فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 84 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 84 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعلی مدنی زاده*، مهران ابراهیمیان صفحات 7-42
    در این تحقیق مجموعه ای از حقایق آماری از اقتصاد کلان ایران به دست آمده است و بر اساس آن یک مدل نئوکلاسیک تعادل عمومی پویای اسمی طراحی و کالیبره شده است. مدل ساخته شده حقایق آماری به دست آمده را بازتولید کرده و در عین حال منطبق بر نحوه سیاستگذاری پولی و مالی در ایران و نیز ساختارهای نهادی اقتصاد ایران می باشد. خانوار، بنگاه، دولت و بانک مرکزی بخش های مختلف این مدل هستند که با استفاده از شواهد آماری اقتصاد کلان، و با توجه به ساختارهای نهادی بین دولت و بانک مرکزی و بخش واقعی اقتصاد ایران تصریح و کالیبره شده اند. بر اساس روندهای بلند مدت و نیز افت و خیز متغیرهای کلان اقتصاد ایران، تابع مطلوبیت لگاریتمی و جداپذیر بین مصرف و استراحت برای خانوار نمونه و تابع تولید کاب-داگلاس برای بنگاه نمونه اقتصاد ایران به دست آمد. با استفاده از مدل ساخته شده که مبتنی بر پول نقد دم دستی (Cash-In-Advance) است، پاسخ اقتصاد به شوک حقیقی بهره وری و همچنین تغییر سیاست پولی و مالی در قالب شوک به نرخ مالیات و نرخ رشد پول، در کوتاه مدت و بلندمدت تحلیل شده است. از مدل های پایه ارائه شده می توان به عنوان یک مدل هسته در مدل سازی کلان برای تحلیل مسایل اقتصادی کشور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویا، کالیبراسیون، پول نقد دم دستی، اقتصاد کلان ایران
  • جعفر عبادی، محمدحسین رحمتی*، ملیحه حداد مقدم صفحات 43-64
    تئوری جست وجو و تطبیق در اقتصاد ایران تاکنون به صورت کمی مورد بررسی قرار نگرفته است و تحقیق حاضر اولین کار کمی در این زمینه است. سنگ بنای شروع کارهای کمی در حوزه جست وجو و تطبیق در بازار نیروی کار، محاسبه نرخ های ورود به بیکاری و یافتن شغل است چرا که این دو نرخ، پارامترهای تابع مهمی به نام تابع تطبیق هستند که این تابع یکی از مولفه های اصلی تئوری تطبیق محسوب می شود. در تحقیق حاضر ابتدا، احتمال اینکه یک کارگر بیکار شغلی پیدا کند و همچنین احتمال اینکه یک کارگر شاغل، شغلش را از دست دهد محاسبه شده و سپس با استفاده از این دو احتمال به محاسبه نرخ های ورود به بیکاری و خروج از آن می پردازیم. از داده های فصلی در بازه بهار 84 تا تابستان 93 استفاده شده و تخمین ها با استفاده از نرم افزار متمتیکا (5) انجام گرفته است. در این تحقیق این نتیجه حاصل می شود که هر دو نرخ مورد بحث در نوسانات بیکاری سهیم هستند و نرخ یافتن شغل به صورت معکوس و نرخ ورود به بیکاری به صورت مستقیم با نرخ بیکاری در ارتباط هستند و مقادیر به دست آمده برای هر دو نرخ در مقایسه با سایر کشورهایی که این نرخ ها برایشان محاسبه شده است، کمتر است.
