فهرست مطالب

رویکردهای نوین آموزشی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1392)

نشریه رویکردهای نوین آموزشی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه اسعدی، شعله امیری، حسین مولوی، خسرو باقری نوع پرست صفحات 1-28
    مفهوم خردمندی [1] در متون فلسفی و دینی دارای قدمتی دیرینه است، اما از حدود دو سه دهه اخیر این موضوع وارد مباحث و پژوهش های تجربی در عرصه های مختلف روان شناسی شده است. نظریه پردازان مختلف با توجه به جهت گیری فلسفی خود و حیطه ای که در روان شناسی بر آن متمرکزند، به تعریف این مفهوم پرداخته اند، ولی تاکنون تعریف مورد توافقی پدید نیامده است. روان شناسی تربیتی نیز با بهره گیری از این مفهوم، نظریه ها و شیوه هایی کاربردی برای آموزش این توانمندی یا فضیلت ارائه کرده است. این مقاله به طور خلاصه، به معرفی و مقایسه اجمالی سه نظریه جامع و جدید در این زمینه، نظریه تعادلی خردمندی [2]، پارادایم خردمندی برلین [3]، و مدل سه بعدی خردمندی [4] پرداخته و به برخی نظرها و یافته ها در زمینه آموزش خردمندی اشاره کرده است.
    کلیدواژگان: خردمندی، پارادایم خردمندی برلین، نظریه تعادلی خردمندی، مدل سه بعدی، نظریه های تلویحی، نظریه های تصریحی، آموزش
  • محمد نجفی، فاطمه خوشنویسان، حسین چهارباشلو صفحات 29-54
    پژوهش حاضر با هدف میزان توجه به مولفه های ارتباط معنوی- عاطفی بین فردی در محتوای کتاب های درسی دوره آموزش ابتدایی و راهنمایی ایران انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتواست. جامعه پژوهش شامل سه عنوان کتاب درسی تعلیمات اجتماعی، هدیه آسمانی و فارسی دوره ابتدایی و راهنمایی تحصیلی(30جلد) بوده است که همه آنها بررسی شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش آنتروپی شانون برای به دست آوردن ضریب اهمیت هریک از مولفه های ارتباط معنوی- عاطفی بین فردی و مقایسه ضرایب آنها استفاده شده است. براساس یافته های پژوهشی، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه اصول، ویژگی ها و شیوه ها با ضریب اهمیت 346/0و کم ترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه زمینه و مبانی با ضریب اهمیت 318/0 است. همچنین، بر اساس ضرایب اهمیت به دست آمده از فراوانی در بخش شاخص ها، بیشترین ضریب اهمیت در کلیه کتاب های مورد بررسی مربوط به شاخص عاطفی (مولفه کارکرد و پیامدها) با ضریب اهمیت 099/0 و کمترین ضریب اهمیت مربوط به شاخص امر به معروف و نهی از منکر (مولفه اصول، ویژگی ها و شیوه ها) با ضریب اهمیت 071/0 است.
