فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 114، تابستان1384)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 114، تابستان1384)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/09/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فریدون عزیزی، آرش اعتمادی صفحه 105

    رعایت اصول اخلاقی در طراحی و اجرای انواع پژوهشها از اصول اولیه تحقیق است، ولی این به تنهایی کافی نیست و هنگام انتشار نتایج تحقیق نیز باید به دقت اصول اخلاقی مورد توجه محقق قرار گیرد. در طراحی و اجرای تحقیق، رعایت صداقت و امانت علمی، در نظر گرفتن باورهای رفتار و نظام اجتماعی، صداقت هنگام بازبینی مطالب موجود در پیشینه تحقیق و در نتایج پژوهش، دقت در حسن استفاده از بودجه، توجه به رفاه اعضای گروه تحقیق و اجتناب از ایجاد ناراحتی برای آنان ضروری است. در تجربیات انسانی توجهی خاص به اساس اصول الهی و بین المللی و معیارهای شغلی و حقوق فردی و انسانی شامل رعایت آزادی فردی، حق انتخاب فردی، رعایت حفظ اسرار، حق آزادی اجتناب از آسیبهای احتمالی در جریان پژوهش، حق تصمیم گیری و انتخاب بین خطر عدم انجام بررسی با خطراتی که ممکن است در نتیجه انجام تحقیق بر فرد وارد شود، رعایت حقوق افراد نابالغ یا بالغین که از نظر روانی نقص دارند و جلوگیری از خطرات احتمالی به سلامت افراد تحت بررسی در معاهده هلسنیکی و سایر بیانیه های جهانی مرتبط با اخلاق در پژوهش آورده شده است.

  • مسعود کیمیاگر صفحه 109

    چاقی اختلالی است که به عوامل متعددی بستگی داشته و اغلب با بیماری های دیگر از جمله دیابت، پرفشاری خون و بیماری های قلبی و عروقی، استئوآرتریت و برخی سرطانها همراه است. چاقی را می توان سندرم دنیای نو دانست که شیوع آن در تمام گروه های سنی رو به افزایش است. در حالی که آمار دقیق برای همه کشورها وجود ندارد اما در آمریکا به عنوان مثال چاقی طی یک دهه در مردان از 12% به 20% و در زنان از 16% به 25% رسیده است.
    پیشینیان ما چاقی را "ام الامراض" یا مادر بیماری ها می دانستند بدون آنکه جزئیات مساله از نظر علمی برای آنان روشن باشد. امروزه با پیشرفت دانش به ویژه در زمینه پزشکی و با تقدم یافتن پیشگیری بر درمان مساله چاقی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. اگر چه رابطه اضافه وزن و چاقی با بیماری دیابت از گذشته شناخته شده بود اما امروزه طیف وسیعی از بیماری ها ارتباط خود را با چاقی نشان داده اند که از جمله می توان به تخمدان پلی کیستیک، ناباروری در زنان و افسردگی اشاره کرد.

  • هاشم رفیعی تبار صفحه 111

    فناوری نانو، زیست شناسی و ژنتیک ملکولی، فناوری اطلاعات و علوم شناختی چهار زیرساخت انقلاب سوم علمی - صنعتی جاری را تشکیل می دهند و توسعه علم و فناوری را تا حداقل پنجاه سال آینده رهبری خواهند کرد. همپوشانی این چهار حوزه در ساختاری واحد، با محوریت فناوری نانو، در آینده ای نه چندان دور پیدایش فناوری همگرا (Convergent Technology) را بدنبال خواهد داشت که یکی از تبعات این فناوری، امکان تولید دستگاه ها، ادوات و مواد هوشمندی است که کلیه ویژگی ها و مکانیسمهای بسیار پیشرفته موجود در دستگاه های زیستی و هوشمند طبیعی را یکجا در بر خواهند داشت. بررسی اوضاع جهانی در حوزه علوم و فناوری نانو به روشنی نشان می دهد که ایجاد و انکشاف این حوزه می بایست در رده اولویتهای درجه اول کشور قرار گیرد زیرا عقب ماندن ایران از قافله در حال حرکت بزرگ جهانی، ضربات جبران ناپذیری را بر امر توسعه علمی و فنی کشور در کلیه حوزه های علوم و فناوری های قرن تازه وارد خواهد ساخت.

  • محسن جانقریانی صفحه 117

    "عامل اثرگذار" واژه ای آشنا برای اغلب جامعه علمی و پزشکی است، ولی با وجود استفاده گسترده و اغلب وسواسی، معدودی بطور کامل معنی یا کاربردهای آن در واقع مجادله های راجع به آن را درک می کنند. در این مقاله نحوه اندازه گیری و استخراج این شاخص موثر و برخی مسایل مربوط به آن (بویژه سو استفاده از آن به عنوان سنجشی از شایستگی نویسنده) بررسی می شود.

    کلیدواژگان: عامل اثرگذار، نویسندگی، نقل قول، استناد، شاخص اثر، ضریب تاثیر
  • فریدون عزیزی*، لیلا آزادبخت، پروین میرمیران صفحه 123
    سابقه و هدف

    بررسی های اخیر حاکی از افزایش شیوع هشداردهنده چاقی در سراسر جهان است. هدف از این تحقیق، بررسی روند شیوع چاقی در بزرگسالان ساکن منطقه 13 تهران طی سه سال می باشد.

    مواد و روش ها

    2102 نفر از افراد 20 تا 80 ساله که در هر دو مرحله اول و دوم مطالعه قند و لیپید تهران در طی سالهای 1378 تا 1381 شرکت کرده بودند، مورد ارزیابی های تن سنجی قرار گرفتند. وزن، قد، دور کمر و دور باسن طبق پروتکل IOTF اندازه گیری و نمایه توده بدنی (BMI) محاسبه شد. شیوع اضافه وزن و چاقی به ترتیب بر اساس BMI=25-29.9 و BMI?30 تعریف گردید. چاقی شکمی به صورت نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) بیشتر یا مساوی 0.8 در زنان و WHR بیشتر یا مساوی 0.9 در مردان در نظر گرفته شد. گروه های سنی به 6 رده، 29-20، 39-30، 49-40، 59-50، 69-60 و 79-70 تقسیم و شیوع اضافه وزن، چاقی و چاقی شکمی در گروه های مختلف سنی و به تفکیک جنس بررسی شد.

