فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 86 (فروردین و اردیبهشت 1395)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 86 (فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • نسترن پارسافرد، محمدحسن پیروی*، سپیده صفری صفحات 4-14
    در این پژوهش یک سری از کاتالیزورهای Pt/W-Zr-HMS به منظور استفاده در واکنش ریفرمینگ با نسبت های مولی متفاوت از Si/Zr تهیه شد و سطح آنها با استفاده از ته نشست WO3 اصلاح گردید. کاتالیزورهای تهیه شده با استفاده از روش های XRD ،NH3–TPD، جذب شیمیایی H2 و جذب نیتروژن شناسایی شد. اثر مقادیر مختلف زیرکونیم بر فعالیت و گزینش پذیری در محدوده دمایی C° 500-200 مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که با افزایش تلفیق Zr و W در ساختار کاتالیزورهای Pt-HMS، اسیدیته کاتالیزورها بیشتر شده و فعالیت و گزینش پذیری کاتالیزوری برای محصولات مطلوب (مخصوصا محصولات ایزومریزاسیون) با کاهش مقدار Si/Zr (یا افزایش محتوای زیرکونیم) افزایش می یابد. طبق نتایج به دست آمده، کاتالیزورهای مزوحفره فعالیت بالا و گزینش پذیری خوبی برای محصولات مطلوب دارند. گزینش پذیری بالا برای محصولات موردنظر مخصوصا ایزومرهای چندشاخه و غیاب بنزن، مزیت اصلی این کاتالیزورهاست. بهترین گزینش پذیری i-C7، بر خلاف خواص اسیدیتی، برای Pt/W-Zr(35)-HMS در C°ا200 =T به دست آمد.
    کلیدواژگان: W، Zr، HMS، واکنش ریفرمینگ، کاتالیزورهای مزوحفره، گزینش پذیری i، C7
  • علیرضا پورپروانه*، حسن زارع علی آبادی، امین شجاع یامی صفحات 15-21
    یکی از روش های ازدیاد برداشت، تزریق گاز و یا آب به مخازن نفتی است. برای ازدیاد برداشت از مخازن نفتی سیری و نصرت از تزریق آب خلیج فارس به مخازن فوق استفاده می شود. تزریق آب، علی رغم مزایای فراوان، باعث تشکیل رسوب های فلزات مختلف از جمله کلسیم، باریم و استرانسیم می گردد. در این پژوهش به بررسی و مدل سازی ترمودینامیکی تشکیل رسوب در اثر اختلاط آب سازند با آب تزریقی پرداخته شده است. معادله NRTL برای پیش بینی تشکیل رسوب در اثر اختلاط آب ها به کار گرفته و کمیت فوق اشباع نسبی، برای دماها و فشارهای مختلف، بر حسب درصد آب دریا محاسبه و رسم شده است. نتایج نشان می دهند که با افزایش دما، مقدار رسوب های سولفات استرانسیم و کلسیم افزایش و مقدار رسوب سولفات باریم کاهش می یابد. افزایش فشار نیز باعث کاهش مقدار رسوب های سولفات می شود. برای بررسی صحت مدل، نتایج حاصل از مدل سازی با نتایج تجربی مقایسه شده اند.
    کلیدواژگان: آسفالت، الیاف پلی پروپیلن، فرآیند مختلط، بیندر، شیارشدگی
  • سیروس قلی پور *، علی کدخدایی، محمد علی طهمورثی، حمید مومن زاده صفحات 22-32
    یکی از پارامترهای مهم ژئوشیمیایی، مقدار کربن آلی کل (TOC) است که جهت ارزیابی پتانسیل هیدروکربن زایی سنگ منشا استفاده می شود. اندازه گیری این پارامتر مهم مستلزم انجام آزمایش های ژئوشیمیایی بر روی خرده های حفاری است که بسیار پرهزینه و وقت گیراند و برای تعداد محدودی نمونه انجام می شوند. در حالی که در اکثر چاه های حفاری شده در یک میدان نفتی داده های پتروفیزیکی در اختیار است. در این مطالعه از فناوری شبکه عصبی مصنوعی جهت تخمین نگار TOC از داده های پتروفیزیکی استفاده شده است. مقدار ضریب همبستگی بین نگار TOC تولیدشده از شبکه عصبی با داده های TOC حاصل از پیرولیز راک ایول 71% است که مقداری قابل قبول است. سپس از نگار کربن آلی کل تخمین زده شده برای شناسایی رخساره های آلی با حداکثر تولید کربن آلی کل استفاده شده است. روش به کاررفته در این مطالعه آنالیز خوشه ایاست که خود شامل دو روش MRGC و AHC است. نتایج حاصل از این دو روش با یکدیگر مقایسه شدند و براساس آزمون ارزیابی خوشه ای، بهترین روش برای خوشه بندی داده های پتروفیزیکی در رخساره های معین استفاده شد. نتایج نشان دادند که روش خوشه بندی MRGC نتایج بهتر و با دقت بالاتری را ارائه می دهد. همچنین استفاده از این روش جهت شناسایی رخساره های آلی نسبت به روش AHC برتری خاصی دارد و خوشه هایی با قابلیت تفکیک بهتری ارائه می دهد. روش ارائه شده همراه با مثال موردی در یک حلقه از چاه های میدان آزادگان واقع در دشت آبادان توضیح داده شده است.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، TOC، میدان نفتی آزادگان، داده های پتروفیزیک، آنالیز خوشه ای
  • رضا کاوه *، محمدرضا نظری، محمد سفید صفحات 33-44
    از خطوط لوله برای انتقال انواع محصولات، خصوصا در صنعت نفت و گاز استفاده می شود. برای داشتن عملکرد موثر، خطوط لوله باید در بازه های زمانی مشخص پیگ رانی شوند. پیگ ها باید در سرعت ثابتی حرکت کنند و سرعت کنترل نشده و فزاینده پیگ می تواند بسیار خطرناک باشد. برای کنترل سرعت پیگ و مطالعه رفتار دینامیکی آن و همچنین تخمین متغیرهای مرتبط با حرکت پیگ، مطالعه رفتار سیال در اطراف پیگ ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، جریان سیال اطراف پیگ متحرک در لوله به کمک نرم افزار تجاری قدرتمند ANSYS CFX شبیه سازی شده است. در ابتدا نیروی وارد بر پیگ ساکن برای بای پس های مختلف به دست آمده و با نتایج موجود مقایسه شده است که انطباق خوبی را نشان می دهد. در ادامه، برای حرکت شبکه اطراف پیگ متحرک در لوله، از روش شبکه بندی مجدد در تکنیک شبکه دینامیک استفاده شده است. میدان جریان بالادست و پایین دست پیگ و همچنین سرعت، شتاب و موقعیت پیگ در زمان های مختلف به دست آمده است. بدین منظور، معادلات ناویر-استوکس و بقای جرم برای جریان سیال لزج تراکم ناپذیر حل و از مدل تلاطم k-ε برای شبیه سازی توربولانس استفاده شده است. در بررسی حرکت پیگ داخل لوله نتایج نشان داده اند که ابتدا، نیروی وارد بر پیگ از طرف سیال زیاد است و با گذشت زمان به دلیل کاهش نیروی وارد بر پیگ، شتاب پیگ به سمت صفر میل می کند و سرعت پیگ ثابت می گردد. همچنین، با گذشت زمان و با جلو رفتن پیگ، به علت کاهش شتاب پیگ، تغییرات سرعت و فشار در طول لوله کاهش می یابند به طوری که شرایط جریان به سمت حالت دائم پیش می رود. در بررسی تاثیر وجود پیگ بر سرعت جریان در طول لوله نیز مشخص می گردد که بیشترین تاثیر وجود پیگ بر روی سرعت جریان خروجی پیگ است و در فواصل دورتر از پیگ تغییرات سرعت کمتر هستند.
