فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 127، پاییز 1387)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 127، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نریمان مصفا* صفحه 169
  • مصطفی شریفیان *، بیژن حاتمیان، نوید انوری پور، عبدالله کریمی، علیرضا فهیم زاد، معصومه محکم، رضا دلیرانی صفحه 175
    سابقه و هدف

    عفونت ادراری، از بیماری های شایع دوران کودکی است که بخصوص در شیرخواران می تواند منجر به آسیب دایمی کلیه ها، افزایش فشارخون و نارسایی کلیه در آینده طفل شود. اینترلوکین ها در ایجاد اسکار کلیه متعاقب عفونت ادراری تب دار، نقش محوری دارند. هدف از این مطالعه، بررسی اینترلوکین های ادراری در پیلونفریت، قبل و بعد از اعمال دو نوع درمان بود.

    روش بررسی

    غلظت اینترلوکین های 6 و 8 ادراری 34 کودک مبتلا به پیلونفریت حاد، که تحت درمان با سفتریاکسون و استرویید قرار گرفتند (گروه مورد) و 20 بیمار با همین تشخیص که تحت درمان با سفتریاکسون به تنهایی قرار گرفتند (گروه شاهد)، به روش آنزیم ایمونواسی اندازه گیری شد. گروه مورد و شاهد، از لحاظ سن و جنس همسان بودند. نمونه های ادراری، در زمان بستری (قبل از شروع درمان) و 72 ساعت پس از شروع درمان، جمع آوری شدند. غلظت کراتینین ادراری نیز محاسبه، و برای استانداردکردن نمونه ها، نسبت سایتوکاین به کراتینین تعیین گردید.

    یافته ها

    بر خلاف گروه شاهد، اختلاف بین نسبت سایتوکاین به کراتینین در ادرارهای اولیه و نمونه های پس از درمان، در گروه مورد، معنی دار بود (001/0p<). همچنین، ترکیب دگزامتازون و آنتی بیوتیک، سبب کاهش معنی دار غلظت اینترلوکین های ادراری، در مقایسه با درمان آنتی بیوتیکی تنها گردید (05/0p<).

    نتیجه گیری

    تجویز استرویید همراه با آنتی بیوتیک، سبب کاهش چشمگیر مقادیر اینترلوکین های 6 و 8 ادراری در بیماران مبتلا به پیلونفریت حاد می شود. این مسئله بیانگر این است که ممکن است مصرف کورتیکواستروییدها در پیشگیری از ایجاد اسکار کلیه متعاقب عفونت ادراری تب دار موثر باشد.

    کلیدواژگان: پیلونفریت، عفونت دستگاه ادراری، سایتوکاین، اینترلوکین-6، اینترلوکین-8، اسکار کلیه، گلوکوکورتیکوییدها، استرویید
  • علی انیسیان * صفحه 183
    سابقه و هدف

    تغییرات ساختمانی پس از مرگ بافتی، یکی از مشکلات تکنیک های تشخیصی در پاتولوژی و بافت شناسی محسوب می شوند. در این مطالعه، اثرات امواج مایکروویو، جهت سرعت بخشیدن به تثبیت بافت و ممانعت از اثرات تخریبی اتولیز پس از مرگ در بافت، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    تعداد 24 قطعه جوجه، انتخاب و به طور تصادفی به 8 گروه سه تایی تقسیم شدند. همه جوجه ها در یک زمان کشته شده و کلیه هر گروه، در ساعت های صفر، 1، 3، 5، 10، 15، 20 و 25 پس از مرگ، خارج و مورد آزمایش قرار گرفت. در هر حیوان، کلیه راست، با استفاده از روش رایج، در محلول فرمالین 10% بافرشده، تثبیت شد (شاهد) ولی کلیه های چپ، پس از تاباندن امواج مایکروویو، تحت عملیات تثبیت بافت قرار گرفتند. نمونه ها، پس از آبگیری، شفاف سازی و آکندگی، با پارافین، قالب گیری شده و از آنها برش هایی با ضخامت 5 میکرون تهیه شد. برش های بافتی، پس از رنگ آمیزی، به وسیله میکروسکپ نوری مورد مطالعه و بررسی توصیفی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تغییرات مورفولوژیک و ساختاری بافتی در طی 20 ساعت اول پس از مرگ بافت، در نتیجه استفاده از هر دو روش، مشابه بود. لیکن در نمونه های تهیه شده در ساعت 25 بعد از مرگ، بافت های پایدارشده توسط روش رایج، دچار تغییرات ساختاری پس از مرگ شده بودند؛ در حالی که بافت هایی که پس از تابش امواج مایکروویوو، تثبیت شده بودند، تا حد بیشتری ساختمان طبیعی خود را حفظ نموده بودند.

    نتیجه گیری

    در مورد بافت هایی که تا 25 ساعت از مرگ آنها می گذرد، استفاده از امواج مایکروویو قبل از تثبیت، ضمن تسریع نفوذ ماده تثبیت کننده به داخل بافت، با متوقف ساختن روند تجزیه بافت، موجب حفظ نسبی ساختمان طبیعی بافت شده بود. پیشنهاد می شود مطالعات تکمیلی دیگری با استفاده از تکنیک های ارزیابی کامپیوتری تصاویر بافتی به کمک نرم افزارهای مربوط، ایمونوهیستوپاتولوژی و میکروسکوپ الکترونی انجام شوند.

    کلیدواژگان: اتولیز، تثبیت بافت، مایکروویو، کلیه، پاتولوژی، هیستوپاتولوژی
  • ناهید مستقل*، ناهید عباسی، آذر زمانی صفحه 189
    سابقه و هدف

    هرگونه عفونت باکتریایی دستگاه تناسلی بعد از زایمان را عفونت نفاسی گویند؛ که 13% مرگ های مرتبط با حاملگی را شامل می شود و پنجمین علت اصلی مرگ و میر مادران است. در دهه های گذشته، اندومتریت (عفونت رحمی پس از زایمان) همراه با پره اکلامپسی و خونریزی تریاد کشنده مادران بوده است. در برخی از مطالعات، وجود مکونیوم در مایع آمنیوتیک را در بروز اندومتریت موثر دانسته اند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم با عفونت پورپرال است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه آینده نگر از نوع کوهورت، 300 خانم حامله با سن حاملگی حداقل 37 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به 2 گروه 150 نفری شاهد و مورد تقسیم شدند. در گروه مورد، مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم و در گروه شاهد، مایع شفاف بود. هر دو گروه سزارین شدند و همگی آنتی بیوتیک پروفیلاکسی قبل از عمل دریافت کردند. بیماران در 40 روز اول بعد از زایمان از نظر عفونت پورپرال بررسی شدند. اطلاعات پس از ثبت در پرسشنامه، وارد کامپیوتر شده و داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از 150 مورد خانم حامله با مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم، فقط 2 مورد (3/1%) دچار تب بعد از عمل شدند و در گروه شاهد، هیچ موردی از تب گزارش نشد. تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه شاهد و مورد از نظر عفونت پورپرال مشاهده نشد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، اگرچه مکونیوم تا حدی شانس اندومتریت بعد عمل را افزایش داد، ولی بر خلاف سایر مطالعات گزارش شده، این نقش بارز نبود. انجام مطالعات کاملتر با همسان سازی دقیق تر عوامل مداخله گر و مطالعات بیشتر برای تعیین نقش آنتی بیوتیک در کاهش بروز اندومتریت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عفونت پورپرال، مکونیوم، اندومتریت
  • مهدی منتظرحقیقی*، روح الله نجارصادقی، سید رضامحبی، فاطمه خاتمی، بیژن مقیمی دهکردی، سمیه غیاثی، محمدرضا زالی صفحه 193
    سابقه و هدف

