فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 74 (امرداد و شهریور 1392)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 74 (امرداد و شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا باغشاهی، نکیسا یعقوبی، حسین عابدی، محمدباقر تیموری صفحه 3
    واکنش جفت شدن اکسایشی متان دریک راکتور بستر ثابت تحت کاتالیست Mn/Na2WO4/TiO2 مدلسازی سینتیکی شده است. معادله انتقال اجزاء واکنش به همراه شیمی واکنش مدلسازی یک بعدی شده و رفتار کاتالیست در راکتور دیفرانسیلی بستر ثابت پیش بینی شده است. در این راستا آزمایشات سینتیکی در یک راکتور دیفرانسیلی بستر ثابت با شرایط عملیاتی مختلف طراحی و اجرا شده است. شرایط عملیاتی واکنش محدوده نسبت متان به اکسیژن 5/1 تا 4 و درجه حرارت واکنش oC 925-625 را در بر می گیرد. ترمهای مورد ارزیابی میزان تبدیل متان، گزینشپذیری محصولات واکنش (مطلوب و نامطلوب) و بازده واکنش میباشد. مدل سینتیکی مورد استفاده شامل شیمی واکنشهای کاتالیستی (در 9 مرحله) و واکنشهای فاز گاز (1 مرحله) میباشد. آنالیز حساسیت برای مدل سینتیکی شبیه سازی شده، انجام شد و بر اساس آن، ضرایب سینتیکی برای کاتالیست Mn/Na2WO4/TiO2 ارایه شده است. مقایسه نتایج مدلسازی با داده های تجربی تطابق و سازگاری نسبتا خوبی را نشان میدهد. تاثیر درجه حرارت خوراک ورودی روی درصد تبدیل متان و گزینشپذیری محصولات مطلوب (C2) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجربی و همچنین نتایج مدلسازی هر دو با سازگاری مناسب نشان میدهد که درصد تبدیل متان با افزایش درجه حرارت در محدوده oC 625 تا 925 افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان میدهند با افزایش نسبت متان به اکسیژن، گزینشپذیری محصولات مطلوب افزایش یافته و درصد تبدیل متان کاهش می یابد. بررسی رفتار کاتالیست نشان داده که کاهش درصد تبدیل متان شدیدتر از افزایش گزینشپذیری است لذا با افزایش نسبت متان به اکسیژن، راندمان محصولات مطلوب کاهش می یابد
    کلیدواژگان: جفت شدن اکسایشی متان، مدلسازی سینتیکی، آنالیز حساسیت، Mn، Na2WO4، TiO2
  • لیلا حاتمی، وحید حدادی اصل، لیلا احمدیان علم، حسین روغنی ممقانی، مهدی سلامی کلجاهی صفحه 20
    نانوکامپوزیت پلی (استایرن- بوتیلاکریلات)/ خاک رس با روش پلیمریزاسیون رادیکالی انتقال اتم درجا با استفاده از شروع کننده تولیدشده از طریق انتقال الکترون (AGET ATRP) سنتز شد. ترکیب شیمیایی نمونه ها با روش طیفبینی مادون قرمز (FT-IR) شناسایی گردید. متوسط عددی و وزنی وزن مولکولی پلیمرهای حاصل و توزیع آنها با روش کروماتوگرافی ژلتراوایی (GPC) تعیین شد. شاخص پراکندگی پلیمرها کمتر از 2/1 بود. اثر نانولایه های خاک رس بر روی سینتیک پلیمریزاسیون رادیکالی انتقال اتم به کمک نمودار سینتیکی ([ln ([M0]/[M در مقابل زمان و کنترل سیستم به کمک نمودار تغییرات وزن مولکولی در مقابل تبدیل منومر بررسی شد. همه نتایج نشاندهنده زنده و کنترلشده بودن واکنش AGET ATRP در محیط مینیامولسیون میباشد. نانوذرات خاک رس باعث کاهش سرعت پلیمریزاسیون گردید که به علت اثر مانعشدن نانولایه های خاک رس در نفوذ منومرها به سمت ماکرورادیکال در حال رشد است.
