فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 31 (تابستان 1386)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 31 (تابستان 1386)

  • 210 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/10/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن مهر آرا، علیرضا عبدی صفحه 1
    در این پژوهش، عوامل تعیین کننده تراز تجاری ایران را با استفاده از روش جوهانسون(1988)، انگل و گرنجر (1987)، فلیپس- هانسن(1995) و ARDL پسران و شین (1997) در دوره 1338-1383 مورد بررسی قرار داده ایم. برای این منظور، میزان توانایی دو قیمت نسبی- که بر اساس نرخ ارز مؤثر رسمی و نرخ ارز بازار موازی تعریف شده اند- در تبیین نوسانات تراز تجاری با یکدیگر مقایسه کرده ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نرخ مؤثر رسمی قادر نیست رفتار تراز تجاری را بر حسب آزمون های هم انباشتگی، اندازه و اهمیت آماری ضرایب، آماره های تشخیصی و ثبات پارامترها به نحو رضایت بخشی تبیین کند؛ اما استفاده از نرخ ارز حقیقی بازار موازی در الگوی تراز تجاری قادر است رفتار بلندمدت و کوتاه مدت تراز تجاری را در اقتصاد ایران بر اساس آزمون های هم انباشتگی و آماره های تشخیص به نحو مطلوبی توضیح دهد. در واقع، معیارهای برازش در الگوی بلندمدت و کوتاه مدت تراز تجاری به هنگام واردکردن نرخ ارز بازار موازی به نحو قابل توجهی بهبود می یابد. به بیان دیگر، آنچه که تصمیم ها و جریان های تجاری را تحت تاثیر قرار داده، هزینه فرصت واقعی نرخ ارز مبتنی بر مقدار آن در بازار موازی است. در میان عوامل دیگر تاثیرگذار، درآمد شرکای تجاری ایران کمترین و درآمد داخلی بیشترین تاثیر را بر تراز تجاری داشته است.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، نرخ ارز موثر رسمی، نرخ ارز بازار موازی، روش ardl پسران و شین، ثبات پارامترها
  • فاطمه بزازان، علی اصغر بانویی، مهدی کرمی صفحه 27
    روش های سهم مکانی نوین برای برآورد ضرایب داده - ستانده منطقه توابع متعددی دارد که می توانند ابعاد اقتصاد فضا و ضرایب داده - ستانده منطقه ای را مورد سنجش قرار دهند. در این مقاله ضمن معرفی روش شناسی فوق، مناسب ترین مقدار پارامتر سهم مکانی نوین در تعدیل ضرایب ملی شناسایی می گردد.مناسب ترین مقدار پارامتر بر مبنای الگوی پیشنهادی عرضه محور گش و به روش حداقل نمودن خطای آماری بین ارقام واقعی تولید بخش ها و ارقام برآورد شده تولید بخشی استان تهران انجام می گیرد. بررسی این ابعاد که محورهای اساسی مقاله را تشکیل می دهند مبتنی بر سئوال اساسی زیر است: «تحت شرایط فقدان ضرایب داده - ستانده آماری منطقه ای در کشورهایی نظیر ایران به کارگیری توابع سهم مکانی نوین تا چه حد می تواند مبنای محاسبه ضرایب داده- ستانده منطقه ای قرار گیرد؟ طبیعی است که بدون شناسایی مناسب ترین مقدار پارامتر تابع سهم مکانی، میزان دقت آماری ضرایب منطقه با توجه به تحلیل های ابعاد اقتصاد فضایی به آسانی ممکن نیست.
    کلیدواژگان: ابعاد اقتصاد فضا، توابع سهم مکانی نوین، بخش تخصصی، ضرایب داده، ستانده منطقه ای، خطای آماری
  • حسین عباسی نژاد، حسین کاوند صفحه 55
    وجود ریشه ی واحد در لگاریتم GDP واقعی می تواند شاهدی برای وجود یک روند گام تصادفی با شتاب برای تولید بالقوه باشد. در این راستا می توان نرخ رشد زمانی تولید بالقوه را به عنوان معیاری از بهره وری در قالب یک مدل فضای حالت برآورد نمود. برای این منظور ابتدا تولید بالقوه و شکاف تولید به طور هم زمان و با استفاده از الگوریتم کالمن فیلتر برآورد می شوند. در این مقاله نتایج حاصله برای تولید بالقوه و سیکل تولید با روش های هدریک- پرسکات (HP) و باکستر-کینیگ (BK) مقایسه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هر سه روش مؤید افزایش ثبات اقتصادی در سال های اخیر بوده اند. با توجه به وابستگی درآمدهای دولت به شوک های مربوط به قیمت نفت، سعی شده است بهره وری به صورت یک فرآیند گام تصادفی در مدل گنجانده شود. این موضوع زمینه را برای برآورد سری زمانی بهره وری در دوره ی فصلی 1384:4-1367:1 فراهم می آورد. نتایج نشان می دهد که در سال های اخیر بهره وری دارای روندی کند اما مثبت بوده و از ثبات نسبی برخوردار است. آگاهی از این امر می تواند سیاست گذاران را در حفظ و افزایش روند صعودی این معیار تشویق کند.
