فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 104، زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/10/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فریدون عزیزی صفحه 1
    ظرفیت سازی روندی است که توسط آن افراد، گروه ها، سازمان ها، موسسات و جوامع می توانند توسعه و توانایی یالند که به طور فردی یا جمعی اهدافی را مشخص کنند وعملایات مناسبی انجام دهند که سبب حل مشکلات مورد نظر آنها شده و بر اهداف تعیین شده خود دست یابند (1). بنا به گزارش یونسکو در سال 1966، سه چهارم پژوهشگران – منجمله محققین امور پزشکی – در کشورهای غربی و ژاپن کار می کردند. سهم آفریقا، آمریکاز لاتین و خاورمیانه مجموعا 13% از کل محقیقین دنیا است. (جدول 1). ژاپن برای هر 250 نفر یک محقق وجود دارد، حال آنکه در برخی کشورهای در حال توسعه برای هر چند هزار نفر یک پژوهشگر موجود است. این امر ارتباط مشخصی با میزان افراد جامعه و میزان حضور کودکان در مدارس کشورها دارد.
  • فرزانه پازنده، نورالسادات کریمان، جلیل وندیوسفی، ناصر ولایی صفحه 2
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت عفونت های کلامیدیایی و عوارض ناشی از آن و اهمیت IUD مس دار به عنوان یک روش موفق در پیشگیری از بارداری، این مطالعه به منظور تعیین رابطه IUD مس دار با عفونت کلامییایی در خانمهای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی – درمانی تهران در سال 1377 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع Historical cohort بر روی 201 خانم، شامل 102 نفر استفاده کننده از سایر روش های پیشگیری از بارداری (گروه شاهد) و 99 نفر استفاده کننده از IUD مس دار (گروه مورد) انجام گرفت. دو گروه از نظر فاکتور سن و تعداد حاملگی همسان شدند. از هر نمونه پس از تکمیل فرم اطلاعاتی به طریق مصاحبه، 4 سی سی خون گرفته شد و پس از جدا کردن سرم به روش ایمنوفلورسانس غیر مستقیم از نظر آنتی بادی کلامیدیا مورد بررسی قرار گرفت. عیار آنتی بادی 8/1 و بالاتر به عنوان عفونت کلامیدیایی در نظر گرفته شد. نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. اطلاعات استخراج شده از فرم اطلاعاتی با استفاده از آزمون t و X2 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمونهای آماری نشان داد دو گروه از نظر خصوصیات سن، تعداد حاملگی، شغل و وضعیت اقتصادی مشابه بودند. عفونت کلامیدیای در 7/15% افراد گروه شاهد و 3/24% استفاده کنندگان از IUD مس دار مشاهده شد. این اختلاف به لحاظ آماری معنی دار نمی باشد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: IUD مس دار نقشی در بروز عفونت کلامیدیایی ندارد. تحقیق در زمینه تاثیر مس بر عفونت کلامیدیا در محیط in vivo و in vitro توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عفونت کلامیدیایی، IUD، پیشگیری از بارداری
  • شیفته وحیدی، مجید آزادگان، عباس شاکری جوشقان صفحه 3
    سابقه و هدف
    از آنجایی که نقش اتیولوژیکی کلونیزاسیون هلیکوباکترپیلوری (H.P) در ایجاد گاستریت مزمن، زخم اثنی عشر، زخم معده، متاپلازی روده ای – معده، گاستریت آتروفیک، کارسینوم معده و همچنین لنفوم نوع مالتوما (Maltoma) معده مسجل شده است، لزوم تشخیص کلونیزاسیون این میکروازگانیسم در استراتژی درمانی اختلالالت معده مورد توجه است.
