فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 113، بهار 1384)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 113، بهار 1384)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/04/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیدرضا جوادی صفحه 9

    کاهش باروری، کنترل بیماری های واگیر دیرین، افزایش تعداد افراد میانسال و سالمند، حکایت از یک گذار جمعیتی می کند. در کنار کاهش بسیاری از خطرات تهدید کننده سلامتی، خطرات دیگری همچنان وجود دارند.
    خطر مربوط به بیماری های عفونی مثل مشکل مقاومت به آنتی بیوتیکها، عفونت های مزمن مرتبط با بعضی سرطان ها، و استفاده عمدی از بعضی عوامل میکروبی را نمی توان نادیده گرفت. این امیدواری که بیماری های واگیر به آرامی از بین رفته اند یا نیازمند تامین منابع کمتری هستند یا در حال حاضر کم خطرند با ظهور ویروس ایدز، فرو پاشیده شد. طی 20 سال گذشته، بیماری های عفونی جدیدی به سرعت یک بیماری در هر سال، ظهور کرده اند که آخرین آنها سارس بود.

  • مریم سادات دانشپور، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی * صفحه 13
    سابقه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط پلی مورفیسم 629A/C- که به تازگی بر روی پروموتور ژن CETPشناخته شده است با پلی مورفیسم I در ژن CETP و میزان HDL-C انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    از میان جمعیت مورد بررسی در مطالعه قند و لیپید تهران، 943 نفر با کلسترول و تری گلیسرید طبیعی انتخاب شدند و منحنی توزیع HDL در این جمعیت رسم گردید. صدک 10 HDL در ابتدا، وسط و انتهای منحنی مشخص شد و 335 نفر در سه گروه با HDL کم، متوسط و بالا تقسیم گردیدند. همچنین عوامل موثر در میزان HDL-C مثل BMI فشار خون و مصرف سیگار در این افراد مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد فراوانی آلل A از ژن CETP در افرادی که میزان بالای HDL دارند. بیشتر می باشد و میزان HDL خون محیطی در سه ژنوتیپ تفاوت معنی داری دارد (0.001>P) بطوری که در ژنوتیپ CC میزان HDL برابر با و mg/dl 37±?? در ژنوتیپ AA میزان آن تا 16±45mg/dl افزایش نشان داد. همچنین فنوتیپ AA از? ?.?% در گروه HDL پایین به? ?.?% در گروه HDL بالا افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    بررسی فوق ارتباط سطح HDL-C با پلی مورفیسم ژن CETP(-629A/C) را در جامعه مورد بررسی نشان داد. همچنین نشان داده شد که بین این پلی مورفیسم و پلی مورفیسم در این جامعه ارتباط وجود دارد.

    کلیدواژگان: پروتئین انتقال دهنده کلسترول استریفیه، HDL کلسترول، پلی مورفیسم، Van91 I
  • نعمت الله رستمی *، فاطمه اصفهانی صفحه 19
    سابقه و هدف

    دو داروی Taxotere و Xeloda هر کدام به تنهایی در بیماران سرطان پستان متاستاتیک داروهای موثری می باشند در بعضی مطالعات آزمایشگاهی اثرات سینرژیک این دو دارو در سرطان پستان ثابت شده است. ما در این مطالعه بیماران مبتلا به سرطان پستان متاستاتیک را که قبلا هیچکدام از این دو دارو را دریافت نکرده بودند با ترکیبی از این دو دارو درمان نموده و نتایج درمانی و عوارض آن را تعیین نمودیم.

    مواد و روش ها

    دوازده بیمار مبتلا به سرطان پستان متاستاتیک که قبلا آنتراسایکلین دریافت نموده و حداقل یک کانون متاستاز قابل اندازه گیری داشتند را با رژیم درمانی ذیل درمان نمودیم. Taxotere با دوز 75 mg/m2 روز اول و mg/m2 1000 Xeloda روزی دو بار از روز اول تا چهاردهم که این رژیم با فاصله هر 3 هفته به مدت 3 نوبت تکرار شد و با بررسی کانون های متاستاز ارزیابی مجدد بعمل آمد.

    یافته ها

    از دوازده بیمار مورد مطالعه در 7 بیمار پاسخ به درمان مشاهده شد (3 بیمار پاسخ کامل و 4 بیمار پاسخ نسبی). شایعترین عارضه جدی مشاهده شده میلوساپرسیون بود (5 بیمار) که البته ضعیف تا متوسط بود.

