) و تنگی نفس در آقایان (P<0.05) به طور معناداری بیشتر بود. بهبودی کامل در سنین پایین تر به طور معناداری بیشتر بود (P<0.05). پس از درمان 2/81% بیماران با بهبودی کامل و 8/18% بیماران با برخی عوارض ناشی از مصرف مواد و با درمان مرخص شدند. میزان 5/1% از بیماران دچار کما گردیده اما موردی از مرگ در این مراجعین مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج فوق نشان می دهد که نوع استنشاقی به علت راحتی نحوه مصرف بیش از سایر روش ها رایج می باشد. مصرف مواد تزریقی و کشیدنی به علت سختی نوع مصرف در خانم ها کمتر از آقایان و مصرف اکستازی و ریتالین به علت خوراکی بودن آن در خانم ها بیشتر بود. به نظر می رسد علایم همراه در بیماران با نوع ماده مصرفی مرتبط باشد. به طور کلی سوء مصرف این مواد جزء اورژانس های پزشکی بوده و تشخیص و درمان به موقع درکنار آموزش قشر جوان درخصوص عوارض این قبیل مواد محرک حتی در کتب درسی، می تواند در کاهش مرگ و میر و عوارض همراه کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، مت آمفتامین، کراک، کریستال، کوکایین، اکستازی، شیراز
  • مریم افشاری، نرگس باباخانی *، آرمیندخت احمدی، سلوی شمس الدینی لری صفحات 15-22
    زمینه و هدف
    در یک دهه اخیر استفاده از مواد محرک درحال تبدیل به یک مساله جدی در بعد سلامت عمومی است. دراین شرایط تصویر مصرف مواد از مصرف صرف مخدرها به سمت مصرف توام مخدر و محرک درحال تغییر است. پژوهش مذکور بر آن است تا به مقایسه میزان حرمت خود، خودکارآمدی و خودتنظیمی در افراد وابسته به مواد افیونی، مواد محرک و افراد عادی بپردازد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مشاهده ای، توصیفی- تحلیلی و علی مقایسه ای است. نمونه در گروه مطالعه 108 نفر (70 نفر وابسته به مواد افیون و 38 نفر وابسته به مواد محرک) که به صورت دردسترس انتخاب شدند و گروه مقایسه 106 نفر از افراد عادی که به صورت تصادفی انتخاب شدند.
    یافته ها
    بین حرمت خود و خودکارآمدی (P<0/01،r=0/48)، بین حرمت خود و خود تنظیمی (P<0/01،r=0/55) و بین خودکارآمدی و خودتنظیمی P<0/01)،r=0/55) هم بستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. افراد وابسته به مواد افیونی، افراد وابسته به مواد محرک و افراد عادی در میزان حرمت خود، خودکارآمدی و خودتنظیمی به صورت معنی داری متفاوتند. میزان حرمت خود افراد وابسته به مواد (افیونی و محرک) به طور معنی داری کمتر از افراد عادی است ولی بین دو گروه وابسته به مواد افیونی و مواد محرک درمیزان حرمت خود تفاوت معنی داری وجود ندارد. هم چنین در متغیر خودکارآمدی، بین افراد وابسته به مواد افیونی و افراد عادی تفاوت معنی داری وجود دارد ولی بین افراد وابسته به موادمحرک و افراد عادی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که افراد وابسته به موادمحرک و افراد عادی از خودتنظیمی پایین تری برخوردارند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت حرمت خود، خودکارآمدی و خود تنظیمی یم سپر محافظتی در پیشگیری از رفتارهای خطرناک مانند مصرف مواد هستند.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که عوامل متعددی در شروع و تداوم مصرف مواد نقش دارند لذا، مقایسه سه نوع مشتقات خود (حرمت خود، خودکارآمدی و خودتنظیمی) برای شناسایی عوامل زمینه ساز جهت پیشگیری و درمان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: وابسته به مواد افیونی، وابسته به مواد محرک، حرمت خود، خودکارآمدی، خودتنظیمی