    کلیدواژگان: ارتباط معنوی، عاطفی بین فردی، کتاب درسی، دوره ابتدایی و راهنمایی، تحلیل محتوا
  • حسن قلاوندی، جواد امانی ساری بگلو، مهسا صالح نجفی، حبیب امانی صفحات 55-72
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه راهبردهای شناختی و فراشناختی یادگیری با عملکرد تحصیلی است. بدین منظور، 393 نفر از دانش آموزان سال اول دوره متوسطه شهرستان ازنا با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به مقیاس راهبردهای یادگیری پاسخ دادند. نمره پایانی ده درس نیز به عنوان نشانگر عملکرد تحصیلی انتخاب شد. یافته های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل همبستگی کانونی نشان داد که راهبردهای شناختی و فراشناختی رابطه معنی داری با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارند. تحلیل کانونی یک مجموعه معنی دار بین راهبردهای یادگیری و عملکرد تحصیلی را نشان داد. در این مجموعه، راهبردهای بسط، نظارت، برنامه ریزی و نظم دهی، رابطه معنی داری با تمامی دروس داشتند. به طور کلی یافته ها نشان داد که هر چه دانش آموزی از راهبردهای بسط و نظارت بیشتر استفاده کند و از راهبردهای برنامه ریزی و نظم دهی کمتر استفاده کند، نمره عملکرد تحصیلی او در تمامی دروس بالاتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، عملکرد تحصیلی
  • حسن کرمعلیان، رضا جعفری هرندی، حسین عبادی * صفحات 73-92

    این پژوهش با هدف بررسی مشکلات اجرای ارزشیابی کیفی توصیفی در پایه های اول تا سوم مدارس ابتدایی، به روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش محدود به معلمان و مدیران آموزشگاه های مجری ارزشیابی کیفی توصیفی در ناحیه ی چهار اصفهان (663 نفر) است. نمونه آماری پژوهش شامل 113 نفر معلم و 27 نفر مدیر آموزشگاه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب گردید. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. روایی پرسشنامه توسط افراد صاحب نظر تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به میزان 875/0 تعیین گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و به کمک آزمون t مستقل و نیز t تک متغیره برای متغیرهای دو سطحی و آزمون تحلیل واریانس برای متغیرهای چند سطحی انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد: میزان مشکلات اجرای ارزشیابی کیفی توصیفی در ارتباط با هر چهار مولفه مورد بررسی بالاتر از حد متوسط است. همچنین، بین دیدگاه پاسخگویان با توجه به عوامل جمعیت شناختی(جنس، سمت، تحصیلات و سابقه خدمت)تفاوت معناداری ملاحظه نشده است. مولفه های بررسی شده عبارتند از: 1) عناصر برنامه درسی شامل: اهداف، محتوا، روش های یاددهی یادگیری و زمان؛ 2) فراهم سازی پیش نیازها، شرایط، امکانات محیط و منابع آموزشی؛ 3) دانش، مهارت های فعلی معلمان و مدیران و آموزش های ضمن خدمت و 4) روش ها و ابزارهای گردآوری، نگهداری و سامان دهی داده ها هستند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، ارزشیابی کیفی توصیفی، مدارس ابتدایی، ناحیه 4 اصفهان
  • مجتبی رضایی راد صفحات 93-112
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در به کارگیری یادگیری سیار در آموزش عالی با روش توصیفی، پیمایشی (زمینه یابی) و مقطعی انجام شد. جامعه آماری متشکل از 300 نفر از استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری بود که از این جامعه 169 نفر به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته عامل های به کارگیری یادگیری سیار با 42 سوال در شش عامل فنی و تکنولوژیک، نگرشی، امکانات فردی، دانشی، مهارتی و خود انضباطی که هر عامل دارای گویه های مربوط به خود بود، به صورت پنج گزینه ای با مقیاس لیکرت از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه بندی شده استفاده گردید. به منظور تعیین روایی محتوایی از قضاوت استادان و متخصصان آموزش الکترونیکی استفاده شد و میزان پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ معادل 86/0حاصل گردید. نتایج حاصل نشان داد که به ترتیب عوامل فنی و تکنولوژیک، نگرشی، امکانات فردی، دانشی، مهارتی و خود انضباطی در به کار گیری یادگیری سیار در آموزش عالی موثر بود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری سیار، آموزش عالی، عامل فنی و تکنولوژیک، عامل فردی، عامل مهارتی، عامل نگرشی، عامل فردی، عامل دانشی