    نتیجه گیری

    پاسخ درمانی در رژیم فوق بیشتر از مصرف هر کدام از داروها به تنهایی بوده و عوارض آن نیز کم و قابل کنترل می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، Xeloda، Taxotere
  • بهرام مفید *، حمیدرضا میرزایی، محمد هوشیاری، افشین رخشا صفحه 23
    سابقه و هدف

    سرطان مری در بین 10 سرطان شایع دنیاست که در ایران نیز از شیوع بالایی برخوردار است. در گذشته جراحی یا اشعه درمانی به تنهایی در درمان این بیماری استفاده می شد که البته نتایج آن چندان رضایت بخش نبود. امروزه از روش های دیگری نظیر کمورادیاسیون بهره می جویند. با توجه به شیوع بالای بیماری در ایران بر آن شدیم تا میزان پاسخ و تحمل بیماران به کمورادیاسیون به عنوان درمان اولیه را بررسی نماییم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که به صورت Quasi experimental انجام شد. بیماران مبتلا به اسکواموس سل کارسینومای مری که تحت کمورادیاسیون قرار گرفته بودند انتخاب شدند. کمورادیاسیون به دو روش صورت می گرفت. روش اول: سیس پلاتین mg/m2 40 به صورت هفتگی بهمراه رادیوتراپی همزمان Gy 60 -50 و روش دوم: سیس پلاتین mg/m2 75 روز اول و 5-FU به میزان mg/m2 1000 روزهای اول تا چهارم در هفته های 13، 9، 5، 1 به همراه رادیوتراپی Gy 50. پس از اتمام درمان با اندوسکوپی و بیوپسی از ضایعه مشکوک و CT اسکن جهت ارزیابی غدد لنفاوی موضعی پاسخ به درمان ارزیابی شد.

    یافته ها

    از 39 بیمار مبتلا 30 بیمار وارد مطالعه شدند که در این بین 23 مرد و 7 زن قرار داشتند. متوسط سن بیماران 65 سال (77-35 سال) بود. سرطان در 12 بیمار در ثلث تحتانی، در 12 بیمار دیگر در ثلث میانی و در 6 بیمار در ثلث فوقانی بود. 21 بیمار با روش اول و 9 بیمار با روش دوم درمان شدند. یک بیمار حین درمان دچار تب نوتروپنیک شد که درمان قطع شده و پس از بهبودی مجددا درمان وی شروع شد. حین درمان 2 بیمار فوت نمودند که علت در یکی نامشخص و در بیمار دیگر تب نوتروپنیک عنوان شد. در کل 23 بیمار (7606 درصد) پاسخ بالینی به درمان نشان دادند و 7 بیمار نیز پاسخی نداشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پاسخ درمانی بالا و عوارض محدود در مبتلایان به اسکواموس سل کارسینومای مری، می توان از کمورادیاسیون به عنوان درمان خط اول در افرادی که امکان جراحی برای آنها مقدور نمی باشد سود جست...

    کلیدواژگان: اسکواموس سل کارسینومای مری، کمورادیاسیون، پاسخ بالینی
  • ناهید رستمی*، رامین گسیلی صفحه 27
    سابقه و هدف

    شواهد پژوهشی متعددی تاثیر ایمونوگلوبولین وریدی (IVIG) در کاهش هیپربیلی روبینمی همولیتیک ایمیون و کاهش نیاز به تعویض خون در نوزادان مبتلا به زردی همولیتیک را تایید می کنند. هدف از انجام این تحقیق تعیین تاثیر ایمونوگلوبولین وریدی بر کاهش شدت زردی همولیتیک ایمیون و کاهش تعویض خون و مدت بستری در بیمارستان است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شد. تعداد 80 نوزاد ترم که زردی همولیتیک ایمیون (ناسازگاری گروه خونی یا ناسازگاری RH) داشتند و از شروع زردی آنها کمتر از 24 ساعت گذشته بود وارد مطالعه شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش (فتوتراپی + IVIG) و شاهد (فقط فتوتراپی) قرار گرفتند. IVIG بصورت دوز واحد mg/kg 1000 در طی 4 تا 6 ساعت برای گروه آزمایش تجویز شد. همه نوزادان در طول مدت بستری از نظر حال عمومی شدت زردی، نیاز به تعویض خون و عوارض IVIG تحت کنترل بودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری تحلیلی Chi square test و t - test استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد نوزادانی که IVIG دریافت کردند کمتر از نوزادان گروه شاهد نیاز به فتوتراپی (91 ساعت در مقابل 141 ساعت؛ 0.0001>P) داشتند. از نظر میانگین مدت بستری و نیاز به تعویض خون نیز بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (به ترتیب 0.0001=p و 0.04=p). در این پژوهش هیچ عارضه ای در مورد IVIG مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تجویز IVIG برای کاهش شدت زردی همولیتیک ایمیون نوزادی و کاهش نیاز به تعویض خون و فتوتراپی موثر است. اما مطالعات تکمیلی دیگری برای تعیین دوز نهایی IVIG و دفعات تزریق آن نیاز است.

