فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 83 (مهر و آبان 1394)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 83 (مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی کریمان مقدم، سعید صادق نژاد، آرزو جعفری صفحات 4-15
    در این تحقیق شبیه سازی فرآیند سیلاب زنی با محلول پلیمر در الگوهای میکرومدل مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. آنالیز حساسیت روی پارامترهای موثر بر شکاف، شامل طول، جهت (زاویه راستا) و تعداد شکاف ها انجام شده و تاثیر هر یک از این پارامترها بر میزان بازیافت نفت در سیلاب زنی محلول پلیمر در نفت سنگین مطالعه شده است. برای ساخت مدل شبیه سازی، نرم افزار اکلیپس از سری نرم افزارهای شرکت شلمبرجر به کار گرفته شده و نتایج مدل شبیه سازی ساخته شده از طریق مقایسه با داده های آزمایشگاهی موجود در منابع، اعتبار سنجی شده است. همچنین به منظور بررسی دقیق تر سیلاب زنی محلول پلیمر، نتایج با سیلاب زنی آب که ساده ترین و ارزان ترین روش برای افزایش برداشت است، مقایسه شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اضافه کردن پلیمر به آب به خصوص در مخازن شکاف دار سبب می شود پدیده انگشتی شدن کاهش و میزان بازیافت نفت در فرآیند تزریق آب افزایش یابد. همچنین نتایج شبیه سازی نشان می دهد که در میکرومدل با تعدادی شکاف کوتاه، میزان بازیافت نفت بهتر از سایر حالات است.
    کلیدواژگان: تزریق پلیمر، شبیه سازی، میکرومدل شکاف دار، نفت سنگین
  • فرید کریمی، امین روشندل کاهو، حمیدرضا سیاه کوهی صفحات 16-23
    داده های لرزه ای برداشت شده عموما با نوفه همراه هستند. یکی از مهم ترین نوفه ها در عملیات خشکی، نوفه زمین غلت است. نوفه زمین غلت از گروه نوفه های همدوس بوده و دارای سرعت کمتر، فرکانس پایین تر و دامنه قوی تری نسبت به سیگنال هاست و به دلیل پاششی بودنش، در دورافت های نزدیک در اعماق کم و در دورافت های دورتر در اعماق زیاد، سیگنال های بازتابی را در یک منطقه بادبزنی شکل می پوشاند. روش های متعددی برای تضعیف این نوفه وجود دارد که متداول ترین آنها، استفاده از فیلترهای فرکانسی یک بعدی، دو بعدی و فیلترهای سرعتی است. در این مقاله از روش فیلتر کردن جدیدی با استفاده از ترکیب تبدیل S تعمیم یافته و تجزیه مد تجربی برای تضعیف نوفه همدوس زمین غلت استفاده شده است. بدین ترتیب که داده لرزه ای از حوزه t-x با استفاده از تبدیل S تعمیم یافته به حوزه t-f-x انتقال داده می شود. سپس در این حوزه تجزیه مد تجربی در راستای مکان برای یک زمان و فرکانس خاص اعمال می گردد. برای تضعیف نوفه همدوس زمین غلت، اولین تابع مد ذاتی که مربوط به محدوده عدد موج بالا یا رویدادهای لرزه ای همدوس با شیب تند هستند، حذف می گردد و سپس با استفاده از معکوس تجزیه مد تجربی و تبدیل معکوس S داده ها به حوزه t-x منتقل می شوند که نوفه زمین غلت آن تضعیف شده است. کارآیی این روش بر روی داده های لرزه ای واقعی مورد بررسی قرار گرفته است و با روش تجزیه مد تجربی در حوزه f-x مقایسه گردیده است. نتایج، برتری روش معرفی شده در این مقاله را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نوفه همدوس، نوفه زمین غلت، تبدیل S تعمیم یافته، تجزیه مد تجربی و داده لرزه ای
  • حبیب الله رضایی، اعظم صمدبین، نادر غلامی، داریوش فرخانی، منصور بزمی صفحات 24-32
    در این پژوهش، جداسازی گونه های دی سولفیدی از کاستیک مصرفی واحدهای مرکاپتان زدایی در مقیاس آزمایشگاهی و اشل آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرارگرفته و تاثیر افزایش دمولسیفایر با استفاده از آزمایشات معمول بر روی متغیرهای مختلف نظیر نوع، غلظت و نیز بررسی اثر حلال و زمان در کارآیی گوگردزدایی از کاستیک بررسی شده است. نتایج حاصل بازده بالایی در بازیابی سود مصرفی با غلظت بهینه دمولسیفایر و حلال را نشان می دهد. افزایش دمولسیفایر، باعث کاهش بیشتر ترکیبات گوگردی در کاستیک تا حدود ppm 20 شده است. در این فرآیند بهترین حلال جهت گوگردزدایی از کاستیک، حلالی با ساختار نزدیک به برش اصلی با میزان کم گوگرد می باشد. بدین ترتیب محلول کاستیک مصرفی قابلیت استفاده مجدد را خواهد داشت. این امر سازگار با محیط زیست و به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه خواهد بود.
    کلیدواژگان: کاستیک، دمولسیفایر، گوگردزدایی، حلال، مرکاپتان زدایی
  • مرتضی نوابی، محمود معماریانی، عزت الله کاظم زاده، حسن محمودیان صفحات 33-45
    هیدروکربن های سبک، بخشی از ترکیبات موجود در میعانات گازی است که دارای ساختارهای متنوع می باشند. شناسایی و ارزیابی ترکیبات شیمیایی کوچک مولکول در محدوده هفت کربنی در نمونه های میعانات گازی و میادین گازی اطلاعات خوبی را در رابطه با سنگ های منشا این ترکیبات از لحاظ محیط های رسوبی، کیفیت هیدروکربورها، میزان بلوغ و پختگی مواد آلی در اختیار قرا می دهد. همچنین میزان بلوغ سنگ منشا و دمای خروج فرآورده ها از سنگ مولد را به نمایش می گذارد. در این تحقیق سه نمونه سیال از سه میدان گازی مستقل واقع در جنوب ایران از سازندهای کنگان و دالان بالایی، جهت آنالیز کروماتوگرافی گازی تفصیلی انتخاب شد و نحوه تغییرات غلظت ترکیبات خاص در محدوده 7 کربنی در شرایط مختلف مخزنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که براساس پارامترهای کلی دو نمونه A و C مشابه یکدیگر و متفاوت از نمونه B می باشند لازم به ذکر است که شرایط مخزنی نمونه های A و C با شرایط مخزنی نمونه B متفاوت است. خاصیت پارافینی از میدان A به طرف میدان C ابتدا کاهش یافته و سپس افزایش می یابد همچنین میدان B، شواهد زیادی را در ارتباط با رخداد فرآیندهای تخریب زیستی به نمایش می گذارد. نتایج نشان می دهد که سنگ مولد نمونه C دارای منشا خشکی است. شناخت منشا نمونه های A و B به وسیله نمودارهای مختلف انجام گرفت و مشخص گردید این دو میدان نیز دارای منشا خشکی هستند. همچنین در نمونه C فرآیند اختلاط احتمالی مواد آلی از سازندهای دیگر با محتویات مخزن رخ داده است.
