فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 75 (پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 75 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • داود منظور *، انوشیروان تقی پور صفحات 7-44
    در این مقاله درچارچوب مکتب کینزی جدید، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی برای اقتصاد باز کوچک صادرکننده، متناسب با ساختار اقتصاد ایران، تصریح و برآورد شده است. با استفاده از نتایج حاصل از شبیه سازی مدل با بهره گیری از پارامترهای برآوردی، آثار تکانه های پولی، بودجه دولت و همچنین شوک های نفتی و مکانیزم های اثرگذاری آنها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که حدود 40 درصد از افزایش رشد پایه پولی به تورم تبدیل می شود. سیاست های مالی دولت، به دلیل تحریک تقاضای کل، منجر به افزایش تورم وتولید می شود ولی شدت و میزان تاثیرگذاری بودجه عمرانی و جاری یکسان نیست،آثار بودجه عمرانی به طول وقفه اجرای پروژه های عمرانی بستگی دارد. درخصوص شوک درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفتی، به دلیل وابستگی ساختار اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی، شوک های نفتی تمام متغیرهای کلان اقتصادی را- چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی - تحت تاثیر قرار می دهد. درخصوص شوک ارزی، گرچه عملیات اقتصادی با استفاده ازارز در بازار آزاد در مقایسه با عملیات اقتصادی با استفاده از نرخ ارز رسمی کمتر است، ولی به دلیل آثار انتظاری در کنار آثار واقعی آن، این شوک نیز متغیرهای اقتصادی را بسیار متاثر می کند. جزئیات و میزان دقیق آثار هر کدام از شوک ها در متن مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، تعادل عمومی پویای تصادفی، شوک نفتی، مخارج دولت، شوک پولی، شوک ارزی
  • حسین راغفر *، سپیده اکبر بیگی صفحات 45-74
    صندوق های بازنشستگی در مقابل نوسانات اقتصاد کلان و تحولات جمعیتی بسیار حساس هستند. تحولات اقتصادی در سال های اخیر و تاثیر آنها بر میزان و نوع اشتغال، همراه با تاثیر تورم بر کاهش ارزش ذخایرصندوق های بازنشستگی، مستلزم انجام اصلاحات پارامتری در این صندوق هاست. یکی از این پارامترهای اساسی، تغییر نرخ جایگزینی و هدف از این مقاله بررسی اثر تغییر این نرخ بر متغیرهای کلان اقتصاد است. در این مقاله از داده های آماری سال 1380 تا 1390 ش در سازمان تامین اجتماعی بهره گرفته و مدل استفاده شده، مدل تعادل عمومی نسل های همپوش 6 دوره ای است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که پس از کاهش نرخ جایگزینی در صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی، عرضه نیروی کار شاغلان با توجه به آینده نگری افراد و جبران کاهش مستمری، افزایش یافته و به تبع آن پس انداز فردی نیز افزایش می یابد. از طرف دیگر طبق فروض مدل، موجودی سرمایه کل، برابر مجموع پس انداز افراد جامعه، نیز افزایش می یابد. افزایش موجودی سرمایه کل موجب رونق تولید می شود و این امر به افزایش تعداد شاغلان و ورودی های صندوق تامین اجتماعی می انجامد و مجددا تعادل مالی صندوق که با کاهش ورودی ها در اثر سالمندی جمعیت و بیکاری، به نفع کفه هزینه ها بر هم خورده بود، برقرار می شود.
    کلیدواژگان: صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی، مدل تعادل عمومی نسل های همپوش، نرخ جایگزینی، عرضه نیروی کار، موجودی سرمایه
  • علی اصغر سالم *، سمیه خطیبی صفحات 75-102
    وقوع بحران مالی و تسری آن به بخش حقیقی، فرصت مناسبی برای مقایسه عملکرد بانک های اسلامی و بانک های سرمایه داریاست. در مطالعه حاضر این بررسی از طریق تاثیرگذاری بحران مالی و نیز اقتصادی بر کارایی هزینه با استفاده از رویکرد مرز تصادفی صورت گرفته است. کشورهای مورد بررسی عبارت اند از اردن، امارات، اندونزی، بحرین، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، عربستان، فلسطین، قطر، کویت، مالزی و مصر. طبق نتایج به دست آمده، اگرچه کارایی بانک های اسلامی در دوره بحران مالی با کارایی بانک های سرمایه داری تفاوت نداشته و تقریبا برابر است لکن این نتیجه در شرایطی حاصل شده که بانک های سرمایه داری در طول دوره بحران از کمک های ویژه برخوردار بوده اند. با توجه به آنکه بانک های اسلامی به این کمک ها نیازی نداشته اند، این یافته نقطه قوتی برای آنها محسوب می شود. اما در دوره بحران اقتصادی، کارایی بانک های اسلامی کمتر از بانک های سرمایه داری بوده است. علت را می توان در رابطه تنگاتنگ بانک های اسلامی با بازارهای حقیقی جستجو کرد. از این رو، می توان این گونه برداشت نمود که بانک های اسلامی می توانند با تقویت ابزارهای پوشش ریسک، در بازارهای حقیقی، این گونه خسارت ها را تخفیف دهند.
