فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 130، تابستان 1388)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 130، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیدمحمود طباطبایی، عبدالجلیل کلانتر هرمزی، محمدرضا صداقت صفحه 59
  • مرتضی جباری مقدم، سید سجاد رضوی، سیروس مومن زاده، علیرضا رادفر صفحه 66
    با توجه به خونریزی در همه اعمال جراحی و عوارض شناخته شده آن و وجود بعضی گزارشات مبنی بر تاثیر مثبت ترانکس امیک اسید با نرمال سالین بر میزان خونریزی و نیاز به خون آلوژنیک، این تحقیق روی بیماران تحت جراحی شکستگی شفت فمور انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی بالینی آینده نگر، 60 بیمار ASA Class I در محدوده سنی 50-20 سال با شکستگی فمور مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین طرح بیهوشی عمومی، بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 30 نفری تقسیم شدند. در گروه تجربی داروی ترانکس امیک اسید و در گروه شاهد نرمال سالین تزریق شد و تاثیر دارو بر میزان هموگلوبین و هماتوکریت و نیز میزان خونریزی با آزمون t مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر سن و جنس اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. میانگین خونریزی در گروه تجربی 7/208±670 و در گروه شاهد 9/230±4/998 میلی لیتر بود (02/0>p). نیاز به خون آلوژنیک در گروه شاهد 7/46 درصد و در گروه تجربی 7/16 درصد بود (02/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که استفاده از داروی ترانکس امیک اسید باعث کاهش میزان خونریزی حین عمل جراحی شکستگی فمور و در نهایت کاهش نیاز به دریافت خون آلوژنیک می شود.
    کلیدواژگان: جراحی ارتوپدی، شکستگی شفت فمور، خونریزی، ترانکس امیک اسید، ترانسفوزیون
  • نصور احمدی، سیدعلی اکبر عقیلی، الهام عظیم زاده، مهدی هدایتی * صفحه 70
    سابقه و هدف

    تعادل آب و الکترولیت برای حفظ سلامت بدن حیاتی است. تمرینات ورزشی، تغییرات زیادی در همودینامیک کلیه و تعادل آب و الکترولیت ایجاد می کنند. سونا محیط داغی است که با فشار گرمایی در تعادل مذکور موثر است، لذا هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر یک جلسه فعالیت هوازی و سونا بر غلظت سدیم و پتاسیم سرم و ادرار در ورزشکاران بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق نیمه تجربی، از 15 نفر از بازیکنان تیم فوتبال دانشگاه شهید بهشتی با میانگین سنی 5/2±5/24 سال و میانگین وزنی 8±72 کیلوگرم قبل و پس از یک جلسه فعالیت هوازی و یک جلسه سونا، خون گیری به عمل آمد و ادرار 24 ساعته آنان جمع آوری شد. از میانگین و انحراف معیار برای توصیف آماری و از آزمون t وابسته برای تحلیل استنباطی داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یک جلسه فعالیت هوازی موجب افزایش معنی دار غلظت سدیم و پتاسیم سرم شد (05/0>p). یک جلسه حضور در سونا افزایش معنی داری در غلظت پتاسیم سرم ایجاد کرد (01/0>p)، اما تغییر معنی داری در غلظت سدیم سرم مشاهده نشد. تفاوت معنی داری بین میانگین تغییرات غلظت سدیم و پتاسیم سرم در فعالیت هوازی و سونا مشاهده نشد. یک جلسه فعالیت هوازی بدون تغییر معنی دار میزان پتاسیم ادرار، موجب افزایش معنی دار غلظت سدیم ادرار شد (01/0>p). یک جلسه سونا بدون ایجاد تغییر معنی داری در غلظت سدیم ادرار، سبب افزایش معنی دار غلظت پتاسیم ادرار شد (05/0>p). میانگین تغییرات غلظت سدیم ادرار در فعالیت هوازی به طور معنی داری بیشتر از سونا بود (01/0>p)، اما بین میانگین تغییرات غلظت پتاسیم ادرار در فعالیت هوازی و سونا تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که فعالیت هوازی و فشار گرمایی باعث عدم تعادل مایع و الکترولیت های بدن می شوند که باید به حالت اولیه خود بازگردند.

