فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 82 (امرداد و شهریور 1394)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 82 (امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/06
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مجتبی بابایی، محمدرضا امیدخواه صفحه 4
    هیدروژن زدایی کاتالیستی پروپان جهت تولید پروپیلن به عنوان ماده اولیه در تولید پلی پروپیلن برای کاربردهای مختلف اهمیت زیادی دارد. کاتالیست صنعتی Pt-Sn/γ–Al2O3 در فرآیند هیدروژن زدایی پروپان بسیار فعال و گزینش پذیر عمل می کند. استفاده از راکتورهای غشایی روشی برای فائق آمدن بر محدودیت ترمودینامیکی این واکنش است. در این مطالعه، هیدروژن زدایی از پروپان در راکتور غشایی مطالعه شده است. در بخش اول این مطالعه ساخت غشاء و انجام آزمایشات مربوط به غشاء و در بخش دوم انجام واکنش هیدروژن زدایی به کمک غشاء مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشات بررسی مورفولوژی سطح غشاء و همچنین آزمایش XRD وجود یک فاز همگن پالادیم - نقره را در سطح غشاء تایید می کند. اثر پارامترهای مختلف مانند دما، نسبت هلیم به پروپان و دبی پروپان بر میزان تبدیل و گزینش پذیری نسبت به پروپن بررسی شده است. این واکنش در شرایط بدون استفاده از غشاء و با استفاده از غشاء انجام شده است. نتایج نشان می دهد استفاده از غشاء میزان تبدیل را در محدوده 34/ 10-2% و گزینش پذیری نسبت به تولید محصول را در محدوده 61 /22-44/ 8% تغییر می دهد.
    کلیدواژگان: هیدروژن زدایی، پروپان، غشاء Pd، Ag، راکتور غشایی، پروپیلن
  • سجاد قره چلو، علی کدخدایی، عبدالحسین امینی، سپیده سهرابی صفحات 15-31
    مخازن هیدروکربنی (به خصوص انواع کربناته) به دلیل اثر دیاژنز از نظر نوع منافذ و شعاع منفذی بسیار متنوع می باشند. از آنجایی که توزیع منافذ و فشار مویینه در سنگ مخزن از کنترل کننده های اصلی حرکت سیال در فضای متخلخل است، به همین دلیل تعیین نوع و اندازه منافذ و همچنین فشار مویینه نقش اساسی در خواص پتروفیزیکی، بهینه سازی تعداد چاه ها در یک میدان و پیش بینی هیدروکربن قابل بازیافت دارد. در این مقاله انواع منافذ در سازند مختلط کربناته-آواری آسماری با استفاده از نگار انحراف سرعت در 3 رده (انحراف مثبت، انحراف صفر و انحراف منفی) و 8 زیررده طبقه بندی شدند. 6 زیررده مربوط به بخش کربناته (درون ذره ای یا درون فسیلی، قالبی یا حفره ای، ریزتخلخل، بین ذره ای، بین بلوری و شکستگی) و 2 زیررده دیگر مربوط به بخش آواری (بین دانه ای و ریزتخلخل شیل) می باشند. پس از شناسایی انواع منافذ با استفاده از نگار انحراف سرعت، مقدار تخلخل، تراوایی، شعاع منفذی و فشار شبه مویینه در هر زیررده بطور پیوسته در امتداد چاه و سازند مورد مطالعه با استفاده از نگار تشدید مغناطیس هسته ایی تعیین شدند. به منظور اعتبارسنجی اندازه شعاع منافذ و فشار شبه مویینه از منحنی های فشار تزریق جیوه نیز استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد، که تولید از مخزن آسماری تحت کنترل منافذ نوع بین دانه ای در بخش آواری و منافذ نوع شکستگی، بین ذره ای و بین بلوری در بخش کربناته می باشد. توزیع هریک از این 4 نوع منفذ بطور پیوسته با استفاده از نگارها در امتداد چاه مشخص شده است.
    کلیدواژگان: نوع منافذ، نگار انحراف سرعت، نگار تشدید مغناطیس هسته ای، سازند آسماری، فروافتادگی دزفول
  • آرش وکیلی، سیده طیبه خلیلی، سید کیوان حسینی، سید رضا موسوی حرمی، علی چهرازی صفحات 32-44
    منابع هیدروکربنی از مهم ترین نیازهای امروز بشر محسوب می شود، لذا بهره گیری از روش هایی با بازدهی بیشتر و هزینه کمتر برای توسعه مخازن نفت و گاز، امری ضروری است. بی شک حفاری به دلیل دسترسی مستقیم به اعماق زمین از نقطه نظر جمع آوری اطلاعات مخزنی، دارای قطعیتی مناسب می باشد ولی به جهت هزینه بالا و نقص ذاتی چاه ها در پوشش منطقه، لازم است روشی اتخاذ گردد که با هزینه ای کمتر، نتیجه ای دقیق در اختیار قرار دهد. لرزه نگاری از روش های موجود در برداشت اطلاعات از سطح می باشد که مدل مناسبی از خواص مخزنی ارائه می دهد. وارون سازی روشی است که با تلفیق داده های لرزه ای و چاه نگاری قدرت تفکیک و صحت مدل مخزن را ارتقا می بخشد. حاصل وارون سازی، مدل امپدانس صوتی است که نشان گر تغییر در جنس لایه های زمین یا محتوای سیال آن است. طی این مطالعه مدل امپدانس صوتی، با استفاده از روش های مختلف وارون سازی لرزه ای به دست آورده می شود. با استفاده از این مدل می توان پارامتر تخلخل را محاسبه نمود. در این مطالعه روش های پس از برانبارش استفاده شده اند. با ترکیب داده های لرزه ای، اطلاعات نگاره ها و افق های تفسیری در میدان های نفتی هندیجان و بهرگانسر در خلیج فارس، وارون سازی لرزه ای به روش های باند محدود، خارهای پراکنده و بر پایه مدل برروی سازند جهرم در عمق تقریبی 2200 متری و ضخامت 300 متر انجام شده است. با مقایسه نتایج حاصل در نهایت به علت خطای کم 08 /0 و هماهنگی بالا (65 /99%) میان امپدانس صوتی حاصل از وارون سازی و امپدانس صوتی حاصل از چاه نگاری، روش بر مبنای مدل به عنوان مناسب ترین روش در این مطالعه معرفی شده است.