    یافته ها

    در مردان میانگین BMI از 26.1±4.1 به 26.7±4.1kg/m2 و WHR از 0.92 به 0.95 به ترتیب از سال 1378 به 1381 افزایش یافت (P<0.001). میانگین BMI زنان در همین سالها از 27.8±4.9 به 28.7±5.9kg/m2 رسید (P<0.001). میانگین WHR زنان در سال 1378، 0.84±0.08 و در سال 1381، 0.88±0.08 بود (P<0.001). در فاصله سالهای 78 تا 81 شیوع چاقی در زنان از 32.7 به 40.3 (P<0.05) و در مردان از 16.5 به 20.8 درصد افزایش یافت. شیوع اضافه وزن در زنان در سالهای 78 و 81 به ترتیب 40 و 39.5 درصد و در مردان 42.5 و 46 درصد بود. 63.1% از مردان و 67.1% از زنان در سال 1378 و 79.5% از مردان و 82.1% از زنان در سال 1381 چاقی شکمی داشتند. بیشترین میزان روند شیوع چاقی مربوط به گروه سنی 39-30 سال و بیشترین میزان روند شیوع چاقی شکمی مربوط به گروه سنی 29-20 سال بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از افزایش شیوع چاقی در طی سه سال در ساکنین منطقه 13 تهران می باشد. ضرورت آموزشها و برنامه های هدفدار جهت اصلاح شیوه زندگی و تغذیه صحیح به منظور پیشگیری و کاهش شیوع ابتلا به اضافه وزن و چاقی خاطر نشان می گردد.

    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، روند، نمایه توده بدن، تهران
  • محمدعلی حسینیان صفحه 131
    سابقه و هدف

    فلج شبکه بازویی ناشی از کندگی (Avulsion) تنه های عصبی در جوامع صنعتی در بیشتر موارد در سنین جوانی بوجود می آید، لذا از نظر اقتصادی و روانی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین نتایج ده ساله استفاده از عصب زوج 11 برای فلکسیون آرنج و انگشتان در بیمارستانهای مختلف تهران بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی 32 بیمار با روش Spino - Bicipital درمان شدند که 14 مورد آنها بین 35-18 سال سن داشته و تحت درمان جراحی برای انتقال نیروی عضله دو سربازویی به فلکسورهای دوم تا پنجم با واسطه فاشیالاتا قرار گرفته و بررسی نیروی منتقل شده به فلکسورهای عمقی انگشتان بعد از 3 سال مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 32 بیمار جراحی شده، 21 مورد (66%) MRC درجه 4، 8 مورد (25%) درجه 3، 2 مورد (6%) درجه 2 و 1 مورد MRC صفر (3%) داشتند. از 21 مورد MRC4، در 14 مورد جهت انتقال نیروی عضله Biceps به انگشتان از فاشیالاتا استفاده شد و در ارزیابی سه ساله 9 بیمار (64%) قادر به گرفتن وزنه 9 کیلوگرمی و 5 بیمار قادر به گرفتن وزنه 4 کیلوگرمی (36%) بودند. فلکسیون ساعد بیش از 90 درجه در تمام بیماران دیده شد و فلکسیون مچ بین 35-20 درجه بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از عصب زوج 11 در بیمارانی که فلج شبکه بازویی متعاقب کنده شدن تنه های عصبی از نخاع دارند، اندیکاسیون داشته و نتایج قابل قبولی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کنده شدن تنه های عصبی، فلج شبکه براکیال، عصب زوج 11
  • تقی اسماعیلی، عبدالمجید بحرینیان، پیمان هاشمیان * صفحه 135
    سابقه و هدف

    اختلال بیش فعالی و بی توجهی کودکان یکی از شایعترین اختلالات روانپزشکی اطفال می باشد که حدود 5 درصد از دانش آموزان مقطع ابتدایی به آن مبتلا هستند. این بیماری در پسرها شایعتر از دخترها است. این بیماری علاوه بر هزینه های زیادی که بر سیستم بهداشتی کشور اعمال می کند در سرنوشت شغلی، اجتماعی و آموزشی کودکان و رشد فکری و هیجانی آنها نقش مهمی دارد. لذا یافتن روشی که بیشترین اثر درمانی را در جامعه ما داشته باشد، ضروری بنظر می رسد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی دو گروه 20 نفری از کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و بی توجهی می باشد که تحت درمان با قرص متیل فنیدیت در گروه اول و متیل فنیدیت توام با رفتار درمانی در گروه دوم بودند. آموزش رفتاردرمانی با استفاده از یک روش مشخص و سازمان یافته به یک گروه از کودکان علاوه بر دارو داده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان می دهد که درمان توام روی علایم بی توجهی و نافرمانی بیشتر از درمان تک دارویی موثر بوده است ولی روی علایم بیش فعالی و رفتارهای تکانه ای و کل علایم تاثیر بیشتری نداشته است.