    سرطان کولورکتال، یکی از شایعترین سرطان ها در بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته محسوب می شود. هم اکنون مطالعات زیادی در زمینه ارتباط این نوع سرطان، و ژن 10 و 5 متیلن تترا هیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) در دنیا در حال انجام است. این آنزیم، در متیلاسیون، سنتز و تعمیر DNA نقش دارد. علاوه بر آن، این آنزیم نقش مهمی را در متابولیسم فولات بر عهده دارد. حدود 80% موارد سرطان کولورکتال، به صورت غیر ارثی است. بنابراین محتمل به نظر می رسد که پلی مورفیسم های این ژن، با اتیولوژی سرطان و از جمله سرطان کولورکتال غیر فامیلی که به صورت شایعتری دیده می شود، مرتبط باشند. از آنجا که این سرطان در کشور ما نیز شیوع بسیار بالایی دارد، ارتباط بین ژنوتایپ های ژن MTHFR و احتمال خطر ابتلا به سرطان کولورکتال غیر فامیلی را در تعدادی از افراد مبتلا به این سرطان، مورد ارزیابی قرار دادیم.

    روش بررسی

    برای بررسی پلی مورفیسم ژنوتایپ های ژن MTHFR در 118 نمونه بیمار (با نتیجه کولونوسکوپی و پاتولوژی مثبت از نظر ابتلا به سرطان کولورکتال) و 189 نمونه کنترل (که نتیجه کولونوسکوپی آنان از نظر ابتلا به سرطان کولورکتال، منفی بود) با روش Pyrosequencing بررسی شدند.

    یافته ها

    در نمونه های بیماران، فراوانی ژنوتایپ های CC، CT و TT در ژن MTHFR به ترتیب 7/51%، 28%، 3/20% و فراوانی این پلی مورفیسم ها در نمونه های کنترل، به ترتیب 1/47%، 27% و 9/25% بود. فراوانی آلل T در نمونه های بیمار، 34% و فراوانی آلل C، 66% بود. همچنین فراوانی آلل T در نمونه های کنترل، 39% و فراوانی آلل C، 61% محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر، به طور جالبی، بین بروز سرطان کولورکتال و ژنوتایپ TT، رابطه عکس را نشان داد. نتایج این یافته ها برای هر دو جنس، یکسان بود.

    کلیدواژگان: سرطان غیر فامیلی کولورکتال، آنزیم متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز، پلی مورفیسم، Pyrosequencing
  • علی اکبر سلیمانی رهبر*، محمد نیاکان، فریبا فیاض، سودابه طاهری، جعفر محمودیان، محمدرضا نژادمقدم، علی اصغر کلاهی صفحه 201
    سابقه و هدف

    از خصوصیات مهم نایسریاها، مقاومت در برابر ماده رنگی کریستال ویوله است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر کریستال ویوله بر رشد این باکتری ها، افزودن آن به محیط کشت جهت جداسازی این باکتری ها، و ساخت یک محیط کشت اختصاصی برای نایسریا است.

    روش بررسی

    اقدامات انجام شده عبارتند از: 1) ترشحات مجرای 106 بیمار مرد مبتلا به اورتریت، بر روی محیط های New York City Medium Agar (NYC agar)، آگار شکلاتی، و آگار شکلاتی دارای غلظت های کریستال ویوله در حد فاصل 1:100000 تا 1:250000 کشت داده و لام گرم تهیه شد. 2) ترشح حلق 230 فرد سالم، بر روی محیط های آگار خوندار، آگار شکلاتی و نیز آگار شکلاتی حاوی غلظت های متفاوت کریستال ویوله در حد فاصل 1:50000 تا 1:500000 کشت داده و لام گرم تهیه گردید. 3) برای بررسی احتمال رشد سوش استاندارد ATCC گونوکوک در حضور کریستال ویوله، باکتری در محیط های آگارشکلاتی، آگارخوندار، مولرهینتون آگار، تایرمارتین آگار و نیز در همین محیط ها، همراه نسبت های 1:50000 تا 1:200000 کریستال ویوله کشت داده شد.

    یافته ها

    69 نفر از 106 بیمار مبتلا به اورتریت، مشکوک به سوزاک بودند که کشت 64 نفر از آنان در محیط NYC، از نظر گونوکوک، مثبت بود. حاصل رشد این نمونه ها، در محیط آگار شکلاته، 54 مورد مثبت (با حساسیت 84% نسبت به محیط NYC) همراه باکتری های مختلف فلور نرمال بود. بیشترین و مناسبترین رشد، در آگار شکلاتی حاوی کریستال ویوله به نسبت 1:150000، 58 مورد مثبت (با حساسیت 91% نسبت به محیط NYC) و با حداقل رشد فلور نرمال همراه بود. ترشح حلق 228 نفر از 230 فرد سالم، از نظر نایسریا، مثبت بود. این نایسریاها، قادر به رشد در حداقل 1:500000 و حداکثر 1:50000 غلظت کریستال ویوله بودند. با این تفاوت که در غلظت 1:500000، باکتری های فلور طبیعی نیز رشد کامل داشته و با افزایش تدریجی غلظت، از رشد آنها کاسته شد تا اینکه در غلظت نهایی 1:50000، فقط نایسریا رشد کرده بود. در آزمایش مستقیم این نمونه ها نیز در 228 مورد دیپلوکوک های گرم منفی نایسریا فرم مشاهده شده بود. نتیجه کشت نایسریا گونوره آی استاندارد بر روی محیط های آگار شکلاته، مولرهینتون و تایرمارتین، همراه مقادیر مختلف کریستال ویوله و نیز بدون آن عبارت است از: در همه محیط های بدون کریستال ویوله، رشد این نمونه بطور کامل و یکسان مشاهده شد؛ درحالی که در محیط های حاوی کریستال ویوله، حداقل تعداد کولونی، در غلظت 1:50000 و حداکثر 1:200000 مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    برای جداسازی و تشخیص نایسریاهای بیماریزایی مانند گونوکوک می توان از محیط اختصاصی کروموژن مانند آگار شکلاتی حاوی 1:150000 کریستال ویوله یا یکی از محیط های تایر مارتین و مولرهینتون حاوی 1:200000 کریستال ویوله استفاده نمود. نایسریاهای بی آزار، مقاومت زیادی به این ماده داشته و در غلظت 1:50000، در هریک ازمحیط های فوق، قابل رشد و جداسازی هستند. برای ساخت انبوه محیط کروموژن، با توجه به وزن پودر و غلظت های ذکرشده می توان میزان پودر کریستال ویوله لازم را محاسبه و با پودر اولیه هریک ازاین محیط ها بطور هوموژن مخلوط نمود.

