فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 115، پاییز 1384)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 115، پاییز 1384)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/11/24
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سعید آصف زاده صفحه 195

    تحلیل انتقادی یا نقد خردمندانه مطالعات پژوهشی، فرآیندی اصولی در پالایش و توسعه دانش است و در این فرآیند جنبه های گوناگون موضوع به دقت بررسی و تحلیل می شود. امروزه به خاطر دلایل متعدد، نقد به یک فعالیت مهم تبدیل شده است. این دلایل عبارتند از: نقد دانشجویی، نقد برای بهره برداری از نتایج، نقد شفاهی پس از ارائه مقاله در یک همایش، نقد مقاله برای چاپ، نقد کتبی گزارشهای پژوهشی نوشتاری، نقد چکیده ها برای گزینش ارائه در همایش و نقد طرحهای پژوهشی. نقد شامل پنج مرحله است: درک مطلب، مقایسه، تحلیل، ارزشیابی، دسته بندی مفهومی. نقد مطالعات کیفی نیز مشابه نقد مطالعات کمی است. در این مقاله، تحلیل انتقادی و مراحل نقد تشریح شده و در پایان نتیجه گیری و پیشنهاد شده است که در آموزشهای دانشگاهی و به ویژه در تحصیلات تکمیلی به نقد باید توجه شود و سر دبیران مجله های علمی نیز صفحاتی را به نقد مقالات چاپ شده اختصاص دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی، نقد، ارزشیابی
  • محمدجواد احسانی اردکانی صفحه 203

    اواخر قرن بیستم اولین جراحی کله سیستکتومی به روش لاپاروسکوپی بطور موفقیت آمیز در اروپا انجام شد و پس از آن این روش بطور روز افزون در تمامی دنیا گسترش پیدا کرد. علت این مقبولیت عمومی را می توان در کاهش قیمت، کم کردن میزان بستری بیمار و افزایش رضایت بیماران جستجو نمود. با همه گیر شدن این روش جراحی، عوارضی که بندرت در کله سیستکتومی باز دیده می شد، منجمله صدمه به مجاری صفراوی، تا 5% گزارش شد. در حال حاضر تقریبا 700000 کله سییستکتومی لاپاروسکوپیک سالیانه در امریکا انجام می شود و عوارض جدی این جراحی در حال حاضر با جراحی باز کیسه صفرا قابل مقایسه است. Strasberg و همکاران در گزارشی که 7 مطالعه بزرگ را بررسی و جمع بندی کرده بودند در مجموع 8856 کله سیستکتومی لاپاروسکوپیک، عوارض جدی در 6/2% گزارش شده بود. عوارض عمده عبارت بودند از: خونریزی شدید (4/1%)، عفونت محل جراحی (6/0%)، نشت صفرا (4/0%)، آسیب مجرای صفراوی (2/0%) و آسیب به روده (16/0%). بعضی عوارض در جراحی های مختلف مشترک هستند اما عوارضی که مختص کله سیستکتومی به روش لاپاروسکوپیک می باشند شامل آسیب به جدار روده و کبد همراه به خونریزی، عوارض در رابطه با پنوموپریتوان (تزریق هوا به داخل حفره صفاقی به منظور داشتن دید کافی حین جراحی) و ریختن سنگهای کیسه صفرا به داخلی حفره شکم و تشکیل آبسه متعاقب آن است (3،2). عمده این عوارض در اثر محدودیت دید در این نوع جراحی ایجاد می شود. میزان بروز عوارض در جراحی به روش لاپاروسکوپیک همچنین به تبحر جراح نیز بستگی دارد...

  • فریدون عزیزی، مجید بحرینیان، محمدابراهیم خمسه، محسن خوش نیت نیکو صفحه 207
    سابقه و هدف

    مطالعات اخیر نشان داده اند که کودکانی که مادران آنها دچار پرکاری تیرویید بوده و متی مازول مصرف می کرده اند در دوران شیرخوارگی فعالیت تیرویید آنها طبیعی است. مطالعه کنونی رشد ذهنی و فعالیت تیرویید آنها را در سنین قبل از دبستان و دبستان بررسی کرده است.

    روش بررسی

    82 کودک در سن 48 تا 86 ماه مطالعه شدند. مادران 42 کودک در زمان شیرخوارگی آنها برای درمان پرکاری تیروئید از متی مازول (30-20 میلی گرم در روز برای ماه اول، 10 میلی گرم برای ماه دوم و 10-5 میلی گرم برای 10 ماه بعد) استفاده کرده بودند. آزمونهای عملکردی تیرویید این کودکان در مدت یک سال مصرف متی مازول توسط مادرانشان طبیعی بود. تعداد 40 کودک دیگر به عنوان شاهد انتخاب شدند. غلظت سرمی T4، T3 و TSH، ید ادرار، آنتی بادی های تیروئید اندازه گیری و ضریب هوشی با آزمونهای وکسلر و گودیناف سنجیده شد.

    یافته ها

    وزن، قد، غلظت سرمی T4، T3 و TSH و آنتی بادی های تیروئید تفاوتی در گروه متی مازول و شاهد نداشت. متوسط ضریب هوشی 107±17 در مقابل 106±16 (با آزمون گودیناف) و 103±10 در مقابل 103±16 (آزمون وکسلر) به ترتیب برای کودکان گروه متی مازول و شاهد بود و تفاوت معنی دار بین دو گروه موجود نبود. در زمینه های کلامی (Verbal) و عملی (Functional) ضریب هوشی و اجزای این زمینه ها نیز تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    رشد جسمی و ذهنی و فعالیت تیرویید در کودکانی که مادران آنها در زمان شیردهی آنها متی مازول مصرف می کرده اند در سنین پیش از دبستان و دبستان طبیعی است.