    کلیدواژگان: وارون سازی لرزه ای، بر مبنای مدل، خارهای پراکنده، باند محدود، هندیجان، بهرگانسر
  • حسن باقری، علی اکبر رحیمی بهار صفحات 45-55
    سازند آهکی فهلیان متعلق به گروه خامی، یکی از سنگ مخزن های نفت و گاز در جنوب باختری ایران است. مطالعه حاضر به دو بخش تقسیم می شود. در بخش اول، خصوصیات مخزنی سازند فهلیان در چاه مورد مطالعه، با درنظر گرفتن شرایط ریزشی و تاثیر گاز بر روی قرائت نمودارها محاسبه شد. بر این اساس، لیتولوژی به وسیله نمودارهای متقاطع نوترون- چگالی و M-N plot، آهک به همراه مقادیری از کانی دولومیت تشخیص داده شد و میانگین پارامترهای پتروفیزیکی تخلخل موثر (PHIE)، اشباع آب موثر (SWE) و هیدروکربن در دو منطقه شسته شده (Flashed Zone) و دست نخورده (Virgin Zone) به ترتیب 1/ 2، 56، 4 /0 و 1/1% محاسبه گردید و زون های تولیدی (Pay Zone) و میانگین پارامترهای پتروفیزیکی در این زون ها با تعیین حد برش (Cut-off) برای دو پارامتر تخلخل موثر(2/2% < PHIE) و اشباع آب موثر (55% > SWE) محاسبه شدند. در بخش دوم، رخساره های مخزنی و غیرمخزنی در توالی مورد ارزیابی به روش خوشه سازی MRGC دسته بندی و کل توالی به دو رخساره مخزنی و غیر مخزنی تفکیک گردید و میانگین پارامترهای پتروفیزیکی در این دو رخساره با هم مقایسه شدند. با تطابق بین رخساره مخزنی مشخص شده و زون های تولیدی، هم خوانی بالایی بین این دو در کل توالی مورد ارزیابی مشاهده شد و قسمت های اصلی مخزنی جهت استحصال گاز با دقت بسیار بالا مشخص شدند و زون بندی مخزنی در توالی مورد مطالعه صورت گرفت
    کلیدواژگان: سازند فهلیان، ارزیابی پتروفیزیکی، روش MRGC، زون تولیدی و خوشه سازی
  • زیبا زمانی، محمدرضا کمالی، پوران نظریان سامانی، مریم میرشاهانی صفحات 56-70
    با افزایش جمعیت جهان و سطح استانداردهای زندگی و همچنین توسعه صنایع مختلف محلی، تقاضای جهانی استفاده از سوخت های فسیلی، به خصوص گاز، افزایش یافته است. لذا، با رو به کاهش نهادن ذخیره مخازن هیدروکربنی متعارف، اکتشاف و تولید از مخازن غیرمتعارف، نظیر، گاز زغال سنگ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه شده است. با توجه به وجود منابع عظیم زغال سنگ در رسوبات تریاس بالایی-ژوراسیک میانی (گروه شمشک) در ایران که گستره عظیمی از شمال تا مرکز و شرق کشور را پوشش می دهد، مطالعه و ارزیابی این ذخایر از نظر گاززایی ضروری به نظر می رسد. بدین منظور در این مطالعه ذخایر زغال سنگ منطقه گلندرود در البرز مرکزی جهت ارزیابی اولیه حجم گاز تولید شده و ذخیره گاز درجا در نظر گرفته شد. جهت انجام این مطالعه آنالیزهای دقیق پیرولیز، آنالیز مستقیم و پتروگرافی آلی بر روی نمونه های زغالی منطقه، انجام شده و بر اساس نتایج به دست آمده و با استفاده از فرمول های تجربی، حجم گاز تولید شده و ذخیره شده در لایه های زغالی منطقه به دست آمد. آنالیزهای انجام شده نشان می دهد زغال سنگ موجود در منطقه از نظر ترکیب نوع هومیک (کروژن نوع III) بوده و ماسرال غالب تشکیل دهنده آن ویترینیت می باشد که درجه بلوغ حرارتی مرحله کاتاژنز را نشان می دهد (انعکاس ویترینیت بین 6/ 0 تا 8/ 0 درصد). بر این اساس زغال سنگ منطقه از نوع زغال سنگ بیتومینه با مواد فرار زیاد است که هیدروکربن اصلی تولید شده از آن گاز متان می باشد. همچنین محاسبات انجام شده بر اساس فرمول های تجربی نشان داد که مقدار گاز تولید شده از هر تن زغال سنگ بطور متوسط 22/ 5 متر مکعب و مقدار حجم ذخیره گاز در حدود 89/ 0 متر مکعب بر تن است و با توجه به حجم کل ذخیره زغال سنگ در منطقه گلندرود، مقدار حجم گاز متان تولید شده در حدود 319 میلیون متر مکعب و گاز درجای لایه های ذغالی این ناحیه به بیش از 54 میلیون متر مکعب می رسد.
    کلیدواژگان: زغال سنگ، گاز متان، گاز درجا، پتروگرافی آلی، ماسرال، بلوغ حرارتی
  • محسن وفایی سفتی، محمد مهدی شادمان، امیرحسین سعیدی دهاقانی، مصطفی دهقانی زاده صفحات 71-81
    آسفالتین یکی از مهم ترین مشکلاتی است که در مبحث ازدیاد برداشت نفت خام روی می دهد. آسفالتین در نفت خام به صورت جزئی حل می شود. بخشی به صورت کلوییدی و بخشی به صورت مایسل که نوع انحلال به ترکیب نفت خام بستگی دارد. اضافه کردن عوامل پراکنده کننده به نفت خام که عملکردی مشابه رزین های طبیعی دارد، از تجمع توده های آسفالتین در نفت خام جلوگیری می نماید. قدرت بازدارندگی، توانایی بازدارنده در به تاخیر انداختن تشکیل لخته های آسفالتین می باشد که مربوط به برهم کنش بازدارنده و ذرات آسفالتین می باشد. در این مطالعه، نقطه شروع رسوب آسفالتین با استفاده از روش ویسکومتری در حضور سه نوع بازدارنده اندازه گیری شده است. به منظور تعیین قدرت پایدارسازی بازدارنده (قدرت پراکنده سازی)، مفهوم نقطه جذب موثر با استفاده از اثرات برشی توده های آسفالتین معرفی شده است. نتایج مطالعات نشان می دهد هر چه میزان بازدارنده افزایش می یابد، جذب بازدارنده بر سطح مایسل های آسفالتین و قدرت پایدارسازی بازدارنده بیشتر می شود. همچنین قدرت بازدارندگی بازدارنده نیز افزایش می یابد. مقایسه نمودار شاخص ناپایداری کلوییدی با قدرت پایدارسازی بازدارنده، نشان می دهد قدرت بازدارندگی و هم چنین پایدارسازی بازدارنده های مورد مطالعه از رزین های طبیعی بسیار بیشتر است
    کلیدواژگان: آسفالتین، رزین، بازدارنده، شاخص ناپایداری کلوییدی و نقطه شروع رسوب
  • محمد کرامتی معزآباد، محمد قاسم صفحات 82-94
    در مدیریت جامع مخزن، دست یابی به حداکثر سود اقتصادی، مهمترین هدف در توسعه یک میدان نفتی است. واضح است دستیابی به حداکثر سود اقتصادی بدون در نظر گرفتن محاسبات و پارامترهای اقتصادی امکان پذیر نخواهد بود. یکی از مهمترین متغیر ها در رسیدن به این حداکثر سود، تعداد چاه هایی است که در یک میدان برای استخراج هیدروکربن حفر می شود. هر تصمیم گیری نیازمند در نظر گرفتن همه عدم قطعیت ها در تمام مراحل توسعه میدان است. از آنجایی که عدم قطعیت در تعداد چاه موضوعی مهم در توسعه میادین نفتی محسوب می شود، در این تحقیق با نگاهی دقیق تر، موضوع تعداد بهینه چاه ها در یکی از میادین جنوب غربی کشور با در نظر گرفتن عدم قطعیت ها با دو روش مونت کارلو و الگوریتم ژنتیک مورد بررسی قرار گرفته است و با روش معین (قطعیت) نیز مقایسه گردیده است. تمامی محاسبات برای هر دو سناریوی چاه های افقی و عمودی انجام و مقایسه گردیده است. نتایج مطالعه نشان می دهد سناریوی چاه های افقی برای میدان مورد مطالعه تولید مناسب تر و بازده اقتصادی بالاتری در مقایسه با چاه های عمودی دارد.
