فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1390)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی آقا حسینی، قربانعلی سلیمی، علی سیادت، سعید رجایی پور، ایرج کاظمی صفحات 1-20
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مستقیم و غیرمستقیم هوش نظری بر هوش تربیتی در مراکز تربیت معلم ایران بود. روش تحقیق همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدرسان مراکز تربیت معلم ایران در سال تحصیلی 88-87 بودندکه از بین آنها به روش نمونه گیری چند مرحله ای تعداد 200 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده اند. داده ها به وسیله چهار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. روایی صوری و محتوایی ابزار به وسیله صاحبنظران و روایی سازه آن به روش تحلیل عاملی تاییدی، تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه هوش نظری(86/0)، هوش نظام مند (83/0)، هوش تاملی (873/0) و هوش تربیتی (866/0) بدست آمد. یافته های پژوهش نشان می دهد که هوش نظری به صورت مستقیم (4/0= β) و غیرمستقیم 22/0 بر هوش تربیتی تاثیر دارد(000/0= р). نتایج تحقیق نشان دادکه هوش های نظری، نظام مند و تاملی بر هوش تربیتی تاثیر مستقیمی دارند. این متغیرها 5/44 درصد از واریانس هوش تربیتی را تبیین می کنند (000/0 = р). هوش نظری بالاترین و پس ازآن هوش نظام مند بیشترین تاثیر را بر هوش تربیتی داشته است.
    کلیدواژگان: هوش نظری، هوش نظام مند، هوش تاملی، هوش تربیتی، تربیت معلم
  • زینب رستمی، محمدرضا عابدی، ویلمار بی شوفلی صفحات 21-38
    هدف پژوهش حاضر تهیه جدول های هنجار مقیاس فرسودگی تحصیلی مسلش- فرم دانشجویان [1] بود. این پژوهش بر روی 238 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، اجرا شد. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و رسم نمودار ارایه شدند واز توزیع نرمال برخوردار بودند. نمره های خام به دست آمده به نمره های Z و T و رتبه درصدی تبدیل شد و جداول هنجار برای خرده مقیاس های فرسودگی تحصیلی به طور جداگانه محاسبه شد. به منظور تعیین پایایی این ابزار از دو روش همسانی درونی و باز آزمایی استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های خستگی عاطفی 88/0، شک و تردید 90/0 و خودکارآمدی 84/0 به دست آمد، که نشان از پایایی مناسب این ابزار داشت. ضریب آلفای به دست آمده در روش بازآزمایی برای خرده مقیاس های خستگی عاطفی 89/0، شک وتردید 84/0 وخودکارآمدی 67/0 به دست آمد. روایی عاملی آزمون نیز به روش تحلیل عوامل و چرخش واریمکس نیز محاسبه شد. برای محاسبه روایی همگرا و واگرا نیز به ترتیب از پرسشنامه افسردگی دانشجویان و مقیاس محقق ساخته علاقه به رشته تحصیلی استفاده شد. ضریب آلفای به دست آمده برای روایی واگرا برای خرده مقیاس های خستگی عاطفی، شک و تردید و خودکارآمدی به ترتیب 21/0-، 53/0- و 32/0- به دست آمد. همچنین، روایی همگرا برای خرده مقیاس های خستگی عاطفی، شک وتردید وخودکارآمدی به ترتیب 74/0/0 و 50/0 به دست آمد. از یافته های مذکور نتیجه گیری می شود که مقیاس فرسودگی تحصیلی- فرم دانشجویان ابزاری، پایا و روا برای سنجش فرسودگی تحصیلی دانشجویان دختر است.