  • مهری رباط جزی، معصومه سیمبر *، فاطمه ناهیدی، جابر قره داغی، محمد علی امام هادی، ابو علی ودادهیر، آسیه جعفری صفحات 23-30
    زمینه و هدف
    اهمیت یافته های حاصل از معاینه پرده بکارت در احقاق حق قربانیان جرائم جنسی از یک سو و افرایش روز افزون این قبیل جرائم از سوی دیگر باعث توجه بیش از پیش مجامع پزشکی و قضایی جهان به بکارگیری ابزارهای تشخیصی در این معاینه شده است. کما این که در چند دهه اخیر به دنبال کاربرد کولپوسکوپ، معاینه قربانیان تجاوز جنسی دچار تحولات گسترده ای شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش و ضرورت کاربرد کولپوسکوپ در معاینه بکارت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه با استفاده از یازده پایگاه اطلاعاتی معتبر داخلی و خارجی از جمله springerlink، mdconsult pubmed، و... از سال 1980 تا 2015 مرور جامع انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نقش موثر تکنولوژی در تشخیص جزئی ترین آثار آزار جنسی و امکان مستند سازی آن ها نیاز به بهره گیری از یک ابزار مفید و در دسترس احساس می شود، کولپوسکوپ با داشتن قابلیت های قابل توجهی چون بزرگ نمایی، اندازه گیری مستقیم پارامترهای مهم، پخش هم زمان تصاویر در صفحه نمایش جهت مشاوره و آموزش معاینه کنندگان نه تنها مورد توجه نظام سلامت کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است بلکه به دلیل افزایش دقت و سهولت معاینه و آموزش و اجتناب از معاینات مکرر در مواردی که بنا به صلاح دید محاکم قضایی نیاز به اظهار نظر سایر کارشناسان می باشد، موجبات رضایت مندی بیشتر مراجعین و پزشکان را نیز، فراهم نموده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش معاینه دقیق بکارت در کشف آسیب های ناحیه تناسلی و وجود مستنداتی مبنی بر نقش کولپوسکوپ در افزایش صحت معاینه و رضایت بیشتر پزشک و معاینه شونده، استفاده از این تکنولوژی جهت آموزش معاینه کنندگان و موارد خاصی هم چون مشاوره، کمسیون های پزشکی و بررسی کودکان قربانی سو استفاده جنسی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: معاینه پرده بکارت، کولپوسکوپ، تجاوز جنسی قربانی
  • ترانه موحد، حمیدرضا عرب، سیروس هاشمی، زهرا محمدزاده * صفحات 31-37
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین تنش های شغلی که ممکن است دندان پزشکان در حرفه خود با آن مواجه شوند شکایت بیمار است. هدف از این مطالعه ارائه تصویری از قصورهای دندان پزشکی در شهر مشهد بود.
    روش بررسی
    پرونده شکایات رسیده به سازمان نظام پزشکی مشهد از دندان پزشکان در سال های 90-80 که مقصر بودن یا نبودن دندان پزشک در آن مشخص شده بود، مورد بررسی قرارگرفت. متغیرهای محل درمان، شغل ارائه دهنده خدمت، جنس بیمار و دندان پزشک، درمان دندان پزشکی انجام شده، علت طرح شکایت و عارضه درمان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار spss نسخه 15 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو انجام شد.