    کلیدواژگان: قطعیت، عدم قطعیت، تک معادله و استاندارد تولیدی، مونت کارلو و الگوریتم ژنتیک
  • یحیی زمانی، علی مهاجری، مهدی بکاولی، محمد رحیمی زاده، سید مهدی سیدی صفحات 95-102
    سنتز فیشر - تروپش روشی مناسب برای تولید سوخت پاک و هیدروکربن های سنگین از طریق واکنش هیدروژناسیون منوکسیدکربن در حضور کاتالیست است. در این مقاله نانوکاتالیست های (100Fe/4Cu/2K (FCK2)، 100Fe/4Cu/2La (FCLa2 و (100Fe/4Cu/1La/1K(FCKLa برحسب نسبت اتمی از آهن، مس، پتاسیم و لانتان به روش میکروامولسیون تهیه شد. از روش های XRD، BET، TEM و TPR جهت تعیین اندازه ذرات، مساحت سطح کاتالیست، ساختار فازی و دمای احیای کاتالیست های سنتزی استفاده گردید. عملکرد کاتالیست های سنتزی در یک راکتور بستر ثابت در شرایط عملیاتی oC 290، فشار atm 18، نسبت هیدروژن به منوکسید کربن 1 و سرعت فضایی (NL/(h.g.cat 3 بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که نانوکاتالیست آهن حاوی دو ارتقا دهنده پتاسیم و لانتان، فعالیت سنتز فیشر - تروپش و واکنش شیفت گاز- آب بالاتری دارد و گزینش پذیری متان تا 8/ 10%، کاهش و میزان تبدیل منوکسید کربن به 9/ 86% افزایش می یابد
    کلیدواژگان: سنتز فیشر، تروپش، کاتالیست آهن نانوساختار، پتاسیم، لانتان، اثر هم افزایی
  • مهدی حسین زاده، سیدعلی معلمی، جهانبخش دانشیان صفحات 103-117
    سازند جهرم یکی از سازندهای مخزنی مهم درحوضه زاگرس است. در این پژوهش سازند جهرم در ناحیه غرب- شمال غرب بندرعباس مورد بررسی قرار گرفته است. سازند جهرم در ناحیه مورد مطالعه (تاقدیس انگورو) m 341 ضخامت دارد. پس از مطالعات فسیل شناسی مشخص شد از این ضخامت، m 167 مربوط به نهشته های ائوسن پایینی و میانی سازند جهرم و m 174 ضخامت مربوط به نهشته های بخش ائوسن بالایی از نهشته های سازند جهرم می باشد. مرز زیرین سازند جهرم در این برش به طور تدریجی بر روی سازند پابده قرار گرفته و مرز بالایی این سازند با سازند آسماری توسط مطالعات فسیل شناسی با یک ناپیوستگی پیوسته نما مشخص می شود که بر روی سنگ آهک های کم عمق بخش فوقانی سازند جهرم قرار گرفته است. سازند جهرم در برش مذکور شامل توالی های سنگ آهکی سرشار از فسیل و سنگ آهک دولومیتی متوسط تا ضخیم لایه، به رنگ بژ تا خاکستری است. براساس مطالعات صحرایی و بررسی مقاطع نازک میکروسکوپی بر مبنای انواع و درصد دانه ها، بافت، محتوای فسیلی و اندازه فسیل ها و با استفاده از تغییرات جانبی و عمودی رخساره ها، سازند جهرم در برش انگورو شامل 6 گروه رخساره ای (Facies) و 6 زیر رخساره (Subfacies) است که در سه کمربند رخساره ای لاگون، بنک های نومولیتی و دریای باز رسوب گذاری کرده اند. این رخساره ها در یک رمپ کربناته با بخش پرشیب انتهایی نهشته شده اند.
    کلیدواژگان: سازند جهرم، چینه نگاری سنگی، رخساره، محیط رسوبی و جنوب ایران
  • میثم ادیبی فرد، سید علیرضا طباطبایی نژاد، الناز خداپناه صفحات 118-131
    در این مقاله، یک روش جدید جهت تخمین پارامترهای شکاف برای مخازن شکاف دار ارائه شده است. این روش برای تفسیر آزمایش های چاه آزمایی ناتمام پیشنهاد می شود و در هر دو نوع آزمایش تخلیه فشار و ساخت فشار به کار می رود. در آزمایش تخلیه فشار با استفاده از این روش می توان مقدار λ/ω را برای حالتی که تنها خط راست اولیه و ناحیه جریان گذار مشاهده می شود، تخمین زد. در این روش، برای تخمین λ/ω نیازی به مشاهده نقطه عطف در نمودار نیمه لگاریتمی برای داده های فشاری نیست. برای آزمایش ساخت فشار می توان این روش را با روش های قبلی ترکیب کرده و پارامترهای λ و ω را به صورت مجزا تعیین نمود. این روش مبتنی بر مدل تخلخل دو گانه با جریان درون تخلخلی شبه پایا می باشد. استخراج معادله مربوطه با استفاده از بسط تیلور جهت تقریب مشتق فشار انجام می گیرد. همچنین، در صورت در دسترس بودن داده های مورد نیاز، می توان با استفاده از این روش، تراوایی ماتریس سنگ را محاسبه نمود. برای اعتبارسنجی روش ارائه شده، 3 مورد شبیه سازی چاه آزمایی (دو مورد آزمایش تخلیه فشار و یک مورد آزمایش ساخت فشار) با استفاده از نرم افزار Pansystem انجام شده است. همچنین، یک مورد تحلیل داده های واقعی چاه آزمایی با استفاده از این روش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که مقدار λ/ω تخمین زده شده توسط روش مورد نظر اختلاف بسیار اندکی با مقدار استفاده شده جهت انجام شبیه سازی چاه آزمایی دارد.