    کلیدواژگان: فرسودگی، فرسودگی تحصیلی، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی مسلش، روایی، پایایی، هنجاریابی
  • معصومه صمدی صفحات 39-60
    هدف از پژوهش، بررسی روایی عاملی و پایایی پرسشنامه سبک های یادگیری است. این پرسشنامه توسط فلدروسولومون (1996)، برمبنای مدل فلدر وسیلورمن (1988) در زمینه سبک های یادگیری ساخته شده است. جامعه این پژوهش، دانش آموزان دختر سال سوم راهنمایی شهر تهران بودند که از این جامعه تعداد 450 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه سبک های یادگیری فلدر و سولومون بودکه روایی و پایایی آن درمطالعات مختلف تایید شده بود. برای بررسی روایی عاملی پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل همگرا و همزمان استفاده شد. شاخص های نیکویی برازش در این پژوهش عبارتند از 066/0= MSEA 70/0= GFI، 7/0= AGFA، 052/0= RMR، 91/0= NFI، 90/0= NNFI، 88/0= IFI و 89/0= CFI. این نتایج موید آن است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد وهمه شاخص های نیکویی برازش مدل را تایید کرده، بر برازندگی مطلوب آن دلالت دارد. علاوه بر این تحلیل نتایج حاصل از روایی همگرا (همسانی درونی مولفه های پرسشنامه با کل پرسشنامه) و روائی همزمان(همبستگی مولفه های پرسشنامه با معدل نیمسال اول تحصیلی1390-1389) نشان دادکه پرسشنامه از روائی قابل قبولی برخوردار است. پایایی پرسشنامه با استفاده ازآلفای کرونباخ بررسی گردید. ضرایب آلفای کرونباخ در زیر مقیاس های پرسشنامه بین 69/0 تا 79/0 است. با در نظر گرفتن نتایج این پژوهش، می توان گفت پرسشنامه های سبک یادگیری فلدر و سولومون می تواند ابزار معتبری در ارزیابی سبک های یادگیری دانش آموزان در جمعیت ایرانی باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری، سبک های یادگیری، تحلیل عامل تاییدی، پرسشنامه سبک های یادگیری فلدر و سولومون
  • محمد امیری، اصغر آقایی، احمد عابدی صفحات 61-74
    هدف پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر علائم اختلال جسمانی کردن بیماران دیابتی بود. روش پژوهش آزمایشی و جامعه آماری شامل 2630 نفر بیماران دیابتی موسسه خیریه دیابت اصفهان بود که از میان آن ها 16 زن و 14 مرد به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی را قبل و پس از مداخله تکمیل کردند. در هرگروه 8 زن و 7 مرد بودند. گروه آزمایش، آموزش گروهی ایمن سازی در مقابل استرس را طی 6 جلسه100 دقیقه ای با میانگین فاصله زمانی جلسات 6 روز دریافت کرد و گروه گواه این آموزش را دریافت نکرد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مزبور موجب کاهش معناداری در میانگین نمره های علائم جسمانی کردن گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است (001/0 p<). بنابراین، آموزش ایمن سازی در مقابل استرس می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید، برای بهبود علائم جسمانی کردن بیماران دیابتی به کار رود.
    کلیدواژگان: ایمن سازی در مقابل استرس، دیابت، علائم جسمانی کردن
  • محمد نیکخواه، مصطفی شریف، هوشنگ طالبی صفحات 75-102
    در این پژوهش، پژوهشگران با انتخاب شماری از مهمترین شاخص های مربوط به ارزشیابی از سه مولفه دروندادی برنامه درسی (هیات علمی، دانشجویان و امکانات) دوره تحصیلات تکمیلی دانشگاه های اصفهان، صنعتی اصفهان و شهرکرد، اقدام به تعیین وضعیت موجود و امکان استفاده از آنها، بر مبنای الگوی سیپ نموده اند. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی و پیمایشی بوده است. جامعه آماری بخش کمی، شامل همه 11635 نفر اعضای هیات علمی، دانشجویان و دانش آموختگان دوره تحصیلات تکمیلی سه دانشگاه مذکور بوده که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای، 652 نفر آنان به عنوان نمونه انتخاب شده اند.. جامعه آماری بخش کیفی اعضای هیات علمی سه دانشگاه مذکور بوده که 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه و مصاحبه، گردآوری شده اند. روایی ابزار به وسیله 15 نفر از استادان دانشگاه اصفهان تایید گردید. ضریب آلفای کرونباخ شاخص های مربوط به وضعیت موجود پرسشنامه 96/0 و ممکن آن 97/0 بوده و پایایی فرم مصاحبه از طریق متخصصان و روش سه سوسازی، بررسی شده است. طبق نتایج پژوهش، میانگین نمره نگرش افراد به وضعیت موجود شاخص های مربوط به ارزشیابی اعضای هیات علمی در حد متوسط(07/3= و 01/0 P>) و دانشجویان و امکانات کمتر از متوسط بوده است(67/2= و 0001/0 p<)؛ در صورتی که میانگین نمره نگرش آنان به امکان استفاده از همه شاخص ها، در حد زیاد بوده است(4< و 0001/0 p<)؛ یعنی گرچه امکان استفاده از شاخص های مورد بررسی زیاد است، اما در وضعیت موجود در حد متوسط و کمتر از آنها استفاده می شود. بنابراین، استفاده از تمامی این شاخص ها، در ارزشیابی از سه مولفه مورد بررسی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، الگوی ارزشیابی سیپ، برنامه درسی، تحصیلات تکمیلی