    کلیدواژگان: نایسریا، کریستال ویوله، ویوله دوژانسیان، محیط کشت
  • رویا نصیری*، جمشید یوسفی، محمد خواجه دلویی، محمد سرافراز یزدی، فرزانه دلگشایی صفحه 207
    سابقه و هدف

    ابتلای مادر باردار به ویروس سرخچه، به دلیل مرگ و میر بالا و مالفورماسیون های متعدد جنینی، اهمیت بسیار دارد و مهمترین فاکتور در پاتوژنز سندرم سرخچه مادرزادی، سن جنین در زمان ابتلای مادر است. واکسن سرخچه نیز یک واکسن ویروسی زنده بوده و تزریق آن در دوران بارداری ممنوع می باشد. این مطالعه، با هدف بررسی سیر حاملگی، عاقبت بارداری و میزان بروز سندرم سرخچه مادرزادی در بارداری هایی که به فاصله 1 تا4 هفته قبل و بعد از لقاح، بطور سهوی در معرض واکسن سرخچه قرار گرفته بودند، طراحی و اجرا شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت آینده نگر بر روی 60 خانم باردار که به طور سهوی به فاصله 1 تا 4 هفته قبل و بعد از لقاح واکسن سرخچه دریافت کرده بودند، انجام شد. زمان لقاح، بر اساس Last Menstural Period و سونوگرافی سه ماه اول حاملگی تعیین شد. علاوه بر دریافت اطلاعات دموگرافیک و مامایی از مادران، تمام نوزادان، توسط یک متخصص کودکان واحد از نظر علایم سرخچه مادرزادی معاینه شدند. همچنین، سطح آنتی بادی های IgG و IgM ضد سرخچه در خون بند ناف نوزادان تعیین گردید.

    یافته ها

    میانگین سن مادران، 9/2 ± 8/21 سال بود. 3/58% حاملگی ها ناخواسته بود. در 90% مادران، هیچیک از عوارض بعد از واکسن وجود نداشت. هیچکدام از مادران، سابقه مصرف مواد مخدر، دخانیات و داروهای تراتوژن نداشتند. میانگین وزن نوزادان، 581 ±3108 گرم بود. 7/6% نوزادان نارس بودند. عوارض سوء بارداری شامل سقط، زایمان زودرس یا دیررس، مرگ داخل رحمی جنین، تاخیر رشد داخل رحمی، خونریزی های حاملگی و ناهنجاری های مادرزادی بدو تولد بررسی شدند؛ که نسبت به شیوع کلی این عوارض، ریسک افزایش یافته ملاحظه نشد. البته جمعیت مورد بررسی از حجم کافی برخوردار نبود. هیچکدام از نوزادان در معاینه بالینی، علایمی به نفع سندرم سرخچه مادرزادی نداشتند. میانگین سطح سرمی IgG ضد سرخچه در خون بندناف، IU/mL 5/69±9/143 بود. در تمام نوزادان، آنتی بادی IgM ضد سرخچه منفی بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تلقیح سهوی واکسن سرخچه در زنان باردار باعث بروز سندرم سرخچه مادرزادی نمی شود؛ اما چون بعضی علایم سندرم سرخچه مادرزادی در بدو تولد قابل تشخیص نمی باشند و پس از سال ها بروز می نمایند و با توجه به گزارش موارد بسیار نادر عفونت آزمایشگاهی در این نوزادان بدون علامت توصیه می گردد از تزریق واکسن به فاصله یک ماه قبل و بعد از حاملگی خودداری گردد. با توجه به معاینه بالینی طبیعی و منفی بودن IgM ضد سرخچه در نوزادان مورد مطالعه ما، در صورت تزریق سهوی واکسن سرخچه حتی به فاصله 1تا4 هفته قبل و بعد از لقاح، عدم اندیکاسیون سقط درمانی تایید می شود.

    کلیدواژگان: سندرم سرخچه مادرزادی، حاملگی، بارداری، واکسن سرخچه، واکسن سرخک و سرخچه، زنان باردار
  • احسان ناظم الحسینی مجرد*، علی حقیقی، بهرام کاظمی، معصومه عظیمی راد، محمد رستمی نژاد، زهرا نوچی، علیرضا ابدی، محمدرضا زالی صفحه 213
    سابقه و هدف

    به درستی مشخص نیست که چرا بیماری آمیبیازیس و علایم ناشی از آن، تنها در 5 تا10% افراد آلوده با انتاموبا هیستولیتیکا گزارش گردیده است. تصور می شود که تفاوت در میزان بیماریزایی در میان گونه های انگل، در برآیند شدت و حدت بیماری آمیبیازیس، موثر است. در این مطالعه، علاوه بر تعیین میزان شیوع دو تک یاخته انتامبا هیستولیتیکا و انتامبا دیسپار در بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی، تنوع ژنتیکی در ژن غیر کدکننده لوکوس 2-1 بررسی شدند تا اختلاف ژنوتیپی انتامباها در نمونه های مثبت مشخص گردد.

    روش بررسی

    از 1700 نمونه مدفوع آزمایش شده مربوط به مراجعین به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، جمعا 27 مورد انتامبا هیستولیتیکا/ انتامبا دیسپار مشاهده گردید که پس از استخراج DNA، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) با دو جفت پرایمر اختصاصی گونه از ژن لوکوس 2-1 انجام گرفت و گونه آمیب، شناسایی و تعیین توالی گردید، و با توالی نوکلئوتیدهای شناخته شده انتامبا هیستولیتیکا و انتامبا دیسپار، مقایسه وتنوع ژنتیکی سویه ها بررسی گردید.

    یافته ها

    واکنش PCR با پرایمرهای فوق در 21 مورد از 27 نمونه مورد مطالعه، قطعه حدود 430 جفت باز را تکثیر نمود و انتامبا دیسپار شناسایی گردید. یک سویه، قطعه ای در حدود 340 جفت بازی تکثیر کرد و انتامبا هیستولیتیکا، شناسایی گردید. پنج مورد از نمونه ها تکثیر نشدند و از مطالعه حذف شدند. با PCR و تعیین توالی محصول PCR، تنوع ژنتیکی قابل توجهی از نظر اندازه، نوع و تعداد واحدهای تکرارشونده و ترتیب قرارگرفتن نوکلئوتیدها در ژن لوکوس 2-1 سویه های انتامبا دیسپار ایرانی مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، 8 الگوی متفاوت و جدید انتامبا دیسپار در بین 21 سویه مورد بررسی، مشاهده و به GenBank گزارش شد. سویه انتامبا هیستولیتیکای ایرانی (NH1 E.h IR) با سویه استاندارد KU20 (Accession No. AB075706) گزارش شده از ژاپن، در ژن لوکوس 2-1، همخوانی ژنوتیپی 100% نشان دادند.

    کلیدواژگان: آمیبیازیس، آنتامبا هیستولیتیکا، آنتامبا دیسپار، واکنش زنجیره پلیمراز (PCR)، اختلالات گوارشی
  • فرزانه اثنی عشری، محمدرضا سهرابی، علیرضا ابدی، عباسعلی محرابیان، علی اصغر کلاهی، پروین یاوری، محمداسماعیل اکبری* صفحه 221
    سابقه و هدف

    سرطان کولورکتال، یک بیماری کشنده و نسبتا شایع (5000 مورد جدید در سال در ایران) است. با توجه به بروز بالای سرطان کولورکتال (7 در 100000 نفر) و افزایش نسبت بقا و نیز اهمیت شاخص شیوع در مدیریت سرطان، در این مطالعه، شیوع 1، 3-2 و 5-4 ساله سرطان کولون بر اساس داده های بقا تعیین شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی و با پیگیری 2342 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال ثبت شده در مرکز ثبت سرطان ایران، طی سال های 84-80 انجام شد. بیماران در زمینه وضعیت بیماری (زنده بودن یا فوت) مورد پرسش قرار گرفتند. میزان بروز اختصاصی سنی نیز از گزارش کشوری ثبت موارد سرطان استخراج شد. نسبت بقای 5/0، 5/1، 5/2، 5/3، و 5/4 ساله محاسبه شده و در فرمول شیوع مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نسبت بقای 5/0، 5/1، 5/2، 5/3و 5/4 در سرطان کولورکتال به ترتیب 2/79%، 08/65%، 36/57%، 76/51% و87/48% به دست آمد. موارد شیوع 1، 3-2، 5-4 و تجمعی 5 ساله سرطان کولورکتال در کل جمعیت، به ترتیب 4156، 5715، 4283، و 13954 نفر بود.