    مواد و روش ها
    در تحقیق حاضر، اسمیر تماسی از نمونه های بیوپسی معه 72 بیمار شامل 40 مرد و 32 زن که به بخش آندوسکوپی بیمارستان لقمان حکیم مراجعه کرده بودند، تهیه شد. سپس اسمیرهای تماسی پس از خشک شدن درهوا به روش گیمسا رنگ آمیزی و توسط دو پاتولوژیست از نظر وجود هلیکوباکترپیلوری بررسی شدند. نتایج بدست آمده از روش اسمیر تماسی با تنایج هیستوپاتولوژی مقایسه شد.
    یافته ها
    در 93% موارد نتایج دو روش فوق از نظر وجود هلیکوباکترپیلوری با هم مطابقت داشتند. در تمام 7% موارد عدم تطابق سیتولوژی تماس از نظر H.P مثبت و هیستوپاتولوژی منفی بود. در هیچیک از موارد سیتولوژی منفی نتیجه هیستوپاتولوژی مثبت گزارش نشده بود. با فرض نتیجه مثبت کاذب به روش سیتولوژی در 7% موارد عدم تطابق، میزان حساسیت، ویژگی و دقت روش سیتولوژی تماسی در تشخیص HP به ترتیب 100%، 87% و 93% است.. ضمن اینکه در این روش میزان PPV و NPV به ترتیب 87% و 100% به دست آمد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: سیتولوژی تماسی یک روش قابل اعتماد و در عین حال سریع و آسان برای ارزیابی هلیکوباکترپیلوری به حساب می آید.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، سیتولوژی تماسی، هستو پاتولوژی
  • مسعود صالحی، اسماعیل صانعی مقدم، سهیلا خسروی صفحه 4
    سابقه و هدف
    هپاتیت حاد و بررسی کلاسیک شامل هپاتیت های E,D,C,B,A است. فراوانی هپاتیت حاد در جوامع مختلف متفاوت است. با توجه به فقدان اطلاعات در خصوص اتیولوژی هپاتیت های ویروسی در استان سیستان و بلوچستان، این مطالعه در شهر زاهدان در سالهای 1376 لغایت 1378 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، کلیه بیماران مبتلا به هپاتیت حاد ویروسی که به بخشهای داخلی، عفونی و اطفال و همچنین مطب های پزشکان مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تایید وجود هپاتیت حاد، آزمایشهای، HDV Anti IgM، HCV Anti HBSAg، HAV Anti IgM، HBC Anti IgM بر حسب مورد روی نمونه خون بیماران صورت می گرفت. بدلیل نداشتن امکانات لازم، هپاتیت E ارزیابی نشد.
    یافته ها
    در مجموع تشخیص هپاتیت حاد ویروس در 273 نفر مسجل شد. از این تعداد 206 نفر هپاتیت A (5/75%)، 39 نفر هپاتیت B (3/14%)، 5 نفر هپاتیت C (8/1 %) و 18 نفر هپاتیت non A-D داشتند (6/6%) در کودکان کمتر از 5 سال، هپاتیت A مسئول 96% موارد هپاتیت حاد ویروسی را تشکیل می داد و در افراد بالای 20 سال هپاتیت B در 50% افراد گزارش شد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: هپاتیت A شایعترین فرم هپایتت در افراد در شهرستان زاهدان است. در کودکان کمتر از 5 سال هپاتیت A در اکثر افراد مبتلا به هپاتیت مشاهده می شود، در حالیکه در افراد بالای 20 سال هپاتیت B شایعتر است.
    کلیدواژگان: هپاتیت ویروسی، اتیولوژی
  • حسین نایب آقایی، حسین صفدری قندهاری، مسعود شابه پور، شیرزاد ازهری، فریدا شامخ صفحه 5
    سابقه و هدف
    نظر به اینکه لامینکتومی کمری یکی از اعمال جراحی شایع در بیماران جراحی اعصاب ستون فقرات می باشد، شناخت عوارض آن از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از عوارض نسبتا نادر در این بیماران، هماتوم اپیدورال ناحیه عمل می باشد که عدم تشخیص و درمان بموقع آن عوارض بسیار جدی و ناتوان کننده ای بهمراه خواهد داشت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر، 2900 بیمار که در فاصله ساهای 1367 لغایت 1379 (به مدت 13 سال) در بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان امام حسین (ع) با ضایعات ستون فقرات تحت عمل جراحی لامینکتومی قرار گرفته اند، بررسی شدند.