    کلیدواژگان: بحران مالی، بحران اقتصادی، کارایی هزینه، بانک های اسلامی، بانک های سرمایه داری
  • نادر مهرگان *، محمد علی احمدی قمی صفحات 103-130
    باگسترش مدل های قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای،تعیین عوامل موثربربازدهی و ریسک سهام مورد توجه پژوهشگران قرارگرفته است. یکی از متغیرهای اقتصادی که رابطه تنگاتنگی با بازارهای مالی دارد، نرخ ارز است. تغییرات نرخ ارز، قیمت سهام را از طریق تغییر ارزش دارایی های شرکت تحت تاثیر قرار می دهد. از سوی دیگر افزایش بی سابقه نرخ ارز در سال های اخیر، در پیتحریم بانک مرکزی ایران از طرف سوییفت، اهمیت نرخ ارز را در بازارهای مالی بیش از پیش آشکار نمود. در این پژوهش به منظور تحلیل اثر شوک های ارزی بر بازارهای مالی از مدل خودرگرسیون برداری پانل (Panel VAR) و داده های روزانه در بازه اولژانویه 2009 تا31جولای 2013م استفاده شده است.نتایج نشان می دهد: 1) طبق تعریف مدل های جریان گرا در این پژوهش نیز نرخ ارز هدایت کننده بازار سهام بوده و واکنش شاخص سهام به شوک ارزی مثبت است، 2) در وضعیت تحریم، ارز به عنوان یک دارایی واقعی برای سرمایه گذاری مورد توجه واقع می شود و 3) در وضعیت تحریم، شوک ارزی در بلندمدت اثر منفی بر شاخص سهام دارد که ناشی از وابستگی تولیدات داخلی به مواد اولیه و ماشین آلات وارداتی است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، شاخص سهام، خودرگرسیون برداری پانل (Panel VAR)، تحریم اقتصادی
  • مهدی حاج امینی *، محمدطاهر احمدی شادمهری، محمدعلی فلاحی، علی اکبر ناجی میدانی صفحات 131-166
    امروزه توافق گسترده ای وجود دارد که کنترل نقدینگی می تواند به مهار تورم بینجامد و، بنابراین، قابلیت کنترل پول به عنوان پیش شرط موفقیت در مهار تورم مطرح است. این مقاله با تکیه بر درون زایی عرضه پول، تاثیرپذیری نقدینگی از کسری بودجه دولت (اختلاف کسری بودجه عملیاتی از مازاد تراز سرمایه) را با مدل SVARX، در دوره زمانی 1358-1389 ش، بررسی می کند. نتایج نشان می دهد که اولا، ارتباط کسری بودجه کل و نقدینگی به منبع تغییر در بودجه بستگی دارد. بر این اساس، افزایش کسری بودجه عملیاتی (افزایش کسری بودجه کل) و یا افزایش مازاد تراز سرمایه (کاهش کسری بودجه کل) هر دو موجب افزایش نقدینگی می شوند. ثانیا، کسری بودجه عملیاتی عامل اصلی افزایش نقدینگی از جهت تغییرات خالص دارایی های خارجی سیستم بانکی و بدهی بانکی دولت و همچنین عامل افزایش تقاضای اعتبارات بخش خصوصی از طریق سرکوب بیشتر نرخ بهره حقیقی است. این دو عامل سیطره کسری بودجه عملیاتی بر دارایی های سیستم بانکی و، متعاقبا، نقدینگی را به همراه داشته است. بنابراین، کاهش و کنترل کسری بودجه عملیاتی – و نه الزاما کسری بودجه کل- پیش شرط امکان کنترل نقدینگی و مهار تورم در اقتصاد ایران است. اصلاح ساختار مالی دولت، جزء خالص دارایی های خارجی و خالص بدهی دولت به سیستم بانکی را قابل کنترل می کند. پیگیری سیاست آزادسازی بهره نیز موجب فروکش کردن تقاضاهای اضافی اعتبارات و کاهش نوسانات آن می شود.
