فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 59 (تابستان 1393)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 59 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسدالله فرزین وش، محمدعلی احسانی، هادی کشاورز صفحات 1-37
    بحران مالی 2007 نشان داد که تاثیر بازارهای مالی در تحولات اقتصاد کلان تا چه اندازه عمیق است. یکی از بازارهای مهمی که از متغیرهای مالی تاثیر می پذیرد بازار کار است. این مقاله تاثیر تکانه های مالی را بر نوسانات بازار کار باوجود اصطکاک مالی در اقتصاد ایران بررسی می کند. بازار کار بر اساس یک فرآیند جستجو و تطبیق به تعادل می رسد. برای این منظور، یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) برای اقتصاد ایران طراحی و پارامترهای آن با استفاده از روش بیزین برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که یک تکانه مالی منفی باعث افزایش بیکاری می شود. بعلاوه، اصطکاک مالی باعث تقویت تکانه های مالی و ایجاد نوسانات بزرگ تر در بیکاری می گردد.
    کلیدواژگان: تکانه مالی، اصطکاک مالی، فرآیند جستجو و تطبیق، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
  • محمدنبی شهیکی تاش، فرهاد خداداد کاشی، علی نوروزی صفحات 39-71
    در این پژوهش براساس شاخص صرفه های مقیاس، شاخص تمرکز هرفیندال- هیرشمن[1] و شاخص لرنر[2] ساختار بازار بخش صنعت، مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین در این مقاله به بررسی ارتباط میان درجه سودآوری با شاخص های درجه تمرکز و صرفه های مقیاس پرداخته شده است. داده های به کار رفته شامل اطلاعات نهاده و ستاده اجزای تابع هزینه، سهم بازاری صنایع، تعداد بنگاه ها و قیمت محصولات مرتبط با 23 صنعت کد دو رقمی طبقه بندی کالاها و خدمات(ISIC[3]) در دوره 88-1375 می باشد. نتیجه بررسی درجه تمرکز صنعت براساس شاخص لرنر و هرفیندال حاکی از آن است که سطح تمرکز در دوره مورد مطالعه کاهش یافته و این در حالی است که شرایط صنعت همچنان از وضعیت مطلوب رقابتی دور می باشد. همچنین براساس محاسبات تحقیق جاری، کشش هزینه نسبت به تولید در کلیه صنایع کوچکتر از یک محاسبه شده است و این مساله دلالت بر وجود صرفه مقیاس برای 23 صنعت دارد. مهمترین یافته این پژوهش به این ترتیب است: درجه سودآوری بخش صنعت کوچکتر از 50 درصد و برابر با 38 درصد بدست آمده است و شاخص لرنر و صرفه مقیاس، قادرند 52 درصد از تغییرات درجه سودآوری کل صنعت را توضیح دهند و همچنین شاخص لرنر در قیاس با شاخص هرفیندال هیرشمن، برتری نسبی در تفسیر و توضیح درجه سودآوری دارد.
    [1]. Herfindahl – Hirschman Index [2]. Lerner Index [3]. International Standard Industrial Classification
    کلیدواژگان: صنعت، درجه سودآوری، شاخص لرنر، شاخص هرفیندال، هیرشمن، صرفه مقیاس
  • غلامرضا کشاورز حداد، محمد قدسی قاراب صفحات 73-116