    یافته ها
    در بین 250 پرونده شکایت، در 4/62٪ پرونده ها رای بر عدم قصور دندان پزشکان صادر شده بود. اکثر دندان پزشکانی که از آن ها شکایت شده بود، مذکر بودند (6/79%). فراوانی شکایات به ترتیب مربوط به دندان پزشکان عمومی (2/87%)، متخصصان معالجه ریشه (4/4%) و در نهایت متخصصان پریودنتولوژی (4/2%) بود. بیشترین فراوانی قصور به ترتیب مربوط به مطب های خصوصی (8/62%)، کلینیک های دندان پزشکی خصوصی (4/28%)، درمانگاه های خیریه (2/3%) و درنهایت کلینیک های بیمارستان (8/2%) بود. بیشترین فراوانی عوارض درمان مربوط به از دست رفتن دندان توسط دندان پزشکان عمومی بود (4/24%).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه بیشتر دندان پزشکان که از آنان شکایت شده بود قصوری مرتکب نشده اند. هم چنین یافته ها بیانگر آن بود که بیشتر شاکیان مونث و متشاکیان بیشتر دندان پزشک مرد بوده اند، هم چنین اکثر متشاکیان دندان پزشک عمومی بوده و بیشتر شکایات مربوط به مطب های خصوصی و عمل جراحی لثه می شد.
    کلیدواژگان: قصور، دندان پزشکی، شکایت
  • فاطمه کمالی حسین زاده، جینا خیاط زاده *، ناصر مهدوی شهری صفحات 39-44
    زمینه و هدف
    در دهه های گذشته، مطالعات اثر لب (چیلوسکوپی) به عنوان یک ابزار جدید برای شناسایی انسان در مسائل اجتماعی، جنایی و نیز بیماری های ژنتیکی توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است. پرینت لب شامل خطوط و شیارهای طبیعی در لب هستند، که مانند اثر انگشت ویژگی های اختصاصی فردی داشته و دارای الگوهای وابسته به قومیت و جنسیت هستند.
    روش بررسی
    جهت انجام تحقیق حاضر، پس ازکسب رضایت نامه از افراد، 96 فرد مونث 40-3 سال جهت مطالعه خطوط لب مورد بررسی قرار گرفتند. جهت انجام این تحقیق از یک دوربین دیجیتال(14.1 Mega Pixel) برای گرفتن عکس های تمام رخ از لب استفاده شد. برای مطالعه پرینت لب ها، عکس ها به کامپیوتر منتقل و با استفاده از نرم افزار picture manager الگوی هر لب بررسی شد. سپس هر عکس به شش ناحیه تقسیم شد. فراوانی هر الگو (عمودی کامل، عمودی ناقص، متقاطع، شاخه ای، مشبک، نامنظم) در هر ناحیه از لب به دست آمد.
    یافته ها
    بیشترین فراوانی در ناحیه راست لب بالا مربوط به الگوی متقاطع (4/36%) بود. در ناحیه میانه لب بالایی فراوانی الگوی مشبک 4/35%، در ناحیه چپ لب بالایی فراوانی الگوی شاخه ای7/43%، در ناحیه راست لب پایین فراوانی الگوی متقاطع 2/57%، در ناحیه میانه لب پایین فراوانی الگوی عمودی کامل 6/40%، در ناحیه چپ لب پایین فراوانی الگوی متقاطع 5/62% مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از این بررسی چنین نتیجه گیری می شود که در افراد مورد مطالعه به ترتیب الگوی لب نگاری متقاطع (نوع غالب)، شاخه ای و مشبک بیشترین فراوانی را دارند و الگوی عمودی کامل و ناقص (نوع نادر) کمترین فراوانی را نشان می دهند. شاید یک سیستم مولتی ژن، همان طور که خطوط پوستی را کنترل می کند، هیستوژنز خطوط پوستی روی لب را نیز کنترل کند.
