فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 116، زمستان 1384)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 116، زمستان 1384)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سرور اسدی صفحه 285

    گاستروآنتریت حاد با 1.5 بیلیون حمله بیماری یک علت مهم مرگ و میر در جهان بوده و تخمین زده می شود سالانه باعث 2.5-1.5 میلیون مرگ در بچه های زیر 5 سال شود. گرچه میزان کلی مرگ و میر اسهال هنوز خیلی زیاد است ولی از سال های 1980و 1990 کمتر شده است بعنوان مثال تخمین مرگ و میر سالانه در سال 1982، 5 میلیون و در سال 1992، 3 میلیون نفر بوده است. مهمترین علت این کاهش مرگ و میر مصرف (oral rehydration solution) ORS می باشد.

  • فریده شیوا، محمد حیدری، عبداللطیف عیدی خانی، مژگان پادیاب صفحه 289
    سابقه و هدف

    سالانه 1.5 میلیون کودک بر اثر گاستروآنتریت حاد و کم آبی ناشی از آن جان خود را از دست می دهند. طبق توصیه های سازمان بهداشت جهانی، درمان منطقی آن جبران کم آبی می باشد که ساده و کم خرج است و باعث کاهش چشمگیر در مرگ و میر می شود. هدف این تحقیق شناسایی وضعیت کنونی درمان سرپایی اسهال حاد کودکان و مقایسه آن با پروتکل سازمان بهداشت جهانی می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق از نوع مقطعی بود. در سالهای 83-1382 کودکانی که به 2 بیمارستان دانشگاهی در شمال تهران مراجعه کرده بودند و در طی 2 هفته قبل از مراجعه برای درمان اسهال حاد بطور سرپایی نسخه دریافت کرده بودند، بصورت تصادفی انتخاب شده و از همراه آنها شرح حال گرفته شد. نسخه های تجویزی از لحاظ تعداد و نوع دارو، پزشک تجویز کننده و مکان مراجعه بیمار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    273 نمونه بررسی شد. متوسط داروی تجویز شده در هر نسخه ± 2.3 4.1 قلم بود. در بیش از 76% موارد حداقل یک آنتی بیوتیک و در 61% موارد آنتی امیتیک تجویز شده بود. 51% نسخه ها دارای داروی تزریقی و 60% نمونه ها فاقد پودر ORS بودند. از نظر تعداد دارو، متخصصین اطفال و پزشکان عمومی اختلاف معنی دار نداشتند. 75.7% نسخه های متخصصین و 78.5% نسخه های پزشکان عمومی دارای حداقل یک نوع آنتی بیوتیک بود (P=0.58) در مطبهای خصوصی تعداد متوسط داروی تجویز شده در هر نسخه 3.6 قلم، در درمانگاه عمومی 3.2 و در بیمارستانها 3.1 بود (P=0.03).

    نتیجه گیری

    در بیش از 70% نسخ، نحوه درمان گاستروآنتریت حاد کودکان اصولی نبوده و برخلاف توصیه های سازمان بهداشت جهانی می باشد. تحقیقات بیشتر و برنامه های آموزشی کارآمد در این راستا مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: اسهال حاد، کم آبی، پودر ORS
  • فریدون عزیزی، ربابه شیخ الاسلام، احمد علی صادقیان، فرزین پرکار رضایی، محسن نقوی صفحه 295
    سابقه و هدف

    کمبود ید و اختلالات ناشی از آن به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی - تغذیه ای در ایران از سالها قبل شناخته شده است. استان مازندران یکی از مناطقی است که در مطالعات قبل از یدرسانی، دارای شیوع بالای گواتر آندمیک بوده است. در ایران برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلالات از جمله تولید و توزیع نمک ید دار از سال 1368به مرحله اجرا در آمده است. به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال 1380 این بررسی در دانش اموزان 7 تا 10 ساله استان مازندران انجام شد.

    روش بررسی

    طی یک بررسی توصیفی - مقطعی از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 1200 دانش آموز (به تعداد مساوی دختر و پسر) انتخاب شدند. شیوع گواتر ازطریق معاینه بالینی انجام و طبق تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت درجه بندی شد. نمونه ادرار از یک دهم نمونه ها اخذ گردید و اندازه گیری ید ادرار به روش هضم انجام شد.

    یافته ها

    در صد کلی گواتر در دانش اموزان استان 4% بود. میانه ید ادرار در جمعیت مورد مطالعه 16.5μmg.dl بود. در 82.4% مواردید ادرار بیشتر از 10μmg.dl بود و سطح ید ادرار کمتر از 5μmg.dl در 3.3% موارد وجود داشت. هیچ یک از دانش آموزان ید ادرار کمتر از 2μmg.dl نداشتند. تفاوتی در شیوع گواتر و میزان ید ادرار بین دو جنس و نیز بین دانش آموزان شهر و روستا مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این بررسی نشان می دهد که در مقایسه با بررسی کشوری سال 1375 درصد گواتر در دانش آموزان کاهش معنی داری داشته و ید ادرار دانش آموزان استان مازنداران همچنان در حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت می باشد. لذا استان مازندران در زمره مناطق "عاری از کمبود ید" محسوب می شود.

    کلیدواژگان: گواتر، اختلالات ناشی از کمبود ید، غلظت ید ادراری
  • مصطفی شریفیان، مریم رجب نژاد صفحه 301
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع بالای عفونت ادراری در کودکان و خطر ایجاد آسیب های جبران ناپذیر کلیوی در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع مطالعه ای با هدف بررسی رابطه میان مدت تاخیر شروع درمان عفونت ادراری در کودکان با میزان آسیب های کلیوی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی که برروی 100 کودک بستری به دلیل عفونت ادراری در بیمارستان کودکان مفید طی سالهای 1379 تا 1383 انجام گرفت مدت تاخیر در شروع درمان، نتایج اسکن DMSA در ابتدای بستری و 6 ماه بعد از درمان، تغییرات آزمایش آنالیز ادرار و علایم بالینی بیمار هنگام مراجعه مورد بررسی قرار گرفت. تشخیص عفونت ادراری بر اساس علایم بالینی و کشت مثبت ادرار یا وجود آثار پیلونفریت در اسکن DMSA بود.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد 77% بیماران دختر و 23% پسر بودند. محدوده سنی بیماران از 1 ماه تا 14 سال و میانگین سنی آنان 3 سال و 3 ماه بود. میانگین مدت شروع علایم بالینی تا آغاز درمان 4.6 روز بود. کودکانی که با میانگین تاخیر 2.6 روز مراجعه کرده بودند، کمترین آسیب و کودکانی که با میانگین تاخیر 6.6 روز مراعه کرده بودند، بیشترین آسیب را در اسکن DMSA نشان دادند. در میان 27 کودکی که اسکن 6DMSA ماه بعد را انجام داده بودند، 51.9% دارای اسکن نرمال با میانگین تاخیر شروع درمان 2.8 روز و 33.3% دارای اسکار کلیوی با میانگین تاخیر شروع درمان 6 روز بودند.