    کلیدواژگان: مدل فضای حالت، کالمن فیلتر، تولید بالقوه بهره، بهره وری
  • محمد واعظ، خدیجه نصر الهی، امیر جباری صفحه 77
    طبق تعریف، ذخایر بین المللی شامل دارایی های پرنقدینه بین المللی است که بانک مرکزی هر کشور جهت اهدافی همچون، دخالت در بازار ارز و تامین مالی کسری تراز پرداختها اقدام به نگهداری آنها می کند.
    بانک های مرکزی همواره از یک طرف به خاطر تامین مالی کسری تراز پرداختها، با نگهداری ذخایربین المللی مواجه هستند و از طرفی نگهداری این ذخایر، دارای هزینه فرصت می باشد. به همین علت مقامات پولی کشورها به دنبال بهینه سازی سطح ذخایر بین المللی خود هستند.
    شرایط خاص محیط اقتصادی کشور همانند وابستگی شدید اقتصادی به درآمدهای حاصل از صدور نفت، عدم وجود انعطاف پذیری لازم در نظام ارزی، محدودیت های تجاری و کنترل بر جریانات سرمایه، عدم دسترسی کافی به بازارهای مالی بین المللی، فقدان نظام جامع مدیریت بدهی های ارزی و...، همچنین بروز حوادث مختلف و تاثیر آن بر اقتصاد کشور طی چند سال اخیر، مثل شوک نفتی 1352، باعث شده که تعیین سطح بهینه ذخایر بین المللی کشور، از نقطه نظر اقتصاد ملی دارای اهمیت باشد.
    در این مقاله از الگو ی بهینه سازی پویا و روش های اقتصاد سنجی، برای تعیین سطح بهینه ذخایر بین المللی بانک مرکزی ایران طی سالهای 1383- 1340 استفاده شده است. در این زمینه، الگوی فرانکل و جووانوویس مبتنی بر نظریه ذخیره سازی انباری بامول و توبین و الگوهای EGARCH و ARDL به کار رفته است.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که در عمده سال های مورد مطالعه، سطح ذخایر واقعی متفاوت از سطح ذخایر بهینه هستند. این تفاوت عمدتا به صورت کم تر بودن سطح ذخایر واقعی از سطح ذخایر بهینه می باشد.
    نیز این نتایج نشان می دهند در دوره هایی که اقتصاد ایران با افزایش شدید قیمت نفت روبه رو شده، سطح ذخایر بیش از سطح بهینه بوده است.
    کلیدواژگان: ذخایر بین المللی، بهینه سازی پویا، هزینه فرصت نگهداری ذخایر بین المللی
  • قهرمان عبدلی صفحه 103
    طی دو دهه آخر قرن بیستم شاهد ظهور کشورهای تازه صنعتی شده ای هستیم که از لحاظ قدرت خلاقیت و ابداعات با کشورهای قبلا توسعه یافته رقابت می کنند و این به دلیل بازده صعودی نسبت به مقیاس آنها در تولید است و لذا عامل اصلی جهش و سبقت آنها از بسیاری کشورهای پیشرفته اقتصادی می باشد. مسئله اصلی این است که عوامل تعیین کننده این قدرت و ظرفیت بالای ابداعات چیست؟ تحقیقات نشان می دهد که ابداعات و اختراعات در «نظام ملی نوآوری» شکل گرفته و اثر خود را در اقتصاد نشان می دهد. این نظام متشکل از اجزاء و پیوند میان آنها است لذا هر کشور دارای نظام ملی نوآوری متفاوت با کارکردها (بهره وری) مختلف می باشدو همین امر می تواند تفاوت های کشورها را در عملکرد رشد نشان دهد در این تحقیق نشان داده شده است که ابداعات در نظام ملی نوآوری ایران به گونه ای نیست که بتواند ابداعات و اختراعات را بطور پیوسته و درونزا تداوم بخشیده و به اقتصاد تزریق نماید و عامل اصلی آن عدم پیوند و تناسب اجزاء نظام ملی نوآوری می باشد و ضروری است برای جهش اقتصادی اجزاء نظام ملی نوآوری به طور متناسب تقویت گردد، تا از حالت عملکرد آرام و بطئی خارج گردد.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، ابداعات و اختراعات، جهش اقتصادی، رشد اقتصادی
  • علیرضا کازرونی، علیرضا محمدی صفحه 127
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین دستمزد واقعی و بهره وری نیروی کار در بخش صنعت ایران طی دوره 1358 تا 1381 می باشد. برای این منظور از روش اقتصاد سنجی خود رگرسیون با وقفه های توزیع شونده (ARDL) استفاده شده است.