    افزایش سن ازدواج زنان و مردان اثر مهمی بر متغیرهای جمعیتی از جمله باروری و رشد جمعیت دارد. از این رو بسیاری از پژوهشگران به بررسی علل و عوامل موثر بر آن پرداخته اند.در این میان متغیرهای بازار کار از جمله دستمزد به دلیل تامین معاش خانواده که می تواند تاثیر معنی داری بر ازدواج داشته باشد، بیش از سایر متغیر ها خود را می نمایاند. طبق مطالعات صورت گرفته افزایش نابرابری دستمزد مردان موجب شده است که زنان سطح دستمزد مورد انتظار از همسر آینده شان را افزایش دهند و برای یافتن همسر مناسب مدت زمان بیشتری صرف جستجو نمایند. این به معنای افزایش سن ازدواج در جامعه است. در ایران نیز با توجه با آمارهای موجود سن اولین ازدواج زنان و مردان روندی افزایشی داشته و افزایش نابرابری دستمزد در بازار کار که از داده های بودجه خانوار سال های 1370 تا 1389 بدست آمده، افزایش محسوسی را نشان می دهد. اگرچه اثر دیگر متغیرها همچون نسبت جنسیتی افراد مجرد، نسبت دستمزد مردان به زنان، نرخ طلاق به ازدواج در این مطالعه بررسی شده، ولی تمرکز اصلی در این پژوهش بر نابرابری دستمزد مردان است. بر اساس داده های همفزون دستمزد واقعی مردان و نسبت زنان مجرد 20 تا30 سال که در قالب داده های استانی حاصل و با روش اقتصاد سنجی پانل برازش شدند، نتیجه گرفته می شود که نابرابری دستمزد مردان موجب تاخیر در ازدواج زنان سنین 20 تا 30 سال می شود. البته اثر این متغیر بر سن ازدواج امری موقتی است و زنان با گذار به سنین بالاتر حساسیت معنی دار ولی کمتری به این مشخصه می نمایند. بطوریکه برای زنان 30 تا 50 سال این مشخصه به مرور تعیین کنندگی خود را از دست می دهد. در مطالعه حاضر علاوه بر داده های همفزون از داده های فردی بودجه خانوار نیز استفاده شده و تاثیر نابرابری دستمزد بر تمایل زنان به ازدواج با استفاده از روش پروبیت در سطح فرد نیز تایید می شود.
    کلیدواژگان: بازار ازدواج، جستجو و زوج یابی، سن اولین ازدواج، نابرابری دستمزد
  • مجید صامتی، سعیده ایزدی صفحات 117-152
    تغییرات قیمت ها از مهمترین و تاثیرگذارترین عوامل تغییر رفاه مصرف کنندگان می باشد. افزایش قیمت ها، درآمد واقعی مصرف کننده را کاهش داده و با تاثیر بر قدرت خرید بر میزان فقر و رفاه آنها موثر خواهد بود. آنچه که دولت ها را در سیاست گذاری های مناسب جهت کاهش فقر و حفظ رفاه مصرف کنندگان یاری می رساند، آگاهی از میزان تغییرات رفاهی و زیان های رفاهی ناشی از تغییر قیمت ها می باشد. لذا در این مقاله سعی شده است که مقادیر زیان های رفاهی پس از افزایش قیمت ها در دهک های مختلف هزینه ای خانوارهای شهری استان اصفهان برآورد گردد. بدین منظور با استفاده از آمار هزینه و درآمدخانوارهای شهری استان اصفهان در طی دوره 90-1383، سیستم مخارج خطی با استفاده از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تخمین زده شده و مقادیر حداقل معاش و میل نهایی به مخارج فرامعیشتی و سپس خط فقر ذهنی محاسبه شده است. شاخص های تغییرات معادل و تغییرات جبرانی در هر یک از گروه های هشت گانه کالایی و همچنین در هر یک از دهک های هزینه ای نیز محاسبه شده اند. نتایج حاکی از آن است که افزایش قیمت ها به ترتیب در گروه کالای خوراکی ها، مسکن، حمل و نقل، سایر کالاهای متفرقه، بهداشت ودرمان، پوشاک و کفش، اثاث و لوازم، تفریح و تحصیل خانوارها را با بیشترین زیان رفاهی مواجه کرده است. اما رتبه بندی دهک های هزینه ای در سال های مختلف از نظر آسیب پذیری در رفاه از روند خاصی پیروی نمی کند و رتبه ای که هردهک هزینه ای در سال های مختلف به خود اختصاص می دهد، متفاوت است.