    نتیجه گیری

    ضایعات برگشت ناپذیر کلیوی در یک سوم بیماران که بطور متوسط 6 روز تاخیر در شروع درمان داشتند، مشاهده شد. با توجه به اهمیت تشخیص به موقع و شروع هرچه سریعتر درمان عفونت ادراری در جلوگیری از آسیبهای کلیوی، استفاده به موقع از روش های مناسب تشخیصی و درمانی عفونت ادراری کودکان، نقش بسزایی در کاهش آسیب عملکرد کلیوی کودکان دارد.

    کلیدواژگان: ضایعات برگشت ناپذیر کلیوی، کودکان عفونت ادراری
  • مرضیه معطری، کوروش رضایی، حبیب الله مصطفوی، نجف زارع صفحه 307
    سابقه و هدف

    استفاده مجدد از سرنگ های یک بار مصرف انسولین در میان بیماران مبتلا به دیابت علیرغم وجود خطر عفونت هنوز ادامه داشته و بطور فزاینده ای رو به افزایش می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی نتایج استفاده مجدد از سرنگ های یک بار مصرف انسولین در بیماران وابسته به انسولین مراجعه کننده به درمانگاه شهید مطهری شیراز انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی از میان بیماران وابسته به انسولین مراجعه کننده به درمانگاه شهید مطهری شیراز و از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف 117 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. برای هر یک از افراد فرم اطلاعاتی از طریق مصاحبه تکمیل گردید و از هر بیمار خواسته شد که پس از انجام آخرین تزریق سرنگ خود راتحویل دهد تا در کمتر از 6 ساعت مورد آزمایش میکروب شناسی قرار گیرد. محل تزریق نیز 24 ساعت بعد از نظر عفونت مورد بررسی قرار گرفت در مرحله بعد، از بین بیمارانی که از هر سرنگ چند بار استفاده می کردند 30 بیمار به طور تصادفی انتخاب شدند و یک هفته بعد سرنگ دیگری نیز از ایشان جهت کشت دریافت گردید با این تفاوت که سرنگ دوم 24 ساعت بعد از اخرین تزریق مواد آزمایش میکروب شناسی قرار می گرفت.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که 82.1% از افراد مجددا از سرنگ خود استفاده می کردند. میزان آلودگی میکروبی در سرنگ 4 مورد و در سوزن 11 مورد بود که البته 2 مورد آن مربوط به سرنگ هایی می شد که تنها یک بار مورد استفاده قرار گرفته بودند. آلودگی سرنگ و سوزن در کسانی که از الکل (جهت ضد عفونی محل تزریق) استفاده نمی کردند، بیشتر بود (p<0.02) آلودگی سرنگ و سوزن با جنس، دفعات استفاده از هر سرنگ، نوع انسولین، وضعیت بهداشتی، محل و روش نگهداری سرنگ در بین دو تزریق رابطه معنی داری نداشت. فراوانی و نوع میکروب های آلوده کننده عبارت بودند از: 6 مورد استافیلوکوک اورئوس،2 مورد استافیلوکوک اپیدرمیس، 3 مورد انتروکوک، و هر کدام از میکروارگانیسم های دیفتروئید، باسیلوس ساب تیلیس، انتروکوک و باسیل گرم مثبت غیر هوازی یک مورد.

    نتیجه گیری

    اگرچه احتمال آلودگی سرنگ و سوزن با عدم رعایت صحیح روش ضد عفونی محل تزریق و همچنین عدم استفاده از ماده ضد عفونی کننده افزایش می یابد اما در این پژوهش استفاده مجدد از سرنگ های تاثیری در افزایش بروز عفونت های موضعی در محل تزریق نداشت. می توان گفت مواد نگهدارنده موجود در انسولین اثر محافظتی خوبی برای پیشگیری از عفونت دارند.

    کلیدواژگان: سرنگ یک بار مصرف، استفاده مجدد، عفونت
  • فاطمه قطبی، مهران رغیب مطلق، ناصر ولایی صفحه 313
    سابقه و هدف

    عفونت بیمارستانی مسول مرگ و میر نوزادان در بخشهای NICU می باشد. برای کاهش میزان بروز عفونت، محققین استراتژی هایی را پیشنهاد کرده اند که با موفقیت همراه بوده است. هدف مطالعه حاضر بررسی عفونت بیمارستانی در NICU و تعیین تاثیر استراتژی هایی مانند افزایش فضای NICU و اتخاذ روش های استاندارد پیشگیری، بر میزان بروز عفونت در فضای جدید می باشد.

    روش بررسی

    این بررسی در 1380 به طور گذشته نگر و در سال 1381 (مکان جدید) به روش آینده نگر برروی نوزادانی که به دلایل مختلف در NICU بستری شده بودند، انجام شد. تغییرات اساسی در مکان جدید عبارت بودند از: افزایش فضا، نصب شیر های دستشویی بازویی، به کار بردن لوله تراشه های یکبار مصرف و تاکید جدی روی شستشوی دستها به روش استاندارد. در این مطالعه نوزادانی انتخاب شدند که در بدو بستری کشت خون منفی داشته و پس از 72 ساعت کشت خون آنها مثبت شده و علاوه بر آن علایم کلینیکی و یا آزمایشگاهی به نفع عونت سیستمیک داشتند. بیماران از نظر میزان بروز عفونت در سالهای مطالعه مقایسه شدند. بدین ترتیب تاثیر عوامل فوق بر میزان بروز عفونت مشخص شد.

    یافته ها

    از 285 نوازد بستری در سال 1380، 41 مورد (14.3%) و در سال 1381، از 298 مورد 24 نوزاد (8%) دچار عفونت بیمارستانی شدند. آمار نشان داد میزان بروز عفونت بعد از اجرای طرح کاهش یافته است(P<0.02).

    نتیجه گیری

    رعایت اصول بهداشتی از جمله شستن دستها و افزایش فضای سرانه برای هر نوزاد از 1.5 متر مربع به 2.5 متر مربع، استفاده از لوله تراشه یکبار مصرف و استفاده از شیرهای دستشویی که با دست باز و بسته نشوند، سبب کاهش بروز عفونت در بخشهای NICU می گردد.

