فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 120، زمستان 1385)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 120، زمستان 1385)

  • 130 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سقط جنین عمدی
    حوریه شمشیری میلانی صفحات 263-265
  • کارون شاه ابراهیمی، پروین میرمیران، علی سیامک حبیبی معینی، جعفر قانبیلی، آرش قنبریان، عباس مومنان، فریدون عزیزی صفحه 267
    سابقه و هدف

    افزایش سطح لیپیدهای سرم رابطه مثبت و قوی با مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی دارد. امروزه با تغییر شیوه زندگی به موازات صنعتی شدن جوامع و تغییر عادات غذایی و کاهش فعالیت بدنی، شیوع هیپرلیپیدمی نیز در حال افزایش است. هدف این مطالعه، بررسی سیر تغییرات عوامل خطر قلبی عروقی درشرکت کنندگان مرحله اول مطالعه قند و لیپید تهران، طی 3 سال بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، اطلاعات دموگرافیک و سطح لیپیدها و قند خون 2 ساعت پس از 75 گرم گلوکز در 4392 فرد (1839 مرد و 2553 زن) 3 سال و بالاتر، در دو مرحله 1 (سال 80-1378) و 2 (سال 1382-1380) مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات یک بار در کل جامعه و بار دیگر در زیرگروهی که داروی موثر بر متابولیسم لیپیدها مصرف نمی نمودند مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین BMI (Body mass index) و WHR (Waist-to-hip ratio) در کل افراد و در هر یک از دو جنس, در مرحله 2 بطور معنی داری نسبت به مرحله 1 افزایش داشت. میانگین BMI در کل افراد، در مرحله یک 8/5±7/24 و در مرحله دو 6/5±26 کیلوگرم بر متر مربع بود که به میزان 2±2/1 افزایش داشت (001/0 =P). شیوع اختلال تحمل گلوکز و دیابت در مرحله 2 بیشتر بود که در مورد دیابت معنی دار بود. در مرحله یک 1/13 درصد افراد اختلال تحمل گلوکز و 7/6 درصد دیابت تازه تشخیص داده شده داشتند. 7/4 درصد نیز سابقه قبلی دیابت داشتند. در مرحله دو 2/14 درصد آزمون تحمل گلوکز مختل و 3/12درصد دیابت داشتند. میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، کلسترول تام، HDL-C، LDL-C، Non-HDL-Cو تری گلیسرید در مرحله 2 بطور معنی داری نسبت به مرحله 1 کاهش نشان داد.

    نتیجه گیری

    در جامعه شهرنشین تهران، در یک روند سه ساله علی رغم کاهش سطح سرمی کلسترول تام، LDL-C، HDL –C، Non-HDL-C، تری گلیسرید و میانگین فشار خون، شیوع اضافه وزن و چاقی، دیابت و اختلال تحمل گلوکز و HDL پایین افزایش نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بیماری های قلبی-عروقی، عوامل خطر، چاقی، کلسترول، پرفشاری خون، مطالعه قند و لیپید تهران
  • منوچهر شیروانی، راشین عندلیبی، علیرضا محمدمحمدی صفحه 279
    سابقه و هدف

    نورالژی تریژمینال یک بیماری شناخته شده و نسبتا شایع می باشد که در شکل تیپیک آن معیارهای تشخیصی متعددی وجود دارد. پاسخ به درمان دارویی بخصوص کاربامازپین در تایید تشخیص این بیماری نقش بسزایی دارد و معمولا در موارد عدم تحمل و یا پاسخ نسبی به درمان دارویی، اقدام جراحی صورت می گیرد. در این مطالعه نتایج درمانی و عوارض پس از عمل جراحی بیمارانی که با تشخیص نورالژی تریژمینال طی یک دوره ده ساله تحت عمل جراحی میکروواسکولار دکامپرسیون قرار گرفته اند، بررسی و با دیگر مطالعات مقایسه شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بصورت گذشته نگر با مراجعه به پرونده های بیمارانی که طی سالهای 83-1374 در بیمارستان شهدای تجریش با تشخیص نورالژی تریژمینال تحت عمل جراحی میکروواسکولار دکامپرسیون قرار گرفته اند، انجام شد.

    یافته ها

    در طی این دوره، 35 بیمار با تشخیص نورالژی تریژمینال تحت عمل جراحی میکروواسکولار دکامپرسیون قرار گرفتند. میانگین سنی بیماران 55 سال و نسبت زن به مرد 3 به 4 بود. شایعترین ریشه های در گیر ترکیب دو شاخه ماگزیلاری و ماندیبولار عصب زوج 5 در بیش از نیمی از بیماران بود. درمان دارویی قبلی در 32 بیمار و درمان جراحی در 6 بیمار انجام شده بود. شایعترین یافته پاتولوژیک حین عمل جراحی فشار شریان مخچه ای فوقانی بر روی عصب بود. پاسخ فوری به درمان در 83% بیماران مشاهده گردید. 8 بیمار دچار عوارض بعد از عمل شدند که نیمی از آنها مربوط به عوارض دارویی و بقیه موارد مربوط به عوارض نورولوژیک بود. مرگ در 2 بیمار متعاقب عوارض (آمبولی ریه و آریتمی قلبی) مشاهده شد. پیگیری در 25 بیمار (میانگین14 ماه و طیف 46-1 ماه) انجام شد. در بیماران پیگیری شده میزان رضایت از عمل جراحی طی مدت پیگیری در 72% موارد عالی بوده است. 4 بیمار طی مدت پیگیری دچار عود علائم شدند که تحت درمان دارویی واقع شدند.

    نتیجه گیری

    عمل جراحی میکروواسکولار دکامپرسیون با توجه به برطرف نمودن پاتولوژی اولیه احتمالی، نتایج جراحی عالی، عوارض کم و اغلب گذرا و میزان عود پایین در مقایسه با دیگر روش های درمانی، همچنان بعنوان روش انتخابی درمان نورالژی تریژمینال مطرح می باشد..

    کلیدواژگان: میکروواسکولار دکامپرسیون، عصب تریژمینال، نورالژی
  • ناهید شیرازیان، مهدی هدایتی، علی علی عسگری، فریدون عزیزی صفحه 285
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت آنتی بادی های تیروئید در پیگیری بیماران مبتلا به سرطان دیفرانسیه تیروئید، این مطالعه به منظور بررسی آنتی بادی های تیروئید در تهران طراحی شد.

    روش بررسی

    در مطالعه ای مقطعی از 157 بیمار مبتلا به سرطان دیفرانسیه تیروئید که به یک مطب خصوصی و مرکز رادیوایزوتوپ بیمارستان شریعتی طی سال های 1379-1378 مراجعه نمودند و نیز به طور تصادفی اطلاعات مربوط به 434 داوطلب سالم از مطالعه تیروئید تهران استخراج شد. در هر دو گروه آنتی تیروگلوبولین و آنتی پراکسیداز با کیت RADIM ایتالیا اندازه گیری شده و مقادیر سرمی بیشتر از 150 واحد در میلی لیتر درمورد آنتی تیروگلوبولین و بیشتر از 100 واحد در میلی لیتر در مورد آنتی پراکسیداز، به عنوان تیتر مثبت تلقی شد. در مرحله بعد گروه بیمار بسته به فاصله زمانی نمونه گیری از آخرین مداخله (جراحی یا دریافت ید رادیواکتیو) به 2 زیر گروه قبل از شش ماه و بعد از 6 ماه تقسیم شدند. سطح سرمی و فراوانی آنتی بادی ها در گروه بیمار و زیر گروه های آن با گروه کنترل مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین سطح سرمی آنتی تیروگلوبولین در گروه مورد 111±290 واحد در میلی لیتر و در گروه شاهد 111±405 واحد در میلی لیتر بود. میانگین سطح سرمی آنتی پراکسیداز در گروه مورد 46±257 واحد در میلی لیتر و در گروه شاهد 73±302 واحد در میلی لیتر بود. آنتی تیروگلوبولین مثبت در 21 بیمار (4/13%) و در 65 نفر از گروه شاهد (15%) یافت شد (NS). فراوانی آنتی پراکسیداز مثبت در گروه بیمار و گروه کنترل به ترتیب 6 (8/3%) و 42 (7/9%) نفر بود (02/0=P). فراوانی موارد مثبت آنتی تیروگلوبولین بین گروه های زیر 6 ماه و بالای 6 ماه در گروه مورد از نظر آماری معنی دار بود (005/0P=). فراوانی موارد مثبت آنتی پراکسیداز در گروه بعد از 6 ماه تفاوت معنی داری با گروه کمتر از 6 ماه (028/0P=) و گروه کنترل (05/0P=) داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع آنتی بادی های تیروئید در این مطالعه بیشتر از جمعیت عمومی نبود ولی شیوع این آنتی بادی ها تا 6 ماه پس از مداخله درمانی به طور معنی داری بیشتر از زمانی بود که بعد از 6 ماه از آخرین مداخله نمونه گیری صورت گرفته بود.