    کلیدواژگان: سینتیک، کنترل، پلیمریزاسیون رادیکالی انتقال اتم، نانوکامپوزیت، مینیامولسیون
  • ترانه جعفری بهبهانی، عباس شهر آبادی، سیروس قطبی، وحید تقی خانی صفحه 35
    آسفالتین سنگینترین جزء نفت خام میباشد که در حالت عادی در آن به صورت پایدار حل شده و در صورت تغییر شرایط ترمودینامیکی و هیدرودینامیکی، از نفت جدا می شود و در مخزن، نزدیکی دهانه چاه، ستون چاه، خطوط لوله انتقال نفت و یا تسهیلات سطحالارضی رسوب میکند. تاکنون کارهای فراوانی برروی شناخت ساختار، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آسفالتین انجام شده است. اما در بحث رفتار هیدرودینامیکی و مکانیزم ته نشین شدن آسفالتین در محیط متخلخل کارهای اندکی انجام شده است. هدف از انجام این کار تحقیقاتی، بررسی اثر دبی تزریق بر فرآیند تهنشین شدن آسفالتین در محیط متخلخل و مدلسازی پارامترهای پدیده نشست آسفالتین میباشد. بدین منظور فرآیند سیلابزنی نفت در درون مغزه کربناته طبیعی در دبی های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان دریافت که پدیده نشست آسفالتین در شدت جریان کم در دو مرحله روی میدهد. در مرحله اول با افزایش میزان تزریق، کاهش تراوایی ناشی از نشست آسفالتین افزایش می یابد. سپس تراوایی تقریبا ثابت می شود که این امر بیانگر برابری میزان نشست آسفالتین و میزان برداشته شدن از روی سطح متخلخل میباشد. همچنین نتایج در دبی بالاتر نشان میدهد که در ابتدا تراوایی کاهش یافته و به یک مقدار کمینه میرسد. پس از آن تراوایی در اثر مکانیزم همراه بردگی بهبود یافته و سپس ثابت میشود. جهت تجزیه و تحلیل اثرات پارامترهای مختلف، مکانیزیمهای پدیده نشست آسفالتین مانند مکانیزم نشست سطحی و همراه بردگی و آنالیز حساسیت در مدل هیدرودینامیکی انجام شد. آنالیز حساسیت نشان میدهد که با افزایش ضریب مکانیزم نشست سطحی و گرفتگی مکانیکی، تراوایی سنگ کم و با افزایش ضریب مکانیزم همراه بردگی تراوایی سنگ مخزن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نشست آسفالتین، دبی تزریق، محیط متخلخل، کاهش تراوایی، آسیب دیدگی سازند
  • یحی زمانی، مهدی بکاولی، محمد رحیمی زاده، علی مهاجری، سید محمد سیدی صفحه 49
    در این مقاله کاتالیست نانو ساختار آهن، مس و استرانسیوم به روش میکروامولسیون تهیه شد. ساختار کاتالیستهای نهایی بر حسب نسبت اتمی به صورت: Fe، 100Fe/3Cu، 100Fe/3Cu/ 2Sr است. آنالیزهای BET، TEM،ا XRD و TPR برای تعیین ساختار فازی، خواص ساختاری و مورفولوژی کاتالیستهای سنتزی مورد استفاده قرار گرفت و عملکرد کاتالیست در یک راکتور بستر ثابت بررسی شده است. نانوکاتالیست آهن حاوی ارتقاءءدهنده، فعالیت سنتز فیشر – تروپش و واکنش شیفت گاز– آب را بهبود میبخشد و گزینشپذیری متان تا 44/7% کاهش، میزان تبدیل منوکسید کربن 3/63% افزایش و میزان آلفا (احتمال رشد زنجیر) تا 66/0 افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کاتالیست آهن نانوساختار، ارتقاءءدهنده استرانسیوم، سنتز فیشر، تروپش
  • محمد پرواز دوانی، محسن مسیحیف سعید عباسی، عباس شهرآبادی، عزت الله کاظم زاده صفحه 57
    یکی از عوامل اصلی در مدلسازی صحیح جریان دو فازی نفت و گاز در محیط متخلخل، استفاده از توابع معتبر تراوایی نسبی میباشد. تمامی مطالعات گذشته نتوانستهاند مدلی صحیح و سازگار را برای بیان تاثیر تزریق نزدیک امتزاجی بر رفتار کیفی و به خصوص کمی توابع تراوایی نسبی ارائه دهند. در این مقاله هدف اصلی مقایسه مابین روش های مرسوم تراوایی نسبی میباشد تا بتوان بر اساس انتخاب بهینه روش های تعیین منحنی های تراوایی نسبی دو فازی در شرایط تزریق نزدیک امتزاجی گاز توابع تراوایی نسبی را اصلاح نمود. در این مقاله سعی گشته است تا با انجام آزمایشهای جابهجایی سیال (تزریق گاز دی اکسید کربن در نمونه نفت یکی از مخازن نفتی ایران و بر روی نمونه مغزه های ماسه سنگی و