    نتیجه گیری

    برآورد موارد شیوع در سال های متفاوت پس از تشخیص (1، 3-2 و 5-4 ساله)، برای ارزیابی بیماران نیازمند به درمان اولیه، پیگیری کلینیکی و زمان بهبودی، و همچنین توانبخشی و حمایت های تسکینی به کار می آید. بنابراین پیشنهاد می شود، نیازهای مدیریتی برای ارایه خدمت مناسب و علمی بر حسب این تعداد در سال های آینده محاسبه شود.

    کلیدواژگان: شیوع، سرطان کولورکتال، نئوپلاسم، کانسر، ایران
  • حانیه سادات سجادی*، محمدحسین حریری، سعید کریمی، سارا برات پور صفحه 227
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت برنامه ریزی و اجرای یک نظام ارزیابی و کارآمدی مدل تعالی عملکرد اروپایی (EFQM)، در این مطالعه، عملکرد بیمارستان ها و مراکز آموزشی- درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با استفاده از مدل EFQM ارزیابی گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی در سال 1386 انجام گرفت. مدیران کلیه بیمارستان ها و مراکز آموزشی- درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان جامعه آماری را تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد ارزیابی عملکرد براساس مدل تعالی سازمان بود. داده های جمع آوری شده، با توجه به اهداف پژوهش، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین امتیاز خودارزیابی عملکرد مراکز مورد مطالعه، در بعد رهبری، 56 امتیاز از مجموع 100 امتیاز؛ در بعد خط مشی و استراتژی ها، 40 از مجموع 80 امتیاز؛ در بعد کارکنان، 51 از مجموع 90 امتیاز؛ در بعد شراکت ها و منابع، 50 از مجموع 90 امتیاز؛ در بعد فرایندها، 71 از مجموع 140 امتیاز؛ در بعد نتایج مشتری، 103 از مجموع 200 امتیاز؛ در بعد نتایج کارکنان، 42 از مجموع 90 امتیاز؛ در بعد نتایج جامعه، 28 از مجموع 60 امتیاز؛ و در بعد نتایج کلیدی عملکرد، 74 از مجموع 150 امتیاز بود. میانگین امتیاز خودارزیابی عملکرد مراکز در کل، 516 از مجموع 1000 امتیاز بود (52% از 100% امتیاز).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه هدف اصلی خودارزیابی عملکرد براساس مدل تعالی سازمان، در وهله اول، شناخت وضعیت فعلی سازمان و تعیین نقاط ضعف و قوت آن و در مرحله بعد تلاش در جهت تقویت قوت ها، رفع کاستی ها و بهبود وضعیت سازمان می باشد، یافته های این بررسی توانست نقاط قوت و ضعف مراکز مورد مطالعه را تعیین نموده و راهنمایی برای تصمیم گیری ها و سیاستگذاری های مدیریتی باشد. یافته ها نشان داد توجه به نتایج برتری سازمان به ویژه در دو معیار نتایج کارکنان و نتایج جامعه ضروری می باشد. همچنین به منظور فرهنگ سازی و ایجاد بستر مناسب برای انجام خودارزیابی های اصولی و صحیح، طراحی و ارایه برنامه های آموزشی بیشتر در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: خودارزیابی، عملکرد، بیمارستان، مدل تعالی عملکرد اروپایی، مدل تعالی سازمان
  • فاطمه صادق زاده*، اکرم عیدی، کاظم پریور، دکترعلی مازوجی صفحه 233
    سابقه و هدف

    استفاده از گیاهان دارویی در اغلب موارد، به دلیل دسترسی آسان تر،و عواض جانبی و سمیت کمتر نسبت به دارو های شیمیایی، مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، اثر هایپوگلسمیک عصاره اتانولی قسمت های هوایی گیاه Salvia nemorosa در رت های سالم و دیابتی شده با استرپتوزوتوسین گزارش شده است.

    روش بررسی

    پس از جمع آوری و شناسایی گیاه، عصاره الکلی آن با استفاده از دستگاه سوکسله تهیه شد. رت های نر بالغ با تزریق درون صفاقی داروی استرپتوزوتوسین (mg/kg 70)، به دیابت مبتلا گردیدند. حیوانات نرمال و دیابتی، عصاره الکلی گیاه را در دوز های 10، 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی به مدت 14 روز دریافت نمودند. گروه های سالم و دیابتی شاهد، با آب مقطر به عنوان حلال عصاره ها، تیمار شدند. بعد از گذشت 14 روز، نمونه های خون از قلب حیوانات، جمع آوری شد. سطح گلوکز سرم، به روش گلوکزاکسیداز و سطح انسولین سرم، به روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تجویز خوراکی عصاره بخش های هوایی گیاه Saliva nemorosa به طور معنی داری موجب کاهش قند خون (001/0p<) و افزایش سطح انسولین سرم (01/0p<) در رت های مبتلا به دیابت گردید؛ اما بر رت های سالم، اثری نداشت. همچنین تجویز این عصاره به رت های مبتلا به دیابت، موجب افزایش معنی دار وزن آنها گردید (01/0p<).

    نتیجه گیری

    عصاره گیاه Salvia nemorosa تاثیر کاهنده بر قند خون رت های مبتلا به دیابت برجای می گذارد. انجام مطالعات بیشتر بر روی این گیاه، به منظور بررسی کاربردهای درمانی آن برای کنترل دیابت در انسان، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سالویونوزاید، استرپتوزوتوسین، هایپرگلیسمی، دیابت ملیتوس، گیاهان دارویی، سالویا نموروزا، رت، موش صحرایی
  • محمود سقایی*، علیرضا حسین پناه، احمد یراقی صفحه 239
    سابقه و هدف

    فشار داخل شکمی (IAP)، فشاری است که در داخل حفره شکمی وجود دارد. مقدار طبیعی آن، به وضوح تعریف نشده است؛ اما می تواند در محدوده زیر فشار جو تا 7 میلی متر جیوه باشد. افزایش فشار داخل شکمی، که به صورت IAP بیشتر از 12 میلی متر جیوه تعریف می شود، در بیماران شدیدا بدحال گزارش شده است، و با اختلالات قلبی- ریوی و کلیوی همراه است. اثر مقادیر مرزی یک فشار داخل شکمی بر مشکلات حول جراحی در مطالعه های پیشین گزارش نشده است. مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر مقادیر بالا ولی در محدوده طبیعی IAP بر عوارض حول جراحی مرتبط با بیهوشی طراحی شد.

    روش بررسی

    فشار داخل شکمی قبل از شروع بیهوشی عمومی در 60 بیمار بزرگسال غیر چاق که تحت جراحی الکتیو تعویض کامل مفصل هیپ قرار گرفتند، اندازه گیری شد. بیماران در طول مدت جراحی و ریکاوری، از نظر هرگونه شواهدی از عوارض مرتبط با بیهوشی، نظیر کاهش اشباع اکسیژن، افزایش فشارخون، و نامنظمی ضربان قلب، تحت نظر قرار گرفتند. بیماران به دو گروه تقسیم شدند: گروه الف) آنها که بیش از دو مورد عارضه داشتند (33 بیمار) و گروه ب) آنها که موارد کمتری از عوارض را تجربه کردند (27 بیمار).