    کلیدواژگان: کروماتوگرافی گازی، آنالیزتفصیلی هیدروکربن، هیدروکربن های سبک، پارافینی، آروماتیکی
  • احمد روشنی، سعیده تشرفی، حمیده ثمری جهرمی، حسین عسکرزاده صفحات 46-55
    خاک های آلوده به ترکیبات نفتی بالاخص هیدروکربن های پلی آروماتیک یکی از معضلات محیط زیست محسوب می شود. این گروه از هیدروکربن های نفتی با ترکیبات پیچیده دو حلقه ای یا چند حلقه ای، از کربن و هیدروژن تشکیل شده اند. روش های زیادی برای پاک سازی خاک های آلوده ارائه شده است که اکثرا پر هزینه بوده و دارای فرآیندی پیچیده و دشوارند. هدف از انجام این تحقیق، نحوه استفاده از فرآیند فتوکاتالیستی جهت حذف پایرن از هیدروکربن های پلی آروماتیک از خاک آلوده است. در این تحقیق، با استفاده از روش رویه پاسخ، نمونه خاک به طور مصنوعی با غلظت mg/kg 40 پایرن آلوده گردید و با کمک طراحی آزمایش بر سطح آنها غلظت های 2، 4، 6، 8 و10 % وزنی از کاتالیست های TiO2ا، ZnO و SnO2 نشانده شد. نمونه های آلوده به مدت 10، 15 و20 ساعت در معرض تابش لامپ UV-C در داخل فتوراکتور تخریب قرار گرفتند. غلظت اولیه پایرن در خاک و همچنین غلظت های متفاوت از کاتالیست های مصرفی نشان داد، استفاده از 10 % وزنی کاتالیست TiO2 طی 20 ساعت، منجر به حذف 71 % پایرن از خاک شد. میزان کاهش پایرن از خاک با استفاده از روش استاندارد 5520-D توسط دستگاه طیف سنجی UV فلورسانس تعیین گردید. ادامه فرآیند حذف فتوکاتالیستی هیدروکربن های پلی آروماتیک با استفاده از نانو فتوکاتالیزورهای مختلف و تاثیر عواملی نظیر نوع و غلظت کاتالیست و زمان تابش UV بررسی شد. همچنین درصد راندمان حذف پایرن از خاک آلوده تعیین گردید و طیف های جذبی مربوط به آن ارائه شد.
    کلیدواژگان: پاک سازی، خاک، نانومواد، پلی آروماتیک، فتوکاتالیست
  • فاطمه شاهرضایی، آزیتا شافعی، امیرمحمد منصوری صفحات 56-67
    در این پژوهش اکسیداسیون فتوکاتالیستی و معدنی سازی پساب پالایشگاه نفت در یک سوسپانسیون آبی از دی اکسید تیتانیوم (20% روتایل، 80 % آناتاز) در یک راکتور ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشات بر اساس طراحی ترکیبی مرکزی (CCD) طراحی گردید و با استفاده از متدولوژی پاسخ سطح، آنالیز و بررسی شد. به منظور بررسی فرآیند چهار متغیر فرآیندی که نقش اساسی در فرآیند فتوکاتالیستی دارند، انتخاب شدند این چهار متغیر عبارتند از: pH محیط (2-10)، غلظت کاتالیست (mg/l 200-0)، دما (22/5-C° 57/5) و زمان واکنش (30-150min) و حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی کل (TCOD) به عنوان پاسخ فرآیندی انتخاب گردید. بر اساس نتایج ANOV، اثرات درجه اول کلیه متغیرها (pH، دما، غلظت کاتالیست و زمان) و اثرات درجه دوم pH، غلظت کاتالیست و دما بیشترین تاثیر را بر روی فرآیند حذف COD کل داشتند. بیشترین مقدار حذف COD با راندمان حذف 83% در شرایط 6=pH، غلظت کاتالیست mg/l 100، دما C° 45 و زمان واکنش 120 دقیقه به دست آمد. همچنین نتایج سینتیکی به دست آمده نشان داد که انرژی فعال سازی برای تبدیل TCOD مقدار kg/mol 34-19 می باشد.
    کلیدواژگان: راکتور فوتوکاتالیستی، مدل سازی فرآیندی، تصفیه پساب پالایشگاهی، نانو ذرات، بررسی سینتیکی
  • رومینا همپاییان، حسین رحیم پور بناب، محمدرضا کمالی، سید رضا موسوی حرمی صفحات 68-81
    سازند سورمه از مخازن بزرگ نفتی در ایران و خاورمیانه محسوب می شود. لیتولوژی این سازند از نهشته های کربناته دولومیتی در بخش فوقانی و آهکی دولومیتی در بخش تحتانی به همراه انیدریت به صورت بین لایه ای و درون لایه ای تشکیل شده است. با توجه به مطالعاتی که در این میدان ها انجام گرفته، تغییراتی از جمله تغییر رخساره، نوع و شدت عملکرد فرآیند های دیاژنزی و نوع لیتولوژی بر روی تخلخل و نفوذپذیری موثر می باشند. با مقایسه این عوامل در این دو میدان می توان به این نتیجه رسید که نهشته های دولومیتی میدان بلال بیشتر شامل رخساره های محیط سدی و لاگونی می باشد که به سمت جنوب شرقی از میزان نهشته های دولوگرینستونی سدی با فابریک دانه افزون کاسته شده و میزان نهشته های دولوپکستونی لاگونی افزایش می یابد و در میدان سلمان رخساره های دولووکستون و دولومادستون محیط پهنه جزرومدی با فابریک گل افزون بالاترین تعداد را به خود اختصاص می دهند که به دلیل گسترش بالای سیمان انیدریتی از مقدار تخلخل و تراوایی آنها کاسته شده است و علت آن می تواند کمتر شدن عمق حوضه از سمت میدان بلال به طرف میدان سلمان باشد به طور کلی این دو میدان در مقایسه با هم دارای رخساره های تقریبا مشابه اند اما بیشترین تفاوت که روی کیفیت مخزنی آنها تاثیر داشته میزان فراوانی رخساره های دانه افزون و درصد سیمانی شدگی انیدریتی می باشد.