    کلیدواژگان: زردی همولیتیک ایمیون، IVIG، نوزادان ترم
  • رحیم آقازاده*، امیرهوشنگ محمدعلیزاده، شاهین انصاری، میترا رنجبر، مریم حسین نژاد یزدی، زهرا هنرکار، مهناز بالادست، حمید محقق شلمانی، نوشین بلار، محمدرضا زالی صفحه 33
    سابقه و هدف

    شیوع دیس پپسی و مشخصات دموگرافیک آن در ایران شناخته شده نیست. بر این اساس مطالعه ای به منظور تعیین وضعیت دیس پپسی در جمعیت عمومی شهر نهاوند صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    از 5 ناحیه شهری نهاوند (با بیش از 61000 جمعیت) 1518 فرد (865 زن) توسط نمونه گیری تصادفی سیستماتیک وارد مطالعه شده و پرسشنامه ای شامل علایم دیس پپسی سابقه بیماری مزمن، داروهای مصرفی، جراحی قبلی و مصرف سیگار با مصاحبه رو در رو از افراد مورد مطالعه پر شد. علایم دیس پپسی شامل درد قسمت فوقانی شکم، نفخ، تهوع، استفراغ، سیری زودرس، و پری شکم برای حداقل یک ماه در کل 6 ماه گذشته بود. استفاده از رگرسیون لجستیک و محاسبه نسبت شانس ارتباط بین عوامل دموگرافیک و سبک زندگی با دیس پپسی محاسبه شد.

    یافته ها

    358 (23.6 درصد) نفر دیس پپسی داشتند. درد شکم (175 نفر، 53 درصد) و پری شکمی (167 نفر، 50 درصد) شایعترین شکایات بودند. بیش از نیمی از افراد (183 نفر) ترکیبی از انواع دیس پپسی داشتند. دیس پپسی در مصرف کنندگان سیگار شایعتر بود ولی با الکل ارتباطی نداشت. استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروییدی (2.49 – 1.49=95%CI، 1.92= OR، 0.001>P)، مصرف سیگار کمتر (4.07 - 1.45=95 %CI، 2.45= OR، 0.001>P)، سطح تحصیلات کمتر (2.47 - 1.21=95 %CI، 1.73=OR، 0.001>p) با دیس پپسی ارتباط داشتند. 258 فرد مبتلا به دیس پپسی (60.7 درصد) درمان با بلوک کننده H2 یا آنتاگونیست پمپ پروتون و 7.7 درصد سابقه اندوسکوپی قبلی داشتند.

    نتیجه گیری

    دیس پپسی علامت شایعی در نهاوند است. لذا بررسی بیشتر فراوانی دیس پپسی و عوامل خطرزا در سایر نقاط کشور توصیه می شود تا وضعیت دیس پپسی در کشور مشخص شود.

    کلیدواژگان: دیس پیسی، نهاوند، ایران
  • همایون بنادرخشان*، یدالله محرابی، شهرام یزدانی، فتحیه مرتضوی، نوریه ساعدی، فریدون عزیزی صفحه 37
    سابقه و هدف

    ارایه مطلوب و با کیفیت مراقبت های پرستاری برای بیماران که اعضای جامعه هستند باعث افزایش اهمیت حرفه پرستاری خواهد شد. این پژوهش به منظور مقایسه میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران شاغل با دانشجویان سال آخر رشته پرستاری صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش 54 نفر پرستار شاغل (با سابقه کار 6-4 سال) با 54 نفر از دانشجویان پرستاری سال آخر دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی که آماده گذراندن دوره کارورزی خود بودند و به روش تصادفی انتخاب شده بودند، مقایسه شدند. ابزار گردآوری داده ها 4 پرسشنامه در زمینه های میزان آگاهی نگرش و عملکرد حرفه ای، نظر بیماران و سرپرستاران و مربیان بود.