    کلیدواژگان: سیستم بانکی، نقدینگی، کسری بودجه عملیاتی، ایران
  • مجید مداح *، آزاده طالب بیدختی صفحات 167-187
    در این مطالعه، رفتار سیاست پولی و سیاست مالی، طی دوره زمانی 1360 تا 1392 ش، با استفاده از الگوی چرخشی مارکوف در اقتصاد ایران بررسی شده است. در این راستا، از دو قاعده سیاست پولی و مالی استفاده شد که در آن، به ترتیب، از نرخ رشد نقدینگی و درآمدهای مالیاتی به عنوان ابزار های سیاست گذاری پولی و مالی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون نسبت راست نمایی نشان داد که هر دو قاعده سیاستی در اقتصاد ایران از مدل نظام چرخشی تبعیت می کنند. براساس نتایج برآورد قواعد سیاست مالی و پولی، بر مبنای مدل چرخشی مارکوف در اقتصاد ایران، کل دوره زمانی مورد مطالعه به سه دوره تقسیم می شود؛ در سال های 1360 تا 1364ش، هر دو سیاست گذاران با یک سیاست پولی و مالی منفعل مواجه بودند، به طوریکه از یک تعامل رفتاری سازگاری با یکدیگر برخوردار نبوده اند. در سال های 1365 تا 1387ش، اقتصاد با سیاست پولی منفعل ولی یک سیاست مالی فعال مواجه بوده است؛ به طوری که در این دوره زمانی، سیاست گذار پولی در تعدیل ابزار سیاستی خود نسبت به افزایش تورم به صورت توانمند واکنش نشان نداده است و به طور همزمان، افزایش بدهی معوق دولت موجب کاهش درآمدهای مالیاتی و، در نتیجه، افزایش کسری بودجه دولت شده است. سرانجام، در دوره 1388 تا 1392ش، مجددا سیاست گذاران از سیاست های پولی و مالی منفعل پیروی کرده اند.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، سیاست مالی، مدل چرخشی مارکوف، اقتصاد ایران
  • عباس رضازاده کارسالاری *، سجاد رحیمیان بوگر صفحات 187-210
    در نوشتار حاضر، با استفاده از الگوی داده های پانل برای 34 کشور، طی دوره زمانی 2013 – 1996م، به بررسی نقش کیفیت نهادها و رانت منابع طبیعی بر رشد صادرات کشورهای در حال توسعه پرداخته ایم. نتایج دلالت بر وجود رابطه ای مستقیم بین بهبود کیفیت محیط نهادی و رشد صادرات در این دسته از کشورها دارند. همچنین، نتایج حاکی از وجود رابطه ای مثبت بین رانت منابع طبیعی و رشد صادرات هستند. این موارد مبین اهمیت نقش مولفه های غیرقیمتی در توضیح رفتار صادراتی کشورهای در حال توسعه و ضرورت توجه به این مولفه ها به هنگام طرح ریزی برنامه های اقتصادی و تعیین اهداف سیاستی است.
