فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 56 (پاییز و زمستان 1386)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 56 (پاییز و زمستان 1386)

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پرویز سلیمانی، طاهره پورصابری، رضا اکبری راد، غلامرضا زینلی صفحه 4

    اندازه‌گیری مواد افزودنی اکسیژن‌دار به‌ویژه متیل ترسیوبوتیل اتر (MTBE) و همچنین ترکیبات آروماتیک نظیر بنزن, تولوین, اتیل بنزن و زایلن‌ها (BTEX) در سوخت موتور (بنزین) از لحاظ کنترل کیفیت سوخت و همچنین رعایت قوانین زیست محیطی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. در این کار تجربی، دستگاه مرکب کروماتوگرافی گازی- طیف‌سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز، مجهز به روش کروماتوگرام طول موج انتخاب شده است. این روش قادر است با انتخاب فرکانس‌های ویژه هر ترکیب, پیک‌های کروماتوگرام که در ستون کروماتوگرافی گازی به‌طور کامل جداسازی نشده‌اند را تفکیک و اندازه‌گیری کند. از مزایای تکنیک کروماتوگرام، طول موج انتخابی اندازه‌گیری هم‌زمان ترکیبات اکسیژنه و ترکیبات آروماتیک در بنزین می‌باشد.

    کلیدواژگان: بنزین، متیل ترسیوبوتیل اتر، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی مادون قرمز، کروماتوگرام طول موج انتخابی، بنزن
  • رضا اکبری راد، سیدوحید صمیمی، پرویز سلیمانی صفحه 13

    اندازه‌گیری مقدار آسفالتن و بررسی چگونگی رسوب آن در حلال‌های مختلف، در ارزیابی نفت خام قبل از عملیات پالایش و فرایندهای رسوب آسفالتن در مخازن نفت خام از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا بیشترین بخش برش‌های سنگین و باقی‌مانده حاصل از تقطیر نفت خام، ترکیب آسفالتن می‌باشد. در این تحقیق، اثر حلال‌های مختلف پنتان، هگزان و هپتان نرمال در میزان رسوب آسفالتن در دماها و حجم‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. انحراف معیار برای جداسازی آسفالتن از نفت خام با حلال‌های هپتان نرمال, هگزان نرمال و پنتان نرمال در دماهای نقطه جوش و محیط آزمایشگاه تعیین شدند که این مقادیر به‌ترتیب برابر (25/0, 99/0), (89/0, 1) و (92/0, 2/1) می‌باشد.

    کلیدواژگان: آسفالتن، نفت سنگین، باقیمانده، حلال، انحراف معیار
  • طراحی مدل مصرف انواع روغن های موتور و صنعتی / دستیابی به ظرفیت های اقتصادی در بازار روغن ها
    احمد موسایی، عباسعلی قدیریان، علیرضا مختار صفحه 19

    سرمایه‌گذاری برای تولید هر نوع کالا یا خدماتی بدون توجیه و امکان سنجی اقتصادی به نتایج ناکارامدی منتهی می‌شود. مطالعات بازار، اولین و اساسی‌ترین گام به‌منظور سرمایه‌گذاری برای تولید هر محصول است. تعیین پتانسیل‌ها و کشش‌های تقاضای بازار هر محصول، مستلزم آگاهی دقیق از مبادی عرضه و مراکز تقاضا و ارتباطات این شبکه است. در تحقیق حاضر، ضمن معرفی مدل کاملی از تولید و مصرف انواع روغن‌های غیرخوراکی، قابلیت تعیین ظرفیت‌های اقتصادی برای سرمایه‌گذاری در تولید این محصول پرمصرف، توسط این مدل نشان داده شده است. این مقاله در واقع خلاصه‌ای از مطالعات کامل تحقیقات بازار انواع روغن‌هاست که توسط معاونت بازرگانی پژوهشگاه صنعت نفت تهیه شده است.