  • فاطمه فاضل، حمیدرضا عریضی، حسین سماواتیان صفحات 103-124
    هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اختلالات عملکردی مدیران و ویژگی های شخصیتی آنان با ابعاد روان شناختی سازمان بوده است. نمونه پژوهش حاضر 57 نفر از مدیران ستادی و 171 نفر از کارکنان زیرمجموعه (زیردستان) آنان بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان مدیران و کارکنان زیرمجموعه آنان در شعب سه گانه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در تهران انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، شامل مقیاس تعیین شیوه کنش روان نژندانه سازمان(سمیع عادل، 1384)، پرسشنامه شخصیتی Neo-FFI (مک کرا و کاستا، 1980) و مقیاس اختلالات عملکردی مدیران (الکورن، 1992) است. شواهد مربوط به روایی و پایایی این مقیاس ها حاکی از آن است که این مقیاس ها از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردارند. یافته های این پژوهش که در دو سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شد، نشان می دهد که بین ابعاد روان شناختی سازمان و ابعاد اختلالات عملکردی مدیران و ویژگی های شخصیتی مدیران رابطه معناداری وجود دارد (05/ p≤). همچنین T طبق نتایج تحلیل رگرسیون، اختلال دوری گزینی از اختلالات عملکردی مدیران، قادر به پیش بینی ابعاد روان شناختی نمایشی- افسرده و افسرده- اسکیزوئید؛ و به همراه مهارکنندگی قادر به پیش بینی بعد اسکیزوئید- پارانوئید شده است.
    کلیدواژگان: ابعاد روان شناختی سازمان، اختلالات عملکردی مدیران، ویژگی های شخصیتی مدیران
  • محمد باقر کجباف، فاطمه رحیمی صفحات 125-148
    هدف مقاله حاضر، مقایسه انگیزه های درمانی اعتیاد و سرمایه اجتماعی بین معتادان در حال بهبود شهر اصفهان بود. در این پیمایش، جامعه آماری شامل کلیه معتادان شهر اصفهان است که اقدام به درمان به صورت عضویت در انجمن معتادان گمنام [1] (NA)، درمان اجتماع مدار [2] (TC)، درمان نگهدارنده با متادون [3] (MMT) و کمپ کرده بودند. نمونه پژوهش شامل300 نفر از معتادین در حال بهبودی بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس نوع درمان در مکان ها و مراکز ترک اعتیاد اصفهان در سال 1388، انتخاب شده بودند. از پرسشنامه محقق ساخته در سه قسمت سرمایه اجتماعی درون گروهی و بین گروهی، انگیزه های فردی/اجتماعی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل مانکوا با SPSS16 نشان داد که بین نمونه های درمانی در شاخص های اعتماد رسمی، اعتماد غیر رسمی(05/0 ≥ P)، اعتماد تعمیم یافته، احساس تصصعلق و سرمایه اجتماعی بین گروهی (01/0 ≥ P) تفاوت معناداری وجود دارد، لیکن در اعتماد کلی، مشارکت، سرمایه اجتماعی درون گروهی تفاوت معناداری بین نمونه های درمانی وجود ندارد. یافته ها نشان داد که در انگیزه های اجتماعی ترک بین نمونه های درمانی تفاوت معناداری وجود ندارد، لیکن در انگیزه های فردی ترک و انگیزه های فردی و اجتماعی عدم عود تفاوت معناداری بین گروه های درمانی وجود دارد(01/0 ≥ P). در شاخص های اعتماد رسمی، اعتماد غیر رسمی، سرمایه اجتماعی بین گروهی، انگیزه فردی ترک و عدم عود، MM، در شاخص های اعتماد تعمیم یافته و اعتماد کلی و انگیزه اجتماعی ترک، کمپ، در شاخص های مشارکت، احساس تعلق و انگیزه اجتماعی عدم عود، NA و در سرمایه اجتماعی درون گروهی، TC دارای بیشترین میانگین بود. در این پژوهش، سوابق ترک اعتیاد و نوع درمان های احتمالی گذشته معتادان بررسی نشده است، اما به نظر می رسد، به طور کلی سیستم درمانی کشور بیشتر فردی است. بر این پایه، روحیه فردگرایی در جامعه رواج یافته است، و از میزان مشارکت افراد در عرصه های اجتماعی کاسته شده و سرمایه اجتماعی در درمان اعتیاد به گونه کاربردی استفاده نشده است. از این رو، به برنامه ریزی ها و همکاری های اصولی سازمان های و ارگان های مختلف جامعه و توجه بیشتر به ابعاد اجتماعی سلامتی و درمان نیاز است. این مقاله بر نقش سازمان های مردم نهاد در گسترش سرمایه اجتماعی و تاثیر بر کاهش عود و راهکارهای پیشگیرانه با رویکردهای اجتماعی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: انگیزه های فردی، اجتماعی، سرمایه اجتماعی، معتادان، گروه های درمانی
