فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 38 (بهار 1388)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 38 (بهار 1388)

  • 268 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • قهرمان عبدلی، حسن حیدری صفحه 1
    یکی از مهم ترین مباحث در تجزیه و تحلیل فایده هزینه پروژه های عمومی به عامل تنزیل مربوط می شود. به طور معمول برای تنزیل منافع و هزینه های هر پروژه بخش عمومی از نرخ تنزیل ثابت و به دنبال آن از عامل تنزیل نمایی (نزولی) استفاده می شود. این عامل تنزیل به دلایل زیر دقیق نیست: 1. عوامل مؤثر و شدت تاثیر آنها برمنافع و هزینه های پروژه از زمانی به زمان دیگر متفاوت است، 2. مطالعات تجربی و آزمایشگاهی نشان می دهند که افراد و گروه ها در عمل نرخ تنزیلی را که برای زمان های دورتر به کار می برند، کمتر از زمان های نزدیک است، 3. اگر نااطمینانی نسبت به نرخ تنزیل وجود داشته باشد، می توان ثابت کرد که نرخ تنزیلی که از حل این سیستم به دست می آید تابع نزولی از زمان است. در این پژوهش نشان می دهیم که می توان مشکلات یاد شده را از طریق ارتباط دادن عامل تنزیل به نرخ خطر حل نمود. بدین منظور،ضروری است توزیع احتمال پروژه مورد نظر و یا نرخ مرگ و میر جمعیت بهره بردار از آن را به دست آورده، سپس با استفاده از رابطه بین نرخ خطر و عامل تنزیل، عامل تنزیل را برای تنزیل منافع و هزینه ها به دست آورد. در این پژوهش، برای انواع توزیع احتمال، عامل تنزیل متناظر را استخراج کرده و با استفاده از نتایج پژوهش های پیشین برای توزیع نمایی و یکنواخت عامل تنزیل و نرخ خطر، متوسط عمرپروژه ها برای کشورهای ایران، هند، آمریکا، ژاپن، آلمان و فرانسه را استخراج کرده ایم. یافته ها نشان می دهد که، نرخ خطر در کشورهای ایران و هند از کشورهای دیگر بیشتر بوده و عمر متوسط پروژه ها در ایران و هند از کشورهای دیگر کمتر است.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل فایده، هزینه، نرخ خطر، نرخ تنزیل
  • محمد نوفرستی، فردین محمدی صفحه 31
    با تشخیص شوک های کلان مؤثر بر نابرابری توزیع درآمد و شناسایی چگونگی انتشار آن در اقتصاد کشور، دولت قادر خواهد بود سیاست هایی را در جهت کنترل پیامدهای نامطلوب این شوک ها بر توزیع درآمد به کار گیرد. در این پژوهش، می خواهیم مشخص کنیم که شوک های ناشی از متغیرهای کلان و شوک های سیاستگذاری تا چه اندازه و در طول چندسال به ایجاد نابرابری توزیع درآمد دامن می زنند و سازوکار انتقال اثر این شوک ها به درآمد خانوارهای شهری و روستایی چگونه است. برای این منظور، در ابتدا با استفاده از یک مدل کلان که از نوع خودرگرسیونیونی کننده های برداری است، روند متغیرهای اقتصاد کلان و آثار شوک های مختلف بر متغیرهای کلان برای ده سال (1383-1393) شبیه سازی کرده، سپس، در چارچوب یک الگوی خرد آثار شوک های متغیرهای کلان بر درآمد خانوارهای هر یک از مناطق شهری و روستایی را برآورد می کنیم. آنگاه نابرابری بین خانوارها با استفاده از شاخص ضریب جینی را محاسبه می کنیم. یافته ها نشان می دهد که شوک نرخ ارز و همچنین تورم، نابرابری توزیع درآمد در مناطق شهری را افزایش می دهد ولی اثر آن بر توزیع درآمد در مناطق روستایی چندان محسوس نیست. شوک افزایش درآمدهای نفتی در کوتاه مدت نابرابری توزیع درآمد ا در مناطق روستایی و مناطق شهری کاهش می دهد، در حالی که در بلندمدت به افزایش نابرابری در مناطق شهری منجر می شود. یک شوک تولیدی نیز به افزایش نابرابری در مناطق شهری و کاهش نابرابری در مناطق روستایی منجر می شود.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، شبیه سازی ترکیبی کلان و خرد، شوک های کلان اقتصادی، اقتصاد ایران