    یافته ها

    فشار داخل شکمی، به طور معنی داری بین دو گروه متفاوت بود (1/2±21/8 میلی متر جیوه در گروه الف، در برابر 51/1±2/4 میلی متر جیوه در گروه ب؛ 05/0p<). تحلیل رگرسیون لوجستیک دودویی نشان داد که فشار داخل شکمی، یک پیش بینی کننده مستقل بروز عوارض بیهوشی با 015/0=p، (81/1-17/1)4/1=Odds Ratio بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهند که مقادیر بالا ولی در محدوده طبیعی IAP، می تواند یک پیش بینی کننده مستقل برای بروز عوارض مرتبط با بیهوشی باشد.

    کلیدواژگان: فشار داخل شکمی، عارضه بیهوشی، قطر ساجیتال شکمی
  • فریده شیوا*، فرید رضا شیوا صفحه 247
    سابقه و هدف

    استفاده گسترده از تزریقات غیر ضروری در سیستم سلامت جامعه، از عدم آگاهی کارکنان سلامت و یا باورهای غلط آنها سرچشمه می‌گیرد. این مطالعه، با هدف سنجش میزان اطلاعات کارکنان بیمارستان‌های آموزشی از نحوه انجام تزریقات ایمن و همچنین نگرش آنها راجع به ضرورت و مزایای احتمالی درمان تزریقی انجام شد.

    روش بررسی

    150 نفر از پرسنل دست‌اندرکار سلامت کودکان، اعم از پزشک یا پرستار، از دو بیمارستان دانشگاهی به روش متوالی وارد مطالعه گردیدند. اطلاعات مورد نظر، با استفاده از پرسشنامه‌ای که بر اساس معیارهای پیشنهادشده از طرف سازمان بهداشت جهانی طراحی شده بود، جمع آوری گردید. داده‌ها توسط نرم‌افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    150 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. پاسخ‌های نادرست و درصد افرادی که پاسخ اشتباه دادند، عبارت است از: راجع به استفاده از دستکش هنگام تزریق، 92 %؛ تمیزکردن سرپوش‌های ویال‌های تک‌دوزی با پنبه آغشته به الکل، 80%؛ ضد عفونی‌کردن پوست بیمار در محل تزریق عضلانی، 7/86%؛ انتخاب باسن بعنوان محل مطلوب تزریق در شیرخواران، 7/12%، جداکردن سرسوزن از سرنگ بعد از استفاده، 7/70%؛ و گذاشتن سرپوش مخصوص روی سرسوزن (Recap)، 56%. فقط 3/27% پرسنل با سرنگ‌های Atuo-disable آشنا بودند. 7/20% افراد برای بیماران سرپایی، داروهای تزریقی را بهتر از داروهای خوراکی می‌دانستند و در این عقیده بین پرشکان و پرستاران تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (05/0p>). تقریبا 80% پزشکان و بیشتر از 50% پرستاران بر این باور بودند که والدین کودک برای درمان فرزندشان، داروهای تزریقی را ترجیح می‌دهند.

    نتیجه‌گیری

    این تحقیق نشان می‌دهد که میزان آگاهی کارکنانی که با سلامت کودکان سروکار دارند، از نحوه انجام تزریقات ایمن، به هیچ وجه مطلوب نیست. برای تدوین راهکارهای موثر جهت کاهش خطرات تزریقات در اطفال، به برنامه‌ریزی آموزشی دقیق، نیاز مبرم وجود دارد.

    کلیدواژگان: تزریقات ایمن، مراقبت های بهداشتی، اطفال، کودکان
  • حسن بشیری بد، نورینا رهبریان*، گیتا اسلامی، بهرام کاظمی، ابراهیم جنت شریف، مهناز محمودی راد، منیژه ایرانفر، سهاره بشیری بد صفحه 253
    سابقه و هدف

    اهمیت بیماری های مشترک بین انسان و دام (زئونوزها) و تاثیر این بیماری ها بر سلامت و بهداشت افراد جامعه، بر کسی پوشیده نیست. از جمله این بیماری ها، آلودگی با کوکسیلا بورنتی و ابتلای انسان به تب کیو می باشد. بنا به اهمیت موضوع و نبود آمار مستند در جامعه ایرانی، این مطالعه انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، برای بررسی شیوع کوکسیلابورنتی در انسان، میزبانان حیوانی و کنه های سخت، نسبت به جمع آوری نمونه ها از مناطق منتخب غرب استان مازندران اقدام گردید. نمونه های خون اخذشده از انسان و میزبانان حیوانی به روش PCR، بررسی شدند. کنه های سخت پس از صید، مورد شناسایی قرار گرفتند و جنس، گونه و مرحله رشد آنها تعیین و با استفاده از تکنیک های رایج، DNA نمونه ها استخراج گردید. برای کوکسیلابورنتی، ابتدا بر روی هر نمونه، تکنیک PCR و بلافاصله، تکنیک Nested-PCR انجام گرفت.

    یافته ها

    جمعا 2417 کنه سخت از روی بدن حیوانات (1644 کنه) و از طبیعت (773 کنه) در مناطق روستایی منتخب غرب استان مازندران، صید و شناسایی شدند. گونه های کنه های سخت جمع آوری شده به ترتیب وفور عبارت بودند از: Ixodes ricinus (72%)، Hyalomma anatolicum anatolicum (15%)، Boophilus annulatus (9%)، Haemaphysalis sulcata (3%)، Dermacentor marginatus (1%). از مجموع 1052 نمونه مورد بررسی، یعنی 447 نمونه خون (از 120 انسان، 135 راس گوسفند، 102 راس گاو، 6 راس بز، 20 قلاده سگ، 10 عدد جوجه تیغی) و 605 عدد کنه از 5 گونه متفاوت از کنه های سخت (که بطور تصادفی از بین 2417 عدد کنه صید شده انتخاب شده بودند)، هیچ مورد مثبت نسبت به کوکسیلا بورنتی در غرب استان مازندران مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که در شرایط کنونی، غرب استان مازندران از وجود کانون های اپیدمیک، اندمیک، اپی زوتیک و انزوتیک کوکسیلابورنتی پاک است. ضمن اینکه باید توجه داشت که چرخه های انزوتیک پاتوژنی چون کوکسیلابورنتی، در میزبانان مخزن در نواحی مختلف، متفاوت بوده، و بر این اساس، آمارها نشان دهنده تفاوت های فاحش در میزان شیوع کوکسیلا در مناطق جغرافیایی مختلف هستند.

    کلیدواژگان: کوکسیلا بورنتی، انسان، میزبان حیوانی، مخزن بیماری، کنه سخت، مازندران، ایران
|
  • Sharifian M*, Hatamian B, Anvaripour N, Karimi A, Fahimzad AR, Mohkam M, Dalirani R Page 175
    Background and Aim

    Urinary tract infections (UTI) are common cause of morbidity and mortality especially in young children around the world. Pyelonephritis can lead to scar formation, and subsequent hypertension and renal failure. Interleukins play a major role in renal scar formation following febrile pyelonephritis. The aim of this study was to investigate the level of urinary interleukin-6 (UIL-6) and UIL-8 concentrations during the acute phase of pyelonephritis and after two kinds of treatment.

    Materials and methods

    UIL-6 and UIL-8 concentrations were determined by enzyme immunoassay in 34 children with acute pyelonephritis who were treated with Ceftriaxone plus steroids (case group) and in 20 patients treated with antibiotic alone (control group). Cases and controls were age and sex matched. Urine samples were obtained at the time of presentation prior to drug administration and at follow-up 72 hours after initiation of medication. Creatinine concentrations were also determined, and cytokine/creatinine ratios were calculated.