    یافته ها

    میانگین نمرات آگاهی برای پرستاران و دانشجویان به ترتیب 3.2 ± 63.7 و 2.1 ± 45.3 بود (0.005>P) 52 درصد کل افراد مورد بررسی نسبت به حرفه پرستاری دارای نگرش مثبت و 46 درصد فاقد نظر خاصی بودند. در نظر خواهی از بیماران میزان عملکرد کلیه پرستاران و دانشجویان در سطح خوبی ارزیابی شد. در نظرخواهی از سرپرستاران نمره افراد شاغل (4.0±56.2) بالاتر از دانشجویان (6.0±53.4) بود (0.002>P).

    نتیجه گیری

    این بررسی نشان داد که میزان آگاهی پرستاران شاغل و دانشجویان پرستاری خوب و نگرش آنها نسبت به حرفه پرستاری اغلب مثبت بود. بیماران نسبت به ارایه خدمات و رفتار پرستاران و دانشجویان نظرات مساعد و رضایت بخش داشتند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد حرفه ای، پرستار
  • بهناز بهنام*، راهب قربانی صفحه 45
    سابقه و هدف

    افسردگی بیماری پرعارضه و ناتوان کننده ای است که در اغلب مطالعات شیوع آن در بیماران دیابتی بیشتر از جمعیت عمومی است. کنترل قند خون و پیشگیری از عوارض دیابت در بیماران افسرده مشکلتر بوده و تشخیص زود هنگام افسردگی در کنترل قند خون و پاسخ درمانی مناسب موثر می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 450 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو که در سال 1381 (طی مدت 8 ماه) به کلینیک دیابت بیمارستان فاطمیه شهر سمنان مراجعه نموده اند. انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تست یک (Beck) که دارای 21 شاخص (13 شاخص شناختی و 8 شاخص مربوط به علایم جسمی) می باشد بود. برای تحلیل نمرات تست یک برای هر فرد با هم جمع، افرادی که نمره آنان 9-0 بوده بدون افسردگی، نمره 18-10 افسردگی خفیف 29-19 افسردگی متوسط و 63-30 افسردگی شدید در نظر گرفته شد. از آزمون آماری خی دو و ضریب همبستگی اسپیرمن در سطح معنی دار 0.05 برای تعیین ارتباط استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع افسردگی در نمونه دیابتی مورد مطالعه 71.6 درصد (فاصله اطمینان 95%، 75.8– 67.4درصد) بود. 79.2 درصد زنان و 57.3 درصد مردان، همچنین 66.9 درصد بیمارانی که طول مدت بیماری آنها کمتر از 5 سال و 78.3 درصد آنهایی که طول مدت بیماری آنها بیش از 16 سال بود. مبتلا به درجاتی از افسردگی بودند. بین شدت افسردگی با جنس (0.0001=p) سن (0.0001=p) و طول مدت ابتلا به دیابت (0.023=p) ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای افسردگی در این بیماران توصیه می شود به طور روتین با استفاده از تست بک بیماران دیابتیک مبتلا به افسردگی را شناسایی و درمان کرده تا بهتر بتوان قند خون را کنترل و از عوارض دیابت کاست. همچنین بهتر است بیماران دیابتی در خود مراقبتی توانمند گردند تا با کنترل دیابت کیفیت زندگی آنها ارتقا و در نتیجه از عوارض و شدت افسردگی کاسته شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، دیابت غیر وابسته با انسولین، تست بک
  • فریدون عزیزی * صفحه 51

    قبل از شروع قرن بیست و یکم میلادی تغییرات عمده ای در شیوع بیماری ها در جوامع و به خصوص در جوامع پیشرفته و در سالیان اخیر در جوامع در حال پیشرفت ایجاد شده است. به این ترتیب که با ارتقا سطح بهداشت عمومی هرم سنی جمعیت ها به طرف میانسالی و بزرگسالی تغییر یافته، با پیشگیری از بیماری های عفونی و مصرف آنتی بیوتیک ها مساله بیماری های واگیر تا حدود زیادی تحت کنترل قرار گرفته است. از طرف دیگر افزایش سن، تغییر عادات غذایی و کمی فعالیت تغییرات عمده ای را در شیوه زندگی افراد ایجاد کرده که باعث افزایش شیوع و بروز بیماری های غیر واگیر (non communicable disorders) شده است.