    کلیدواژگان: تعیین هویت انسان، خطوط لب، جمعیت مونث نژاد فارس مشهد
  • علی مرادی، خالد رحمانی *، مصطفی هوشمندی شجاع، حسن رحیمی سپهر، علی خورشیدی صفحات 45-53
    زمینه و هدف
    حوادث ترافیکی سالانه جان 1،200،000 از مردم را در جهان را می گیرد و 50 میلیون نفر را نیز مجروح می کند. ایران از نظر سوانح ترافیکی به عنوان یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد تصادف و مرگ و میر معرفی شده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی روند بروز این نوع حوادث در ایران و مقایسه با دیگر کشورها انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر بر اساس جمع آوری و تجزیه و تحلیل مجدد داده های موجود انجام شد. برای این کار از داده های کشوری و جهانی شامل گزارش های سازمان جهانی بهداشت در مورد حوادث رانندگی به ویژه گزارش سال 2013، گزارش های وزارت بهداشت ایران، و سازمان پزشکی قانونی استفاده شد و وضعیت شاخص های حوادث ترافیکی ایران با تعدادی از کشورهای منطقه و جهان مقایسه گردید.
    یافته ها
    میزان تراکم راه و سرانه راه در ایران نسبت به کشورهای توسعه یافته بسیار پایین تر است. علیرغم این که نسبت تعداد اتومبیل به ازای هر 1000 نفر جمعیت در ایران در مقایسه با کشورهای توسعه یافته مثل ایالات متحده آمریکا و آلمان و هم چنین کشور همسایه (ترکیه) کمتر است اما نسبت مرگ ناشی از حوادث ترافیکی به تعداد اتومبیل در کشورمان به مراتب بیشتر است. در ایران نسبت مرگ عابرین و موتورسواران تقریبا بیشتر از کشورهای همسایه هم چون ترکیه و یا کشورهای توسعه یافته می باشد. هم چنین در اجرای مقررات، از جمله قوانین مرتبط با استفاده از کلاه ایمنی و سرعت غیر مجاز وضعیت ایران به مراتب ضعیف تر می باشد.
    نتیجه گیری
    اگر چه مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی نسبت به سال های قبل تا حدودی کاهش داشته، اما کماکان در کشور ما شاخص های مرتبط با حوادث ترافیکی نسبت به بسیاری از کشورهای منطقه و جهان وضعیت خوبی ندارد.
    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، ایران، جهان
  • عبدالررزاق برزگر بفرویی، محمد زارع نژاد، سعید غلامزاده *، سید محمد وحید حسینی، علی گلی، جابر قره داغی، کامران سلطانی، امیرحسین مهدوی، همایون حسین نژاد، علیرضا درودچی، علیرضا جعفری زاده صفحات 55-66
    زمینه و هدف
    تقصیر پزشکی از مسائل مهم پیش روی شاغلین و فعالان رشته پزشکی می باشد که دستگاه قضایی صرفا پس از طرح شکایت توسط بیماران یا بستگان آن ها به بررسی آن می پردازد. در جامعه پزشکی ایران مطالعه مدون و جامع نگری در مقیاس ملی در این خصوص صورت نگرفته است و هدف عمده این مطالعه بررسی توزیع فضایی قصور پزشکی از منظر حقوقی و مدنی مرتبط با ارتوپدی در پرونده های مطرح شده در سازمان پزشکی قانونی می باشد.
    روش
    این مطالعه به صورت مقطعی در فاصله زمانی 3 سال از 1387 تا 1389 انجام گرفته است. پرونده های مطرح شده در کمیسیون های پزشکی سازمان پزشکی قانونی کشور از نظر متغیرهای جنس، محل انجام اقدامات درمانی، اقدامات درمانی پرخطر، استان و نوع تخصص پزشک بررسی گردیدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 593 پرونده جهت طرح شکایت از پزشک در خصوص قصور در امیر درمان تشکیل گردیده که در این میان استان تهران با 403 طرح شکایت از پزشکان بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. از مجموع شکایات طرح شده در 280 مورد متشکی عنه تشخیص قصور و در 384 مورد نیز متشکی عنه عدم قصور تشخیص داده شده است که از این میان 254 پزشک مرتکب قصور شده و 329 پزشک نیز تبرئه گردیدند.