    کلیدواژگان: رشد ذهنی، فعالیت تیروئید، متی مازول
  • بررسی شیوع عفونت هپاتیت C و ارتباط آن با آنزیمهای کبدی در بیماران تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان کودکان مفید تهران، 1381
    ثمین علوی، محمدتقی ارزانیان، کیان حاتمی، افسانه شیرانی صفحه 213
    سابقه و هدف

    بیماران تالاسمی ماژور به دلیل نیاز به تزریق مکرر خون، جزو گروه های پر خطر از لحاظ ابتلا به بیماری های ویروسی منتقل شونده از راه خون از جمله عفونت ناشی از ویروس هپاتیت C (HCV) محسوب می شوند. در مطالعه حاضر به بررسی شیوع هپاتیت C در بیماران تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان مفید تهران پرداختیم و رابطه عفونت HCV با سطح آنزیمهای کبدی و فریتین سرم را مورد بررسی قرار داده ایم.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر، 110 بیمارمبتلا به تالاسمی ماژور که طی 1381 جهت تزریق خون به بیمارستان کودکان مفید تهران مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات مورد نیاز از جمله وضعیت anti-HCV و HCV-RNA (در مورد بیماران anti-HCV مثبت) و میزان آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و فریتین از پرونده های آنها استخراج شد.

    یافته ها

    anti-HCV در 13 نفر (8/11%) از بیماران مثبت بود که از این تعداد 11 مورد (6/84%) HCV-RNA مثبت داشتند. زمان شروع ترانسفیوژن در کلیه بیماران anti-HCV مثبت، قبل از شروع برنامه غربالگری خونهای اهدایی از لحاظ HCV در ایران (سال 1375) بود. شیوع ALT افزایش یافته در میان بیماران anti-HCV مثبت به طور معنی داری از بیماران anti-HCV منفی بیشتر بود (p=0.03). شیوع آنزیمهای کبدی افزایش یافته (بدون در نظر گرفتن وضعیت anti-HCV) به طور معنی داری (p<0.001) در بیماران با سطوح فریتین بالاتر، بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    شیوع عفونت HCV در بیماران تالاسمی ماژور در مرکز کودکان مفید با شروع برنامه غربالگری از سال 1375 کاهش یافته است، با این حال پایش این بیماران از لحاظ عفونت HCV همچنان ضروری به نظر می رسد. علاوه بر این مطالعه حاضر نشان می دهد که گرچه اضافه باز آهن ناشی از تزریق مکرر خون می تواند سبب اختلال آنزیمهای کبدی گردد، بررسی از لحاظ ابتلا به هپاتیت C در بیماران تالاسمی ماژوری که ALT افزایش یافته دارند، منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، هپاتیت C، تزریق خون
  • محمد مهدی فیض آبادی، سمانه دولت آبادی، سیاوش سلمانزاده، ساناز معز اردلان، علی جاراللهی، محمدرضا زالی صفحه 219
    سابقه و هدف

    در بین عوامل اسهال، کمپیلوباکترها از پاتوژنهای مهم در بروز گاستروآنتریت در بسیاری از کشورهای جهان می باشند.
    بررسی نقش احتمالی کمپیلوباکترها در اسهال کودکان بستری در بیمارستان مفید و مرکز طبی کودکان و سنجش مقاومت سویه های جدا شده از اهداف این مطالعه می باشد.

    روش بررسی

    در فاصله زمانی مهرماه 1382 تا مهرماه 1383، تعداد 500 نمونه مدفوع از دو بیمارستان مذکور در محیط کری بلر به آزمایشگاه مرکز تحقیقات بیماری های گوارش منتقل و در محیط بروسلا آگار حاوی مکملهای آنتی بیوتیکی کشت داده شد. شناسائی کلنی های مشکوک با استفاده از آزمایشات بیوشیمیائی و حساسیت داروئی آنها با استفاده از روش کربی بائر و دیسکهای حاوی آنتی بیوتیک انجام گردید.

    یافته ها

    تعداد 39 مورد کمپیلوباکتر از اطفال مبتلا به اسهال جدا گردید (8/7%) که 5 عدد از آنها در کشت مجدد رشد نکردند.کمپیلوباکتر ژژونی گونه غالب بود (7/66%). میزان حساسیت کمپیلوباکترها به آنتی بیوتیکهای مختلف نیز به ترتیب زیر بود: جنتامایسین، ایمی پنم و کلیسیتین (100%)، استرپتومایسین و کلرامفنیکل (97%) و نئومایسین (1/94%)، آمپی سیلین (2/88%)، اریترومایسین (2/85%)، تتراسیکلین (5/70%)، سفوتاکسیم (8/58%)، کربنی سیلین (50%)، سفتازیدیم (3/32%) و سیپروفلوکساسین (5/20%). تمامی سویه های جدا شده به سفالکسین مقاوم بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه اخیر نشان می دهد که کمپیلوباکترها بعنوان یکی از عوامل جدی اسهال در اطفال مطرح می باشند و با توجه به مشکلات مربوط به کشت و جداسازی، در نمونه های اسهال کودکان کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. مقاومت بسیار بالای سویه های کمپیلوباکتر ایران نسبت به کینولونها هشدار دهنده بوده و باید اقدام پیشگیرانه در این خصوص به عمل آید.

    کلیدواژگان: اسهال حاد کودکان، کمپیلوباکتر، مقاومت داروئی، کینولونها
  • سید عباس صفوی نایینی، محمدرضا فتح العلومی، علی فتاحی بافقی صفحه 225
    سابقه و هدف

    رینیت آلرژیک یکی از شایعترین دستگاه تنفسی است که شیوع آن با افزایش آلودگی های هوایی رو به افزایش است. تحقیقات زیادی بر روی کاهش شنوایی در بیماران با رینیت آلرژیک انجام شده اما این تحقیقات اکثرا در گروه سنی اطفال صورت گرفته است. از آنجا که تحقیق جداگانه ای در این زمینه در افراد بزرگسال نبوده و با توجه به میزان شیوع رینیت آلرژیک در کشور ما، تحقیق حاضر بر روی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان بوعلی و سه کلینیک خصوصی در سالهای 83-1379 انجام شد.

