فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 58 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 58 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جاوید بهرامی*، میثم رافعی صفحه 1
    این مقاله با بکارگیری یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید برای اقتصاد ایران و لحاظ چسبندگی قیمت و بازارهای ناقص، نشان می دهد که چگونه تکانه های تصادفی در حضور انواع مختلف قواعد عکس العمل مالی، متغیرهای اصلی اقتصاد کلان را تحت تاثیر قرار می دهند. در این راه، پاسخ متغیرهای مزبور به تکانه های تصادفی در سناریوی پایه (که در آن دولت هیچ گونه عکس العمل سیاستی اعمال نمی کند) را با سناریوهای دیگربدیل، هنگامی که دولت به صورت ضد ادواری و از طریق قواعد مالی گذشته نگر عکس العمل نشان می دهد، مقایسه کردیم. یافته های ما با نشان دادن اینکه انحراف متغیرها از وضعیت باثباتشان، زمانی که دولت سیاست فعال اتخاذ می کند، کمتر است، از این قواعد سیاستی قعال حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید، سیاست مالی
  • محمدنبی شهیکی تاش*، علی نوروزی صفحه 39
    هدف از این پژوهش بررسی درجه تمرکز و قدرت بازاری در صنایع کارخانه ای ایران می باشد. در این تحقیق به منظور ارزیابی درجه تمرکز صنعتی از رهیافت «تابع تغییرپذیر درون صنعتی حاشیه سود» و رویکرد U دیویس استفاده شده است. در این رویکرد، وزن متغیر توزیع نابرابری صنایع (کشش توزیع نابرابری) به صورت برونزا نبوده و براساس رهیافت پارامتریک و به صورت درونزا تعیین می شود. داده های بکار رفته در این پژوهش شامل اطلاعات مرتبط با اجزای تابع هزینه ترانسلوگ و توابع سهم هزینه نهاده، سهم بازاری بنگاه ها، تعداد بنگاه ها و قیمت محصولات 23 صنعت کد دو رقمی ISIC در دوره 88-1375 می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که «کشش توزیع نابرابری سهم بازاری»در صنایع کارخانه ای ایران کمتر از 5/ 0 می باشد و بر این اساس می توان دریافت سهم بازاری بنگاه های صنعت، نسبت به ورود بنگاه-های جدید، تقریبا حساس است. نتایج تحقیق نشان می دهد میانگین شاخص تمرکز U دیویس صنایع کارخانه ای کشور 038/ 0 می باشد و بیشترین درجه تمرکز دیویس محاسبه شده در صنایع کشور به «صنعت تولید محصولات از توتون و تنباکو» با مقدار تمرکز 616/ 0، اختصاص دارد و همچنین کمترین میزان تمرکز دیویس مربوط به «صنعت تولید محصولات پلاستیکی» و «صنعت سایر محصولات کانی غیرفلزی»می-باشد.