    کلیدواژگان: سرطان دیفرانسیه تیروئید، آنتی بادی های ضد تیروئید
  • گیتی حاجبی، سید علیرضا مرتضوی، جمشید سلام زاده، کیوان مشیری صفحه 291
    سابقه و هدف

    یکی از موارد استفاده از داروهای مخدر، دردزدایی پس از اعمال جراحی می باشد. پژوهش حاضر برای بررسی الگوی مصرف داروهای مسکن تزریقی در بیماران تحت عمل جراحی در بیمارستان طالقانی و بررسی عوامل احتمالی مرتبط با مصرف آن ها طراحی و اجرا گردید.

    روش بررسی

    این پژوهش با بهره گیری از سیستم استاندارد بین المللی Anatomical Therapeutic Chemical (ATC/DDD) در قالب یک مطالعه ی گذشته نگر ارزیابی مصرف دارو (DUE) Drug Utilization Evaluation طرح ریزی گردید. مصرف داروهای مخدر تزریقی شامل پتیدین، مرفین، متادون، پنتازوسین و فنتانیل در طی یک دوره شش ماهه از اردیبهشت تا مهرماه سال 1382 مورد بررسی قرار گرفت. پس از آنالیزهای اولیه، آنالیز ridge regression برای طراحی مدل نهایی جهت تعیین عوامل مرتبط با مصرف داروهای مخدر تزریقی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    1029 بیمار تحت عمل جراحی که در طول مدت بستری شان حداقل یک نوع داروی مخدر تزریقی دریافت کرده بودند، وارد مطالعه شدند. مقدار توتال مخدرهای تزریقی مصرفی DDD 24/335 برابر با DDD/100 bed days 67/4 بود. بخش جراحی عمومی بیش ترین (DDD 32/129) و بخش جراحی پیوند کلیه کم ترین (DDD 175/11) مصرف داروهای مخدر تزریقی را دارا بودند. مشخص گردید که در این میان بخش جراحی زنان (DDD/day 05/0099/0) بیشترین و بخش فک و صورت (DDD/day02/0036/0) کمترین میزان مصرف روزانه را به خود اختصاص دادند. آنالیزهای آماری چند متغیره مشخص نمود که رابطه معکوسی بین سن بیماران و متوسط مقدار داروی مخدر دریافتی روزانه (DDD/day) وجود دارد. همچنین زنان در مقایسه با مردان از متوسط تجویز داروی مخدر روزانه بیشتری برخوردار بودند (001/0 < P و 19/0 = r).

    نتیجه گیری

    خصوصیات دموگرافیک بیماران شامل گروه سنی جوان و جنس زن به عنوان عوامل خطر مرتبط با مصرف بیشتر داروهای مخدر مطرح می باشند. این امر می تواند به خصوصیات فیزیولوژیک و یا سایکولوژیک این بیماران مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: عمل جراحی، درد، مخدر تزریقی، الگوی مصرف
  • صالح زاهدی اصل، محمد شفیعی، محمد خاکساری، اصغر قاسمی صفحه 297
    سابقه و هدف

    در این مطالعه اثر کم کاری تیروئید دوره جنینی و نوزادی روی پاسخ دهی آئورت جدا شده نوزادان نر بالغ شده موش های صحرایی ماده ای که در زمان بارداری و شیردهی به کم کاری تیروئید مبتلا بوده اند، مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    سه گروه موش صحرایی ماده با محدوده وزنی 250-200 گرم انتخاب گردیدند. در یک گروه از اولین روز بارداری تا آخر دوران بارداری پروپیل تیواوراسیل به میزان ppm 100 در آب آشامیدنی اضافه شد (گروه جنینی). در گروه دوم پروپیل تیواوراسیل با همان مقدار، از زمان زایمان به مدت 25 روز به آب آشامیدنی مادران اضافه گردید (گروه نوزادی). گروه سوم گروه کنترل بودند که به آب آشامیدنی آنها دارویی اضافه نشد. در هر سه گروه مادران، بلافاصله پس از قطع دارو TSH، تیروکسین کل، تری یدوتیرونین کل، تیروکسین آزاد و تری یدوتیرونین آزاد اندازه گیری شد. پس از دو ماه نوزادان بالغ شده آنها تشریح و تانسیون آئورت آنها در برابر کلرور پتاسیم و فنیل افرین بررسی شد و هورمون های تیروئیدی در آنها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تانسیون حاصل از کاربرد کلرورپتاسیم در غلظت های 40 و 60 میلی مول بر بافت آئورت به ترتیب در گروه کنترل (14=n) 22/0± 2 و 25/0± 35/2، در گروه جنینی (12=n) 08/0± 38/1 و 095/0± 5/1 و در گروه نوزادی (12=n) 08/0±38/1 و25/0±59/2 گرم بر میلی متر مربع بود. تانسیون ناشی از فنیل افرین در غلظت های 7-10و 6-10 به ترتیب در گروه کنترل 25/0± 3/2 و 28/0± 6/2، در گروه جنینی 15/0± 4/1 و 18/0± 8/1 و در گروه نوزادی 15/0± 65/2 و 29/0± 27/3 گرم بر میلی متر مربع بود. در هر دو مورد تانسیون های گروه جنینی به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کمتر بود. غلظت TSH مادران گروه کنترل (9=n)، جنینی (11=n) و نوزادی (10=n) به ترتیب 46/.±42/1، 75/1 ±9/61 و 75/6±9/28 نانوگرم در میلی لیتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی مشخص می کند که کم کاری تیروئید در دوره جنینی اثرات معنی داری در تمایز، تکامل و رشد بستر عروقی دارد که پس از دوران بلوغ قابل ارزیابی است.

    کلیدواژگان: کم کاری تیروئید، جنینی، نوزادی، پاسخ دهی آئورت، موش صحرایی، پروپیل تیواوراسیل حاملگی
  • علیرضا ظهیرالدین، فاطمه سادات قریشی صفحه 305
    سابقه و هدف

    صرع شایعترین بیماری عصبی مزمن در میان مردم دنیا است. شیوع افسردگی در این بیماران دو برابر بیماران مبتلا به سایر بیماری های ناتوان کننده است. اغلب افسردگی در این بیماران تشخیص داده نمی شود یا به طور ناقص مورد درمان قرار می گیرد. درمان ناقص افسردگی در این بیماران به طور بارز می تواند عواقب مهمی را به دنبال داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان علائم افسردگی و برخی عوامل خطر مرتبط با آن در این بیماران بوده تا ضرورت توجه به بیماری افسردگی و درمان به موقع آن مورد تاکید قرار گیرد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی 97 بیمار مبتلا به صرع که به بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1382 مراجعه کرده بودند از نظر ابتلا به افسردگی توسط پرسشنامه Beck و پرسشنامه محقق ساخته مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    6/51% از بیماران اپی لپتیک (صرع تونیک کلونیک ژنرالیزه) بر اساس تست Beck مبتلا به افسردگی خفیف و متوسط بودند. در این بیماران بین افسردگی با متغیرهای وضعیت شغلی، وضعیت تحصیلی، وضعیت اقتصادی و محل سکونت رابطه معنی داری وجود داشت (05/0p<) ولی با سایر متغیرها رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله از این پژوهش نشان دهنده بالا بودن میزان علائم افسردگی در بیماران مصروع (اپی لپتیک) بود که در اکثر موارد درمان مناسبی دریافت نکرده بودند. باتوجه به قابل درمان بودن افسردگی و اثرات مفید درمان آن، غربالگری و تشخیص به موقع افسردگی در آنها مهم و سودمند است.