    کلیدواژگان: فعالیت هوازی، سونا، سدیم، پتاسیم، سرم، ادرار
  • مسعود یاوری، شاهین محمد صادقی، جمال گوشه صفحه 77
    سابقه و هدف
    سندرم تونل کارپال (CTS) نوعی نوروپاتی فشارنده است که اتیولوژی مولتی فاکتوریال داشته و عوامل موضعی و سیستمیک در بروز آن نقش دارند. گزارش شده که احتمالا برخی از عناصر آناتومیک سازنده تونل کارپال و یا مجاورات آن و یا واریاسیون های آناتومیک می توانند با تغییر در شکل یا فضای تونل کارپال سبب افزایش فشار به عناصر عبور کننده از میان آن شوند. لذا به منظورتعیین شیوع واریاسیون آناتومیک، امتداد یافتن عضلات تنار تا محل عضلات هیپوتنار و اتصال آنها به یکدیگر در این مطالعه بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی کلیه مبتلایان به CTS که کاندید عمل جراحی بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، هیپرتیروئیدی، هیپوتیروئیدی، دیابت، آکرومگالی، سابقه شکستگی قبلی در استخوان های مچ دست و انتهای رادیوس و اولنار و نیز افرادی که به قالیبافی یا کار با مته مکانیکی مشغول بودند، از مطالعه خارج شدند. بیماران مورد مطالعه در حین جراحی از نظر وجود واریاسیون آناتومیک مذکور بررسی شدند و شیوع آنها در نمونه ها تعیین و میزان واقعی آن برآورد گردید.
    یافته ها
    155 بیمار با میانگین سنی 23±9/57 سال بررسی شدند. 3/90 درصد آنها زن بودند. تغییر آناتومیک عضلات تنار در 6/22 درصد موارد مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تغییر آناتومیک عضلات تنار در مبتلایان به CTS شیوع بالایی دارد. انجام مطالعات بیشتر برای رسیدن به نتایج قطعی تر و نیز مطالعات تحلیلی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، واریاسیون آناتومیک، عضلات تنار، عضلات هیپوتنار
  • اعظم شاهبداغی، مریم شکفته صفحه 81
    سابقه و هدف
    میزان تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر نظیر ISI (نمایه نامه های استنادی تامسون) از ملاک های مهم رتبه بندی دانشگاه هاست و انتشار تولیدات علمی در این پایگاه ها باعث افزایش رویت پذیری و افزایش استناد به آنها نیز می شود. در این مقاله، وضعیت انتشار و استناد به مقالات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طی سالهای 1998 تا 2007 ارائه گردیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه علم سنجی است که به روش توصیفی انجام شد و در آن کلیه مقالات منتسب به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که در نمایه های استنادی ISI در سال های 1998 تا 2007 منتشر شده بودند، تحت بررسی قرار گرفتند. یافته ها با بهره گیری از آمار توصیفی ارائه گردیدند.
    یافته ها
    در کل 1431 مقاله بین سال های 1998 تا 2007 منتشر شد. انتشار مقالات رشد صعودی داشت و این رشد در سال 2007 به صورت جهشی بود. بیشترین مقالات در دو نشریه American Journal of Gastroenterology و Journal of Endourology، هر یک 35 مقاله (5/2 درصد)، منتشر شده بود. تمامی مقالات به زبان انگلیسی و بیشترشان (14 درصد) در زمینه فارماکولوژی بودند. در 70 درصد مقالات، محققان دانشگاه نویسنده اول بودند. بیشترین میزان استناد مربوط به مقالات سال 2006 بود. از نظر شاخص هرش، مقالات 2003 بیشترین رقم را داشت. منحنی استناد به مقالات نیز روند رو به رشدی را نشان می داد.
    نتیجه گیری
    افزایش انتشار و استناد به مقالات در سال های اخیر نشان دهنده رشد کمی و کیفی مقالات مذکور است که احتمالا می تواند ناشی از سیاست های حمایتی و تشویقی دانشگاه از محققان باشد.
    کلیدواژگان: آس اس آی، نمایه استنادی علوم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مقالات، وضعیت انتشار، وضعیت استناد
  • فاطمه خاتمی، سید رضا محبی، سمیه غیاثی، مهدی منتظر حقیقی، معصومه سلطانی، محمدرضا زالی صفحه 88