    نتیجه گیری

    اگرچه درمان توام روی دو دسته از علایم اصلی بیماری موثر نبوده است ولی با توجه به پاسخ بهتر بر روی علایم بی توجهی و نافرمانی کودکان، اهمیت روش های آموزش خانواده در کاهش مشکلات دانش آموزان از قبیل افت تحصیلی، بی انضباطی، ترد شدن از طرف دوستان مشخص می شود که لازم است برای بالا بردن اعتماد به نفس و اصلاح بستر خانواده از تکنیکهای آموزش رفتار درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: متیل فنیدیت، رفتار درمانی، اختلال بیش فعالی و بی توجهی
  • یاسمن متقی پور، پریسا امیری، مژگان پادیاب، فراز والایی، یدالله محرابی، فریدون عزیزی* صفحه 141
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع بالای اختلالات روانی در دنیای امروز و نظر به اهمیت بروز این اختلالات در سنین نوجوانی، مطالعه حاضر به منظور آگاهی از وضعیت سلامت روان نوجوانان منطقه 13 شهر تهران در قالب بخشی از مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی از مجموع موارد مورد بررسی در طرح ملی قند و لیپید تهران، 346 نوجوان 19-12 سال به تصادف انتخاب شدند. فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی (GHQ-28) که قبلا برای جمعیت ایرانی معتبر شده بود، توسط جمعیت مورد مطالعه تکمیل گردید. در این پرسشنامه امتیاز 6 و بالاتر مشکوک به اختلال روانی در نظر گرفته شد. جهت مقایسه امتیازات کل پرسشنامه و خرده مقیاس ها بین دو جنس از آزمونهای کای دو و من ویتنی و برای مقایسه مقیاسها از آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    نمونه ها شامل 150 (43.4%) پسر و 196 (56.6%) دختر بودند. 184 نفر (53.2%) نمره 6 و بالاتر داشتند. میانگین و انحراف معیار نمره کل پرسشنامه 6.9±5.1 با میانه 6 و میانگین و انحراف معیار مقیاسهای پرسشنامه شامل جسمانی سازی علائم، اضطراب و اختلالات خواب، اختلال عملکرد اجتماعی و افسردگی به ترتیب 0.9±1.4، 0.3±1.7، 3.7±2.1 و 1.0±1.7 محاسبه گردید. میانه مقیاسهای مذکور به ترتیب 0، 1، 4 و 0 بود. در مقیاس عملکرد اجتماعی میزان سلامت روان کمتر از سایر موارد مشاهده گردید (p<0.001). فراوانی نمرات 6 و بالاتر در دختران به طور معنی داری بیشتر از پسران بود (65% در مقابل 35%،P<0.001).

    نتیجه گیری

    بیش از نیمی از نوجوانان مورد بررسی تهرانی مشکوک به اختلال روانی بودند که در این میان دختران سهم بیشتری داشتند. با توجه به اهمیت دوران نوجوانی و با عنایت به نقش سلامت روان به عنوان یکی از ارکان سلامت عمومی، بررسی علل زمینه ساز اختلالات روانی در نوجوانان و راه های پیشگیری از آن بویژه در مقیاس عملکرد اجتماعی در مطالعات بعدی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، نوجوان، تهران
  • راضیه فلاح*، محمد غفرانی صفحه 147
    سابقه و هدف

    صرع مقاوم به مواردی اطلاق می شود که حملات صرع با استفاده از داروهای ضد تشنج رایج به خوبی کنترل نشود. هدف از تحقیق حاضر بررسی کارآیی و میزان عوارض جانبی تایپرامات به صورت داروی کمکی در انواع سندرمهای صرعی مقاوم در کودکان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 42 کودک با صرع مقاوم به درمان شرکت کردند. 14 نفر دختر (33.3%) و 28 نفر پسر (66.7%) در محدوده سنی 15-1 سال (میانگین سنی 5.8 سال) از بین کودکان با صرع مقاوم مراجعه کننده به درمانگاه و یا بخش اعصاب بیمارستان مفید انتخاب و وارد مطالعه شدند. تشنجات بیماران علیرغم مصرف 13-4 نوع داروی ضد صرع (متوسط 9 دارو) به طور رضایت بخش کنترل نشده بود. دارو طی یک دوره 4 هفته ای تیتراسیون به داروهای ضد صرعی همراه اضافه گردید (هفته اول 3، هفته دوم 5، هفته سوم 7 و هفته چهارم mg/kg 9). سپس بیمار به مدت سه ماه تحت رژیم دارویی ضد صرعی ثابت (تاپیرامات و داروی ضدصرعی همراه) قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس طبقه بندی سندرمهای اپی لپتیکی، 14 نفر سندرم لنوکس گشتات (34%)، 8 نفر صرع ایدیوپاتیک (19%)، 16 نفر صرع سیمپتوماتیک (38%) و 4 نفر صرع میوکلونیک پیشرونده (9%) داشتند. در پایان ارزیابی سه ماهه، 17% بیماران بدون تشنج شده و در 26% کاهش بیش از 50% در فرکانس تشنج حاصل گردید. در 5% بیماران حملات صرعی تشدید شد. عوارض خطیر کبدی، کلیوی و خونی در هیچیک از بیماران مشاهده نگردید. عوارض عصبی خفیف و گذرا در 12% بیماران دیده شد که شامل کاهش ناچیز اشتها در یک نفر، خواب آلودگی در سه نفر و آتاکسی در یک نفر بود.

    نتیجه گیری

    پاسخ درمانی به تاپیرامات در مطالعه حاضر قابل قبول می باشد. می توان از این دارو در موارد صرع مقاوم سود جست.

    کلیدواژگان: صرع مقاوم، تاپیرامات، داروی کمکی
  • امیرهوشنگ محمدعلیزاده*، میترا رنجبر، سعید حاتمی صفحه 153
    سابقه و هدف

    اندازه گیری شاخصهای ویرولوژیک بهمراه کارکرد کبدی و شاخصهای هیستوپاتولوژیکی می تواند در ارزیابی موقعیت و پیش آگهی بیماران هپاتیت B نقش بسزایی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی بیماران مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت B از لحاظ شاخصهای ویرولوژیک و مقایسه آن با برخی متغیرهای دموگرافیک در بیماران ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 150 نفر از افرادی که طی سالهای 82-1380 به یکی از کلینیکهای تخصصی شهر تهران مراجعه و در آزمایشات اولیه بیش از 6 ماه HBsAg مثبت بودند، وارد مطالعه شدند. در این بیماران آزمایشات تکمیلی از جمله آزمایشات کارکرد کبدی، HBeAg، HBeAb، HBsAb و HBcAb و همچنین در صورت لزوم بیوپسی و بررسی های آسیب شناختی کبد صورت گرفت.