    کلیدواژگان: پیگ، خط لوله، میدان جریان، جسم صلب، شبکه دینامیک، دینامیک محاسبات سیالات
  • غلامرضا خادمی *، پاکنوش کریم آقایی صفحات 45-58
    یکی از موضوعات کلیدی که در مدیریت مخازن مطرح می شود، مکان یابی بهینه یک یا چند چاه در یک بازه زمانی مشخص به منظور حداکثر کردن میزان تولید و سود حاصل از برداشت با در نظر گرفتن محدودیت های فیزیکی و اقتصادی است. مدل سازی و شبیه سازی مخزن از گام های مهم مکان یابی محسوب می شوند. هر اندازه مدل مخزن به مدل واقعی نزدیک تر باشد، مکان یابی بهینه چاه های مخزن، دقت بالاتری خواهد داشت. در اکثر روش های پیشنهادی، مدل سازی مخزن در محورهای مختصات دکارتی، به مدل پیچیده تری منجر می شود. در این مقاله سعی بر آن است که با ارائه مدل ساده تری برای مخزن براساس خطوط جریان و بهره جستن از طبیعت حاکم بر حرکت سیال در مخزن، روندی موثرتر و ساده تر برای مکان یابی بهینه چاه ها به دست آید. در ادامه اطلاعات ارزشمندی که حاصل از مدل سازی مخزن بر پایه خطوط جریان اند، معرفی می شوند. این اطلاعات با روش بهینه سازی ژنتیک ترکیب می شوند و به تغییر جستجوی صرفا تصادفی الگوریتم ژنتیک به یک جستجوی نیمه تصادفی و مبتنی بر دانش کمک می کنند. نتایج نشان می دهند این امر به کاهش تعداد شبیه سازی ها و افزایش سرعت همگرایی روش ترکیبی پیشنهادی، در مقایسه با الگوریتم ژنتیک معمولی، منجر می شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی بهینه چاه های نفت، مدل سازی و شبیه سازی مخزن، خطوط جریان، الگوریتم ژنتیک، چاه تولید و تزریق
  • عباس اخوان سپهی*، نوشین چنگیز، کامبیز تحویلداری صفحات 59-66
    تجزیه زیستی نشاسته مورد استفاده در سیال حفاری توسط میکرو ارگانیسم ها، باعث کاهش غلظت این ماده در ترکیب و در نتیجه کاهش کارایی سیال می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی باکتری های عمده تجزیه کننده نشاسته در سیال حفاری، جهت تعیین رشد و فعالیت این ارگانیسم ها انجام شده است. برای این منظور باکتری های موجود در سیال برگشتی از چاه جداسازی و فعالیت آمیلازی آنها با استفاده از تست هیدرولیز نشاسته بررسی گردید. جدایه با بیشترین توانایی تجزیه نشاسته در 3 دمای C° 37، C° 45 و C° 55 به عنوان سویه منتخب با روش SrRNAا16 مورد شناسایی قرار گرفت و منحنی رشد سویه منتخب رسم گردید. 54 سویه باکتری شامل 26 باسیل گرم مثبت، 22 باسیل گرم منفی و 6 کوکوسی گرم مثبت جداسازی شدند. 18 جدایه از 26 باسیل گرم مثبت اسپوردار بودند. 3 جدایه در هر 3 دمای C ̊37، C ̊45 و C ̊55 رشد و فعالیت آمیلازی قابل توجهی داشت. باکتری با توانایی ایجاد بیشترین هاله آمیلازی به عنوان جدایه منتخب برگزیده شد. نتایج حاصل از آنالیز SrRNAا16، شباهت 8/99% جدایه منتخب به باسیلوس لیکنی فرمیس را نشان داد. فعال ترین تجزیه کنندگان نشاسته در شرایط ویژه چاه، باسیل های گرم مثبت اسپوردار متعلق به جنس باسیلوس نظیر باسیلوس لیکنی فرمیس جدا شده در این تحقیق می باشد. شناسایی عوامل تجزیه به منظور انتخاب بیوساید مناسب در جهت ممانعت از تجزیه زیستی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: تجزیه زیستی، نشاسته، سیال حفاری
  • حمید نجارزاده*، ملیحه سادات کاظمی، محمد کمال قاسم العسکری صفحات 67-78
    هدف از این مطالعه، محاسبه سرعت امواج کشسان، تعیین مدول های کشسان و بررسی تاثیر تخلخل بر مدول های کشسان در سازندهای کنگان و دالان در میدان گازی پارس جنوبی است. در این پژوهش سرعت امواج تراکمی و برشی به ترتیب با استفاده از زمان سیر امواج تراکمی و برشی حاصل از ابزار تصویرگر صوتی- برشی دو قطبی (DSI) محاسبه گردیدند. مدول حجمی، مدول برشی، مدول یانگ، پارامتر لامه، نسبت پواسون و نسبت مدول حجمی به مدول برشی (K/G) با استفاده از روابط موجود بین سرعت امواج صوتی، چگالی و مدول های کشسان تعیین شدند. با بررسی رابطه تخلخل و مدول های کشسان مشخص شد که مدول های کشسان با افزایش تخلخل کاهش می یابند. مقایسه مدول های کشسان و تخلخل نشان داد که در بین مدول های کشسان، مدول حجمی بیشترین همبستگی را با تخلخل دارد. همچنین روابط بین نسبت های سرعت موج تراکمی به سرعت موج برشی (Vp/Vs)، پواسون و K/G با تخلخل مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه آن نشان دهنده کاهش ملایم این سه نسبت با افزایش تخلخل می باشد.