    کلیدواژگان: صرع، افسردگی، تست Beck
  • سارا سیدموسوی، آرش قنبریان، مهسا سید احدی، نوید سعادت، فریدون عزیزی صفحه 309
    سابقه و هدف

    در این بررسی، فرزندان والدین دارای شواهدی از سکته قلبی (MI) در ECG بر طبق معیارهای مینه سوتا، با فرزندان خانواده هایی که فاقد هر گونه شواهدی از سکته قلبی در ECG والدین خود بودند، از نظر عوامل خطر بیماری های غیرواگیر مقایسه شدند.

    روش بررسی

    از میان 15005 شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران، در کلیه افراد بالای 30 سال ECG انجام شد. 306 فرزند 30-3 ساله ای که دارای یک یا دو والد با شواهدی از سکته قلبی در نوار قلبی خود بر اساس معیارهای مینه سوتا بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. برای انتخاب گروه کنترل، 601 نفر از فرزندان خانواده هایی که هیچ یک از پدر و مادرشان بر اساس نوار قلبی موجود و طبق معیارهای مینه سوتا دچار سکته قلبی نشده بودند، پس از انطباق با گروه هدف بر اساس سن و جنس، در نظر گرفته شدند. عوامل خطر شامل نمایه توده بدنی، فشار خون، قند خون ناشتا، کلسترول تام، HDL-C، LDL-C و تری گلیسیرید سرم مورد ارزیابی قرار گرفتند..

    یافته ها

    در مقایسه با گروه شاهد، سابقه MI در پدران و والدین به ترتیب با شیوع بالاتر اضافه وزن و چاقی (9/34% در مقابل 8/24%) و شیوع کمتر فشار خون بالا (2/12% در مقابل 1/18%) در فرزندانشان همراه بود. شیوع کمتر فشار خون بالا هم چنین در فرزندان مذکری که شواهد MI در ECG پدران و یا والدین آنها رویت شد، وجود داشت. در فرزندان مونث با سابقه MI در مادرانشان، شیوعLDL-C بالا بیشتر از گروه شاهد بود (28% در مقابل 7/10%، 05/0>P). نتایج این مطالعه نشان داد که بین سابقه سکته قلبی در پدران و شیوع بالاتر نمایه توده بدنی بالا در فرزندان، ارتباط معنی داری وجود دارد (4/2-1/1:CI95%، 6/1=OR، 05/0>P).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه ارتباط معنی داری بین سابقه سکته قلبی در پدران و اضافه وزن و چاقی در فرزندان آنها یافت شد.

    کلیدواژگان: سکته قلبی، عوامل خطر، بیماری های غیر واگیر، والدین، فرزندان
  • جداسازی عوامل باکتریال هوازی و بی هوازی مطلق و مایکوباکتریال از زخم پای مبتلایان به دیابت و تعیین حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی آنها
    فاطمه فلاح، گیتا اسلامی، جلال الدین خوشنویس، حسین گودرزی، ملیحه حبیبی، اذن الله آذرگشب، فرزانه مظاهری صفحه 317
    سابقه و هدف

    عفونت زخم پای افراد مبتلا به دیابت یکی از عوارض جانبی بیماری دیابت است که بعضی اوقات منجر به آمپوتاسیون یا قطع عضو می‎گردد. ریسک ابتلا به عفونت زخم پا در بیماران نقص ایمنی بالاتر بوده و نسبت به آنتی‎بیوتیک مقاومت نشان می دهند. جداسازی انواع باکتری های هوازی، بی‎هوازی و عوامل مایکوباکتریال و تشخیص سویه های مقاوم به آنتی‎بیوتیک‎ها و فقدان الگوی مناسب دارویی جهت درمان زخم پای افراد دیابتیک از ضرورتهای انجام این تحقیق است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی 120 بیمار مبتلا به دیابت که به مراکز درمانی دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه نمودند (30 زن و 90 مرد، محدوده سنی از 45 تا 65 سال و مدت ابتلا به دیابت از نیم تا 37 سال) و از زخم پا شکایت داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه‎گیری به صورت مستمر انجام گرفت. نمونه های زخم پس از جمع آوری در شرایط استریل در محیط قابل انتقال مناسب به آزمایشگاه انتقال یافت. مراحل کشت در محیط های انتخابی و افتراقی جهت باکتری های هوازی، بی‎هوازی اختیاری، بی‎هوازی مطلق و مایکوباکتریوم‎ها انجام گردید. پس از رشد باکتری ها لام مجدد از آنها گرفته شد و پس از شناسایی آنتی‎بیوگرام به روش Kirby baireبر حسب شرایط هوازی و بی‎هوازی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه 75% عفونت زخم پای افراد مبتلا به دیابت، پلی‎میکروبیال و 25% مونوباکتریال تشخیص داده شد. از باکتری های جدا شده 5/12% بی‎هوازی ها و 5/87% هوازی-بی‎هوازی بودند. کوکسی گرم مثبت 95%، باسیل گرم مثبت 35%، باکتری های گرم منفی 55% و مایکوباکتریوم آتی‎پیک 10% جدا گردید. در بین آنتی بیوتیک‎های تست شده، ریفامپین بیشترین اثر را بر علیه استاف آرئوس و پپتواسترپتوکوکوس داشت. باکتری E.coli به تمام آنتی‎بیوتیک‎های مورد بررسی مقاوم بود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که عفونت زخم پای دیابتیک پلی‎میکروبیال می‎باشد، بهتر است درمان عفونت پس از تست آنتی‎بیوگرام انجام شده و به باکتری های گروه مایکوباکتریوم نیز توجه شود..

    کلیدواژگان: دیابت، زخم پای دیابتی، باکتری هوازی، باکتری بی هوازی مطلق، مایکوباکتریوم
  • نصرالله رضایی قلعه، محمدرضا میربلوکی، فریدون عزیزی صفحه 323
    سابقه و هدف
    امروزه دیابت یک مشکل بهداشتی عمده در سراسر جهان است. هدف از این مطالعه، بررسی روند تولیدات پژوهشی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در زمینه دیابت و نیز ارزیابی شکاف موجود بین پژوهش در زمینه دیابت و بار تحمیل شده توسط دیابت بر این کشورها است.
    روش بررسی
    مقالات منتشر شده در زمینه دیابت در مجلات بین المللی در سالهای 1992، 1997 و 2002 از طریق جستجوی بانک اطلاعاتی PubMed به دست آمد و پس از حذف مقالات کشور آمریکا، سهم کشورهای گوناگون با توجه به تقسیم بندی جغرافیایی و اقتصادی کشورها محاسبه شد. اطلاعات مرتبط با توزیع جهانی بار بیماری دیابت از مرور متون علمی استخراج شد.
    یافته ها
    در سراسر دنیا، میزان رشد تعداد مقالات در طی سالهای 2002-1992،3/66% بود. 4/85% مقالات در سال 1992، 0/83% مقالات در سال 1997 و 7/76% مقالات در سال 2002 مربوط به کشورهای توسعه یافته دارای اقتصاد بازار بود. سهم کشورهای در حال توسعه از 3/12% در سال 1992 به 8/13% در سال 1997 و 8/19% در سال 2002 افزایش یافت. سهم کشورهای در حال توسعه اروپای شرقی هم از 2/2% در سال 1992 به 1/3% و 4/3% به ترتیب در سالهای 1997 و 2002 ارتقا یافت. در سال 2002 تعداد مقالات به ازای هر یک میلیون نفر بیمار دیابتی بزرگسال (بالای 20 سال) برای کشورهای توسعه یافته دارای اقتصاد بازار و کشورهای در حال توسعه به ترتیب 128 و 5/7 مقاله بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه سهم کشورهای در حال توسعه از مقالات بین المللی مربوط به دیابت در طول سالهای گذشته افزایش یافته است، هنوز فاصله ای چشمگیر بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از نظر تحقیق در زمینه دیابت وجود دارد. با در نظر گرفتن روند رو به افزایش بار ناشی از بیماری دیابت، بخصوص در کشورهای درحال توسعه، افزایش توجه به تحقیقات در زمینه دیابت در این کشورها حیاتی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت، توسعه، علم سنجی
  • نورالسادات کریمان، طوبی حیدری، M Farakhteh، حمید علوی مجد صفحه 329
    سابقه و هدف