    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، نوزادان، NICU
  • محمدرضا فتح العلومی، سیدعباس صفوی نایینی، علی فتاحی بافقی صفحه 319
    سابقه و هدف

    سر و صدای زیاد برروی شنوایی اثر سو دارد بطوری که مشخص شده هر صدایی بیش از 85 دسی بل می تواند برای شنوایی مضر باشد. علیرغم توجه به اثرات سو سرو صدا در صنعت، متاسفانه از امکان تاثیر سر و صدای موسیقی برروی شنوایی غفلت شده است. تحقیق حاضر جهت بررسی اثرات سروصدای آلات موسیقی بر روی گوش در سالهای 76-1373 برروی نوازندگان حرفه ای شاغل در تالار وحدت شهر تهران انجام شد.

    روش بررسی

    این بررسی آینده نگر با تکنیک مصاحبه، مشاهده و انجام تستهای شنوایی صورت گرفت. جامعه مورد بررسی پس از حذف عوامل مداخله گر 50 نوازنده حرفه ای سازهای زهی، بادی و ضربی شاغل در تالار وحدت بودند که بعنوان گروه آزمون در نظر گرفته شدند. 30 فرد غیر نوازنده که در تهران زندگی می کردند ولی از نظر متغیرهای زمینه ای و مداخله گر با گروه آزمون مشابه بودند و از نظر سنی کاملا با افراد گروه آزمون یکسان بودند. بعنوان گروه کنترل انتخاب شدند. از کلیه افراد گروه آزمون و کنترل ادیومتری با تون خالص در فرکانس های Bone Conduction (B.C) Air Conduction (A.C) بطور جداگانه و تمپانوتمری به روش کلاسیک انجام شد.

    یافته ها

    نوازندگان شامل 19 زن (38%) و 31 مرد (62%) در محدوده سنی 20 تا 55 سال با سابقه نوازندگی 3 تا 44 سال بودند. معدل آستانه شنوایی نوازندگان در 88% موارد در محدوده طبیعی بود ولی 6% کاهش شنوایی در حد slight و 6% در حد mild داشتند. در فرکانس8000 هرتز، 30% نوازندگان در گوش چپ و 24% در گوش راست دچار کاهش شنوایی به میزان 25.3 دسی بل و 28 دسی بل بودند. در فرکانس 4000 هرتز، 16% نوازندگان در گوش چپ و 10% درگوش راست دچار کاهش شنوایی بمیزان 25.5 دسی بل و 27 دسی بل بودند. کسانی که 15-20 سال سابقه نوازندگی دارند در تمام فرکانسها از شنوایی کمتری برخوردار بودند. شنوایی نوازندگان سازهای بادی و زهی با یکدیگر تفاوتی نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع کاهش شنوایی در نوازندگان حرفه ای لازم است این افراد از محافظ های شنوایی مناسب استفاده نمایند. همچنین انجام ادیومتری اولیه هنگام آغاز به کارنوازندگی به عنوان داشتن سابقه ای از شروع درگیری سیستم شنوایی و تکرار منظم آن بطور سالیانه می تواند با نشان دادن اولین تغییرات شنوایی در نوازندگان کمک موثری در پیشگیری از این مشکل نماید.

    کلیدواژگان: نوازندگی، کاهش شنوایی
  • مسعود جان بزرگی صفحه 325
    سابقه و هدف

    تحقیق حاضر در پی بررسی تاثیر آموزش تنش زدایی تدریجی بر عوامل اضطرابی شخصیت و مهارت تنظیم پاسخ های بیولوژیک از طریق بررسی بیوفیدبک و حرارت پیرامونی بدن است.

    روش بررسی

    در این تحقیق 21 جفت همسان شده از بین افراد مضطرب به طور تصادفی به دو گروه مورد و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها همه دانشجو و بین 20 تا 30 سال سن داشتند. آنها بر اساس تست اضطراب کتل انتخاب شده بودند. گروه آزمایشی به مدت 10 هفته هر هفته یک جلسه در معرض آموزش تنش زدایی تدریجی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش علاوه بر آزمون اضطراب کتل، تست اضطراب اسپیل برگر که به عنوان آزمون معادل در موقعیت پس آزمون اجرا گردیده، دستگاه EMG، حرارت سنج بدن و ارزیابی های بالینی قبل و بعد از شروع دوره بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در آزمودنی های گروه مورد تمامی عوامل اضطرابی شخصیت، اضطراب کلی، اضطراب پنهان، اضطراب آشکار، تحول هوشیاری نسبت به خود، نیرومندی "من" گرایش های پارانویایی، گراشی به گنهکاری (عامل O) و تنش عصبی (عامل Q4) به طور معنی داری کاهش یافته اند. همچنین سطح تنش عضلانی (EMG) در این گروه کاهش یافته بود. که بیانگر افزایش معنی دار مهارت آزمودنی های گروه مورد در مهار پاسخهای بیولوژیک در مقایسه با گروه کنترل است. در این تحقیق مشخص شد حرارت پیرامونی تحت تاثیر این شیوه قرار نمی گیرد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش تنش زدایی تدریجی به عنوان یک شیوه مقابله ای کوتاه مدت برای مهار اضطراب و تغییر رگه های اضطرابی شخصیت قابل استفاده بوده و برای کسانی که از اختلالات اضطرابی رنج می بردند، توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تنش زدایی تدریجی، اضطراب، عوامل اضطرابی شخصیت
  • مهرناز فرزد، سعیده بهاره قاضی میرسعید صفحه 331
    سابقه و هدف

    به منظور بررسی رابطه علایم افسردگی زودرس بعداز زایمان با نوع زایمان (واژینال یا سزارین)، این مطالعه در سال 1379 در بیمارستان هدایت تهران انجام گردید.

    روش بررسی

    خانم های باردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت های دوران بارداری که مایل به شرکت در این مطالعه بودند چنانچه مشخص گردید که زمینه افسردگی قبلی نداشته اند (با استفاده از BecK depression inventory)، در مطالعه وارد می شدند. برای 200 خانم باردار، قبل و یک هفته بعد از زایمان پرسشنامه بر اساس آزمون Beck تکمیل گردید. خصوصیات فردی مانند سن، تحصیلات و نیز خواسته یا ناخواسته بودن حاملگی، میزان رضایت از زندگی خانوادگی و مشکلات نوزاد ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که 55% خانم ها بعد از زایمان دچار علایم زودرس افسردگی می شدند و در نوع زایمان به روش سزارین احتمال این افسردگی به طور غیر معنی داری بیشتر از زایمان واژینال است (RR=1.6, P<0.08) در خانم هایی که بعد از زایمان واژینال دچار علایم افسردگی زودرس می شدند، شدت بروز علایم بیش از زایمان سزارین بود (P<0.03).