    کلیدواژگان: مدول های کشسان، تخلخل، نمودار DSI، سازندهای کنگان و دالان، میدان گازی پارس جنوبی
  • فاطمه دبیری، محمد خانه باد*، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی صفحات 79-93
    سازند آسماری به سن الیگوسن- میوسن مهم ترین سنگ مخزن میدان نفتی آغاجاری در فرو افتادگی دزفول در جنوب غرب ایران بوده که از سنگ های آهکی و دولومیتی و بخش ماسه سنگی اهواز تشکیل شده است. هدف از این مطالعه شناسایی، تفکیک و تفسیر فرآیندهای دیاژنتیکی و تاثیر آنها بر کیفیت مخزنی سازند آسماری در چاه های شماره 30، 64 و 149 میدان نفتی آغاجاری است. مهم ترین فرآیندهای دیاژنزی که سنگ های سازند مورد نظر را تحت تاثیر قرار داده اند شامل انحلال، فشردگی، شکستگی، دولومیتی شدن، سیمانی شدن و انیدریتی شدن است. فرآیندهای انحلال (با ایجاد تخلخل حفره ای و قالبی)، شکستگی و دولومیتی شدن باعث افزایش کیفیت مخزنی و فرآیندهای انیدریتی شدن، فشردگی و سیمانی شدن باعث کاهش کیفیت مخزنی در زون های 3 و 4 شده اند. همچنین وجود بخش ماسه سنگی یکی از دلایل افزایش کیفیت مخزن سازند آسماری در بخش فروافتادگی دزفول است. این افزایش کیفیت مخزنی در ارتباط با جورشدگی و گردشدگی ماسه سنگ ها، اندازه دانه ها، شکل هندسی و گسترش آنها در میدان بوده است که باعث به وجود آمدن بهترین کیفیت مخزنی در رخساره های کوارتزآرنایتی و ماسه سنگ های آهکی شده است. رخساره های کوارتز آرنایتی و ماسه سنگ های آهکی بهترین کیفیت مخزنی را ایجاد کرده اند. زون 3 در مقایسه با زون 4 از کیفیت مخزنی بهتری برخوردار بوده که این به دلیل تاثیر فرآیندهای دیاژنزی و افزایش ضخامت ماسه سنگ ها است.
    کلیدواژگان: سازند آسماری، بخش ماسه سنگی اهواز، فرآیندهای دیاژنزی، کیفیت مخزنی، میدان نفتی آغاجاری
  • آرش ربانی*، محمدحسین غضنفری صفحات 94-107
    اگرچه تاکنون مدل های بسیاری برای پیش بینی افت تراوایی در اثر تشکیل رسوب ذرات آسفالتین در سازند ارائه شده اند، مدل سازی حاضر، با رویکردی جدید نسبت به تحقیقات قبلی و به صورت نسبتا تحلیلی به بررسی اثرات هیدرودینامیکی حضور رسوب آسفالتین در سازند خواهد پرداخت. در این پژوهش، برای یافتن میزان کاهش تراوایی مغزه در اثر رسوب آسفالتین، از تغییرات شعاع هیدرولیک محیط متخلخل استفاده می شود. ایده اصلی در مدل سازی حاضر این گونه بیان می شود که با رسوب کردن ذرات درون سازند، علاوه بر آن که فضای خالی دردسترس سیال برای حرکت کاهش پیدا می کند، مقداری از پتانسیل جریان سیال هنگام عبور از لابه لای ذرات رسوب کرده به علت نیروی درگ کاسته می شود. این کاهش پتانسیل جریانی به کم شدن تراوایی سازند می انجامد. در این پژوهش، با استفاده از داده های به دست آمده از تغییر توزیع نسبی شعاع ذرات با گذر زمان و با این فرض که این توزیع در داخل و خارج محیط متخلخل یکسان است، اعدادی برای کاهش تراوایی به دست آمدند که با نتایج حاصل در مقالات موجود مطابقت می کرد. مدلسازی با استفاده از نرم افزار MATLAB انجام و برنامه ای برای محاسبه تغییر نسبی تراوایی بعد از تخریب سازند نوشته شد. از امتیازات این روش این است که نسبتا تحلیلی است و در آن از تقریب های عددی استفاده نشده است. این نکته باعث انعطاف پذیری بیشتر مدل در حل مسائل گوناگون تخریب سازندی می شود. علاوه برآن، این مدل دینامیک می تواند با معلوم بودن تابعیت تغییرات توزیع شعاع ذرات رسوب با زمان، پیشرفت فرآیند رسوب گذاری را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: آسیب سازند، توزیع فراوانی نسبی شعاع ذرات، شعاع هیدرولیک سازند، تراوایی نسبی، فیلتراسیون
  • معین صفری*، سلمان احمدی اسبجین، ندا سلطانی صفحات 108-119
    هدف اصلی از این مطالعه بررسی توانایی سیانوباکتری Fischerella ambigua ISC67 در تجزیه زیستی نفت خام و اثر نفت خام بر پاسخ های فیزیولوژیک این سیانوباکتر می باشد. در این مطالعه تجربی، سیانوباکتری Fischerella ambiguaISC67 از کلکسیون ریز جلبک ها تهیه شد . نرخ رشد سیانوباکتری در آزمایه 1% نفت خام در طول موج nm 750 و مقدار کلروفیل در آزمایه های 5/0، 1، 2 و 4% نفت خام در طول موج nm 665 با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر اندازه گیری شد. برای تعیین وزن خشک، با استفاده از کاغذ صافی های وزن شده، سیانوباکتر از محیط کشت جدا گردید و پس از خشک شدن وزن آنها اندازه گیری شد. میزان تجزیه نفت خام به روش آنالیز کروماتوگرافی گازی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که رشد این سیانوباکتری در حضور نفت خام تقریبا مشابه با نمونه شاهد افزایش می یابد، به طوری که این افزایش نرخ رشد تقریبا مشابه و گاهی کمتر از نمونه شاهد می باشد. همچنین با افزایش غلظت نفت خام، میزان وزن خشک سیانوباکتری در آزمایه های 5/0 و 2% نسبت به نمونه شاهد افزایش و میزان کلروفیل در آزمایه های مختلف نفت خام کاهش می یابد. میانگین تجزیه زیستی هیدرکربن های نفتی در آزمایه های روز 14 نسبت به نمونه شاهد 32/42% و در روز 28 به مقدار 21/54% بود. در این مطالعه مشخص شد که سیانوباکتری Fischerella ambigua دارای توانایی بالایی در تجزیه زیستی نفت خام است. لذا نتایج حاصل، بیان گر قابلیت کاربرد این سیانوباکتری به عنوان شاخصی جهت رفع آلودگی های نفتی در مناطق آلوده می باشد.