    روش بررسی

    تکنیک این مطالعه مقطعی بر اساس مصاحبه، مشاهده، انجام تستهای آزمایشگاهی و سنجش شنوایی بود. 800 نفر از 1000 بیمار مراجعه کننده با علائم رینیت آلرژیک که حداقل یک ماه علایم مربوطه را داشتند، پس از تایید آلرژی با تستهای آزمایشگاهی بعنوان "گروه مورد" انتخاب شدند. برای کلیه بیماران PTA، تمپانومتری و تست عملکرد شیپور استاش انجام شد. از طرف دیگر 840 بیمار که به درمانگاه جراحی مراجعه کرده و علائم رینیت آلرژیک نداشتند و از نظر سنی یا نزدیک به گروه مورد بودند، بعنوان "گروه شاهد" انتخاب و تحت آزمونهای شنوایی مشابه قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین (SD±) کاهش شنوایی گروه مورد در گوش راست و چپ 10±9.1 دسی بل و در گروه شاهد 2.5±2.2 دسی بل بود (p<0/005). هیچکدام از افراد گروه های شاهد و مورد اختلاف کامل عملکرد شیپور استاش را نشان نمی دادند و تنها 140 نفر از افراد گروه مورد و 120 نفر از افراد گروه شاهد اختلال نسبی داشتند.

    نتیجه گیری

    رینیت آلرژیک در بزرگسالان باعث کاهش شنوایی می شود. مکانیسم ایجاد کاهش شنوایی در بزرگسالان اختلال در عملکرد شیپور استاش و اوتیت سروز نبوده و مکانیسمهای دیگری در ایجاد آن دخیل می باشند که باید در مطالعات آتی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، کاهش شنوایی، بزرگسالان
  • پروین دیباج نیا صفحه 231
    سابقه و هدف

    ورود به دانشگاه مقطعی بسیار حساس در زندگی جوانان است که غالبا با تغییرات زیادی در روابط اجتماعی و بین فردی آنها همراه است. هدف این مطالعه، بررسی تغییر خود پنداره دانشجویان در جریان تحصیلات دانشگاهی و ارتباط آن با متغیرهای فردی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، جامعه آماری شامل 111 دانشجوی سال اول و 102 دانشجوی سال چهارم دوره کارشناسی دانشکده توانبخشی بود. جهت سنجش خود پنداره از آزمون کارل راجرز استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS و آزمون کای دو استفاده شد.

    یافته ها

    1/13 درصد دانشجویان دارای خود پنداره طبیعی و 9/86 درصد دارای خود پنداره ضعیف و منفی بوده و ارتباط معنی داری بین تاهل، سن و جنس با خود پنداره بدست نیامد. مقایسه 2 گروه دانشجویان سال اول و چهارم نشان داد که تحصیلات دانشگاهی نقشی در تغییر خود پنداره آنان ندارد.

    نتیجه گیری

    عدم ارتباط معنی دار خود پنداره با تحصیلات دانشگاهی و وجود خود پنداره ضعیف و منفی در اکثریت دانشجویان، ضرورت توجه و پرداختن بیشتر به مسایل روانی و عوامل تاثیر گذار را نشان داده و فعال کردن مراکز مشاوره ای را طلب می نماید.

    کلیدواژگان: خودپنداره، آزمون راجرز، دانشجویان
  • سید عبدالمجید بحرینیان، اردشیر کارآمد صفحه 235
    سابقه و هدف

    اضطراب از علایم شایع روانپزشکی در بیماران مبتلا به صرع می باشد که اغلب مورد توجه قرار نمی گیرد یا به طور ناقص درمان می شود. عدم دقت در تشخیص به موقع و درمان آن می تواند عواقب مهمی بدنبال داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان اضطراب در بیماران مبتلا به انواع صرع می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی، 138 بیمار مبتلا به صرع که به درمانگاه نورولوژی وابسته به بیمارستان امام حسین تهران و انجمن صرع ایران در سال 1383 مراجعه نموده بودند، وارد شدند. بیماران با کمک پرسشنامه (symptoms check list) SCL-90-R و پرسشنامه جمعیت شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    9/44 درصد از بیماران مبتلا به صرع دچار اضطراب بودند. بیشترین شیوع اضطراب در بیماران مبتلا به صرع ژنرالیزه، زنان مجرد و بیکار بود.

    نتیجه گیری

    اضطراب در بیماران مبتلا به صرع نسبت به جمعیت عمومی از شیوع بالایی برخوردار است که این مساله توجه پزشکان را به تشخیص و درمان به موقع و موثر این اختلال قابل علاج و بهبود کیفیت زندگی آنان جلب می کند.

    کلیدواژگان: صرع، اضطراب
  • سید عباس صفوی نایینی، محمدرضا فتح العلومی، علی فتاحی بافقی صفحه 239
    سابقه و هدف

    کاهش شنوایی ناشی از سروصدا شایعترین علت کری های شغلی می باشد که تنها در آمریکا حدود 10 میلیون نفر مبتلا به این بیماری می باشند. سرو صدا زیاد می تواند باعث آسیب ارگان شنوایی از یک تورم ساده تا تخریب کامل سلولهای مژکدار شود. کاهش شنوایی ناشی از سروصدا امروزه یکی از بلایای دنیای صنعت و پیشرفت می باشد که تمامی افراد را صرف نظر از نژاد، جنس و سن گرفتار می سازد.