  • علی طیب نیا، رضوان زندیه صفحه 53
    پژوهش های انجام شده نشان می دهد که در سال های اخیر به رغم افزایش قیمت جهانی مواد اولیه از قبیل نفت و فولاد و اتخاذ سیاست های پولی انبساطی در بیشتر کشورها، سطح قیمت های جهانی رشد اندک و با ثباتی را تجربه کرده و نرخ تورم ارقامی کم تر از پیش بینی ها را نشان می دهد. در ایران نیز به رغم اتخاذ سیاست های به شدت انبساطی وکم سابقه در سال های اخیر تورم روند نسبتا با ثباتی را تجربه کرده است. برای تبیین این پدیده دلایل مختلفی توسط تحلیل گران ارائه شده که از جمله مهم ترین آنها اثرپذیری تورم کشورها از فرآیند جهانی شدن است. آن چه که این پژوهش در پی آن است، روشن کردن مبانی نظری اثرگذاری جهانی شدن بر تورم و سپس، آزمون اثرپذیری تورم ایران از جهانی شدن در چارچوب نظری ارائه شده است. در این پژوهش با استفاده از یک الگوی VAR اثرپذیری تورم ایران از فرآیند جهانی شدن را آزمون کرده ایم. نتایج این پژوهش نشان می دهد که: 1.هر چه اقتصاد ایران بازتر باشد، انتظار می رود اثرپذیری تورم از ادوار تجاری داخلی کمتر شده و تورم نوسانات کمتری داشته باشد. 2. افزایش قیمت نسبی کالاهای وارداتی همانند شوک عرضه در اقتصاد عمل کرده و تورم را افزایش می دهد. 3. رونق و رکود شرکای تجاری ایران، از طریق تجارت به ایران نیز منتقل شده و تورم داخلی را متاثر می نماید.
    کلیدواژگان: جهانی شده، قیمت های نسبی، تورم، درجه بازبودن، تجارت خارجی، اقتصاد ایران
  • جمشید پژویان، دکترمرجان فقیه نصیری صفحه 97
    نرخ رشد اقتصادی از جمله مواردی است که مورد توجه اغلب نخبگان علم اقتصادی است؛ زیرا نرخ رشد اقتصادی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر رفاه اجتماعی انسان ها است. لیکن با وجود اهمیت بسیار زیاد آن، عوامل تعیین کننده نرخ رشد یک کشور هنوز یکی از بزرگترین رازهای اقتصاد است. یکی از مباحث مهم در توضیح دهندگی رشد اقتصادی، استراتژی های تجاری است. به بیان دیگر، اثر تجارت بر رشد از مباحث مهم ادبیات رشد و تجارت محسوب می شود. در این راستا نظریات مزیت بسیار حایز اهمیت هستند و با بررسی روند تکامل نظرات مزیت، در انتهای دهه 1990 نظریه مزیت رقابتی و رقابت مندی (رقابت پذیری) مطرح شده است. در این پژوهش سعی کرده ایم تا با استفاده از یک الگوی رشد درونزا، اثر رقابت مندی بر رشد اقتصادی را مورد بررسی قرار دهیم. در تعیین یک شاخص ترکیبی برای نشان دادن رقابت مندی ضمن توجه به عوامل تعیین کننده آن، به این امر نیز توجه کرده ایم که شاخص های یاد شده بر کدامیک از مؤلفه های تابع تولید تاثیر می گذارند. بدین روی پس از معرفی سه شاخص رقابت مندی کار، سرمایه و تکنولوژی، برای 57 کشور جهان در دوره 1995 تا 2003 (که بر اساس تقسیم بندی بانک جهانی به چهار گروه به لحاظ درآمدی تقسیم می شوند)، مدل رشد را با درج این شاخص ها پردازش کرده ایم. برای برازش مدل ها از سه شکل تابع تولید (پیشرفت فنی ضرب شونده در نیروی کار، پیشرفت فنی ضرب شونده در سرمایه فیزیکی و پیشرفت فنی به شکل خنثی هیکس) و روش Panel Data استفاده کرده ایم. تمامی مدل ها اثر مثبت رقابت مندی بر رشد اقتصادی را مورد تایید قرارمی دهد.