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع و روند رو به افزایش سرطان کولورکتال و اهمیت اتیولوژیک این سرطان و وجود گزارش هایی مبنی بر نقش احتمالی پلی مورفیسم های ژن های مختلف در بروز بیماری هایی از قبیل سرطان ها و علاوه بر این عدم وجود گزارشی در ایران مبنی بر ارتباط سرطان کولورکتال با پلی مورفیسم های 06- متیل گوانین متیل ترانسفراز (MGMT)، که پروتئین دخیل در ترمیم مولکول DNA و عامل محافظت سلول در مقابل عوامل آلکیله کننده است، این تحقیق صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال با افراد غیر مبتلا مورد بررسی قرار گرفتند. اساس قبول یا رد تشخیص سرطان کولورکتال، گزارش پاتولوژی نمونه های بیوپسی شده در کولونوسکوپی بود. گروه شاهد از نظر سن، جنس و مراجعه هم زمان به مراکز درمانی با گروه مورد همسان شدند.. از افراد هر دو گروه 5 میلی لیتر خون محیطی گرفته شد که پس از استخراج DNA آنها با روش فنل- کلروفرم ناحیه مربوط به پنج پلی مورفیسم (58 پرولین ← سرین، 84 لوسین ← فنیل آلانین، 128 آرژینین←گلوتامین،143 ایزولوسین←والین و 160 گلیسین ← آرژینین) از ژن MGMT با استفاده از تکنیک Pyrosequencing بررسی شد. تاثیر حالات سالم/سالم، سالم/پلی مورف و پلی مورف/پلی مورف بر سرطان کولورکتال مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    421 نفر(208 فرد مبتلا به سرطان کولورکتال و 213 نمونه شاهد) بررسی شدند. پلی مورفیسم های 58 پرولین ← سرین و 143 ایزولوسین←والین با سرطان کولورکتال ارتباطی نداشتند، اما پلی مورفیسم های 84 لوسین ← فنیل آلانین، 128 آرژینین←گلوتامین و 160 گلیسین ← آرژینین به طور مشخصی در افراد بیمار حالت پلی مورفیک داشتند (0001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط برخی پلی مورفیسم ها با سرطان کولورکتال، توصیه می شود دست کم افراد درجه یک مبتلایان از نظر این پلی مورفیسمرها تحت بررسی و غربالگری قرار گیرند تا اقدامات لازم جهت پیشگیری در زمان مناسب صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، 06، متیل گوانین متیل ترانسفراز، Pyrosequencing، پلی مورفیسم
  • مهدی منتظرحقیقی، سید رضامحبی، نرگس زالی، مهسا مولایی، محمدرضا زالی صفحه 95
    سابقه و هدف
    در اکثر موارد Hereditary Non Polyposis Colorectal Cancer (HNPCC) به عنوان یکی از انواع ارثی سرطان کولورکتال موتاسیون در یکی از ژن های مسوول ترمیم اتصالات نادرست در ژنوم با نام های MSH2، MLH1، MSH6 و PMS2 قابل تشخیص است. در این مطالعه، میزان نقش موتاسیون های این ژن ها در ایجاد HNPCC در جمعیت ایرانی بررسی شد.
    روش بررسی
    در 592 بیمار مبتلا به HNPCC بخش های کد کننده ژن ها با استفاده از پرایمرهای اختصای تکثیر یافتند و توالی یابی شدند. علاوه بر آن ناپایداری توالی های تکراری درون ژنوم با استفاده از مارکرهای اختصاصی نیز بررسی شد.
    یافته ها
    سه موتاسیون ژرم لاین جدید برای اولین بار در ژن MLH1 تعیین شد. اولین موتاسیون یک جهش متقاطع ((c.364A>C)(Transversion بود که سبب تغییر اسید آمینه ترئونین به پرولین در کدون 116 شده بود. این کدون در منطقه بشدت حفظ شده بخش HATPase پروتئین MLH1 قرار دارد. دومین موتاسیون نیز یک موتاسیون transversion بود که در موقعیت 736 باعث تغییر نوکلئوتید آدنین به تیمین و در نتیجه سبب تغییر اسیدآمینه ایزولوسین به لوسین شده بود. سومین جهش یک موتاسیون تغییر قاب (فریم شیفت) بود که با حذف 2 نوکلئوتید تیمین و گوانین باعث ایجاد یک کدون خاتمه زودهنگام در 5 کدون پایین دست ژن شده بود. با ایجاد این موتاسیون فریم شیفت، 5 اسید آمینه پایین دست موتاسیون تغییر کرده بود که متعاقبا سبب ایجاد کدون خاتمه زوهنگام شده بود. یکی از بیماران از نظر مارکرهای توالی های تکراری دارای پایداری بود، در حالیکه بیمار دیگر ناپایداری در مارکرهای توالی های تکرای را نشان می داد.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که موتاسیون های ژرم لاین جدید ممکن است یک ویژگی منحصر بفرد برای تشخیص و تعیین افراد مبتلا به HNPCC در جمعیت ایرانی باشد که در جمعیت های دیگر دیده نشده است.
    کلیدواژگان: سرطان کو لو رکتال ارثی ((HNPCC، ژنMLH1، موتاسیون و ناپایداری توالی های تکراری(MSI)
  • حسن امامی، محمد اقدسی، عباس آسوشه صفحه 102
    آموزش پزشکی در ایران مانند بسیاری از کشورهای جهان در سه مقطع آموزش پزشکی عمومی (Undergraduate Medical Education)، آموزش پزشکی تخصصی (Graduate Medical Education)، و آموزش پزشکی مداوم (Continuing Medical Education) ارایه می شود. به منظور پیشرفت آموزش پزشکی و ایجاد تحول لازم در آن، اندیشمندان و مربیان آموزش پزشکی، درگردهمایی های مختلف از جمله اجلاس سال 1988 برای رفع نارسایی های موجود در آموزش پزشکی، گام های اصلاحی را پیشنهاد نمودند. یکی از مهمترین مسایل مطرح شده در این نشست، توسعه فناوری اطلاعات در عرصه آموزش علوم پزشکی می باشد. دانشکده های زیادی درکشورهای پیشرفته از