    دیابت شایعترین عارضه طبی در حاملگی است. شناسایی عوامل خطر دیابت بارداری به کشف زنانی که در خطر دیابت نوع 2در آینده قرار خواهند گرفت، کمک خواهد کرد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط قاعدگی نامنظم و دیابت بارداری در مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران در سال 1384 انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 60 خانم باردار با تشخیص قطعی دیابت بارداری (گروه مورد) و همزمان با آن تعداد 60 خانم باردار بدون ابتلا به دیابت بارداری (گروه شاهد)، مراجعه کننده به درمانگاه های دیابت بارداری و درمانگاه های مراقبتهای روتین بارداری وابسته به مراکز تحقیقات غدد و متابولیسم بیمارستان شریعتی، بیمارستان طالقانی و مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم ایران در شهر تهران انجام شد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه و روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. دو گروه از لحاظ سن، تعداد زایمان، نمایه توده بدنی قبل از بارداری، سابقه فامیلی دیابت در بستگان درجه اول، مرده زایی در حاملگی قبلی و نوزاد یا جنین ناهنجار قبلی، با یکدیگر همسان شدند.

    یافته ها

    خصوصیات دموگرافیک و عوامل موثر بر بی نظمی قاعدگی در دو گروه مشابه بود. وجود سابقه قاعدگی نامنظم در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود (7/36% در برابر 15%، 007/0=p). زنان مبتلا به دیابت حاملگی 28/3 برابر گروه شاهد در مواجهه با بی نظمی قاعدگی قبل از بارداری بودند (9/7-4/1=CI95%).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، وجود سابقه قاعدگی نامنظم می تواند یک عامل پیشگویی کننده مستقل برای ابتلا به دیابت بارداری باشد. به نظر می رسد اگر غربالگری انتخابی برای دیابت بارداری مد نظر باشد، این سابقه که به آسانی و با هزینه اندک قابل شناسایی است، می تواند در تصمیم گیری برای انجام آزمایشات قند خون در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دیابت، دیابت بارداری، قاعدگی نامنظم
  • سید مجتبی مهرداد، فرهاد حسین پناه، فریدون عزیزی صفحه 337
    سابقه و هدف

    سندرم متابولیک در برگیرنده مجموعه عواملی است که خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی و نیز دیابت نوع دوم ودر نهایت میزان مرگ و میر قلبی- عروقی را در افراد بالا می برد. توجه به تجمع عوامل خطرسازی همچون چاقی، اختلال تحمل گلوکز، پرفشاری خون و دیس لیپیدمی در این سنین و تعیین شیوع آنها در جامعه جهت کاهش عوارض مرگبار آتی قلبی عروقی کمک کننده خواهد بود. تحقیق حاضر در همین راستا و در جهت تعیین شیوع سندرم متابولیک در جامعه ما صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه مقطعی در افراد شرکت کننده در فاز یک مطالعه قند و لیپید تهران تعداد 1067 کودک 9-3 ساله شامل 506 پسر و 561 دختر بررسی شدند. معیارهای زیر بعنوان سندرم متابولیک بصورت داشتن سه و یا بیش از سه عامل خطرساز نمایه توده بدنی بیشتر از صدک نود و پنجم برای آن سن و جنس، تری گلیسرید بیش از صدک نود و پنجم برای آن سن و جنس، کلسترول-HDL کمتر از صدک پنجم برای آن سن و جنس، اختلال قند خون ناشتا (قند ناشتای بین 125-100 میلی گرم در دسی لیتر)، فشارخون سیستولیک/دیاستولیک بیش از صدک نود و پنجم برای آن سن و جنس و قد، تعریف و شیوع آن در گروه های سنی مختلف و نیز برحسب جنس برآورد گردید. سپس داده های بدست آمده تحت تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    شیوع کلی سندرم متابولیک در کل جمعیت مورد مطالعه 9/0درصد(5/1-3/0:CI95%) برآورد گردید. شیوع سندرم متابولیک در گروه افراد دچار اضافه وزن9/8%، در گروه در خطر اضافه وزن 8/0% و در گروه با وزن طبیعی تنها 1/0% بود. شیوع سندرم متابولیک با افزایش نمایه توده بدنی بیشتر گردیده و در گروه افراد دچار اضافه وزن اختلاف معنی داری با گروه های دیگر دیده شد. در کل 12% افراد در خطر اضافه وزن و 4/8% افراد دچار اضافه وزن بودند که اختلاف معنی داری بین دو جنس وجود نداشت. بیشترین شیوع اجزای سندرم متابولیک در بین افراد دچار اضافه وزن، مربوط به پرفشاری خون و تری گلیسرید بالا بود (هر دو 4/14%) و بعد از آن به ترتیب HDL پایین و اختلال قند خون ناشتا قرار داشتند. در گروه دارای اضافه وزن، پرفشاری خون در مقایسه با گروه دارای وزن طبیعی(01/0(p<، تری گلیسرید بالا در مقایسه با گروه دارای وزن طبیعی(01/0(p< و گروه در خطر اضافه وزن (05/0(p< و کلسترول-HDL پائین در مقایسه با گروه با وزن طبیعی (05/0(p< از تفاوت معنی داری با هم برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    اگر چه شیوع کلی سندرم متابولیک در جمعیت مورد بررسی پائین و تنها 9/0% بود ولی گروه دارای اضافه وزن بطور معنی داری با دو گروه دیگر وزنی از نظر شیوع سندرم متابولیک اختلاف داشت. با توجه به شیوع 12% در خطر اضافه وزن و شیوع مشخصا بالاتر اجزای سندرم متابولیک در گروه اضافه وزن در سنین بعدی، شاید بتوان با پیگیری این گروه ها و انجام اقدامات پیشگیرانه از بروز احتمالی پیامدهای سندرم متابولیک (شامل بیماری های غیرواگیری چون بیماری های قلبی-عروقی و دیابت نوع دوم) بخصوص در سنین بعدی جلوگیری کرده و یا حداقل میزان بروز آنها را در جامعه کم کرد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، کودکان، عوامل خطر
  • فاطمه قطبی، شیذر ناهیدی، مهدی زنگی صفحه 347
    سابقه و هدف

    زردی نوزادی یکی از شایعترین مشکلات دوران نوزادی است. روش های متداول برای درمان زردی نوزادی عبارتند از نور درمانی، دارو درمانی و تعویض خون. در بعضی از کشور ها برای کاهش زردی نوزادی از طب سنتی استفاده می کنند. در طب سنتی ایران، از ماده ای به نام شیر خشت، استخراج شده از گیاهان جنس cotoneaster برای کاهش زردی نوزادان استفاده می گردد. هدف از این تحقیق بررسی اثر شیر خشت بر زردی نوزادان بود.