دولومیتی) به روش ناپایا، میزان خطای اندازهگیری را تا حد ممکن کاهش داده و نیز با انتخاب مقایسهای و بهینهترین روش، از میزان خطای عددی در تعیین تراوایی نسبی کاسته شود. در این مطالعه توابع معتبر تراوایی نسبی از روش تمام عددی بر اساس مدلسازی معکوس تعیین شده است، به طوریکه از روش های نیمه تحلیلی به عنوان حدس اولیه داده های تراوایی نسبی برای کاربرد در شبیهساز تجاری دو فازی و تک بعدی استفاده گردیده است. نتایج نشان میدهد که روش تمام عددی به عنوان بهینهترین روش، رابطه اصلاحی سازگار با نتایج آزمایشگاهی را در شرایط تزریق نزدیک امتراجی جهت تولید مقادیر تروایی نسبی ارائه میدهد. می توان از رابطه اصلاحی ارائه شده برای تولید داده های تراوایی نسبی در شبیه سازی تزریق نزدیک امتزاجی گاز در مخازن نفت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تراوایی نسبی نفت و گاز، شرایط نزدیک امتزاجی، آزمایشهای جابهجایی سیالات به روش ناپایا، مدلسازی معکوس
  • حسن پور صیامی صفحه 72
    یکی از مهمترین عملیات اجرایی برای توصیف و شبیه سازی مخازن هیدروکربنی، عملیات نمودارگیری است. در اغلب چاه های نفتی/گازی برای تعیین خواص مخزنی مانند تخلخل، نفوذپذیری و لیتولوژی، از نمودارهای زمان عبور صوت، چگالی و پرتو گاما که به داخل چاه ها رانده میشوند. همچنین از این نمودارها میتوان برای محاسبه و ساخت مدل فشار منفذی استفاده کرد که موضوع اصلی این مقاله میباشد. به دلیل هزینه نسبتا زیاد و اطلاعات موضعی ابزارهای اندازهگیری مستقیم فشار منفدی، استفاده از روش های کم هزینهتر که طیف گسترده و پیوستهای از داده های فشار منفذی را دارند، مقرون بهصرفه است. در این مقاله ابتدا روش های محاسبه فشار منفذی با استفاده از نمودارهای چاهپیمایی و سپس نمونهای واقعی از تخمین و مدلسازی فشار منفذی در یک مخزن هیدروکربنی واقع در جنوب غرب ایران ارائه میشود. به دلیل سن زیاد چاه های حفاریشده، برخی از چاه ها فاقد نمودار زمان عبور صوت بودند، لذا این نمودارها با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی تخمین زده شدند. آزمون t-استیودنت نشان داد که نمودارهای تخمینی دقت و صحت قابل قبولی دارند. پس از تخمین نمودار زمان عبور صوت، ابتدا فشار منفذی و گرادیان آن با استفاده از مدل ایتون محاسبه شد و سپس در یکی از چاه ها نمودار فشار منفذی به دست آمده با داده های فشار منفذی اندازهگیری شده، مقایسه شدند. این مقایسه نشان داد که نمودار فشار منفذی به دست آمده برای این مخزن برآورد قابل قبولی از فشار منفذی واقعی است. براین اساس مدل فشار منفذی مخزن با استفاده از روش زمینآمار برای کل میدان تهیه شد. بدیهی است عدم قطعیت مدل در مناطقی که تعداد چاه کمتری دارد، بیشتر است
    کلیدواژگان: فشار منفذی، نمودارهای پتروفیزیکی، مدل ایتون، شبکه عصبی مصنوعی
  • هادی جباری، احمد رمضانی سعادت آبادی صفحه 87
    جهت بررسی عملکرد پلیمر و سورفکتنت بر خروج نفت باقیمانده در مسیرهای بسته (بنبستها)، نمونه میکرو مدل شیشهای با حفره هایی به ابعاد مختلف ساخته شد. یک میکرو مدل شامل تعدادی مسیر بسته با نسبتهای طول به عرض مختلف، طراحی و ساخته شد و سیلابزنی پلیمرهای مختلف و ترکیبی از سیلابزنی پلیمر سورفکتانت در سرعت تزریق ثابت انجام گردید. نتایج نشان میدهد که با افزایش غلظت پلیمردر سیلابزنی سیال، بازده جارویی از بنبست به میزان قابل ملاحظهای افزایش می یابد، که میتواند به افزایش تنش برشی و همچنین افزایش فشار حفره نسبت داده شود. نتایج ارائه شده موید این مطلب است که افزایش درصد هیدرولیز و سولفونه شدن در زنجیره های پلی اکریلآمید منجر به جاروب بیشتر نفت از مسیرهای بسته میشود. طبق نتایج به دست آمده اضافه شدن سورفکتانت به محلول پلیمری، میزان جاروب نفت از مسیرهای بسته را به طور چشمگیری افزایش میدهد، که بیشتر برای پلیمرهای سولفونه شده پلی اکریل آمید قابل توجه است.