    یافته ها
    در این بین عارضه هماتوم اپیدورال در 4 نفر مشاهده شد. شایعترین علامت بیماری اختلال حرکتی پیشرونده و متعاقب آن مشکل اسفنکتری ادراری بوده است. بیشترین زمان تشخیص عارضه در 24 ساعت اول بعد از عمل جراحی بود و در دسترس ترین و سریع ترین روش تشخیصی، میلوگرافی لومبار اورژانس بوده است.
    نتیجه گیری و توصیه ها: از نظر پیش آگهی در نیمی از موارد بهبودی کامل و در نیمی دیگر بهبودی نسبی دیده شده و بهبودی حرکتی بیش از بهبودی اسفنکتری بوده است. تشخیص زودرس این عارضه از بروز عوارض جدی پیشگیری خواهد نمود.
    کلیدواژگان: لامینکتومی کمری، هماتوم اپیدورال
  • نسرین امیدوار، شهریار اقتصادی، محمود قاضی طباطبایی، سارا مینایی، سعید ثمره صفحه 6
    سابقه و هدف
    در نوجوانان تصویر ذهنی نامطلوب یا عدم رضایت از وزن و ابعاد بدن، احتمال رفتارهای مخاطره آمیز از نظر سلامتی، مانند رژیمهای غذایی نادرست و در نتیجه دریافت ناکافی مواد مغذی را افزایش می دهد. عوامل متعددی در شکل گیری تصویر ذهنی مؤثر که شناخت آنها در هر جامعه ای برای برنامه ریزی صحیح و ترویج رفتارهای تغذیه ای مناسب اهمیت دارد. مطالعه حاضر، با هدف ارزیابی تصویر ذهنی بدن در نواجوانان دختر و پسر شهر تهران و ارتباط آن با الگوی مصرف غذایی، وضعیت وزن و فعالیت بدنی آنها انجام شد.
    مواد و روش ها
    تعداد 894 دختر و پسر دانش آموز 14 تا 18 ساله (98/0؟ 96/15) در پایه های اول تا سوم دبیرستانها شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسشنامه ای خود اجرا بود که توسط آن وضعیت جمعیتی اجتماعی، تصویر ذهنی بدن، بسامد مصرف غذایی و میزان فعالیت بدنی نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. وزن و قد اندازه گیری شد و نمایه توده بدن محاسبه گردید. برای ارزیابی تاثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته تصویر ذهنی بدن، از تحلیل رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نمایه توده بدن، میزان اضافه وزن / چاقی در دختران و پسران به ترتیب 14 و 6/13 و میزان کم وزنی 12 و 26 درصد برآورد شد. تصویر ذهنی غیر واقعی از وزن خویش در نوجوانان با وزن متناسب بیش از سایر گروه های وزنی مشاده شد، بطوریکه در دختران این گروه، 21% خود را چاق و 22% کم وزن می دانستند و در پسران این گروه فراوانی این تلقی ها بترتیب 10 و 23 درصد بود (001/0 > P). سابقه اقدام برای کنترل وزن در دختران کم وزن و چاق و در پسران چاق به طرز معنی داری بیش از سایر همجنسان ایشان بود. در بین متغیرهای مورد بررسی، جنسیت مؤنث (52/1 = or)، کم وزن بودن (44/5 = OR)، داشتن اضافه وزن (96/11 = OR)، نداشتن ورزشی منظم (49/1 = OR) و سابقه اقدام برای کنترل وزن (73/2 = OR) از عوامل پیشگویی کننده احتمال داشتن تصویر ذهنی نامطلوب از وزن بدن بودند.