    نتیجه گیری

    بالا بودن میزان علایم افسردگی زودرس بعد از زایمان، بخصوص بعد از سزارین و مشکلات ناشی از بروز افسردگی، توجه جدی به این موضوع را می طلبد. مطالعات وسیعتر جهت تعیین دامنه، عوارض و پیشگیری از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی زودرس بعد از زایمان، زایمان واژینال، سزارین
  • مهدی هدایتی، راضیه یزدانپرست، بهار جعفری بروجردی، فریدون عزیزی صفحه 337
    سابقه و هدف

    با توجه به تاثیر عصاره آب الکلی (50:50) برگ گیاه Dendrostellera lessertii (سیاه گینه) در کاهش اندازه و تعداد تومورهای آدنوکارسینوم روده بزرگ و پستان در رت، جهت بررسی مکانیزم عمل این عصاره، در این مطالعه بررسی تاثیر عصاره مذکور بر رهایی فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا و تعداد گیرنده های این فاکتور بروی مونوسیت های انسانی در محیط کشت انجام شد.

    روش بررسی

    توسط دی متیل هیدارزین تومور روده بزرگ و توسط دی متیل بنز آنتراسن تومور پستان در رت های ماده ایجاد شد. تاثیر خوراکی عصاره آب الکی (50:50) برگ گیاه سیاه گینه بر کاهش حجم و حذف تومورهای مذکور بررسی شد. جهت جداسازی و خالص نمودن مونوسیت های انسانی از روش گرادیان دانسیته بهره گرفته شد. اندازه گیری فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا توسط روش حساس الایزای بیوتین استرپتواویدین صورت پذیرفت. بررسی تعداد گیرنده های فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا توسط نشاندارسازی رادیواکتیوی به کمک ید 125 و دستگاه گاماکانتر انجام گرفت.

    یافته ها

    تجویز روزانه خوراکی عصاره آب الکی (50:50) برگهای گیاه سیاه گینه به مدت 20 هفته متوالی سبب حذف و یا کاهش اندازه تومورهای پستان و همچنین تحلیل تومورهای روده بزرگ در رت های آزمایشگاهی شد. این عصاره در مسیری وابسته به دوز بتدریج سبب افزایش ترشح فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا می گردد. در مسیری وابسته به زمان در کمتر از 90 دقیقه عصاره مذکور باعث تنظیم کاهشی شدید تعداد گیرنده های فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا بروی مونوسیت ها در محیط کشت می شود.

    نتیجه گیری

    عصاره آب الکلی (50:50) برگ های گیاه سیاه گینه سبب کاهش تومورهای آدنوکارسینومای روده بزرگ و آدنوکارسینومای پستان رت می گردد. در بررسی مکانیزم عمل این عصاره معلوم شد که عصاره مذکور مشابه داروی گیاهی آنتی نئوپلاستیک تاکسول، سبب تحریک رهایی فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا توسط مونوسیت ها در محیط کشت می گردد و در ضمن این عصاره سبب تنظیم کاهشی تعداد گیرنده های فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا در سطح مونوسیت های انسانی می گردد.

    کلیدواژگان: فاکتور نکروز دهنده بافتی آلفا، تاکسول، تومور پستان، سیاه گینه
  • حمیرا زردوز، صالح زاهدی اصل، محمدکاظم غریب ناصری، مهدی هدایتی صفحه 343
    سابقه و هدف

    مطالعات متعدد اثرات مهم استرس بر متابولیسم کربوهیدرات را نشان داده اند. شواهدی مبنی بر اثر استرس در القا دیابت نوع 1 و 2 وجود دارند، با این حال تاثیر استرس روانی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر نقش استرس روانی بر متابولیسم کربوهیدرات در موش صحرایی نر بررسی شده است.

    روش بررسی

    حیوانات به دو گروه مساوی کنترل و آزمون (هر گروه 8 سر) تقسیم شدند. در روزهای اول، پانزدهم و سی ام آزمایش، از دم حیوانات ناشتا خونگیری به عمل آمد، سپس تست تحمل گلوکز خوراکی در این حیوانات انجام شد. استرسورهای محدود کننده مختلف روزانه دو بار در حیوانات گروه آزمون استفاده می شد. گلوکز با روش گلوکز اکسیداز، انسولین با استفاده از کیت RIA (رادیو ایمنواسی)، انسولین و کورتیکوسترون با استفاده از کیت RIA کورتیکوسترون Rat اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    گلوکز ناشتای پلاسما در روز پانزدهم در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل و نسبت به روز اول در گروه آزمون افزایش معنی داری داشت. همچنین افزایش معنی دار گلوکز پلاسما 15 و 60 دقیقه پس از انجام تست تحمل گلوکز خوراکی در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل در روزهای پانزدهم و سی ام مکنترله شد. غلظت انسولین ناشتای پلاسما در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل در روزهای پانزدهم و سی ام کاهش معنی داری را نشان داد. 15 و 60 دقیقه پس از انجام تست تحمل گلوکز خوراکی انسولین پلاسما در گروه آزمون بطور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل در روز پانزدهم کاهش یافت. غلظت کورتیکوسترون ناشتای پلاسما در روز پانزدهم در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل و همچنین نسبت به روز اول در گروه آزمون افزایش معنی داری را نشان داد. در گروه آزمون غلظت کورتیکوسترون پلاسما بلافاصله پس از اعمال استرس تنها در روز اول بطور معنی داری نسبت به قبل از اعمال استرس افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    از نتایح تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که استرس روانی مزمن نیز می تواند در متابولیسم گلوکز اختلال ایجاد نماید و این اثر ممکن است ناشی از تغییر در میزان ترشح انسولین و یا کورتیکوسترون باشد. با این وجود نقش سایر هورمون های استرسی نیز در این زمینه می بایست مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس، گلوکز، تست تحمل گلوکز، انسولین، کورتیکوسترون، موش صحرایی
  • حسین گودرزی، حمیدرضا جماعتی، جمیله نوروزی، گیتا اسلامی، فاطمه فلاح، علی اکبر سلیمانی رهبر، سودابه طاهری، رکسانا خانی پور روشن صفحه 351
    سابقه و هدف