    کلیدواژگان: رقابتمندی (رقابت پذیری)، مزیت نسبی پویا، مزیت رقابتی، رشد درونزا، داده های پانل
  • محمدنبی شهیکی تاش، نسیم فیوضی اختیاری صفحه 133
    رقابت و انحصار دو مقوله بسیار مهم در ساختار بازار بوده که بسته به شرایط اقتصادی جامعه مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. به لحاظ نظری، حاکم بودن ساختار انحصاری در یک بخش به اخلال در تخصیص بهینه منابع و ایجاد رانت های اقتصادی منجر شده و پیامد چنین ساختاری ایجاد هزینه های اجتماعی است که به دریافت کنندگان این خدمات تحمیل می شود. نتایج مطالعه این پژوهش نشان می دهد که ساختار بازار بیمه در ایران به صورت انحصار مؤثر است. لذا هدف این مقاله برآورد هزینه رفاهی ناشی از ساختار انحصار مؤثر در بازار بیمه در کشور ایران خواهد بود. نتیجه برآورد شاخص هاربرگر، پوزنر و کالینگ و مولر در سال 1383 نشان می دهد که هزینه رفاهی اجتماعی بالایی بر دریافت کنندگان خدمات بیمه ای، به دلیل ساختار انحصار مؤثر تحمیل شده است.
    کلیدواژگان: بیمه، انحصار موثر، تمرکز، هاربرگر، پوزنر، کالینگ و مولر
  • محمدباقر بهشتی، ناصر صنوبر، حسن فرزانه کجاباد صفحه 157
    رقابت در اقتصاد امروزی تبدیل به گفتمان برتر در بازارها شده است. رقابت در مفهوم نوین خود تنها شامل رقابت بین بنگاه های حاضر در صنعت نمی شود، بلکه نیروهای رقابتی در مفهوم گسترده خود به پنج نوع نیروی رقابتی تقسیم شده، که یکی از این پنج نیرو، رقابت بنگاه های بالقوه برای ورود به صنعت است. ورود و خروج هر دو از عوامل اساسی فرایند انتخاب بازار بوده که به بازسازی و تحول در صنعت منجر می شود. همچنین، ورود و خروج دو جنبه اجتناب ناپذیر فرایند رقابتی پویای بازار است که به رشد بنگاه های کارا و سقوط بنگاه های ناکارامد منجر می شود. در این پژوهش به تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر بر ورودی خالص برای کدهای ISIC چهار رقمی صنعت ایران در دوره 1374-1382 می پردازیم. با توجه به مطالعات تجربی صورت گرفته در اقتصاد صنعتی، عوامل مؤثر بر ورودی خالص در قالب مدل ساختار- رفتار- عملکرد را به علاوه عوامل کلان تاثیر گذار بر ورودی خالص تقسیم کرده و با استفاده از روش داده های تلفیقی به برآورد مدل پرداخته ایم. نتایج برآورد مدل نشان دهنده اهمیت موانع در جلوگیری از ورود بنگاه ها به صنعت و همچنین اهمیت فضای کلان اقتصادی کشور در شکل گیری بنگاه های جدید است. موانع ورود به صنعت هم شامل اندازه بهینه بالای بنگاه های موجود و نیاز به سرمایه و هم شامل موانعی مانند دارایی های ناملموس است. همچنین، رشد و سودآوری صنعت به عنوان یک عامل جذب کننده بنگاه های جدید در بخش صنعت ایران عمل می کند.