    کلیدواژگان: مطالعه بازار، مدل مصرف، روغن های صنعتی
  • فاطمه گودرزوند چگینی، معصومه فرخنده، کاظم کاشفی صفحه 28

    کاهش مصرف سوخت در بویلرها یکی از راهکارهای موثر در زمینه مدیریت انرژی بوده و سرمایه‌گذاری انجام شده در این راه نیز در مدت زمان مناسبی قابل برگشت خواهد بود. صرفه جویی در مصرف سوخت، علاوه بر کاهش مستقیم هزینه‌ها سبب کاهش آلودگی هوا نیز خواهد شد. در این پژوهش، کاربرد یکی از این فناوری‌های بازیافت انرژی در واحد آیزوماکس شمالی پالایشگاه نفت تهران بررسی شده است.به طور کلی عمده منابع اتلاف حرارت در واحد آیزوماکس شمالی، شامل گازهای حاصل از احتراق در دودکش‌های پنج دستگاه کوره می‌باشد. با توجه به پتانسیل مطلوب تولید بخار پر فشار در واحد فوق، امکان جمع آوری این گازها در یک کانال و در نهایت هدایت به یک بویلر اتلاف حرارتی برای تولید بخار با سرمایه‌گذاری مناسب وجود دارد که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحلیل نشان داده است که با استفاده از بازیافت انرژی اتلافی گازهای داغ کوره‌های واحد فوق در یک بویلر اتلاف گرمایی، معادل1/18 تن در ساعت، بخار با فشار متوسط قابل تولید خواهد بود که با توجه به هزینه سرمایه‌گذاری مورد نیاز، میزان بازگشت سرمایه نیز با نرخ بهره 18 درصد معادل 6/3 سال برآورد شده است.

    کلیدواژگان: بویلر اتلاف حرارت، گازهای احتراق، کوره، صرفه جویی انرژی
  • اسمعیل اکبری نژاد، علی قنبرزاده صفحه 34

    دی‌اکسید تیتانیم به‌واسطه خواص منحصر به فرد پشت پوشی بالا، عدم سمیت و پایداری در صنایع مختلف پوششی و بهداشتی کاربردهای فراوانی دارد. علاوه بر این، کاربرد این ذرات محدود به موارد فوق نبوده و از جمله خواص جالب توجه دی‌اکسید تیتانیم که منجر به پیدایش کاربردهای شگفت‌انگیزی شده است، خاصیت فوتوکاتالیستی آن می‌باشد. در این مقاله ضمن آشنایی با نانو ذرات فوتوکاتالیست دی‌اکسید تیتانیم و مکانیسم‌های عملکرد آنها، کاربردهای مختلف پوشش‌های هوشمند حاوی این نانو ذرات مورد بررسی قرار گرفته است. با ارایه مثال‌های واقعی از عملکرد فوتوکاتالیستی نیمه هادی‌های مختلف، دلایل اهمیت نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیم بر سایر نیمه هادی‌ها بررسی شده و پارامترهای موثر بر فعالیت فوتوکاتالیستی این ذرات، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این مقاله بخشی از کاربردهای عملی پوشش‌های بر پایه نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیم، مشتمل بر تصفیه هوا و حذف بو، تصفیه آب و حذف مواد آلی، اثرات ضد باکتری، ممانعت از لانه‌گزینی عوامل میکروبی بر دیوار بیمارستان‌ها، استفاده از خواص آب دوستی و آب گریزی این ذرات و کاربرد آن در تهیه شیشه‌ها و آیینه‌های ضد مه که در صنایع اتومبیل و صنایع آرایشی بهداشتی کاربرد دارند، تشریح شده است.

    کلیدواژگان: نانوذرات، دی اکسید تیتانیم، فوتوکاتالیست، پوشش
  • مصطف جعفری، منصور معظمی، پیمان اخوان، نازلی مهدیون صفحه 46

    بدون تردید در دنیای امروزه دانش، سرمایه مهمی برای ملت‌ها به شمار می‌آید و هر جامعه‌ای که از این موهبت بیشتر استفاده کند، در مواجه با چالش‌های جهانی موفق‌تر خواهد بود. بنابر تعریف نوناکا و تاگوچی دانش به دو دسته ضمنی و صریح تقسیم می‌شود. دانش صریح، مدون و قابل فهم است ولی دانش ضمنی مدون نبوده و به سادگی قابل انتقال نیست. لذا سازمان‌ها از دستیابی به این دانش محرومند. اینگونه محرومیت‌ها سبب اتخاذ تصمیم‌های نادرست در سازمان‌ها (علی‌الخصوص سازمان‌های تحقیق و توسعه) می‌شود و منجر به مشکلات فراوانی از قبیل دوباره‌کاری، افزایش هزینه و... می‌گردد [1]. در این تحقیق سعی شده است با مرور ادبیات موضوع و استناد به نوشته‌ها و تجارب علمی اندیشمندان مختلف و انجام یک تحقیق توصیفی با موردکاوی در پژوهشگاه صنعت نفت، شاخص‌های موثر در آشکارسازی دانش پنهان درمراکز تحقیق وتوسعه را شناسایی کرد تا از دوباره‌کاری‌ها، هدر دادن منابع و در نهایت افزایش هزینه‌ها جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: دانش پنهان، آشکارسازی، تحقیق و توسعه
  • کبری رهبر شمس کار، طیبه بیابانی، ابراهیم علایی، مهرداد محرابی، مصطفی آشوری صفحه 54