    روش بررسی

    این تحقیق به روش مقطعی بر روی کارگران شاغل در کارخانه آزمایش تهران انجام شد. 100 کارگر این کارخانه در کارگاه های پر سروصدا (شدت صوت بالاتر از 85 دسی بل) مشغول بکار بودند. پس از شرح حال، معاینه فیزیکی و آزمایشات لازم و حذف کلیه عوامل مداخله گر در ایجاد کاهش شنوایی حسی – عصبی، 60 کارگر 64-25 سال انتخاب شدند. ادیومتری (PTA) 48 ساعت پس از استراحت شغلی از هر دو گوش انجام شد و نتایج بدست آمده مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    سروصدا بر روی گوش کارگران بخصوص در فرکانس 4000 هرتز سویی دارد بطوری که تنها 3/48 درصد از کارگران شنوایی نرمال داشتند. هر چه مدت زمان قرار گرفتن در محیط پر سروصدا بیشتر باشد، امکان آسیب شنوایی هم بیشتر می شود. 2/72 درصد از افرادی که کمتر از 10 سال در محیطهای پر سروصدا مشغول بکار بودند، شنوایی طبیعی داشتند ولی تنها 3/33 درصد کارگرانی که بیش از 20 سال در کارخانه کار می کردند دارای شنوایی طبیعی بودند. امکان آسیب شنوایی با افزایش سن بیشتر می شود بطوری که در کارگران 34-25 سال 60 درصد، 44-35 سال 5/76 درصد، 54-45 سال 5/37 درصد و در گروه سنی 64-55 سال 9/42 درصد دارای شنوایی طبیعی بودند.

    نتیجه گیری

    کاهش شنوایی حسی – عصبی در کارگرانی که در محیط های پر سروصدا کار می کنند، شایع است. توصیه می شود در تمام مراکز صنعتی شدت صوت اندازه گیری شده و چنانچه بالاتر از 85 دسی بل باشد از روش های پیشگیری مطمئن استفاده شود. معاینات دوره ای شنوایی هر 6 ماه یا یک سال و مقایسه آن با ادیومتری اولیه نیز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شنوائی کارگران، کارگاه های پر سر و صدا، آلودگی صوتی
  • سید عبدالمجید بحرینیان، الهه محمد حسینی صفحه 245
    سابقه و هدف

    سلامت روان از موضوعات بحث در روانپزشکی است. از جمله عوامل مرتبط با آن توانایی مدارای افراد با تغییرات و استرسها می باشد. این پژوهش با هدف بررسی سلامت روان و شیوه های مدارا در دانشجویان جدید الورود (مهرماه 83) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش بر روی 249 نفر از دانشجویان پنج دانشکده داندانپزشکی، پزشکی، پرستاری و مامایی، تغذیه و توانبخشی به شیوع مقطعی و با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی(GHQ-2-8، پرسشنامه مدارای بلینگز و موس و یک پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک انجام و با شیوه های آماری کای دو و Student t-test تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    در کل 1/36% از دانشجویان مورد مطالعه امتیاز بزرگتر یا مساوی نمره در GHQ (نمره 23) را بدست آوردند که بین دو جنس تفاوت معنی داری مشاهده نشد. افراد مشکوک به اختلالات روان پزشکی، بیش از بقیه از راهبرد مدارای جسمانی کردن و مهار جنس تفاوت معنی داری مشاهده نشد. افراد مشکوک به اختلالات روان پزشکی، بیش از بقیه از راهبرد مدارای جسمانی کردن و مهار هیجانی استفاده می نمودند (p<0/05) و افراد با سلامت روان بیشتر، از توانایی حل مساله و ارزیابی شناختی بیشتری برخوردار بودند (p<0.05). از نظر جلب حمایت اجتماعی بین دو گروه با امتیاز GHQ کمتر از نمره برش (نمره 23) و امتیاز بالاتر یا مساوی نمره برش تفاوت معنی داری بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    افراد با سلامت روانی بیشتر از شیوه های مدارای فعال و موثرتری استفاده کرده، بیشتر اقدام به ارزیابی شناختی مشکلات و یافتن راه حل می نمایند. با توجه به جدایی ناپذیری استرسها از روند زندگی و تحصیل، آموزش شیوه های موثر مدارا به دانشجویان خصوصا در ابتدای دوران تحصیل می تواند مصونیت آنها را در برابر پریشانی روانی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، مدارا، پرسشنامه سلامت عمومی
  • وحید رضا یاسایی، Ann Dalton صفحه 253
    سابقه و هدف

    بسیاری از ژنهای مستعدکننده بیماری های ژنتیکی، بزرگ، پیچیده و شامل قطعات متعدد کدکننده پروتئین (اگزون) می باشند. مونتاژ ژنها، روشی جدید برای تولید یک قطعه به هم پیوسته از مولکول بزرگ DNA است که این قطعه جدید می تواند توسط روش های بسیار حساس مورد بررسی نهایی قرار گیرد.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر، چهار قطعه کدکننده پروتئین به شماره های 24، 23، 20، 2 از ژن BRCAl (ژن مستعد کننده سرطان ارثی پستان) به هم متصل شد و سپس توسط روش توالی یابی DNA مورد آنالیز قرار گرفت. دو قطعه 2 و 20 از اهمیت بسیار زیادی در عملکرد ژن BRCAl برخوردار بوده و شامل نقاط شایعی برای داشتن جهشهای ژنتیکی بیماریزا می باشند، لذا به منظور جلوگیری از عدم شناسایی جهشهای ژنتیکی مربوطه، چهار قطعه فوق الذکر به ترتیب 24-2-20-23 به هم چسبانده شد.