    کلیدواژگان: تئوری تطبیق، بازار نیروی کار، بیکاری
  • حسین خاندانی رفسنجانی*، مجید صامتی صفحات 65-97
    هدف اصلی این پژوهش برآورد میزان کاهش درآمدهای مالیاتی دولت ناشی از دو عامل فرار مالیاتی و وقفه های جمع آوری مالیات طی بازه زمانی 1350 تا ابتدای سال 1392 است. در راستای دستیابی به اهداف فوق الذکر، از مدل تانزی به منظور برآورد کاهش درآمدهای مالیاتی ناشی وقفه های جمع آوری مالیات و از رویکرد شاخص چندگانه و علل چندگانه (MIMIC) برای برآورد فرار مالیاتی ناشی از اقتصاد زیرزمینی استفاده شده است. طبق نتایج به دست آمده از مدل تانزی متوسط وقفه جمع آوری درآمدهای مالیاتی در کشور حدود 22 ماه برآورد شده است. همچنین طبق نتایج این مدل، کشش قیمتی درآمدهای مالیاتی پایین می باشد؛ در نتیجه تورم موجود، درآمدهای حقیقی دولت که با وقفه ای چندین ماهه جمع آوری می شوند را کاهش می دهند. از طرفی طبق نتایج حاصل از روش متغیر پنهان بیشترین سهم فرارمالیاتی در ایجاد شکاف مالیاتی ناخالص مربوط به سال 1390(در حدود 48) می باشد. این بدان معناست که وقفه های جمع آوری مالیات حتی در پایین ترین حد اثرگذاری خود در همین سال سهمی به مراتب بیشتر (معادل 52 درصد) در ایجاد شکاف مالیاتی ناخالص داشته است. این نتایج گویایی اهمیت تسریع در جمع آوری درآمدهای مالیاتی در کشورهایی مانند ایران است که کشش قیمتی درآمدهای مالیاتی یا به عبارتی سیستم مالیاتی در آنها کم کشش می باشد.
    کلیدواژگان: وقفه های مالیاتی، فرار مالیاتی، شکاف مالیاتی
  • حمید کردبچه*، مهری کبیریان صفحات 99-128
    این مقاله نامتقارنی آثار سیاست پولی در ایران را بر تولید ناخالص داخلی بدون نفت طی دوره زمانی 1393-1357 بررسی می نماید. در واقع، این مطالعه سعی می‫کند رابطه بین اثر سیاست پولی بر ستانده حقیقی اقتصاد کشور را با نوسانات اقتصادی ارزیابی نماید. به بیان دقیق‫تر، می‫خواهیم بدانیم مفروض به این که اقتصاد در شرایط رکود باشد، آیا افزایش نقدینگی احتمال یک بهبود را افزایش می دهد. برای این منظور از یک مدل چرخش مارکوف برای بررسی تاثیر چرخشی سیاست پولی بر تولید حقیقی اقتصاد استفاده شده است. نتایج مطالعه شواهد معناداری را از نامتقارنی اثر یک تکانه نقدینگی بر تولید حقیقی بدون نفت برای اقتصاد ایران ارائه می نماید. در واقع، نتایج نشان می دهند تکانه منفی نقدینگی، رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت را کاهش می دهد که این اثر منفی در دوره رونق بیشتر است، در حالی که، یک تکانه مثبت نقدینگی وضعیت رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت را بهبود می بخشد ولی اثر بخشی بیشتری در دوره رکود دارد.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست پولی، آثار نامتقارن، مدل چرخش مارکوف، رکود و رونق
  • محمدتقی فیاضی*، علی سوری، مجتبی باقری تودشکی صفحات 129-164
    در مقاله حاضر سعی بر آن است که تا مقدار بهینه استفاده از عواید نفتی در بودجه دولت ایران در طول دوره منتهی به زمان اتمام ذخایر نفتی به منظور ایجاد پایداری بودجه ای بررسی شود. با توجه به گسترش وظایف دولت ها و به ویژه دولت ایران که منابع بین نسلی نفت را نیز در اختیار دارد، تداوم این وظایف امری حیاتی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با ادامه سیاست های فعلی از سوی دولت بودجه دولت ناپایدار خواهد بود، مخارج جاری دولت بخش زیادی از منابع عمومی دولت را به خود اختصاص می دهد، دارایی های مالی انباشت نخواهد شد، وابستگی بودجه به نفت بالا خواهد بود و دولت با اتمام ذخایر نفتی نمی تواند اتکای خود به عواید نفتی را قطع کند. اما با اتخاذ رویکردهای مبتنی بر فرضیه درآمد دائمی یا درآمد دائمی تعدیل یافته ضمن کاهش سهم مخارج جاری، می توان بخشی از عواید نفتی را پس انداز کرد و تراز اولیه غیرنفتی مثبتی ایجاد کرد. به عبارت دیگر با اتمام ذخایر نفتی دولت می تواند با اطمینان و با قطع وابستگی بودجه خود به نفت، تمام مخارج خود را از محل درآمدهای غیرنفتی تامین کند. رویکرد فرضیه درآمد دائمی تعدیل یافته به دلیل تدریجی بودن فرآیند تعدیل با تنش و مقاومت کم تری در جامعه مواجه خواهد بود.