    کلیدواژگان: صادرات، کیفیتمحیط نهادی، رانت منابع طبیعی، کشورهای در حال توسعه، پانل دیتا
  • احمد گوگردچیان، رسول بخشی دستجردی، عاطفه هاشمی فرد * صفحات 211-230
    تقاضای پول به عنوان یک جزء کلیدی در بسیاری از نظریه های اقتصاد کلان مطرح و همواره موضوع بحث های گسترده میان اقتصاددانان بوده است. بررسی این تابع، در حل مسائل کلان اقتصاد و سیاست گذاری های مناسب، حائز اهمیت است؛ یعنی اتخاذ سیاست های پولی و مالی مناسب، منوط به اطلاع از شکل تابع تقاضای پول و عوامل موثر بر آن در اقتصاد هر کشور است. هدف اصلی این مقاله تبیین نظری و تخمین تابع تقاضای پول کشور با بهره گیری از الگوی سیدراسکی است. از آنجا که مصرف خصوصی در اقتصاد هر کشور بخش عمده ای از تقاضای کل را تشکیل می دهد، تحلیل این بخش و اثر آن بر تقاضای پول دارای اهمیت زیادی است.بدین منظور در بخش تجربی از الگوی تعدیل یافته سیدراسکی و همچنین داده های سالانه، طی دوره زمانی 1392-1360ش، استفاده شده است.همچنین، به منظور برآورد اثر بلندمدت متغیرهای مدل بر تقاضای پول از الگوی خود توضیح دهنده با وقفه های توزیعی (ARDL) و، برآورد اثر کوتاه مدت متغیرها از الگوی تصحیح خطا (ECM) استفاده شده است.نتایج تحقیق طی دوره مورد بررسی حاکی از آن است که مصرف دارای اثر مثبت و معنادار بر تقاضای پول در دوره کوتاه مدت و بلندمدت است. بنابراین، رابطه ای تعادلی و بلندمدت بین تقاضای پول و مصرف بخش خصوصی وجود دارد. مالیات تورمی نیز در دوره های کوتاه مدت و بلندمدت اثر مثبت و معناداری بر تقاضای پول داشته، اما مالیات مصرفی اثر معناداری بر تقاضای پول در دوره مورد بررسی نداشته است.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، مصرف، الگوی سیدراسکی، الگوی خود توضیح دهنده با وقفه های توزیعی (ARDL)، مالیات تورمی، مالیات مصرفی
  • مجید صامتی *، هادی امیری، زهرا حیدری صفحات 231-262
    مطالعه تمکین مالیاتی با رویکردهای جدید، متضمن افزودن پارامترهای غیراقتصادی از قبیل عوامل اجتماعی و ساختارهای نهادی به مدل های سنتی است. مقاله حاضر در صدد افزودن «اخلاق مالیاتی» به مدل تمکین مالیاتی است.
    • های اخلاق مالیاتی با پرسش نامه ای که، سوالات آن برگرفته از نظرسنجی های جهانی ارزش ها (wvs) بوده، کمی شده است. جامعه آماری شامل کل مودیان مالیاتی شهر اصفهان و نمونه گیری به روش تصادفی توسط سازمان امور مالیاتی و دارایی استان اصفهان انجام شده است. حجم نمونه تعیین شده، به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، 100 نفر مودی مالیاتی است که پس از جمع آوری داده ها تجزیه و تحلیل با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره خطی به روش OLS و رگرسیون چند متغیره لجستیک دو جمله ای استفاده شد.
    نتایج حاصل از برآورد مدل ها نشان می دهد که متغیرهای نگرش نسبت به فرار مالیاتی، هنجارهای اجتماعی و اعتماد به دولت و سیستم مالیاتی، حقوقی و قضایی در سطح اطمینان 95% و متغیر سن در سطح اطمینان 90% اثر مثبت و معناداری بر اخلاق مالیاتی دارند.همچنین، در سطح اطمینان 95% متغیر اخلاق مالیاتی اثر مثبت و معناداری بر تمکین مالیاتی دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق مالیاتی، تمکین مالیاتی، اجتناب مالیاتی، فرار مالیاتی
|
  • Davood Manzoor *, Anoshiravan Taghipour Pages 7-44
    In this paper we specify and estimate a dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model for an oil exporting and small open economy in accordance with the structure of the Iranian economy. The paper aims to examine the effects and also the mechanism of monetary, fiscal, oil export revenues and foreign exchange shocks on real and nominal macroeconomic variables. Our simulation results show that about 40 percent of any monetary base growth leads to inflation. Fiscal policy stimulates aggregate demand and increases inflation as well. But, the intensity and the amount of influence of current and development budget is not the same, the effect of development budget depends on the length of delays in implementation of state projects. Most of the macroeconomic variables are affected as a result of an oil shock due to dependency of Iran's economy on petro dollars. Although most of the economic operation use official exchange rate, parallel exchange rate affects significantly on the real and nominal variables due to private sector expectations. The details and the exact amount of effects of each shocks is presented in the full text of the paper.In this paper we specify and estimate a dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model for an oil exporting and small open economy in accordance with the structure of the Iranian economy. The paper aims to examine the effects and also the mechanism of monetary, fiscal, oil export revenues and foreign exchange shocks on real and nominal macroeconomic variables. Our simulation results show that about 40 percent of any monetary base growth leads to inflation. Fiscal policy stimulates aggregate demand and increases inflation as well. But, the intensity and the amount of influence of current and development budget is not the same, the effect of development budget depends on the length of delays in implementation of state projects. Most of the macroeconomic variables are affected as a result of an oil shock due to dependency of Iran's economy on petro dollars. Although most of the economic operation use official exchange rate, parallel exchange rate affects significantly on the real and nominal variables due to private sector expectations. The details and the exact amount of effects of each shocks is presented in the full text of the paper.