    کلیدواژگان: پارامترهای شکاف، آزمایش های ناتمام چاه آزمایی، ناحیه گذار، آزمایش ساخت فشار و تراوایی ماتریس
  • بهروز میرزایی، نازیلا نقدی شایان، سیدعلی موسوی دهقانی صفحات 132-141
    تکنولوژی نانو در بسیاری از علوم از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. در علم مهندسی به دلیل نگاه کاربردی به مسائل، نانومواد کاربرد بسیار وسیعی پیدا کرده است. در این کار، ابتدا نانوذره اکسید آهن به نام مگمایت سنتز شد، سپس این نانوذره جهت جذب آسفالتین از محلول تهیه شده آسفالتین- تولوئن مورد استفاده قرار گرفت. به کمک داده های آزمایشگاهی رفتار سینتیکی جذب آسفالتین بر روی نانوذرات مگمایت مدل سازی شد. برای سنتز نانوذرات مگمایت، روش هم رسوبی فریک و فروس که یک روش آسان و کم هزینه است انتخاب گردید. ساختار کریستالی و مورفولوژی نانوذرات سنتز شده به کمک الگوی پراش اشعه X ا(XRD)، تصویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) و طیف FT-IR مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیزهای مذکور نشان داد که نانوذرات سنتز شده، از نوع نانوذرات مگمایت و دارای ساختار کریستالی با قطر کمتر از nm 50 می باشد. در تحقیق حاضر، نانوذرات مگمایت برای اولین بار در فرآیند جذب آسفالتین مورد استفاده قرار گرفت. بررسی نتایج حاصل از سینتیک جذب مولکول های آسفالتین بر روی این نانوذرات نشان داد که در مدت زمان کمتر از دو ساعت فرآیند جذب به تعادل می رسد. برای تعیین مکانیسم سینتیکی این فرآیند، داده های تجربی با مدل لاگرگرن شبه مرتبه یک و دو تطبیق داده شد که نتایج حاکی از تطابق خوب داده های آزمایشگاهی با مدل لاگرگرن شبه مرتبه دو داشت.
    کلیدواژگان: آسفالتین، نانوذره، مگمایت، سینتیک جذب، اکسید آهن
  • محمدرضا مهرگان، منصور معظمی، سید فرید قادری، عماد رعایایی، امیرمهدی ملک، آزاده دباغی صفحات 142-155
    ذخیره سازی دی اکسید کربن در حجم وسیع و به کارگیری آن در ازدیاد برداشت از مخازن نفتی به عنوان یکی از استراتژی های کاهش گازهای گلخانه ای جو زمین مورد توجه قرار دارد. پس از شناسایی و ارزیابی تکنیکی مخازن، موضوع امتیاز دهی و رتبه بندی مخازن کاندید مطرح می شود که می تواند به عنوان یک پژوهش بین رشته ای در نظرگرفته شود. بررسی ادبیات موضوع در حوزه مهندسی نفت نشان می دهد روش های ابتکاری در شرایط قطعیت برای امتیازدهی و رتبه بندی مخازن به کارگرفته شده است. هدف اصلی پژوهش، به کارگیری تکنیک «تحلیل رابطه ای خاکستری» به عنوان یکی از روش های اثبات شده و پرکاربرد تصمیم گیری چند شاخصه، برای حل مساله رتبه بندی فنی مخازن نفتی جهت ازدیاد برداشت با دی اکسید کربن می باشد. از آن جا که مساله مذکور از منظر تئوری تصمیم گیری، مستلزم در نظر گرفتن شاخص های کمی و کیفی از جنس بهینه می باشد، تکنیک تحلیل رابطه ای خاکستری برای برآورده کردن ویژگی های خاص این مساله، تا حدودی بهبود داده شده است. علاوه بر آن، برای مواجهه با عدم قطعیت های موجود در تعیین مشخصات مخزن و مقایسه پارامترهای آن ها از تئوری سیستم های خاکستری که توسعه یافته تئوری فازی محسوب می شود، استفاده شده است.به منظور نمایش کارآمدی روش ارائه شده در حل مساله فوق، بیست مخزن نفتی ایران که به عنوان مخازن کاندید جهت تزریق دی اکسید کربن مطرح می باشند، از نظر فنی رتبه بندی شده است.
    کلیدواژگان: ازدیاد برداشت با دی اکسید کربن، تزریق امتزاجی، رتبه بندی مخازن نفتی
  • زیبا حسینی، علی کدخدایی، اصغر اصغری مقدم صفحات 156-168
    یکی از نگارهای مهم ژئوشیمیایی در اکتشافات نفتی، مقدار کل کربن آلی (TOC) می باشد که جهت ارزیابی پتانسیل هیدروکربن زائی سنگ منشا استفاده می شود. اندازه گیری TOC، مستلزم انجام آزمایشات ژئوشیمیایی پرهزینه و وقت گیر است، که بر روی نمونه های حاصل از حفاری چاهی شامل مغزه و کنده حفاری انجام می شود. از این جهت، این پژوهش به برآورد پارامتر ژئوشیمیایی TOC با استفاده از نگارهای پتروفیزیکی که امروزه از تمامی چاه ها تهیه شده و کم هزینه تر هستند، پرداخته و از روش سیستم کلونی مورچه مبتنی بر آنالیز خوشه بندی سلسله مراتبی (hierarchical)، جهت تخمین آن بهره گرفته است. برای تخمین داده های TOC به این روش، کد عددی با رویکردی دو مرحله ای طراحی شد. مرحله اول شامل خوشه بندی سلسله مراتبی و مرحله دوم شامل سیستم کلونی مورچه بوده که به صورت پیوسته با یک تابع توزیع احتمال نرمال طراحی گردید. سیستم کلونی مورچه پیوسته (CACS) ضرائب وزنی از تابع غیرخطی پیشنهادی را برای داده های پتروفیزیکی هر خوشه محاسبه کرد، نتایج نشان داد این الگوریتم در تلفیق با خوشه بندی جهت برآورد نگار TOC موفق عمل نموده است. این مطالعه بر روی داده های مربوط به سه چاه از میدان نفتی اهواز انجام گرفته و قابل تعمیم به سایر چاه های توسعه ای خواهد بود.