    نتیجه گیری
    شایع ترین نوع قصور پزشکی در زمینه ارتوپدی بوده که در استان تهران بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. بررسی ها هم چنین حاکی از سیر نسبتا نزولی تشکیل پرونده شکایات در زمینه قصور پزشکی رشته ارتوپدی از سال1387 تا 1389می باشد.
    کلیدواژگان: قصور پزشکی، ارتوپدی، پزشکی قانونی
  • سمیه رحیمی احمدآبادی *، آریا حجازی، حمید عطاران، ابوالفضل رحیمی، لاله کوهستانی، حسین کارشکی، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف صفحات 67-75
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه مقایسه استرس، اضطراب، افسردگی و نقش جنسی افراد مبتلا به دیسفوریای جنسیتی با افراد عادی می باشد. بررسی این متغیرها می تواند در بالا بردن سطح آگاهی خانواده های افراد مبتلا و نگرش اعضای جامعه نسبت به این افراد مفید واقع شود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پس رویدادی است. جامعه پژوهش شامل تمام افراد متقاضی تغییر جنسیت بوده که در سال 1392 به اداره پزشکی قانونی خراسان رضوی مراجعه نموده اند. 35 نفر به شیوه ی نمونه ی در دسترس انتخاب و پرسش نامه DASS-21 و نقش جنسی ساندرابم را تکمیل نمودند. بر روی گروه کنترل نیز این پرسش نامه ها اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه نوزدهم و با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری دو عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه مورد مطالعه و کنترل، از نظر استرس، اضطراب، افسردگی و نقش جنسی تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    تحقیق حاضر بیانگر آنست که افراد مبتلا به دیسفوریای جنسیتی، در مقیاس های استرس، اضطراب، افسردگی و نقش جنسی نمرات بالاتری نسبت به گروه گواه کسب کردند. بنابراین، ضروری است که به بررسی این عوامل پرداخته شود تا با اطلاع در این خصوص، به پدران و مادران و سایر اعضای خانواده افراد مبتلا که به دلایل فرهنگی و اجتماعی و جنبه های تعصبی و آبرو، به خود اجازه نمی دهند که برای رفع این مشکل بالینی در عضو خانواده اقدامی انجام دهند، آگاهی های لازم در خصوص آسیب های روحی و روانی و مشکل در سازگاری با نقش جنسی در این زمینه داده شود و همچنین جهت جلوگیری از عواقب و پیامدهای ناشی از طرد اعضای خانواده و سرزنش افراد بی اطلاع جامعه در خصوص افراد مبتلا به نارضایتی جنسیتی، ضرورت استفاده از روان درمانی مناسب (فردی، گروه درمانی، خانواده درمانی و مشاوره های اجتماعی) برای این جمعیت بالینی همواره احساس می شود.
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، نقش جنسی، دیسفوریای جنسیتی
|
  • Dr Fazel Goudarzi, Dr Hossein Ansari, Dr Saeid Gholamzadeh, Dr Mohammad Zarenezhad *, Dr Mohammadreza Maleki, Dr Fattah Jafarizadeh, Dr Abdorrazagh Barzgar Bafrouee, Nahid Mahmoodi, Dr Mohammad Ghorbanzadeh Pages 7-14
    Background
    Amphetamine and methamphetamine (MA) abuse is of significant social, economic and public health concern to affected communities and policy makers. While responses have focused upon various perceived severe harms of amphetamine and methamphetamine use, effective public health interventions require a strong scientific evidence base. The aim of this study is to identify the epidemiology of poisonings with these agents in Shiraz Shoushtari hospital.
    Methods
    This was a cross-sectional and retrospective study being performed in Shoushtari hospital during a 24-months period from September 2008 to September 2010. We included all the patients who referred to the hospital with acute poisoning and were diagnosed to have amphetamine and other neuro-stimulator agents poisoning. The demographic information as well as type of consumed toxin, route of consumption, vital signs, clinical signs and the outcomes was recorded using a standard questionnaire. Data were analyzed by SPSS software.