    کلیدواژگان: سورمه فوقانی (عرب)، میدان بلال، میدان سلمان، کیفیت مخزنی، تغییر رخساره
  • ابراهیم سفیداری، علی دشتی، علی کدخدایی، اشکان اسدی اسکندر صفحات 82-95
    سازندهای دالان بالایی، مجموعه ای از ریف های کربناته- تبخیری و کنگان، با لیتولوژی غالب آهک و دولومیت با لایه هایی از انیدریت، توالی پرمو- تریاس میدان گازی پارس جنوبی هستند که در محدوده دور از ساحل آب های خلیج فارس و بین دو کشور ایران و قطر قرار دارند. هندسه و گسترش رخساره های پرانرژی (شول) عامل اصلی گسترش کیفیت مخزنی میدان است که این عامل هم تحت کنترل محیط رسوبی می باشد. این مطالعه به بررسی رخساره های زمین شناسی و ارتباط آن با خواص پتروفیزیکی و داده های چاه پیمایی و مدل سازی آنها به منظور گسترش و کنترل برنامه های مخزنی می پردازد. داده های پتروگرافی به منظور ارزیابی توزیع رخساره های رسوبی و گروه های رخساره های مورد استفاده قرار گرفت. 12 میکروفاسیس در چهار گروه رخساره های بزرگ تر پهنه جزر و مدی، لاگون، شول و دریای باز طبقه بندی شد. ارزیابی کیفیت مخزنی گروه های رخساره های بر اساس داده های تخلخل و تراوایی مغزه مورد بررسی قرار گرفت. در چاه های بدون مغزه گروه های رخساره های بر اساس نمودارهای چاه پیمایی در قالب رخساره های لاگ و با استفاده از سیستم های هوشمند شبکه عصبی پیش بینی گردید. به منظور انطباق رخساره ها در مدل دوبعدی از چارچوب چینه نگاری سکانسی برای میدان استفاده گردید. ارزیابی توزیع سه بعدی گروه های رخساره ای با استفاده از مدل سازی سه بعدی زمین آماری و با استفاده از الگوریتم شبیه سازی شاخص ترتیبی (SIS) در قالب رخساره های لاگ مورد بررسی قرار گرفت. نهایتا مدل سه بعدی رخساره ها برای واحدهای مخزنی مختلف از میدان مورد مطالعه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: گروه های رخساره ای، رخساره لاگ، زمین آمار، شبیه سازی شاخص ترتیبی، چینه نگاری سکانسی
  • علی اکبر بیات، امید اصغری، عباس بحرودی، میثم توکلی صفحات 96-107
    شکستگی یکی از مهم ترین پدیده های زمین شناسی است که تولید از مخازن کربناته شکسته را تحت تاثیر قرار می دهد. توزیع شکستگی در مخازن شکسته به عوامل ساختاری، سنگ شناسی، ضخامت مخزن، گسل ها و عوامل کنترل کننده دیگر بستگی دارد. برای مدل سازی دقیق شکستگی ها باید عوامل کنترل کننده شکستگی را با داده های چاه تلفیق کرد. در این مقاله از تراکم شکستگی حاصل از تحلیل شکستگی های مغزه های سه چاه از میدان مارون استفاده شده است. نشان گرهای لرزه ای مرتبط با شکستگی از جمله فرکانس لحظه ای، انحنا و شیب از داده های لرزه ای استخراج شده است. عوامل زمین شناسی و پتروفیزیکی که تراکم شکستگی را کنترل می کند با تلفیق داده های لرزه ای و چاه ها به صورت سه بعدی مدل شده است. با تلفیق عوامل کنترل کننده شکستگی و تراکم شکستگی در چاه ها، تراکم شکستگی به صورت سه بعدی با استفاده از روش شبکه عصبی مدل شد و ضریب همبستگی آن با داده های چاه 82/0 به دست آمد. مدل پیوسته شکستگی حاصل از شبکه عصبی، با نقشه انتقال پذیری هم خوانی داشته و نقشه انتقال پذیری، بالا بودن تراکم شکستگی در یال جنوبی را تایید می کند. بیشترین تراکم شکستگی در یال جنوبی تاقدیس قرار دارد که مکان مناسبی برای توسعه میدان می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم شکستگی، عوامل کنترل کننده شکستگی، نشان گرهای لرزه ای، نمودارهای پتروفیزیکی
  • محمد طیبی، مجید نبی بیدهندی، بهزاد نظری، حسین خوشدل صفحات 108-122
    استفاده از روش های کمی در تفسیر داده های لرزه ای به جای روش های کیفی در مراحل اکتشاف تا تولید از مخازن نفتی، به مرور زمان جای خود را در صنعت بالا دستی نفت پیدا کرده است. یکی از مهمترین روش های کمی، بررسی نحوه تغییر ضرایب بازتاب امواج لرزه ای بر حسب تغییر دورافت (AVO) بین گیرنده و چشمه است. با استفاده از ارتباط دامنه در برابر دورافت، روابط زوپریتس و تقریب های آن می توان نشانگرهای مختلفی استخراج کرد و به کمک آنها محدوده های مخزنی را از لحاظ سیال و سنگ شناسی تفکیک نمود. هدف از این مقاله ارزیابی توانایی های روش AVO در تشخیص هیدروکربن در میدان هندیجان واقع در منطقه شمال غرب خلیج فارس با استفاده از داده های لرزه ای پیش از انبارش می باشد. بدین منظور در میدان هندیجان، با استفاده از مدل سازی مستقیم، لرزه نگاشت مصنوعی حاصل از نگارهای چاه پیمایی ایجاد گردید و به کمک آن علت ناهنجاری مشاهده شده بر روی داده های لرزه ای قبل از برانبارش در مرز بالایی مخزن غار مشخص شد. سپس با تولید منحنی AVO نوع ناهنجاری مربوطه، کلاس اول تشخیص داده شد. روش های تحلیل AVO شامل مدل سازی مستقیم، مدل سازی جانشینی سیال، مطالعه نشانگرها و کراس پلات های AVO در محدوده مخزن، انجام گرفت. کارایی این روش به عنوان یک روش جامع برای اکتشاف مخازن ماسه سنگی با هیدروکربن سبک به اثبات رسیده است. این مطالعه با استفاده از داده های چاه پیمایی و سری داده های سه بعدی دریایی قبل از برانبارش، انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: تغییر دامنه با دورافت، مدل سازی مستقیم، مدل سازی جانشینی سیال، نشانگر لرزه ای، کراس پلات