سیستم آنلاین جهت ارتباط با دانشجوان بهره می جویند. بسیاری از دروس پزشکی بصورت «برخط» ارائه می شود. این تاثیرات، اگر چه با روند کندتر در ایران نیز در حال شکل گیری است، تلاش دانشکده های پزشکی ایران برای تاسی گرفتن از یادگیری الکترونیکی در برنامه های استراتژیک این دانشکده ها قابل روئیت است. حرکت های جدیدی در برخی از دانشگاه ها در زمینه آموزش های الکترونیکی در دوره ی بازآموزی ها صورت گرفته است و پتانسیل موجود می تواند مسیر الکترونیکی شدن آموزش پزشکی را حداقل در برنامه ی درسی علوم پایه تسریع نماید. برای تهیه این مقاله بیش از پنجاه مقاله خارجی، ده مقاله داخلی، هشتاد سایت مرتبط با یادگیری الکترونیکی در آموزش پزشکی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه مشاهدات نشان داد که کاربرد یادگیری الکترونیکی به عنوان یک برنامه مورد توجه دانشگاه های علوم پزشکی در دنیا قرارگرفته است. برخی از دانشگاه ها از جمله دانشگاه های امریکای شمالی، این مقوله را در آموزش علوم پایه بطور کامل انجام داده اند. در کشور ما نیز بعضی از دانشگاه در زمینه آموزش های مداوم برنامه هایی را به مورد اجرا گذارده و برخی دیگر نیز در زمینه تک درس بصورت الکترونیکی اقدام نموده اند.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، فناوری اطلاعات، یادگیری الکترونیکی، عوامل اثر گذار
  • فاطمه فلاح، سیدعلی میردهقان، نینا فرامرزی، گیتا اسلامی، سودابه طاهری، معصومه نویدی نیا، راحله رادمنش، ماندانا ازدولی اصفهانی، ناصر ولایی صفحه 112
    سابقه و هدف
    کونژونکتیویت یکی از شایع ترین شکایات چشمی است که علل بسیاری نظیر عوامل باکتریال، وایرال، آلرژیک، سمی، شیمیایی، انگلی در بروز این بیماری نقش دارند. عفونت شدید گاه می تواند منجر به عوارضی مانند کاهش بینایی فرد شود. از این رو شناسایی عوامل عفونی ایجاد کننده وتوجه به مقاومت آنتی بیوتیکی می تواند در بهبود روش درمانی موثر واقع شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی نمونه ملتحمه 92 بیمار مبتلا به کونژونکتیویت در شرایط استریل تهیه و به آزمایشگاه مرکز تحقیقات عفونی اطفال ارسال شد. علل باکتریال کونژونکتیویت به روش استاندارد در سه دسته هوازی، بی هوازی و مایکوباکتریوم مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    92 بیمار با میانگین سنی 2/36 سال مورد بررسی قرار گرفتند. 49 (4/61 درصد) بیمار مرد و 43 (6/38 درصد) نفر زن بودند. از 92 نمونه ملتحمه، 45 نمونه (5/58 درصد) کشت مثبت داشتند. در 40 نمونه (1/57 درصد) ارگانیسم های هوازی و در 5 نمونه (1/7 درصد) ارگانیسم های بی هوازی یافت شد که از این 5 نمونه 4 مورد آن به همراه هوازی ها بود. در هیچ نمونه ای مایکوباکتریوم بدست نیامد. در بین ارگانیسم های هوازی، استافیلوکوک اپیدرمیدیس با 21 نمونه مثبت (30 درصد) شایع ترین ارگانیسم و پس از آن استافیلوکوک اورئوس با 9 مورد (9/12 درصد) و E-coli با 5 مورد (1/7 درصد) قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    میکروارگانیسم های متعددی می توانند عامل ایجاد کننده کونژونکتیویت باکتریال باشند. لذا بهتر است انتخاب درمان آنتی بیوتیکی بعد از مشخص شدن میکروارگانیسم پاتوژن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کونژونکتیویت، مایکوباکتریوم، ارگانیسم های هوازی، ارگانیسم های بی هوازی
  • سید جمال الدین طبیبی، بهارک نجفی*، شروان شعاعی صفحه 117
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل موثر در بهینه سازی و ارتقاء کیفیت خدمات اورژانس، بررسی گردش کار و زمان توقف بیماران در اورژانس می باشد. هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه زمان های انتظار بیماران برای دریافت خدمات تشخیصی و درمانی در بخش اورژانس از زمان ورود بیمار تا خروج از این بخش بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی، با استفاده از پرسش نامه ای که بر اساس فرم «زمان سنجی گردش کار خدمات اورژانس» وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طراحی شده بود، اطلاعات 249 مراجعه کننده به بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم و بیمارستان فیروز آبادی تهران، از 18 آذر تا اول دی ماه 1386 به صورت پیوسته و به مدت یک هفته در هر بیمارستان از زمان ورود به اورژانس تا ترخیص جمع آوری و زمان های انتظار برای دریافت خدمات تشخیص و درمانی بررسی شد.