    نتیجه گیری و توصیه ها: تصویر ذهنی نامطلوب یا عدم رضایت از وزن خویش در بین نوجوانان مورد مطالعه تطور نسبی رایج می باشد. این امر می تواند بر رفتارهای تغذیه ای – بهداشتی آنان تاثیر بگذارد. ترویج مفاهیم صحیح وزن مناسب و عوامل مؤثر بر آن و توجه به این مساله در برنامه ریزی های آموزشی برای این گروه سنی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: نوجوانان تصویر ذهنی بدن، نمایه توده بدن، بسامد مصرف غذایی
  • پروین میرمیران، فاطمه محمدی نصر آبادی، سیما الله وردیان، فریدون عزیزی صفحه 7
    سابقه و هدف
    بررسی های غذایی نشان داده اند که شیوع چاقی و سایر عوامل خطرساز بیماری های قلبی – عروقی در برخی جوامع تحت تاثیر عوامل اجتماعی – اقتصای است. پایین بودن طبقه اجتماعی ممکن است با شیوع چاقی وافزایش عوامل خطرساز بیماری های قلبی – عروقی هماره باشد. جهت ارزیابی تاثیر میزان تحصیلات و وضعیت تاهل بر روی دریافتهای غذایی، نمایه توده بدن BMI، نسبت دور کمر به باسن (WHR) و سطح سرمی لیپیدها این بررسی در افراد بالای 20 سال ساکن منطقه 13 تهران در سال 9-1378 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه قند و لیپید تهران بر روی 15000 نمونه تصادفی 3 تا 70 ساله از سال 1377 در حال اجرا است. در 733 نفر(408 زن و 325 مرد) از شرکت کنندگان 20 تا 60 ساله مطالعه دریافتهای غذایی با به کاربردن روش 2 روز یاد آمد 24 ساعته مواد غذایی بررسی و اطلاعات مربوط به میزان تحصیلات و وضعیت تاهل بوسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. قد، وزن، دور کمر، دور باسن و فشار خون اندازه گیری و BMI و WHR محاسبه شد. قند خون ناشتا و 2 ساعته پس از 75 گرم گلوکز و غلظت کلسترول، تری گلیسرید و HDL با روش های استاندارد اندازه گیری و غلظت LDL محاسبه شد. نمونه ها از نظر میزان تحصیلات به 4 گروه بی سواد و کم سواد، راهنمایی، دیپلم و بالای دیپلم تقسیم شدند و از لحاظ وضعیت تاهل در دو گروه مجرد و متاهل قرار گرفتند. افرادی که نسبت دریافت انرژی (EL) به میزان متابولیسم پایه (BMR) آنها کمتر از 27/1 بود به عنوان کم گزارش دهنده تلقی شده ویافته های آنان از تجزیه و تحلیلهای تغذیه ای حذف گردید.
    یافته ها
    بعد از تطابق برای سن، WHR و تری گلیسرید با افزایش میزان تحصیلات در زنان کاهش و سطح HDL سرمی، روی و ویتامین B6 دریافتی افزایش یافت. در مردان با تحصیلات متفاوت، تفاوتی از نظر هیچ یک از متغیرهای مورد بررسی مشاهده نشده. در مردان متاهل در مقایسه با مردان مجرد انرژی دریاقتی (625؟3001 در مقابل 543؟ 2905 کیلوکالری) و آهن دریافتی (9؟ 5/29 در مقابل 10؟ 1/28 میلی گرم) بالاتر بود (05/0 > p). در زنان متاهل در مقایه با زنان مجرد انرژی دریافتی (483؟ 2471 در مقابل 455؟ 2281 کیلو کالری)، مقدار چربی (31؟98 در مقابل 32؟ 83 گرم)، مقدار پروتئین (14؟ 68 در مقابل 16؟ 65 گرم) و مقدار کربوهیدرات دریافتی (77؟ 358 در مقابل 70؟ 324 گرم) بالاتر بود (05/0 >p). همچنین BMI و WHR در زنان متاهل به طرز معنی داری بالاتر از زنان مجرد بود (01/0 > p).