    کلیدواژگان: سیلابزنی پلیمر، سورفکتانت، سولفوناسیون، هیدرولیز، میکرومدل شیشهای
  • رضا محبیان، مصطفی یاری، محمدعلی ریاحی صفحه 99
    نشانگرهای لرزهای ابزار مفیدی در تفسیر پدیده های چینهشناسی هستند. استفاده از نشانگرهای لرزهای این امکان را فراهم میآورد که پدیده های زمینشناسی که به شکل معمول در مقطع لرزهای قابل مشاهده نیستند را مشاهده کنیم. یکی از این پدیده ها کانالهای مدفون رودخانهای میباشد. کانالهای پر شده توسط سنگهای متخلخل که به وسیله یک خمیره ناتراوا محصور شده اند، در اکتشافات چینه ای از اهمیت ویژهای برخوردارند. نشانگرهای لرزهای مانند همدوسی که به لبه های کانال حساس هستند، نشانگرهای خوبی برای تشخیص عرض کانالهای نفتگیر میباشند، اما این نشانگرها به ضخامت کانالها حساس نیستند. در مقابل، نشانگرهای طیفی لحظهای که از روش های تجزیه طیفی به دست میآیند، با توجه به حساسیتی که به تغییرات ضخامت کانال دارند، میتوانند در نشان دادن این پدیده به ماکمک کنند. هدف از این تحقیق، بررسی کارایی نشانگرهای طیفی لحظهای حاصل از روش تجزیه طیفی برای تشخیص کانالها میبا شد. در این تحقیق از داده های یکی از میادین نفتی جنوب ایران استفاده شده است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که چگونه نشانگرهای دامنه لحظهای و فرکانس لحظهای که از روش های تجزیه طیفی به دست میآید، میتواند در نشان دادن محدوده کانال به ما کمک کند. همچنین نتایج این تحقیق نشان میدهد که با ترکیب تصاویر حاصل از نشانگرهای طیفی لحظهای با نشانگر همدوسی که لبه های کانال را به خوبی نمایش میدهد، میتوان یک تصویر ترکیبی مورد استفاده برای نمایش هرچه بهتر و دقیقتر کانال تهیه نمود.
    کلیدواژگان: همدوسی، نشانگرهای طیفی لحظهای، تعقیب تطابق، تجزیه طیفی، کانالهای نفتگیر
  • محمود ذاکری، ابوالقاسم کامکار روحانی صفحه 109
    در این مقاله سیستمهای چندشبکهای به منظور کاهش خطا و افزایش دقت نتایج حاصل از روش شبکه عصبی مصنوعی پیشنهاد شده است. در این سیستمها نتایج چندین شبکه که به طور منفرد و مجزا آموزش دیدهاند، به روشی مناسب با هم ترکیب میشود. در این مطالعه تخلخل موثر یکی از مخازن هیدروکربوری میدان عظیم پارس جنوبی با استفاده از سیستمهای چندشبکهای برآورد شده است. از شبکه های عصبی مصنوعی پس انتشار خطا که به روش اعتبارسنجی همزمان آموزش دیدهاند، به عنوان اجزای سیستمهای چندشبکهای استفاده شد. داده نگارهای چاه از 4 چاه این میدان در بازه عمقی سازند کنگان مورد استفاده قرار گرفت. نگارهای صوتی، چگالی، اشعه گاما و تخلخل نوترونی به عنوان ورودی شبکه ها و تخلخل موثر به عنوان خروجی شبکه ها انتخاب گردید. روش ترکیب آنسامبلی شبکه ها که دارای ساختاری موازی است، برای تشکیل سیستمهای چند شبکهای مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که ترکیبهای آنسامبلی مناسب میتواند خروجی شبکه های عصبی مصنوعی منفرد آموزش دیده به روش اعتبارسنجی همزمان را بهبود بخشد. بهترین ترکیب آنسامبلی حاصل در این تحقیق، ترکیبی سه شبکهای است که میانگین مربعات خطای تخمین تخلخل الگوهای آموزش و آزمون را نسبت به بهترین شبکه عصبی مصنوعی منفرد بهترتیب 7/41 % و 5/21 % کاهش داده است.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، سیستمهای چند شبکهای، ترکیب آنسامبلی، الگوریتم ژنتیک، تخلخل و نگار
  • رضا نصیری، مجید ولی زاده صفحه 126