    روش بررسی

    پس از تهیه شیر خشت از یک گونه گیاهی مشخص و پس از کنترلهای کمی و کیفی میکربی بر روی فرآورده حاصل، مطالعه بالینی بر روی دو گروه 32 نفری از نوزادان دچار زردی فاقد بیماری زمینه ای انجام گرفت. به یک گروه 30 میلی لیتر در روز (در سه نوبت) از محلولی که حاوی 5 گرم شیر خشت بود، همراه با نور درمانی، و به گروه دیگر علاوه بر نوردرمانی،30 میلی لیتردر روز (در سه نوبت) ازمحلول پلاسبو تجویز گردید و بیلی روبین سرم قبل از درمان و سپس هر 12 ساعت یکبار اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بعد از درمان، روند کاهش بیلی روبین توتال در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد سریعتر بوده و تفاوت معنی داری بین مقادیر اندازه گیری شده در دو گروه در ساعتهای 12(83/2±8/11درگروه شاهد در مقابل 8/2±94/13 در گروه کنترل، 001/0p=)، ساعت 24 (19/3±34/8 در گروه کنترل در مقابل 33/2±66/11 در گروه شاهد، 001/0p<) و ساعت 36 (48/2±9/3 در گروه شاهد در مقابل 67/2±26/10 در گروه کنترل، 001/0p<) مشاهده شد. تعداد روزهای بستری در گروه مورد مطالعه به مقدار معنی داری از گروه شاهد کمتر بود (2±98/3 در گروه شاهد در مقابل 93/1±59/4 در گروه کنترل، 001/0p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، مصرف شیر خشت موجب کاهش سریعتر زردی نوزادی و نیز کاهش طول مدت بستری می گردد. توصیه می شود پس از مطالعات بیشتر در این زمینه، فرآورده استاندارد آن تهیه و در درمان زردی نوزادان از آن استفاده شود.

    کلیدواژگان: شیرخشت، زردی، کودکان
  • ابوالفضل رحیمی، فضل الله احمدی، محمود غلیاف صفحه 353
    سابقه و هدف

    علی رغم پیشرفت های صورت گرفته در خصوص مراقبت از بیماران دیالیزی طی چند دهه اخیر، این بیماران سطوح بالایی از تنش روانی، اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر مدل مراقبت پی گیر بر میزان اسنرس، اضطراب و افسردگی بیماران همودیالیزی طراحی و اجرا گردید.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه تجربی که به صورت قبل و بعد انجام شد، 38 بیمار مبتلا به بیماری مرحله انتهایی کلیه در سال 1385 در همدان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه اختصاصی استرس، اضطراب و افسردگی (DASS21)، و اطلاعات دموگرافیک بود. پژوهشگر در مرحله اول پژوهش (قبل)، مرحله آشناسازی را انجام داد و پرسش نامه تکمیل شد. پس از اتمام مرحله اول پژوهش، بلافاصله پژوهشگر اقدام به اجرای مداخله در قالب مدل مراقبت پی گیر در مرحله دوم پژوهش بر روی همان گروه نمود. سپس داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون آماری t زوجی و آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها، بین میانگین امتیازات استرس، اضطراب و افسردگی نمونه های پژوهش قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری را نشان داد (0001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که با اجرای مدل مراقبت پی گیر، تفاوت معنی داری در سطوح امتیازات استرس، اضطراب و افسردگی بیماران همودیالیزی ایجاد می شود، به طوری که اجرای این مدل مراقبتی با بهبود وضعیت زندگی بیماران همودیالیزی همراه است.

    کلیدواژگان: مدل مراقبت پی گیر، استرس، اضطراب، افسردگی، همودیالیز
  • سید کاظم ملکوتی، پریدخت فتح الهی، A Mirabzadeh، آرش میراب زاده، مژده صلواتی، شمس الدین کهانی صفحه 361
    سابقه و هدف

    اختلال افسردگی در سالمندان در کشور های در حال رشد از مشکلات بهداشتی جامعه محسوب می گردد. از این رو وجود ابزار های غربالگری هنجار شده برای انجام مطالعات همه گیرشناسی ضروری است. هدف اصلی این تحقیق ساخت نسخه ایرانی فرم 15 سوالی مقیاس افسردگی سالمندان (15-(GDS و هنجار یابی آن می باشد.

    روش بررسی

    نسخه فارسی این فرم به روش ترجمه و ترجمه معکوس و مطابقت آنها با یکدیگر تهیه شد. 204 نفر از سالمندان با سن بالاتر از 59 سال ساکن شهرک اکباتان تهران بصورت تصادفی انتخاب و GDS توسط آنها تکمیل گردید. بدنبال آن مصاحبه ساختار یافته CIDI، بعنوان ملاک استاندارد، برای تعیین تشخیص افسردگی اساسی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون ها ضرایب پایایی مطلوبی را نشان دادند. آلفا کرونباخ (9/0)، تنصیف (89/0) و آزمون-باز آزمون (58/0) بدست آمد. تحلیل عوامل این مقیاس به روش چرخش واریماکس دو عامل” افسردگی“و” فعالیت روانی-اجتماعی“را مشخص نمود. عامل افسردگی (شامل 11 سوال) را می توان به عنوان فرم کوتاه با ضریب آلفا برابر 92/0 و همبستگی 58/0 با فرم اصلی (001/0p<) در نظر گرفت. با انجام آزمون ROC نقاط برش 8 و 6 برای فرم های 15 و 11 سوالی با حساسیت و ویژگی 9/0، 84/0 و 9/0، 83/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که فرم های 15 و 11 سوالی GDS از پایایی و اعتبار مطلوبی برای استفاده در مطالعات همه گیر شناسی و بالینی بویژه در مناطق شهری برخوردار است.

    کلیدواژگان: سالمند، افسردگی، مقیاس افسردگی سالمندان-15 سوالی
  • فرهاد حافظی، بیژن نقیب زاده، امیرحسین نوحی صفحه 369

    چربی پوست در ناحیه سوپرا تیپ، ضخیم بوده و ضخامت بافت نرم روی نوک بینی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بینی گوشتی یکی از مسائل بحث برانگیز جراحی است که هنوز جراحان در سیر تکاملی جراحی پلاستیک، روش قطعی برای اصلاح آن پیدا نکرده اند، بدین علت تکنیکهای متعدد و متناقضی در مقالات مختلف چاپ شده و باعث سردرگمی جراح در انتخاب روش مناسب برای حل این مسئله پیچیده گردیده است. توجه این مقاله بر یافتن روشی برای کاهش بافت نرم نوک بینی و دوباره پوشاندن ساختار بینی است. مشخصه این تکنیک undermine کردن پوست بینی در زیر لایه Superficial musculoaponeurotic system (SMAS) و روی پری کندریوم است. اعتقاد ما براین است که جدا کردن بافت نرم در دیسکسیون فوق می تواند ضخامت پوست نوک بینی را بصورت یکدست و بدون عارضه چندانی کاهش دهد. هدف این مقاله بیان روش جدیدی برای دیسکسیون بافت نرم بینی وکاهش ضخامت چربی پوست در مناطق مختلف بینی به منظور دستیابی به اهداف متفاوت می باشد. به عقیده نویسندگان این مقاله، این روش یکی از موثرترین راه ها برای مقابله با بینی گوشتی است.

    کلیدواژگان: چربی زیر پوستی، راینوپلاستی، بینی گوشتی
  • فاطمه خدایی فر، نرگس بیرقی صفحه 373

    شایعترین انحراف جنسی که توسط دستگاه های قضایی تشخیص داده می شود، اختلال پدوفیلی (Pedophilia) می باشد. همراهی اختلالات روانپزشکی با این اختلال شایع می باشد. متاسفانه درمان این بیماری بسیار مشکل است. این گزارش به معرفی یک مورد بیمار مبتلا به اختلال پدوفیلی همراه با اختلال دو قطبی و عقب ماندگی ذهنی که به درمان با کاربامازپین و اسپیرونولاکتون پاسخ داده است، اشاره می کند.

    کلیدواژگان: پدوفیلی، کاربامازپین، اسپیرونولاکتون، اختلال دو قطبی، عقب ماندگی ذهنی
  • محمدتقی صالحیان، سید مجتبی مهرداد، مهرداد مقیمی، محمود حسین زاده ملکی صفحه 377

    هیپرپاراتیروئیدیسم اولیه بیماری نسبتا شایعی است، اما آدنوم بزرگ در موارد نادری دیده می شود. در این مقاله به گزارش یک مورد آن می پردازیم. خانم 39 ساله ای با شکایت دردهای استخوانی اندام تحتانی از 3 سال قبل مراجعه نمود. سابقه هیپوتیروئیدیسم و درمان با لووتیروکسین را از 10 سال قبل داشته و در معاینه بیمار برجستگی در پل تحتانی لوب راست تیروئید قابل لمس بود. در آزمایشان بعمل آمده بیمار یوتیروئید بود. اسکن نشان دهنده آدنوم پاراتیروئید در پل تحتانی لوب راست تیروئید بود. حین عمل جراحی آدنوم 2×3×6 سانتیمتری و به وزن 22 گرم وجود داشت و بقیه غدد پاراتیروئید نرمال بود. گزارش آسیب شناسی آدنوم پاراتیروئید بود. مبتلایان به آدنوم بزرگ پاراتیروئید با علائمی غیراختصاصی مراجعه می نمایند. جهت پیشگیری از بروز عوارض بیماری توصیه می شود در بیماران مشکوک علاوه بر آزمایشات مرسوم، سطح سرمی کلسیم و فسفر نیز اندازه گیری شود و در صورتی که افزایش کلسیم و کاهش فسفر وجود داشته باشد، بررسی سطح پاراتورمون تشخیصی خواهد بود.