    Findings: Overall 9563 patients with acute poisonings referred to our center out of which 544 (5.68%) were neuro-stimulator agents’ poisonings. Out of these 439 (4.59%) were male and 105 (1.1%) were female. Crystal was the most common toxic agent being reported in 46.5% patients. Inhalation was the most common route of consumption being found in 60.8% patients. Crack, cocaine and crystal consumption was associated with male gender while Ritalin and ecstasy consumption were more common among females. Hallucinations were significantly higher in women (P=0.001) while dyspnea was more common among men (P
    Conclusion
    Inhalation was the most common route of consumption which is due to its easy application. The prevalence of inhalation and injection was lower in women compared to men while those agents that can be easily consumed including Ritalin and ecstasy were more common among women. Adverse effects are correlated with type of consumed drug. Consumption of these drugs is considered medical emergencies which should be treated immediately and drug abuse should be considered as important educational subject for young people even for students and schools.
    Keywords: Poisonings, Methamphetamine, Crack, Crystal, Ecstasy, Cocaine, Ecstasy
  • Maryam Afshary, Dr Narges Babakhani *, Armindokht Ahmadi, Salva Shamseddinilorry Pages 15-22
    Background
    Using stimulant substances is one of the main issues of public health in the recent decade. In such situation using opiates is changing to using stimulant substances. The present survey aims at comparing the rate of self esteem, self- efficacy and self- regulation in opiates and stimulant substance dependents with normal people.
    Methods
    This research is a observational, cross- sectional and cooperative research .The sampling in the study group is 108 person (70 person dependent to opiates and 38 person dependent to stimulant substances).They have been selected in availability method and the comparing group which includes 106 normal person has been selected randomly.
    Findings: Among self- esteem and self- efficacy, self- esteem and self- regulation, and finally self- efficacy and self- regulation, exist a positive and meaningful correlation. They are respectively as follows: (r=/048,P
    Conclusion
    Since the different factors have rule in beginning of abusing drugs, therefore, the comparison of three derivatives of self (self- esteem, self- efficacy and self- regulation) is very significant in detecting fundamental factors responsible in prevention and treatment.
    Keywords: Dependent to Opiates, Dependent to Stimulant Substances, Self, Esteem, Self, Efficacy, Self, Regulation
  • Dr Mehri Robatjazi, Dr Masoomeh Simbar *, Dr Fatemeh Nahidi, Dr Jaber Gharedagh, Dr Mohammad Ali Emamhadi, Dr Abuali Vedadhir, Dr Asieh Jafary Pages 23-30
    Background
    The importance of hymen examination adjudicating the rights of sexual assault victims, and persistent increase in such crimes have drain attention of world's medical and legal assemblies to use diagnostic equipments. Using of colposcope has also inflicted widespread changes in the examination of sexual assault victims. The present study was conducted with the purpose of studying the role and necessity of the use of colposcopy in virginity testing.
    Methods
    In this study, a comprehensive review by using eleven local and foreign authentic databases, including Springerlink, Pubmed, Google scholar, Mdconsult and etc. was performed from 1980 to 2015.
    Findings: According to the role of technology in finding and documenting sexual assault trace evidences, use of suitable and accessible equipment is needed. Colposcope because of remarkable features such as zoom, direct measurement of important parameters, simultaneously broadcast of images on screen for consulting of examiners and training, not only had been attracted the attention of the health system of developed countries, but also because of increasing accuracy and easing examination and training and avoiding repeated examinations, in cases where other experts are required to comment on according to the court's discretion, provides more satisfaction for clients and physicians.
    Conclusion
    According to the role of exact hymen examination in exploring the injuries of genital area and being documentaries based on the role of colposcope in enhancing the accuracy of the examination and more satisfaction for physician and client, using this technology is recommended for training of examiners and for some special cases, such as counseling, medical commissions, and especially child victims of sexual abuse.