    در حال حاضر برای اندازهگیری افت صافی سیال حفاری از آزمایش استاندارد API میشود. در این آزمایش یک کاغذ صافی با قطر دهانه 7/2 میکرون نقش سازند تراوا را ایفا میکند که با شرایط چاه تفاوت زیادی داشته و در بسیاری موارد نتایج آزمایش کاملا مغایر با شرایط واقعی میباشد. آزمایش استاندارد API تنها میزان آب از دست دادگی سیال در حالت استاتیک را نشان میدهد و با استفاده از آن نمیتوان عمق نفوذ صافاب سیال به درون سازند را بررسی نمود. در این تحقیق، از یک بستر ماسهای با دانهبندی بین مش 20 و 40 یا mm 51/0-29/0 که تحت نیروی Kgf 1 فشرده شده است، بهعنوان جایگزین کاغذ صافی جهت اندازهگیری افت صافاب سیال حفاری در شرایط واقعی سازند و مشخص کردن عمق نفوذ استفاده گردید و تفاوت قابل ملاحظهای بین افت صافاب و عمق نفوذ آن در حضور بستر ماسهای در مقایسه با کاغذ صافی مشاهده شد. بنابراین، میتوان گفت اندازهگیری صافاب گل بهوسیله کاغذ صافی مشخص کننده شرایط سازند نبوده و باید از روش های واقعیتر همچون بستر ماسهای برای بررسی این پدیده استفاده نمود. همچنین کارایی بعضی مواد به عنوان کنترل کننده افت صافی و جلوگیری از صدمات به مخازن با این روش قابل ارزیابی است که در روش آزمایشگاهی API قابل بررسی نبود.
    کلیدواژگان: افت صافی سیال، عمق نفوذ سیال، آسیب سازند، بستر ماسهای، سیال حفاری
  • فاطمه گودرزوند چگینی، مهدی گوگل، رامین کرمی، حمیدرضا جاودان صفحه 133
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین نقطه بهینه عملکرد کولرهای هوایی از دو دیدگاه اقتصاد و عملیات میباشد. امروزه به منظور افزایش راندمان کولرهای هوایی روش های متداولی نظیر کنارگذر کردن بخشی از جریان هوای سرد، قرار دادن لوور بر سر راه جریان هوا و محدود کردن دبی آن، کنترل دور موتور و استفاده از فنهای با گام متغیر مطرح میباشد. بهطورکلی یک راهکار بهینه از دیدگاه مهندسی، پس از بررسی اثر متقابل بین هزینه های سرمایهگذاری و بهرهبرداری ارائه میشود. بنابراین، مطرح نمودن روش های متداول میتواند تاثیر نامطلوبی بر روی هزینه های عملیاتی یا سرمایهگذاری داشته باشد. در این مقاله با استفاده از اصل بررسی اثر متقابل و در نظر گرفتن تجربیات با ارزش بهرهبرداری، ساختاری بهینه بر روی یک مورد صنعتی، به منظور هدایت مهندسان ارائه شدهاست. اجرای عملیاتی این ساختار در شرکت پالایش نفت تهران، بهبود راندمان کولر هوایی 201-E2 و کاهش 92 % توان مصرفی فنهای هوایی را در پی داشتهاست.
    کلیدواژگان: کولر هوایی، کاهش توان مصرفی، بهینهسازی، اقتصاد، عملیات
  • علی ماشینچیان مرادی، مجید ممهد هروی، سید حسین عبدی اسکویی، اکرم سادات محمودی، محسن اسکندری صفحه 144
    خلیج فارس آبراهی است که در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه جزیره عربستان قرار دارد. اعتبار این منطقه از شکلگیری اولین تمدنهای بشری تا به امروز که عصر صنعت و زمان طرح شدن نفت به عنوان عنصر اصلی اقتصاد معاصر است، ادامه دارد. میزان آلودگی نفتی در این منطقه به دلیل نشت از سکوهای نفتی، یکی از مهمترین منابع این آلودگی ها به شمار میرود. به همیندلیل تعیین و بررسی ترکیب درصد هیدروکربنها در ترکیب نفت خام سکوهای نفتی خلیجفارس بسیار اهمیت دارد. دراین مقاله با استفاده از روش سارا، آلیفاتیکها جداسازی شده و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی ترکیب درصد هیدروکربنهای آلیفاتیک موجود در نمونه های نفت خام مورد شناسایی و بررسی قرار گرفته است. ترکیب درصدهای متفاوت بهدست آمده از نفت خام هر سکوی نفتی نشان میدهد که این روش میتواند یک الگوی مناسب، جهت پیدایش منشا آلودگی های نفتی در خلیج فارس باشد.