    پنومونی اکتسابی از جامعه همچنان به عنوان یک مشکل مهم و عمده ترین عامل مرگ و میر در سطح جهان تلقی می شود. از آنجایی که لژیونلا پنوموفیلا یکی از 4 دلیل عمده پنومونی اکتسابی از جامعه می باشد عدم درمان صحیح و به موقع آن می تواند عوارض متعددی را به همراه داشته باشد. در این مطالعه فراوانی این میکروارگانیسم مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه از 118 بیمار مبتلا به عفونت تنفسی (پنومونی، بیماری انسدادی مزمن ریه و آسم) در بیمارستان مسیح دانشوری طی سال 1383 نمونه گرفته شد. نمونه ها عبارت از نمونه خلط و نمونه ادرار بودند. نمونه های خلط جهت کشت باکتری های مختلف طبق روش های استاندارد به محیط های کشت معمول باکتریال و محیط اختصاصی کشت لژیونلا BCYE انتقال یافتند. نمونه های ادرار نیز با استفاده از کیت آنتی ژن ادراری لژیونلا EIA تحت بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    118 بیمار (32 زن، 86 مرد) در محدوده سنی 77-58 سال مورد مطالعه قرار گرفتند، پاتوژن های مختلف تشخیص داده شده عبارت بودند از استرپتوکوکوس پنومونیه 88%، کاندیدا 76.2%، استرپتوکوکوس بتاهمولیتیک 61.8%، استافیلوکوکوس 40.6%، کلبسیلا 27.1%، قارچ 16.1%، اشریشاکلی 8.4%، پسودوموناس 5.1% و سایر باسیل های گرم منفی 1.7% از نظر علایم بالینی، تنگی نفس، سرفه، خلط و تب شایع ترین علایم بودند. در میان فاکتورهای خطر، استعمال سیگار شایع ترین فاکتور بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به آمار بالای مرگ و میر ناشی از عدم درمان صحیح و به موقع پنومونی ناشی از لژیونلا آزمون آنتی ژن ادراری می باشد چرا که گرفتن نمونه ادرار از بیماران آسانتر بوده، همچنین نتایج طی چند ساعت قابل دست یابی است.

    کلیدواژگان: لژیونلا پنوموفیلا، آزمون آنتی ژن ادراری لژیونلا، عفونتهای تنفسی
  • یدالله محرابی، مریم شبیری، حمید علوی مجد، نایبعلی احمدی صفحه 357
    سابقه و هدف

    فراتحلیل عبارت است از ادغام یافته های مجموعه بزرگی از مطالعات تکی منتشر شده و تحلیل آماری کلی آنها. از مشکلاتی که موجب مخدوش شدن اعتبار نتایج فرا تحلیل می شود و عدم دسترسی محقق به تمام مطالعاتی است که در فاصله زمانی خاص در موضوع مورد بررسی انجام شده اند. دور ماندن نتایج برخی مطالعات، به دلایل متعدد، از نظر محقق تورش انتشار نامیده می شود. تحقیق حاضر به منظور انجام فراتحلیل تاثیر داروی آلبندازول در درمان مبتلایان به آسکاریس و تریکوسفال و بررسی مقایسه ای روش های مختلف تشخیص تورش انتشار در این فراتحلیل انجام گرفت.

    روش بررسی

    اطلاعات مربوط به 25 مقاله کارآزمایی بالینی شامل دو گروه درمانی که در آنها تاثیر داروی آلبندازول تک دوز 400 میلی گرم در درمان افراد بالای 2 سال مبتلا به انگل های آسکاریس و تریکوسفال مقایسه شده بود و در فاصله زمانی سال های 1982 تا 2000 در مجلات نمایه سازی شده بین المللی به چاپ رسیده بودند و در ضمن متغیر پاسخ دو حالتی داشتند از طریق جستجوی اینترنتی، بانک های اطلاعاتی و مجلات معتبر بین المللی جمع آوری گردید. برای هر یک از مطالعات، تعداد کل افراد شرکت کننده در مطالعه، تعداد مبتلایان به انگل های آسکاریس و تریکوسفال و تعداد بیماران بهبود یافته پس از مصرف داروی آلبندازول در هر یک از دو گروه استخراج و ثبت شد. لگاریتم نسبت شانس و واریانس آن برای هر مطالعه محاسبه و با انجام فراتحلیل برای کل مطالعات به دست آمد. برای تشخیص تورش انتشار، نمودار فونل، روش همبستگی رتبه ای بگ، دو روش رگرسیونی ایگر و دو روش رگرسیونی بر اساس نمودار فونل بکار گرفته شدند. از نرم افزار SAS برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    فراتحلیل نشان داد که برآورد نسبت شانس برابر 10.3 با فاصله اطمینان 95% و (12.65 و 8.35) و لگاریتم آن 2.33 می باشد. تمام روش های آماری به کار گرفته شده حاکی از معنی دار نبودن تورش انتشار در فراتحلیل بودند و نتایج آنها با هم سازگار بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که ممکن است چنین سازگاری همواره برقرار نباشد توصیه می شود برای قضاوت نهایی، با مقایسه نتایج روش های مختلف و با توجه به ساختار داده ها، مطمئن ترین حالت که توان بیشتری داشته باشد، انتخاب شود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، تورش انتشار، آلبندازول، آسکاریس، تریکوسفال
  • رضا حقیقت، یوسف محمدی صفحه 365
    سابقه و هدف

    شهر رامسر یکی از شهرهای استان مازندران در فاصله بین شهر تنکابن و چابکسر قرار دارد. وسعت آن حدود 30 کیلومتر مربع بوده و بر روی رسوبات آبرفتی دوران چهارم قرار دارد. بالا بودن سطح آب زیرزمینی احتمال آلودگی آبها را توسط فاضلاب های خانگی و کشاورزی بالا برده است. در این مطالعه به بررسی وضعیت منابع آب در این شهر پرداختیم.

    روش بررسی

    در مطالعات صحرایی، 31 نمونه از آب های سطحی و زیرزمینی برداشت شد که این کار در دو مرحله صورت گرفت. مرحله اول خرداد 82 و مرحله دوم آبان 82. بعد از انتقال نمونه های آب به آزمایشگاه یون های سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سولفات، کلر، بی کربنات، نیترات، نیتریت و فسفات آنها اندازه گیری شد. با توجه به نتایج آنالیز یون های آب نمودارهای شولر، پایپر و ویلکوس آنها رسم شد و طبقه بندی آبها از نظر مصارف شرب و کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. در آخر با رسم نقشه های منحنی های هم یون یون های آلوده کننده آبهای زیرزمینی، نقاط و محدوده های آلوده منطقه مورد مطالعه تعیین گردید.