    کلیدواژگان: رقابت، ساختار صنعت، صنعت ایران، موانع ورود، ورود و خروج بنگاه ها
  • تحلیل نظری و کاربردی نظریه های مزیت سنجی منطقه ای و مدلسازی مزیت سنجی بخش های تولیدی در مناطق کشور
    حجت الله عبدالملکی، نعمت الله اکبری، کیومرث آقایی صفحه 181
  • محمدعلی فلاحی، حسین انصاری، کامران داوری، نرگس صالح نیا صفحه 217
    آب به عنوان یک کالای ضروری در دهه های اخیر به شدت کمیاب شده و به دلیل نبود جانشین برای آن، مشکل کمیابی آب هر روز ملموس تر می شود. لذا بهبود این شرایط نیازمند رویکردهای مناسبی برای تخصیص و استفاده بهینه از منابع آبی موجود است. این مهم جز با قیمت گذاری مناسب آب و تعیین تعرفه های بهینه با هدف حداکثرسازی رفاه اجتماعی میسر نیست. در این پژوهش در راستای دستیابی به اهداف یادشده، تعرفه های موجود در بخش آب شرب شهر نیشابور را بررسی و با توجه به مشکلات موجود، تعرفه های جدیدی با استفاده از الگوی رمزی و با هدف حداکثرسازی رفاه اجتماعی ارائه کرده ایم. در ادامه، تعرفه های رمزی به دو روش اصلاح شده است. براساس نتایج روش اول، با پرداخت یارانه ای برابر 5/135 ریال برای هر مترمکعب در سال از جانب دولت، هزینه کمتری به مشترکین تحمیل می شود. در این شرایط، حداقل هزینه پرداختی صفر ریال برای مشترکین با مصرف کمتر از 5 مترمکعب در ماه و حداکثر هزینه پرداختی 1216 ریال بر هر مترمکعب در ماه برای مشترکین با بیش از 30 مترمکعب در ماه به دست می آید. در روش دوم، کاهش پرداخت گروه های کم درآمد توسط مشترکین با مصرف بالا تامین می شود، لذا حداقل هزینه صفر ریال برای مشترکین با مصرف کمتر از 5 مترمکعب در ماه و حداکثر هزینه 1980 ریال بر هر مترمکعب در ماه برای مشترکین با مصرف بیش از 40 مترمکعب در ماه نتیجه می شود. این در حالی است که در هر دو صورت، شرکت آب و فاضلاب از نظر هزینه در نقطه سر به سر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعرفه، قیمت گذاری، آب شرب، الگوی رمزی، شرکت آب و فاضلاب شهری، نیشابور
|
  • Ghahraman Abdoli , Hassan Heydari Page 1
    Social discount rate is an important variable for the Cost-Benefit analysis. Commonly used discount factor in applied works is exponential discount factor. However, exponential factor has some problems: 1- Determining factors of discount rate and their impacts are varying in time. 2- Empirical and experimental evidences suggest that different individuals and groups of people discount far future with rates lower than early future. 3- If the discount rate were uncertain, it can be shown that the discount rate is decreasing in time. In this paper, we show that the problems can be mitigated by relating the discount rate with hazard rate. That relation can be established using project life probability distribution or its beneficiary’s mortality rate. In this paper, the discount factors of different statistical distribution of projects life are introduced and applied to some countries and Iran. The results show the hazard rate in Iran and India are higher and mean project life are lower than other countries in the sample.