|
  • Page 3
    In this work, the kinetic of oxidative coupling of methane reactions using Mn/Na2WO4/TiO2 as a catalyst has been modeled. The process of the oxidative coupling of methane consists of complicated interactions between transport phenomena and chemical kinetics. Simulation and modeling have been conducted considering the details of the reaction and the kinetics of the process of the oxidative coupling of methane on laboratory scale. Kinetic experiments were designed and conducted in a catatest setup which was equipped to a differential fixed-bed reactor. In addition, more than 24 experiments were done under different operational conditions, namely at temperatures between 923-1223 K, at atmospheric pressure, at methane to oxygen ratios of 1, 2, 3, 4.5, and at GHSV’s of 8000, 10000, 14000, and 18000 h-1. The results of each experiment in terms of the amount of selectivity of hydrocarbon products (ethylene and ethane) and carbon oxide products (carbon dioxide and carbon monoxide), the methane conversion, and the efficiency of desired hydrocarbon products were assessed. The validation of the method by a comparison between the experimental data and the kinetic model outputs was also performed. Good agreement between these data declares that the kinetic model in the range of our operational conditions is valid. MATLAB was used in order to model the kinetics of the reaction. In this model, all the equations of conservation of mass were solved for all the components of the system. To optimize the model, the sensitivity analysis was also carried out. Finally, the outcomes of model were compared with the experimental results and the kinetic constants and activation energies were calculated for the reactions.
    Keywords: Oxidative Coupling of Methane, Kinetic Modeling, Sensitivity Analysis, Mn, Na2WO4, TiO2
  • Page 20
    Poly (styrene-butyl acrylate)/clay nanocomposite was synthesized by activators generated by electron transfer (AGET) for atom transfer radical polymerization (ATRP). The chemical composition of the samples was studied by infra red-Furier transformation (FT-IR) spectroscopy. Number- and weight-average molecular weights of the resultant copolymer nanocomposites and their molecular weight distributions were determined by gel permeation chromatography (GPC). The polydispersity index of the nanocomposites were lower than 1.2. The effect of the nanoclay layers on the kinetics of ATRP was investigated by using a plot of ln ([M0]/[M]) versus time of the reaction and also control over the polymerization was investigated by linear relation between number-average molecular weight and monomer conversion. All of the studies confirmed the controlled/living characteristics of the AGET ATRP in the miniemulsion medium. Because of the hindrance effect of the nanoclay layers on the diffusion of the monomers toward the growing macroradicals, the rate of the polymerization decreased.
    Keywords: Kinetics, Control, ATRP, Nanocomposite, Miniemulsion
  • Page 35
    Aasphaltene consists of heavy hydrocarbon molecules which are in colloidal suspension in the oil and stabilized by resins adsorbed on their surface. A very few works currently exist on asphaltene deposition under dynamic conditions using porous media. In this work, experimental and modeling studies were conducted to determine the effect of asphaltene deposition on the reduction of the permeability of carbonate rock samples at different oil injection rates. The experimental results show that an increase in the injection flow rate can result in an increase in asphaltene deposition and thereby permeability reduction. Also, it can be observed that at a lower injection flow rate, a monotonic decrease in the permeability of the rock samples can be attained upon increasing the injection flow rate, while at higher injection rates after a decrease in rock permeability, an increasing trend is observed before a steady state condition can be reached. Sensitivity analysis was done to understand the effects of some parameters such as surface deposition rate coefficient and entrainment rate coefficient on asphaltene deposition. It can be found that the reduction of permeability decreases by increasing β. Finally, it can be concluded that reduction of permeability increases as surface deposition rate coefficient rises.