    یافته ها

    از تعیین غلظت یون های ده گانه در آب های شهر رامسر چنین نتیجه می شود که از نظر نمودار شولر اکثر چاه ها در رده خوب و قابل قبول قرار دارند و قابل شرب می باشند. رودخانه ها بعلت ریختن مستقیم فاضلاب های خانگی و یا محلی غیر قابل شرب می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقشه های هم یون آبهای زیرزمینی شهر رامسر بخوبی بالا بودن آلودگی ها را در مناطق مسکونی نسبت به سایر نقاط می توان مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: آلودگی آبها، فاضلاب، منحنی های هم یون، تجزیه شیمیایی
  • سید فرشاد حسینی شیرازی، انسیه فرهادی، نیکی وکیلی ظهیر صفحه 379

    طیف سنجی مادون قرمز با تبدیل فوریر Fourier transform infrared (FTIR) ابزاری قدرتمند برای مطالعات بیولوژیک است. از جمله مزیت های طیف سنجی مادون قرمز (IR) امکان استفاده از آن برای انواع نمونه ها در حالت های مختلف فیزیکی است. تاکنون ویژگی های سیستم های سازنده بیولوژیک از جمله پروتئین، لیپیدها، غشاهای بیولوژیک، کربوهیدرات ها، داروها و... بوسیله طیف سنجی IR مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفته اند. در این مقاله با اصول این تکنیک و پیشرفت های اخیر در استفاده از آن در علوم پزشکی آشنا خواهیم شد.

    کلیدواژگان: طیف سنجی، مادون قرمز، پزشکی
|
  • Page 289

    Background : 

    Dehydration resulting from acute diarrhea kills 1.5 million children each year. Rational management is based on oral re-hydration as recommended by the World Health Organization. This study was conducted to define the rationality of prescriptions written for acute watery diarrhea in children.

    Materials and methods : 

    A cross-sectional study was done on children who had been treated for acute gastroenteritis during the two weeks prior to their visit to the clinics of two teaching hospitals. Information obtained through interviewing the caretakers and scrutinizing the prescriptions, was documented. Prescribing practices of general practitioners and pediatricians were compared in three settings private offices, hospital outpatients, and general polyclinics.

    Results :

     273 prescriptions were analyzed. An average of 4.1±2.3 drugs had been prescribed on each visit. At least one antibiotic was included in more than 76% of prescriptions. 60% of children were not given ORS. An injection was written in 51% of prescriptions and anti-emetics in 61%. There was no significant difference between general practitioners and pediatricians in the number of drugs per prescription. 75.7% of pediatricians and 78.5% of GPs had prescribed at least one antibiotic (p=0.58). In teaching hospitals the average number of drugs prescribed for each visit was 3.1, in polyclinics, 3.2 and in private offices 3.6 (p=0.03).

    Conclusion :

     Unjustified use of medicines and sub - optimal management of acute gastroenteritis were identified in more than 70% of prescriptions. Further studies and effective training programs are urgently needed to reverse current irrational treatment practices.

    Keywords: Prescription, acute diarrhea, dehydration, ORS
  • Page 295
    Background

    Iodine deficiency disorder (IDD) is a worldwide health problem. Parts of Iran , such as Mazandaran, had been known as endemic areas for goiter. IDD was accepted as a priority health problem in our country and a National IDD Council was formed in 1989. This study was performed to evaluate the National IDD Council program in 2001 among 7-10-year-old children in Mazandaran province.

    Materials and methods

    In this cross sectional study, 1200 children (M/F ratio=1), aged 7-10 years, were selected and grading of goiter was performed in accordance to the WHO criteria. Urinary samples were obtained from 120 children and urinary iodine was measured using digestion method.

    Results

    Total prevalence of goiter was 4%. The median urinary iodine was 16.5µg/dl. 82% had urinary iodine of more than 10µg/dl, while 3.3% had urinary iodine levels of <5µg/dl. None of the candidates has urinary iodine of less the 2µg/dl. There was no significant difference between sexes and urban or rural areas.

    Conclusion

    Results have revealed that the total prevalence of goiter has significantly decreased among children in Mazandaran province, meanwhile, urinary iodine concentration of children has reached to WHO approved rate. Thus, Mazandaran province could be classified among "iodine-deficiency-free" areas in Iran .

    Keywords: Goiter, Iodine deficiency disorder, Urinary iodine concentration
  • Page 301
    Background

    Urinary tract infection (UTI) is a common health problem among children that may lead to irreversible renal injuries. The aim of the present study was to determine the association between the delay in treatment of urinary tract infection and risk of renal damage

    Materials and methods

    For this retrospective study 100 children aged 1 month to 14 years who were admitted with urinary tract infection in Mofid Children`s Hospital from March 2000 to September 2004 were included. The lag time between the onset of disease and treatment, DMSA scan results prior to treatment and 6 months later, urine analysis, and patient's clinical manifestations were all recorded. UTI was diagnosed based on clinical manifestations, culture, and pylonephritis detected in DMSA scan.

    Results

    The study population included 77 girls and 23 boys with the mean age of 3 years and 3 months (range 1 month to 14 years). The mean lag time between disease onset and treatment was 4.6 days. Kidney damages were reported to be least among those with mean lag time of 2.6 days and worst among those with the mean lag time of 6.6 days.

    Conclusion

    Irreversible renal scars were shown in one third of patients who had a mean lag time of 6 days. Efforts to reduce the incidence and severity of renal scarring should be directed towards rapid diagnosis and effective early management of urinary tract infections in infancy and childhood.

    Keywords: Irreversible renal scar, Urinary tract infection, Children
  • Page 307
    Background

    In spite of a high risk of infection, multiple usages of disposable insulin syringes among diabetic patients is quite common. The present study was designed to assess the outcome of multiple usages of disposable insulin syringes in insulin dependent patients referring to Shahid Motahari clinic in Shiraz .

    Materials and methods

    For this descriptive study, through a random sampling method, 117 patients were selected. Initial data were obtained by a questionnaire and the patients were asked to deliver their syringes following their last injection to be examined by microbiological tests. The injection site was also examined for the evidence of infection within a 24-hour period. In the next stage, 30 patients were randomly chosen among those who had used each syringe more than once and another reused syringe was received from them 1 week later. However, the second syringes were tested in microbiology lab 24 hours after the last injection.