    کلیدواژگان: رفاه اقتصادی، سیستم مخارج خطی، تغییرات جبرانی، تغییرات معادل، دهک های هزینه ای مختلف خانوارهای شهری استان اصفهان
  • محمد نقی نظرپور، مجید حبیبیان نقیبی، حسین کفشگر جلودار صفحات 153-181
    پیشرفت کشورهای اسلامی و پدید آمدن نیازهای جدید برای تامین مالی منابع رشد و توسعه اقتصادی و کامیابی نسبی در بازار سرمایه اسلامی و همچنین ضرورت دوری از ربا، اندیشمندان مسلمان را به فکر طراحی ابزارهای مالی اسلامی انداخت. قابلیت های عقدهای اسلامی و تجربه بازارهای مالی باعث شد تا در مدت زمان کوتاهی انواعی از ابزارهای مالی اسلامی طراحی و برای اجرا پیشنهاد و بعضا نیز اجرایی شود. در کنار طراحی ابزارها و همچنین بررسی های فقهی و تخصصی صکوک جهت پاسخ گویی به نیازهای روزافزون سرمایه گذاران، بعد دیگری هم با نام مدیریت ریسک وجود دارد که باید در طراحی هر ابزار مالی بدان توجه گردد. نباید نقش ریسک را در این ابزار مالی نوپا و نوظهور نادیده گرفت بلکه لازم است کلیه ریسک های مربوط به اوراق بهادار شناسایی ورتبه بندی شوند تا بتوانند مورد ارزیابی قرار گیرند. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از روش SAW و روشTOPSIS به رتبه بندی ریسک های صکوک مرابحه و همچنین با استفاده از منابع کتابخانه ای به توصیف و مقایسه آن با ابزارهای با بازدهی انتفاعی پرداخته شود. آنچه که از رتبه بندی ریسک ها به دست می آید این است که ریسک تورم دربین تمامی ریسک های بازار اولیه و ثانویه اهمیت بیشتری دارد و ریسک های سیاسی، نرخ بازده، ریسک بازار، نوسانات نرخ ارز و... در جایگاه بعدی این ریسک قرار دارد و به عبارتی ریسک های بازار ثانویه از اهمیت بیشتری نسبت به ریسک های بازار اولیه برخوردار است. در این تحقیق این فرضیه بررسی خواهد شدکه ریسک های صکوک مرابحه قابل رتبه بندی و همچنین اوراق با بازدهی ثابت مانند اوراق مرابحه در معرض ریسک کمتری نسبت به اوراق با بازدهی انتظاری قرار دارند.
    کلیدواژگان: صکوک مرابحه، ریسک، ادبیات دلفی، روش وزن دهی تجمعی ساده (SAW)، روش بیشترین نزدیکی به جواب های ایده آل (TOPSIS)
  • شیوا زمانی، مجید علی فر صفحات 183-210
    در این مقاله اثر شوک های نرخ ارز را در تلاطم شاخص فلزات اساسی لحاظ کرده و برای مدل سازی آن از یک مدل ARJI-GARCH استفاده می کنیم. به این منظور ابتدا از مدل شدت جهش شرطی خودبرگشت (ARJI) برای مدل سازی تلاطم نرخ ارز استفاده می کنیم، سپس نتیجه آن را برای برآورد تلاطم شاخص صنعت فلزات اساسی در یک مدل GARCH به کار می بریم. در ادامه از تلاطم برآورد شده با مدل ARJI-GARCH ارزش در معرض ریسک (VaR) شاخص فلزات اساسی را محاسبه می کنیم. در پایان، دقت و کفایت ارزش در معرض ریسک با آزمون های آن بررسی می شود، به علاوه ارزش در معرض ریسک حاصل با نتایج مدل شبیه سازی تاریخی موزون شده در طول زمان و مدل های GARCH بدون در نظر گرفتن نرخ ارز مقایسه می شود. این مقایسه نشان می دهد که در مورد شاخص صنعت فلزات اساسی، محاسبه VaR با در نظر گرفتن شوک های نرخ ارز در مدل ARJI-GARCH نسبت به مدل های مورد مقایسه نتایج بهتری دارد.