    کلیدواژگان: سیانوباکتری، تجزیه زیستی، نفت خام، کلروفیل، کروماتوگرافی گازی
  • قاسم عقلی*، بهمن سلیمانی، عباس چرچی، ایمان زحمتکش صفحات 120-134
    در مطالعه مخازن نفتی که تولید در آنها تابع سیستم شکستگی است، آنالیز شکستگی ها به ویژه درمراحل تولید و توسعه میدان هیدرورکربی بسیار مهم و ضروری است. هدف از این تحقیق، تعیین روشی سریع برای تشخیص زون های شکسته با استفاده از نمودارهای پتروفیزیکی به عنوان داده ای ارزان که در همه چاه ها وجود دارند و تعیین میزان تاثیر این شکستگی ها بر تخلخل و تراوایی مخزن آسماری میدان نفتی بالارود می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که گرچه عوامل بسیاری از جمله لیتولوژی و سیالات مخزنی بر روی نمودار های پتروفیزیکی تاثیر می گذارند، اما با کمی تصحیح بر روی نمودارها و استفاده از روش های ریاضی از جمله مشتق گیری می توان زون های شکسته را بر روی نمودار های پتروفیزیکی مشخص نمود، که تطابق خوبی را با نتایج حاصل از نمودارهای تصویرگر و نمودار انحراف سرعت نشان می دهند. همچنین نتایج نشان می دهد که زون های با تمرکز بالای شکستگی را می توان به راحتی بر روی نمودارهای پتروفیزیکی در سطح اول مشتق گیری مشخص نمود. مشتق گیری از هر نمودار به وسیله تابعی که برای آن نمودار تعریف می شود صورت می گیرد. باید توجه نمود که داشتن اطلاعات از تکتونیک و زمین شناسی میدان کمک زیادی بر تشخیص زون های شکسته می نماید. تولید در مخزن آسماری این میدان، تلفیقی از شکستگی ها و ماتریکس سنگ است. در این مخزن شکستگی ها و زون های متخلخل تاثیر فراوانی بر خصوصیات سنگ مخزن داشته اند. نتایج این تحقیق همچنین نشان می دهد که برای شناسایی زون های شکسته در میادین قدیمی که نمودارهای تصویرگر وجود ندارند می توان از نمودارهای پتروفیزیکی استفاده کرد، همان طور که در مطالعات پتروفیزیکی، شش نمودار PEF،اDT،اGR،اNPHI،اRHOBا و CAL بیشترین کاربرد را دارند. در تشخیص زون های شکسته همین شش نمودار بهترین ابزارها می باشند، که براساس نحوه واکنشی که در مقابل شکستگی ها از خود نشان می دهند و انجام تصحیح بر روی این نمودارها می توان زون های شکسته را شناسایی نمود.
    کلیدواژگان: شکستگی، مشتق گیری، نمودارهای پتروفیزیکی، نمودارهای تصویرگر، نمودار انحراف سرعت
  • سهیلا یغمایی*، فهیمه سلیمی، مسعود حسنی صفحات 135-142
    امروزه فرآیندهای فیزیکی- شیمیایی متنوع و شناخته شده ای برای تصفیه گازهای ترش وجود دارند. صنعت پالایش گاز در جستجوی فناوری های جدید، به صرفه، زیست سازگار و ساده ای است که برای حجم کم گاز تولید شده به کار رود. لذا در آینده نزدیک، مخازن گازی کوچکتر با غلظت های نسبتا بالای سولفید هیدروژن مورد بهره برداری قرار خواهند گرفت. تحقیقات گسترده به منظور یافتن روش های اقتصادی تر، محققان را به سوی استفاده از روش های بیولوژیکی هدایت کرده است. فرآیند بیولوژیکی مورد بررسی در این تحقیق فرآیند Bio-SR است. فرآیند Bio-SR از باکتری تیوباسیلوس فروکسیدانس برای بازیابی محلول مورد استفاده در شیرین سازی گاز طبیعی استفاده می کند. در این مطالعه گونه بومی باکتری تیوباسیلوس فروکسیدانس از خاک معدن مس سرچشمه جداسازی شده و تاثیر پارامترهای مختلف بر رشد و فعالیت این گونه در مقیاس ارلن بررسی شده است. سپس آزمایش هایی در بیوراکتورهای ستونی حباب دار و بستر ثابت به ترتیب با استفاده از باکتری های معلق و تثبیت شده انجام شده است. نتایج نشان می دهد که باکتری بومی جدا شده از توانایی بسیار مناسبی جهت اکسیداسیون یون های آهن (II) و بازیابی حلال مورد استفاده در فرآیند شیرین سازی گاز برخوردار است. در این پژوهش، بیشینه سرعت اکسیداسیون بیولوژیکی در ارلن و بیوراکتور ستونی حباب دار به ترتیب gr/lit.hr 2/1 و gr/lit.hr 9/0 به دست آمد که در مقایسه با پژوهش قبلی، افزایش 3 و 2 برابری را به ترتیب در ارلن و بیوراکتور ستونی نشان داد.
    کلیدواژگان: بازیابی بیولوژیکی حلال، اکسایش، شیرین سازی، باکتری تیوباسیلوس فروکسیدانس، شیرین سازی گاز
  • رامین بیات*، حسن طاهرخانی صفحات 143-154
    بهبود خواص مخلوط های آسفالتی همواره یکی از مسائل حائز اهمیت در مهندسی روسازی بوده است. افزودنی ها در چند دهه ی اخیر به طور گسترده در آسفالت مورد استفاده قرار گرفته اند و از مهمترین آن ها که اثرات مطلوبی بر خواص فیزیکی و مکانیکی آسفالت دارد، می توان به الیاف پلی پروپیلن اشاره نمود. از این افزودنی با توجه کارایی بالا، سهولت در نحوه استفاده و اقتصادی بودن ، در روسازی آسفالتی جهت بهبود مشخصات فیزیکی و مکانیکی مخلوط های آسفالتی استفاده شده است. در این پژوهش با استفاده از الیاف پلی پروپیلن 18 میلیمتری و افزودن درصدهای 1/0 الی 5/0 آن به نمونه های آسفالتی ساخته شده در آزمایشگاه با دانه بندی لایه بیندر بر پایه فرآیند مختلط که شامل اختلاط اولیه قیر و مصالح سنگی و اختلاط ثانویه با الیاف پلی پروپیلن می باشد، آزمایشات مقاومت مارشال، کشش غیرمستقیم، مدول برجهندگی و خزش دینامیکی بر روی نمونه های آسفالتی انجام پذیرفت. با بررسی نتایج آزمایش های مختلف، تجزیه و تحلیل داده ها و ترسیم نمودار های لازم، ملاحظه گردید که افزایش درصد استفاده ی این افزودنی موجب افزایش مقاومت مارشال، کاهش مقاومت کششی خشک و مرطوب، مدول برجهندگی و عدد روانی نمونه های آسفالتی می گردد. نتایج حاکی از آن است که الیاف پلی پروپیلن موجب افزایش مقاومت مخلوط آسفالتی، افزایش حساسیت آسفالت در برابر رطوبت و کاهش پتانسیل شیارشدگی نمونه های آسفالتی شده و با توجه به جذب شدن به سنگدانه ها و قیر منجر به کاهش اتصال بین سنگدانه ها می گردد. همچنین با توجه به کاهش عدد روانی، این افزودنی موجب کاهش تغییرشکل های آسفالت می گردد.