    کلیدواژگان: درجه تمرکز، U دیویس، کشش توزیع نابرابری، تابع هزینه ترانسلوگ
  • سهیلا پروین، عباس شاکری، اعظم احمدیان* صفحه 77
    در حوزه سیاستگذاری پولی نرخ بهره از جمله ابزارهای مستقیم پولی و نسبت ذخیره قانونی از جمله ابزارهای غیرمستقیم پولی است که به صورت دستوری از سوی مقامات پولی به نظام بانکی کشور ابلاغ شده و رفتار بانکها را متاثر می سازد.در این مقاله اثرات ترازنامه ای دو سیاست مذکور براساس اطلاعات صورت مالی شبکه بانکی کشور و حساب ملی، با استفاده از روش تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید و با بهره گیری از اطلاعات آماری در دوره 1360-1391، بررسی شده است. در برآورد پارامترهای مدل DSGE از روش کالیبراسیون بهره گرفته شده است. با تجزیه و تحلیل توابع عکس العمل آنی و محاسبه گشتاورها، صحت مدل تایید می شود.نتایج حاصل از مدل بیانگر این است که اثر یک شوک افزایش نرخ بهره به اندازه یک انحراف معیار، باعث می شود در دوره یک سپرده 8 درصد و اعتبارات اعطایی نیز 25 درصد بالاتر از وضعیت پایه قرار گرفته اند. از سوی دیگر یک شوک افزایش نسبت ذخیره قانونی به اندازه یک انحراف معیار نتیجه عکس افزایش نرخ بهره بانکی بر ترازنامه بانک دارد. نتیجه شوک نرخ سود بانکی افزایش تولید و کاهش تورم و نتیجه شوک نسبت ذخیره قانونی کاهش تولید و افزایش تورم است.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، ترازنامه بانک، نسبت ذخیره قانونی، نرخ بهره
  • زهرا مشفق*، گلروز رمضان زاده ولیس، افسانه شرکت، محدثه سلیمانی، علی اصغر بانویی صفحه 117
    علیرغم معرفی و بکارگیری روش های متعدد بهنگام سازی ماتریس ضرایب مستقیم داده- ستانده در شش دهه گذشته، هنوز نکاتی از روش های RAS و RAS تعدیل شده وجود دارند که در سالهای اخیر توجه تحلیلگران اقتصاد داده- ستانده را به خود معطوف کرده است. یکی از این نکات چالش برانگیز رابطه بین اطلاعات برونزا، برتر و یا اضافی بیشتر سال مقصد در روش RAS تعدیل شده و کاهش خطاهای آماری آن نسبت به RAS متعارف در بهنگام سازی ضرایب داده-ستانده است. گروهی از تحلیلگران رابطه مذکور را مثبت ارزیابی می کنند حال آنکه گروه دوم با تاکید بر ماهیت و معیارهای اطلاعات برونزا مشاهده می کنند که بکارگیری آمارهای برونزای بیشتر در روش RAS تعدیل شده لزوما منجر به کاهش خطاهای آماری نسبت به روش RAS متعارف نخواهد شد. در ایران نیز، باور عمومی بین تهیه کنندگان و کاربران جدول، پیرامون تایید یافته های گروه نخست شکل گرفته است. در این مقاله، با استفاده از جداول داده-ستانده متقارن آماری سال های 1375 و 1380، به دو پرسش اساسی پاسخ داده خواهد شد. نخست آنکه آیا RAS تعدیل شده همواره و برای همه درایه ها خطاهای کمتری نسبت به RAS متعارف در بهنگام سازی ضرایب داده-ستانده دارد؟ سوال دوم: آیا ماهیت آمارهای برونزا و معیارهای آن صرفنظر از درایه های بیشتر و یا کمتر تاثیری بر کاهش و یا افزایش خطاهای آماری ضرایب بهنگام شده دارند؟ یافته های مقاله در موارد زیر تصویر متفاوتی را نشان می دهند: یک- روش RAS تعدیل شده حداقل در بعضی از درایه ها نسبت به روش RAS متعارف برتری ندارد. دو- سنجش اعتبار آماری ضرایب بهنگام شده بستگی زیادی به ماهیت و معیارهای آمارهای برونزا دارد. سه- آمارهای برونزای بیشتر در سال مقصد لزوما منجر به کاهش خطاهای آماری ضرایب بهنگام شده نمی گردد.