    یافته ها

    میانگین کل مدت اقامت بیمار در بخش اورژانس 6/283 دقیقه بود که میانگین این زمان در بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم (3/346 دقیقه) بسیار طولانی تر از بیمارستان فیروزآبادی (5/229 دقیقه) بود. میانگین کلی فاصله زمانی ورود بیمار تا اولین ویزیت پزشک 1/13 دقیقه و میانگین کلی فاصله زمانی اولین ویزیت تا انجام اولین اقدام درمانی 3/105 دقیقه بود. میانگین کلی فاصله زمانی صدور دستور ترخیص توسط پزشک تا خروج بیمار از بخش اورژانس 3/49 دقیقه بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد زمان انتظار ارائه خدمات در بیمارستان های مورد بررسی طولانی می باشد، لذا بازنگری و اصلاح فرآیندهای ارائه خدمت به بیمار در بخش اورژانس و همچنین آموزش به ارائه دهندگان خدمات ضروری است.

    کلیدواژگان: اورژانس، زمان انتظار، بیمارستان
  • محمد شهیدی دادرس، مهدی قیصری، هدی رحیمی، سارا لطفی، محمدرضا صبحیه صفحه 123
    سابقه و هدف
    کیست هیداتید در بیشتر موارد در لوب راست کبد و بصورت منفرد دیده می شود و معمولا بی علامت می ماند تا زمانی که بیمار با علائم ناشی از اثرات حجمی و فشاری توده یا پارگی کیست مراجعه می کند. معرفی مورد: ما در اینجا بیماری را معرفی می کنیم که بعد از یک ترومای بلانت به شکم با درد شکم و خارش شدید ژنرالیزه بدون علایم آنافیلاکسی یا کهیر مراجعه کرده بود. بیمار به دلیل علایم پریتونیت لاپاروتومی اکسپلوراتیو شد و در حین عمل کیست هیداتید پاره شده مشاهده شد. پس از عمل، برای بیمار آلنبدازول خوراکی به میزان 400 میلی گرم دو بار در روز و بمدت 4 هفته تجویز گردید. بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد و درپیگیری نکته غیرطبیعی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، خارش، ترومای بلانت
  • بهروز باریک بین، مهدی قیصری صفحه 126
    سابقه و هدف
    سندرم ناخن زرد (YNS) بیماری نادری است که با درگیری ناخن همراه با لنفادم و بیماری های تنفسی خود را نشان می دهد و می تواند با بیماری های زمینه ای دیگر همراهی داشته باشد. پاتوژنز این سندرم تاکنون شناخته نشده است.
    معرفی مورد: بیمار دختری ده ساله بود که به علت تغییرات ناخنی به صورت تغییر رنگ، افزایش ضخامت و تحدب در تمامی ناخن های دست و پا از دوران کودکی مراجعه کرده بود. در معاینه، ادم اندام تحتانی مشاهده گردید. سایر معاینات، آزمایشات و تصاویر رادیولوژی طبیعی بودند.
    کلیدواژگان: سندرم ناخن زرد، لنفادم، درگیری تنفسی
|
  • Morteza Jabbari Moghaddam, Seyed Sajjad Razavi, Sirous Momenzadeh, Alireza Radfar Page 66
    Background
    Hemostasis has turned into one of the major concerns in surgery and anesthesia. Anesthesiologists are always pursuing new methods and medications to avoid allogenic and autologous blood transfusion. The present study aimed at examining the effects of tranexamic acid on the reduction of hemorrhage and the need for transfusion.
    Methods
    A sequential controlled clinical trial was performed on 60 patients referred to Imam Hossein Hospital, with femoral fracture, aged between 20 to 50, and with no coexisting diseases. The patients were divided into trial and control groups of 30 each. Prior to the surgery, the trial group received 10mg/kg dose of Tranexamic acid.
    Results
    There were significant differences between the two groups with the average blood loss in trial group 675±208.7cc and in control group 998.4±230.9cc. In trial group, 5 patients and in control group 14 patients received Allogenic blood in which the difference was also statistically significant (P<0.02).
    Conclusion
    It is concluded that the use of Tranexamic acid reduces operational hemorrhage and blood transfusion during femoral fracture surgery. Further evaluation of safety is required before recommending the use of antifibrinolytics in orthopedic surgery.
    Keywords: Orthopedic surgery, Hemorrhage, Tranexamic acid, Transfusion
  • Our Ahmadi, Seyed Ali Akbar Aghili, Elham Azimzadeh, Mahdi Hedayati Page 70
    Background

    Water and electrolyte balance are critical for the maintenance of general health. Exercise creates much variation in renal homodynamic and electrolytes excretion. Sauna is also an extreme hot environment placing an individual in heat stress. The aim of this study was to compare the effects of one session aerobic activity and sauna on serum and urinary sodium and potassium concentration in athletes.

    Methods

    A quasi-experimental study was conducted on 15 football players of Shahid Beheshti University M.C (Age: 24.5±2.5 yr Weight: 72±8 kg). Blood samples were taken before and after aerobic activity and sauna, and 24 hours urine was also collected before and after exertion of independent variables. The data were analyzed using mean and standard deviation for statistical description and dependent t-test for inferential analysis.

    Results

    The results showed that one session physical activity significantly increased serum sodium and potassium (p≤0.01) concentrations. Also one session attending in the sauna significantly increased serum potassium concentration (p≤0.05), but did not significantly increase serum sodium concentration. When aerobic activity and sauna were compared, the results showed no statistical significant differences in the mean of serum sodium and potassium variations. Other findings indicated that one session physical activity significantly increased urinary sodium (p≤0.01), but did not significantly change urinary potassium concentration. Also one session attending in the sauna did not significantly change urinary sodium concentration, but significantly increased urinary potassium concentration (p≤0.05). There was no significant difference between the mean urinary potassium concentration in one session attending in Sauna and aerobic activity.

    Conclusion

    The concentration of sodium and potassium in plasma and urinary sodium increased during prolonged physical aerobic activity but did not significantly change urinary potassium concentration. Physical exercise and heat stress lead to both water and electrolyte imbalances.