    کلیدواژگان: آسفالت، الیاف پلی پروپیلن، فرآیند مختلط، بیندر
  • هدی عبدی زاده *، علی کدخدایی، علی احمدی، محمدحسین حیدری فرد صفحات 155-168
    محتوای کل کربن آلی مهم ترین فاکتور ژئوشیمیایی جهت ارزیابی سنگ منشا محسوب می شود. با در نظر گرفتن کمبود داده های محتوای کل کربن آلی در مناطق اکتشافی و پرهزینه و وقت گیر بودن آنالیز راک- ایول، توسعه یک روش نوین برای تخمین مستقیم این پارامتر از لاگ های چاه پیمایی و داده های لرزه ای هدف این مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه، داده های لرزه ای 2 بعدی و داده های پتروفیزیکی سازند پابده از 4 چاه میدان نفتی منصوری مورد استفاده قرار گرفت. همچنین روش ΔLog R جهت پیش گویی محتوای کل کربن آلی از داده های پتروفیزیکی استفاده شد. مقادیر کل کربن آلی محاسبه شده به عنوان ورودی آنالیز چند نشان گری برای یافتن ارتباط منطقی با نشان گرهای لرزه ای مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه وارون سازی لرزه ای براساس الگوریتم شبکه عصبی به دلیل دقت بالا اجرا شد و امپدانس صوتی به دست آمده به عنوان نشان گر بیرونی استفاده شد. سپس شبکه عصبی احتمالاتی با استفاده از نشان گرهای پیشگویی شده حاصل از رگرسیون چندگانه آموزش داده شد. متعاقبا کل کربن آلی با ضریب تطابق 75% توسط نشان گرهای لرزه ای تخمین زده شد. در مرحله بعدی پژوهش، روش بهینه سازی کلنی مورچگان غیرخطی به عنوان یک ابزار هوشمند جهت تخمین و تولید یک مقطع لرزه ای کل کربن آلی از نشان گرهای لرزه ای مورد استفاده قرار گرفت. کلنی مورچگان غیرخطی ضرایب وزنی را برای نشان گرهای لرزه ای محاسبه نمود. در انتها با استفاده از این ضرایب و داشتن نشان گرهای لرزه ای، یک مقطع لرزه ای کل کربن آلی تولید شد.
    کلیدواژگان: کل کربن آلی، نگارهای چاه پیمایی، وارون سازی لرزه ای، شبکه عصبی احتمالاتی، بهینه سازی کلنی مورچگان
  • فرنوش الله دینیان حصاروییه، فرشاد فرشچی تبریزی*، حسین عابدینی، کیانوش رزاقی صفحات 169-181
    توزیع اندازه ذرات، یکی از مهم ترین پارامتر های لاتکس های تولید شده به روش پلیمریزاسیون امولسیونی است. این پارامتر بر خواص رئولوژیکی، نوری، چسبندگی، تشکیل فیلم و و مقامت مکانیکی لاتکس تاثیر گذرا است. در این راستا، مدل سازی توزیع اندازه ذرات در پلیمریزاسیون امولسیونی از نقطه نظر مطالعات مکانیزمی و کاربردی از اهمیت بسزایی برخوردار است. توسعه دینامیکی توزیع اندازه ذرات توسط مجموعه ای از معادلات موازنه جمعیت که وقایع متعددی از جمله هسته زایی، رشد و انعقاد را در بر می گیرد، توصیف می شود. حجم تولید بالا و کاربرد گسترده پلی بوتیل آکریلات و پلی بوتادین که به روش پلیمریزاسیون امولسیونی تولید می شوند، بر اهمیت مدل سازی این دو فرآیند در راستای بهبود درک مکانیسمی و تولید محصولات مورد نظر می افزاید. در این پژوهش مدلی مکانیزمی بر مبنای معادلات موازنه جمعیت برای پیش بینی توزیع اندازه ذرات در پلیمریزاسیون امولسیونی بوتیل آکریلات و بوتادی ان ارائه شده است و روش حجم محدود برای گسسته سازی معادلات موازنه جمعیت مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از مدل سازی این دو فرآیند به منظور بررسی اثر غلظت عامل فعال کننده سطح بر روی تغییرات درصد تبدیل و متوسط قطر ذرات در مقایسه با داده های تجربی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توزیع اندازه ذرات، پلیمریزاسیون امولسیونی، بوتیل آکریلات، بوتادی ان، معادلات موازنه جمعیت
  • مینا صیدی اسفهلان، میلاد عربلو، محمدحسین غضنفری*، سعید جمشیدی صفحات 182-192
    تزریق مواد فعال سطحی به عنوان یکی از روش های مهم و اساسی در ازدیاد برداشت نفت از مخازن کربناته مطرح می باشد. با توجه به جذب بالای بعضی از این مواد روی سطوح کربناته، پیش بینی بازده تولید نفت در صورت استفاده از این مواد با محدودیت هایی مواجه می شود. در این مقاله، جذب ماده فعال سطحی تریتون x -100 روی سنگ کربناته بررسی شده است. به این منظور، محلول ماده فعال سطحی در تماس با سنگ کربناته خرد شده، قرار گرفته و پس از رسیدن به تعادل، میزان جذب آن روی سطح سنگ اندازه گیری شده است. مشاهده گردید که جذب این ماده در غلظت ppm 500 به حد اشباع خود می رسد. با تطبیق مدل های جذب با نتایج حاصل از آزمایش، ایزوترم لانگ مویر به عنوان بهترین مدل با ثابت لانگ مویر برابر (grsol/gr surf) 34/173 و جذب ماکزیمم برابر (mg surf/gr rock) 23/19 محاسبه شده است. مقایسه جذب این ماده، روی سطوح کربناته با سطوح ماسه سنگ نشان می دهد که میزان جذب و تغییرات آن به خصوص در غلظت های بالای CMC، در سنگ کربناته به مراتب بیشتر از ماسه سنگ است. بنابراین، لازم است ترم جذب این ماده فعال سطحی و هدرروی آن هنگام تزریق در مخازن کربناته و شبیه سازی فرآیند تزریق در سنگ های کربناته، در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تریتون x، 100، آزمایشگاهی، جذب سطحی، ایزوترم، سنگ کربناته
|
  • Nasrin Parsafard*, Mohamadhasan Peyravi *, Sepide Safari Pages 4-14
    A series of Pt/W-Zr-HMS catalysts with different molar ratios of Si/Zr has been prepared and modified their surface by depositing WO3. Then these catalysts were used for reforming reaction. The prepared catalysts were characterized by XRD, NH3–TPD, H2 chemisorption and nitrogen sorption techniques. The effect of various amounts of zirconium on activity and selectivity in temperature range of 200–500°C were compared. The results show that by increasing the incorporation of Zr and W into the Pt-HMS catalysts structure, the acidity of catalysts increases and the catalytic activity and selectivity for desired products (especially isomerization products) increases with decreasing Si/Zr amount (or increasing zirconium content). According to the results, these mesoporous catalysts have high activity and good selectivity for desirable products. High selectivity to desirable products especially multibranched isomers and absence of benzene are the main advantage of these catalysts. The best i-C7 selectivity, contrary to the acidic property, was observed for Pt/W-Zr(35)-HMS at T=200°C.