    کلیدواژگان: عواید نفتی بهینه، پایداری بودجه ای مخارج پایدار دولت، ترازهای بودجه ای، کسری بودجه
  • محمدهاشم بت شکن، مهدی صادقی شاهدانی*، محمد جواد سلیمی، حسین محسنی صفحات 165-189
    سنجش پویایی روابط میان بازارها به منظور شناسایی تاثیرپذیری بازار سرمایه از سایر بازارها بالاخص بعد از بحران مالی اخیر مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. این مقاله به بررسی همبستگی پویای شرطی و سرریز نوسان با استفاده از چهار مدل مشهور گارچ چند متغیره در دوره دوازده ساله(از ابتدای 1384 تا انتهای 1395) میان بازار ارز، طلا، نفت و مسکن بر بورس می پردازد. هدف این پژوهش درک و شناسایی سرریزهای نوسانی بر بازار سرمایه به منظور ارتقای تاب آوری مالی کشور در مدیریت نوسان های مالی، اغتنای تصمیمات سیاستگذاری و مدیریت ریسک است. نتایج این پژوهش موید سرریزی نوسان میان بورس اوراق بهادار با بازار ارز، بازار طلا و بازار نفت است. این درحالی است که سرریزی نوسان میان بورس اوراق بهادار با بازار مسکن تایید نمی شود. علاوه براین وجود رابطه همبستگی مثبت میان بازدهی شاخص بورس با بازدهی نرخ ارز دلار و نرخ بازدهی مسکن به صورت مثبت تایید می شود.
    کلیدواژگان: سرریز نوسان، همبستگی شرطی پویا، بازار سهام
  • حمید ابریشمی*، اکبر کمیجانی، محسن مهرآرا، مهدی نوری صفحات 191-224
    نرخ ارز به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای اقتصادی، ریسک های بسیاری را بر سایر بخش های اقتصادی تحمیل می سازد. یکی از وظایف بانک های مرکزی، مدیریت مناسب این نوسانات در بازار ارز و کاهش ریسک های ناشی از آن برای فعالان اقتصادی در دوره های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت است. این مطالعه نماگرهای نوینی از نوسانات نرخ ارز را در مقیاس های مختلف زمانی معرفی و برآورد کرده تا بر اساس رویکرد بانک مرکزی امکان مدیریت مناسب تر نوسانات نرخ ارز فراهم شود. این روش از ترکیب تجزیه موجک و مدل های GARCH، بهره گرفته و برای دوره زمانی مهرماه 1387 تا آذرماه 1394 نوسانات نرخ ارز در سطوح متفاوت زمانی مدل سازی شده است.