    کلیدواژگان: سیستم کلونی مورچه پیوسته (CACS)، مقدار کل کربن آلی، میدان نفتی اهواز، نگارهای پتروفیزیکی و نگار ژئوشیمیایی
  • حسین محمود جانلو، hldvufhs ایزدپناه، شهریار عصفوری صفحات 169-183
    خواص ترمودینامیکی و تعادل فازی مخلوط های تجمعی را معمولا نمی توان با استفاده از مدل های مرسوم مانند معادلات مکعبی پیش بینی نمود. معادله حالت مکعبی/ تجمعی CPA، معادله حالتی است که معادله حالت مکعبی SRK را با عبارت تجمعی معادله SAFT ترکیب می کند. در این تحقیق، ابتدا با استفاده از داده های آزمایشگاهی فشار بخار و حجم مایع اشباع ان فرمیل مورفولین (NFM)، پارامترهای معادله حالت CPA برای ان فرمیل مورفولین به دست آمد. سپس محاسبات مربوط به نقطه حباب برای تعادل فازی بخار- مایع برای سیستم های حاوی ان فرمیل مورفولین انجام شد و پارامتر برهم کنش برای سیستم های دوجزیی ان فرمیل مورفولین- آروماتیک استخراج گردید و در ادامه نتایج شبیه سازی با داده های آزمایشگاهی مقایسه و طرح های تجمعی مناسب برای ان فرمیل مورفولین معرفی گردید. با استفاده از نتایج مدل سازی مشخص شد که طرح های تجمعی 4B و 4C بهترین نتایج را در پیش بینی تعادل بخار- مایع مخلوط های شامل ان فرمیل مورفولین و آروماتیک ها دارند.
    کلیدواژگان: ان فورمیل مورفولین، معادله حالت CPA، سیالات تجمعی
  • یدالله پیرزاده، مهرداد معینی شاد، مرضیه شکرریز، علی یار کاظمی فر، بیژن پوریمین، حسن روشنی صفحات 184-190
    آلاینده های منتشره از اگزوز موتورهای دیزلی یکی از منابع مهم آلودگی محیط زیست در شهرها می باشد. برای کاهش آلایندگی این موتورها روش های گوناگونی وجود دارد که کاربرد اتانول به عنوان سوخت جایگزین تجدیدپذیر اکسیژنه یکی از این روش ها می باشد. تهیه مستقیم مخلوط اتانول و گازوییل به دلیل مشکلات اختلاط امکان پذیر نیست. در این تحقیق با استفاده از مواد افزودنی سازگار با محیط زیست و قابل تهیه در داخل کشور، مخلوط 10% حجمی اتانول در گازوییل به صورت شفاف و پایدار تهیه شد و با انجام آزمون های موتوری میزان انتشار دود و عملکرد موتور با این سوخت مخلوط مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج، بیان گر کاهش دود به میزان 6 /36% و افت توان به مقدار 5/ 7% بود. در ضمن این فرمولاسیون تاثیر منفی بر قطعات فلزی و پلیمری سیستم سوخت رسانی موتور نداشت.
    کلیدواژگان: مواد افزودنی، مخلوط اتانول و گازوییل، موتور دیزل، مصرف سوخت و آلایندگی
  • حسین زنگنه، سعید جمشیدی، محمد سلطانیه صفحات 191-200
    با افزایش غلظت گاز دی اکسیدکربن در جو کره زمین اخیرا روش های زودبازده کاهش انتشار این گاز مانند تزریق دی اکسیدکربن با مقاصد ازدیاد برداشت و ذخیره سازی زیرزمینی مطرح شده است. اگرچه استفاده از دی اکسیدکربن جهت ازدیاد برداشت نفت سابقه طولانی دارد، اما به دلیل ضریب برداشت بالای مخازن گازی و احتمال اختلاط دو گاز، تزریق این گاز در مخازن گازی به طور همه جانبه مطالعه نشده است. در این مقاله فرآیند تزریق دی اکسیدکربن با هدف ازدیاد برداشت گاز و ذخیره سازی زیرزمینی دی اکسیدکربن (EGR/CCS) در یکی از مخازن گازی جنوب ایران بررسی شده است. پس از انجام آنالیز حساسیت بر روی پارامترهای مختلف به روش طراحی آزمایش بهینه، پارامترهای تاثیرگذار بر فرآیند انتخاب گردیده و در پایان شرایط بهینه پارامترها با استفاده از الگوریتم ژنتیک و با در نظر گرفتن میزان سود خالص به عنوان تابع هدف محاسبه شده است. مطالعات در این مقاله نشان می دهد که تزریق دی اکسیدکربن در مخازن گازی چنانچه در شرایط بهینه (الگوی تزریق و شرایط عملیاتی مناسب و در حالت دی اکسیدکربن خالص) انجام گیرد، نه تنها باعث تولید مقادیر زیادی از گاز باقی مانده مخزن (ازدیاد برداشت گاز) می گردد، بلکه می تواند موجبات ذخیره سازی و جلوگیری از انتشار مقادیر عظیم این گاز گلخانه ای گردد. در نهایت فرآیند ازدیاد برداشت گاز/ذخیره سازی دی اکسیدکربن به علت افزایش ضریب برداشت مخزن و درآمدهای حاصل از مکانیزم توسعه پاک (CDM) و همچنین کاهش انتشار دی اکسیدکربن، می تواند مزیت های اقتصادی و زیست محیطی فراوانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مخازن گازی، دی اکسیدکربن، ازدیاد برداشت گاز، ذخیره سازی، بهینه یابی
|
  • Mohammadreza Omidkhah, Mojtaba Babaei Page 4
    The catalytic dehydrogenation of propane as an initial material in propylene production is very important. The application of Pt-Sn/γ-Al2O3 as a industrial catalyst in dehydrogenation process of propane has shown to be very active and selective. Using membrane reactors is the suitable method for solving the thermodynamic limitation of this process. In this study, the dehydrogenation of propane has been investigated by using a membrane reactor. This study is based on two parts; first the manufacturing of membrane and its structure are investigated and, in the other section, the application of membrane to dehydrogenation is studied. The investigation of membrane surface morphology and XRD show the existence of a Pd-Ag homogeneous phase. The effects of different parameters such as temperature, He/propane ratio, and propane flow on conversion and propene selectivity have been investigated. This reaction has been performed with and without a membrane. The results show that the application of membrane increases the conversion from a range of 19.78-43.24 to 21-47.13 and raises the selectivity from 41.36-79.86 to 50.71-89.44.