    کلیدواژگان: آدنوم پاراتیروئید، درد استخوانی
|
  • K. Shahebrahimi, P. Mirmiran, AS. Habibi Moieni, J. Ghanbili, A .Momenan, A.Momenan, F. Azizi Page 267
    Background

    The purpose of the study was to assess changes in total cholesterol, LDL-C, HDL-C, non HDL-C and triglyceride levels over a 3-year period in subjects enrolled in the Tehran Lipid and Glucose Study.

    Materials and methods

    A total of 1839 males and 2553 females, aged 3 years and over, were included in this study. Baseline demographic characteristics and lipid levels were determined GTT was performed at baseline and after 3 years in subjects ≥20 years age.

    Results

    In both sexes, BMI and WHR,(waist-hip ratio), increased significantly from baseline. Mean BMI at baseline was 24.7±5.8, which in phase 2, rose to 26.0±5.6 kg/m2 (p=0.001). In phase one, 32 and 18.6% of all subjects and in phase two, 34 and 23.4% respectively were overweight and obese (p=0.05). Prevalence of impaired glucose tolerance, (IGT), and Diabetes mellitus increased in phase 2 of the study. 13% of all subjects in phase 1 had IGT and 11.4% had diabetes these statistics increased to 14.2 and 12.3% respectively in phase 2. In phase 2, systolic and diastolic blood pressure, mean cholesterol, LDL-C, HDL-C, non HDL-C and triglycerides decreased significantly from baseline levels. In phases one and two, 5.1% and 7.6% of subjects respectively were unaware of their diabetes.

    Conclusion

    There is a high prevalence of cardiovascular risk factors, such as overweight, obesity, low HDL-C, IGT and diabetes in the urban population of Tehran. It was seen that although mean total cholesterol, LDL-C, non-HDL-C, TG, SBP and DBP decreased significantly after 3 years, IGT, DM, overweight, obesity and Low HDL-C increased from baseline values.

    Keywords: Cardiovascular risk Factors, obesity, overweight, Diabetes, Tehran Lipid, Glucose study
  • Page 279
    Background

    Trigeminal neuralgia is a common disorder with well established diagnostic characteristics. Remission of symptoms with carbamazepine seems diagnostic, however, cases who failed to respond might advise surgery. In the present study, we investigate postoperative complications and outcomes in a group of Iranian patients referring with trigeminal neuralgia during a 10-year period.

    Materials and methods

    It was a retrospective study. We reviewed medical files of patients referring with trigeminal neuralgia and underwent microvascular decompression during a 10-year period (1995-2004).

    Results

    Totally, 35 patients with the mean age of 55 years and male to female ratio of 1.33 underwent microvascular decompression. A combination of maxillary and mandibular branches of trigeminal nerve was the most commonly involved root, reported in almost half of the patients. Superior cerebellar artery was, by far, the most frequent compressor of the nerve. Immediate response to surgery was reported in 83%. Postoperative complications were observed in 8 patients, 4 due to medications while the other 4 were believed to be neurologic in origin. Unfortunately, 2 patients died. Patients were followed for 1-46 months (mean 14 months), during which 4 returned with symptoms recurrence and received medical therapy.

    Conclusions

    Microvascular decompression is the standard surgical approach for trigeminal neuralgia since it is associated with symptoms relief, excellent postoperative outcomes, minor complications and low recurrence rate.

    Keywords: Microvascular decompression, Trigeminal nerve, Neuralgia
  • N .Shirazian, M. Hedayati, A. Aliasgari, F. Azizi Page 285
    Background

    Thyroid antibodies have a key role in follow up of the patients with thyroid carcinoma, thus present study investigates thyroid antibodies in patients with differentiated thyroid carcinoma.

    Material and Methods

    For this cross sectional study, 157 patients with differentiated thyroid carcinoma (case group) and 434 healthy subjects (control group) were included. Serum level of antithyroglubin and antiperoxidase were measured (RADIM, Italia). Antithyroglubin and antiperoxidase levels of >150u/ml and 100u/ml, respectively, were considered positive. Based on the recent intervention (surgery or radioactive iodine intake) patients were assigned in two groups of before and after 6 months and the aforementioned antibodies were checked.

    Results

    The mean (±standard deviation) of antithyroglubin was 290±111 and 405±111 u/ml in case and control group, respectively. The mean antiperoxidase level was 257±46 and 302±73u/ml, respectively. positive antithyroglubin level was reported in 21(13.4%) cases versus 65(15%) controls (NS), however, positive antiperoxidase level was found in 6(3.8%) cases and 42(9.7%) controls (p=0.02).

    Conclusion

    Patients with thyroid carcinoma showed similar antithyroid antibodies as healthy population, however, their level within the first 6-month following the intervention was significantly higher than 6 months after the intervention.

    Keywords: Thyroid differentiated carcinoma, Antithyroid antibody
  • G. Hajebi, AR. Mortazavi, J .Salamzadeh, K .Moshiri Page 291
    Background

    Narcotics are widely prescribed to eliminate postoperative pain. The present study was designed to survey the pattern of narcotic analgesia usage in surgical wards of Taleghani hospital.

    Materials and methods

    This Drug Utilization Evaluation (DUE) was designed based on Anatomical Therapeutic Chemical/Defined Daily Dose (ATC/DDD). The usage of injecting narcotics including pethidine, morphine, methadone, pentazocine, and fentanyl was surveyed during a 6-month period. Finally, ridge regression analysis was performed to draw the final model of probable associated factors.

    Result

    Totally, 1029 patients received at least one dose of narcotic. Total usage of injecting narcotics was 335/24DDD or 4.67DDD/100 bed days. Narcotics were prescribed more frequently in the general surgery ward (129/32DDD), however, patients underwent renal transplantation received narcotics less frequently (11/175DDD). Multivariate regression analysis showed that postoperative narcotic requirement (DDD/day) has an inverse association with patient's age. Meanwhile, females consumed narcotics more frequently.

    Conclusion

    Younger age and female gender are associated with higher narcotic consumption. This could in part explain physiologic and psychologic aspects of these patients

    Keywords: Surgery, Pain, Narcotic
  • S. Zahedi Asl, M. Shafiee, M. Khaksari, A. Ghasemi Page 297
    Background

    Thyroid hormones have extensive effects on differentiation, development, and growth of different organs. Effect of the administration of PTU in pregnant and lactating rats on isolated aorta response of their adult off-springs has been investigated.

    Materials and methods

    Three groups of female rats were selected. In the first group, (fetal group), observation of vaginal plug after mating was considered as the first day of pregnancy, and then PTU was added to their drinking water until the end of gestational period. In the second group, PTU was added to the drinking water of female rats from the time of labor for 25 days postpartum, (neonatal group). The third group was the control group which consumed only drinking water. In all three groups total‏ thyroxine (tT4), free thyroxine (fT4), total triiodothyronine (tT3), free triiodothyronine (fT3) and TSH were measured in the sera obtained from the mothers, immediately after discontinuing the drug.

    Results

    Levels of the above mentioned hormones, (except TSH), in fetal and neonatal groups were significantly lower than control group (p<0.05) TSH in fetal and neonatal groups was significantly higher than controls, (p<0.001). After two months the adult off springs were anesthetized, dissected and isolated aorta response was examined against KCl and phenylephrine. Results of this study indicated that responsiveness of aorta in fetal group was significantly decreased compared to the control group (p<0.05), but neonatal group had no significant difference with the control group.