    یافته ها

    برای تایید صحت نحوه چسبیدن قطعات مذکور، ابتدا مولکول نرمال (Wild type) به هم پیوسته DNA با روش توالی یابی مورد آنالیز قرار گرفته و صحت آن تایید شد. سپس به منظور نشان دادن کاربردی بودن این روش در شناسایی جهش ژنتیکی، سه نمونه DNA جهش یافته از قبل تشخیص داده شده، با استفاده از این چسب مورد آنالیز توالی یابی DNA قرار گرفت. در هر 3 مورد (100%) جهش ژنتیکی مربوطه در مولکول جدید DNA شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد استفاده از روش مونتاژ ژنها می تواند در شناسایی جهشهای ژنتیکی در ژنهای پیچیده نظیر BRCAl/2 مفید بوده و با هزینه ای کمتر و نیز سریعتر در آزمایشگاه های تشخیص ژنتیکی و یا غربالگری در سطوح ملی مورد استفاده قرار گیرد. شناسایی جهشهای ژنتیکی یکی از کاربردهای این روش می باشد لکن این تکنیک، یک ایده جدید است که می تواند کاربردهای بالقوه دیگری نیز داشته باشد.

    کلیدواژگان: مونتاژ ژنها، سرطان پستان ارثی، ژن BRCAL
  • زهرا امینی، الهام گل شکن، آزرم نامی، سیمین سحابی، فریده رضی، منیژه وظیفه دوست، قاسم خسروانی، فرحناز مهرابی صفحه 263
    سابقه و هدف

    ارزیابی کیفی خارجی به بررسی نتایج آزمایشهای انجام شده در آزمایشگاه های مختلف بر روی نمونه ای مشترک توسط "مرکزی معتبر" اطلاق می گردد. انجام این گونه ارزیابی ها در مورد آزمایشگاه های تشخیص طبی از سال 1376 در ایران آغاز شده است. نتایج جمع آوری شده با توجه به روش اندازه گیری آزمایشگاه ها در گروه های غلظتی مختلف پردازش شده و صحت پاسخ ها در مقابل مقدار هدف سنجیده می شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نتایج حاصل از اندازه گیری 14 پارامتر در 9 دوره ارزیابی خارجی گردآوری شده و پس از محاسبات آماری میانگین هر گروه در هر دوره با نتیجه مورد انتظار مقایسه گردیده است. مبنای این مقایسه آزمون Paired t test می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از انطباق مقدار بدست آمده از میانگین عموم با ارزش مورد انتظار در اکثر پارامترها می باشد.

    نتیجه گیری

    علیرغم تجربی بودن فرضیه میانگین عموم، درستی استفاده از آن در ارزیابی های کیفی خارجی، در این تحقیق به اثبات رسیده است. با توجه به مشکلات علمی و اجرایی متعدد در تعیین مقدار با استفاده روش های قطعی و نیز شرایط انتخاب آزمایشگاه های مرجع به نظر می رسد محاسبه میانگین عموم همچنان بهترین روش برای تعیین ارزش هدف باشد.

    کلیدواژگان: میانگین عموم، ارزیابی کیفی خارجی، مقدار هدف
  • اسماعیل حاجی نصرالله، نورالله صالحی، علی خوشکار، ملک پور، علی قاسمی نژاد، ناصر ولایی، محسن حجتی صفحه 267
    سابقه و هدف

    متعاقب گسترش جهانی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک از سال 1990، در مورد عوارض و مرگ و میر این عمل بحثهای طولانی صورت گرفته است. افزایش ضایعات مجاری صفراوی و تنگی های مجاری صفراوی در مقایسه با کله سیستکتومی باز از عوارض انجام این عمل از طریق لاپاراسکوپیک می باشد.

    روش بررسی

    در یک بررسی توصیفی با استفاده از مطالعه پرونده بیماران و معاینه بالینی آنها پس از عمل و مصاحبه تلفنی تا یک سال بعد از عمل، عوارض این روش جراحی بررسی شد.

    یافته ها

    در 155 نفر از بیماران که با روش کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک تحت عمل قرار گرفته بودند، 4 نفر (8/3%) دچار صدمه مجاری صفراوی شده که نیاز به لاپاراتومی و اعمال ترمیمی پیدا کردند.

    نتیجه گیری

    کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک یک روش جراحی با مرگ و میر پایین است ولی ضایعات مجاری صفراوی هنوز یک مشکل عمده به حساب می آید. برای جلوگیری از این گونه ضایعات، شناخت آناتویمک حین عمل جراحی یکی از نکات مهم است.

    کلیدواژگان: کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، عوارض، ضایعات مجاری صفراوی
  • لیلی صفدریان، ریحانه پیرجانی صفحه 271

    با توجه به اهمیت نازایی در طب زنان و شیوع فیبروم های رحمی در سنین تولید مثل برخورد صحیح با فیبروم در بیماران نازا اهمیت خاصی برخوردار است.
    در مطالعات مختلف اتفاق نظری راجع به اثر فیبروم بر روی نتایج ART وجود ندارد. در مطالعه ای گذشته نگر در سال 2001 که تحت عنوان "لیومیوم های رحمی و اثرات آنها روی IVF" انجام شد نتیجه گرفته شد که لیومیوم روی IVF اثر منفی ندارد و اندازه و محل فیروم هیچ تاثیری روی نتیجه IVF نخواهد گذاشت. حال آنکه در برخی مطالعات فیبروم های بالای 5 سانتی متر را عامل خطر دانسته اند. در مطالعه ای دیگر عنوان شده است که میوم های تنه رحم که در داخل حفره قرار نگرفته و آویزان نشده باشند و زیر 7 سانتی متر باشند میزان لانه گزینی و سقط را در IVF و ICSI افزایش نمی دهند.