  • امیر حیدری، سید حسن هاشم آبادی صفحات 123-136
    در این تحقیق اثر پارامترهای عملیاتی بر بازدهی راکتور بستر قطره ای سولفورزدایی (HDS) و آروماتیک زدایی (HDA) در مقیاس آزمایشگاهی توسط روش دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور شبیه سازی رفتار چند فازی راکتور از دیدگاه اولری-اولری استفاده شد که در آن نیروهای بین فازی بر اساس مدل های ارائه شده برای محاسبه مقدار برهم کنش جریان های چند فازی در محیط متخلخل و در شرایط جریانی راکتور بستر قطره ای در معادله مومنتوم اعمال گردیده است. با توجه به اهمیت تابع توزیع تخلخل در رفتار هیدرودینامیک راکتور و همچنین اثر آن در پیش بینی بازدهی واکنش ها، رفتار تخلخل بستر بر اساس مدل های موجود برای کاتالیست های سه پر در شبیه سازی محاسبه شده است. پارامترهای مورد مطالعه در این تحقیق شامل بررسی دما، فشار، سرعت فاز مایع و غلظت سولفید هیدروژن فاز گاز بر میزان بازدهی راکتور با استفاده از مدل CFD می باشد. نتایج حاصل از شبیه سازی با نتایج آزمایشگاهی گزارش شده انطباق خوبی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی CFD، دیدگاه اولری، اولری، راکتور بستر قطره ای، سولفورزدایی و آروماتیک زدایی، تابع توزیع تخلخل
  • ارسلان زینل زاده، سید رضا موسوی حرمی، محمد کسایی نجفی، مریم میرشاهانی صفحات 137-148
    فرآیند نفت زایی موجب تولید نفت از مواد آلی سنگ ها در طی میلیون ها سال می شود. نفت تولید شده پس از مهاجرت، در سنگ مخزن جمع شده و یک تجمع یا میدان نفتی را تشکیل می دهد. در این مطالعه با استفاده از روش مدل سازی حوضه، تاریخچه حرارتی در یک مقطع تراستی شبیه سازی شده و تاریخچه هیدروکربن زایی سنگ های منشا بررسی شده است. در این مقاله، با استفاده از داده های چینه شناسی، زمین شناسی و ژئوشیمیایی و به کمک نرم افزار مدل سازی یک بعدی، تاریخچه تدفین و نفت زایی ترسیم شده است. میزان پختگی مواد آلی سازندها، وضعیت پنجره نفت زایی و گاززایی و همچنین میزان کمی هیدروکربن زایی برای سنگ های منشا پابده، کژدمی، گرو و سرگلو به دست آمده است. از داده های پختگی مواد آلی سازندها بر اساس انعکاس ویترینایت، جهت کنترل کیفی کار مدل سازی و اطمینان از درستی مدل، استفاده شده است. براساس این مطالعه، در مقطع تراستی، گسل موجب افزایش عمق و پختگی سنگ های منشا و سرعت بخشیدن به فرآیند نفت زایی شده است. میزان تاثیر گسل تراستی هنگامی که سنگ منشا به مرحله حداکثر نفت زایی نرسیده است، بیشتر خواهد بود. در صورتی که سنگ منشا قبل از گسل خوردگی بخش عمده توان نفت زایی خود را از دست داده باشد، گسل تراستی تاثیری به مراتب کمتر در نفت زایی دارد.
    کلیدواژگان: مدل سازی یک بعدی حوضه، فرآیند نفت زایی، مقطع تراستی، کمربند زاگرس، سنگ های منشا
  • زهرا رجبی، عبدالرضا مقدسی*، مریم محمدی، سیدمحسن حسینی صفحات 149-158

    در این پژوهش، غشاهای شبکه آمیخته پلی وینیل کلراید- نانولوله های کربنی (PVC/MWCNTs) و سلولزاستات– نانولوله های کربنی (CA/MWCNTs) تهیه شد و به منظور بررسی خواص جداسازی گاز، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور هر دو نوع نانولوله های کربنی بدون عامل و عامل دار (با عامل کربوکسیلیک) مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت مشخص شد که نانولوله های عامل دار، عملکرد بهتری دارند. اثر افزایش محتوای نانولوله های کربنی بر عملکرد جداسازی گاز غشاهای تهیه شده برای گازهای هلیم، نیتروژن، متان و دی اکسید کربن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد تراوایی گازها با افزایش محتوای نانولوله های کربنی، افزایش می یابد. تراوایی دی اکسید کربن نسبت به سایر گازهای مورد مطالعه، افزایش بیشتری دارد و در 1% وزنی از نانولوله های کربنی عامل دار، برای غشاهای شبکه آمیخته شامل PVC به barrer 48/11 و برای غشاهای شبکه آمیخته شامل CA در 5% وزنی از نانولوله های کربنی به barrer 21/14 رسیده است. علاوه بر این، گزینش پذیری CO2/CH4 به طور کلی نتایج بهتری را در پی داشته و در 3% وزنی از نانولوله های کربنی عامل دار، در غشاهای تهیه شده بر پایه PVC به بیشترین مقدار خود (حدود barrer 76/52) رسید. همچنین نتایج آزمون مقاومت مکانیکی نشان می دهد که استفاده از غشاهای شبکه آمیخته بر پایه PVC، خواص مکانیکی مطلوب تری دارد.