  • شهلا رودپیما * صفحه 61

    بروز تب روماتیسمی(Rheumatic fever = RF) در کشور های غربی کاهش چشمگیری یافته ولی در کشورهای در حال توسعه هنوز درصد قابل توجهی از معلولیت قلبی در کودکان را تشکیل می دهد. در بعضی از کشور های پیشرفته مانند استرالیا تب روماتیسمی در جمعیت بومیان اولیه آن سرزمین شایع است. چنین به نظر می رسد تصویر بالینی بیماری و خصوصیات حمله اول و حملات بعدی بیماری در نقاط مختلف دنیا یکسان است.

  • مصطفی شریفیان*، نوذر قجه وند صفحه 67

    سندرم کنورنال یا سالدینوماینزر بیماری ارثی نادری است شامل نفروپاتی، رتینیت پیگمانتر و اکرودیسپلازی بصورت مخروطی شکل بودن اپی فیزها است که در دوران کودکی مشخص می شود. این مقاله به معرفی یک مورد از این بیماری می پردازد.

    معرفی مورد

    دختر بچه 8 ساله ای بعلت سوزش، تکرر و تغییر رنگ ادرار و تورم پلک ها در بخش کلیه بیمارستان کودکان مفید بستری شد. در آزمایش ادرار پروتئینوری ماسیو و هماچوری میکروسکوپیک داشت. تورم چشم ها بتدریج پیشرفت نموده ورم ژنرالیزه بدن ایجاد شد. در معاینه ناهنجاری انگشتان دست ها و پاها بصورت کج شدن به داخل جلب نظر می کرد. معاینه چشم دژنراسیون مختصر شبکیه را مشخص نمود. در بیوپسی کلیه آتروفی منتشر توبول ها، فیبروز بینابینی، ضخامت غشا پایه گلومرول دیده شد و بدین ترتیب تشخیص سندرم کونورنال که شامل مخروطی شکل بودن استخوان های متاکارپ و متاتارس، رتینیت پیگمانتر و نفروپاتی است برای بیمار مسجل شد.

    کلیدواژگان: سندرم کنورنال، کودکان، دیسپلازی متعدد استخوانی، رتینیت پیگمانتر، سالدینوماینزر
  • گیتا اسلامی*، جلال مردانه، فاطمه فلاح، حسین گودرزی صفحه 71

    پلی آرتریت سپتیک ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس درگیری نادر چند مفصل توسط این باکتری است که اگر مراقبت های ویژه و درمان مناسب صورت نگیرد، منجر به مرگ فرد مبتلا می شود. افراد معتاد دارای تزریقات مکرر داخل رگی با سرنگ های آلوده در خطر بالای ابتلا به آن هستند.

    معرفی مورد

    مردی 30 ساله دارای سابقه استفاده مکرر از تزریقات درون رگی با علایم تب بالا، فشار بالا، اختلالات تنفسی (سرفه و خلط چرکی) و نیز شکایت از تورم و درد در مفاصل انتهایی پاها و دست ها و مفصل زانوی راست و چپ به بیمارستان لقمان مراجعه کرد. جهت تشخیص بیماری عکس رادیوگرافی از قفسه سینه تهیه و نمونه خون و مایع مفصلی جهت کشت میکروبی ارسال گردید. پس از تشخیص عفونت ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس بیمار با ونکومایسین، پنی سیلین، سفازولین درمان شد.پلی آرتریت عفونی ناشی از این باکتری اگرچه نادر است اما موارد این بیماری در بین معتادان تزریقی و با سیستم ایمنی ضعیف وجود دارد و تهدید کننده حیات چنین افرادی است با تشخیص به موقع و اتخاذ مراقبت ها و درمان های ویژه امکان بهبودی شخص وجود دارد.