    Keywords: Hymen Examination, Colposcope, Sexual Assault, Victim
  • Dr Taraneh Movahhed, Dr Hamid Reza Arab, Dr Sirus Hashemi, Dr Zahra Mohammadzadeh* Pages 31-37
    Background
    One of the most important job stressors that dentists could be faced in their career is patient complaint. The aim of this study was to present profile of dental Practitioners’ malpractice in Mashhad, Iran.
    Methods
    Complaint records about dentists in the Mashhad Medical Council, were evaluated during 2001to 2011.Variables such as location of treatment, gender of patient and dentist, type of dental treatment and causes of complaint. Data analysis was performed by SPSS software15.
    Findings: between 250 cases in 62.4%, dentists were not found guilty. Most dentists that they had complained of were male. Frequency of complaints related to general dentists (87.2%), endodontics (4.4%) and periodontics (2.4%), respectively. The most frequent failures were related to private offices (62/8%), private dental clinics (28.4%), charity clinics (3.2%) and finally hospital clinics (2.8%), respectively. The most frequent treatment-related side effects were loss of tooth by dentists (24.4%).
    Conclusion
    Based on findings of the study, most of the defendants (dentists) were not faulty. Most of patients who complain against dentists were female and most of defendants were general men dentists. Majority of complaints concerned to private sectors, and periodontal surgery procedures.
    Keywords: Malpractice, Dentistry, Complaint
  • Fatemeh Kamali Hossein Zadeh, Dr Jina Khayatzadeh *, Dr Naser Mahdavi Shahri Pages 39-44
    Background : In the past decades, lip-print studies (Cheiloscopy) attracted many scientists as a new tool for human identification in civil, criminal issues and also genetic diseases. The lip prints are the normal lines in lip that is unique as a individually fingerprint and have patterns which are dependent on ethnicity and gender.
    Methods
    In this research , after obtaining consent from cases, 96 femail person were studied of lip lines. For performing this research, for full- face photograph of lips, a digital camera (Canon Power shot A2200, 14.1 Mega Pixel) was used. Pictures transferred to the computer and by picture manager software, the pattern of each lip lines was studied . Then each image was divided into six areas. The frequency of each pattern (complete vertical, incomplete vertical, intersected, branch , reticular, irregular) were reported.
    Findings: The most frequent pattern in the right upper lip was intersected (36/4%), in middle upper lip, reticular pattern 35/4%, in left upper lip branch pattern 43/7%, in right lower lip intersected pattern 57/2%, In the middle of the lower lip complete vertical pattern 40/6%, in left lower lip intersected pattern 62/5% were observed.
    Conclusion
    this study shows that in the included sampels the branched lip pattern is dominate type and incompelete vertical is rare type. Maybe a multi-gene system, as the controls lines of the skin , controls the skin lines histogenesis on the lip.
    Keywords: Human Identification, Cheiloscopy, Population of Fars Ethnic Female of Mashhad
  • Ali Moradi, Khaled Rahmani *, Mostafa Hoshmandi Shoja, Hasan Rahimi Sepehr, Ali Khorshidi Pages 45-53
    Background
    1.2 million people die and 50 million people are injured annually in road traffic accidents in the world. Iran as one of the countries with the highest incidence of accidents and deaths has been reported. The present study was designed to investigate the trend and situation of RTA in Iran in comparison with other countries.
    Methods
    This study is based on the collection and re-analysis of data was performed. For this work, the World Health Organization reports about car accidents, especially reported in 2013, reports the Ministry of Health and Medical Education, as well as Legal Medicine Organization data were used, and traffic accidents indicators was compared with the number of countries in the region and the world.
    Findings: Road density and road per capita in Iran is much lower than in developed countries. Albeit, the number of cars per 1,000 inhabitants in Iran is much lower in comparison with developed countries like the U.S. and Germany as well as in neighboring (Turkey), but the number of deaths from traffic accidents in our country is much more.