    کلیدواژگان: غشاهای شبکه آمیخته، جداسازی گاز، نانولوله های کربنی، تراوایی، گزینش پذیری، خواص مکانیکی
  • صائب احمدی، محسن وفایی سفتی*، علیرضا بهرامیان، سید امیر رستگار، خسرو جراحیان صفحات 159-170

    یکی از روش های مورد استفاده در ازدیاد برداشت نفت از مخازن کربناته که اخیرا مورد توجه قرار گرفته است، سیلاب زنی با آب هوشمند می باشد. آب هوشمند با تغییر حالت ترشوندگی سطح سنگ کربناته از حالت نفت دوست به آب دوست، تولید نفت را افزایش می دهد. در این پژوهش تاثیر ترکیب یونی آب هوشمند بر حالت ترشوندگی سنگ کربناته در دماهای ماندگاری مختلف و pH های متفاوت با آزمایش زاویه تماس بررسی شده است. در طراحی آزمایش ها از روش سطح پاسخ استفاده شد. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که یون های Mg+2ا، SO4-2 و +K به دلیل برهم کنش با سطح سنگ و اسید چرب نقش مهمی در تغییر ترشوندگی سنگ کربناته دارند. بنابراین، علاوه بر یون های فعال مانند Mg+2 و SO4-2، نمک های غیر فعال مانند KCl نیز بر حالت ترشوندگی سنگ کربناته تاثیر می گذارند. افزایش دما سبب افزایش خاصیت ترشوندگی با آب و افزایش فعالیت یون ها در محلول می شود. افزایش pH به دلیل کاهش بار مثبت سطح سنگ کربناته، سبب کاهش زاویه تماس می گردد، ولی در مقادیر pH حدود 8، احتمالا به دلیل تشکیل رسوب یون Mg+2 زاویه تماس افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تغییر ترشوندگی، آب هوشمند، زاویه تماس، طراحی آزمایش، سنگ کربناته
  • جواد هنرمند، عبدالحسین امینی، محمدرضا کمالی صفحات 171-185
    سازند آسماری، به سن الیگوسن- میوسن زیرین، مهم ترین سنگ مخزن هیدروکربوری در جنوب و جنوب غرب ایران محسوب می شود. این سازند در میدان مورد مطالعه توالی مخلوطی از نهشته های کربناته (غالبا در بخش بالایی) و آواری (غالبا در بخش پایینی) است. بخش کربناته این سازند (به سن میوسن زیرین) که غالبا از رخساره های کم عمق و پرانرژی سدی و لاگونی تشکیل شده، به شدت متاثر از فرآیندهای دیاژنزی است. مطالعات ماکرومیکروسکوپی همراه با آنالیزهای متداول مغزه و ژئوشیمیایی نشان داد که در افق های دولومیتی، ایجاد فضاهای خالی بین بلوری و وجود فضاهای خالی بین دانه ای اولیه از یک سو و عملکرد فرآیندهای تراکم و کانی زایی تبخیری از سوی دیگر باعث تغییرات وسیعی در کیفیت مخزنی شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کانی های تبخیری انیدریت و سلستیت بر خواص مخزنی افق های دولومیتی سازند آسماری انجام شده است. این پژوهش نشان داد که مقدار و نحوه گسترش کانی های تبخیری انیدریت و سلستیت، نقش بسیار مهمی در کنترل کیفیت مخزنی این سازند داشته است. بیشترین و موثرترین شکل گسترش انیدریت و سلستیت، اشکال سیمان پرکننده فضاهای خالی، فراگیر، جایگزینی و بعضا پرکننده شکستگی ها بوده است. در برخی نمونه ها سیمان تبخیری با اشغال حدود 40% فضاهای بین دانه ای (در مراحل اولیه تدفین) و بین بلوری، تخلخل و تراوایی افق دولومیتی را به نزدیک صفر کاهش داده است. اشکال نودولی اولیه و ثانویه، با وجود گسترش قابل توجه در همه رخساره ها، تاثیری بر کاهش کیفیت مخزنی سازند آسماری نداشته اند.
    کلیدواژگان: انیدریت، سلستیت، کانی های تبخیری، کیفیت مخزنی، سازند آسماری
  • نیلوفر فرازانی، فرهاد خوشبخت، وحید توکلی صفحات 186-194
    این مقاله به تعیین رخساره الکتریکی در سازند آسماری در میدان نفتی گچساران آنالیز خوشه ایگرافیکی می پردازد. این میدان در جنوب غربی ایران واقع شده است. تعیین رخساره الکتریکی در میدان مورد مطالعه با استفاده از تلفیق نمودارهای تصویرگر با دیگر نمودارهای چاه پیمایی به دست آمده از یکی از چاه های موجود در آن میدان انجام گرفته است. برای ارزیابی دقیق، تصحیحات محیطی لازم بر روی لاگ ها انجام گرفته است. مقایسه نتایج لیتولوژی، حجم شیل، تخلخل و اشباع آب با رخساره های تعیین شده توسط روش آنالیز خوشه اینشان داد که به کارگیری لاگ های تصویر گر موجب بهبود تفکیک رخساره های الکتریکی می شود. این تقسیم بندی جنبه مخزنی داشته و تغییر خواص پتروفیزیکی در هر رخساره منحصر به فرد بوده وتغییرات این شاخص ها در رخساره های جدا از هم مشخص گردیده است. علاوه بر این، با در نظرگرفتن گسترش رخساره های شناسایی شده، لایه های مخزنی از غیر مخزنی براساس زون بندی صورت گرفته متمایز شده اند.
    کلیدواژگان: آنالیز خوشه ای، رخساره الکتریکی، سازند آسماری، نمودارهای تصویرگر
|
  • Ali Kariman Moghadam, Saeid Sadeghnejad, Arezou Jafari Pages 4-15
    In this study, the polymer flooding’s process in the micro-model with different patterns of fractures is simulated. The sensitivity analysis on effective parameters of a fracture such as length, orientation and number of fractures has been done and the influence of each parameter on the oil recovery has been investigated. Simulations have been performed using Eclipse software and the confirmation of numerical results is checked with experimental data. In addition, results of Polymer flooding have been compared with those of water flooding, which is one of the simplest and cheapest method for enhancing the oil recovery. Comparison of data shows that polymer flooding specially in fractured reservoirs has higher recovery and it is because of fingering effect’s reduction. Also it has been found that in the micro-model with a large number of short fractures, improvement of the oil recovery is more than other situations.