    پتروشیمی بندر امام، کلرید سدیم مورد نیاز خود برای واحد کلر آلکالی را از تبخیر خورشیدی آب خلیج فارس تهیه می‌کند. محلول باقی‌مانده پس از جداسازی کلرید سدیم که تلخابه نامیده می‌شود، حاوی مواد شیمیایی با ارزشی مانند پتاس و کلرید منیزیم می‌باشد.در این تحقیق، روشی برای استخراج سولفات پتاسیم از تلخابه بندر امام ارایه شده است. طی این روش، مواد با ارزش افزوده از دورریز صنعتی واحد کلرآلکالی تهیه می‌شود. این روش نسبت به روش متداول سنتز سولفات پتاسیم طی فرایند مانهایم، سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد. در روش ارایه شده، علاوه بر استفاده بهینه از یک دورریز صنعتی در تولید محصول جدید، واکنش در دمای oC 50 انجام می‌شود و محصول جانبی فرایند، کلرید منیزیم است که مصارف گوناگونی در صنایع دارویی و ساختمانی دارد. فرایند مانهایم در دمای بسیار بالا (حدود oC 700) انجام می‌شود که نتیجه آن مصرف زیاد انرژی است و محصول جانبی این فرایند اسید کلریدریک است که علاوه بر آلودگی محیط زیست نیاز به استفاده از تجهیزات خاص و مقاوم در برابر خوردگی، افزایش هزینه تولید محصول را نیز درپی دارد.

    کلیدواژگان: تلخابه، استخراج، پتاسیم سولفات، کائینیت، شوئنیت
  • ترانه جعفری بهبهانی، کاظم کاشفی صفحه 64

    مدل ستونی گوس به‌طور وسیعی برای پیش بینی میزان آلودگی هوا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در تدوین این مدل، فرضیات ساده کننده زیادی لحاظ شده است که این فرضیات دقت و صحت نتایج مدل را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اطلاع از این فرضیات در آنالیز نتایج حاصله اهمیت زیادی دارد. همچنین حساسیت مدل به گونه‌ای است که خطای اندک در برخی پارامترهای اصلی مدل منجر به خطای قابل توجه، به‌خصوص در فواصل نزدیک به منبع انتشار، در نتایج حاصله خواهد شد. در این مقاله فرضیات مدل ستونی گوس که منجر به محدودیت کاربرد مدل می‌شود و همچنین حساسیت مدل نیز مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به حساسیت بالای مدل ستونی گوس به ضریب پخش عمودی (σz) به‌خصوص در نزدیکی منبع انتشار، در مواردی که محاسبه حداکثر غلظت در سطح زمین مد نظر است و یا زمانی که غلظت‌های محاسبه شده به استانداردهای زیست محیطی نزدیک است ترجیحا باید محدوده‌ای از ضریب پخش عمودی که منجر به تغییرات شدید غلظت می‌شود، مورد بررسی قرار گیرد. میزان خطای مثبت در حالتی که خطاهایی در ‌حدود 20 درصد در برخی از پارامترهای ورودی مدل داده شده، بیش از 30 برابر مدل مبنا شده است.

    کلیدواژگان: مدل گوس، آلودگی هوا، حساسیت، دقت مدل گوس
  • محمدعلی صیادنژاد، محمدمهدی اسکندری، محمد سلیمانی جمارانی، محمد سلیمانی صفحه 72

    انحلال بیش از حد مغزه (5/16-5/14 درصد) در امولسیون ساخته شده با اسید 28 درصد در دمای 58 درجه سانتیگراد در حضور هر دو نمونه کندکار دلیل بر آن است که اسید کلریدریک با غلظت فوق و یا بالاتر محیط بحرانی برای مخازن کربناته محسوب شده و باعث تخریب و آسیب سازند می‌شود.مقایسه مقدار کاهش وزن سنگ‌های آزمایش شده نیز نشان می‌دهد که محلول امولسیون اسید کلریدریک 15 درصد در اسیدکاری ماتریکسی مخازن کربناته، نسبت به محلول امولسیون اسید 28 درصد، ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: مخازن کربناته، کندکار اسید، انگیزش چاه ها، اسیدکاری چاه ها
  • رضا اکبری راد، وحید صمیمی صفحه 79