    نتیجه گیری و توصیه ها: یافته های این بررسی نشان می دهد که سطح سواد و وضعیت تاهل با نمایه توده بدنی، سطح لیپیدهای سرم و برخی از دریافتهای غذایی بویژه در زنان ارتباط دارد. آموزش تغذیه به ویژه در زنان با سطوح پایین تحصیلی و افراد مجرد جهت کاهش عوامل خطر ساز قبلی عروقی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، دریافتهای غذایی، عوامل خطرساز بیماریهای قلبی - عروقی
  • اکرم ابوالحسن زاده، رضا ماستری فراهانی صفحه 8
    سابقه و هدف
    سفالومتری علم اندازه گیری ابعاد جمجمه می باشد که به کمک آن فرم جمجمه و نحوه رشد و نمو آن مشخص می گردد. این علم در دو دهه گذشته بعنوان یکی از رشته های فعال و پویا در علم پزشکی و پزشکی قانونی شناخته شده است. با توجه به اهمیت موضوع، به منظور بررسی طول، عرض و شاخص جمجمه و تعیین فرم جمجمه جوانان این مطالعه در سال 80-1379 در شهر تهران صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    1712 نفر از جوانان مذکر و مؤنث 24-22 ساله مورد بررسی سفالومتری قرار گرفتند. از این تعداد 953 نفر مذکر و 759 نفر مؤنث بودند. نمونه ها سالم و از مناطق پنجگانه شهر تهران بطور داوطلبانه انتخاب گردیدند. تحقیق به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفت. در این بررسی طول و عرض جمجمه بوسیله سفالومتر مدرج میلیمتری مارتین سالر با دقت 5/0 میلیمتر اندازه گیری شد. به کمک این ابعاد، شاخص جمجمه بدست آمد و بر اساس این شاخص، شکل جمجمه به چهار طبقه استاندارد بین المللی دولیکوسفال، مزوسفال، براکیسفال و هیپربراکیسفال طبقه بندی شد. سپس درصد فراوانی و درصد طبقات جمجمه در جنس مذکر و مؤنث مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در تحقیق حاضر میانگین و انحراف معیار عرض، طول و شاخص جمجمه (میلیمتر) در جنس مؤنث بترتیب 11؟ 141، 12؟ 186 و 6؟ 76 و در جنس مذکر بترتیب 12؟ 146، 16؟ 193 و 6؟ 75 محاسبه شد. مشاهده گردید که طول و عرض جمجمه در جنس مذکر بیشتر از جنس مؤنث بوده و اختلاف موجود از نظر آماری معنی دار است (001/0 > p)، حال آنکه شاخص جمجمه در دو جنس دارای اختلاف آماری معنی دار نمی باشد. در این بررسی، طبقه براکیسفال با 42% در جنس مؤنث و 37% در جنس مذکر، نوع غالب را تشکیل داد و طبقه دولیکوسفال با 1% در جنس مؤنث و 9% در جنس مذکر، نوع نادر را شامل گردید.
    نتیجه گیری و توصیه ها: گرچه در طول و عرض جمجمه افراد مذکر و مؤنث اختلاف وجود دارد ولی در هر دو جنس، طبقه براکیسفال گروه غالب و طبقه دولیکوسفال گروه نادر را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: شاخص جمجمه، سفالومتری
  • سید عباس حسینی تقوی، سید علی ناظری، امید سبزواری، منیره فکری، مهشید افشار صفحه 9
    سابقه و هدف
    روش های متعددی برای استخراج و تشخیص کدئین (و مورفین) با بازیافت بالامی باشد بطوریکه حساسیت روش بیشتر بوده و پاسخها از دقت و صحت بیشتری برخوردار باشند.