    کلیدواژگان: نوسانات نرخ ارز، تجزیه موجک، GARCH
  • زینت گلی*، ابراهیم صیامی عراقی صفحات 225-255
    متغیرهای اقتصادی را می توان از منظر زمان تاثیرگذاری بر ادوار تجاری به سه دسته نماگرهای پیشرو، همزمان و تاخیری تقسیم بندی نمود. نماگرهای پیشرو، به آن گروه از سری های اقتصادی گفته می‏شود که انتظار می‏رود قبل از تحولات رونق و رکود اقتصادی تغییر جهت دهند و نشانه‏ای برای روندهای آینده اقتصاد باشند. در این پژوهش شاخص ترکیبی پیشرو از میان 13 نماگرهای پیشرو شناسایی شده برای اقتصاد ایران با ترکیب نماگرهای متغیرهای تولید ناخالص داخلی، حجم نقدینگی، شاخص کل سهام، درآمدهای نفتی، سرمایه گذاری در ساختمان‏های نیمه تمام ساخته شد. جهت ارزیابی عملکرد نماگر پیشرو ترکیبی(CLI) و پیش بینی درون نمونه‏ای رشد تولید ناخالص داخلی طی دوره 2/1376- 3/1393 از مدل مارکف سوییچینگ استفاده گردید. متغیرهای مدل شامل رشد تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیر وابسته، وقفه های اول تا چهارم CLI و وقفه های اول تا چهارم رشد تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیرهای مستقل و CLI نیز به عنوان متغیرهای تغییر رژیم در نظر گرفته شدند. از جمله توصیه های سیاستی این پژوهش توجه سیاستگذاران به نماگرهای هشداردهنده اقتصادی به ویژه در شرایط رکودی، عدم اتکا به روند یک نماگر پیشرو منفرد با توجه به تفاوت منبع ادوار تجاری و لحاظ نماگر پیشروی ترکیبی جهت اتخاذ سیاست های اقتصادی صحیح، می باشند.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، نماگر های پیشرو، شاخص ترکیبی پیشرو، مدل مارکف سوئیچینگ
  • منصور مولایی پور *، محمدرضا لطفعلی پور، محمدحسین مهدوی عادلی صفحات 257-290
    آرمان مندرج در سند چشم انداز، تعامل سازنده و موثر با جهان و قدرت های منطقه ای مانند روسیه و بازار سیصد میلیونی حوزه سی آی اس است. مطالعه حاضر با تحلیل عوامل موثر بر یکپارچگی اقتصادی ایران در حوزه سی آی اس به روش داده های تلفیقی دوره 2015-1992 مبتنی بر رویکرد پنل دیتا است. تجارت، تولید، جمعیت و فاصله از متغیرهای کلیدی مدل جاذبه ایران در حوزه سی آی اس است. معادله رگرسیونی نشانگر معنی دار بودن مدل جاذبه است. ضرایب زاویه (کشش) سه متغیر مستقل تولید، فاصله و لیندر به ترتیب: 45/3 ، 25/3 - و38/0- است؛ که نشانگر حساسیت زیاد دو متغیر تولید و فاصله و معنی دار بودن آنها است. ولی متغیر مجازی مرز مشترک آبی، به علت غلبه مرز خشکی آذربایجان، معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: یکپارچگی اقتصادی، یکپارچگی منطقه ای، مدل جاذبه، کسری تراز تجاری، کشورهای مستقل مشترک المنافع
|
  • Seyed Ali Madanizadeh *, Mehran Ebrahimian Pages 7-42
    We document stylized facts of macro variables in Iran's economy and design a Dynamic General Equilibrium model with nominal sector. The model addresses the empirical findings and reflects the policy institutions in Iran's economy. The four sectors of the model, household, firm, government and central bank are specified and calibrated using stylized facts and the structure of fiscal and monitary policy in Iran. Long-run trends and fluctuations of Iran’s macro data implies separable logarithmic utility over consumption and leisure for the representative household, and Cobb-Douglas technology function for the representative firm of Iran’s economy. The demand for money is based on cash-in-advance model. Using this model, we analyze the short-run and long-run response of the economy to the real shock of total factor productivity (TFP), and also fiscal and monetary policy shocks, i.e., tax rate change and money growth shock. The proposed framework may be used as a core part in the models for macro analysis in Iran’s economy.