    Keywords: W, Zr, HMS, Reforming Reaction, Mesoporous Catalysts, Isomerization, i, C7 Selectivity
  • Alireza Porparvaneh*, Hassan Zareh Aliabadi, Amin Shoja Yami Pages 15-21
    One of the enhanced oil recovery (EOR) methods is injecting gas or water into reservoir. Persian Gulf seawater is used for injection into Siri and Nosrat oil reservoirs. Water injection, despite the benefits, caused sedimentation. In this study, formation of sediment in mixing of formation water and injection water has been discussed. To predict sedimentation by mixing of waters, NRTL equation has been used and the relative super saturation parameter versus the percentage of seawater is plotted in different temperatures and pressures. Results showed that increasing the temperature, decreases amount of Barium sulfate sediment and increases amount of Strontium and Calcium sulfate sediment. Increasing in pressure reduces the amount of sulfate sediments. Experimental and modeling results were compared. To verify the model, results of modeling were compared with experimental results.
    Keywords: Water Injection, Sediment Formation, NRTL Equation, Super Saturated Parameter, Enhanced Oil Recovery
  • Sirous Gholipour*, Ali Kadkhodaie, Mohammad Ali Tahmooresi, Hamid Momen Zadeh Pages 22-32
    One of the major geochemical parameters is total organic carbon (TOC) which is used to evaluate hydrocarbon generation potential of source rocks. Measurement of such important parameter requires performing tests on small-scale drill cuttings which is too expensive and they are measured on a limited number of samples. However, petrophysical data are measured for all drilled wells in a hydrocarbon field. In this paper, the artificial neural network technology was used to estimate TOC from petrophysical logs. The correlation coefficient between the estimated TOC from neural network and measured data from Rock-Eval pyrolysis is 71% which is an acceptable value. Then, the estimated total organic carbon log is used to identify the organic facies with a maximum amount of TOC. The methodology used in this paper is cluster analysis that includes MRGC and AHC methods. The results of these two methods are compared and evaluated based on cluster validity test and the best method of data clustering was used to cluster petrophysical data into certain facies. The results showed that the MRGC clustering provides better results with higher accuracy. Moreover, using this method has advantages in comparison to AHC for determination of organic facies and has capabilities to provide high resolution clusters. The presented methodology was explained by using a case study from one well of Azadegan field, Abadan plain.
    Keywords: Artificial Neural Network, TOC, Azadegan Oil Field, Petrophysical Data, Cluster Analysis
  • Reza Kaveh*, Mohammadreza Nazari, Mohammad Sefid Pages 33-44
    Pipelines are used to transport products mainly in the oil and gas industry. For effective operation, the pipelines must be pigged in periods of time. For a suitable performance, pigs should move at a constant velocity. It seems that the study of fluid flow around a moving pig, the pig dynamics and also, estimation of the pig movement variables is essential to control pig velocity. In this research, fluid flow around moving pig in pipeline is simulated by ANSYS CFX. At first, the force on static pig in pipeline for the different bypasses was obtained and compared with the previous study and the good agreement has been observed. Then,for mesh movement around moving pig in pipeline the remeshing method in the dynamic mesh technique was used. up and downstream distribution of pig and also velocity, acceleration and position of pig in different time are obtianed. Therefore, the Navier-Stokes equations for uncompressible viscous fluid flow are solved. The k-εturbulence model is used to simulate turbulence. In the study of pig movement through the pipe, the result showed that at first, the fluid force on pig is high and as time goes on, is reduced becouse the relative velocity between the pig and fluid flow is decreased and become equal to external force (friction force) so the net force on pig get zero. Thus, the pig acceleration is approaching to zero and the pig velocity is being constant. Also as pig goes forward the velocity and pressure through the pipe decrease because of pig acceleration reduction. So that the fluid condition becomes permanent. In the study of effect of pig on fluid velocity through the pipe, it is obvious that the most effect is on fluid velocity in pig output and in the long distance from the pig the it’s changes is low.
    Keywords: Pig, Pipeline, Fluid Domain, Dynamic Mesh, Computational Fluid Dynamics
  • Gholamreza Khademi *, Paknoosh Karimaghaee Pages 45-58
    One of the key issues must be considered in management of reservoirs is optimal well placement. Optimal well placement is defined as a mathematical problem which maximizes an objective function such as net present value (NPV) by adjusting the well locations in an optimum place while the physical and economic constraints are considered at the same time . Modeling and simulation of reservoir is an important step in the well placement problem. The more the reservoir model is closer to the real one, the more precise the optimum well locations can be found. In most of prior suggested methods, the reservoir is modeled in Cartesian coordinate that makes the model complicated. In the present paper, a simpler reservoir model based on streamline technique is presented. Then, with the aid of the natural movement of flow in the streamline based reservoir model, we are trying to reach an effective and facile approach to solve optimal well placement problem. First, the unique and valuable information from streamlined based model is introduced. Then, this information is added to the well-known genetic optimization algorithm. With the aid of this combination, the stochastic search strategy of genetic algorithm is changed to a semi-stochastic search or based on knowledge. It is shown that the number of reservoir simulation runs is decreased and the convergence of the proposed hybrid genetic is faster than the simple genetic.
    Keywords: Optimal Well Placement, Reservoir Modeling, Simulation Based on Streamline Technique, Genetic Algorithm, Producer, Injector Wells
  • Abbas Akhavansepahi*, Nooshin Changiz Pages 59-66
    Biodegradation of starch used in drilling fluid by many microorganisms¡ result in reduction of starch concentration in the fluid which leads to fluid efficiency downfall. Present study has been done with the aim of identification of major starch degrading bacteria in the drilling fluid and manner of controling the growth and activity of these organisms. Bacteria peresent in back up drilling fluid¡were isolated and amylase activity was studied by starch hydrolysis test. Strain with most starch hydrolysis ability in all three temperatures (37¡ 45 and 55°C) were selected as superior strain and was identified by 16S rRNA. Also growth curve of superior strain was plotted. 54 bacterial strains include 26 Gram-positive bacillus¡ 22 Gram-negative bacillus and 6 Gram-positive cocci was isolated. 18 strains from 26 Gram-positive bacillus was sporated. Three strains in all three temperatures(37¡ 45 and 55°C) had growth and significant amylase activity. Bacteria with the ability to create maximum clear halo zone of amylase were selected as superior strain. The results of 16S rRNA analysis showed 99.8% similarity of superior strain to Bacillus licheniformis. Sporated Gram-positive bacillus belongs to Bacillus jenus like Bacillus licheniformis isolataed in this study was the most active degrading bacteria in well special conditions. Identification of degradation factors with the aim of selection of a suitable biocide in order to prevent biodegredeation is recommended.