    Keywords: Polymer Flooding, Simulation, Fractured Micromodel, Heavy Oil
  • Farid Karimi, Amin Roshandel Kahoo, Hamid Reza Siahkoohi Pages 16-23
    Seismic data are commonly contaminated by noise. Ground roll is one of the most important noises in onshore reflection seismic data acquisition. It is a coherent noise with a lower speed, lower frequency, and stronger amplitude than reflection seismic signals. Due to the dispersive property of the ground roll, it is distributed in fan-shaped zones at near offsets about the source. There are several methods for ground roll suppression such as 1D and 2D frequency filtering and velocity filters. In this paper, a new filtering method based on the generalized S transform and the empirical mode decomposition has been used to attenuate the ground roll coherent noise. In the proposed method, the x-t domain seismic data transformed to t-f-x domain using a generalized S transform. Then, the empirical mode decomposition is applied to the transformed data along the X-direction. The first intrinsic mode function related to high wave numbers is removed to attenuate the ground roll. The denoised seismic data can be obtained by stacking up the remaining intrinsic mode functions and transforming back into the t-x domain using an inverse S transform. The efficiency of the mentioned method has been tested on real seismic data and compared with empirical mode decomposition in the f-x domain. The obtained results show that the proposed method attenuates the ground roll better than the combination of empirical mode decomposition and Fourier transform.
    Keywords: Coherent Noises_Ground Roll Noise_Generalized S Transform_Empirical Mode Decomposition_Seismic Data
  • Habib Alah Rezaei, Azam Samadbin, Nader Gholami, Daruosh Farkhani, Mansor Bazmi Pages 24-32
    In this work, the separation of disulfides from spent caustic in demercaptanization units has been studied on laboratory and bench scales. The effect of increasing demulsifier on various variables such as chemical structure, concentration, solvent effect, and residence time with regards to the performance of the desulfurization of caustic has been experimentally investigated. The results show that a high efficiency of spent caustic recovery can be achieved using optimal concentrations of demulsifier and solvent. By increasing demulsifier, sulfur compounds in caustic are reduced to about 20 ppm. In this process, the best solvent for caustic desulfurization was the one similar to the original oil cut with low sulfur content. The spent caustic solution will therefore be recyclable. The operation conditions were environmentally friendly and cost effective.
    Keywords: Caustic, Demulsifier, Desulfurization, Solvent
  • Morteza Navabi, Mahmood Memariani, Ezzatollah Kazemzadeh, Hasan Mahmoodian Pages 33-45
    Gas condensate reservoirs are generally deeper and are found at higher pressures and temperatures relative to oil reservoirs. Light hydrocarbon compounds are parts of crude oil and gas condensates, which have different types of structures. 7-carbon hydrocarbons with open chain and branch ring structures can be considered as good indicators for the recognition and origin of organic matters, source rock characteristics, etc. In this study, three fluid samples of three independent gas fields in southern Iran, from Kangan and upper Dalan formations (with similar geochemical characteristics), are subjected to detailed hydrocarbon analysis (with the ability of the identification of molecular components of the organic compounds) and other PVT experiments, and changes in the concentration of specific compounds having 7 carbons or less in different reservoir conditions were studied. The results showed that according to the overall parameters, samples A and C were similar and both were different from sample B, which was attributed especially to the difference of reservoir conditions between samples A and C with sample B. Also, the paraffinicity property of fields initially decreased but then increased from A to C, and, likewise, field B represented vast evidence for the occurrence of biodegradation processes. Figures showed that the source rock of sample C had obviously the terrigenous origin, but understanding the origin of samples A and B were carried out using various diagrams and it was determined that the two fields had the dry origin. It was also found that the mixing process of reservoir contents having organic matters with that of the other formations have probably occurred in sample C.
    Keywords: Gas Condensates, Detailed Hydrocarbon Analysis (DHA), Geochemical Characteristics, Light Hydrocarbons
  • Ahmad Roshani, Saeideh Tasharrofi, Hameideh Samari Jahromi, Hossein Asgarzadeh Pages 46-55
    Soils contaminated with petroleum compounds, especially polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH’s), are one of the major environmental problems that threats the ecosystem and human life. This complex mixture of petroleum hydrocarbons is fused and contains various isomers of carbon and hydrogen, which are composed of a double rings or more loops. Today, many well-developed methods have been proposed for the remediation of contaminated soil, which, regardless of the complexity of the process, are very difficult and costly. The aim of this study was to decontaminate polluted soils from pyrene as an index of poly aromatic hydrocarbons (PAH’s). The remediation of PAH compounds like pyrene was carried out by using nano-photocatalysts. In this study, the response surface methodology (RSM) is performed for the formulation of catalyst concentration and UV exposure time. Under laboratory conditions, artificially clean soil samples were sterilized and contaminated with 40 mg/kg pyrene. Then, 5 grams of the soil contaminated with a solution of 40 ppm pyrene (PAH’s compounds) were well mixed with different nano-photocatalyst concentrations of 2, 4, 6, 8, and 10 wt%. of TiO2, ZnO, and SnO2. The soil samples were exposed to UV-C light (15 Watt at a wavelength of 254 nm) in a photo-degradation reactor for 10, 15, and 20 hrs of exposure. Under the photo-oxidation reactions, the removal of pyrene from the soil samples was calculated according to a standard method (ASTM D-5520) of fluorescence UV spectroscopy. The results showed that the degradation of pyrene by the mentioned nano-photocatalysts were possible and the highest rate of degradation (71%) was obtained at a TiO2 catalyst concentration of 10 wt.% during 20 hrs of UV exposure. In this paper, the photocatalytic removal of hydrocarbons was studied by using a nano-photocatalytic degradation process having various factors such as the effect of catalyst type, catalyst concentration, and UV irradiation exposure time. Finally, the removal of pyrene from soil was determined and the corresponding absorption spectra were presented.
    Keywords: Remediation, Soil, Nanomaterial, PAHs, Photocatalysts
  • Fatemeh Shahrezaei, Azita Shafei, Amirmohammad Mansouri Pages 56-67
    The photocatalytic oxidation and mineralization of petroleum refinery wastewater in aqueous catalyst suspensions of titanium dioxide (TiO2), Degussa P25 (80% anatase, 20% rutile) was carried out in a batch circulating photocatalytic reactor. The experiments were conducted based on a central composite design (CCD) and analyzed using response surface methodology (RSM). In order to analyze the process, four significant variables viz. pH (2-10), catalyst concentration (0-200 mg/l), temperature (22.5-52.5 °C), and reaction time (30-150 min) and TCOD removal as the process response were studied. From the data derived from the factorial design, the ANOVA analysis revealed that the first order effects of reaction time, pH, temperature, and catalyst concentration and second order effect of pH, catalyst concentration, and temperature produced the main effect on TCOD removal efficiency. A maximum reduction in TCOD of more than 83% was achieved at the optimum conditions (pH of 4, catalyst concentration of 100 mg/l, temperature of 45 °C, and reaction time of 120 min). The reaction kinetics showed that reactive activation energy for TCOD conversion was calculated to be 19.34 kJ/mol.