    Results

    Totally, 82.1% of patients used their syringes more than once. No infection was detected at the site of injection, however, microbial contamination was found in four syringes and in 11 needles. 2 of these syringes were used just once. Syringe and needle contamination was found more commonly among those who did not use alcohol (for injection area disinfections) (p<0.02). Syringe and needle contamination was not significantly associated with sex, frequency of reuse, insulin type, hygiene, place and method of keeping syringes between two injections. The cultured pathogens were as follow: staphylococcus aureus in 6 , staphylococcus epidermidis in 2, non-entrococci in 3, and diphtheroid , bacillus subtilis, entrococci and anaerobic gram positive bacillus, each in one.

    Conclusion

    The risk of syringe and needle contamination is more when disinfecting methods and disinfectants are not used. Furthermore, multiple usage of the insulin syringes in this study, did not lead to injection site infection.

    Keywords: Disposable syringe, Multiple usage, Infection
  • Page 313
    Background

    Nosocomial sepsis continues to be a significant cause of mortality in neonatal intensive care unit (NICU). Various interventional policies have been adopted to reduce its incidence. This study was designed to investigate the role of preventive strategies to bring down the incidence of nosocomial sepsis in the NICU.

    Materials and methods

    The NICU was moved to a new location in 2002. This study was conducted in two phases. Data was collected from case note of neonates admitted to NICU in 2001, and compared to data from neonates admitted to the new NICU in 2002, and followed prospectively. Changes in new location included: large space, elbow operated water taps, availability of disposable endotracheal tubes, and insistence on strict hand washing with continuous surveillance. Neonates who had a negative blood culture on admission, and a positive blood culture 48hr later, plus clinical and/or paraclinical signs compatible with sepsis, were selected. The incidence of nosocomial sepsis was compared in babies admitted during 2 study periods,

    Results

    In 2001, nosocomial sepsis developed in 41 out of 285 neonates (14.3%), however, in 2003 it was developed in 24 out of 298 admissions (8%) (p<0.02).

    Conclusion

    Preventive measures including an increase in bed space from 1.5M² to 2.5 M², using disposable endotracheal tubes, elbow operated water taps, and strict hand washing, result in a significant decline in nosocomial sepsis.

    Keywords: Nosocomial infection, Neonates, NICU
  • Page 319
    Background

    Sound pollution has unwarranted effects on hearing loss. Despite numerous prior studies on sound pollution and its effects in industrial environments, scanty studies are available among musicians. The aim of the present study is to evaluate the association between musical instruments noise and hearing loss.

    Material and method

    For this prospective study, 50 professional players of string, windy, and percussion instruments as well as 30 matched controls were selected. All subjects were programmed for pure tone audiometery (PTA) and classic tempanometery.

    Results

    The study population included 19 females and 31 males aged 20 to 55 years and history of playing musical instruments of 3-44 years. Hearing threshold of 88% players was within the normal range, however, 6% revealed to have slight and the remaining 6% had mild hearing loss. In frequency of 8000Hz, 30% of players had hearing loss of 25.3db in their left and 24% had hearing loss of 28db in their right ear. Meanwhile, in frequency of 4000Hz, 16% of players had hearing loss of 25.5db in their left and 10% had hearing loss of 27db in their right ear. Those who had a history of at least 15 years of playing musical instruments were shown to have a sensorineural hearing loss in all frequencies.

    Conclusion

    Since hearing loss is a major health concern among musicians, periodic audiometric examinations and use of protective means are strictly recommended for professional musicians.

    Keywords: Musicians, Hearing loss
  • Page 325
    Background

    The present study aimed to examine the effectiveness of Progressive Relaxation Training (PRT) on anxiety and skills of control biofeedback responses (EMG and peripheral temperature) in anxious university students.

    Materials and methods

    21 pairs of undergraduate students (20-30 years old) were selected based on Cattle Anxiety Scales and assigned in two groups of experiment and control. The experiment group received PRT for 10 weeks. Pretest (Cattle Anxiety Scales, EMG, PT) and posttest (Cattle Anxiety Scales, Spilberger Anxiety Inventory, clinical interview, EMG, and P.T) were achieved on both groups.

    Results

    Results have revealed that anxiety factors of personality (C, L ,Q3, Q4 factors), stat and trait of anxiety and EMG amplitudes were all decreased significantly (p<0.05). Thus, experiment group had obtained adequate skills to control biofeedback responses.

    Conclusion

    PRT is useful intervention to control anxiety as well as increasing skills to control of EMG biofeedback responses.

    Keywords: Anxiety, Progressive Relaxation Training, Biofeedback responses
  • Page 331
    Background

    In order to assess whether maternal blue is attributed to the rout of childbirth including vaginal delivery or cesarean section, this study was conducted at Hedayat Hospital in 2000.

    Materials and methods

    Among women who attended to the clinic of prenatal care in Hedayat Hospital those who accepted to participate were requested to fill a Beck depression inventory to rule out any underlying depressive disorder. Finally, for 200 parturients a structured questionnaire was filled out, once before and again one week after delivery. Initial data including age, education level, planned or unplanned pregnancy, familial satisfaction were inquired.

    Results

    Results showed that 55% of the subjects had symptoms of maternal blue during post partum period. Maternal blue is more prevalent among women who had cesarean section compared to vaginal delivery candidates (p<0.08, RR=1.6) however, the symptoms of maternal blue was less serious compared to mothers with vaginal delivery.

    Conclusion

    Maternal blue was revealed to be prevalent among parturients, thus further studies are warranted to address the problem and preventive interventions.

    Keywords: Maternal Blue, Vaginal delivery, Cesarean section
  • Page 337
    Background

    We investigated the mechanism of action of Dendrostellera lessertii effects on decreasing size of adeno-carcinoma of rat intestine and breast tumors. This purpose followed by assessing its effects on TNF-α and TNF-α receptors on cultured human monocytes.

    Material and method

    The breast and intestine tumors were induced in rats by DMBA and DMH, respectively. Human monocytes isolated by adhesion procedure. TNF-α in cultured media were measured by sensitive biotin-streptoavidin ELISA method and radio iodination was used for TNF-α receptors determination on human cultured monocytes.

    Results

    Oral administration of Dendrostellera lessertii extract during 20 consecutive weeks reduced significantly the diameter of tumor or eliminated them totally. Our data indicated that the plant extract at various doses did increase TNF-α release and in a time dependent manner decreases the TNF-α receptors in less than 90 minutes significantly in cultured human monocytes.

    Conclusion

    Dendrostellera lessertii extract (H2O/EtOH) decreases the size of rat adenocarcinoma breast tumors. Our data support that the extract probably act through increasing TNF-α releasing and decreasing TNF-α receptors on cultured human monocytes.