    Keywords: Dehydrogenation, Propane, Membrane Reactor, Pd, Ag Membrane, Propylene
  • Sajad Gharechelo, Ali Kadkhodaei, Abdolhossain Amini, Sepideh Sohrabi Pages 15-31
    In hydrocarbon reservoirs (especially in carbonate rocks)، the variation of pore type and size is influenced by diagenesis effects. Hence pore type distribution and capillary pressure in the reservoir rock is the main factor controlling fluid flow in porous media. In other words، the determination of pore type/size and capillary pressure has an important role in understanding petrophysical features، optimizing the number of wells in the field، and forecasting the recoverable hydrocarbon. In this paper، pore types in the mixed carbonate-siliciclastic Asmari formation is divided by velocity deviation log into three classes (positive، zero، and negative deviation) and eight subclasses. Six subclasses are related to carbonate part (interaparticle or interafossil، moldic or vuggy، microporosity، interparticle، intercrystalline، and fracture) and two subclasses are related to clastic part (intergranular and shale microporosity). After identifying pore types، pore size and pseudo capillary pressure are continuously determined in each subclasses throughout the well bore by using NMR log. Pore size and pseudo capillary pressure are compared by mercury injection capillary pressure curves. The results of this study show that intergranular porosity is the main factor for production in calstic intervals; however، fracture، interparticle، and intercrystalline porosities play an important role in carbonate intervals. The distributions of each four pore types are continuously determined along the well bore.
    Keywords: Pore Type, Velocity Deviation Log, NMR, Asmari Formation, Dezful Embayment
  • Arash Vakili, Seyedeh Tayebe Khalili, Seyed Kivan Hosseyni, Seyed Reza Mousavi Harami, Ali Chehrazi Pages 32-44
    These days, hydrocarbon resources are one of the most important human needs. Therefore, it is necessary to use methods with high efficiency and low costs. Due to direct underground accessing, drilling is the most efficient method for subsurface studies. However, because of high cost and imperfect covering of the area under study, it is required to employ methods which provide better results. Seismography is one of the methods for collecting surface data, which exhibits an efficient model of reservoir characteristics. Seismic inversion is the method which enhances the resolution and accuracy of reservoir model by compiling seismic and well logging data. Impedance acoustic model results from inversion and indicates the variability of layers or fluid content. In this study, an impedance model was obtained using various inversion procedures, and porosity was then calculated. These procedures are post stack. Seismic, well logging data, and interpreted horizons were merged in Hendijan and Behregansar oil fields in the Persian Gulf. Seismic inversion was performed by band limited, sparse spike, and model based methods in Jahrom formation at a depth of about 2200m and a thickness of 300m. Finally, by comparison of the results, the model based method was introduced as the best one, because of the high correlation coefficient (99.65%) and low error (0.08)
    Keywords: Impedance Acoustic Model, Seismic Inversion, Seismography, Hendijan, Behregansar
  • Hasan Bagheri, Ali Akbar Rahimi Bahar Pages 45-55
    Fahliyan limestone formation belongs to the Khami group, one of the oil and gas reservoir rocks in the southwest of Iran. This study is divided in two parts; in the first part, the reservoir characteristics of Fahliyan formation were evaluated in the well studied by taking into account the conditions of falling and gas effect on reading charts. Accordingly, lithology, by using neutron-density and M-N plots, was diagnosed to be limestone plus some mineral dolomite; the average of petrophysical parameters including effective porosity (PHIE), effective water saturation (SWE), and hydrocarbons in flashed zone and virgin zone were calculated to be 2.1, 56, 0.4, and 1.1% respectively. The pay zones and the average of petrophysical parameters in these zones by determining cut-offs for the two parameters of effective porosity (PHIE >= 2.2) and effective water saturation (SWE<= 55) were calculated. In the second part, the reservoir facies and non-reservoir facies were grouped by MRGC method and the sequence was partitioned into two reservoir and non-reservoir facies; the average of petrophysical parameters was compared between the two facies. There was good agreement between the specified reservoir facies and production zones in the total sequence evaluated. Finally, the reservoir main parts were identified for extracting gas and reservoir zoning was carried out in the interval studied.
    Keywords: Fahliyan Formation, Petrophysical Evaluation, MRGC Method, Productive Zone
  • Ziba Zamani, Mohammadreza Kamali, Pouran Nazariyan Samani, Maryam Mirshahani Pages 56-70
    With increasing the world population, domestic economies, and living standards, the demand for traditional fossil fuels has been increased worldwide, especially for the natural gas. Therefore, with the waning of conventional hydrocarbon reservoir, the exploration and production of unconventional reservoirs including gas from coal is increasingly becoming economical. Due to the vast existence of coal deposits in Upper Triassic-Middle Jurassic deposits (Shemshak Group) in Iran, which extends from the north to the centre and the east of the country, the study and evaluation of these unconventional gas reservoirs become necessary. In order to evaluate the initial volume of the produced and absorbed gas in coal reservoirs, Galandrud area in the Central Alborz was a subject of this study. To accomplish this, detailed analyses including pyrolysis, proximate, and organic petrography on the coal samples were carried out. Based on the experimental results and by using empirical formulas, the volumes of the produced and absorbed gas in the coal layers were calculated. Organic petrography showed that the coal was humic compound (kerogen type III) and vitrinite maceral was the dominant constituent which represented catagenesis degree of thermal maturation (Ro=0.6 to 0.8%) suggesting high volatile bituminous capable of producing methane hydrocarbon. The calculation based on empirical formulas showed that the amount of the produced gas per ton of coal was 5.22 cubic meters and the absorbed volume was about 0.89 cubic meters per ton of coal on average. According to the total storage volume of coal in Galandrud area, the amount of the produced methane is about 319 million cubic meters and gas in place in the coal seams in this area reaches more than 52 million cubic meters.