    کلیدواژگان: پلی آرتریت سپتیک، استافیلوکوکوس اورئوس
  • اسماعیل حاجی نصرالله *، علی خوشکار، میرمحسن شریفی، محمد رخشان صفحه 75

    نوروفیبروماتوز (سندرم رکلین هاوزن) یک بیماری ژنتیکی اتوزومال غالب با نفوذ صددرصد می باشد که در اثر جهش در ژن تولید کننده نوروفیبرومین ایجاد می شود. خصوصیات اصلی نوروفیبروماتوز وجود لکه های شیر قهوه ای و کک و مک در زیر بغل و اینگوینال و هامارتوم قرنیه و نوروفیبروم های متعدد پوستی و کاهش سطح آموزشی بیماران می باشد. تغییرات بدخیم سارکوماتوز در نوروفیبروماتوز حدود? .?تا 15% می باشد. بزرگ شدن سریع ضایعه اولیه یا دردناک شدن آن و خونریزی داخل ضایعه مطرح کننده تغییرات بدخیمی است.

    معرفی بیمار

    در این مقاله یک مورد از سندرم رکلین هاوزن را که بعد از 20 سال دچار تغییرات سارکوماتوز شده است را گزارش می نماییم.

    کلیدواژگان: نوروفیبروماتوز، سندرم رکلین هاوزن
  • گزارش مقالات منتشر شده در مجله پژوهش در پزشکی، سالهای 1382 و 1383
    پوران قائدی صفحه 81
  • اسامی داوران سال 82 مجله پژوهش در پزشکی
    صفحه 83
|
  • Page 13
    Background

    The aim of this study was to examine whether the well established effect of the common TaqI polymorphism in CETP gene on HDL-C concentration could be explained by the recently identified -629A/C functional polymorphism in the promoter.

    Material and method

    To examine the association between A allele and HDL-C level, 943 healthy subjects enrolled in TLGS study were selected, among whom 335 were selected with the lowest, medium and highest deciles of HDL cholesterol levels. We accounted for factors that are known to influence HDL cholesterol level, such as smoking, body mass index and blood pressure. We amplified a segment of the mentioned gene with PCR and then revealed the polymorphism with RFLP.

    Result

    The allele A frequency was higher in subjects with increased level of HDL. HDL level showed a significant difference between different genotypes (p<0.001). Homozygotes for the C allele had lower HDLC levels (37±11mg/dl) than subjects carrying the A allele (45±16mg/ml) (p<0.001). The percentile of AA allele in high HDL-C groups is higher than low HDL-C groups (33.7 and 19.2%, respectively).

    Conclusion

    We have demonstrated that -629A/C polymorphism at the CETP gene is correlated with HDL cholesterol level. Also there was an association between TaqI polymorphism and -629A/C polymorphism.

    Keywords: Cholesterol ester transfer protein, HDL, Polymorphism, Van91 I
  • Page 19
    Background

    Taxotere and Xeloda have been previously shown to be effective in metastatic breast cancer when prescribed as a single drug in addition, some studies have demonstrated their synergism in breast cancer. During the present study, we have used a combined Xeloda/Taxotere regimen in metastatic breast cancer patients who have never been on either drug.

    Materials and methods

    Twelve breast cancer patients who have been on anthracycline regimen and had at least one measurable metastatic site were included. They were put on the following regimen: Taxotere 75mg/m2 for the first day and Xeloda 1000mg/m2 twice a day for 14 days. This protocol was repeated 3 times with 3 weeks interval between each phase. Metastatic sites were reevaluated following the course of therapy.

    Results

    Of 12 patients, 4 have shown a complete response and 3 partial response. Myelosuppression was the most frequent drug side effect presenting in 5 patients.

    Conclusion

    Combined regimen of Xeloda/Taxotere was found to be more effective than the single drug regimen. The side effects are acceptable.

    Keywords: Breast cancer, Xeloda, Taxotere
  • Page 23
    Background

    Esophageal carcinoma is among the first ten common malignancies worldwide, with a high prevalence in Iran. Previously, surgery or radiotherapy were the only modalities of therapy however, due to unsatisfactory outcomes, other therapeutic approaches such as chemoradiation are now under assessment as the first line treatment. Preliminary results have shown reduced local recurrence and better survival.

    Materials and methods

    It was a quasi experimental study. Patients with squamous cell carcinoma of esophagus who had the following criteria were enrolled: lack of previous therapy, no metastasis, performance status of 0-2, and normal liver, kidney and bone marrow function tests. Chemoradiation was carried out through one of the following regimens: 1- Cisplatin 40mg/m2/weekly + 50-60Gy radiation or, 2- Cisplatin 75mg/m2 for the first day + 5-FU 1000mg/m2 for the first 4 days of weeks 1, 5, 9, and 13 + 50Gy radiation. Following the therapy, biopsies of suspected lesions and CT scan of local lymph nodes were obtained to evaluate the response rate.