    Results

    The differences between the cytokine/creatinine ratios in the initial urine samples and the follow-up samples were significant in the case group (p<0.001), but not for the controls. In addition, combined antibiotic and steroids significantly decreased UIL-6 and UIL-8 concentrations compared with antibiotic alone (p<0.05).

    Conclusion

    We conclude that steroids combined with antibiothics significantly decrease UIL-6 and UIL-8 levels in patients with acute pyelonephritis. This result can suggest that the clinical use of corticosteroids may prevent scar formation following pyelonephritis.

    Keywords: Pyelonephritis, Urinary Tract Infections, Cytokines, Interleukin-6, Interleukin-8, Renal Scarring, Glucocorticoids, Steroids
  • Anissian A* Page 183
    Background and Aim

    Post-mortem structural changes in tissues cause technical difficulties in accurate histo-pathologic interpretation. In the present study, we evaluated the effects of microwave irradiation before tissue fixation on preventing post mortem autolysis and accelerating the process of tissue fixation in the kidneys.

    Materials and Methods

    Twenty-four chickens randomly were divided into 8 groups of 3 each. They were slaughtered and stored at room temperature. At 0, 1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 hours the kidneys were removed from chickens. The right kidneys were used as controls and fixed by conventional method through immersing in 10% buffered formalin all the left kidneys were first irradiated by microwave (MWI 30sec/450 watt) and then immersed in 10% buffered formalin. Kidney tissue samples were prepared according to standard routines, sliced into sections measuring 5 microns and stained by hematoxylin and eosin next, these slides were examined through a light microscope.

    Results

    Morphologic study showed no difference in tissue preservation between the two methods till 20 hours post-mortem however, at 25 hours, samples that had been fixed according to the standard methods revealed marked post-mortem structural degeneration while samples receiving microwave irradiation before fixation had preserved their original structure to a greater degree.

    Conclusion

    Microwave irradiation before fixation of kidney tissue that has been dead for up to 25 hours results in greater structural preservation as compared to fixation by routine methods. We recommend further studies, preferably by using image analyzing, immunohistopathology and electronic microscopy to scrutinize minute structural changes in detail.

    Keywords: Autolysis, Tissue Fixation, Microwaves, Kidney, Pathology, Histopathology
  • Mostaghel N*, Abbasi N, Zamani A Page 189
    Background and Aim

    Puerperal infection describes any bacterial infection of the genital tract after delivery. It is the cause of 13% of pregnancy related deaths and the fifth leading cause of death. Some studies have addressed the role of meconium-stained amniotic fluid in puerperal infection. The aim of this study was to evaluate the association between meconium-stained amniotic fluid and puerperal infection.

    Materials and Methods

    In this cohort study 300 pregnant women with gestational age≥37 weeks were divided in two groups. In case group amniotic fluid was meconium-stained and in control group amniotic fluid was clear. All patients were delivered by cesarean section and received prophylactic preoperative antibiotics. Patients were checked for puerperal infection within 40 days. All data was analyzed with SPSS.

    Results

    Among 150 patients in case group 2 women (1.3%) developed a fever but none in the control group showed any signs of infection. There was no significant statistical difference between case and control groups (P>0.05).

    Conclusion

    Although this study, revealed no relation between meconium-stained amniotic fluid and puerperal infection, but, since both groups had received antibiotics, further comprehensive studies are needed to elucidate the role of meconium-staining of the amniotic fluid in the occurrence of post-partum sepsis.

    Keywords: Puerperal Infection, Meconium, Endometritis
  • Montazer Haghighi M*, Najjar Sadeghi R, Khatami F, Moghimi Dehkordi B, Ghiasi S, Zali MR Page 193
    Background and Aim

    Colorectal cancer is one of the most common malignancies in worldwide. Because the gene 5, 10-methylene-tetrahydrofolate reductase (MTHFR) plays a key role in methylation, synthesis and repair of DNA, numerous studies have focused on evaluating the correlation between polymorphisms of this gene and sporadic colorectal cancer. This study was carried out to examine the association of MTHFR gene polymorphism, C677T, with non-familial colorectal cancer in an Iranian population.

    Material and methods

    We analyzed peripheral blood samples of 118 cases of colorectal cancer and 189 controls by pyrosequencing method. Controls were subjects who had been referred to our center during the study period and had revealed normal findings on colonoscopy

    Results

    We found that frequency of CC, CT and TT genotypes among the colorectal cancer patients were 51.7%, 28% and 20.3% respectively. The figures for controls were 47.1%, 27% and 25.9% respectively. Furthermore, allele frequency T in the cases was 34% and allele frequency C was 66% while allele frequency T in controls was 39% and allele frequency C was 61%.

    Conclusion

    Interestingly we observed a reverse association between risk of colon cancer with 677TT genotype.

    Keywords: Non Familial Colorectal Cancer, 5 10-methylene-tetrahydrofolate reductase (MTHFR), Polymorphism, Pyrosequencing
  • Soleimani Rahbar AA*, Niakan M, Fayaz F, Taheri S, Mahmoudian J, Nejadmoghaddam MR, Kolahi AA Page 201

    Neisseria species are gram negative diplococci an important characteristic of these bacteria is resistance against crystal violet. This study was done to investigate the effect of crystal violet on the growth of Neisseria, to observe the outcome of adding this substance in culture media for isolating these organisms, and finally to make a specific medium for isolation of the Nisseria species.

    Materials and Methods

    The study was done in 3 phases: 1) Initially urethral discharge from 106 male patients with urethritis was cultured on NYC, chocolate agar and chocolate violet agar with various concentrations of violet from 1:100000 to 1:250000. We also made direct smears for gram stains. 2) Pharyngeal secretions from 230 healthy persons were cultured on chocolate agar, Muller Hinton agar, and Thayer Martin agar with different concentrations of violet between 1:50000 to 1:500000. Also direct smears were made for gram stains. 3) The standard strain of gonococcus (ATCC) were cultured on the three media. Concurrently we added various concentrations of violet from 1:50000 to 1:200000 to the above media and studied the effect of adding crystal violet on the growth of the standard strain.

    Results

    In first step, 69 out of 106 patients with urethritis were suspicious of gonorrhea, with positive culture of gonococcus on NYC medium from 64 patients. On chocolate agar only 54 positive cultures, (with 84% sensitivity against NCY medium), were seen together with a growth of normal flora. Chocolate agar plus violet in concentration 1:150000, showed 58 positive cultures, (with 91% sensitivity against NYC medium), with minimal growth of normal flora. In second step, 228 out of 230 healthy persons had positive culture of Neisseria, these organisms grew in different concentrations of crystal violet between 1:500000 and 1:50000. However, with minimal concentration of violet, there was a dense growth of normal flora and with gradual increase in concentration, normal flora grew sparsely. In direct exam, 228 cases of gram negative Neisseria like diplococci were observed. In third step, result of growth of the standard Neisseria gonorrhea in chocolate agar, Muller-Hinton agar and Thayer-Martin agar with and without different concentrations of crystal violet are as follow: In all media without crystal violet, the growth of the bacteria was perfect and abundant while in media containing crystal violet, minimum colony count was observed in concentrations of 1:50000 and maximum colony count occurred at concentrations of 1:200000

    Conclusion

    To isolate pathogenic species of Neisseria, for e.g. gonococcus, we can use a specific chromogen medium like chocolate-violet agar 1:150000, or Thayer-Martin-violet agar or Muller-Hinton-violet agar with a concentration of 1:200000. Although nonpathogenic Neisseria have high resistance to crystal violet and were isolated from cultures with 1:50000 dilutions of this substance, but growth become sparse with higher concentrations. We can make chromogen media of varying strengths by adding different amounts of crystal violet in various media to get the desired results.