    براساس یافته های تحقیق، بهره وری دارای تاثیر معنی دار بر دستمزد واقعی بخش صنعت نمی باشد. هرچند، وجود رابطه تعادلی بلند مدت (همگرایی) میان دستمزد واقعی، بهره وری و دیگر متغیرهای مدل در بخش صنعت ایران مورد تایید قرار می گیرد. همچنین، آزمون علیت گرانجر میان بهره وری و دستمزد نشان دهنده عدم وجود رابطه علیت میان این دو متغیر در بخش صنعت ایران است، این مسئله نشان دهنده این است که عواملی غیر از بهره وری در تعیین دستمزد واقعی بخش صنعت ایران دخیل می باشند که از جمله می توان به عوامل نهادی و قانونی و دخالت های دولت در تعیین دستمزدها در این بخش اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بهره وری، دستمزد، ایران، الگوی خود رگرسیون با وقفه های توزیع شونده
  • غلامحسین پریوش، محمد بخشوده صفحه 151
    هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی اثرات سیاست های پولی بر رفتار مصرفی خانوارهای روستایی در ایران با استفاده از مدلی بر مبنای معادله اویلر و روش های حداقل مربعات معمولی (OLS) و متغیرهای ابزاری (IV)، می باشد. داده های مورد نیاز این مطالعه از نشریات مختلف سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای سال های 1338 الی 1380 جمع آوری گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در مجموع الگوی مشخصی برای ارتباط میان رشد مصرف خانوارهای روستایی و نرخ بهره وجود ندارد. به عبارت دیگر تاثیرات متقابل میان سیاست های پولی و مصرف خانوارهای روستایی مشاهده نمی شود. همچنین، نسبت مصرف کنندگان با محدودیت نقدینگی بیشتر بوده و پس اندازهای احتیاطی بر رفتار مصرف کنندگان روستایی در سطح ثروت جاری، غالب می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، نرخ بهره، مصرف، خانوارهای روستایی
  • شاکر محمدی، علی سایه میری*، هادی گرجی صفحه 165

    تعاریف مختلف و متعددی از مفهوم فقر وجود دارد که از نظر روش شناختی دارای ماهیت بسیار متفاوت می باشند. و بدین روی روش های متفاوتی برای اندازه گیری حداقل معاش را امکان پذیر می کند. در این پژوهش حداقل معاش مناطق شهری استان ایلام به همراه شاخص های مربوطه اندازه گیری، بررسی و تفسیر می شوند. بر همین اساس خط فقر نسبی عبارت است از«عدم توانایی خانوارها در تامین یک سطح معین از استانداردهای زندگی که در جامعه ی فعلی لازم و مطلوب تشخیص داده می شود». برای بررسی سطح استاندارد زندگی از مولفه های هشت گروه عمده ی کالایی شامل خوراکی ها، پوشاک، مسکن، لوازم و اثاثه، بهداشت و درمان، حمل ونقل، تفریح و تحصیل و گروه متفرقه به همراه شاخص قیمت آنها که توسط مرکز آمار ایران منتشر می شود استفاده کرده ایم. در تعیین حداقل معاش از تابع تقاضای سیستم مخارج خطی استفاده می شود که بر اساس آن حداقل معاش برای سال 1374 معادل500/460/6 ریال بوده که در سال1383 به رقم 271/287/27ریال رسیده است با توجه به حداقل معاش محاسبه شده، شاخص نسبت شمار، نسبت شکاف درآمدی، نابرابری درآمد بین فقرا و کاکوانی نیز طی سال های 1374 تا 1383 محاسبه شداند. بر این اساس شاخص های مذکور در سال 1374 به ترتیب معادل 52%، 39%، 33%، 17% بوده که در سال 83 به ترتیب به 17%، 33%، 16%، 3% رسیده است. وضعیت و روند حرکت این شاخص ها نشان دهنده ی بهبود وضعیت فقر و فقرا طی دوره ی مذکور می باشد. هم چنین با مقایسه ی سال های برنامه ی دوم توسعه (78 – 74) با سال های برنامه ی سوم (83 – 79) در می یابیم که وضعیت فقر طی برنامه ی سوم توسعه نسبت به برنامه ی دوم توسعه بسیار بهتر است این امر از شاخص ها نتیجه می شود هر چند که حداقل معاش در برنامه ی سوم توسعه نسبت به برنامه ی دوم افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: حداقل معاش، شاخص های فقر، تابع تقاضای سیستم مخارج خطی
  • نمایه مقاله ها
    صفحه 189
|
  • Mohsen Mehraraahmad Mojtahed. , Alireza Abdi Azam Ahmadyan Page 1