    Keywords: Coal, Methane Gas, Gas in, place, Organic Petrography, Maceral, Thermal Maturity
  • Mohsen Vafaie Sefti, Mohammad Mehdi Shadman, Amir Hossein Saeedi Dehaghani, Mostafa Dehghanizadeh Pages 71-81
    One of the most important issues in EOR is asphaltene deposition. Asphaltene is partly dissolved in oil, partly in steric-colloidal form and partly in micellar form depending on the composition of crude oil. Adding dispersing agents to oil, which are functionally similar to natural resin, prevents the aggregation of asphaltenes in crude oil. Inhibition strength is a capability of the inhibitor to delay formation of asphaltene flocculates, which depends on the interaction between the inhibitor and asphaltene particles. In this study, the onset of asphaltene precipitation was evaluated using a viscometric method in the presence of three types of inhibitors. In order to determine stabilization (dispersion) strength, the context of “effective adsorption point” of inhibitor is introduced by the use of the shear effects of asphaltene aggregates. The results showed that the inhibitor was adsorbed on asphaltene micelles and the stabilization strength increased with increasing inhibitor concentration. The comparison between colloidal instability index (CII) and the stabilization strength of the inhibitor indicated that the inhibition and stabilization strengths of the studied inhibitors were much higher than the natural resins.
    Keywords: Asphaltene, Resin, Inhibitors, Colloidal instability Index, Onset of Precipitation, Deposition
  • Mohammad Keramati Moezabad, Mohammad Ghasem Pages 82-94
    In reservoir management, the key goal is to reach the maximum economic profit. This can be achieved by the evaluation of economic parameters. One of the main factors in the economic evaluation and capital expenditure of any filed development is the number of wells necessary to reach the optimum hydrocarbon production from the reservoir. In this paper, an attempt has been made to select the optimum number of wells in one of the Iran southwest carbonate reservoirs. Uncertainty analysis has been carried out using MonteCarlo and Genetic Algorithm techniques. Both horizontal and vertical wells were analyzed, and the number of scenarios were performed to select the optimum number of wells. The best scenarios from an economic point of view were selected for field development.
    Keywords: Certainty, Uncertainty, Monte Carlo, Genetic Algorithm, Single Equation, Production Model
  • Yahya Zamani, Ali Mohajeri, Mehdi Bakavoli, Mohammad Rahimizadeh, Seyed Mehdi Seyedi Pages 95-102
    Fischer-Tropsch synthesis provides an alternative route for the production of clean transportation fuels and high molecular weight hydrocarbons via catalyzed CO hydrogenation. In this paper, three nanocatalysts including iron, copper, potassium, and lanthanium were prepared using a microemulsion method. The composition of the final catalysts, in terms of the atomic ratio of the elements, was selected as 100Fe/4Cu/2K, 100Fe/4Cu/2La, and 100Fe/4Cu/1K/1La. XRD, BET, TEM, and TPR techniques were employed for the investigation of phase, structure, and morphology properties and the reduction in temperature. Fischer-Tropsch synthesis reaction was performed in a fixed bed reactor at a pressure of 18 atm, a temperature of 290 °C, an H2/CO ratio of 1, and a GHSV equal to 3 NL.h-1.gCat-1. The results show that the reaction activities of Fischer-Tropsch synthesis and water-gas shift are higher in the case of using two promoters compared to when only one promoter is employed. Methane selectivity dropped to about 10.8%, while CO conversion increased to around 86.9%, when two promoters were used.
    Keywords: Fischer–Tropsch Synthesis, Nanosized Iron, based Catalyst, Potassium, Lanthanium, Synergetic Effect
  • Mehdi Hosseinzadeh, Seyed Ali Moallemi, Jahanbakhsh Daneshian Pages 103-117
    The Jahrum formation is one of the most important reservoirs in the Zagros basin. In this research, the Jahrum formation in west and northwest Bandar Abbas area has been investigated. The thickness of this formation in the studied area in Anguru Section is about 341m, of which, based on paleontological studies, 167m belong to Lower and Middle Eocene and 174m is assigned to Late Eocene. The lower contact of this formation with the Pabdeh formation is gradational and the upper contact with the Asmari formation is paraconformable. The Jahrum formation in the studied section is lithologically consists of fossiliferous limestone and medium to thick layer beige to gray dolomitic limestone. Based on the field and petrographic studies, 6 types of microfacies and 6 subfacies have been identified in the studied interval of the Jahrum formation. These microfacies have been deposited in 3 standard facies belt, including lagoon, Nummulites Bank, and open marine environment. These microfacies have been deposited in a distally steepened ramp.
    Keywords: Jahrum Formation, Lithostratigraphy, Microfacies, Depositional Environment, South Iran
  • Meisam Adibifard, Seyyed Alireza Tabatabaei, Nejad, Elnaz Khodapanah Pages 118-131
    In this study, a new method is developed to estimate the fracture parameters in fractured reservoirs. This method is used to interpret incomplete well test data and is applicable to both drawdown and buildup tests. Using this method, the value of λ/ω ratio can be estimated for the drawdown test when the first straight line and an early transition zone are solely observed in the test data. Hence, there is no need to observe the inflection point in the semi-log plot of the pressure data. For buildup test, however, the technique can be combined with previously published approaches to estimate separate values of λ and ω. The main assumption behind the new technique is employing the dual porosity model with pseudo-steady state interporosity flow to obtain the final solution; the final equation is achieved by approximating the pressure derivative data using the Taylor series. The permeability of the rock matrix can be estimated through new developed technique provided that sufficient fluid and rock data are available. For validation purposes, three different well test cases (two drawdown and one buildup) have been simulated using the Pansystem software. Moreover, a field case, adopted from the open literature, is used to test the accuracy of the developed technique over actual field data. The results revealed that the value of λ/ω estimated through the new technique has an insignificant difference with the input λ/ω values for simulation purposes.
    Keywords: Fracture Parameters, Incomplete Well Tests, Transition Zone, Buildup Test, Matrix Permeability
  • Behruz Mirzayi, Nazila Naghdi Shayan, Seyed Ali Mousavi Dehghani Pages 132-141
    Nanotechnology is of significant importance in many scientific fields. In view of engineering problems, nanomaterials have found wide practical applications. In this work, iron oxide nanoparticles called maghemite (γ-Fe2O3) were synthesized. The synthesized nanoparticles were used to adsorb asphaltene from prepared asphaltene-toluene solutions. Asphaltene adsorption kinetic behavior was modeled using experimental data. For the synthesis of maghemite nanoparticles, the co-precipitation of ferric and ferrous ions method as a simple and inexpensive method was selected. The crystalline structure and morphology of synthesized maghemite was investigated using X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscope (SEM) respectively. The nanoparticles were also characterized by using FT-IR spectrum. The results of these analyses showed that the γ-Fe2O3 nanoparticles had a crystalline structure with a size smaller than 50 nm and were spherical in shape. The maghemite nanoparticles were used for the adsorption of asphaltenes. The results obtained from adsorption kinetics analysis showed that asphaltene was rapidly adsorbed onto γ-Fe2O3 nanoparticles, and equilibrium was achieved in less than 2 hrs. The Lagergren pseudo-first-order and the pseudo-second-order models were employed for determination of the adsorption kinetics. It was found that the kinetic results were in good agreement with the pseudo-second-order model.