    Keywords: business cycle, dynamic stochastic general equilibrium, oil shocks, government spending, monetary shock, currency shock
  • Hosein Raghfar *, Sepide Akbarbeygi Pages 45-74
    As a set of policies and action plans for supporting the poor and aiding the help seekers, social security is a phenomenon especially attributed to the modern industrial age. Therefore, revising and reforming the basic principles of social security is indeed a new phenomenon since many problems in this area have recently surfaced. These problems arise from the imbalance in revenues and costs of social security systems. Nowadays, many European countries are faced with the phenomenon of the aging population as a serious crisis while lacking necessary infrastructure to address such a challenge. Consequently, the problems regarding social security system are becoming even more complicated. This study analyses the effects of replacement rate’s parametric reform on the social security system in Iran by using a six-year-period overlapping generations model. The aim of this research is studying the effects of change in the replacement rate on capital accumulation, savings and labor supply. New findings show that labor supply, individual savings and eventually the level of aggregate capital stock would drastically rise after the reduction of replacement rate in Iran’s social security system.
    Keywords: social security system, overlapping generation model, replacement rate, labor supply, capital stock
  • Ali Asghar Salem *, Somayeh Khatibi Pages 75-102
    Financial crisis and its contagion to real sector of economy can be seen as a good space to evaluate Islamic bank's performance compared with conventional bank. In this paper, we continue this line to study how financial and economic crisis affect the cost efficiency of Islamic and conventional banks. Our sample contains Jordan, United Arab Emirates, Indonesia, Bahrain, Bangladesh, Pakistan, Turkey, Saudi Arabia, Palestine, Qatar, Kuwait, Malaysia and Egypt. Findings show that average cost efficiency of Islamic banks is the same as conventional banks in financial crisis. But when we consider conventional bank’s access to government’s special support, this finding can be translate to better performance of Islamic banks. On the contrary, in economic crisis, conventional banks have higher efficiency and better performance than Islamic banks. This finding can show that Islamic banking have to improve its ability to manage risks in real markets
    Keywords: financial crisis, economic crisis, cost efficiency, Islamic banks, conventional bank
  • Nader Mehregan *, Mohammad Ali Ahmadi Ghomi Pages 103-130
    Since the development of the capital asset pricing models, identifying the determinants of asset returns and risks have been considered by researchers. Exchange rate is one of the most important variables, which has close relationship with financial markets. Exchange rate movements affect stock prices through changing the value of firm’s assets. Increasing exchange rate due to the recent economic sanctions of the central bank of Iran by SWIFT highlights the exchange rate role in financial markets. In this study, daily data from January 1st, 2009 to July 31st, 2013 was used within a framework of Panel Vector Autoregression (Panel VAR) model to analyze the effects of exchange rate shocks on financial markets. Main results are: 1) according to the flow-oriented models, in this study exchange rate leads the stock price and the response of the stock index would be positive to exchange rate shock, 2) in the situation of economic sanction, foreign currency acts as real asset, and 3) in the situation of economic sanction, the effect of exchange rate shock on stock index would be negative in long-term, which would be a cause of dependency of domestic products to imported machinery and materials.
    Keywords: Exchange Rate, Stock Index, Panel Vector Autoregression (Panel VAR), Economic Sanction
  • Mehdi Hajamini *, Mohammad Taher Ahmadai Shadmehri, Mohammad Ali Falahi, Ali Akbar Naji Meidani Pages 131-166
    There is a consensus that a sound and credible monetary policy leads to low inflation. However, the ability to control money supply is a prerequisite for success in curbing inflation. This paper emphasizes on the money supply endogeneity, and investigates the impact of the budget deficits on the liquidity using SVARX model over the period 1979-2010. Budget deficits are defined as the difference between operating deficits and net acquisition of nonfinancial assets. The results indicate that changes in the liquidity do not necessarily depend on the increasing or decreasing the budget deficits. In fact, both increasing the operating budget deficits and increasing the net acquisition of nonfinancial assets lead to increase liquidity. Furthermore, the results show that the operating deficits is the main factor of expansion net foreign assets and net claims on public sector of liquidity, and also it is the main factor of the expansion banking system claims on private sector through repression of real interest rate. Therefore, the operating deficits dominates the assets of banking system and hence liquidity. Therefore, reducing and controlling the operating budget deficits- and not necessarily the budget deficits - is a prerequisite for success in curbing money supply and inflation in Iranian economy. Fiscal reforms are associated with the ability to control the net foreign assets and net claims on public sector. Furthermore, financial liberalization decreases excess demand for credits and reduce its fluctuations.