    This paper, studies the impact of Rial's real devaluation and scale (domestic and foreign real income) variables on Iran's trade balance using of Johansen-Juselius and ARDL methods during the period 1338-1383. According to co-integration tests, trade balance variables, domestic and foreign income and black market exchange rate are co-integrated and create a long run equilibrium relationship. Moreover, all the long- and short- run coefficients have expected signs, being stable during sample period. However, the official exchange rate is not able to explain trade balance fluctuations satisfactorily during the sample period. The results of co-integration tests reject the null of long run equilibrium relationship among trade balance, scale variables and official exchange rate. The diagnostic tests in the error correction models with official rate imply serious is specifications too. The study suggests the need to monitor the black market rather than official exchange rate. The main purpose of this paper is to examine an appropriate exchange rate policy in Iran. Most of the studies in Iranian economy have suggested a flexible exchange rate policyies with a coordination between monetary and exchange rate policies for the Iranian economy. In this paper, paper, we test the hypothesis that the managed exchange rate policyies is the most appropriate policyies for Iran using the Mundell-_Fleming model, and 2sls 2SLS method for period 1974-2004. The estimated macro _ econometrics model has beenis used to simulate the reaction of five exchange rates regimes to fluctuations of net asset from abroad of in the banking system shocks. The results reveals that the managed exchange rates in terms of trade balance and purchasing power paritypolicy are expected wouldto yield a more stable prices, prices, imports, welfare and money stock. In contrast, a quasi-_floating exchange rate policyies, in which the exchange rate is determined by the percentage of trade balance deviations, will result in the worst kind of volatility in prices, prices, imports, welfare and money stock. stock.
  • Ali Asghar Banouei , Fatemeh Bazzazan , Mehdi Karami Page 27
    Modern location quotient method (MLQM) is used to generate regional input-output coefficients (RIOCs). It has a number of functions which one should take into account in generating RIOCs and for statistical testing. The prerequisite for such statistical testing is the availability of survey- based RIOCs. This then raises the following important question: “In the absence of survey based RIOCs, is it possible to apply MLQM for generating RIOCs for country like Iran? If yes, how to test the derived coefficients statistically? To answer that, we propose a new method for statistical testing through minimizing total errors using Ghosh supply side model.
  • Hossein Abbasinejad. , Hossein Kavand Page 55
    Existence of unit root in logarithm of real GDP can be the sign of that of random walk with drift process for potential output. In this respect, the time growth rate of the potential output can be estimated as a proxy for productivity in state- space form. For this purpose, at first potential output and GDP gap have been simultaneously estimated with Kalman Filter algorithm. In this paper, the results of the potential output and production cycle have been compared with the results of Hodrick- Prescott and Bxter-King approaches. The three methods have confirmed the increase in the economic stability in recent years. With regard to dependence of government income on oil price shocks, the attempt is to incorporate the productivity into the model as a random walk process. This makes it possible to estimate productivity time services during the period from the first quarter of 1367 to the forth quarter of 1384. Findings show that productivity in recent years has enjoyed a slow but positive trend and is somewhat stable. This information could encourage the policy makers to keep the upward trend of it.