    Keywords: Biodegradation, Starch, Drilling fluid
  • Hamid Najjarzadeh*, Maliheh Sadat Kazemi, Mohammad Kamal Ghassem Alaskari Pages 67-78
    The purpose of this study is to calculate and investigate the effect of porosity on the elastic moduli in Kangan and Dalan Formations in the South Pars gas field of Iran. Compressional and shear wave velocities were calculated using travel times of compressional wave and travel times of shear waves, which are deduced from the Dipole Shear Sonic Imager (DSI) logs. Bulk modulus, Shear modulus, Young’s modulus, Lame parameter, Poisson’s ratio and the ratio of K/G were calculated using the relationship between the acoustic wave velocities, density and physical moduli. In this study, the relationship between porosity and elastic moduli were determined by real data and observed that elastic moduli are decreased by porosity increasing. Comparison of elastic moduli with porosity shows significant consistency between bulk modulus and porosity (compared to other moduli). Also, the ratios of Vp/Vs, K/G and Poisson’s ratio were examined. Result of this investigation showed that these ratios are slightly reduced by increasing the porosity.
    Keywords: Elastic Moduli, Porosity, DSI Log, Kangan, Dalan Formations, South Pars Gas Field
  • Fatemeh Dabiri, Mohammad Khanehbad*, Asadollah Mahboubi, Reza Moussavi Harami Pages 79-93
    Asmari Formation (Oligocene-Miocene) is one of the most important reservoir in the Aghajari oil field in the Dezful Embayment in south west of Iran which is composed of limestone, dolomite and sandstone units. The purpose of this study is to identify, differentiate and interpret the diagenetic processes and their impact on the reservoir quality of the Asmari Formation in wells 64, 30 and 149 of Aghajari oil field. The most important diagenetic processes that affected the Asmari Formation include dissolution, compaction, fracturing, dolomitization, cementation and anhydritization. Processes such as dissolution (by creating vuggy and moldic porosity), fracturing and dolomitization increase the reservoir quality while and processes such as anhydritization, compaction and cementation reduced the reservoir quality in zone of 3 and 4. Also one of the reasons for increasing the reservoir quality of Asmari Formation is the present of sandstone units in the Dezful Embayment. These increases in reservoir quality can be related to sorting and rounding of grain size, geometry and distribution of sandstone in this oil field. These processes led to creation of the best reservoir quality in quartzarenite and limy sandstones facies. Finally, zone 3 has a better reservoir quality than zone 4 that it is due to impact of diagenetic processes as well as increases sandstones thickness.
    Keywords: Asmari Formation, Ahwaz Sandstone Member, Diagenetic Processes, Reservoir Quality, Aghajari Oil Field
  • Arash Rabbani*, Mohammad Hossein Ghazanfari Pages 94-107
    Although there have been several models for predicting the asphaltene-induced permeability reduction, the present study investigates the hydrodynamic effects of asphaltene deposition in the porous media with a novel and partially analytical approach. In order to find the amount of permeability reduction, we have modeled the variations of hydraulic radius. The main idea for modeling the permeability reduction is the fact that by deposition of the particles, the available void space is reduced. Also, the drag force between the particles and the fluid reduces the flow potential. In this paper, using the size variation of the asphaltene particles during flocculation, with assuming that the size distribution is equal inside and outside the porous medium, permeability reduction is obtained and matches with the existing experimental results. Modeling is done using MATLAB and a code is written for calculating the permeability reduction due to formation damage. This model is partially analytical and do not use numerical estimations, thus it is flexible to be applied for other formation damage problems. In addition, this modeling can predict the deposition process if the changes of the particle size distribution is known as a function of time.
    Keywords: Formation Damage, Relative Frequency of Particle Size, Rock Hydraulic Radius, Filtration
  • Moein Safari* Pages 108-119
    The main objective of this study is to investigate the potential of cyanobacterium Fischerella ambigua ISC67ý in the biodegradation of crude oil and evaluation of oil effect on physiological responses. In this experimental study, the cyanobacterium Fischerella ambigua ý ISC67 was obtained from the algal ýculture collection. The growth rate of cyanobacteria in 1% treatment and control sample of crude oil measured at ýý750 nm and chlorophyll content in 0.5, 1, 2, and 4% treatments of crude oil measured at h nm ýý665nm wavelength using a spectrophotometer. For measuring of dry weight, firstlyý using weighed ýfilter paper cyanobacteria were isolated from the culture medium and their weights were measured ýafter drying. ýThe rate of biodegradation of crude oil analyzed by gas chromatography. The results showed that the growth of this ýcyanobacterium in the presence of crude oil is almost same as of control sample.ý So that these growth rates are nearly equal and sometimes lower than the control sample. Also, with increasing concentrations of crude oil, dry weight of this cyanobacterium in 0.5% and 2% treatments increased compared to the control sample and it chlorophyll rate in the various treatments of crude is reduced The average of petroleum hydrocarbon biodegradation in 14 days of treatment compared to the control sample was at a rate of 42.32 % and and 28 days was 54.21% respectively. In this study it was found that cyanobacterium Fischerella ambigua ISC67ý has great potential in biodegradation of crude oil. Therefore, these results indicate the potential of this cyanobacterium for its use as an indicator to eliminate pollution in contaminated areas.
    Keywords: Cyanobacteria, Biodegradation, Crude Oil, Chlorophyll, Gas Chromatography
  • Bahman Soleimani, Abbas Charchi, Iman Zahmatkesh, Ghasem Aghli* Pages 120-134
    To study of petroleum reservoirs which their productions are function of their fractured system, fractures assessment is necessary and important in oil production optimization and field development. The purpose of this research is recognition of a quick method for identification of fractured zones using petrophysical logs which are handy in all wells, and their effects on porosity and permeability of Asmari reservoir of Balarood oil field. The result shows that although some factors such as lithology and reservoir fluids effects on petrophysical logs, requiring minor corrections to logs by means of mathematical methods such as derivation can be used to determine fractured zones on logs, which show great consistency with image logs and velocity deviation log. Results show that zones of abundant bearing fractures can be easily recognized on first stage of derivation on petrophysical logs. Derivation process of any log is defined as a function for that log. Tectonic information and geological prospective of oil field will have an apparent contribution in identification of fractured zones. In addition, fractures and porous zones have had effective impact on the reservoir rock properties. The results indicated that the production in the Asmari reservoir of this field is a combination of fractures and rock matrix and fracture analysis can be done by using petrophysical logs in old drilled wells without image logs as well. As six logs RHOB, NPHI, GR, DT, PEF, CAL have vital role in petrophysical studies, these six tools are the best logs to diagnosis of fractured zones due to their responses against the fracture along with doing some corrections in these logs.