    Keywords: Asphaltene Deposition, Formation Damage, Porous Media, Permeability Reduction, Oil Injection Rate
  • Page 49
    In this paper, three nanocatalysts of iron, copper, and strontium were prepared by a microemulsion method. The composition of the final catalysts, in terms of the atomic ratios, are Fe, 100 Fe/3 Cu, 100 Fe/3 Cu/2 Sr. XRD, BET, TEM, and TPR techniques were utilized for the investigation of the phase, structure, and morphology properties of the synthesized catalysts. The performances of the catalysts were tested in a fixed-bed stainless steel reactor. Nanoiron catalyst contained promoter material improved the Fischer-Tropsch synthesis (FTS) and water-gas shift (WGS) activities, while decreased methane selectivity to 7.44%; CO conversion and chain growth probability were also increased to 63.3% and 0.66 respectively.
    Keywords: Fischer, Tropsch Synthesis, Nanosized Iron, based Catalyst, Strontium Promoter
  • Page 57
    An important step in the modeling of two-phase gas and oil flow is to have the reliable relative permeability functions. None of the previous conventional methods can predict the consistent and accurate relative permeability values to show the effect of near miscibility on the qualitative and quantitative behavior of relative permeability functions under near miscible conditions. The main contribution of this work is to select the optimum approach to relative permeability determination based on the classification of the available relative permeability methods and comparing their results in order to extract more accurate relative permeability values under near miscible conditions. In this work, the unsteady state displacement experiments were performed on two different reservoir rock samples (i.e. a dolomite and a sandstone core plug sample from the west of Iran). In addition, CO2 and light oil samples as injection fluids were used to decrease the variance error. Also, by the selection of the best relative permeability methods, the bias errors are decreased. In this study, inverse modeling is used with the Civan and Donaldson method as the initial guess for 1-D, two-phase flow simulation. The results show that the history matching as the optimum method presents a reformed relation in order to generate the relative permeability values more consistent to laboratory data under near miscible conditions. Finally, this reformed relation can be embedded in fluid flow simulators to simulate the near miscible gas injection more precisely.
  • Page 72
    One of the most important operations for reservoir characterization and simulation is well logging. Sonic, density and gamma ray logs are run in most of oil/gas wells to determine reservoir properties such as porosity, permeability and lithology. Also these logs can be used for estimation and modeling of pore pressure which is the main subject of this paper. Direct measurement of pore pressure by conventional tools is expensive and produces local data but well logs are less expensive and have continuous data. In this paper, first pore pressure models are reviewed and then pore pressure model of hydrocarbon reservoir located in Southwest of Iran is constructed. This reservoir is old and some of wells had no sonic log, thus this log predicted using artificial neural network method. T-student test showed that predicted sonic logs have acceptable accuracy. In next stage, first for all of wells pore pressure estimated using Eaton’s model and then in one well, the estimated pore pressure log was compared to measured pore pressure data. This comparison showed that the estimated pore pressure log is very close to measured pore pressure. Therefore the pore pressure model for field was constructed using Geostatistics method
    Keywords: Pore Pressure, Well Logging, Eaton's Model, Artificial Neural Network
  • Page 87
    In this study, the effects of polymer-surfactant flooding on oil recovery from dead-ends in a glass micromodel are experimentally investigated. A micromodel containing a long capillary connected to some dead-ends having different aspect ratios is designed and fabricated. Different polymer flooding solutions and combinations of polymer surfactant flooding experiments are carried out at a constant injection rate. The obtained results show that by increasing the concentration of polymer in flooding fluid, the efficiency of sweep from dead-end increases considerably, which could be attributed to the increase of shear stress and the hole-pressure in the dead-ends. The results also show that an increase in the percentage of hydrolyzed and sulfonated groups in polyacrylamide chains leads to higher efficiency of oil sweep from dead-ends. Moreover, the results confirm that the addition of surfactant to polymer flooding solution increases the efficiency of oil sweep from dead-ends considerably, which is much more significant for highly sulfonated polyacrylamide polymers
    Keywords: Polymer, surfactant Flooding, Sulfonate, Hydrolysis, Glass Micromodel
  • Page 99
    Seismic attributes are robust tools in the interpretation of stratigraphic phenomena. Use of seismic attributes helps us to detect geological events which normally cannot be revealed in the seismic sections (such as channels). Channels filled with porous rocks and surrounded in a nonporous matrix play an important role in stratigraphic explorations. Although coherence attribute and other edge-sensitive attributes are among the most popular means of mapping channel boundaries, they are relatively insensitive to channel thickness. In contrast, instantaneous spectral attributes obtained using spectral decomposition, due to sensitivity to the variation of channel thickness, can be used to delineate channel thickness. In this paper, we studied the utility of instantaneous spectral attributes extracted from spectral decomposition methods in the detection of channels in one of the southwest Iran oil fields. We first used signal-frequency sections derived by using matching pursuit decomposition (MPD). We then utilized the combination of instantaneous spectral attributes with seismic coherence in order to better reveal channels. The results show that the composite plot of the combination of instantaneous spectral attributes and coherence better illustrate the channel boundaries.