    کلیدواژگان: جدول داده، ستانده، بهنگام سازی، روش RAS متعارف، روش RAS تعدیل شده، آمارهای برونزا
  • هادی رفیعی دارانی*، ناصر شاهنوشی صفحه 153
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر اندازه دولت و حکمرانی خوب بر توسعه انسانی کشورهای مختلف در سال های 2000، 2005 و 2010 می باشد. برای این منظور، با توجه به معنی داری آماره موران و وجود همبستگی فضایی در خصوص شاخص توسعه انسانی کشورهای مختلف، از رگرسیون موزون جغرافیایی (الگوی هسته های فضایی تطبیقی) برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاصل که با استفاده از نرم افزار ArcGis 9.3 بدست آمد نشان می دهد بطور متوسط در کشورهای مختلف، اندازه دولت و حکمرانی خوب تاثیر مثبتی بر شاخص توسعه انسانی دارد که اثرگذاری متغیر اندازه دولت در سال های 2000، 2005 و 2010 رو به کاهش و اثرگذاری متغیر حکمرانی خوب، اگرچه در سال 2005 نسبت به 2000 اندکی افزایش یافت ولی در سال 2010 کاهش را نشان می دهد. در خصوص ایران، نتایج ضریب منطقه ای اندازه دولت در سال های 2000 و 2005 مثبت بوده ولی در سال 2010 منفی می باشد. همچنین حکمرانی خوب در ایران (ضریب منطقه ای) دارای تاثیر مثبت بوده که مقدار آن در سال های مورد بررسی رو به افزایش می باشد. همچنین در این مطالعه، تاثیر اندازه دولت و حکمرانی خوب در کشورهای با سطوح مختلف توسعه یافتگی (4سطح توسعه یافتگی) نیز مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، اندازه دولت، حکمرانی خوب، رگرسیون موزون جغرافیایی، موران
  • عباس کلانتری*، نوید خلیل پاک طینت صفحه 183
    این پژوهش تاثیر حجم معاملات بر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران رابا تکیه بر دوره های رکود و رونق و با استفاده از مدل غیرخطی انتقال رژیم مارکف، مورد بررسی قرار می دهد. در این راستا، از داده های ماهانه شاخص کل و حجم معاملات بورس تهران در دوره زمانی ابتدای سال 1381 تا انتهای ماه نهم سال 1391 استفاده می گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه غیرخطی معنادار بین حجم معاملات و شاخص کل بورس تهران وجود دارد. حجم معاملات در هر دو رژیم رکود و رونق اثر معنادار مثبت بر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دارد، ولی این اثر در رژیم رونق بزرگتر است. بر پایه نتایج در هر دو وضعیت رکود و رونق بازار سهام، انتظار می رود که افزایش حجم معاملات سبب رشد شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران گردد.از طرفی مقایسه نتایج با شواهد تاریخی نشان می دهد که مدل انتقال رژیم مارکف سیکل های رکود و رونق بورس تهران را به درستی مدل سازی می نماید. نتایج آزمون های اعتبارسنجی نیز بر کفایت و عملکرد مناسب مدل انتقال رژیم مارکف تاکید دارد. همچنین این مدل دارای دقت بالاتری در برازش داخل نمونه و پیش بینی خارج از نمونه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران نسبت به مدلهایARIMA وVAR بر مبنای معیار MAE می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت سهام، حجم معاملات، دوره های رکود و رونق بازار سهام، مدل انتقال رژیم مارکف
  • ناصر خیابانی*، منوچهر دهقانی صفحه 207
    باتوجه به جایگاه و ویژگی بازار نفت در دنیا و اثر سرریز آن روی تلاطم سایر بازارها، این مطالعه اثر تلاطم بازار نفت را روی بازارهای طلا و ارز بررسی می نماید. در این مقاله با استفاده از آمار هفتگی دوره 1995 تا 2012 در چارچوب یک الگویVAR-ABEKK-in-mean ارتباط تلاطم بازدهی سه بازار ارز (ارزش دلار آمریکا در مقابل یورو)، طلا و نفت موردبرآوردقرار می گیرد.نتایج مطالعه نشان می دهد که رابطه بین بازارهای مذکور و قدرت انتقال ریسک بین آنها بهشدت تحت تاثیر اخبار و پایداری تلاطم در یک بازار (به ویژه بازار نفت)می باشد. پایداری روند افزایش قیمت نفت در دهه اخیر، باعث بهوجود آمدن ارتباط مهمی بین بازدهی و تقویت انتقال تلاطم بین سه بازار فوق الذکر شده است. همچنین وجود نامتقارنی خبر بد و خوب در بازارها، دلالت بر این دارد که پذیرش نامتقارن خبر خوب و بد در بازار نفت می تواند در تقویت و اندازه سرریز ریسک بین بازارهامهم و موثر باشد.