  • فاطمه جانثاروطن، حمیدرضا حسن آبادی، مسعود شریفی صفحات 113-132
    هدف مطالعه حاضر، کاهش بار شناختی و افزایش کارایی آموزش در یک محیط یادگیری چندرسانه ای مبتنی بر رایانه بود. مطالب آموزشی در دو وجه حسی (گفتار در برابر متن بر صفحه) و کنترل سرعت ارائه مطالب (یادگیرنده سرعت در برابر سیستم سرعت) ارائه شد. محتوای زنجیره علی قطعه های معنا دار شکل گیری صاعقه بود که طی 16 مرحله در قالب یک انیمیشن آموزشی به 100 دانش آموز دختر پایه دوم متوسطه شهر تهران در قالب چهار گروه آزمایشی ارائه شد. ابزار گردآوری اطلاعات، آزمون های یادسپاری و انتقال و برگه های سنجش بارشناختی بود. پژوهش به صورت کاملا آزمایشی (یک طرح عاملی2×2) انجام شد. یافته ها نشان داد که گروه گفتاری بار شناختی کمتر و در نتیجه کارایی بالاتری نسبت به گروه متن بر صفحه داشتند. اثر متقابل وجه حسی و کنترل سرعت ارائه آموزش در کارایی عملکرد نیز معنادار بود. یافته های به دست آمده اثر تعدیل کنندگی کنترل سرعت ارائه مطالب بر وجه حسی در یک محیط یادگیری چندرسانه ای را تائید کردند. نتایج بر پایه نظریه بار شناختی و نظریه شناختی یادگیری چندرسانه ای تبیین شدند.
    کلیدواژگان: بارشناختی، کنترل سرعت ارائه مطالب، وجه حسی، یادگیری چندرسانه ای
  • بی بی عشرت زمانی، یاسمین عابدینی صفحات 133-156
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط علی بین سن شروع بازی های رایانه ای، جایگاه اجتماعی- اقتصادی، سبک های فرزندپروری، اعتیاد به بازی های رایانه ای و عملکرد تحصیلی انجام شده است. تعداد 254 نفر از دانش آموزان پسر پایه دوم راهنمایی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته اند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های سبک های فرزندپروری (PSI) و اعتیاد به بازی های رایانه ای (CGA) از آنیوتاورن (2008) و پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی بود. داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان دهنده معناداری اثر مستقیم سن شروع بازی های رایانه ای و جایگاه اجتماعی اقتصادی دانش آموزان بر دانش قبلی و اعتیاد آنان به بازی های رایانه ای بود (2 t> و، β=0.25 و، β=0. 58 و β=0.27). همچنین، اثر مستقیم سبک فرزندپروری قاطعانه بر دانش قبلی و اعتیاد به بازی های رایانه ای معنادار بود (2 t> و β=0.14 و β=0.12)، اثر مستقیم سبک فرزندپروری سهل انگارانه بر اعتیاد به بازی های رایانه ای (2 t> و (β=0.27 و اثر مستقیم سبک فرزندپروری بی توجه بر دانش قبلی دانش آموزان نیز معنادار بود. (2 t> و β=0.28). دانش قبلی نیز نقشی واسطه ای در ارتباط بین سن شروع بازی های رایانه ای، جایگاه اجتماعی- اقتصادی و سبک فرزندپروری قاطعانه با عملکرد تحصیلی داشت(β=0.81، t=19.37). بر این اساس، می توان نتیجه گرفت که والدین با سبک فرزند پروری قاطعانه از طریق ایجاد و توسعه مهارت های خود کنترلی و مدیریت زمان در فرزندان خود، احتمال وابستگی آنان به بازی های رایانه ای را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، اعتیاد به بازی های رایانه ای، عملکرد تحصیلی، نوجوانان پسر
  • حمیدرضا خسروی تاج صفحات 157-167
    مجله پژوهشهای تربیتی و روانشناختی از سال 1354 شروع به انتشار نمود و پس از یک وقفه نسبتا طولانی، با اعضای هیات تحریریه جدید متشکل از اساتید دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه اصفهان و دانشگاه های خوارزمی(تربیت معلم)، شهید چمران اهواز، شیراز، الزهرا، علامه طباطبایی و تربیت مدرس دوره جدید خود را از زمستان 1376 شروع نمود و از شماره پیاپی 11(بهارو تابستان 1389) با عنوان جدید رویکردهای نوین آموزشی با درجه علمی - پژوهشی ادامه فعالیت داد.