    یافته ها

    در مجموع، 40.1% ناقل هپاتیت، 48.3% هپاتیت مزمن و 11.6% مبتلا به سیروز کبدی بودند. 45 نفر HBeAg مثبت و 77 نفر HBeAgمنفی بودند. بررسی HCVAb نشان داد که 4 نفر از مجموع بیماران همزمان HCVAb مثبت و HBsAg مثبت بودند. 5 نفر از بیماران HBsAb مثبت بودند. HBeAg در 13 نفر از زنان مثبت بود در حالیکه این میزان در مردان مورد بررسی 32 نفر بود (NS). بین سن و HBeAg مثبت در بیماران هپاتیت مزمن ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.001).

    نتیجه گیری

    شیوع بالای HBeAg منفی در بیماران مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت B، لزوم انجام بررسی های DNA برای تشخیص قطعی این بیماران را مشخص می نماید.

    کلیدواژگان: هپاتیت B، شاخصهای ویرولوژیک
  • گیتی حاجبی، سید علیرضا مرتضوی، جواد گودرزی صفحه 157
    سابقه و هدف

    تجویز غیرمنطقی آنتی بیوتیکها به ویژه مصرف بی رویه آنها، باعث افزایش گونه های مقاوم باکتریایی در عفونتهای بیمارستانی و بروز عوارض خطرناک اما قابل اجتناب می شود که پیامد آنها تحمیل خسارات مالی و بالینی جبران ناپذیر بر سیستم بهداشتی می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با هدف بررسی الگوی مصرف آنتی بیوتیکها به تفکیک بیماری ها در مرکز پزشکی، آموزشی، درمانی طالقانی تهران طی ماه های تیر و آذر سال 1380 با بهره گیری از سیستم استاندارد بین المللی ATC/DDD، توصیه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در قالب یک مطالعه گذشته نگر ارزیابی مصرف دارو (DUE retrospective) طرح ریزی گردیده است.

    یافته ها

    در این مدت، 2137 پرونده مورد بررسی قرار گرفت که 57% (1222 پرونده) آنها آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند. هزینه این آنتی بیوتیک درمانی نسبت به کل هزینه های دارویی بیمارستان در طی مدت مطالعه بالغ بر 19.4% بود. از کل پرونده هایی که آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند، 68% تحت جراحی قرار گرفته بودند که در 49.9% از جراحی ها (جراحی های انتخابی) تجویز پیشگیری آنتی بیوتیکی در جراحی بیش از 48 ساعت ادامه داشته است. میزان کل آنتی بیوتیکهای مصرفی در طی مدت مطالعه در بیمارستان طالقانی بالغ بر DDD/100 bed days 99.82 بود که 79.3% آن مربوط به اشکال تزریقی می شد. در بین گروه های اصلی بیماری ها بالاترین میزان مصرف آنتی بیوتیکها مربوط به موارد ارتوپدیک و جراحی ترمیمی (23%) بود. 75% کل آنتی بیوتیک مصرفی مربوط به گروه های سفالوسپورینها (49%) و پنی سیلینها (27%) بود و گروه های آمینوگلیکوزیدها (6%)، مشتقات ایمیدازولی (5%)، فلوروکینولونها (4%) و سایر گروه های آنتی بیوتیکها (9%) سایر موارد مصرف آنتی بیوتیکها را تشکیل می دادند.

    نتیجه گیری

    مقایسه یافته های پژوهش با مطالعات مشابه داخلی تفاوت اندکی را نشان می دهد اما در مقایسه با اکثر مطالعات مشابه اروپایی بیانگر تفاوت چشمگیری می باشد. علیرغم اینکه برای یافتن دلایل این کثرت مصرف، احتیاج به مطالعات کیفی گسترده تری می باشد اما می توان مصرف چند روزه پیشگیری آنتی بیوتیکی در جراحی ها (به ویژه در جراحی های انتخابی)، با توجه به توصیه های مکرر منابع معتبر مبنی بر کاهش زمان تجویز تا کمتر از 24 ساعت، را مصداق مصرف غیر منطقی آنتی بیوتیکها دانست.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، الگوی مصرف دارو، دوز تعیین روزانه
  • علی اکبر سهیلی آزاد *، ناهید نورجاه، الهه علمدار صفحه 165
    سابقه و هدف

    دانش آموزان که درصد قابل ملاحظه ای از جمعیت در حال رشد را تشکیل می دهند به علت خصوصیات جسمانی روانی بسیار آسیب پذیر بوده ولی از طرف دیگر بسیار مستعد فراگیری نیز می باشند. لذا تامین غذای سالم و بهداشتی و جبران کمبودهای غذایی احتمالی در سنین مدرسه ضمن آنکه کودکان و نوجوانان را برای گذراندن موفقیت آمیز دوران تحصیل یاری می رساند، به سبب تاثیر بر فعالیتهای ذهنی و هوشی آنان بازده آموزشی مدرسه را نیز ارتقا می دهد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 7610 دانش آموز از 19 منطقه آموزش و پرورش تهران به منظور تعیین غذاهای دریافتی در مدارس مورد مطالعه قرار گرفتند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه و با مصاحبه حضوری از دانش آموزان انجام شد و الگوی مصرف غذا در آنها تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که 6.9% از دانش آموزان بدون صرف صبحانه به مدرسه می رفتند و 17.7% از آنها غذای میان وعده مصرف نمی کردند. الگوی مصرف صبحانه برای 45.7% از دانش آموزان مواد غذایی مرسوم مثل نان، پنیر و چای و حدود 42% شیر و شیر کاکائو بود. بیشترین مصرف غذای میان وعده ای مجاز بیسکوییت و کلوچه (47.8%) و میوه و آب میوه (38.9%) بود. در مجموع 14.2% از دانش آموزان از غذاهای غیرمجاز تغذیه می شدند و کمترین مصرف از گروه خشکبار بود به نحوی که مصرف چند قلم از غذاهای غیر مجاز 3 برابر مصرف خشکبار بود.