    کلیدواژگان: نفت خام، طلا، دلار آمریکا، مدل BEKK، مدل GARCH چند متغیره نامتقارن، سرریز تلاطم
|
  • Javid Bahrami*, Meysam Rafei Page 1
    Using a New Keynesian dynamic stochastic general equilibrium of Iran with price rigidity and imperfect markets, this paper shows how different stochastic shocks affect main macroeconomic variables in presence of variety of reaction functions. In this way, we compare the response of those variables to the shocks in baseline scenario (which the government does not perform any reaction) with an alternative; when government reacts counter-cyclically through back ward looking fiscal rules. Our findings was in favor of active counter-cyclical fiscal policy, by showing that the deviations from target values decrease when government reacts actively.
    Keywords: New Keynesian dynamic stochastic general equilibrium model, fiscal policy
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash*, Ali Norouzi Page 39
    The objective of this paper is to estimate and analyze market power and degree of concentration in Iran's Manufacturing industries. The paper employs Inter-industry Variability function of profit margin approach and U-Davies in order to evaluate degree of industrial concentration. The finding indicates that elasticity of inequality distribution for market share in the industries is less than 0.5 and therefore it is understood that the market share of the industry is almost sensitive relative to the new entry firms. The results also demonstrate that the average value of the U-Davies concentration index for the manufacturing industries is 0.038, so that the manufacturing of tobacco products with 0.616 and manufacturing of plastic products along with manufacturing of other non-metallic mineral products have had the highest and lowest levels of concentration index respectively.
    Keywords: Concentration, U Davies, Elasticity of Size Distribution, Translog Cost Function
  • Soheila Parvin, Abbas Shakeri, Azam Ahmadian* Page 77
    In the area of monetary policy, interest rate is regarded as a direct monetary instrument and required reserve ratio is as an indirect monetary instrument which in Iran, they are enforced by the monetary authorities to the banking system and will affect its behavior. In this paper, we study the balance sheet effects of the two policies using financial statements data of banking system, System of National Accounts and New Keynesian Stochastic Dynamic General Equilibrium model taking advantage of the statistics for the period 1981-2012. Calibration methodology is used to compute the parameters of DSGE model. We analysis Impulse Response functions and the first and second moments. Results show that an interest rate positive shock by one standard deviation causes the deposits and loans to be, respectively, about 8 and 25 percent higher than the steady state. On the other hand, a positive shock of required reserve ratio by one standard deviation has an impact opposite to the effect of an increase in banking interest rate on the balance sheet. Hence, the consequence of a positive interest rate shock is an increase in output and reduction in inflation and the consequence of shock relative to the required reserve ratio is a decrease in output and an increase in inflation.
    Keywords: monetary policy, bank's balance sheet, required reserve ratio, interest rate
  • Zahra Moshfegh*, Golrooz Ramezandeh Valis, Afsaneh Sherkat, Mohadeseh Soleimani, Ali Asghar Banouei Page 117
    There are several methods of updating input-output coefficient matrix in last six decades, but there are still issues about RAS and adjusted RAS methods which have been focus of input-output analysts in recent years. One challenging issue is the relationship between more exogenous, superior or additional information of target year in adjusted RAS method and its statistical reduction error relative to conventional RAS method in updating the input-output coefficient matrix. Some analysts observe the positive relationship, whereas others by focusing on the nature and criteria of exogenous information opine that using more exogenous information in the adjusted RAS will not necessarily reduce the statistical errors compared to conventional RAS method. The existing evidence in Iran is around the findings of the positive relationship which has in fact lead to the common belief between compilers and also users of table in Iran. In this article we attempt to examine this issue by means of two symmetric input-output tables of the years 1996 & 2001 by posing two main questions. The first question: Is there any relationship between more exogenous information in adjusted RAS method compared to conventional RAS method in reducing statistical errors? Second question: Do the nature and criteria of more exogenous information, irrespective of more or less cells; have an influence on increase or reduction of statistical errors in updating coefficients? Our findings do not support the existing common belief among the compilers and users of Input-Output Table in Iran and reveal the followings: 1- The adjusted RAS method, in some of exogenous information, is not preferable to conventional RAS method. 2: Measurement of credibility of updated coefficients depends on choice of the nature and criteria of exogenous information, and 3: Using more exogenous information of the target year would not necessarily lead to decrease of statistical errors in the updated coefficients.