    Keywords: Petroleum Refinery Wastewater, Photocatalytic Degradation, TiO2 Nanoparticles, Kinetics, RSM
  • Romina Hampaiyan, Hosein Rahimpor Bonab, Mohammad Reza Kamali, Seyed Reza Moussavi Harami Pages 68-81
    The Surmeh formation is hosting important oil reserves in the Middle East and Iran. It is mainly composed of dolostone in the upper part and dolomitic limestone in the lower part with interbedded anhydrite layers. According to this study, in Balal and Salman oil fields, some changes, including changes in facies, type, and the intensity of the diagenetic processes and lithology, have controlled porosity and permeability values. By comparing these factors in fields, one may conclude that dolomitic deposits in the Balal field consist mostly of barrier and lagoon facies. Toward the southeast, the proportion of grain-dominated barrier dolograinstone facies was reduced, while the dolopackstone lagoonal facies was increased. In the Salman mud-dominated tidal flat, dolowackestone and dolomudstone facies are increased but anhydrite cement content is decreased due to dolomite porosity and permeability. Comparing these two fields, they generally suggest the existence of similar facies. However, their main differences that influence the reservoir quality are the abundance of grain-dominated facies and anhydrite conten.
    Keywords: Upper Surmeh (Arab), Balal Field, Salman Field, Reservoir Quality, Facies Change
  • Ebrahim Sefidari, Ali Dashti, Ali Kadkhodaie, Ashkan Asadi Eskandar Pages 82-95
    Upper Dalan formation, is a complex of carbonate reefs-evaporite, and Kangan with dominant lithology of limestone and dolomite is associated with anhydrite layers; Permo-Triassic succession of the South Pars gas field hosts the largest none-associated gas reservoir in the world located in the offshore of the Persian Gulf between Iran and Qatar. The geometry and distribution of high energy facies (shoal facies) are the main constituents of field reservoir quality, which is controlled with sedimentary environment. This study deals with the assessment of geological facies and their relation with petrophysical properties in incorporation with wire line logs to propagate the reservoir schemes. Core and petrographic analysis were carried out with the aim of recognizing the distribution of sedimentary facies and facies associations. Twelve microfacies were categorized into 4 major facies associations: tidal flat, lagoon, shoal, and open marine. The reservoir quality of facies associations was evaluated based on core porosity and permeability. In un-cored wells, facies associations were predicted as logfacies based on wire line logs by using intelligent neural networks. The sequence stratigraphic framework in the field was used to correlate facies in a two dimensional model. The 3D distribution of facies associations is assessed as logfacies by geostatistical modeling and sequential indicator simulation.
    Keywords: Facies Association, Logfacies, Geostatistics, Sequential Index Simulation, Sequence Stratigraphy
  • Ali Akbar Bayat, Omid Asghari, Abbas Bahroudi, Meysam Tavakkoli Pages 96-107
    Large percentages of world hydrocarbon reservoirs are fractured reservoir and fracture distribution in these reservoirs are not distributed randomly. Fracture distribution in fractured reservoir depends on the combination of structures, lithology, reservoir thickness, fault, and other fracture controllers. For accurate fracture modeling, these factors should be integrated with well data. For this purpose, fracture density of three wells in Marun oil field is used. Fracture related seismic attributes such as instantaneous frequency, curvature, and dip is extracted from seismic data. Geological and petrophysical features, which control fracture density, are modeled by the integration of seismic and well data. By the integration of these factors and fracture density in wells, fracture density is modeled by artificial neural network. In this study, the continuous fracture model is properly modeled and the results demonstrate 82% correlation with well data. This continuous fracture model has a relatively good relation with transmissibility map and the transmissibility map satisfies high fracture density in the south limb of anticline. Most fracture densities are located in the southern limb of anticline and this seems to be suitable region for field development.
    Keywords: Fracture Density, Fracture Controllers, Seismic Attributes, Petrophysical Logs
  • Mohammad Tayebi, Majid Nabi Bidhendi, Behzad Nazari, Hossein Khoshdel Pages 108-122
    Nowadays, quantitative methods for seismic data interpretation are mostly used instead of qualitative evaluations for the description of reservoir from exploration to production phase and, over time, it will be more important in upstream oil industry.One of the most prosperous methods is AVO analysis that considers the variation of reflection coefficients versus offset between the source and the receiver. This method uses prestack data to identify hydrocarbon in reservoir and can be used as a direct hydrocarbon indicator in clastic rocks. In this paper, AVO analysis method has been described to detect hydrocarbon reservoir and AVO analysis was applied to the Ghar sandstone reservoir in Hendijan oil field. This study is carried out using 3D prestack data and well logging data. At first, forward modeling has been performed using well logging data from wells. Class 1 AVO anomaly has been recognized for this reservoir. After the forward modeling step, fluid replacement modeling (FRM) in reservoir zone has been applied and the best attributes, which had a great sensitivity to fluid, were distinguished. But FRM shows that the attributes are not sensitive to changes in fluid type. AVO anomaly on upper boundary of Ghar sandstone is affected by changes in lithology. Also, intercept-gradient cross-plot was produced by attributes. Reservoir area and zones has been discriminated with intercept-gradient cross-plots. For seismic data, various AVO attributes and cross-plots have been extracted by different methods and have delineated. Unfortunately, attributes and cross-plots were not able to detect fluids boundaries and fluid boundaries, because of the poor quality of seismic data. The results not only help to select new drilling locations more accurately, but the reservoir parameters can also be modeled with less uncertainty.
    Keywords: Amplitude Variation with Offset, Forward Modeling, Fluid Replacement Modeling, AVO Attribute, Cross plots
  • Amir Heidari, Seyed Hassan Hashemabadi Pages 123-136
    In this contribution, a CFD technique has been used to study the effects of operational parameters on the amount of hydrodesulfurization (HDS) and hydrodearomatization (HDA) conversions in the trickle bed reactor (TBR). The Eulerian-Eulerian multiphase approach has been used to simulate multiphase flow conditions with appropriate models to account interphase interactions at TBR. Due to the importance of porosity distribution effect on the hydrodynamics behavior and reaction conversion, an appropriate trilobe porosity model has been implemented in the simulation models. The studied parameters are temperature, pressure, liquid phase velocity, and gas phase hydrogen sulfide concentration. The simulation results show good agreement with the reported experimental data.