    نتیجه گیری

    برنامه غذایی مدارس یکی از عوامل مهمی است که می تواند در رفع مشکلات تغذیه ای و سلامتی سنین مدرسه موثر باشد. یافته های این تحقیق نشان داد علیرغم آموزشهای لازم توسط مربیان بهداشت مدارس به دانش آموزان هنوز باید اهمیت صبحانه بعنوان اصلی ترین وعده غذایی و همچنین خوردن غذای میان وعده ای و اجتناب از مصرف غذاهای غیرمجاز برای کودکان، والدین و آموزگاران شرح داده شود.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، دانش آموزان، غذای میان وعده
  • حمیدرضا بذرافشان، سکینه محمدیان، آرش اردوخانی*، آرزو عابدینی، رضا داوودی، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی صفحه 169
    سابقه و هدف

    دریافت کافی ید در نوزادان به مقدار زیادی وابسته به مقادیر ید شیر مادر می باشد. تا به حال مطالعه ای در زمینه مقادیر ید شیر مادران در ایران انجام نشده است. هدف از این مطالعه بررسی کفایت ید دریافتی در زنان شیرده در شهر گرگان است.

    مواد و روش ها

    100 مادر شیرده در مدت دو ماه (فروردین تا خرداد 1382) به هنگام مراجعه به بیمارستان طالقانی گرگان به صورت تصادفی انتخاب شدند. مراجعین بین 180-30 روز پس از زایمان مراجعه نموده بودند. اندازه گواتر بر اساس طبقه بندی WHO درجه بندی گردید. نمونه های ادرار (2-3 mL) و شیر مادر (5-10 mL) برای اندازه گیری غلظت ید با روش هضم کالتوف جمع آوری گشت. مقادیر ید ادرار و شیر مادر به ترتیب? g/L 100> و 50> به عنوان کمبود ید در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن مادران 25.6±1.6 سال بود. گواتر درجه 1 در 43% و درجه 2 در 8% مادران وجود داشت. میانه (محدوده؛ فاصله اطمینان 95%) غلظت ید ادرار? g/L 259 (519-35؛ 275-226) بود. غلظت ید ادرار در 16% کمتر از? g/L 100 (13% بین? g/L 99-50 و 3% بین? g/L 49-20) بود. گواتر درجه 1 در 8% و درجه 2 در 8% مادران با غلظت ید ادرار? g/L 100> وجود داشت. هیچکدام از مادران دارای غلظت ید ادرار کمتر از?g/L 20 نبودند. میانه غلظت ید شیر مادر? g/L 93.5 (696-17؛ 137-97) بود. غلظت شیر مادر در 19% کمتر از? g/L50 (13% بین? g/L 49-35، 3% بین? g/L 34-20 و 3% کمتر از? g/L 20) بود. گواتر درجه 1 و 2 به ترتیب در 11% و 8% مادران با غلظت ید شیر? g/L 50> شناسایی شد. بین مقادیر غلظت ید شیر و ادرار ارتباط معنی داری وجود داشت (r=0.44، p<0.0001). ارتباط معنی داری بین وجود کمبود ید و گواتر مشاهده شد (p<0.0001).

    نتیجه گیری

    مقادیر ید ادرار نشان دهنده دریافت کافی ید در مادران است ولی هنوز برخی از نوزادان و شیرخواران بدلیل وجود مقادیر کم ید در شیر مادر در معرض کمبود ید قرار دارند.

    کلیدواژگان: ید ادرار، ید شیر، شیرمادر، گواتر، کمبود ید
  • سید رضا فاطمی، امیرهوشنگ محمد علیزاده*، وحید میرزایی، منوچهر خوش باطن، بهمن طالبی پور، افسانه شریفیان، زیبا خرم، فرهاد حاج شیخ الاسلامی، معصومه غلامرضا شیرازی، محمدرضا زالی صفحه 175
    سابقه و هدف

    سندرم هپاتوپولمونری (HPS) یکی از عوارض ریوی بیماران سیروزی است که با کاهش اکسیژن خون شریانی خود را نشان می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی این سندرم در بیماران سیروزی، بررسی خصوصیات بالینی و آزمایشگاهی و تعیین ارزش پیش بینی کننده این خصوصیات در تشخیص این سندرم در بیماران ایرانی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 54 بیمار مبتلا به سیروز که طی سالهای 83- 1382 به بخش گوارش بیمارستان طالقانی مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. اکوکنتراست ریه صورت گرفت و شانت داخل ریوی و داخل قلبی در آنها بررسی شد. توسط ABG اکسیژن خون شریانی و گرادیان (A-a)o2 اندازه گیری شد. علایم بالینی - آزمایشگاهی و علل زمینه ای بررسی گردید. تمام بیماران از نظر واریس مری تحت آندوسکوپی قرار گرفتند. بیمارانی که هر سه معیار تشخیص سندرم هپاتوپولمونر را به صورت سیروز کبدی، داکسی ژیناسیون خون شریانی (Po2<80mmHg) و دیلاتاسیون شریانی داخل ریوی داشتند، تحت عنوان سندرم هپاتوپولمونری کلینیکال تعریف شدند و بیمارانی که فقط دیلاتاسیون شریانی داخل ریوی داشتند ولی معیارهای دیگر (هیپوکسی خون شریانی) را نداشتند، تحت عنوان ساب کلینیکال هپاتوپولمونری شناخته شدند.

    یافته ها

    از 54 بیمار، 10 بیمار (18.5%) معیارهای HPS کلینیکال و 7 بیمار (13%) HPS ساب کلینیکال داشتند. بیشترین فراوانی در گروه سنی 80-71 سال بود. بیشترین عامل ایجاد HPS هپاتیت B بود. از نظر علائم بالینی بیشترین فراوانی مربوط به تنگی نفس (100%) و سیانوز (90%) بود. تنگی نفس بیشترین حساسیت و کلابینگ بیشترین ویژگی را داشت. Pao2 زیر 70 و گرادیان آلوئولی - شریانی بالاترین حساسیت را در تشخیص HPS داشت.