  • نرگس بیرقی، یاسمن متقی پور صفحه 273

    دیس پپسی مجموعه ای از علائم گوارشی است که به شکل درد اپیگاستر، سیری زودرس، تهوع و ترش کردن می باشد. حدود 4% مراجعه کنندگان به پزشکان عمومی، بیماران با شکایتهای دستگاه گوارش فوقانی هستند. دیس پپسی یکی از شایعترین علل مراجعات سرپائی بوده و بار سنگینی از نظر سلامتی و هزینه های درمانی ایجاد می کند. همراهی افسردگی و اضطراب در این بیماران با شدت علایم و عدم پاسخ به درمان مرتبط است. پژوهشها رابطه دیس پپسی بدون زخم را با افسردگی و اضطراب ثابت کرده است و چنین بنظر می رسد که درمانهای روانشناختی و داروهای ضد افسردگی در درمان بیماران دیس پپتیک بدون زخم موثر است و سایر درمانهای رایج فعلی در این گروه از بیماران اثر محدودی دارند. از آنجائی که در بیماران مبتلا به زخم معده نیز اختلالات روانی متعددی نشان داده شده است، اهمیت یافته های روانشناختی در بیماران با علائم دیس پپسی، نامشخص باقی مانده است. همچنین مطالعاتی در رد ارتباط افسردگی و دیس پپسی بدون زخم وجود دارد.این مطالعه با هدف بررسی شیوع اضطراب و افسردگی در بیماران مراجعه کننده با شکایت دیس پپسی و نیز پیگیری و مقایسه با یافته های نهایی آندوسکوپیک در این بیماران انجام شده است.

  • محمد تقی صالحیان، مجتبی ملک، فریدون عزیزی صفحه 275

    همی آژنزی تیرویید یا عدم تشکیل یک لوب تیرویید با یا بدون وجود ایسموس یک اختلال مادرزادی نادر است. وجود کارسینوم پاپیلری تیرویید در بیمار با همی آژنزی تیرویید بسیار نادر است. در این مطالعه خانم 42 ساله معرفی می شود که با شکایت توده در گردن از 5/1 ماه پیش، مراجعه کرده است. در معاینه یک ندول 5/1×5/1 سانتیمتر در لوب راست تیرویید داشت. در آسپیراسیون ندول تیرویید (FNA) کارسینوم پاپیلری تیرویید گزارش گردید. بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفت. در حین عمل لوب راست تیرویید بیمار خارج، آنگاه طرف چپ گردن در محل طبیعی تیرویید باز شد که اثری از لوب چپ تیرویید وجود نداشت و ایسموس نیز روی تراشه یافت نشد. در اسکن با ید رادیواکتیو یک ماه بعد از عمل جراحی جذب ید تنها در بستر لوب راست تیرویید مشاهده گردید و در سایر نواحی هیچ اثری از وجود بافت تیرویید یافت نشد. لذا تشخیص همی آژنزی لوب چپ تیرویید و ایسموس ثابت گردید. گزارش نهایی پاتولوژی نیز پاپیلری کارسینوما بود. گزارش فوق یک مورد نادر کارسینوم پاپیلری تیرویید در زمینه همی آژنزی تیروئید بود که معمولا به طور اتفاقی کشف می شود.

    کلیدواژگان: کارسینوم پاپیلری تیروئید، همی آژنزی تیروئید، ندول تیروئید
  • یوسف سمنانی، فرود حمیدیان صفحه 279

    اختلال تبدیلی (Conversion disorder) نوعی اختلال در عملکرد جسمی است که با مفاهیم آناتومیکی و فیزیولوژیکی دستگاه های عصبی مرکزی یا محیطی انطباق ندارد. این اختلال متعاقب استرس بروز می کند و موجب اختلال عملکرد عضوی در بدن می شود. علیرغم شیوع بالای تابلوی کلاسیک، این اختلال تابلوهای بالینی بسیار ناشایعی را نیز ایجاد می کند.مورد گزارش شده نمونه ای از تابلوی اختلال تبدیلی است که بعد از تلقیح واکسن سرخک و سرخجه (MR) در قالب طرح سراسری واکسیناسیون سال 1382 دچار علایم شده است.

    کلیدواژگان: اختلال تبدیلی، هیستری ناشی از واکسیناسیون، اختلال روانی
|
  • Page 195

    An intellectual critique of researches is a fundamental procedure through which knowledge promotion may be achieved. Different aspects of the subject should be sought. There are several points that made the critique of studies an important activity. These include: student critique, critique in order to process findings, verbal critique following the verbal research presentation, written critique following written research report, critique for the purpose of selecting abstracts, editorial critiques and critique for evaluating research proposals. There are five steps in critique process: comprehension, comparison, analysis, evaluation and conceptual clustering. Qualitative and quantitative critique of researches has different aspects in common. We have explained intellectual critique and its components here. Finally, we have concluded that intellectual critique should be observed in academic education and editorial office of medical journals should devote pages to this issue in their journals.

    Keywords: Critique, Critical analysis, Evaluation
  • Page 207

    Background :

     Recent studies have shown normal thyroid function in infants whose mothers receive methimazole (MMI) during breast-feeding. This study evaluates the long-term effect of MMI on thyroid function and intellectual development of such children.

    Methods : 

    82 children aged 48-86 months were studied. 42 children had been breast-fed while their thyrotoxic lactating mothers received daily doses of MMI 20-30 mg in the first, 10 mg in the second and 5-10 mg for additional 10 months of therapy. Thyroid function of infants remained normal during the one year of MMI therapy of their mothers. 40 other infants served as controls. Serum T4, T3, and TSH concentrations, urinary iodine, thyroid antibodies, intelligent quotient (IQ), verbal and functional (performance) components (Wechsler and Goodenough tests) were measured in all children of case and control groups.