    مواد و روش ها
    ده نمونه ادرار معتادین به تریاک جمع آوری شده و هر کدام به دو بخش تقسیم شد. یک بخش بطور مستقیم و بدون عمل هیدرولیز و در بخش دیگر عمل هیدرولیز انجام شد (اسید کلریدریک به نسبت 10% به نمونه اضافه شد و به مدت یک ساعت در بنماری جوش قرار گرفت). عمل استخراج روی هر بخش توسط فاز مایع – مایع انجام شد. حاصل استخراج پس از مجاورت با BSTFA در دمای 75 درجه سانتی گراد به مدت 25 دقیقه مشتق سازی شد و به دستگاه گاز کروماتوگرافی تزریق و نتایج به صورت کمی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در روش استخراج فاز مایع – مایع مذکور، سطح زیر منحنی (AUC) مربوط به نمونه های هیدرولیز شده بطور قابل توجهی بیشتر از نمونه های هیدرولیز نشده بود. بازیافت روش فوق 89% محاسبه شد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: با توجه به بازیافت بالا و حساسیت قابل قبول، می توان از این روش برای استخراج کدئین (و مرفین) سود جست.
    کلیدواژگان: کدئین، مرفین، استخراج مایع - مایع، کروماتوگرافی گاز
  • مینو شهیدی، محمد رخشان، محمد فرهادی صفحه 10
    سابقه و هدف
    اندازه گیری محتوای DNA با تعیین پلوئیدی یک ارزیابی مفید در تشخیص و درمان بدخیمی ها محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع آنوپلوئیدی در کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد و ارتباط آن با خصوصیات مرفولوژیک (طبقه بندی FAB)، فنوتیپ ایمنولوژیک، شمارش لکوسیست، سن و جنس در این افراد بوده است.
    مواد و روش ها
    مشخصات آزمایشگاهی و بالینی در 60 بیمار مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) که سن آنها زیر 15 سال بوده و هنوز تحت درمان قرار نگرفته بودند، ثبت گردید. سپس محتوی DNA با روش فلوسیتومتری اندازه گیری شد و شاخص DNA (DI) تعیین گردید
    یافته ها
    از بین بیماران 50% دیپلوئید، 45% هیپردیپلوئید و 5% هیپلوئید بودند که به دلیل تعداد کم این افراد مقایسه آنها با دو گروه دیگر ارزش چندانی نداشت. متوسط شاخص DNA، 21/1 بدست آمد. نتایج نشان داد هیپردیپلوئیدی با شمارش پایین گلبولهای سفید همراه است، بطوریکه توزیع شمارش گلبولهای سفید بر اساس پلوئیدی معنی دار بود (05/0 > p).
    نتیجه گیری و توصیه ها: در بررسی های دیگر نتایج معنی دار گزارش نشده است، لیکن متوسط سنی در گروه هیپردیپلوئید کمتر از گروه دیپلوئید و نیز فنوتیپ ایمونولوژیک preb – early و مرفولوژی LI در بین این افراد به مراتب بیشتر از فرم دیپلوئید یافت گردید. در مجموع می توان گفت اندازه گیری محتوی DNA بسیار مفید بوده و در تعیین پیش آگهی این بیماران کمک کننده است.
    کلیدواژگان: فلوسیتومتری، لوسمی لنفوبلاستیک حاد، محتوای DNA
  • پروانه وصال، محمد رخشان، صدیقه اباذری، حمید محمد پور صفحه 11
    سابقه و هدف
    استفاده از آسپیراسیون سوزنی (FNA) به عنوان یک روش تشخیصی نسبتا غیر مهاجم و قابل اعتماد در بسیاری از مراکز درمانی متداول گشته است، حال آنکه در کشور ما این روش هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است.