    Results

    Of 39 patients with non-metastatic squamous cell carcinoma of esophagus who had been referred to our unit during a 5-year period (1998-2003), 30 met the inclusion criteria. The study population included 23 males and 7 females with a mean age of 65 years (35-77 years). Tumor location was as follows: upper third of esophagus in 6, middle third in 12, and lower third in 12 patients. Twenty-one patients were put on the first protocol and the remaining nine patients on the second regimen. There were 2 deaths, one due to fever and neutropenia, and the other of uncertain cause. Clinical response to therapy was reported in 23 (76.6%) patients.

    Conclusion

    Chemoradiation showed a low complication rate and high efficacy. It can be safely recommended for inoperable patients. Further clinical trials are necessary before definite recommendations can be made.

    Keywords: Squamous cell carcinoma, Esophagus, Chemoradiation
  • Page 27
    Background

    Previous studies have demonstrated the efficacy of intravenous immunoglobulin therapy (IVIG) in decreasing the severity of neonatal immune hemolytic jaundice, the need for exchange transfusion, duration of phototherapy and hospital stay.

    Materials and methods

    A randomized clinical trial was conducted in Taleghani Hospital in Tehran, between April 2003 and May 2004. Eighty full term infants with ABO or RH incompatibility and hyperbilirubinemia within the first 24 hours of life, were randomly assigned in two equal groups of experiment and control. A single dose of IV immunoglobulin 1g/kg was administered to 40 neonates over 4-6 hours during the first 24 hours of life along with phototherapy. 40 neonates in the control group received phototherapy alone. All patients were closely evaluated with respect to their general status, severity of jaundice, need for transfusion, and IVIG complications. T test and chi-square were used for data analysis.

    Results

    The IVIG–treated neonates had a smaller rise in their bilirubin levels, required significantly less phototherapy (91 hours vs. 141 hours, p=0.0001), a shorter duration of hospitalization, (p=0.0001), and fewer exchange transfusions, (p<0.05), than those in the control group. We found no IVIG-related side effects.

    Conclusion

    IVIG administration in newborns with ABO or RH hemolytic jaundice reduces the need for exchange transfusion, duration of phototherapy and hospital stay. However, further studies are required to determine the optimal dose and the frequency of infusions.

    Keywords: Immune hemolytic jaundice, Intravenous immunoglobulin, Full-term neonates
  • Page 33
    Background

    The prevalence and demographic features of dyspepsia are unknown in Iran. Thus, the present study was conducted to determine the epidemiology of dyspepsia in Nahavand.

    Materials and methods

    From 5 urban regions in Nahavand (with more than 61000 population), 1518 subjects (mean age ± standard deviation 36.4±9.7 years, 865 females) were recruited through a systematic random sampling. Patients were questioned about dyspeptic symptoms, presence of any chronic disease, frequently used medications, previous operations and cigarette smoking in the previous 12 months. Dyspepsia was defined as the presence of following symptoms pyrosis, upper abdominal pain, bloating, nausea, vomiting, or early satiety, and abdominal fullness, for at least one month during the previous six months. Data obtained through face-to-face interview was documented on structured questionnaires. The association between various demographic and lifestyle factors with dyspepsia was quantified by odds ratios (ORs) using logistic regression.

    Results

    358 subjects (23.6%) had dyspepsia. Abdominal fullness (n=165) and abdominal pain (175) were the most common symptoms. More than half (n=183, 55%) had symptoms suggestive of dysmotility-like dyspepsia mixed type dyspepsia was the next most common (n=126 38%). Dyspepsia was more prevalent in subjects exposed to tobacco smoke, but it was not associated with alcohol abuse. Use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (OR=1.92, 95%CI=1.49-2.49, p<0.001), current smoking (OR= 2.45, 95%CI=1.45-4.07, p<0.001), and lower education level (OR=1.73, 95%CI=1.21-2.47, p<0.001) were associated with dyspepsia. 258 subjects with dyspepsia (60.7%) had received treatment with H2 blockers or proton pump antagonists, 7.7% had undergone previous endoscopy.