    Results :

     Height, weight, serum T4, T3, TSH and antithyroid antibody titers were not differed between children of case and control groups. The mean IQ was 107±17 vs 106±16 (Goodenough test) and 103±10 vs 103±16 (Wechsler test) for children of thyrotoxic mothers and control children, respectively. There was no difference in verbal and functional IQ and their components between children of thyrotoxic MMI treated mothers and control children.

    Conclusion : 

    Thyroid function and physical and intellectual development of breast–fed infants whose thyrotoxic lactating mothers were treated with MMI are normal at age 48 to 86 months.

    Keywords: Thyroid function, Intellectual development, Methimazole
  • Frequency of hepatitis C in thalassemic patients and its association with liver enzyme, MOfid Hospital, Iran, 2002
    Page 213
    Background

     Patients with thalassemia major are classified as high risk group for blood-born viral infection due to multiple transfusions. We investigated the frequency of hepatitis C virus among thalassemic patients referring to Mofid Hospital in 2002. Meanwhile, the association between HCV infection and liver enzyme level was determined.

    Methods : 

    During this retrospective study, 110 patients who had referred for transfusion to our department were included. Initial data including anti-HCV, HCV-RNA (if anti-HCV was positive), alanine transferase, aspartate transferase, and ferritin were gathered.

    Results : 

    Anti-HCV was positive in 13 (11.8%) subjects among whom 11 (84.6%) were positive for HCV-RNA. All transfusions had been achieved prior to the National Program of Blood Product Screening for HCV (in Iran ) that was commenced in 1996. Anti-HCV positive subjects revealed to have significantly higher ALT level (p=0.03), meanwhile, elevated liver enzyme (regardless of anti-HCV status) was more frequently found among patients with increased level of ferritin (p<0.001).

    Conclusion :

     Frequency of HCV was dramatically decreased among thalassemic patients following the screening program in 1996. However, routine investigations are still advisable. Iron overload due to multiple transfusions may contribute to impaired liver enzymes.

    Keywords: Thalassemia major, Hepatitis C, Transfusion
  • Page 219

    Background : 

    Campylobacter spp. that have been frequently isolated from livestocks, meat and chicken cause acute diarrhea in developed countries. This study was conducted to screen the cases of diarrhea at two children hospitals in Tehran to detect the bactriologically confirmed cases of campylobacteriosis and to determine the rate of causative agents to different antimicrobial drugs.

    Methods : 

    Five-hundred fecal samples of patients with acute diarrhea were received from two children hospitals, Children Medical Center and Mofid Hospitals during October 2003 and October 2004. Samples were received in Cary Blair transport medium to the Food Borne Disease Laboratory. They were then plated either directly on Brucella agar containing supplement or enriched in Preston broth for subsequent plating. The inoculated plates were incubated in microaerophilic condition for 48 hours. Drug susceptibility testing was performed using disk diffusion agar.

    Results :

     During the study period, 39 campylobacter strains were isolated (7.8%). Campylobacter jejuni was the dominant species isolated from the clinical specimen (75.7%). The rates of susceptibilities to different antibiotics were as follows: gentamicin, imipenem and colistin (100%), streptomycin and chloramphenicol (97%), neomycin (94.1%), ampicillin (88.2%), erythromycin (85.2%), tetracycline (70.5%), cefotaxime (58.8%), ciprofloxacin (20.5), carbenicillin (50%) ceftazidime (32.2%). All isolates were resistant to cephalexin.

    Conclusion : 

    The frequency of recovery (7.8%) from children with diarrhea shows that the organism could be one of the major etiologic factors of diarrhea among children in Tehran . The high rate of resistance to quinolone warrants further for the possible reasons.

    Keywords: Acute diarrhea, Campylobacter spp., Drug resistant, quinolone
  • Page 225

    Background :

     Allergic rhinitis is among the most common respiratory disorders that has been increased during the recent decades due to air pollution. Most of prior studies have investigated the association between allergic rhinitis and hearing loss among children, however, scanty reports address the issue among adults, thus the present study was conducted among patients referring to a university hospital and 3 private ENT clinics in Tehran during 2000-2004.

    Methods :

     For this cross-sectional study, 800 allergic rhinitis patients (their allergy was established via laboratory tests) comprised our case group while 840 non-allergic rhinitis patients who had referred to a surgery clinic served as controls. All subjects were scheduled for PTA, tympanometry and Eustachian tube function test (ETFT).

    Results : 

    The mean hearing loss was reported 10±9.1 db in case and 2.5±2.2 db in control group (p<0.0005). None of the subjects had a completely nonfunctioning Eustachian tube, however, 140 cases and 120 controls had partial impairment.

    Conclusion : 

    Allergic rhinitis may cause conductive hearing loss in adults, however, nonfunctioning Eustachian tube and otitis serosa are not seemed to be the etiologic factors.

  • Page 231
    Background

     Entering university is a unique period in the youngs' life that may encompass great changes in their individual and social relations. The purpose of this study was to investigate the self-concept variations of students and its relationship with personal variants.

    Methods : 

    In this descriptive study, 111 freshman and 102 senior students were randomly selected from Faculty of Rehabilitation in Shaheed Beheshti University to answer the Roger's self-concept test. Data was analyzed by SPSS software and chi square test.

    Results : 

    Of 213 students, 13.1% had positive and 86.9% had negative self-concept. Results revealed that there was no significant association between marital status, age and gender with self-concept. Meanwhile, level of education did not influence self-concept.

    Conclusions : 

    The above-mentioned findings suggest further psychological evaluation and adequate counseling services to promote students mental health.

  • Page 235

    Background : 

    Anxiety is a frequent complication among epileptic patients which is usually disregarded or treated incompletely. The negligence in timely diagnosis and treatment may cause major subsequences. This study was achieved to determine the prevalence of anxiety among epileptic patients.

    Methods :

     During this descriptive study, 138 patients referred to the Neurology Clinic in Imam Hossein Hospital and Iranian Epilepsy Society were enrolled. Patients were assessed by SCL-90-R (symptoms check list- 90- revised) and demographic questionnaires.