    Keywords: banking system, liquidity, operating budget deficits, Iran
  • Majid Maddah *, Azadeh Talebbeidokhti Pages 167-187
    In this study, the behavior of monetary and fiscal policy in the Iranian economy has been investigated during the period of 1360 to 1392 using Markov switching model. For this purpose, the monetary and fiscal policy rules has been used in which the growth rate of liquidity and the tax revenues are as instruments of the monetary and fiscal policies. The results from the likelihood ratio test show that both the fiscal and monetary policy rules in the Iranian economy follow a regime switching model. Based on the results from the estimation of fiscal and monetary policies rules using a Markov switching model, the period of study divided into three periods in the years of 1360 to 1364, both monetary and fiscal policymakers have faced with passive monetary and fiscal policies, so that, they did not have an adaptive behavioral interaction with each other. During the years of 1365 to 1387, the Iranian economy has faced with the passive monetary policy but an active fiscal policy, So that, in this period, the monetary policymaker has no powerful reaction in adjustment of its policy instruments to increasinginflation at the same time, increasing the outstanding debt of government decreases the tax revenues and increases the budget deficit. Finally, in the period of 1388 to 1392, the policymakers follow the passive monetary and fiscal policies
    Keywords: Monetary policy, Fiscal policy, Markov switching model, Iranian economy
  • Abbas Rezazadeh Karsalari *, Sajad Rahimian Bouger Pages 187-210
    In this paper, we studied the effect of institutional quality and natural resource rents on the export of developing countries by using a panel data model for 34 countries over the period of 1996 to 2013. The results show that there is a direct relationship between institutional quality improvement and export growth in these countries. There is also a positive relationship between natural resource rents and export growth. It expressed the importance of non-price factors in explaining the behavior of exports from developing countries, so these components should be considered in an economic plan and policy objectives
    Keywords: export, institutional quality, natural resource rents, developing countries, panel data
  • Ahmad Googerdchian, Rasoul Bakhshi, Atefe Hashemifard * Pages 211-230
    Demand for money is a key component in many macroeconomic theories that always it has been subject of extensive debate among economists. Evaluating this function in macroeconomic problem solving and appropriate policies is important. In other words, fiscal and monetary policy adoption depends on the notice of money demand function and its influencing factors in the economy of each country, so the main objective of this paper is theoretical explanation and estimating money demand of Iran using sidrauski's pattern. Since private consumption in each country's economy is a major part of the aggregate demand, the analysis of this sector and its effect on money demand is very important. For this purpose, in empirical part, modified sidrauski's pattern and annual data have been used over the period 1360-1392 and also for estimating long-run effect of the variables of model on money demand and short-run effect respectively are used auto regression model of distributed lag (ARDL) and error correction model (ECM). The results suggest that consumption has a significant and positive effect on the demand for money in the short-run and long-run, so there is a long-run balance between money demand and private consumption. Inflation tax has also positive and significant effect on money demand in long-run and short-run but consumption tax does not have any significant effect on money demand in the period of 1360-1392
    Keywords: money demand, consumption, sidrauski\'s pattern, ARDL, the inflation tax, consumption tax
  • Majid Sameti *, Hadi Amiri Pages 231-262
    The study of tax compliance with new approaches, involve added of non-economic factors such as social factors and institutional structures to the traditional model. The article tries to add "tax morale" to the model of tax compliance. The components of tax morale are quantitated with questionnaire which derived from world values survey (wvs). The statistical society included all of the taxpayers of Isfahan and random sampling was conducted by the Tax Administration and Finance organization in Isfahan. The size of the sample in order to determine the hypothesis of research is equal to 100 taxpayers. After collecting the data, the analysis by using descriptive and inferential statistical methods has been done. In order to test the hypothesis of the research, we used the multivariate OLS regression and multivariate logistic regression model with two Statements. The results of the estimated models show, attitude towards tax evasion, social norms and trust to the government and the tax, legal and judicial system at the level of 95% and age of taxpayers at the level of 90% have positive and significant effects on the tax morale. Tax morale variable at the level of 95% has positive and significant effect on tax compliance as well.
    Keywords: tax morale, tax compliance, tax avoidance, tax evasion