    Keywords: Asphaltene, Maghemite, Nanoparticle, Adsorption Kinetic, Iron Oxide
  • Mohammad Reza Mehregan, Mansoor Moazami, Seyed Farid Ghaderi, Emad Roayaie, Amir Mahdi Malek, Azadeh Dabbaghi Pages 142-155
    From a regional-scale or quick assessment viewpoint, a number of reservoir researchers provided heuristic methodologies to handle the initial technical evaluation of oil reservoirs for carbon dioxide flooding. But, they have not utilized a methodology among multi-attribute decision making approaches, which are more widely accepted and commonly applied. Therefore, this paper aims to introduce the use of a common multi-attribute decision making method, Grey Relational Analysis, for solving the problem of initial technical ranking of oil reservoirs for CO2-flooding EOR. Moreover, the proposed methodology makes some significance to the field of Grey Relational Analysis. The proposed procedure enables oil industry decision makers to consider the parametric uncertainty inherent in the problem by utilizing grey numbers. Furthermore, it serves as a more comprehensive procedure for analyzing real case problems, in which considering different types of criteria seems essential. The methodology is applied to a real case study of Iranian oil reservoirs in order to obtain illustrative results.
    Keywords: Grey Systems Theory, Grey Relational Analysis (GRA), Carbon Dioxide Enhanced Oil Recovery (CO2 EOR)
  • Ziba Hosseini, Ali Kadkhodaie, Ilkhchi, Asghar Asghari Moghaddam Pages 156-168
    One of the important geochemical parameters used to evaluate the hydrocarbon potential of source rock is total organic carbon (TOC). TOC measurement is time-consuming and rather expensive and considerable number of drill hole samples including core or cuttings have to be analyzed. In this study, TOC values were estimated initially using petrophysical logs generally available from drilled wells. For this purpose, an ant colony system was used based on hierarchical clustering analysis. The first stage was comprised of hierarchical clustering and the second stage included ant colony system, which was designed continuously with a normal probability distribution function. Continuous ant colony system (CACS) calculated weight coefficients of nonlinear proposed function for the petrophysical data of each cluster. The results show that this algorithm has a successful performance in combination with clustering for the estimation of TOC log. Using these coefficients and petrophysical data, TOC log can be generated for other wells in this field. This study is based on the data collected from three wells of the Ahwaz oilfields and can be generalized to other developmental wells.
    Keywords: Continuous Ant Colony System (CACS), Total Organic Carbon, Ahwaz Oilfield, Petrophysical Logs, Geo Chemical Log
  • Hossein Mahmoudjanloo, Amir Abbas Izadpanah, Shahriar Osfouri Pages 169-183
    In this study, at first, by using the experimental vapor pressure and saturated liquid volume of N-formyl morpholine, the parameters of cubic plus association (CPA) equation of state for NFM are evaluated. In this work, five association schemes (1A, 2A, 3B, 4B, and 4C) are used for NFM and the parameters of CPA equation of state are evaluated for these association schemes. Then, bubble point calculation is used for vapor-liquid equilibrium calculation in these mixtures. For this purpose, aromatics were considered as two types; in the first type, aromatics cannot cross associate with NFM and in the second type aromatics can cross association with NFM. Binary interaction parameters between aromatics and NFM were obtained and the modeling results were compared to experimental data and the best association scheme for NFM was obtained. The results show that 4C and 4B association schemes give the best results for correlating vapor-liquid equilibrium of mixtures containing aromatics and NFM.
    Keywords: N, Formylmorpholine, CPA EoS, Associating Fluid, Vapor, liquid Phase Equilibrium, Aromatic Compounds
  • Yadollah Pirzadeh, Mehrdad Moeinishad, Marzeye Shekarriz, Aliyar Kazemifar, Bizhan Pouryamin, Hassan Roshany Pages 184-190
    The exhaust emission pollutants of diesel engines include particulate matters (PM), smoke, oxides of nitrogen (NOx), and other harmful compounds. Ethanol diesel blend (e-diesel) is a clean-burning alternative to regular diesel fuel. The easiest method by which ethanol can be used is in the form of solutions, but ethanol has limited solubility in diesel. The problem of limited solubility has been overcome by emulsions. In this paper, with the use of environmentally friendly additives, the preparation of stable and clear nanoemulsions is investigated. The comparison of engine performance of ethanol-diesel emulsions and standard diesel in OM314 engine showed a reduction of 7.5% and 17.2% in power and smoke respectively. The use of ethanol-diesel fuels had no detrimental effect on the fuel system and engine components of OM314 engine.
    Keywords: E, diesel, Ethanol, Exhaust Emission, Fuel Consumption, Ethanol, gasoil Blend
  • Hossein Zangene, Saeed Jamshidi, Mohammad Soltanieh Pages 191-200
    With the increase of carbon dioxide concentration in the atmosphere, the quick emission reduction methods, i.e. carbon capture and storage/enhanced hydrocarbon recovery (CCS/EHR), have been introduced in recent years. While using CO2 for enhancing the recovery of oil reservoirs has been the subject of several studies in the past decades, it has not been fully studied in the gas reservoirs, mainly because of high recovery factor of gas reservoirs and mixing of the reservoir gas and CO2. In this work, the process of carbon capture and storage/enhanced gas recovery (CCS/EGR) in one of the south Iran gas reservoirs was studied. After the sensitivity analyses of different parameters with an optimum design of experiments (DOE) method the significant parameter was selected and optimized using genetic algorithm (GA) considering the net present value (NPV) as the objective function. This study shows that in addition to the production of residual reservoir gas, injecting CO2 in the gas reservoirs under optimized conditions (appropriate injection pattern and operational condition and pure CO2 injection) results in the storage of considerable amount of CO2, and thereby preventing it from being emitted in the atmosphere. Therefore, as the gas reservoir recovery and revenues of clean development mechanism (CDM) increase, the process of CCS/EGR becomes economically and environmentally profitable.
    Keywords: Gas Reservoirs, Carbon Dioxide, Enhance Gas Recovery, Storage, Optimization