    Keywords: Input, Output Table, Updating Coefficients, Conventional RAS Method, Adjusted RAS Method, Exogenous Information
  • Hadi Rafiee Darani*, Naser Shahnooshi Page 153
    The main objective of this paper is to study the effect of government size and good governance on human development in different countries in 2000, 2005 and 2010. For this purpose, geographical weighted regression (adaptive spatial kernels) was used for data analysis considering significance of Moran statistic and spatial correlation of Human Development Index. Results (obtained utilizing ArcGis 9.3 software) indicate that on average, government size and good governance have an overall positive impact on human development index. Specifically, the effect of government size shows a decline between 2000, 2005 and 2010, whereas, the effect of good governance shows an increase from 2000 to 2005 and a decline from 2005 to 2010 respectively. In the case of Iran, findings indicate that regional impact coefficient of government size is positive in 2000 and 2005, while it is negative in 2010. The effect of good governance in Iran is positive with an increase in effect intensity. We also analyzed the effects of government size and good governance specifically on four groups of countries in terms of the level of development.
    Keywords: Human Development Index, Government size, Good governance, Geographical weighted regression, Moran
  • Abbas Kalantari*, Navid Khalil Paktinat Page 183
    In this paper, the effect of trade volume on TEPIX index is investigated based on bull and bear cycles of Tehran stock Exchange (TSE) using nonlinear Markov-Switching model. In this regards, monthly data of TEPIX and trade volume of TSE is used for the period of the first month of 1381 to the ninth month of 1391. The results show that, there is significant nonlinear relationship between trade volume and TEPIX index. Trade volume has positive and significant impacts on TEPIX in both bull and bear regimes but these effects is higher in bull regime. Based on the results, it is expected that increase in trade volume leads to growth in TEPIX index in both bull and bear regimes. However, comparing results with historical evidences shows that Markov-switching model properly fits the bull and bear cycles of TSE. On the other hand, the results of Robustness tests emphasis adequacy and good performance of Markov-Switching model. Based on MAE criterion, the Markov-Switching model has more accurate performance for in-sample fitting and out-of-sample forecasting than ARIMA and VAR models.
    Keywords: stock price index, trade volume, bear, bull cycles of stock market, Markov, Switching model
  • Nasser Khiabani*, Manouchehr Dehghani Page 207
    Undoubtedly, new developments in information and trading technologies have increased the integration of international financial markets in the world. This in turn has generated interest in examining the volatility transmission of financial market across markets. In this paper, we investigate the co-movements and volatility transmission among the three important oil, gold and US dollar/euro exchange rate markets. Using weekly data from 1995 to 2012, we estimate a VAR-ABEKK-Mean model and find the evidence of return and volatility spillovers among the three markets. More specifically, we find strong evidence of significant transmission volatility from the oil market to the two other markets. We also show that the transmission of information is asymmetric among the three markets. In this regard, the bad news of an increase in oil prices appears to be more influential than news of a decline in its value for investors in gold and exchange rate markets.
    Keywords: crude oil, gold, USA dollar, Asymmetry, BEKK, Multivariate GARCH Asymmetry Mean, spillovers, Volatility spillovers