    Conclusion

    Dyspepsia is reported by almost one-third of the population in Nahavand. Sixty percent of these cases receive treatment however endoscopy is performed in a small number of patients.

    Keywords: Dyspepsia, Nahavand, Iran
  • Page 37
    Background

    Appropriate nursing care for patients illustrates the quality of nursing practice in the society. In this study the knowledge, attitude and practice of senior nursing students and graduates of Shahid Beheshti University of Medical Sciencess (SBMU) were compared.

    Materials and methods

    54 nurses with a 4-6 years experience of nursing in the medical or surgical wards were selected through goal oriented sampling. 54 senior nursing students were randomly selected. Initial data was gathered using 4 questionnaires dealing with: knowledge, attitude, practice, and patients' and head nurses' opinion about the participants.

    Results

    Mean score (± standard deviation) of knowledge was 63.7±3.2 and 45.3±2.1 in nurses and students, respectively (p<0.005). Positive attitude was recorded in 52% of participants. Patient evaluation of nursing students and graduates did not differ in the two groups, but the head nurses gave higher scores to the graduates (56.2±4.0) than to the students (53.4±6.0) (p<0.002).

    Conclusion

    Results revealed that both nursing students and graduates possess ample knowledge and most have a positive attitude. Patients were satisfied with the performance of both groups.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Nursing
  • Page 45
    Background

    Depression is a disease with serious complications and a high disability rate. Diabetic patients are more commonly affected than the normal population blood sugar control and preventing the consequences of diabetes are more complex in depressed patients. Early diagnosis of depression has been shown to be associated with better blood sugar control and response rate.

    Materials and methods

    This Cross sectional study was performed on 450 NIDDM patients seen at Fatemieh Hospital Diabetes Clinic in Semnan during an 8-month period. Beck inventory questionnaire for depression was used for data collection. Beck inventory is a depression screening test having 21 indicators 13 cognitive and 8 for physical symptoms. To analyze the data, the Beck test scores for each case were added. Scores of 0–9 were considered as "without depression", 10-18 "slight depression", 19–29 "moderate depression" and scores of 30-63 as "severe depression". Chi–square test and Spearman correlation coefficient were used for data analysis.

    Results

    322 patients (71.6%) suffered from depression (95%CI=67.4–75.8),(79.2% of females and 57.3% of males) 66.9% of patients had been diagnosed during the past 5 years, and 78.3% of those having had diabetes for more than 16 years had suffered from depression with different degrees of severity. There was a significant association between the severity of depression and gender (p=0.0001), age (p=0.0001) and duration of disease (p=0.023).

    Conclusion

    Because of the high prevalence of depression in these patients, it is recommended to identify the cases of depression using Beck inventory in addition to routine treatment for controlling their blood sugar. Meanwhile, there should be special emphasis on encouraging self-care in diabetic patients. 

    Keywords: Depression, Non-insulin dependent diabetes, Beck inventory
  • Page 71

    Staphylococcus aureus-induced septic polyarthritis is a rare entity characterized by the involvement of multiple joints. IV drug abusers are at increased risk, and it could be fatal if prompt intervention is delayed. Case report: A 30–year old male addict, (IV drug abuser), was admitted in Loghman hospital with high fever (38.5ºC), pulmonary symptoms, (cough and suppurative sputum), and pain and swelling in knees, ankles and both wrist joints. Blood and synovial fluid cultures were taken and the diagnosis of staphylococcus aureus-induced septic polyarthritis was confirmed. He was treated with vancomycin, penicillin and cephazolin. Although septic polyarthritis is a rare life-threatening condition, it should be kept in mind in immunocompromised subjects and IV drug abusers. Complete recovery is feasible with prompt diagnosis and intervention. KEYWORDS: Septic polyarthritis, Staphylococcus aureus.

    Keywords: Septic polyarthritis, Staphylococcus aureus
  • Page 75

    Neurofibromatosis (Von Recklinghausen syndrome) is an autosomal dominant genetic disease caused by a mutation in the gene expressing neurofibromin. It is characterized by café-au-lait macules, axillary or inguinal freckling, multiple neurofibromas, and developmental delay. Malignant transformation or sarcomatosis may occur in as many as 1.5-15% of patients.

    Case report

    We present a patient with Von Recklinghausen syndrome showing malignant transformation 20 years after the initial manifestations of the disease.

    Keywords: Neurofibromatosis, Von Recklinghausen syndrome