    مواد و روش ها
    در این بررسی گذشته نگر، 240 مورد آسپیراسیو سوزنی تحت هدایت CT که طی سه سال در بیمارستان لقمان حکیم انجام شده بود، مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    از این تعداد 225 مورد (94%) دارای نمونه کافی و قابل گزارش بودند. تشخیص بالینی در اغلب ضایعات باظن به بدخیمی بوده که گزارشات سیتولوژی در 100 مورد تشخیص بالینی را تایید نموده است. در 82 موردی که گزارش سیتولوژی مثبت از نظر بدخیمی داشتند، بیوپسی سوزنی همزمان در 73 مورد (90%) نمونه کافی بدست آورده بود که در 68 مورد (93%) جواب بدخیمی توسط تشخیص بافتی نیز تایید شد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: توصیه میشودبرای کاهش عوارض ناشی از سایر روش های تشخیصی تهاجمی، استفاده از FNA تحت هدایت CT در مراکز درمانی کشور ما متداول گردد.
    کلیدواژگان: آسپیراسیون سوزنی، روش های تشخیصی
  • مرضیه معطری، محمد سلامی، سید جلیل حسینی، داوود یادگاری، فریدون عزیزی صفحه 12
    سابقه وهدف
    اجرای برنامه ای مدون آموزش جهت پزشکان مدون آموزش جهت پزشکان عمومی یکی از رایجترین راه های آموزش مداوم پزشکی محسوب می شود. در این پژوهش یکی از این برنامه ها مورد ارزشیابی قرار گرفته است.
    موادوروش ها
    برای این منظور در دو مرحله قبل و بعد از برنامه از 45 شرکت کننده آزمون بعمل آمد و از یک پرسشنامه به منظور نظر سنجی از شرکت کنندگان در مورد 4 متغیر رفتارهای مدرسین، هدف برنامه، هدف یادگیرنده و رضایت از برنامه استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این پژوهش میانگین نمرات شرکت کنندگان از 05/10 در آزمون اول به 61/12 در آزمون دوم افزایش یافت (0001/0 > p) علاوه بر این معلوم گردیدکه رفتارهای مدرسین بیشترین امتیاز و رضایت از برنامه کمترین امتیاز را از جانب شرکت کنندگان بدست آورده است.
    نتیجه گیری و توصیه ها: نتیجه این پژوهش مبین مؤثر بودن برنامه مدون آموزشی در آموزش مداوم پزشکی است. با این حال لازم است چنین برنامه هایی بیشتر تحت ارزشیابی قرار گرفته تا نقاط قوت و ضعف آنها مشخص شود.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، ارزشیابی
  • فرخ حبیب زاده، محبوبه یداللهی، مینا روشنی پور، منصور حق شناس صفحه 13
    در وضعیت های مختلف مثل ترومبوز سیاهرگهای عمقی، آمبولی مغزی و بیماری های دریچه ای قلب استفااده از داروهای ضد انعقاد خوارکی لازم است. فاکتورهای انعقادی که در مسیر خارجی قرار دارند با داروهای ضد انعقاد خوارکی سرکوب می شوند. PT یک آزمایش انتخابی در کنترل درمان با داروهای ضد انعقاد خوراکی است. نتایج PT بدست آمده در آزمایشگاه های مختلف با هم متفاوت هستند. برای یکسان سازی گزارش PT در سراسر دنیا INR پیشنهاد شده است. این روش اختلاف موجود بین آزمایشگاه ها را که نشات گرفته از اختلاف در حساسیت ترومبوپلاستین ها و روش آزمایشگاهی بکار گرفته شده توسط آنها بود، از بین می برد. بر اساس این روش پیشنهاد می شود که دوز داروی ضد انعقاد خوراکی آنقدر باشد که INR برای بیمارانی که دارای دریچه مصنوعی مکانیکی قلب هستند، 5/3 – 5/2 و برای بقیه بیماران بین 3-2 باشد. همچنین پیشنهاد شده است برای بیمارانی که دچار سکته قلبی شده واحتیاج به درمان با داروهای ضد انعقاد خوارکی دارند، مقدار INR بین 5/2 تا 5/3 باشد.
    کلیدواژگان: داروهای ضد انعقادی، PT