    Keywords: Aerobic activity, Sauna, Sodium, Potassium, Serum, Urine
  • Masoud Yavari, Shahin Mohammadsadeghi, Jamal Gousheh Page 77
    Backgraound: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common nerve compression neuropathy. It is a multifactorial syndrome and several systemic and local factors such as carpal tunnel anatomy and its variation change the size, shape and volume of this tunnel. In this study, we seek to explain the relation between anatomic variation of thenar muscle and CTS.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 155 patients with CTS undergoing operation. Care was taken to exclude patients with Rhumatoid Artritis, Hyperthyroidisem, Hypothyroidisom, Diabetic Melitus, acromegaly and previous fracture of distal wrist. During surgery thenar muscle anatomic variations of carpal tunnel have been observed.
    Results
    Of 155 patients, 140 were female (90.3%), and 15 male (9.7%) patients with the mean age of 57.9 years. The anatomic variations have been observed in 35(22.5%) patients.
    Conclusion
    Thenar muscle anatomic variation in CTS is prevalent but further evidence is required.
    Keywords: Carpal tunnel syndrome (CTS), Thenar muscle, Anatomic variation
  • Azam Shahbodaghi, Maryam Shekofteh Page 81
    Backgraound: The indexed scientific publication in valid information databases like ISI is an important scale for rating universities. Publication of scientific productions in these databases increases accessability, resulting in greater citation. In this survey, the status of publishing and citing of the SBMU (Shahid Beheshti Medical University) articles from 1997 to 2007 has been studied. The findings are expected to be useful for SBMU schedules and policy making decisions in future.
    Methods
    This is a descriptive scientometric survey of all the articles published by SBMU members in the citation indexes of ISI from 1998 to 2007. The findings have been reported, using descriptive statistics.
    Results
    A total of 1431 articles were investigated. According to the results, the rate of SBMU articles has increased considerably in the study period. Most articles have been published in "American journal of Gastroenterology" and "Journal of Endourology" (each with 35 articles, comprising 2.5% of the articles). All of the articles were in English and most in the field of pharmacology & pharmacy. In 70% of the articles, SBMU researchers were the first author. Most rating citations belong to the articles published in 2006 while articles of 2003 have the highest rate of indexing. The citation diagram shows an increasing curve.
    Conclusion
    The number of article publications and their citations has increased during 1997-2007 which may be an indicative of encouragements and supports provided for the researchers by the university.
    Keywords: ISI, Science Citation Index, Shahid Beheshti University, M.C., Articles, Publish States, Citation States
  • Mahdi Montazer Haghighi, Seyed Reza Mohebbi, Zali Narges, Mahsa Molaei, Mohammad Reza Zali Page 95
    Background
    Hereditary non-polyposis colorectal cancer is the most common cause of early onset of hereditary colorectal cancer. In the majority of Hereditary non-polyposis colorectal cancer families, microsatellite instability and germline mutation in one of the DNA mismatch repair genes in clouding MSH2, MLH1, MSH6 and PMS2 are found. The Objective of this study was to determine the involvement of mismatch repair genes mutations in Iranian population, and microsatellite instability profile in patients with colorectal cancer.
    Methods
    We analyzed 592 patients with colorectal cancer. The entire coding sequence of each gene was analyzed using direct sequencing.
    Results
    We were able to find three novel MLH1 germline mutations in three Iranian patients suffering from Hereditary non-polyposis colorectal cancer. The first was a transversion mutation c.346A>C (T116P), which occured in the highly conserved HATPase-c region of MLH1 protein. The second was also a transversion mutation c.736A>T (I246L), which caused an amino acid change of Isoleucine to Leucine. The third mutation (c.2145,6 delTG) was frame shift mutation, and resulted in an immature stop codon in five codons downstream. All of these three mutations were detected in MLH1 gene. In all patients, an abnormal expression of MMR proteins was related to the above mutations. MSI assay revealed high instability in microsatellite for two patients and microsatellite stability for one patient.