|
  • T. Aghahoseini, G.A. Salimi, A. Siadat, S. Rajaeepour, I. Kazemi Pages 1-20
    The Purpose of this research was to study the direct and indirect effect of theoretical intelligence upon educational intelligence in teacher training centers. Statistical population of the study was all instructors at teacher training centers of Iran in academic year of 2008-2009، which 200 among them were selected randomly as sample. Face and content validity of research instrument were verified by experts and construct validity through factor analysis. Reliability coefficient of questionnaire for theoretical intelligence، systematic intelligence، transactional intelligence، and educational intelligence were calculated at 086، 083، 087 and 086 respectively. Research findings shoed that theoretical، intelligence has direct effect (B=. 4) and indirect effect (. 22) upon educational intelligence (P=. 000). Also، findings showed that theoretical، systematic and transactional intelligence have direct effect on educational intelligence (P=0. 000). Theoretical intelligence had highest effect on educational intelligence and after that systematic.
    Keywords: Theoretical intelligence, systematic, educational, Teach Training center
  • Z. Rostami, M.R. Abedi, V.B. Schuffli Pages 21-38
    The Purpose of Present research was to provide standardization tables for Maslash Burnout Inventory students survey (MBI-SS). This research was executed over 238 female students at university of Isfahan who were selected randomly. Data were presented using descriptive statistics and graphs. Row grades were transformed into «Z»، «T»، and percentages and tabe for burnout sub-scales were calculated separately. In order to determine reliability of instruments، internal consistency method and test–retest method were used. Cronbach''s alpha coefficients for exhaustion، cynicism، and academic efficacy were calculated at. 88،. 90،. 84 respectively that showed good internal consistency. Obtained alpha coefficient through test– retest showed reliability of. 89،. 84، and. 67 respectively for exhaustion، cynicism، and academic efficacy. Factor analysis with varimax concurrent and divergent validity، Depression Inventory and self-made scale of interest to academic field of study were used. Obtained coefficients foe exhaustion، cynicism، and academic efficacy were (-. 21)، (-. 53)، and (-. 32) respectively. Also، concurrent validity for exhaustion، cynicism، and academic efficacy were calculated at. 74،. 68، and. 50. Findings showed that MBI-SS is a valid and reliable instrument for measuring academic burnout among female students.
    Keywords: Burnout, Academic burnout, validity, Reliability, Maslash
  • M. Samadi Pages 39-60
    The Purpose of present research was to examine factor reliability and validity of learning styles questionnaire that was developed by felder and Solomon (1996)، based on silverman model (1988). Population of study were all girls'' students at third grade in Tehran guidance schools among them 450 were selected as sample using multiple cluster sampling. Research instrument was felder and Solomon learning styles questionnaire which its validity and reliability were confirmed by different psychometric methods. Collected data were confirmatory factor analysis. Fitness indices in this study were IFI=. 88، NNFI=. 95، NFI=. 91، RMR=. 52، AGFA=070، GFI=070، RMSEA=. 66، AND CFI=089. these findings confirmed that structure of the questionnaire has an acceptable fitness and consistencies. In addition، results of convergent and concurrent reliability (correlation between questionnaire subscale and students grade point average in first semester of 1389-1390 academic year) showed that the questionnaire had an acceptable validity and it is a valid and reliable instrument to measure students learning styles in Iranian population.