    کلیدواژگان: مدل شدت جهش شرطی خودبرگشت، شوک نرخ ارز، شاخص صنعت فلزات اساسی، ارزش در معرض ریسک
  • حمید لعل خضری، علی اکبر ناجی میدانی، مصطفی کریم زاده صفحات 211-236
    نرخ ارز حقیقی از شاخص های اساسی و بنیادی در تعیین درجه ی رقابت بین المللی و تبیین وضعیت داخلی کشور به شمار می رود. بی ثباتی در عملکرد این شاخص مبین عدم تعادل در اقتصاد محسوب می شود. بی ثباتی نرخ ارز حقیقی بر تقاضای کل اقتصاد، از طریق واردات و صادرات و هم چنین بر عرضه ی کل اقتصاد از طریق هزینه های کالاهای واسطه ای و نهایی وارداتی، تاثیر خواهد داشت و نیز سبب تغییر و نوسان شاخص قیمت های مصرف کننده و عمده فروشی که در واقع مبنای محاسبه ی تورم هستند، می شود. پژوهش حاضر به بررسی بی ثباتی نرخ ارز بر مصرف بخش خصوصی در ایران با استفاده از داده های سالانه برای دوره زمانی 1352-1390 پرداخته است. بدین منظور ابتدا با استفاده از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی خود توضیحی تعمیم یافته (GARCH)، به استخراج مقادیر بی ثباتی نرخ ارز حقیقی پرداخته و سپس با بهره گیری از روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL)، تاثیر بی ثباتی نرخ ارز حقیقی بر مصرف بخش خصوصی بررسی می شود. نتایج تخمین نشان می دهد که در بلندمدت درآمد قابل تصرف، نقدینگی، نرخ ارز حقیقی و بی ثباتی نرخ ارز حقیقی اثر مثبت و نرخ بهره حقیقی اثر منفی بر مصرف بخش خصوصی داشته اند.
    کلیدواژگان: نرخ ارز حقیقی، بی ثباتی نرخ ارز حقیقی، مصرف، GARCH، ARDL
|
  • Asadollah Farzin Vash, Mohammad Ali Ehsani, Hadi Keshavarz Pages 1-37
    The financial crisis of 2007 showed that the impact of financial markets on macroeconomic developments is deep. The labor market was affected by financial variables. In this paper، the impact of financial shocks on labor market fluctuations with financial frictions in the the Iranian economy is investigated. Labor market reaches equilibrium via a search and matching process. A model of dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) is designed for the Iranian economy and its parameters are estimated using Bayesian methods. The results show that a negative financial shock increases unemployment. In addition، financial frictions play an important role in amplifying the effects of financial shocks on unemployment.
    Keywords: Financial Frictions, Search, Match process, Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE)
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash, Farhad Khodad Kashi, Ali Norouzi Pages 39-71
    In this study the market structure of industrial sector has been evaluated based on the index of economies of scale, Herfindahl – Hirschman concentration index, and Lerner concentration index. Also, the relationship among profitability index and indexes of concentration ratio and economies of scale has been examined. Data used include the information of input and output of the components of cost function, market share of industries, number of firms, and the output price related to 23 industries of ISIC 2-digit code for the period 1996-2009. The result of evaluation of concentration ratio based on the Lerner and Herfindahl indexes indicates that the concentration level has declined during the period under study, while the industry sector has been away from competitive situation. In addition, the elasticity of cost with respect to output is less than unit for all of the industries implying the existence of economies of scale for 23 industries. The most important finding of this study is that the profitability index of industry sector is less than 50% and equal to 38% and the Lerner index and economies of scale are able to explain 52% of variations in profitability index of whole industry. Also, the Lerner index has relative superiority in the explanation of profitability index compared with Herfindahl – Hirschman concentration index.
    Keywords: Industry, Profitability, Lerner Index, Herfindahl, Hirschman Index, Economies of Scale
  • Gholam Reza K. Haddad, Mohammad Ghodsi Gharab Pages 73-116
    Average females’ age in the first marriage was increasing in Iran over the last two decades from 20.9 in 1991 to 22.7 in 2010. It is well accepted that labor market prospects and the males’ wage structure are the main determinants of preference toward marriage among others. Making use of a province-wide panel data and micro individualized data (Household income and expenditure survey) for provinces, this research aims to examine the role of males’ wage inequality in the marriage rate across provinces and the probit cross-section models of preferences toward marriage in Iran. In the framework of search and match theory of marriage our findings reveal that wage inequality and gender ratio have negative impact on the marriage decision, but males’ wage over females has positive and significant effect on the marriage rate and marriage decision. These results are rather robust across the several cross-section probit models.