    نتیجه گیری

    کلابینگ با بیشترین ارزش اخباری مثبت (75%) و تنگی نفس با بیشترین ارزش اخباری منفی (100%) بهترین فاکتورها در تشخیص بالینی سندرم هپاتوپولمونری هستند. Pa02<70 و P(A-a)02>30 و مجموع آنها بیشترین ارزش پیشگویی کننده مثبت و منفی را در تشخیص سندرم هپاتوپولمونری دارند.

    کلیدواژگان: سیروز، سندرم هپاتوپولمونر، دیلاتاسیون عروق داخل ریوی
  • احمدرضا درستی*، مینا طباطبایی صفحه 179
    سابقه و هدف

    افزایش شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان، محققین را بر آن داشته تا مطالعات گسترده ای را در زمینه عوامل مرتبط با چاقی در این گروه سنی انجام دهند. عوامل مربوط به دوران جنینی و سالهای نخست زندگی و همچنین عواملی که حاصل تغییر در شیوه زندگی هستند، در بسیاری از بررسی ها مد نظر قرار گرفته اند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط این عوامل با چاقی در دانش آموزان دبستانی شهر اهواز صورت گرفت...

    کلیدواژگان: چاقی، دانش آموز، عوامل محیطی، عوامل رفتاری
  • مهرنوش پازارگادی، مینا افضلی، زهرا جواد زاده، حمید علوی مجد صفحه 187
    سابقه و هدف

    توجه به عملکرد حرفه ای سرپرستاران، به عنوان مدیران پرستاری بخشهای بیمارستانی، به معنای توجه به موفقیت و بهره وری بیمارستانها و ارتقا سطح سلامت افراد جامعه است. پژوهش حاضر به منظور تعیین نظرات مدیران خدمات پرستاری و سرپرستاران در مورد ارزشیابی عملکرد سرپرستاران و ارایه الگوی پیشنهادی جهت ارزشیابی عملکرد آنها در بیمارستانهای تابعه دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سال 1382 صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی - مقایسه ای، ابتدا نظرات 34 مدیر پرستاری که به روش تصادفی طبقه بندی شده و 108 سرپرستار که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، با استفاده از پرسشنامه ارزشیابی فعلی و مطلوب عملکرد سرپرستاران تعیین، و بر اساس نتیجه آزمون KF که نرمال بودن داده ها بررسی می شود از آزمون پارامتری نظیر t و آزمون ناپارامتری مانند آنالیز واریانس کروسکال والیس و آزمون من ویتنی برای مقایسه موارد با یکدیگر استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که مدیران پرستاری نسبت به سرپرستاران دید مثبت تری در مورد ارزشیابی فعلی دارند (P<0.002). 97.1% مدیران و 95.1% سرپرستاران به میزان بسیار زیاد (با میانگین نمره 5-4 از 5 نمره) با «ضرورت» تدوین الگوی ارزشیابی مطلوب عملکرد سرپرستاران موافق بودند. مدیران و سرپرستاران به ترتیب با میانگین نمره 4.81 و 4.75 با ویژگی های پیشنهادی در زمینه نحوه اجرای ارزشیابی و استفاده از نتایج آن موافق بودند. تدوین معیارهای ارزشیابی عملکرد سرپرستاران در دو بعد کلی مدیریت اجرایی و مدیریت آموزشی - پژوهشی ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    ضرورت دارد که الگوی پیشنهادی پس از طی مراحل تصویب و تایید جهت اجرای آزمایشی مورد بررسی و تعمق قرار گیرد. بدون شک بکارگیری ارزشیابی عملی و صحیح گامی موثر در جهت ارتقای کیفیت خدمات پرستاری خواهد بود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، سرپرستاران، الگوی ارزیابی عملکرد، بیمارستانهای آموزشی
|
  • Page 123
    Background

    This study was conducted to examine trends of prevalence in overweight , obesity and central obesity among Tehranian adults during a 3-year period , between 1999-2002 .

    Materials and methods

    Lipid and Glucose Study (TLGS) were measured twice between 1999-2002. Criteria used to define overweight and obesity were body mass index (BMI) 25-29.9 and "30, respectively. Central obesity was defined as waist-hip ratio (WHR) "0.8 in women and"0.9 in men . Individuals were assigned in 10-year groups, then prevalence of obesity , overweight, and central obesity were compared in different sex and age groups 

    Results

    2 in men (p<0.001) and 27.8±4.9 to 28.7±5.9 kg/m 2 in women (p<0.001) . The mean of WHR in women was 0.84±0.08 in 1999 while it changed to 0.88±0.08 in 2002 (p<0.001) . The prevalence of obesity was increased from 32.7% to 40.3% in women and from 16.5% to 20.8% in men. However, the prevalence of overweight did not change (40% vs. 39.5%) in women during the study period . The prevalence of obesity was 32.7 and 40.3 percent in men and 16.5 and 20.8 percent in women in 1999 and 2002, respectively. In both sexes the fastest increasing trends in obesity and central obesity were seen in the 30-40 year old and 20-30 year old age individuals, respectively. Comparison of the 50th percentile of BMI in all age groups showed a dramatic increase in 2002 as compared to 1999 .

    Conclusion

    calling for urgent reaction to educate people in life style modifications

    Keywords: Obesity, Overweight, Trend, Body mass index, Tehran
  • Page 131
    Background

    with psychological and economical problems. The present study demonstrates our 10-year experience with spinal accessory neurotization for restoration of elbow flexion in affected subjects in Tehran .

    Materials and methods

    14 were treated with fascia lata to transmit biceps force to 2 nd -5 th flexors. Three years later patients were reevaluated for flexor performance .