    Keywords: Learning, Learning styles, Explanatory, confirmatory factor analysis, felder, Solomon
  • M. Amire, A. Aghaei, A. Abedi Pages 61-74
    The Purpose of present study was to determine the effectiveness of stress inoculation training (SIT) on somatic symptoms of diabetic patients. Research method was experimental and statistical population of the study cons is of 2630 diabetic patients from Isfahan diabetic center. 16 female and 14 male patients from Isfahan diabetic center. 16 female and 14 male patients، that were randomly selected، were assigned to two experimental and control groups. General Health Questionnaire (GHQ-28) was administered to both groups before and after intervention. There were 8 female and 7 male patients in each group. The experiment group received 6 day interval، 100 minutes sessions of (SIT)، but the control group did not. Results showed that (SIT) caused a significant decrease in average at total score of somatic symptoms compare to control group (P<0. 001). Therefore education of (SIT) can be useful intervention approach for improving somatic symptoms of diabetic patients
    Keywords: somatic Symptoms, diabet, Stress inoculation training (SIT)
  • M. Nikkhah, M. Sharif, H. Talebi Pages 75-102
    In this research، researchers studied present and possible situation of the application of evaluation indicators of curriculum inputs by choosing a number of the most important of these، for evaluation of three important components of curriculum input (faculty، students and facilities) at the postgraduate level at Isfahan، Shahrekord and Isfahan Industrial universities، based on the CIPP-model. It is a kind of applied research and the method used is descriptive-analytic and survey. The statistical population of the quantitative part includes all faculty members، students and postgraduate students of the mentioned universities total: 11635 people. Then choosing 652 people، by stratified sampling as sample. Statistical population of qualitative part includes all the faculty members of the universities mentioned، that 30 members of them selected by purposeful sampling method. The data were collected by questionnaire and interview. The validity of the tools was approved by 15 professors of Isfahan University. Cronbach''s alpha coefficient of the present and possible situation of the questionnaire was 0. 96 and 0. 97. The reliability of the interview form was assessed by the specialists and the triangulation. The results of the research show that، mean of the viewpoints of the members to present situation of evaluation indicators of faculty members was medium (p>0. 01 & =3. 07) and student and facilities was less than medium (p<0. 0001 & =2. 67). However the mean of their viewpoints to the possibility of using all indicators was high (p<0. 0001 & >4). Therefore using all these indicators in the evaluation of the three mentioned components is suggested.
    Keywords: higher education, CIPP evaluation model, curriculum, postgraduate studies
  • F. Fazelli, H.R. Oreyzi, H. Samavatyan Pages 103-124
    The purpose of this research was to investigate the relationship between psychological dimensions of National Iranian Oil Refining & Distribution Company-Tehran''s 3 units- with managers'' dysfunctions and personality characteristics from employees'' points of view. Research sample was 57 managers and 171 subordinates which were randomly selected. Research instruments were «organization''s neurotic styles», «leaders dysfunctions» and «NEO-Five Factor Index» scale. Research datas were analyzed in two levels of descriptive and inferential statistics. Results showed that there is an internal significant relationship between psychological dimensions, managers'' dysfunctions and personality characteristics. Based on Pearson correlation, the relationships were significant between dramatic depressed dimension and withdrawing dysfunction, schizoid paranoid and dominating, and withdrawing dysfunction; depressed-schizoid and withdrawing dysfunction. Also, the relationships between depressed-schizoid and neurotic characteristic (r=0. 277; p 0. 05); and dominating dysfunction and openness were significant. Based on Regression analysis (Step-wise method), withdrawing dysfunction was able to predict 0. 36 of dramatic depressed of schizoid-paranoid (R2=0. 219) and 0. 31 of schizoid-paranoid.
    Keywords: psychological dimensions, manager's dysfunctions, personality characteristics
  • M.B. Kajbaf, F. Rahimi Pages 125-148
    The Purpose of this article was comparison of addiction treatment motives and social capital among treating addicts at city of Isfahan. In this survey، statistical population consist of all addicts in city of Isfahan who were under treatment as member in Narcotics Anonymous. Therapeutic community، Methadone maintenance Therapy، and camps. Statistical sample included 300 addicts under treatment who were selected randomly based on type and place of treatment in 1388. Research instrument was a self-made questionnaire including three sections of intergroup، intergroup social capital and personal/social motives. Results from manova using spss 16 showed that there was significant difference between treatment samples based on official trust، informal trust (P. 05)، generalized trust، belonging and inter groups social capital (P. 01)، but there showed no difference among treatment samples interms of general trust، participation، and inter groups social capital. Findings showed that there was no significant difference among treatment sample with regard to social motives، but it was significant for personal motives (P. 01). In indices of formal trust، informal trust، inter group social capital، MM، and in participation indices، belonging and social motive، NA; and in intergroup social capital، TC had most average. In this research، history and type of possible past treatment were not studied، but it seems that are mostly personal. On this basis، individualism in community is prevailing while participation in social affairs is declining and social capital is not applied in treatment of addicts. Hence، there is need for planning and logical cooperation of different social organizations and institutions to pay more attention to social health and treatment. This article emphasize the role of non-government institution cooperation in developing social capital and their effect on preventing ways based on social approaches.
    Keywords: Personal, Social motives, social capital, addicts, Treatment groups