    جداسازی و تعیین کمی هیدروکربن‌های آلیفاتیک، آروماتیک، رزین‌ و آسفالتن در برش‌های نفت خام، برای ارزیابی نفت‌های خام و تعیین سبکی و سنگینی آنها و تهیه بانک‌ اطلاعاتی از نفت‌های خام ارزشمند می‌باشند. همچنین با کمک این مقادیر می‌توان انواع مختلف نفت‌های خام را با یکدیگر مقایسه کرد و مورد مطالعه قرار داد. در مقاله حاضر میزان خطا، دقت و تکرارپذیری عمل جداسازی و اندازه‌گیری کمی ترکیبات فوق در برش‌های بنزین، نفت سفید، گازوییل، روغن‌ها و برش‌های سنگین به‌وسیله روش کروماتوگرافی ستونی مایع، پر شده از جاذب‌های سیلیکاژل و آلومینا و شوینده‌های هگزان نرمال، دی کلرومتان و متانول به‌عنوان حلال، اندازه‌گیری شده است. مقدار انحراف استاندارد این روش برای برش‌های نفت سفید, گازوییل, روغن‌ها و برش‌های سنگین, به‌ترتیب برابر 20/0، 42/0، 59/0 و 15/1 می‌باشد. مقدار انحراف استاندارد برای برش بنزین بیش از 80 درصد بوده که با توجه به نقطه جوش پایین آن طبیعی به‌نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: نفت خام، انحراف معیار، رزین، آسفالتن، نفت سفید، گازوئیل
  • علی میثاقی، روح الله کیمیایی فر، فریبرز طالبی، مجید نبی بیدهندی صفحه 84

    رفتار موج برشی در عبور از محیط ناهمسانگرد موضوعی است که به‌عنوان یکی از نمونه‌های بارز ناهمسانگردی سرعتی، ذهن پژوهشگران علوم زمین را به خود مشغول کرده است. پدیده جدایش امواج برشی که شاید بزرگ‌ترین نتیجه شناخته شده عبور موج برشی از هرگونه ناهمسانگردی باشد، می‌تواند اطلاعات بسیار مفیدی از ویژگی‌های ناهمسانگردی در اختیار محققین قرار دهد. در این مطالعه، تاثیر تنش برشی بر نحوه تغییر پارامترهای اصلی امواج برشی جدا شده، بررسی شده است و مقایسه‌ای نیز بین طیف دامنه و طیف فرکانسی موج سریع و موج کند در یک نمونه سنگ کربناته در آزمایشگاه و با استفاده از امواج فرا صوت انجام شده است. نتایج نشان می‌دهد که با افزایش تنش برشی بر نمونه‌های سنگی، دامنه مولفه عمودی بر راستای تنش برشی قوی‌تر می‌شود و این مهم می‌تواند در تشخیص راستای ناهمسانگردی‌ها و با اطلاع از نوع ناهمسانگردی، اطلاعاتی از وضعیت تنش ناحیه را ارایه دهد.

    کلیدواژگان: تنش برشی، موج برشی، ناهمسانگردی جدایش
  • سید محمد صحفی صفحه 93

    پژوهشگاه صنعت نفت از جمله موسسات پژوهشی است که با توجه به اهداف و رسالت (هدایت، برنامه‌ریزی اجرای مطالعات علمی، عملیات آزمایشگاهی تحقیقات پایه‌ای و کاربردی)‌، در حال گسترش فعالیت‌های خود می‌باشد. این گسترش که به صورت تدریجی در حال شکل گرفتن است، موید این امر است که با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور و نیاز روز افزون پژوهشگاه به ایجاد تغییرات اساسی متناسب با شرایط بازار فناوری و در زنجیره ارزش صورت پذیرد. هم‌اکنون حرکت به سمت تحول و بهبود در ساختار این سازمان علمی- پژوهشی مشاهده می‌شود. یکی از این نشانه‌ها تلاش برای ایجاد ساختار ارتباطی مناسب بین ستاد پژوهشگاه با پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی است. مقاله حاضر، نتیجه یک طرح پژوهشی در این زمینه ‌است که در پژوهشگاه صنعت نفت صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، ساختار ارتباطی موجود، ساختار ارتباطی مورد انتظار، ساختار سازمانی
|
  • Page 4

    Determination of oxygenated compounds such as MTBE and aromatic compounds like benzene, toluene, ethylbenzene, and xylenes (btex) in gasoline, because of environmental effects and maximum contaminant level measurement, is vital. A GC/FTIR instrument capable of performing selected wavelength chromatogram (SWC) is used for separation and quantitation of unresolved peaks in a complex mixture matrix. The most important advantage of this technique is the simultaneous determination of oxygenated and aromatic compounds. The other advantage of this technique is elimination of interferences and matrix peaks.