    Keywords: Neisseria, Gentian Violet, Crystal Violet, Culture Media
  • Nasiri R*, Yosefi J, Khajedaluee M, Sarafraz Yazdi M, Delgoshaie F Page 207
    Background and Aim

    Rubella virus is a potent teratogen. Risk of rubella virus induced multisystem fetal malformation is highly dependent on the gestational age at the time of infection. Because the rubella vaccine is an attenuated live virus, its use is contraindicated during pregnancy. Our objective was to examine whether exposure to rubella vaccine during 1-4 weeks periconceptional period can cause any adverse pregnancy outcome or Congenital Rubella Syndrome (CRS).

    Materials and Methods

    This prospective study was performed in 60 pregnant women who received rubella vaccine inadvertently 1-4 wks pre or post conception. Time of conception was determined by last menstrual period (LMP) and first trimester sonography. In addition to gathering mother's obstetric and demographic information, all neonates were evaluated for CRS signs by systemic physical examination and anti rubella IgG and IgM antibody levels in cord blood samples.

    Results

    Mean maternal age was 21.8±2.9 years and 58.3% of pregnancies were unintended. In 90% of mothers there were no post vaccination side effects. None of the mothers had a history of drug abuse, smoking or teratogenic exposures. Mean neonatal weight was 3108±581 gr and 6.7% of them were premature. There was no increase in the rate of adverse pregnancy outcome, (abortion, preterm labour, post term pregnancy, fetal demise, obstetric hemorrhage, pregnancy related major malformation). No signs of CRS were found in the neonates based on systemic physical exam. Mean value of cord blood anti-rubella IgG level was 143.9±69.5 IU/mL. Cord blood anti-rubella IgM was negative in all of the neonates.

    Conclusion

    It seems that inadvertent rubella vaccination 1-4 weeks before and after conception does not cause CRS in neonate and therapeutic abortion is not indicated however since in rare instances clinical manifestations of rubella have appeared years after the congenital infection, women planning to get pregnant should not be vaccinated against rubella one month before and throughout pregnancy.

    Keywords: Rubella Syndrome, Congenital, Pregnancy, Rubella Vaccine, Measles Rubella Virus Vaccine, Pregnant Women
  • Nazemalhosseini Mojarrad E*, Haghighi A, Kazemi B, Azimirad M, Rostaminejad M, Nouchi Z, Abadi A, Zali MR Page 213
    Background and Aim

    Since the first description of Amebiasis, we still do not have a proper answer to the question of why disease and symptoms develop in only 5 to 10% of those infected with E. histolytica. It has been speculated that a spectrum of virulence levels among the E. histolytica strains contribute to the outcome of amebic infection. In this study, beside determination of prevalence rate of E.histolytica and E.dispar in gastrointestinal disorder patients, genetic diversity in non-coding locus 1-2 was investigated to identify genetic differentiation of Entamoeba in positive isolates.

    Materials and Methods

    A total of 1700 stool samples were checked from patients referred to clinical laboratories affiliated with Shahid Beheshti Medical University samples were examined by direct and formalin detergent methods. Twenty seven cases of E. histolytica/E. dispar were detected and total genomic DNA was extracted from stool samples. E. histolytica/E. dispar complex were determined by PCR with two sets of species-specific primers from locus 1-2 gene. The purified PCR products were sequenced and the results were compared with known E. histolytica and E. dispar sequenced data.

    Results

    PCR for locus 1-2 gene amplified a fragment of about 430 bp in 21 out of 27 samples and was identified as E. dispar. One isolate showed a band of about 340 bp and was identified as E. histolytica. PCR were negative in five samples which were discarded. With PCR and sequencing of the PCR products a reliable genetic diversity in size, number and position of the repeat units were seen among the Iranian E. dispar isolates in locus 1-2 gene.

    Conclusion

    Eight new E. dispar genotypes were found in this study and submitted to the GenBank/EMBL/DDBJ. The only Iranian E. histolytica isolate (NH1 E.h IR) was completely similar with the KU2 (Accession No. AB075706) strain reported from Japan.

    Keywords: Amebiasis, Entamoeba Histolytica, Entamoeba Dispar, Polymerase Chain Reaction (CRP), Gastrointestinal Diseases
  • Esna-ashari F, Sohrabi MR, Abadi AR, Mehrabian AA, Kolahi AA, Yavari P, Akbari ME* Page 221
    Background and Aim

    Colorectal cancer is a common and lethal disease with 5000 new cases reported each year in Iran. This study was done to estimate the 1, 2-3 and 4-5 year point prevalence of colorectal cancer in Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive study we studied the follow-up of 2342 patients with colorectal cancer documented in the cancer registry in Iran during a time period of 4 years from March 2001 to March 2005. One-year, 2-3 year and 4-5 year point prevalence were estimated from incidence rates in different years and proportion of patients surviving 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5 years after diagnosis.

    Results

    Proportion of cases surviving 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5 years from diagnosis were 79.2% , 65.08%, 57.36%, 51.76% and 48.87% respectively. Estimation of prevalence at 1, 2-3 and 4-5 years were 4156, 5715 and 4283 cases, respectively. Cumulative 5 year prevalence was 13954 cases.

    Conclusion

    Estimates of prevalence at 1, 2-3 and 4-5 years are necessary for the evaluation of initial treatment, clinical follow-up and point of cure, and also for identification of patients who need further social support or health care. Therefore 1, 2-3 and 4-5 year point prevalence estimation are necessary in health service planning for cancer management.

    Background and Aim

    Colorectal cancer is a common and lethal disease with 5000 new cases reported each year in Iran. This study was done to estimate the 1, 2-3 and 4-5 year point prevalence of colorectal cancer in Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive study we studied the follow-up of 2342 patients with colorectal cancer documented in the cancer registry in Iran during a time period of 4 years from March 2001 to March 2005. One-year, 2-3 year and 4-5 year point prevalence were estimated from incidence rates in different years and proportion of patients surviving 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5 years after diagnosis.

    Results

    Proportion of cases surviving 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5 years from diagnosis were 79.2% , 65.08%, 57.36%, 51.76% and 48.87% respectively. Estimation of prevalence at 1, 2-3 and 4-5 years were 4156, 5715 and 4283 cases, respectively. Cumulative 5 year prevalence was 13954 cases.

    Conclusion

    Estimates of prevalence at 1, 2-3 and 4-5 years are necessary for the evaluation of initial treatment, clinical follow-up and point of cure, and also for identification of patients who need further social support or health care. Therefore 1, 2-3 and 4-5 year point prevalence estimation are necessary in health service planning for cancer management.

    Keywords: Prevalence, Colorectal Neoplasms, Neoplasms, Cancer, Iran
  • Sajadi HS*, Hariri MH, Karimi S, Baratpour S Page 227
    Background and Aim

    In the turbulent healthcare marketplace, performance is often of the highest importance as a result, performance evaluations are critical to the long-term success of the organization. Among different performance appraisal systems, one current method is appraisal by The Excellence Model (EFQM). The underlying philosophy of the EFQM Model is that of continuous quality improvement based on an integrated framework that attempts to describe the relationships between processes, people and results, all of which are relevant to the provision and delivery of healthcare. This study aimed to assess the Performance in different hospitals of Isfahan University of Medical Sciences and Healthcare Services by using The Excellence Model.