    Keywords: Dynamic General Equilibrium Model, Calibration, Cash in Advance, The Macroeconomy of Iran
  • Mohammad Hosein Rahmati * Pages 43-64
    Search and matching theory has not been investigated quantitatively In Iran’s economy. In order to do this work, we provide estimations of job-finding rate and inflow to the unemployment rate for Iran’s economy. For the first step, we calculate the probability which an unemployed worker finds a job and also the probability which an employed worker loses his or her job. In the next step, we estimate the two rates which are mentioned with using the calculated probabilities. The data are quarterly, and the study period is from 1384-1 to 1393-2. We use Mathematica 5 for estimating these rates. Finally, we find that both rates are important in fluctuations of unemployment. Furthermore, the rates’ values are less than the values estimated for other countries.
    Keywords: Matching theory, labor market, Unemployment
  • Hossein Khandani Rafsanjani *, Majid Sameti Pages 65-97
    The main objective of this study is to estimate the reduction in government revenues due to tax evasion and interruptions in tax collection. In this regard, we use Tanzi model to estimate interruption in the tax collecting. Also, the latent variable approach is used to estimate tax evasion through underground economy. Due to the high inflation rate in the country, interruption in the collecting tax leads to decrease the real value of the tax revenue. However, according to Tanzi model, if the tax system becomes flexible, an increase in the inflation rate can increase the real value of the tax revenue. For this reason, the price elasticity of tax revenue is a measure of flexibility of the tax system. To check whether the inflation rate and the tax system’s interruption in Iran have reduced real collected incomes or not, we use two equations. One of them is for calculation of tax collection interruption, and the other is to estimate the price elasticity of tax revenue. The results show that volume of the tax evasion was increasing during the study period. Moreover, the tax system has low price elasticity, and the inflation induces interruption in tax collecting reduces the real value of tax revenues. The average of the interruption in tax collecting is 1.9 years. Furthermore, the share of the tax interruption in creating the tax gap is about 77% in 2002, which is the highest level in the period. In addition, the largest share of tax evasion was in 2011 that about 48%. Finally, it should be noted that the average share of tax collection interruptions during the study period is around 64%, which show that the interruptions are more effective factor than the tax evasion in the creation of the tax gap.
    Keywords: Tax breaks, Tax evasion
  • Hamid Kurdbacheh *, Mehri Kabirian Pages 99-128
    This paper examines the existence of asymmetry in the monetary policy effect on real nonoil-output in Iran during 1978-2014. In this order, the Markov switching model is applied to answer the question that does monetary policy have the same effect regardless of the current phase of economic fluctuations. In another word, if it is assumed that the economy is in a recession period, does an increase in liquidity raise the probability of a boom? Indeed, we want to examine of monetary policy effects on the economy when it can turn the economy condition from a recession to a boom. The results show that asymmetric effect of monetary policy on the real nonoil output is evident in Iran's economy. The findings indicate a negative liquidity shock reduces the nonoil output growth, and this reduction is more when it happens in a boom. In contrast, a positive liquidity shock improves the nonoil output growth, and its positive effects are stronger during recessions.
    Keywords: Iran, Monetary Policy, Markov switching model, recession, expansion
  • Mohammad Taghi Fayazi *, Ali Sori Dr, Mojtaba Bagheri Dr Pages 129-164
    In order to establish the sustainable budget in Iran, this paper examines the optimal level of oil exploitation in the state budget during the period leading up to the time of finishing of oil reserves. The governments usually provide a variety of services. Since the Iranian government possesses the intergenerational oil resources, the continuity of these services provision is a vital goal. The results of this study show that with the government's ongoing current policies, the government's budget will be unsustainable, the government current expenditures will account for a large part of the government's public resources, financial assets will not be accumulated, the dependence of the budget on oil revenue will be high, and the government cannot stop relying on oil revenues when oil reserves will be ended. However, by adopting approaches based on the permanent income hypothesis or moderate permanent income hypothesis, while reducing the share of the current expenditures, the government can save some of the oil revenues and create a positive non-oil initial level. In other words, with the end of the state's oil reserves, the government can safely and reliably cut dependence on oil income and finance all the expenditures from non-oil revenues. The approach to the permanent income hypothesis due to the gradual adjustment process will be faced to less tension and less resistance within the community.