    نمایه حاضر نشانگر کلیه مقاله هایی می باشد که از بهار و تابستان 1387 تا بهار و تابستان 92 به چاپ رسیده است. مقاله ها به ترتیب حروف الفبایی عنوان مرتب شده و برای سهولت استفاده، فهرست نام اشخاص نیز ضمیمه است.
|
  • S. Asadi, Sh. Amiri, H. Molavi, Kh. Bagheri Pages 1-28
    Wisdom is an old concept in ancient history of philosophical and religious texts، but it is about two or three decades that this concept was introduced to psychological debates and empirical research in various areas of psychology. Theorists based on their philosophical orientation and their psychological focuses have tried to define the concept، but up to now there is no accepted definition of it. Educational psychologists using this concept also make efforts to present applied theories and methods to teach this ability or virtue. This paper briefly have introduced and compared three comprehensive and new theories in this field: Balance theory of wisdom، Berlin wisdom paradigm، and three-dimensional model of wisdom. Also some ideas and findings in education of wisdom have been pointed out.
    Keywords: wisdom, Berlin wisdom paradigm, Balance theory of wisdom, implicit theories, explicit theories, Education
  • Mohammad Najafi, Fatemeh Khoshnevisan, Hossein Char-Bashlu Pages 29-54
    The current study was Implemented to study the level of spiritual and emotional communication content that exists in elementary and middle-school textbooks in Iran. The study used a content-analysis-based descriptive method. The research population included the three textbooks titled: sociological studies، celestial gifts and Persian literature for elementary and middle-school educational level (30 volumes). To analyze the data، the Anthropy Shannon method was used to obtain the significance level for each of the components of spiritual and emotional interpersonal communication and then it was used to compare their indices. Based on the findings of the research، the highest significance level was for the component of principles، features and methods with P = 0. 346 and the lowest significance level was for the component of fields and foundations with P = 0. 318. In addition، based on the obtained significance levels of the frequency in indexes in all the textbooks under study، the index of emotion (the performance and consequences component) had the highest significance level of 0. 099، and encouraging to do good and preventing from doing bad (principle، features and methods component) had the lowest level of significance (P= 0. 071).
    Keywords: Spiritual, emotional interpersonal communication, textbook, elementary, middle, school educational levels, content analysis
  • H. Ghalavandi, J. Amani Saribagloo, M. Saleh Najafi, H. Amani Pages 55-72
    This research aimed at studying the relationship between cognitive and meta cognitive learning strategies and academic achievement. 393 first grade high school students in Azna city were selected using stratified sampling and answered to the learning strategies questionnaire. Final scores of student in 10 lessons were select as indicators of academic achievement. Canonical correlation analysis revealed that cognitive and Meta cognitive learning strategies have significant relationship with students'' achievement. Canonical analysis of data discovered one significant set of relationship between learning strategies and achievement. In this set elaboration، control and supervision، planning and regulation had significant relationship with achievement in all of lessons. In general، based on the results، when one student uses the higher levels of elaboration and control strategies and lower level of planning and regulation، then his academic achievement in all of lessons will be high.
    Keywords: Learning strategies, Academic performance
  • H. Karamalian, R. Jafari Harandi, H. Ebadi Pages 73-92

    This research be down was conducted through descriptive method in order to study the obstacles implementation of descriptive qualitative evaluation in first to third grades in primary schools’. The statistical population of the study was limited to teachers and managers of quality assessment institutes in Esfahan (N=663). Data collection was done through a questionnaire with its validity proven by the experts of the field and the reliability of 0. 875 (alpha chronbach). 113 teachers and 27 managers were randomly selected using stratified sampling. Data analysis was done through descriptive and inferential statistics together with independent and single variable t test for the bivariate level and variance analysis for the multilevel variables. The finding of the study indicated that assessment problems are closely related to all four components: 1-curricular elements (goals، content، teaching & learning strategies، time) 2-preparation of prerequisite، environmental facilities and educational sources. 3- teachers’ current skills، knowledge and that of the managers، and 4-data collection، storing، organizing tools. There was no significant difference between the answers of the respondents based on demographic variables (sex، position، educational status، work records).