    Keywords: Marriage market, search, match theory, wages Inequality
  • Majid Sameti, Saeedeh Izadi Pages 117-152
    Price change is the most important element in explaining the change of consumer welfare. Increase in prices decrease real revenue of consumers and by effect on consumer’s purchasing power, influence their poverty and welfare. Thing that helps governments in suitable policy-making for reducing poverty and protection of consumer welfare, is awareness from welfare loss resulting from changing in prices. In this paper, amount of welfare loss after increase in prices for various income deciles of urban households of Isfahan, is computed. For this, linear expenditure system by seemingly unrelated regression method is estimated by using data of income and expenditure of urban households during 2004-2011. And then amount of supernumerary expenditures, marginal propensity to consume out of supernumerary expenditures and the mental poverty line are computed. Compensation variations and equivalent variations in each of eight groups of commodity and service and also in each of ten income deciles are computed. Results show that increase in prices of foods, dwelling, transportation, miscellaneous commodity, health and treatment, clothes and shoes, furnitures, entertainments and education respestively lead to most welfare loss.
    Keywords: Auto Economic Welfare, Linear Expenditur System, Compensation Variation, Equivalent Variation, Different Income Deciles of Isfahan Urban Households
  • Mohammad Naghi Nazarpour, Mohammad Habibi Naghibian, Hossein Kafshgar Jelodar Pages 153-181
    Economic development in Islamic countries, emergence of new needs for financial resources and economic development, relative achievement in Islamic investment market, and the necessity of preventing riba have compelled Muslim scholars to design new Islamic financial instruments. Capabilities of Islamic contracts and the accumulation of experience in financial markets have made designing and administrating new Islamic financial instruments possible. Besides the necessity of designing new Islamic financial instruments and specialized jurisprudential investigation on sukuk to answer the increasing number of questions and meet the needs of investors, another issue should be also addressed, which is that of risk management. It must be considered in designing new Islamic financial instruments. The role of risk in this new financial instrument should not be overlooked. That is, all the risks of the bonds should be identified and ranked. This paper is an attempt in ranking morabeheh sukuk risks using simple additive weighting (SAW) method and the technique for order preference by similarity to an ideal solution (TOPSIS).Using library resources, it was made possible to describe this instrument. Based on the risk rankings, inflation risk is the most important one among all primary and secondary market risks. Other risks, such as political, interest rates, and market risks as well as currency rate fluctuations are considered secondary. In other words, the risks of secondary market are more important, compared with those of the primary market. This paper investigated the validity of two hypotheses: (1) It is possible to rank the risks of morabehe sukuk, and (2) that bonds with fixed returns, such as murabaha are less risky, compared to the bonds with expected returns.
    Keywords: sukuk, morabeheh sukuk, risk, Delphi literature, simple additive weighting, SAW, technique for order preference by similarity to an ideal solution, TOPSIS
  • Shiva Zamani, Majid Alifar Pages 183-210
    In this paper we formulate the volatility of the Metal Index, by an ARJI-GARCH model, with reference to the effect of the volatility of dollar exchange rate. We express the jump in the dollar exchange rate by an Autoregressive Conditional Jump Intensity (ARJI) model, and then use the output to model the volatility of Tehran Base Metal Index by GARCH. To test the model, we calculate VaR using the ARJI-GARCH volatility, and the GARCH volatilities without considering the dollar exchange rate volatility or the jump in it. We calculate the referred VaR also by an exponentially time weighted historical simulation method. We test the accuracy and preciseness of the resulted VaRs by the associated statistical tests, and conclude that the ARJI-GARCH model is well suited for forecasting volatility in this context
    Keywords: Auto Regressive Jump Intensity, Exchange Rate Shock, Base Metal Index, Value at Risk
  • Hamid Lal Khezri, Ali Akbar Naji Meydani, Mostafa Karimzadeh Pages 211-236
    The real exchange rate is considered as a basic indicator in determining the level of international competition that explain the internal situation of the country. Instability in the performance of this Index implies imbalance in the economy. Instability of the real exchange rate will effect total demand of the economy by import and export and will influence overall economy through costs of intermediate and final imported goods. It’s the cause of changes and fluctuations in consumer and wholesale price indices that are calculated as the basis of inflation. The present study investigates the instability of the exchange rate on the private sector's consumption using annual data for the period 1352-1390. In this regard, values ​​of the real exchange rate volatility using the pattern of generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH), and then the impact of the real exchange rate instability on private sector consumption is surveyed by using the method of Autoregressive-Distributed Lag (ARDL). The results of estimations show that in long term, Disposable income, liquidity, real exchange rate and the volatility of the real exchange rate have positive effect and Real interest rates have a negative impact on private sector consumption.
    Keywords: ARDL, Consumption, GARCH, Real exchange rate, Real exchange rate volatility