    In Iran, deaths of pedestrians and motorcyclists almost are more than that of neighboring countries such as Turkey and developed countries. Also regarding to the implementation of regulations, including laws related to the use of helmets and speed unauthorized, Iran situation is much weaker.
    Conclusion
    Although mortality from traffic accidents has declined somewhat compared to previous years, but still in our country indicators related traffic accidents compare to many countries in the region and the world is not in good condition.
    Keywords: Road Traffic Accident, Iran, World
  • Dr Abdorrazagh Barzgar Bafrouee, Dr Mohammad Zarenezhad, Dr Saeid Gholamzadeh *, Dr Seyyed Mohammad Vahid Hosseini, Dr Ali Gholi, Dr Jaber Gharedaghi, Dr Kamran Soltani, Dr Amir Hossein Mahdavi, Dr Homayoun Hosseininezhad, Dr Alireza Doroodchi, Dr Fattah Jafarizadeh Pages 55-66
    Background
    Medical malpractice is one of the most important objects occurring in different medical fields and the judiciary evaluate thesubject only after complaints performed by patients or their relatives.In this regard, confronted by health care workers. In this regard, there was no complied and holistic study in the medical community on a national scale in Iran. The aim of this study was to evaluate the spatial distribution of orthopedic cases of medical malpractice from a legal and civil perspective referred to Legal Medicine Organization.
    Methods
    In this retrospective register study all orthopedic malpractice complaints referred to Legal Medicine Organization in three years since 2008 to 2010 were evaluated.
    Findings: Totally, 677 orthopedic malpractice complaints including 188 women (28.06%) and 487 men (71.93%) were involved in this study. In 356 cases malpractices led to organ failure. Totally, Tehran with 403 cases of complaints had the most frequency of medical malpractice. Of the total complaints malpractice was detected in 280 cases and in 384 cases the malpractice was not recognized In fact, malpractice was diagnosed for 254 physicians , and 329 physicians no malpractice was not recognized.
    Conclusion
    The most frequency of medical malpractice was observed in the field of orthopedics. The highest frequency was allocated to Tehran legal medicine center. Surveys also show a downward course of filing malpractice complaints in the field of orthopedics from 2008 to 2010.
    Keywords: Orthopedics, Malpractice, Legal Medicine
  • Dr Somayeh Rahimi Ahmadabadi *, Dr Arya Hejazi, Dr Hamid Attaran, Dr Abolfazl Rahimi, Dr Laleh Kohestani, Dr Hosein Karashki, Dr Hamidreza Aghamohammadian Sharbaf Pages 67-75
    Background
    The purpose of this study is to compare the stress, anxiety, depression and sexual role subjects involved gender dysphoria with normal subjects. These variables can be examined in raising awareness for people with families and community attitudes towards these subjects will be useful.
    Methods
    The study design is descriptive. The study population included all patients who had a sex change candidate in 2013, which have been referred to Khorasan Razavi Legal Medicine Center. 35 cases selected in simple ways and completed DASS-21 questionnaire and sex role Sandrabem. The questionnaires were administered to the control group. Data using SPSS-nineteenth-and two-factor analysis of variance, multivariate analysis was performed.
    Findings: Between the study and control groups in terms of stress, anxiety, depression and sexual function, there are significant difference. (p
    Conclusion
    This study shows that people with gender dysphoria, the scale of stress, anxiety, depression and sexual function gained higher scores than that of control group. Therefore, it is necessary to examine the factors to be addressed to parents and other family members who are suffering from this problem, and more information to be given in this regard for those who for cultural and social reasons and aspects of prejudice do not allow themselves to take action to address these clinical problems . The use of appropriate psychotherapy (individual, group therapy, family therapy and social counseling) for this clinical population (subjects involved gender dysphoria) has always felt.
    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Gender Role, Gender Dysphoria