    Conclusion
    These novel mutations may imply the different characteristics of hereditary non-polyposis colorectal cancer in Iranian population as compared to reports from the western countries.
    Keywords: HNPCC, mismatch repair, MMR, microsatellite instability
  • Hassan Emami, Mohammad Aghdasi, Abbas Asousheh Page 102
    Medical education in Iran consists of undergraduate, postgraduate and continuing medical education (CME), like most other countries. Experts in medical education, in various meetings, recommended strategies to implement fundamental changes and improve medical education to alleviate current defects in medical education. One of the most important suggestions was to develop information technology in the field of medical education. Nowadays, most colleges in developed countries use online systems for communication with students, and also most courses are presented as online. These changes have been occurred in Iran, and medical schools of Iran have implemented electronic learning (E-learning) in their strategic planning. Efforts have been made in some universities to implement E-learning in CME courses. This may advance E-learning in medical education, especially in basic sciences. In this study, more than 50 international articles, 10 domestic articles and 80 websites related with E-learning in medical education were evaluated. Our findings showed that E-learning has been a routine program in world medical universities. Some Universities, such as North American Universities, have implemented E-learning in the education of all courses of basic sciences. Some Iranian Universities have set up CME programs in this topic, and have presented some courses as E-learning.
    Keywords: Medical education, Information technology, E, learning, Influencing factor
  • Fatemeh Fallah, Seyed Ali Mirdehghan, Nina Faramarzi Page 112
    Background
    Conjunctivitis, one of the most prevalent eye complications, is usually self limited but may result in optical disorders. Classification is based on the cause including bacterial, viral, fungal, allergic or chemical. Considering antimicrobial resistance, determining the exact cause may lead to improved medical therapy.
    Methods
    In this descriptive-analytic survey, 92 patients with conjunctivitis, who attended Shaheed Labbafi Nezhad medical center were enrolled. Samples were accurately collected by the physician working in the center and were transported in a sterile condition to the Laboratory of Pediatric Infectious Research Center of Mofid hospital. Determination of mycobacteria, aerobic and anaerobic bacteria was accomplished using standard methods. Data was analyzed using SPSS 13.
    Results
    Samples were obtained from 49 men (61.4%) and 43 women (38.6%), (median age 36.2). 85% of patients with bacterial conjunctivitis had mucoplurant discharge as a main symptom. 45(58.5%) cultures were positive. Aerobic organisms were isolated from 40 patients (57.1%) and anaerobic ones from 5 (7.1%), of which 4 were mixed with aerobes. No mycobacterium was found. The most common aerobic organism cultured was staphylococcus epidermidis (30%) and the other aerobic ones were: Staphylococcus aureus (12.9%), E coli (7.1%), Bacillus cereus (5.7%), Moraxella catarrhalis (4.3%), Diphteroid (4.3%), Acientobacter baumanii (2.9%), Citrobacter fraundii (2.9%), Staphylococcus oricularis (1.4%), Streptococcus viridans (1.4%), Bacillus subtilis (1.4%), Pseudomonas aeruginosa (1.4%), and Proteus mirabilis (1.4%). Anaerobic organisms cultured were Peptostreptococcus (4.3%) and Bacteroides fragilis (2.9%).
    Conclusion
    Since various organisms are responsible for bacterial conjunctivitis, therapeutic strategies should be based on the results of microbiological investigations.
    Keywords: Conjunctivitis, Mycobacterium, Aerobic bacteria, Anaerobic bacteria
  • Seyed Jamaleddin Tabibi, Baharak Najafi, Shervan Shoaie Page 117
    Background