  • Mohammad Vaez , Khadijeh Nasrollahi , Amir Jabbari Page 77
    According to the definition, the international reserves consist of the international cash assets, which the central bank of every country keeps in order to reach some goals, for example: interfering in the foreign exchange market and financing the balance-of-payments deficit. On one hand, the central banks encounter with the holding of the international reserves for financing the balance-of-payments deficit and on the other hand, holding these reserves involves opportunity costs. Therefore, the monetary officials of countries pursue optimizing their international level of reserves. The special economic conditions of the country, such as the severe economic dependency to incomes from oil selling, lacking of the necessary flexibility in the foreign exchange, commercial limitations and controlling the capital flows, insufficient availability to the international financial markets, lacking of a comprehensive management of the foreign exchange debts, and incidence of different events and its effects upon the economy of the country in recent years, such as the oil shock of 1973, have caused in determining the optimized level of the international reserves to be very important economically. In this Article, we used the dynamic optimization model and the econometrics approaches in order to determine the optimized level of the international reserves of Central Bank of The Islamic Republic of Iran during 1961-2004.We used the model of Frankel, Jovanovic based upon Bamol’s and Toobin’s buffer stock (inventory) model, and models of ARCH and GARCH. The findings show that the real reserves level is different of the optimized reserves level in the studied years. The real reserves level is lower than the optimized reserves level. Also, the findings show that the real reserves level was higher than the optimized reserves level when Iran faced with the severe increase in the oil price.
  • Ghahreman Abdoli Page 103
    Over the final two decades of the 20th century, a number of formerly industrializing economics achived levels of innovative capacity commensurate with or greater than those of some economies that were historically more innovative. These factor cause the increasing scale of production to achive successful catch-up. The basic question is, what condition and factors effect innovative capacity. The framework of National Innovative capacity(NIC) can determine the difference in innovation and economic growth between countries. NIC is the ability of a country to produce and commercialize a flow of innovative technology over the long term. NIC depends on the strength of a nation’s common innovation infrastructure, the environment for innovation in its leading industrial clusters, and strength of linkage between these two areas. I use this framework to gude and find the productivity of Iran NIC. The estimated equations imply there are weak linkage between innovation and NIC. there are some weakes in elements of Iran NIC and their relationships.
  • Ali Reza Kazerooni , Ali Reza Mohammadi Page 127
    The main objective of this paper is to explore the linkage between the real wage rate and labor productivity in the industrial sector of Iran over period 1979-2002 by using the ARDL approach. The empirical results confirm a long run (co-integrated) relationship between the real wage rate and the productivity along side with other variables in the model where the labor productivity has a positive impact on real wage rate, but is not significant statistically. Also, the Granger test demonstrates that there is no causality link between these two variables. In fact, other factors, including the government domination on the major industrial units (by setting an administrated wage rate), labor laws, and lack of effective labor unions have led to an inflexible wage rate system.
  • Gholamhossein Parivash , Mohammad Bakhshoodeh Page 151
    The main objective of this study is to assess the effects of monetary policies on consumption behaviors of rural households in Iran, using models based on Euler equations and OLS and IV approaches. Results showed that there is no specific pattern for the relationship between consumption growth of rural households and interest rate. In other words, there are no interactions between monetary policies and rural household's consumption. Also, consumers with liquidity constraint were recognized to perform a higher proportion compared to those whose consumption is affected by interest changes. Furthermore, precautionary savings is dominant on consumption behavior of rural households.
  • Shaker Mohamadi, Ali Sayemiri, Hadi Gorji Page 165

    From the past and so far the phenomena of poverty was with human beings and it is one of the important problems of the communities.There is different and several definitions of the concept of poverty that in terms of method has a very different categories of poverty and in this research explains and surveys how to measure it with related indexes. Based on this concept Relative Poverty Line" is the inability of families to meet one determine level of standards of living that is realized necessary and desirable in the current society".To survey the level of standard of living we have used components of eight main groups with its price index of them that is published by Iran Statistic Center including: Food, clothes, housing, furniture, health¬¬ and treatment, transportation, recreation and education and none-reguler group.For determining relative poverty line, we used LES that based on it the least living was 6/460/500 Rials in 1374 (1995) that is reached 27/287/271 Rials in 1383 (2004) with the regard to the least living, they have accounted index of numeration ratio, income gap ratio, income inequity between the poor and KaKwani also from 1384 to 1383. It has reached in 1374: 52%, 39%, 33%, 17%, relatively that in 1383 was 17%, 33%, 16%, 3%. The situation and the trends of these indexes show the situation of the poverty and the poor during that period.Also, we find that by comparing the years of the second five-year (1374-78) with the program of the third five-year (1379-83) that the situation of poverty during the program of the third five-year related to the program of the second five-year, it is better that this case resulted from the indexes even though the least living has increased in the third five-year program in comparison with the second five-year program.