    Keywords: Gasoline, MTBE, Gas Chromatography, Fourier Transform Infrared Spectroscopy, Selected Wavelenght Chromatogram, Benzene
  • Page 13

    One of the most important parameters which is used before refining and precepitating asphaltene is the investigation of the quantitation and precipitation process of asphaltene. As a matter of fact, the magority of heavy end distillates is related to asphaltene composition. In this article, the effects of different volumes of solvents such as n-pentane, n-hexane, and n-heptane on the precipitation of asphaltene at different temperatures were investigated. Standard deviations of n-heptane, n-hexane, and n-pentane in the separation of asphaltene at the boiling point and ambient temprature of solvent are (0.25, 0.99), (0.89, 1), and (0.92, 1.2) respectively.

    Keywords: Asphaltene, heavy oil, Residue, Solvent, Standard Deviation
  • Page 19

    Investing on the production of any goods and service will end to unproductive results without carrying out feasibility studies. The first and most primary step is to precisely research the pertinent market. Defining the potential capacity as well as demand elasticity need to recognize the nodes and routes of the entire supply and demand network. This paper is an extract from a comprehensive project in industrial and automotive oil market research, which has been accomplished within fall of 2004 to spring of 2005 by the Research Institute of Petroleum Industry, unit of Market Researches. A parametric mathematical model is introduced to feasibly express the production capacity of oil-lubricants to be invested.

    Keywords: Market Research, Consumption Model, Industrial Oils
  • Page 28

    The economics of furnaces in on-site heat generation applications often depends on the effective use of the thermal energy contained in the exhaust gas system, which generally represents considerable amounts of the inlet fuel energy. Most of the waste heat is available in the stack exhaust. The most common use of this heat can be to generate high/low pressure steam for process use or to generate electrical power. To generate steam from flue gases, Waste Heat Boilers (WHBs) are widely used in processes and refineries. They use the energy heating of flue gas with high temperature and high rate to generate steam and reduce fuel consumption and emission characteristics. In this paper, we do the pre-feasibility study of WHB in North Isomax unit of Tehran Refinery in order to find potentials for steam generation from energy recovery of the exhaust flue gases through five existing furnaces. The results show that about 18.5 ton per hour steam with 3.6 years payback can be generated.

    Keywords: Waste Heat Boiler, Flue Gas, Furnace, Energy saving
  • Page 34

    Due to high opacity, non-toxicity, and stability of TiO2 powder, it can be used in different coating and hygienic industries. Also, the application of these particles is not restricted to these fields and their photo-catalytic properties can lead to some surprising properties and very useful applications. This paper will present an overview of the history and mechanism of photo-catalytic properties of TiO2 nano-particles. The main reason for the preference for TiO2 against other semiconductors will be presented; some typical examples of the uses of TiO2-based coatings for air and water purification, production of antibacterial tiles, and self-cleaning surfaces for anti-fog mirrors applied in automotive, cosmetic, and hygienic industries will also be discussed in this paper.

    Keywords: TiO2 Nano-particles, Photo-catalyst, Coatings
  • Page 46

    The Gaussian Plume Model (GPM) is widely used to predict the concentration of pollutants in the atmosphere. There are significant simplifications with the GPM. The assumptions used to derive the GPM should be understood in order to predict the uncertainties associated with modeling results. In this work, a sensitivity study was performed by assuming reasonable degrees of error in some of the key variables used in the GPM and determining the end results. It was shown that minor changes in some of the key parameters of GPM can result in a propagated over-prediction factor up to 30. Also, in using the GPM, a range of values for the vertical dispersion coefficient should be considered in determining the maximum possible concentration at ground level.

    Keywords: Gaussian Model, Uncertainty, Accuracy, Sensitivity
  • Page 54

    Bandar-e Imam Petrochemical Complex uses sodium chloride in chlor-alkali unit, which is prepared by solar evaporation of Persian Gulf water in ponds. The residue liquor, after separation of sodium chloride and bittern, contains valuable chemicals such as potash and magnesium chloride.In this paper, a process for extracting potassium sulfate from Persian Gulf bittern is described. This process can recover this valuable compound from the waste of chlor-alkali unit. This method is friendlier to the environment than Mannheim process. The process temperature is 50°C and its by-product is magnesium chloride that can be used in pharmaceutical and construction industry. The disadvantages of Mannheim process include high energy consumption, severe corrosion, and high capital cost.

