فهرست مطالب

مجله پژوهش فیزیک ایران
سال دوم شماره 2 (زمستان 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب تجلی، سهراب احمدی صفحه 67
    در این مقاله، ابتدا به مهمترین تکنیکهایی که برای کاهش یا حذف پهنای دوپلری به کار گرفته شده و توسعه روش های طیف نمایی لیزری بدون پهن شدگی دو پلری انجامیده است، اشاره می شود. سپس طیف نمایی زیر دوپلری در سلولهای نازک گازی به عنوان روشی جدید در طیف نمایی با قدرت تفکیک بالا معرفی می شود.
  • محمدرضا اسکندری، سعید دیلمی صفحه 89
    همجوشی هسته ای به روش های متفاوتی مورد مطالعه است یکی از این روش ها همجوشی با کاتالیزور میونی یا همجوشی سرد است که تحقیقات گسترده ای برای اقتصادی کردن این روش همجوشی در حال انجام است. مطالعات اخیر نشان داده است که استفاده از مخلوط سه گاز دوتریوم تریتیوم، هیدروژن، با دو تریوم و تریتیوم رقیق به جای مخلوط دو گاز دوتریوم تریتیوم باعث افزایش ضریب تکثیر میونی و بهره انرژی دستگاه می شود. این افزایش بستگی به پارامترهای فیزیکی مختلف دستگاه از جمله چگالی و غلظت اجراء شرکت کننده در واکنش دارد. در مطالعات نظری قبلی معادلات دینامیکی غیر خطی مربوطه را در شرایط پایا حل کرده و ضریب تکثیر میونی را برای مخلوط فوق به دست آورده نشان داده ایم که جوابهای حاصله با جوابهای تجربی مرکز PSI تطابق بسیار خوبی دارد و ضریب تکثیر میونی در شاخه به مقدار قابل ملاحظه ای می رسد. در مطالعات فوق دستگاه در حالت پایا در نظر گرفته شد که البته با در نظر گرفتن مصرف کم ذرات، در قبال چگالی ذره ای بزرگ آنها، فرض معقولی است. اما دستگاه هایی که مصرف و تزریق همزمان دارند بررسی پایداری حالت پایای آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله، پایداری دستگاه همجوشی سه گاز D-T-H با کاتالیزور میونی پیشنهادی مورد مطالعه قرار گرفته است و برای این منظور از روش هورویتز استفاده کرده ایم. نتایج محاسبات نشان می دهد که دستگاه همجوشی، در چگالی ها و غلظتهای متفاوت پایدار است و روش ریاضی اعمال شده در این مقاله دارای مزیت سادگی در این بررسی است.
  • محسن سربیشه ای، غلام رضا مکتب داران صفحه 103
    معادله شرودینگر غیر خطی را برای محیطهای اپتیکی با ضریب شکست غیر خطی اشباع پذیر نوشته و جواب سالیتونی آن را در ناحیه پاشندگی غیر عادی، با محاسبه عددی به دست آورده ایم. برخی از ویژگی های مهم آن را مثل بهنجارش، خود انرژی و پهنا، با سالیتون کر مقایسه کرده و نشان داده ایم که برخلاف محیطهای کر، در محیطهای اشباع پذیر دو جواب سالیتونی با پهنای یکسان و دامنه های متفاوت وجود دارد.
  • علی اصغر مولوی، محمد هادی هادی زاده یزدی صفحه 113
    بیش از 4 دهه است که در کشورهای مختلف جهان از روش فعال سازی با نوترون برای اندازه گیری ازت و سایر ترکیبات عمده بدن موجودات زنده، استفاده می شود. در اینجا 6 کیلوگرم ران گوسفند تازه ذبح شده و فانتوم آن را تحت تابش یک چشمه 2/4 کوری Am-Be قرار داده ایم. میزان ازت نمونه از طیف گاماهای آنی با استفاده از یک آشکارساز سوسوزن(NE213) تعیین شده است. پس از بازیابی طیف نوترونهای سریع در محل فانتوم، دز آنها برآورده شده است. سهم دز نوترونهای با انرژی های کمتر از 1 MeV، سهم نوترونهای با انرژی های بیش از 1 MeV در نظر گرفته شده است، که با طیف چشمه Am-Be سازگار است.
  • هادی اکبرزاده، اعظم پورقاضی، زهرا نوربخش صفحه 123
    خواص ساختاری و الکترونی بلور کلرید سدیم به عنوان یک دستگاه بس الکترونی با استفاده از نظریه شناخته شده تابعی چگالی محاسبه شده است. بخش تبادلی همبستگی انرژی کل در دسته معادلات کوهن شم به روش تقریب شیب تعمیم یافته (GGA) محاسبه شده است. نتایج حاصل با نتایج مربوط به محاسبات انجام شده به روش تقریب چگالی موضعی (LDA) مقایسه شده است. این مقایسه نشان می دهد که سازگاری روش GGA با نتایج تجربی بهتر از روش LDA است. ضمنا برای یونهای کلر و سدیم شبه پتانسیلهای بهینه به روش های کرکر و تنظیم QC تولید و در محاسبات به کار برده شده است.
  • مرتضی زرگر شوشتری، بیتا رضایی صفحه 131
    در این مقاله تاثیر میزان سرب (x=0/3، 0/4، 0/5) و زمان پخت (t=72، 96، 120h) برروی خواص فیزیکی نمونه های (Bi2-x PbxSr2Ca2Cu4Oy) مورد بررسی قرار گرفته است. بعد از مرحله ساخت نمونه ها، آزمایش اثر مایسنر، اندازه گیری های Tc، Jc وبلور نگاشتی روی نمونه ها، انجام شد. بررسی نتایج نشان می دهد که تغییر میزان سرب و زمان پخت برروی Tc تاثثر جزیی داشته، اما مقاومت (در حالت عادی) و چگالی جریان را به طور قابل ملاحظه ای تغییر می دهند. همچنین برای همه نمونه ها، منحنی های V-I در ناحیه مخلوط از مدل توانی (V=αIβ) پیروی می کنند. علاوه بر این مطالعات بلور نگاشتی نمونه ها نشان می دهند که در همه آنها، فاز غالب (2223) می باشد و سرب ساختار ارتورمبیک نمونه ها را تغییر نمی دهد. از نتایج کل آزمایشها، مشخص می شود که به ازای 5/0=X و زمان پخت 72 ساعت، بالاترین چگالی جریان بحرانی و کمترین مقاومت ویژه در حالت عادی حاصل می شود که بیانگر بهبود اتصالهای بین دانه ای نمونه تحت این شرایط می باشد.
|