  • Mohammad Noferesti , Fardin Mohammadi Page 31
    This paper analyzes a macro-micro linkage using a vector autoregressive model (VAR) for Iran comprising following variables: Gross Domestic Product(GDP), Inflation, Exchange Rate, Oil Revenue, Government Expenditure, Money Supply, and a Micro-simulation model of household budget. The procedure is a top-down, macro to micro simulation, aiming at evaluating the impact of macroeconomic shocks on the Iranian rural and urban household’s distribution of income. A representative of the Iranian rural and urban households, which involves social characteristics, is linked with household budget equations. Income is a function of social characteristic and macro economic variables in the household budget model. The research work is done through three steps:First in the macro-model, variables and shocks are simulated during ten years (2006-2016). Second, in the micro-model, the incomes of the entire households are simulated after and before the shocks. Finally, the Gini coefficient index, as an inequality indicator, is calculated using the results of the second step. We have achieved the following
    Results
    GDP, inflation, weighted exchange rate and oil shocks increased inequality, while money supply and government expenditures decreased inequality for urban households. For rural households, GDP, inflation, government expenditure and oil shocks decreased inequality, while weighted exchange rate and money supply did not have any effect on inequality.
  • Ali Taiebnia , Rezvan Zandyeh Page 53
    Some studies show that in recent years, despite of increase in commodity prices such as oil and steel and conducting loose monetary policy in most countries, global price levels have low and stable rates of growth and inflation rates are well below the forecasts in Iran, in spite of adopting extremely expansionary policies, inflation rate has experienced a relatively stable trend in recent years. This may be due to globalization. This study aims at explaining theoretical bases of globalization effects on inflation and then evaluating it in Iran. In this study a VAR model has been used to test globalization effect on inflation, which mostly presents short-run dynamics of inflation. Results are as follow: 1- The more Iranian economy opens to trade the less domestic business cycles affect inflation and it will have a smoother path. 2-An increase in import price acts as a supply shock in the economy and increases inflation.3- Iran's trade partner's booms and slumps transmit to Iran through trade and affect domestic inflation.
  • Jamshid Pazhoyan , Marjan Faghih Nasiri Page 97
    The economic growth rate is an important issue which concerns most of the economic intellectuals, because the economic Growth rate is one of the most important factors which have effect on the human Social welfare. But in spite of the importance of economic growth rate, determining different factors affecting on growth of a country still are mysterious and to some extent controversial. trade strategy, among the others, is one of the most important explanatory variables of growth. One the other hand, the effect of trade on growth is considered as one of the most important topics in growth and trade literature. From an economic point of view, The most important opinions of advantage is documented and during the evolution of advantage-based theories, The Theory of Competitive advantage and competitiveness, had introduced, Since the and of The Year 1990. We decided to examine the impact of competitiveness on economic growth. To provide a composite measure of competitiveness, caring the sources of competitiveness, we focused on the effectiveness of above mentioned measures on different elements of production function. So, we introduced three indices of labor force, capital and technology competitiveness, then we calculated these measures for 57 countries during the period of 1995-2003 and countries in to four groups based on income levels according to the world bank classification. Finally, the estimation of model would have done (by considering above measures). Three functional forms of the production function were suggested regarding the different forms of technology (labor-augmenting technological progress, capital- augmenting technological progress and Hicks-Neutral form). Then using a panel data regression model, the strong and positive relationship, had been confirmed.
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash, Nasim Fiyozi Ekhtiyari Page 133
    "Competition" and "monopoly" are two important issues in market structure analysis. Theoretically, monopoly structure in an industry results in distorted resource allocation, bringing about economic rents. The outcome of such market structure is the burden of social costs imposed on the users. This study shows that the insurance industry in Iran is a tight monopoly. We therefore, estimate the resulting social burden of insurance industry in Iran. The result of calculating Harberger, Posner, and Cowling-Muller indices in 2003 shows that a social cost is equal to 2.8%, 3.45%, and 3.13%. of the revenues earned in insurance industry, respectively.