    Keywords: Differentiate method, Fracture, Image logs, Petrophysical Logs, Velocity Deviation Log
  • Soheila Yaghmaei *, Fahimeh Salimi, Masoud Hasany Pages 135-142
    The physiochemical techniques presently available for treatment of H2S containing gases are many and various. The gas processing industry is seeking novel, cost effective, environmentally compatible and operator friendly technologies applicable to the small volume producers. So in near future, smaller gas reservoirs with high concentration of H2S will be explored. The widespread research for finding more economical methods has led to investigate microbiological processes. The biological process which has been studied in this article is Bio-SR process. The Bio-SR process uses Thiobacillus ferrooxidans bacteria to recover solution used in sweetening sour gas. In this study, an indigenous Thiobacillus ferrooxidans has been isolated from Sarcheshme copper mine and the effects of process variables on the growth and activity of this bacteria were investigated in shake flask. Then some experiments have also been done, using bubble column and fixed bed bioreactor. The results showed that the isolated bacteria has very high ability for oxidation of Iron (II) and recovering of solution that used in sweetening sour gas. In this study, maximum rate of biological oxidation were 1.2 and 0.9 gr/lit.hr in Erlenmeyer Hask and bubble column bioreactor respectively which were two and three times more than previous study.
    Keywords: Biological Recovery, Oxidation, Gas Sweetening, Thiobacillus Ferrooxidans
  • Ramin Bayat*, Hasan Taherkhani Pages 143-154
    Improving the properties of asphalt mixtures has been one of the most vital issues in pavement engineering. One of the most important additives in improving asphalt condition is Polypropylene Fiber. This additive is used in civil engineering and pavement engineering in order to enhancing the physical and mechanical properties of asphalt mixtures. In this research by adding 0.1 to 0.5 contents of polypropylene fiber to asphalt specimen of binder grading based on complex procedure and performing Indirect Tensile Test, Resilient Modulus test and Dynamical Creep test and data analyzing, observed that increasing of this modifier leads to decreasing the dry tensile strength, wet tensile strength, Resilient Modulus and Flow number. Results showed that polypropylene fiber weakens of asphalt against moisture and decreases the rutting potential of asphalt specimen and regards to absorbing to aggregates and bitumen, it leads to weakening the cohesion of aggregates. Because of decreasing the flow number, this modifier causes less forming of asphalt mixtures, too.
    Keywords: Asphalt, Polypropylene Fiber, Complex Procedure, Binder
  • Hoda Abdizadeh*, Ali Kadkhodaie, Ali Ahmadi, Mohammad Heidarifard Pages 155-168
    Total organic carbon is among the most important geochemical factors for source rock assessment. Considering the general scarcity of measured total organic carbon data in exploration area together with expensive and time consuming procedure of Rock-Eval pyrolysis, development of a new method for direct estimation of TOC parameter from well log and seismic data is an important issue and the object of this study. In this paper, 2D seismic data and petrophysical data of the Pabdeh Formation from 4 wells of the Mansuri Oil field are used. Also ΔLog R was used to predict TOC values from petrophysical data. The calculated values were used as inputs for a Multi Attribute Analysis to find a logical relation with seismic attributes. In this study, seismic inversion was performed based on Neural Networks Algorithm and the resulting acoustic impedance was utilized as an external attribute. Afterwards, a probabilistic neural network was trained using a set of predicting attributes derived from multiple regression. Subsequently, TOC was estimated by using seismic attributes with correlation coefficient of 75%. In the next step of study, the nonlinear Ant Colony Optimization technique was utilized as an intelligent tool to estimate and production TOC seismic section from seismic attributes. Nonlinear Ant Colony calculates weight factors for each of seismic attributes. Finally, having these weights and seismic attributes, TOC seismic section was produced.
    Keywords: Total Organic Carbon, well logs, seismic inversion, Probabilistic Neural Network, Ant Colony Optimization
  • Farnoosh Alahdiniyan, Farshad Farshchi*, Hoseiin Abedini, Kiyanoosh Razaghi Pages 169-181
    The particle size distribution (PSD) is one of the most important parameters of emulsion polymerization latexes. This parameter affected the rheological and optical properties, adhesion, film formation and mechanical strength of latexes. Therefore, the modeling of PSD is of utmost importance in terms of application and mechanistic studies. Dynamic evolution of PSD is described by a set of population balance equations which involved various phenomena such as nucleation, growth, and coagulation. The extensive application and especially annually massive production of poly(butylacrylate) and polybutadiene produced by emulsion polymerization, highlights the significant of modeling these processes, which could resulted in better mechanistic knowledge and tailor-made polymer materials. In this paper, a mechanistic model based on population balance equations is developed for butyl acrylate and butadiene emulsion polymerization in a batch reactor. This model is used to predict the evolution of particle size distribution and the finite volume method as a precise technique is used for discritizing PBEs. The simulation results compared with the measured values during the evolution of conversion and average particle diameter for different initial surfactant concentrations.
    Keywords: particle size distribution, emulsion polymerization, butyl acrylate, butadiene, population balance equations
  • Mina Seidy Esfahlan, Milad Arabloo, Mohammad Hossein Ghazanfari*, Saeid Jamshidi Pages 182-192
    Surfactant flooding is known as an essential and important method for enhancing oil recovery from carbonate reservoirs. High amount of Adsorption of some surfactants onto carbonated surfaces makes some difficulties in accurate prediction of oil recovery efficiency in this type of injection process. In this paper, the adsorption of nonionic surfactant Triton x-100 on the surface of the carbonate rock is experimented. The carbonate rock is crushed and contacted with surfactant solution, and the amount of the surfactant adsorption on the surface of the carbonate rock is measured after arriving the equilibrium condition. It is observed that the adsorption of the surfactant is saturated at about 500 ppm. Also, the adsorption results matched well with the Langmuir model. The amount of Langmuir constant is obtained 173.34 gr sol / gr surf and the maximum adsorption is obtained 19.23 mg surf /gr rock. Comparing the adsorption data shows that the amount of surfactant adsorption and its variations especially above the critical micelle concentration in carbonate rocks is greater than sandstones. So, it is more important to consider the surfactant adsorption and its waste during surfactant injection and its simulations in carbonate reservoirs.
    Keywords: Triton x, 100, experimental study, Static adsorption, isotherm, carbonate rock