    Results : 

    It was revealed that 44.9% of the epileptic patients suffered from anxiety. Anxiety was more prevalent among unmarried jobless women as well as those with generalized epilepsy.

    Conclusion : 

    Anxiety is more frequent among epileptic patients than general population. This attracts the attention of physicians for timely diagnosis and effective treatment of this curable disorder.

    Keywords: Epilepsy, Anxiety, SCL-90-R
  • Page 239

    Background :

     Noise-induced hearing loss is among the most common cause of occupational-related hearing loss. Nowadays, noise-induced hearing loss is a disastrous event of industrial world that may influence all races, ethnics and age groups.

     Methods : 

    This cross sectional study was performed on 100 workers exposed to noisy environment (greater 85db) in Azmayesh factory. Having excluded all confounding variables, sixty 25-64 year-old workers were included and a thorough physical examination and desired laboratory tests were instituted. PTA was achieved 48 hours after occupational resting for both ears.

     Results : 

    Noise with the frequency of 4000Hz could impair hearing function since only 48.3% of workers had normal hearing parameters. This impairment may be more significant as the duration of exposure increased. Meanwhile, 72.2% of workers who have been exposed less than 10 years to noisy environment had normal hearing function, while after 20 years of exposure this figure was as low as 33.3%. Age was inversely correlated with hearing function. As 60% of 25-34, 76.5% of 35-44, 37.5% of 45-54, and 42.9% of 55-64 year-old workers had normal hearing function.

    Conclusion :

     Hearing loss is a frequent complication of noisy environment. All industrial factories are strongly recommended to observe protective facilities if their workers are exposed to noisy environment of greater than 85db. Periodic hearing assessment is also suggested for susceptible workers.

    Keywords: Mental health, Coping, General Health Questionnaire
  • Page 253
    Background

    Most of the offending genes of diseases are quite big and complex with varieties of exons. Gene montage is a new technique for formation of a big linked DNA segment that could be easily detected by DNA sequencing or Denaturing High Performance Liquid Chromatography (DHPLC).

    Methods

    Exons 2,20,23 and 24 of BRCA1 gene were linked and analyzed by DNA sequencing. Exons 2 and 20 are important exons that have recognized genetic mutations. Thus, the aforementioned exons were linked as follow: 23-20-2-24.

    Results

    First, the wild type linked-DNA was analyzed by DNA sequencing in order to control the linkage protocol. Then, three previously recognized mutant DNA were analyzed by this technique in order to verify its clinical application in detecting gene mutation. All 3 mutations were detected by this technique.

    Conclusion

    Gene montage technique can be easily employed in order to detect complex gene mutations such as those in BRCA1/2. Gene mutation detection is the true clinical application of this technique that can be used in genetic and screening laboratories.

    Keywords: Gene montage, Breast cancer, BRCA1
  • Page 263

    Background : 

    External quality assessment referred to the survey of different laboratories' results of a unique specimen as compared with a reliable reference. These assessments have been introduced since 1988 in Iran . Results were processed according to techniques of measurement and their accuracy was checked against the reference value.

    Methods : 

    We have gathered results of 14 parameters in 9 courses of external quality assessment, then compare the mean of each course with the expected value using paired t-test.

    Results :

     Results have revealed the coincidence of measured parameters with expected results.

    Conclusion : 

    Despite the empirical nature of consensus hypothesis, it is revealed to be true in external quality assessment, thus it can be used to calculate the target value.

    Keywords: Consensus value, External quality assessment, Target value
  • Page 267
    Background

    The incidence of complications of laparoscopic cholecystectomy has increased dramatically since the introduction and widespread use of laparoscopic cholecystectomy in 1990. Bile duct injuries are among the most important complications of this approach.

    Methods

    From January 1998 to January 2002, a total of 155 laparoscopic cholecystectomy were performed at the Loghman Medical Center . A retrospective analysis of bile duct-related complications was carried out.

    Results

    There were 6(4.4%) major complications including major bile duct injury, cystic duct leak, bile duct strictures, and hemorrhage that required laparotomy at later stage.

    Conclusion

    Results revealed that laparoscopic cholecystectomy is an operation associated with low morbidity and mortality rate, but bile duct injury is still a major concern. We believe that clear demonstration of anatomy is the cornerstone of safe, successful laparoscopic cholecystectomy.

    Keywords: Complications, Laparoscopic cholecystectomy, Bile duct inury
  • Page 275

    Thyroid hemiagenesis with or without isthmus is a rare congenital disorder. Papillary thyroid carcinoma associate with hemiagenesis is very rare. A 42 years old female with chief complain of cervical mass was referred to our center. In physical examination, she had a 1.5 × 1.5 nodule in right lobe of thyroid. The result of thyroid nodule fine needle aspiration was reported papillary thyroid carcinoma. The right thyroid lobe was resected but there was not any trace of thyroid in left side and isthmus on trachea. In thyroid scan that was achieved one month later, iodine absorption was observed only in right thyroid bed. As a result the left lobe thyroid hemiagenesis and isthmus were approved. The final pathology report was thyroid papillary carcinoma. It was a rare case of thyroid hemiagenesis associate with thyroid papillary carcinoma that usually diagnosed accidentally.

    Keywords: Thyroid papillary carcinoma, Thyroid hemiagenesis, Thyroid nodule
  • Page 279

    Conversion disorder is a disturbance of bodily functioning that does no conform to current concept of anatomy and physiology of central or peripheral nervous system. It typically occurs in a setting of stress and produces considerable dysfunction. It is a common disorder, however in this report we have introduced a rare case who presented after the measles and rubella (MR) vaccination.

    Keywords: Conversion disorder, Vaccination-induced Hysteria, Psychogenic illness