    Conclusion

    Hypothyroidism in fetal period has significant effects on differentiation and development of vascular bed, (aorta), in a way that can be still observed during adulthood.

    Keywords: Hypothyroidism, Fetal, Neonatal aorta response, Rat, Propylthiouracil, Pregnancy
  • AR. Zahiroddin, F. Ghoreishi Page 305
    Background

    Epilepsy is the most prevalent chronic nervous disease among general population prevalence of depression among these patients is twice that of individuals suffering from other disabling diseases. However, depression is often undiagnosed in these patients or treated partially, leading to serious consequences. The present study was designed to asses the prevalence of depressive symptoms and risk factors related to depression in epileptic patients,

    Materials and methods

    The present study is a descriptive research. 97 epileptic patients referred to the hospitals affiliated with the Shaheed Beheshti University were evaluated by Beck Inventory and a demographic questionnaire.

    Results

    Beck inventory revealed that 51.6% of epileptic patients, (with generalized tonic clonic epilepsy), suffered from mild and moderate depression. There was a significant relation between depression and the following variables: occupation, educational level, economic status and residential place (p<0.05).

    Conclusion

    Our findings suggested a high rate of depressive symptoms among epileptic patients most of them had not received optimal treatment. Considering the fact that depression is amenable to treatment, screening and timely diagnose is useful and important.

    Keywords: Epilepsy, Depression, Beck test
  • S .Seyedmousavi, A .Ghanbarian, M. Seyedahadi, N. Saadat, F.Azizi Page 309
    Background

    The aim of this study was to assess non-communicable disease risk factors in children of parents with an ECG evidence of myocardial infarction (MI), and compare them with children from families with no such parental history.

    Materials and methods

    Of 15005 participants in the Tehran Lipid and Glucose Study, all individuals over the age of 30 years underwent routine ECG exams. Among these, 303 off springs aged 3-30 years, who had one or two parents with possible or probable myocardial infarction (MI) according to the Minnesota coding were selected. An age and sex-matched sample of 601 off springs who had no parental evidence of ECG-defined MI were randomly selected as the control group. Risk factors studied were: BMI, blood pressure, FBS, total cholesterol, HDL-C, LDL-C, triglycerides and the metabolic syndrome.

    Results

    A "paternal" and "parental" history of MI was associated with a higher prevalence of overweight and obesity, respectively, (34.9% vs. 24.8 %) and a lower prevalence of high blood pressure, (12.2% vs. 18.1%), in their off springs. Likewise, in male children of fathers or both parents with ECG evidence of MI, a lower prevalence of hypertension was noticed, Compared with the control group, in female children of mothers with a history of MI,a higher prevalence of elevated serum LDL-C was found (28.0% vs. 10.7%) (p<0.05). Paternal MI was associated with increased prevalence of higher body mass indices (BMI) in their off springs (OR=1.6 95% CI: 1.1-2.4p<0.05).

    Conclusion

    There is a significant familial correlation between paternal history of MI and overweight and obesity in their offspring.

    Keywords: Risk factor, Cardiovascular disease, Parental, Off spring, Myocardial infarction, ECG
  • Isolation of anaerobic, aerobic bacteria and mycobacterium
    F. Fallah, G. Eslami, J .Khoshnevis, H .Goudarzi, M. Habibi, E. Azargashb Page 317
    Background

    Diabetic foot infections are a potentially severe complication of diabetes. Diabetic foot infections can sometimes lead to long-term debilitation and, in the most severe cases, amputation. They are the most common infections in patients with diabetes, whose weakened immune systems put them at an increased risk of acquiring antibiotic resistant infections.

    Materials and methods

    For this descriptive study, 120 diabetic patients (30 women and 90 men age ranged between 45-65 years and disease duration of 0.5 to 37 years) were investigated. Immediately after the hospitalization, specimens from infected foot lesions were taken using Thio and BHI as transport medium. Aerobic cultures were carried out in all cases according to conventional methods while anaerobic cultures were performed when appropriate. Finally, susceptibility tests were performed on isolated microorganism.

    Result

    Totally, 75% of cases were polymicrobial infections. We isolated gram positive cocci 95%, gram positive bacilli 35%, gram negative 55% and mycobacterium 10%. Meanwhile, we found that 12.5% of our bacteria were anaerobic and 87.5% were facultative aerobic bacteria. In antimicrobial susceptibility testing, Rifampin was the most effective antibiotic against S.aureus and peptostreptococcus. Surprisingly, E.coli was resistant to all tested antibiotics.

    Conclusion

    Diabetic foot infections have a polymicrobial nature. Antibiotic treatment of infections should be prescribed on the results of microbiological investigation.

    Keywords: Diabetes mellitus, Anaerobes, Facultative aerobic bacteria, Mycobacterium
  • N .Kariman, T. Heydari, M. Farakhteh, H. Alavi Majd Page 329
    Background

    Gestational diabetes is defined as carbohydrate intolerance of variable severity with onset or first recognition during pregnancy. Approximately 4% of pregnancies are affected by diabetes mellitus, 90% of which represent gestational diabetes mellitus (GDM). Detection of GDM permits the identification of women who are at risk for development of type 2 diabetes mellitus later in life. Appropriate treatment may reduce the risk of fetal and neonatal complications. One of the risk factors identified recently is "irregular menstruation". Several studies have reported the relationship between irregular menstruation and insulin resistance. The aim of this case-control study was determination of relationship between irregular menstruation and gestational diabetes.

    Materials and methods

    Pregnant women who were referred to prenatal clinics affiliated to Endocrinology and Metabolism centers of Shariati and Taleghani hospitals, and Iran Endocrinology and Metabolism institute, were studied. Mothers were interviewed by trained members of the study team and relevant information recorded on a structured questionairre. Sampling was performed by convenience method. Case group including 60 women with gestational diabetes and control group comprising of 60 women without gestational diabetes were matched for age, parity, BMI, family history of diabetes, history of still-birth, or delivery of a previous malformed newborn. Demographic characteristics, history of irregular menstruation and its etiology were compared between the two groups. We excluded subjects with history of fetal macrosomia (weight>4500 g), pre-pregnancy diabetes, diabetes in previous pregnancy, smoking before or during pregnancy, recurrent abortion and preterm delivery.

    Results

    Demographic characteristics and etiology of irregularity were similar between cases and controls. Irregular cycles were more prevalent in the case group, (36.7% vs. 15.0 %, P=0.007, Odds Ratio=3.28, CI=95%, 1.40-7.90 ).

    Conclusion

    A history of irregular menstrual cycles was a significant independent predictor of gestational diabetes mellitus. If selective screening is implemented for gestational diabetes mellitus, such history should be considered in the decision of whom to test.

    Keywords: Diabetes mellitus, Gestational diabetes, Irregular menstruation
  • M .Mehrdad, F. Hosseinpanah, F. Azizi Page 337
    Background

    The metabolic syndrome is a constellation of risk factors that increase the incidence of cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus in adults. Some studies in recent years have found evidence of initiation of this disease in childhood and of the association of childhood obesity with adult cardiovascular disease and diabetes. The present study was carried out to determine the prevalence of risk factors for metabolic syndrome in children, in order to prevent, or at-least decrease the occurrence of fatal cardiovascular and diabetic complications.

    Materials and methods

    In a cross-sectional study within the framework of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS), 1067 children, 3-9 years of age, including 506 boys and 561 girls were investigated. Weight and height was measured and BMI calculated. Fasting blood samples for the measurements of glucose and lipid concentrations were drawn. A qualified physician measured blood pressure three times in a seated position using a standard mercury sphygmomanometer and the mean of three measurements was considered as the participant’s blood pressure. After gathering the results of basic measurements, all results, except blood pressure were matched with Iranian tables of percentiles of BMI and lipids for age and sex. For blood pressure we used the world wide accepted NCHS tables. ‘At risk of overweight’ was defined as ≥85th to <95th percentile of BMI for age and sex. Subjects with three or more characteristics of the following components of metabolic syndrome were categorized as having the syndrome (1) BMI≥95th percentile for age and sex (2) TG≥95th percentile for age and sex (3) HDL cholesterol <5th percentile for age and sex (4) Impaired fasting glucose (FBS between 100-125 mg/dl) (5) systolic/ diastolic blood pressure>95th percentile for age, sex, and height.