    Keywords: TNF-α, TNF-α receptor, Taxol, Breast cancer, Dendrostellera lessertii
  • Page 343
    Background

    Several studies have shown that stress has major effects on carbohydrate metabolism. There are some evidences suggesting that stress may induce type 1 and type 2 diabetes mellitus. The effects of psychological stress however need to be investigated. The present study has investigated the role of chronic psychological stress on carbohydrate metabolism in male rats.

    Materials and methods

    Animals were assigned in two groups of control and stressed (n=8/group). The animals of the stressed group were exposed to different restraint stressors (1 hour twice daily) for 15 and 30 days. At the beginning and end of the experimental periods fasting blood samples were obtained by tail snipping and oral glucose tolerance test (OGTT) was carried out. Glucose was measured by glucose oxidase method. Insulin and corticosterone were assayed by their respective RIA kits.

    Results

    Fasting plasma glucose level on the 15th day of the experiment showed significant increase in the stressed rats compared to the controls. The plasma levels of glucose at 15 and 60 min after performing OGTT were significantly increased on the 15th and 30th days of the experiment in the stressed group. Fasting plasma insulin showed significant decrease on the 15th and 30th days of the experiment in the stressed group compared to the controls. On the 15th day of the experiment, at 15 and 60 min after performing OGTT the plasma level of insulin showed significant decrease in the stressed group as compared to the control group. Fasting plasma corticosterone concentration was significantly increased on the 15th day of the experiment in the stressed rats compared with the control rats and the 1st day of the experiment. In the stressed group immediately after stress exposure plasma corticosterone was significantly higher than before stress exposure, only on the 1st day of the experiment.

    Conclusion

    Results have revealed that chronic psychological stress can impair glucose metabolism and this effect may be mediated by changes in insulin and corticosterone secretion. However the role of other stress hormones has to be investigated.

    Keywords: Stress, Glucose, Glucose tolerance test, Insulin, Corticosterone, Rat
  • Page 351
    Background

    Community acquired pneumonia (CAP) is a common health problem and one of the main mortality factors worldwide. Legionella pneumophila is one of the most common responsible microorganisms for CAP and may lead to severe complications if left untreated. The present study was conducted to determine the frequency of this organism in patients with CAP.

    Materials and methods

    We enrolled 118 patients with CAP, COPD and asthma in Masihdaneshvari Medical center during 2004–2005. For microbiological purposes sputum culture and legionella urinary antigen measurement were achieved.

    Results

    The study population included 32 females and 86 males, their age range 58-77 years. The most frequently isolated respiratory microorganism were: streptococcus pneumonia (88%), candida spp. (76.2%), streptococcus beta-hemolytic (61.8%), staphylococcus (40.6%), klebsiella spp. (27.1%), fungi (16.1%), E.coli (8.4%), pseudomonas spp. (5.1%). Dyspnea, cough, sputum production, and fever were the most common findings. Smoking was the most commonly found risk factor.

    Conclusion

    Atypical pathogens are responsible for 40% of community-acquired pneumonia and several studies have ranked legionella pneumophila among the three most common microbial cause of CAP in patients admitted to the hospitals. So this is important to notice that urinary antigen test is particularly useful, simple and rapid test for legionella positive cases, because it is often easier to obtain urine in ill patients and the results can be available within hours and also reliable to commence treatment.

    Keywords: Legionella pneumophila, Urinary antigen, Respiratory infections
  • Page 357
    Background

    Meta analysis is a statistical method to combine the findings of a set of large number of published individual studies and re-analyse them. The use of meta-analysis methods in medical research has been increased, noticeably, in resent years. However, one of the major shortcomings in such analysis is that the researcher, could not access all conducted studies in the area of concern. This serious problem is called publication bias, and may lead to a misleading conclusion. In present study a meta analysis was carried out to evaluate the effect of albendazole in treating patients with ascaris and trichocephal and different publication bias detection methods were compared.

    Materials and methods

    Data were gathered from 25 clinical trials, having two treatment groups and binary outcomes, published in international indexed journals during 1982-2000. The main objectives of all these studies were to compare the performance of single dose of albendazole to treat patients with ascaris and tricocephal parasites. Total number of participants, number of patients with ascaris and tricocephal and cure rates were recorded for each study. Log odds ratio and its variance were calculated for each study and then estimated for the overall researches using meta-analysis methods. Funnel plot, Begg correlation method, two regression methods introduced by Egger and two regression methods based on Funnel plot were used and compared in detecting publication bias. SAS software was employed for this mean.

    Results

    Meta analysis showed that albendazole has 10.3 (95%CI: 8.35-12.65) times better performance in curing ascaris patients compared to those with tricocephal (log odds ratio 2.33). All the employed procedures showed similar and consistent results which confirmed non-significant publication bias. However, this consistency may not occur all the time.

    Conclusion

    Since this consistency may not occur all the time, it is recommended not to rely on results of only one method, but comparing and selecting a powerful method which fits the data structure.

    Keywords: Meta-analysis, Publication bias, Albendazole, Ascaris, Tricocephal
  • Page 365
    Background

    Ramsar, a city in Mazandaran province, is located between Tonekabon and Chaboksar. It covers an area of about 30 Km2 overlying alluvium and coastal deposits of Quaternary Period. Shallow depth of water table within the area increases the chance of contamination through seepage of waste water from septic wells and agriculture.

    Materials and methods

    We have examined 31 samples to determine the contamination of water resources in 2 stages. In laboratory, the concentration of sodium, potassium, calcium, magnesium, sulfate, chloride, carbonate, bicarbonate, phosphate, nitrate and nitrite ions have been measured. Wilcox and Schoeller diagrams led to classification of the water for drinking and agricultural purposes. Finally, plotting of isoion maps of pollutants defines contaminated areas of the city.

    Results

    With respect to Scholler diagrams, most of the wells in Ramsar could be classified as suitable water resources and are drinking water. However, rivers are non-drinking water resources due to contamination with seepage and waste water.

    Conclusion

    Plotting of isoion maps of pollutants has clarified that water contamination is a matter of concern in Ramsar and seek further attention.

    Keywords: Water contamination, Seepage, Isoion map
  • Page 379

    FTIR ) Fourier transform infrared) is a powerful tool for biological studies. It could be used for samples in different physical status. Prior researchers have studied biological characteristics of proteins, lipids, biologic membranes, carbohydrates, drugs, etc with this unique technique. The following article addresses some of the common applications of FTIR ( Fourier transform infrared).

    Keywords: Spectrophotometry, Infrared, Medicine