    Keywords: Optimum oil revenues, Sustainable government spending sustainability budgets, Budget balances, Budget deficit
  • Mehdi Sadeghi Shahdani * Pages 165-189
    After the recent financial crisis, researchers are interested in studying the dynamics of relationships among the markets and identifying the impact of other markets on the capital market. This paper examines the dynamic conditional correlations and volatility spillovers among capital market and the foreign exchange market, gold, oil and housing market with using the four popular multivariate GARCH models for the period of April 2005 to March 2017. In order to enhance the country's financial resilience in managing financial fluctuations, policy decision making, and risk managing we want to identify volatility spillover to the capital market. The results confirm the volatility spillover from the foreign exchange market, gold market and oil market on the stock market. However, there is not found any evidence for volatility spillover from the housing sector. In addition, the findings indicate there is a positive conditional correlation between the stock market return, foreign exchange market, and the housing market returns.
    Keywords: Fluctuation overflow, Dynamic conditional correlation, Stock market
  • Hamid Abrishami Dr *, Akbar Komijani Dr, Mohsen Mehrara Dr, Mahdi Nouri Pages 191-224
    As one of the most important economic variables, exchange rate imposes many risks on another sectors of the economy. One of the important functions of the central banks is to proper manage these fluctuations in the foreign exchange market and to reduce the risks it poses to economic activists in the short, medium and long-term periods. This study introduces and estimates new indicators of exchange rate fluctuations in different time scales to manage the exchange rate fluctuations more appropriately according to the central bank's approach. This method utilizes the combination of the wavelet and GARCH models, and data is collected from Iran’s foreign exchange market for the period of Sep-2008 to 2015.
    Keywords: Exchange rate volatility, Wavelet Decomposition, GARCH
  • Zinat Goli * Pages 225-255
    moving on production possibility frontier during the time is production trend and movement that are moved around the production possibilities frontier is concerned the business cycle. Economic variables can be divided in three categories in terms of the impact on the business cycle include Leading, coincident and lagging indicators. the group of economic series that is expected to shift before economic boom and bust changes are leading indicators. they are a sign for future trends of economy. the importance of leading indicators in comparison with other indices are that with the identification of Them can predict economy before entering periods of boom or recession. Since the use of leading single indicator for predicting the target variable according to the different characteristics and different sources recession (based on economic theories and experiences) is dangerous, the use of composite indicators is recommended. The combination of leading indicators into a composite index can be beneficial in receiving signals from different sectors. The leading composite index of leading indicators identified for the Iranian economy by combining 13 indicators of GDP, liquidity, stock index, oil revenues, investment in unfinished buildings were built. To evaluate the performance of composite leading indicator (CLI) and within-sample forecasting GDP growth during the period (2) 1376- (3) 1393 of the Markov switching model was used. Variables including GDP growth as the dependent variable, the first to fourth lag of CLI and GDP growth as independent variables, intercept and CLI as variables and regime change variables were considered. Among the policy recommendations of the study is attention of policy makers to warning indicators, especially in the economic downturn, lack of reliance on a single leading indicator of business cycles according to different sources and considering composite leading indicator for making the economic policies.
    Keywords: Business cycles, Progressive displays, Progressive Combined Index, Markov Switching Model
  • Mansour Molaepour *, Mohammadhossein Mahdaviadeli Pages 257-290
    The set goal in Iran's Twenty-Year Vision Document is effective and constructive interaction with the world and regional powers such as Russia and 300 million CIS market. This study aimed to analyze influential factors of Iran’s economic integration into the CIS region. In this order, we use the Panel Data approach during the period 1992-2015. Trade, production, population, and distance are the key variables of Iran’s gravity model in CIS region. The regression results confirm the significance of the gravity model. The coefficients (elasticity) of the three independent variables, including production, distance and Linder are 3.45, -3.25 and -0.38 respectively, which demonstrates the high sensitivity of the two variables of production, distance, and their significance. But the Dummy Variable of the maritime boundary has no significant effect due to the overcoming of Azerbaijan’s dry land boundary.
    Keywords: Economic Integration, Regional Integration, Gravity model