    Provision of prompt medical services is the main purpose of the emergency department. Waiting time for receiving appropriate services is considered as an important indicator for evaluating hospitals. The objective of this study was to determine the average waiting time for receiving treatment and diagnostic services in the emergency department from the point of arrival of the patient up to his exit in Rasool Akram and Firoozabadi hospitals in 2007.

    Methods

    Data was collected using designed questionnaire based on" the time study of emergency services provision form" prepared by the Ministry of Health. The waiting time for receiving medical services was studied for 239 consecutive patients from their arrival up to their discharge in the emergency department of two selected hospitals for a period of one week from 8th to 22nd of December, 2007.

    Results

    Average length of stay for patients in the emergency department was 283.6 minutes. The average waiting time in Rasool Akram teaching hospital, (346.3 min), was much more than Firoozabadi hospital. Average time spent from patient arrival up to the first visit, (checkup) was 13.1 minutes and the average time spent between first visit and the first treatment step was 105.3 minutes. Furthermore, the average duration between the time the patients were discharged by the physicians till the time of exit from the emergency department was 49.3 minutes.

    Conclusion

    In order to decrease the waiting time for receiving medical services in emergency department of teaching hospitals and to increase patient satisfaction, reviewing the process of service provision to patients and training of service providers is urgently needed.

    Keywords: Emergency, Waiting time, Hospital
  • Mohammad Shahidi Dadras, Mahdi Gheysari, Hoda Rahimi, Sara Lotfi, Mohammad Reza Sobhiyeh Page 123
    Hydatid cyst mostly presents solitary cyst in right lobe of liver. It is asymptomatic and patient presents with pressure effects or rupture of cyst. Case Report: We introduce a patient who was referred to the emergency room with history of blunt trauma and symptoms of abdominal pain and generalized severe pruritus without anaphylaxis and urticaria. Explorative laparotomy showed a ruptured hydatid cyst. Albendazole 400 milligram was prescribed twice a day for 4 weeks after operation. The patient discharged with healthy appearance. There was no abnormal findings in further follow-up visits.
    Keywords: Hydatid cyst, Pruritus, Blunt trama
  • Behrouz Barikbin, Mahdi Gheysari Page 126
    Background
    Yellow nail syndrome is a rare disease of unknown etiology, presenting with lymphedema, respiratory symptoms and yellow nails. Case Report: We have reported a 10 year-old female who presented with yellow discoloration, thickness and increased convexity of nail cuticles in all fingers and toes. On examination, non-pitting edema was present on both lower limbs.
    Keywords: Yellow nail syndrome, Lymphedema