    Methods

    This cross-sectional study was carried out in 2007. The research population included managers in hospitals belong to Isfahan University of Medical Sciences and Healthcare Services. Data were collected by a questionnaire that had been used in past studies. This questionnaire of 50 items was completed by managers.

    Results

    The mean scores for self-assessment in different fields were as follows: The mean score in leadership performance: 56/100 policy and strategy: 40/80 workforce 51/90 partnerships and resources: 50/90 processes: 71/140 customer

    results

    103/200 workforce

    results

    42/90 society

    results

    28/60 function key

    results

    74/150. Total mean scores of performance self-assessment was 516/1000.

    Conclusion

    Culture of self-assessment is important to evaluate performance accurately. Findings of this study underscore the need for improvement in the areas pertaining to workforce and customer satisfaction.

    Keywords: Self Assessment, Performance, Hospitals, European Foundation for Quality Management (EFQM), Excellence Model
  • Sadeghzadeh F*, Eidi A, Parivar K, Mazooji A Page 233
    Background and Aim

    The use of medicinal plants has increased greatly mainly due to their easy availability, fewer side effects and lack of toxicity. The present study was carried out to investigate the antidiabetic effect of the extract of aerial parts of salvia nemorosa in normal and streptozotocin- induced diabetic male rats.

    Materials and Methods

    After collection and taxonomic identification of plant, the ethanolic extract of Salvia nemorosa was prepared by the soxhlet apparatus. The animals were made diabetic by using 70 mg/kg streptozotocin injected intraperitoneally. The plant extract was administrated orally in doses of 0.01, 0.1, 0.2 and 0.4 g/kg to the normal and diabetic rats for 14 days. Two groups of normal and diabetic rats, which served as sham group, were administered distilled water. Blood samples were obtained from the hearts of all experimental animals after 14 days. Serum glucose and insulin were measured by glucose oxidase and radio immunoassay methods, respectively.

    Results

    Oral administration of the alcoholic extract of Salvia nemorosa significantly decreased serumic glucose (p<0.001) and increased serumic insulin levels (p<0.01) in rats with streptozotocin-induced diabetes, but not in healthy rats. Furthermore, it increased weight in diabetic rats (p<0.01).

    Conclusion

    The present data indicate that extract of Salvia nemorosa has hypoglycemic effect in diabetic rats. This plant should be considered as a therapeutic option in future experimental researches for the management of Diabetes Mellitus in human.

    Keywords: Salvionoside, Streptozotocin, Hyperglycemia, Diabetes Mellitus, Plants, Medicinal, Salvia nemorosa, Rat
  • Saghaei M*, Hosseinpanah AR, Yaraghi A Page 239
    Background and Aim

    Intra-abdominal pressure, (IAP), is the pressure inside the abdominal cavity. Its normal value has not been defined clearly, but it may range from sub-atmospheric to about 7 mmHg. Intra-abdominal hypertension, defined as IAP greater than 12 mmHg, has been reported in critically ill patients and is associated with cardio-respiratory and renal co-morbidities. The effect of borderline values of IAP on the peri-operative morbidities has not been investigated in previous studies. This study was designed to investigate the effect of high normal values of IAP on anesthesia-related peri-operative complications.

    Materials and Methods

    Intra-abdominal pressure was measured before induction of general anesthesia in 60 adult non-obese patients scheduled for elective orthopedic surgery. Patients were observed throughout the operative and recovery period for any evidence of anesthesia-related complications viz. oxygen desaturation, hypertension, dysrhythmia etc. Patients were categorized into two group, those with >2 episodes of complications, and those with ≤2 episodes.

    Results

    Thirty-three patients experienced >2 episodes of complications. The mean IAP was 8.21±2.1 mmHg in this group and was significantly different from the group with fewer complications in whom the mean IAP was 4.2±1.51 mmHg, (p<0.05). Binary logistic regression analysis showed that IAP was an independent predictor for development of anesthesia-related complications with an Odds ratio of 1.4 (1.17-1.81, p=0.015).

    Conclusion

    The result of this study shows that high normal values of IAP are an independent predictor for the development of peri-operative anesthesia-related complications.

    Keywords: Intra-Abdominal Pressure, Intra-Abdominal Hypertension, Anesthesia Complications
  • Shiva F*, Shiva FR Page 247
    Background and Aim

    Injections are one of the most common health care procedures. Each year some 16 thousand million injections are administered in developing and transitional countries. Due to unsafe injection practices 26 million years of life are lost each year.

    Objective

    To define the knowledge of health care providers about safe injection practice in children according to WHO standards.

    Materials and Methods

    We prepared a cross sectional study and included health care personnel in two university affiliated medical centers. Data about the knowledge of safe injection practices, as recommended by the World Health Organization, was collected using a previously designed questionnaire. Statistical analysis was performed by using SPSS 13.0.

    Results

    150 personnel answered the questions. Percentage of incorrect answers were as follows: use of gloves 92%, need to disinfect single dose vials 80%, disinfecting site of muscular injections 86.7%, safe needle disposal 70.7%, recapping the needle 56%, and the optimal site for intramuscular injections in young children 12.7%. 72.7% were not familiar with auto-disable syringes. There was no significant difference in the belief that injection is better than oral medication between doctors and nurses (p>0.05). Almost 80% of doctors and more than 50% of nurses believed that parents preferred injection prescriptions for their children.

    Conclusion

    Our findings revealed a serious lack of knowledge about safe injection practices among health care providers albeit doctors or nurses. We recommend that instructions about safe injection practices should be included in the medical and nursing curriculum. Moreover, improving communication skills between health care providers and their patients would prevent the misuse of all drugs including injections.

    Keywords: Unsafe injections, health care, children
  • Bashiribod H, Rahbarian N*, Eslami G, Kazemi B, Jannatsharif E, Mahmoudirad M, Iranfar M, Bashiribod S Page 253
    Background and Aim

    Query (Q) fever is caused by hard ticks infected by Coxiella burnetii. It belongs to a group of diseases, classified as zoonosis, that are common between human-beings and animals. This study was conducted with the objective of defining the prevalence of Coxiella burnetii in humans, animal hosts and hard ticks in the western part of the Mazandaran province.

    Materials and Methods

    Blood samples were collected from subjects randomly selected from individuals working in professions that brought them in close contact with animals. We also obtained blood samples from randomly selected farm animals, and a limited number of samples from stray dogs in the community. Hard ticks were collected from the bodies of farm animals and also from the shrubs around the farms. The ticks were identified by genus, species and developmental stage. All blood samples were tested by PCR. With the aid of two pairs of primers especially designed 16S rRNA for Coxiella burnetii, PCR and then Nested–PCR was done on each sample.

    Results

    A total of 2417 hard ticks were removed from: animal bodies (1644) and from the shrubbery (773). The hard tick species were identified as follow: • Ixodes ricinus (72%) • Hyalomma anatolicum anatolicum (15%) • Boophilus annulatus (9%) • Haemaphysalis sulcata (3%) • Dermacentor marginatus (1%) No positive case of Coxiella burnetii was observed in 1052 investigated samples in this study (120 humans, 135 sheeps, 102 cows, 60 goats, 20 dogs, 10 hedgehogs and 605 hard ticks).

    Conclusion

    This study did not find any evidence of contamination with Coxiella burnetii in the samples collected from the rural areas of Western Mazandaran. To define the prevalence of this microorganism in different parts of northern Iran further epidemiological studies are necessary.

    Keywords: Coxiella burnetii, Humans, Animal Hosts, Disease Reservoirs, Ixodidae, Hard Ticks, Mazandaran, Iran