    Keywords: Academic achievement tests, Descriptive qualitative evaluation, Primary schools
  • M. Rezai Rad Pages 93-112
    The present study aimed to identify and prioritize the effective factors of using mobile learning in higher education through descriptive، survey (field study) and cross-sectional method. Study population consisted of 300 Professors of Sari Islamic Azad University from which 169 individuals was selected as sample accordin g to stratified random method. In order to collect data، researcher made questionnaire was applied using mobile learning utilizing factors including 42 items in 6 factors (variables) of technical& technological، attitudinal، personal facilities، knowledge، skill and self disciplinary where each factor had its own related sub-item used in the form of 5-option Likert scale rated from very high to very low. In order to assess validity (content)، the views of E-learning professors and experts assessment was used and the questionnaire reliability was obtained as 0. 86 by Cronbach alpha. The results showed that the factors (variables) such as technological، attitudinal، personal facilities، knowledge، skill and self disciplinary، respectively influence performing mobile learning in higher education.
    Keywords: Information, Communication Technology, Mobile Learning, Higher Education, Technological Factor, Personal Factor, Skill Factor, Attitudinal Factor, Knowledge Factor
  • F. Janesar, H. Hassanabadi, M. Sharifi Pages 113-132
    The present study aimed to reduce cognitive load and to increase the efficiency of teaching in a computer-based multimedia learning environment. Educational content were presented in two modality (Narration Vs. on screen text) and Controlling the pace of presenting content provided (learner-paced Vs. system-paced) in a computer-based multimedia environment. The content of present study presented the meaningful frames of lightening formation during steps in form of casual string in the form of an animation on 100 secondary school female students in Tehran. The instrument of collecting the information included retention and transfer tests and testing sheets of cognitive load. This study carried out in pure experimentally (factorial design). Results showed that the group narration under cognitive load، resulting in higher efficiency than the group had on screen text. The interaction of modality and controlling the pace of presenting training in performance efficiency was also significant. Findings confirmed moderating effect controlling the pace of presenting on modality in a multimedia learning environment. The results are explained by cognitive load theory and cognitive theory of multimedia learning.
    Keywords: cognitive load, pace of presenting, modality, multimedia learning
  • B. E. Zamani, Y. Abedini Pages 133-156
    The purpose of this study was to investigate the causal model of the relationships among parenting styles، socio-cultural status، computer games addiction، and academic achievements of boys in the Guidance schools of Isfahan city. 254 boy students of the second year of Guidance schools were selected by using cluster multi- stage random sampling method. Data collection instruments were included Anuthawarn’s questionnaire for measuring computer games addiction (CGA)، parenting styles inventory (PSI) and self made questionnaire about demographic information. Data analysis was done by using confirmatory and exploratory factor analysis، cronbach alpha coefficient and path analysis method. Results indicated that there was significant direct effect between students'' age، socio economical status and addiction to computer games and their prior knowledge (t>2، β=0. 25، β=0. 58، β=0. 27). Also، there was significant direct effect on authoritative parenting styles، prior knowledge and computer games addiction (t>2، β=0. 14، β=0. 12. There was significant direct effect on computer games addiction and students'' neglecting parenting styles (t>2، β=0. 27). Students’ prior knowledge had intermediate role in the relationship of beginning age for playing، socio-cultural status، authoritative parenting style and academic achievement (β=0. 81، t=19. 37). According to the results، we can conclude that parents with the authoritative styles with developing the self control skills and time management in their children decrease the probability of their children''s'' dependence to computer games.
    Keywords: Parenting style, Computer games addiction, Academic achievement, Boy adolescences