  • Mohammad Bagher Beheshty, Ph Dnaser Senobar , Hassan Farzane Kojabab Page 157
    This study analyse the determinants of entry and exit of Iran’s manufacturing industries defined at 4-digit ISIC level for the period 1995-2003. It employs a structure-conduct- performance model as well as macroeconomic factors to explain determinant factors of net entry. The research uses a panel data model to carry out the estimation. Findings of this study show that entry barriers and macro economic factors are important in explaining net entry movements. Entry barriers include high MES, capital requirement and barriers like intangible assets. Moreover, growth and profitability of industry absorb entrants to the industry.
  • Theoretical and Empirical Analysis of Regional Advantages Theories and Modeling for Advantage Determination of Different Sector in Regions
    Hojjatullah Abdolmaleki, Nematullah Akbari, Kiomars Aghaei Page 181
    In empirical microeconomics analysis, the decision making pattern of firms for the site location is very important. Additionally, regarding the lack of information in real economic situation and because of the shortage in resources, analysis of advantageous level of different regions subject to different products is necessary for guiding and encouraging private entrepreneurs and improvement of resource allocation. Thus theoretically and practically two questions may be asked: first, according to the wide range of theories in this area and specialty of each, regarding different aspects of the problem (production costs, accessibility to facilities, …) how is possible to develop a comprehensive theoretical base for practical advantageous analysis? Second, regarding this comprehensive theoretical base, in the case of Iranian provinces how is the advantageous patterns for production development in different regions (provinces)? Seeking for answers to these questions, initially we analyzed advantageous theories and tried to develop the comprehensive theoretical base. As this theoretical base emphasizes on different factors on advantageous determination, we followed up using multi-criteria decision making models, especially Weighted Numerical Taxonomy and Analytical Hierarchy Process for measuring advantageous coefficients of 33 sector in 30 provinces, using 25 important factors. The average of correlation coefficients in these two methods- NT and AHP- was 0.87 suggesting that these methods are highly substitution in advantageous analysis.
  • Mohammad Ali Falahi , Hossein Ansari , Kamran Davari , Narges Salehnia Page 217
    Water is a necessary and scarce good that requires new strategies for allocation and optimal use. we. Water pricing and levying suitable tariffs subject to social welfare maximization are the economic solution to this problem. In this study, we have considered available tariffs in domestic water sector of the city of Neyshabour. According to current tariff problems, new tariffs are offered by using Ramsey Model with the target of maximization of social welfare. Finally, Ramsey tariffs are modified based on two scenarios. In the first one, we incur less cost to customers with paying a subsidy about 135.5 Rial/m3/year by government. In this scenario, the minimum cost is zero for users with consumption less than 5 m3/month and the maximum cost is 1216 Rial/m3/month for users with consumption more than 30 m3/month. In the second one, losses related to low income group’s paying are compensated by high income users. So, minimum cost is zero for users with consumption less then 5 m3/month, and maximum cost is 1980 Rial/m3/month for users with consumption more than 40 m3/month. In these two scenarios, the water and wastewater company would be in the break even point.
  • Industrial Concentration inthe Iranian Food Products and Beverages Industries
    Ahmad Sadraei Javaheri Page 243
    The paper examines industrial concentration in Iranian food products and beverages industries using firm level data aggregated to the 4-digit ISIC industry level between 2002 and 2004. Based on different concentration indices, the average level of concentration has increased slightly for the period of study. The empirical results show that increase in the level of concentration is more likely in industries that are more profitable. The results also show that initial capital requirement has positive and significant effect on the likelihood of changes in the level of concentration in the selected industries. Factors such as size, advertising intensity and R&D intensity do not have a significant effect on the probability of changes in concentration.