    Results 

    (67%), MRC3: 8(25%), MRC2 : 2(6%) and MRC1: in one patient (3%). Of 14 MRC4-patients who were treated with fascia lata, 9 (64%) could carry a 9kg weight and 5 (36%) could carry a 4kg weight. Elbow flexion of 90 º and wrist flexion of 25-30 º were seen in all patients .

    Conclusion

    avulsion injuries of the brachial plexus .

    Keywords: Brachial plexus, Spinal accessory neurotization, avulsion injuries
  • Page 135
    Background

    at least 5% of school-aged children. Boys are more commonly affected. Besides imposing large expenses on society health care system, ADHD may influence occupational, social and educational aspects of child's life, thus, establishing an appropriate therapy is of utmost importance .

    Materials and methods

    experiment (receiving methylphenidate) and control (methylphenidate and behavioral intervention) .

    Results 

    associated with better outcome in inattentive and impulsive children however, it is less likely to treat hyperactivity and distractibility better than methylphenidate alone .

    Conclusion 

    behavioral intervention and educating the sufferers' family member could improve child' performance in school and his self-confidence .

  • Page 141
    Background

    when occurred during adolescence, adolescents in district 13 in Tehran as a part of Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) .

    Materials and methods

    randomly selected. A demographic questionnaire as well as General Health Questionnaire (GHQ-28) which had already been validated for the Iranian population, were gathered by face-to-face interview. We have considered score of 6 as cut off point. Freedman, chi squared and Mann Whitney tests were used, when appropriate .

    Results

    suspected to have some kinds of mental disorders . The mean (±SD) score of GHQ was 6.9±5.1 with the median of 6. The means of each of the subscales of the questionnaire were 0.9±1.4 for somatic system 1.3±1.7 for anxiety and sleep disorders, 3.7±2.0 for social dysfunction and 1.0±1.7 for depression. The median of these subscales were 0, 1, 4, 0, respectively . Compared with other subscales, subjects with social dysfunction had lower mental health statues (p<0.001) . Females were affected more frequently than males 65% vs. 35%, (p 0.001<. )

    Conclusion

    frequency of females being higher . With respect to the importance of mental health in adolescence, investigating the risk factors of mental disorders, especially the social dysfunction scale , in future studies is recommended .

    Keywords: Mental health, Adolescence, Tehran
  • Page 147
    Background
    therapy The present study was conducted to evaluate the efficacy and side effects of topiramate as an add-on therapy in drug-resistant ( intractable) epilepsies .
    Materials and methods 
    hospital with refractory epilepsy were enrolled. The study population included 14 girls and 28 boys, aged 1-15 years. Seizure attacks were not controlled despite receiving 4-13 drugs (mean 9). Topiramate was added to the patient's drug in a 4-week titration regimen (1 st week 3, 2 nd week 5, 3 rd week 7, and 4 th week 9mg/kg). Then , after 3 months he/she was reevaluated .
    Results
    progressive myoclonic epilepsy were revealed in 14 (34%), 8(19%), 16(38%), and 4(9%), respectively . After the 3-month add-on therapy with topiramate, 17% became seizure-free and the frequency of seizure attacks decreased by 50% in 26% of the patients , however, attacks were exacerbated in 5%. Fortunately, hematologic, renal or hepatic side effects were not reported, however, mild transient neurologic complications were observed in 12% of the patients .
    Conclusion
    intractable seizures
    Keywords: Intractable epilepsy, Topiramate, Add-on therapy
  • Page 153
    Background 

    used to determine prognosis of hepatitis B. The present study was conducted to determine the virologic characteristics of chronic hepatitis B in a group of Iranian patients .

    Materials and methods

    were selected. They had positive HBsAg for at least 6 months. Complementary laboratory tests were achieved as follow: liver function tests, HBeAg, HBeAb , HBcAb and HBsAb. Liver biopsy was performed if indicated .

    Results

     were HBeAg positive as compared to 77 who were HBeAg negative. Four patients had concurrent HCVAb and HBsAg. HBsAb was positive in 5 patients. HBeAg was positive in 13 (26%) females and 32 (33%) males (NS). Results have revealed that HBeAg was correlated with chronic hepatitis B (p<0.001 ).

    Conclusion 

    introduction of DNA assay for definite diagnosis .

    Keywords: Hepatitis B, Virologic characteristics
  • Page 157
    Background

    resistance of bacterial species , especially in hospital infections and also caused the emergence of hazardous side effects, albeit avoidable. This Results in financial and clinical damages on the health system, some of which are irreparable .

    Materials and methods

    per separate disease in the Taleghani Hospital in Tehran, between July and December 2001 based on the International Standard System, ATC/DDD , which is recommended by WHO, within the frame of DUE retrospective studies .

    Results

    received antibiotics. The cost of these antibiotics amounted to 19.4% of the total drug expenses of the hospital. Of all the antibiotic-treated cases more than 68% had undergone surgery, among whom 49.9% (elective surgeries) received prophylactic antibiotics. The total amount of antibiotics was 99.8 DDD/100 bed days, 79.3% was in parenteral forms. Orthopedic and reconstructive surgery cases received the greatest amount of antibiotic consumption (23%). The most commonly used antibiotics were cephalosporins (49%) and penicillins (27%)followed by aminoglycosides (6%), imidazole derivatives (5%), and fluoroquinolones (4%)

    Conclusion 

    from European studies. The use of prophylactic antibiotic preoperatively on a few days basis (especially in elective surgeries), deems to be irrational. This is because reliable sources have highly recommended a reduction in dosage administration to less than 24 hours .

    Keywords: Antibiotic, Consumption pattern, Defined daily dose
  • Soheiliazad AA*, Nourjah N, Aalamdar E Page 165
    Background

    socioenvironmental stimuli. Providing them with healthy nutrition may not only compensate their deficiencies but also ensure better learning performance .

    Materials and methods

    students residing in district 19 of Tehran was assessed. Data were obtained by face-to-face interview .