    Keywords: CFD Simulation, Eulerian Approach, TBR, HDS, HDA, Porosity Function
  • Arsalan Zeinalzadeh, Seyed Reza Moussavi Harami, Mohammad Kassaie Najafi, Maryam Mirshahani Pages 137-148
    Oil generation is a long process of converting oil from organic matters, which takes millions of years. The generated oil migrates and accumulates in reservoir rock and is preserved as an oil accumulation or oil field. In this study, by using basin modeling method, thermal history in a thrusted section is simulated and the hydrocarbon generation history of source rocks is investigated. By means of stratigraphical, geological, and geochemistry data and using 1D basin modeling software, the burial and oil generation histories are reconstructed. In addition, organic matter maturity, oil and gas windows, and the quantity of hydrocarbon generation of Pabdeh, Kazhdumi, Garau, and Sargelu source rocks are obtained. The vitrinite reflectance data were used for the quality control of the model. Based on this study, the thrust fault has increased the depth and maturity of source rocks, and thereby the speed of the oil generation process. When the source rock is at the peak oil generation stage, thrust fault effect would be higher. If the source rock produces hydrocarbons before faulting and loses some potential, the thrust fault effect is far less.
    Keywords: 1D Basin Modeling, Oil Generation, Thrusted Sections, Zagros Belt, Source Rocks
  • Zahra Rajabi, Abdolreza Moghadassi, Maryam Mohammadi, Sayed Mohsen Hosseini Pages 149-158

    PVC/MWCNT’s and CA/MWCNT’s mixed matrix membranes (MMM’s) were prepared. These membranes were characterized for the investigation of gas separation properties. For this reason, both raw and functionalized multiwalled carbon nanotubes (MWCNT’s) were used. At last, it is understood that membranes filled with functionalized MWCNT’s had better performance. The effects of MWCNT’s loading ratio were investigated on the gas separation performance of the prepared membranes for He, N2, CH4, and CO2 gases. The results represented that all gases permeability had an increasing manner with increasing the nanofiller loading ratio. CO2 permeability were more increased and at 1 wt.% of MWCNT’s for MMM’s based on PVC, and at 5 wt.% of MWCNT’s for MMM’s based on CA, this value reaches 11.48 and 14.21 respectively. Moreover, CO2/CH4 gas separation selectivity showed better results and at 3 wt.% of MWCNT’s reaches its maximum value (52.76). Also, the results of mechanical resistance analysis represented that MMM’s based on PVC have better mechanical properties than MMM’s based on CA.

    Keywords: Mixed Matrix Membranes, Gas Separation, Carbon Nanotubes, Permeability, Selectivity, Mechanical Properties
  • Saeb Ahmadi, Mohsen Vafaie Sefti, Alireza Bahramian, Seyyed Omid Rastegar, Khosrow Jarrahian Pages 159-170

    One of the recently developed methods of enhanced oil recovery in carbonate reservoir is smart water flooding. Smart water can alter the wetting state of carbonate rocks from oil-wet to water-wet and increase oil production. In this study, we have investigated the effect of smart water composition on the carbonate rock wettability at different aging temperatures and pH’s through measuring the contact angle. The response surface methodology was utilized for the design of experiments. The results show that Mg+2, SO4-2, and K+ ions have important roles in wettability alteration due to interaction with carboxylic acids adsorbed on the rock surface. Not only Mg+2 and SO4-2 ions but also, inactive ions such as K+ influenced the wetting state of carbonate rock. Furthermore, an increase in temperature could cause more water wetting state and more activity of ions in solution. In addition, increasing pH could decrease the contact angle because of reduction in positive surface charge of carbonate rock surface. However, when pH was close to 8, the contact angle was raised probably due to the precipitation of Mg+2 ion.

    Keywords: Wettability alteration, Smart water, Contact Angle, Experiment Design, Carbonate rock
  • Javad Honarmand, Abdolhossein Amini, Mohammad Reza Kamali Pages 171-185
    Asmari formation, assigned to Oligocene-Lower Miocene, forms the most important hydrocarbon reservoir in the south and southwest of Iran. In the studied field, Asmari formation constitutes a sequence of carbonate (common at upper part) and clastic (common at lower part) sediments. The carbonate section belonging to early Miocene and being commonly assigned to shallow marine, high energy barrier and lagoon is severely subjected to diagenetic processes. Macro-microscopic studies (core and thin section) along with geochemical and conventional core analysis showed that, in dolostone intervals, the development of intercrystalline pore spaces and the presence of primary interparticle pore spaces on the one hand and the performance of compaction and evaporite mineralization on the other hand caused considerable changes in reservoir quality. This study aimed to investigate the effect of evaporite (anhydrite and celestite) mineralization on the Asmari reservoir properties. This research showed that the quantity and distribution of evaporitic minerals, namely anhydrite and celestite, played a very significant role in controlling the reservoir quality of dolostone intervals. The most common and efficient forms of anhydrite and celestite distribution occur as pore space cement-filling, poikilotopic, replacement, and occasional fracture-filling. Evaporitic cement-filling that occupies about 40% of intergranular (in early burial) and intercrystalline pore spaces, noticed in some samples, have reduced the porosity and permeability of dolostone intervals to nearly zero value. Primary and secondary nodular forms having considerable extent in all facies have not decreased the reservoir quality of Asmari formation.
    Keywords: Anhydrite, Celestite, Evaporate Minerals, Reservoir Quality, Asmari Formation
  • Niloufar Farazani, Farhad Khoshbakht, Vahid Tavakoli Pages 186-194
    In this paper, electrofacies in ASMARI formation in Gachsaran oil field were determined using multi resolution graph-based clustering method (MRGC), This oil field is located in the southwest of Iran. The determination of electrofacies in this field is performed by using the combination of image logs and other well logs obtained from one of the wells in the field. In order to obtain an exact evaluation, environmental corrections were performed on the logs. The comparison of lithology results, shale volume, porosity, and water saturation with determined facies, using clustering analysis by applying image logs, shows acceptable agreement between the obtained electrofacies and the corresponding lithological results, and represents a new categorization of the formation. This new categorization has reservoir aspects; the variations of the petrophysical properties in each facies are unique and the variations of these indices are determined in individual facies. Moreover, by considering the span of the identified electrofacies, the reservoir and non-reservoir layers are distinguished based on the performed zoning.
    Keywords: Electrofacies, Cluster Analysis, Image Log, Asmari Formation, Gachsaran Oil Field