    Keywords: Coherency, Instantaneous Spectral Attributes, Matching, pursuit, Spectral Decomposition, Channel
  • Page 109
    Multiple networks systems have been proposed for the purpose of decreasing the error and increasing the accuracy of the results of artificial neural network (ANN) method. In these systems, the results of several single ANN’s, which are trained solely and separately, are combined using a suitable method. In this work, the effective porosity in one of hydrocarbon reservoirs of giant Southern Pars field is estimated using multiple networks systems. Single ANN’s trained using early stopping back propagation (BP) method are used as the components of multiple networks systems. Well logging data acquired from 4 wells in the field at the depth interval corresponding to Kangan formation are used. Acoustic, density, gamma ray, and neutron porosity well log data are considered as the inputs of the networks and the effective porosity data are assigned as the output of the networks. The ensemble combination of networks, which have a parallel structure, are applied for making multiple networks systems. The results show that suitable ensemble combinations improve the results of the ANN’s trained using early stopping BP method. The best obtained ensemble combination is a three-network combination compared to the best obtained single ANN, which reduces the mean of squares of errors (MSE) of porosity prediction in the training and test steps by 14.7% and 12.5% respectively.
    Keywords: Coherency, Instantaneous Spectral Attributes, Matching, pursuit, Spectral Decomposition, Channel
  • Page 126
    Currently, to measure drilling fluid loss, API standard test is used by filter paper with a pore opening of about 2.7 micron, which perform permeability reservoir role; this is usually different than the real well conditions and, in many cases test, the results are quite different from the real conditions. API standard test shows only the amount of fluid loss in a static state and cannot investigate fluid loss invasion depth. In this study, a sand bed sized with a mesh of 20-40 (0.29-0.51 mm) and pressed under a force of 1 kg is used as a filter paper replacement in order to measure drilling fluid loss in the real formation and identify fluid invasion depth. Then, different fluids are used and in comparison with filter paper a significant difference between fluid loss and its invasion depth in presence of sand bed is seen. Hence it can be concluded that fluid loss measured by filter paper does not identify reservoir specification; therefore, more practical methods such as sand bed filtration should be used to investigate this phenomenon. The function of some materials as fluid loss controller and formation damage prevention can also be evaluated by this method while they cannot be evaluated by API laboratory filtration test method.
    Keywords: Fluid Loss, Fluid Invasion Depth, Formation Damage, Sand Bed, Drilling Fluid
  • Page 144
    The Persian Gulf or Persian sea is a flood channel which is situated in prolongation of Oman Sea and between Iran and Saudi Arabia peninsula. The validity of this region has been approved since the initial of human being, and even in now that oil has been appeared as the fundamental of economic prosperity. Iran, Oman, Iraq, Saudi Arabia, Kuwait, U.A.E., Qatar, and Bahrain have surrounded the Persian Gulf, and the north part of Persian Gulf bank is strategic Situation. The leakage of oil from offshore platform is the main source of pollution in this gulf; therefore, the importance of the determination and analysis of hydrocarbon mixture from crude oil in these platforms of the Persian Gulf is of great importance. Hence the recognition of the source of pollution and the volume of this pollutant pouring into the sea for politicizing national and regional planning with the aim of the Persian Gulf conservation and biogeography related to it is so useful and effective. This article aims to scrutinize aliphatic hydrocarbons (AH) in the composition of crude oil from offshore oil platform of the Persian Gulf, and then compare and deliberate the compound and its physical and chemical specifications of each platform. Sampling method is practiced with SARA method and the amount of aliphatic hydrocarbons of each platform is determined using gas chromatography. Furthermore, several chemical and physical characteristics of crude oil from these platforms were checked and measured and then reported by drawing graphs or studying concerning offshore oil platforms. The results of the determination of aliphatic hydrocarbons in each platform show that crude oil of each platform, its physical and chemical characteristics in the Persian Gulf, and the percentage of aliphatic hydrocarbons leaking from each platform in this gulf differs from each other.
    Keywords: Persian Gulf, Aliphatic Hydrocarbons, Crude Oil, Gas Chromatography, SARA Separation