    Keywords: Bittern, Extraction, Potassium sulfate, Kainite, Schoenite
  • Page 64

    The Gaussian Plume Model (GPM) is widely used to predict the concentration of pollutants in the atmosphere. There are significant simplifications with the GPM. The assumptions used to derive the GPM should be understood in order to predict the uncertainties associated with modeling results. In this work, a sensitivity study was performed by assuming reasonable degrees of error in some of the key variables used in the GPM and determining the end results. It was shown that minor changes in some of the key parameters of GPM can result in a propagated over-prediction factor up to 30. Also, in using the GPM, a range of values for the vertical dispersion coefficient should be considered in determining the maximum possible concentration at ground level.

    Keywords: Gaussian Model, Uncertainty, Accuracy, Sensitivity
  • Page 72

    Acidizing is one of the methods used for the stimulation of carbonate reservoirs to improve oil production. Hydrochloric acid (HCl) is the most common acid for acidizing these reservoirs. Since fast reaction of this acid with calcite components of carbonate formations damages them, the effect of HCl should be retarded by acid retarders. This gives the acid the ability to penetrate more deeply into the formation, which will enhance well performance. In this research, a Bangestan core was taken from south of Iran and an evaluation system was designed based on the weight loss of rock samples. Experiments were carried out under dynamic conditions at 25 and 58°C using a commercial and a designed acid retarder in the presence of 15 and 28 wt% HCl emulsified acid respectively, and the effect of acid concentration and temperature were investigated. The results show that increasing temperature inversely affects the retarding characteristics of the above two retarders. The high dissolution of rock samples (14.5-16.5%) in 28% HCl emulsified acid shows that such a concentration as well as higher ones is a critical condition for carbonate reservoirs and damage them. Comparison of the amounts of rocks weight loss also shows that 15% HCl is normally preferred over 28% HCl in matrix acidizing of carbonate reservoirs.

    Keywords: Carbonate Reservoirs, Acid retarder, Wells stimulation, Wells acidizing
  • Page 79

    One of the most important parameters which is used before refining and precepitating asphaltene is the investigation of the quantitation and precipitation process of asphaltene. As a matter of fact, the magority of heavy end distillates is related to asphaltene composition. In this article, the effects of different volumes of solvents such as n-pentane, n-hexane, and n-heptane on the precipitation of asphaltene at different temperatures were investigated. Standard deviations of n-heptane, n-hexane, and n-pentane in the separation of asphaltene at the boiling point and ambient temprature of solvent are (0.25, 0.99), (0.89, 1), and (0.92, 1.2) respectively.

    Keywords: Asphaltene, heavy oil, Residue, Solvent, Standard Deviation
  • Page 84

    Seismic behavior of shear waves passing through an anisotropic media and related velocity changes and variations are new challenges for geo-researchers. Shear wave splitting which is the main known result of passing the shear waves through an anisotropic media can provide very useful information about the characteristic of the anisotropic medium. In this study, the effects of shear stress on shear wave splitting and characteristic of split components like amplitude and frequency spectrum have been compared on a sample from an oil field in South-West Iran. The results of this ultrasonic test on a carbonate sample show that the amplitude of perpendicular component (Normal to the shear stress direction) will increase when we increase the amount of shear stresses. This may be used to detect the orientation of the anisotropies and/or on the other hand with enough information about the anisotropies some characteristic of stress field may be estimated.

    Keywords: Shear Stress, Shear Wave, Shear Wave Splitting, Anisotropy, Ultrasonic
  • Page 93

    Research Institute of Petroleum Industry (RIPI) is among the research institutes which, due to its goals and objectives (namely leadership and planning of scientific studies; technical and laboratory activities; and basic and applied research) is expanding its fields of activity. This gradual expansion affirms the fact that RIPI, as the current economic and political symptoms of the society also show, should accept the required fundamental changes matching its nature in the value chain. A move towards change and improvement in this scientific-research institute can also be seen at the present time. Among these signs, we may address the attempts to develop a proper communication structure. The present paper is the outcome of a research project in this field which was carried out in RIPI.

    Keywords: Design of Pattern, Available Communication System, Expected Communication Structure, Organizational Structure