    Results

    However, most of the subjects (45.7%) had bread, cheese and tea for the breakfast, while 42% had milk. Biscuit and cookies were the most commonly used allowed between-meals (47.8%) followed by fruit and fruit juice (38.9%). Totally, 14.2% of studied subjects took disallowed foods . Unfortunately, dried fruits were the least commonly used between-meals in our study .

    Conclusion 

    students. Our Results have revealed that students should always be encouraged to have breakfast and appropriate between-meals and avoid disallowed foods in schools .

  • Page 169
    Background

    are reliant on adequate maternal iodine intake. The aim of this study was to evaluate iodine sufficiency in lactating women in Iran .

    Materials and methods

    referred to the Taleghani Hospital of Gorgan between April and June 2003. Subjects were within the 1 st -6 th month of their postpartum period. Goiter was graded according to WHO classification. Spot urine ( 2-3 ml) and breast-milk (5-10 ml) samples were collected for the measurement of iodine concentrations using acid digestion method. Urine iodine concentrations ( UIC) of <100 and breast- milk iodine concentrations (MIC) of <50 µg/L were considered as iodine deficiency .

    Results

    Mean ( ±SD) age of women was 25.6±1.6 years. 43% and 8% had grade 1 and 2 goiters, respectively. The median (range %95 CI) UIC was 259 µg/L (35-519 226-275). UIC of <100 µg/L was detected in 16%, 50-99 in 13% and 20-49 µg/L in 3%. Grade 1 and 2 goiters were present in 8% and 8% of mothers with UIC <100 µg/L, respectively. The median (range %95 CI) MIC was 93.5µg/L (17-696 97- 137). MIC of <50 µg/L was reported in 19%, 35-49 in 13%, 20-34 in 3%, and <20 µg/L in 3%. Grade 1 and 2 goiters were present in 11% and 8% of women with MIC <50 µg/L , respectively. MIC was significantly correlated with UIC levels (r=0.44 , p <0.0001). Meanwhile, there was a significant association between iodine-deficiency and goiter (p <0.0001).

    Conclusion

    UIC and MIC levels show sufficient iodine supplementation in Gorgan. However, some infants remain at risk for low iodine intake via breast milk .

    Keywords: Urinary iodine, Milk iodine, Breast milk, Iodine deficiency
  • Page 175
    Introduction

     which is manifested by reduction in arterial blood oxygen. The present study was conducted to evaluate the frequency, clinical and para clinical features of HPS, and to determine their predictive values in diagnosis in a group of Iranian patients . 

    Materials and methods

     consecutively to the gastroenterology department of Taleghani Hospital between 2003 and 2004. Patients underwent pulmonary echo-contrast to detect intra-pulmonary and intra-cardiac shunts. Arterial blood oxygen, 0 2 gradient (A-a) and orthodoxy were measured in these patients by ABG . All patients underwent endoscopy for possible esophageal varices. Patients who met the following three diagnostic criteria including hepatic cirrhosis , arterial blood deoxygenation (P0 2 <80 mmHg) and intrapulmonary arterial dilation were classified as clinical HPS while those manifested solely with intrapulmonary arterial dilation were defined as subclinical HPS .

    Results

     aged 71-80 years were more commonly affected. Hepatitis B was the most common etiologic factor .
     Dyspnea (100%)and cyanosis (90%) were the most prevalent clinical features. Dyspnea and clubbing were the most sensitive and specific clinical features, respectively . Pao 2 <70 mmHg and arterial-alveolar gradient had the highest sensitivity for HPS diagnosis .

    Conclusion

     negative predictive value (100%) were the best clinical features to diagnose HPS. PaO 2 <70 mmHg and P(A-a)0 2 >30 and their sum, have the highest positive and negative predictive values in HPS diagnosis .

    Keywords: Cirrhosis, Hepatopulmonary syndrome, Intrapulmonary vascular dilatation
  • Page 179
    Background

    many investigators to achieve studies in this regard . Factors related to fetal and early infancy as well as behavioral factors are studied in many of these studies worldwide. This study was aimed to determine some of these factors in Ahwaz primary school students .

    Materials and methods

    old students who had a BMI "95 th percentile of Iranian reference were identified as obese (n=150) and 150 age- and gender-matched students ( BMI <85 th percentile) were selected as controls. A demographic questionnaire was completed and physical activity was assessed by Baeck Physical Activity Questionnaire .

    Results

    obese ones meanwhile, BMI was inversely correlated with the age of supplementary feeding introduction in obese students . Duration of watching TV and playing computer was associated with BMI in this group. Obese students had significantly less physical activity and sleeping duration. Race, gestational age, season of birth, birth order, breast-feeding duration, and sleeping regularity were not significantly differed between obese and non-obese students .

    Conclusion

    playing computer, low sleep duration and low physical activity were associated with obesity among Ahwaz primary school children .

    Keywords: Obesity, Student, Environmental factors, Behavioral factors
  • Page 187
    Background

     further hospital success and productivity as well as improving social health status. The present study was conducted to evaluate head-nurses' and matrons' attitude towards the concept of "evaluating head-nurses' performance" and introducing a propositional model for this purpose .

     Materials and methods 

    nurses about the current and ideal head nurses' performance appraisal was evaluated. Data analysis was achieved by t-test, Kruskal Wallis and Mann Whitney U test, when appropriate .
     Results 

    when compared with head nurses (p <0.002 ) . Totally, 97.1% of matrons and 95.1% of head nurses were agreed completely ( mean score of 4-5 from 5) with the necessity of introducing an ideal head nurses' performance appraisal model. Matrons (mean score of 4.81) and head nurses (mean score of 4.75) agreed with suggested features of the way to appraise head nurses. Finally, the propositional model for head nurses ' performance appraisal was introduced in 2 major categories of executive and educational-research management .

     Conclusion

     agreement of sovereign ministry. Needless to say, appraise head nurses' performance correctly would promote nursing service quality .

    Keywords: Performance appraisal, Head nurses, University hospital