    Results

    Prevalence of metabolic syndrome was 0.9 percent, (95%CI:0.3-1.5) overall, 8.9 percent in overweight youngsters, 0.3 percent in at risk of overweight and only 0.1 percent in the normal weight group. Prevalence increased with increases of body-weight with a significant difference between overweight children and other BMI groups. Overall, 12 percent of children were at risk of overweight, 8.4 percent were overweight, with no significant difference between two sex groups. Most prevalent components of metabolic syndrome in overweight children were hypertension and high TGL, (14.4%) low HDL and impaired fasting glucose were next in order of frequency. In comparison with subjects with normal weights, the difference in hypertension was significant in overweight children, (P<0.01).TGL was significantly different from normal weight group (P<0.01) and also with at risk of overweight (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed a low prevalence of metabolic syndrome among Iranian children but the prevalence of this syndrome in overweight youngsters was significantly higher than other BMI groups. The prevalence of at risk of overweight of 12 percent on one hand, and the high rate of transition of overweight children into obese adults in subsequent years of life on the other hand, is alarming. Special attention to weight control through nutritional counseling and increased physical activity during childhood and adolescence is recommended.

    Keywords: Metabolic syndrome, Children, Risk factors
  • F. Ghotbi, Sh. Nahidi, M. Zangi Page 347
    Background

    Jaundice is one of the most common problems in the neonatal period usual management of neonatal jaundice includes phototherapy, drug therapy, and exchange transfusion. In some countries, people use herbs for the treatment of jaundice. In Iran, cotoneaster spp. named shir khesht is used as a remedy for jaundice.

    Materials and methods

    We prepared a 16% solution of shir khesht from the original plant. After controlling for contamination with pathogenic bacteria, the mixture, (5 gram of shir khesht in 30 ml. of distilled water), was given in three divided doses to 32 icteric newborns, for one day. 30 ml. of placebo mixture in three divided dose was given to 32 controls. Both groups received phototherapy as well. Serum bilirubin was checked prior to, and after prescription in each group every 12 hr for 36 hours.

    Results

    Decline in the level of bilirubin in cases, i.e. those receiving shir khesht, was greater in comparison with controls reduction was significant at 12 hours, (mean=11.89±1.34 vs, 13.96±2.8), p=0.001, 24 hours, (mean=8.34±3.19 vs 11.66±2.33), p<0.001, and at 36hours (mean=3.90±2.48 vs 10.26±2.67) , p<0.001. The duration of hospital stay in cases was much less than controls, (mean admission in days=3.98 ±2 vs. 4.59±1.93, respectively), p<0.001.

    Conclusion

    In this study shir khesht was found to be effective in the treatment of neonatal hyperbilirubinemia resulting in a rapid decline in serum bilirubin, thus reducing duration of hospital stay. We suggest that further studies should be done so that it could be dispensed as a standard formula and used for neonatal jaundice.

    Keywords: Neonate, Jaundice, cotoneaster spp
  • A. Rahimi, F. Ahamadi, M. Gholiaf Page 353
    Background

    Despite an improvement in dialysis care during the past decade, the number of hemodialysis patient with kidney failure has doubled and they are suffering from mental disorders, anxiety and depression. This paper aimed to determine the effects of applying continuous care model, (CCM), on stress, anxiety and depression in hemodialysis patients.

    Materials and methods

    Thirty eight hemodyalysis, (HD) patients were selected through simple randomized sampling and all were assigned to one group. Each case was his or her own control, classified as control ‘before’ intervention and as a ‘case’ after intervention. Data collection tools included DASS21 and demographic questionnaires. In the first phase, (before intervention), the research team organized orientation sessions for all partcipants and completed the questionnaires. Immediately after this intervention was started in the form of CCM for all cases. SPSS Software V(13) was uilized for data analysis descriptive statistics, Paired t-test and Chi-square statistical test were used as required.

    Results

    Data analysis shows that there is a significant relationship between application of Continuous care model and levels of stress, anxiety and depression in HD patients (p=0/0001).

    Conclusion

    According to these findings, applying CCM causes significant difference in the levels of stress, anxiety and depression HD patients consequently, applying this caring model can promote HD patient's quality of life.

    Keywords: Continuous care model, Stress, Anxiety, Depression, Hemodialysis
  • K .Malakouti, P .Fathollahi, A. Mirabzadeh, M. Salavati, Sh .Kahani Page 361
    Background

    Depressive disorders are quite prevalent among the old population of developed countries, therefore, validated scaling systems are necessary for screening purpose. The present study was designed to develop and validate GDS-15 in Iran.

    Materials and methods

    The Persian version was prepared using translation, reverse translation and comparing technique. Then, 204 adults aged >59 years were randomly selected to fill the questionnaire. Standard Clinical Interview using Composite International Diagnostic Interview (CIDI) was applied as the gold standard for depressive disorders diagnosis.

    Results

    Results revealed satisfactory reliability coefficient. Depression-associated factor (including 11 questions) could be considered as a brief form with alpha and correlation coefficient of 0.92 and 0.58 with the original form (p<0.001). Having applied ROC analysis, cut off points of 8 and 6 were determined for 15- and 11-question forms, respectively, with sensitivities of 0.9 and 0.9 and specificities of 0.84 and 0.83, respectively.

    Conclusion

    Our results revealed that 11- and 15-question forms of GDS are quite reliable and valid for epidemiological and screening studies, especially among urban population.

    Keywords: Adult, Depression, Geriatric Depression Scale-15
  • F. Hafezi, B .Naghibzadeh, AH. Nouhi Page 369

    Soft tissue thickness over the tip of the nose varies considerably between patients, subcutaneous fat being thickest in the supratip area. Fat nose is a challenging issue to manage, and surgeons have not found the ultimate solution to handle this problem during the evolution of rhinoplastic surgery. Due to multiplicity of techniques and controversies published in literature, it becomes confusing for the operating surgeon to find the most appropriate and effective way of solving this frustrating dilemma. The focus of this paper is to introduce a new procedure for reducing the overlying soft tissue of nasal tip for better re-draping of skin over the nasal skeleton. The hallmark of this technique is to undermine the nasal skin in two layers. We believe that soft tissue trimming in biplane dissection, described in the paper, can minimize the thickness of the tip skin in a safe and homogenous manner. In this paper we have demonstrated a new dissection method of nasal soft tissue and trimming it in different areas of the nose for different purposes. In the authors’ opinion this approach is one of the most effective way of handling unpliable thick nasal skin.

    Keywords: subcutaneous fat, Rhinoplasty, Fat nose
  • N. Beyraghi, F. Khodaiefar Page 373

    Among legally identified cases of paraphilias, pedophilia is most common. Psychiatric disorders frequently coexist with pedophilia. Unfortunately, pedophilia is extremely difficult to treat. The authors report a patient with pedophilia, bipolar mood disorder and mental retardation who was treated with combination of carbamazepine and spironolactone.

    Keywords: Pedophilia, Carbamazepine, Spironolactone, Mental retardation, Bipolar mood disorder
  • MT .Salehian, M .Mehrdad, M. Moghimi, M. Hosseinzadeh Malek Page 377

    Primary hyperparathyroidism is a quite frequent disorder however, giant parathyroid adenoma is a rare entity. We described a 39-year old woman presenting with lower extremities bone pain within the recent 3 years. She had been receiving levothyroxin during the past 10 years due to hypothyroidism, meanwhile, she had a bulge right thyroid lobe. Laboratory examinations revealed she was euthyroid, however, scanning showed parathyroid adenoma. During surgery, an adenoma measured 2×3×6cm, weighted 22gr was resected. Giant parathyroid adenoma present with non-characteristic symptoms, thus, routine laboratory measurements including serum calcium and phosphorous should be proposed for suspected individuals. .

    Keywords: Parathyroid adenoma, Bone pain