فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 102 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید احمدیان، وحید مهربانی صفحه 1
    باروری متاثر از عوامل مختلفی است که در میان آن ها آموزش جایگاه خاصی دارد. بحث در مورد این موضوع که زنان باسوادتر از باروری کم‎تری برخوردار هستند یا خیر، انجام مطالعات متنوع و گسترده ای را در جوامع مختلف سبب شده است. با تدوین الگویی نظری در اقتصاد خرد باروری نشان داده می شود که وجود رابطه ی منفی میان سطح آموزش و میزان باروری امری مورد انتظار است. بدین ترتیب، به منظور بررسی تجربی موضوع و ارائه ی شواهد، نمونه ای شامل 1294 مشاهده از شهر تهران مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج این مطالعه ی حکایت از آن دارد که سطح آموزش زنان تاثیری به شدت منفی بر میزان باروری آن ها دارد، به طوری که این رابطه از تاثیر منفی آموزش مردان بر باروری زنان نیز قوی تر است.
    کلیدواژگان: زنان، تعداد فرزند، باروری، آموزش
  • علی امامی میبدی، علی فریدزاد صفحه 22
    گاز طبیعی یکی از منابع هیدروکربوری است که استفاده از آن روز به روز در میان کشورهای مصرف کننده و تولیدکننده ی جهان در حال گسترش است. بازارهای موجود در آسیا و اروپا که با تقاضای رو به رشد منابع هیدروکربوری به ویژه گاز طبیعی در سال های آینده روبرو هستند، بزرگ ترین بازارهای مصرف گاز طبیعی در جهان می باشند. به همین دلیل امنیت عرضه ی گاز طبیعی در این کشورها از اهمیت زیادی برخوردار است. بر این اساس، به کمک برآورد شاخص امنیت عرضه ی گاز طبیعی (GSSI)‎1 می توان، میزان آسیب پذیری اقتصادیک کشور نسبت به شوک های بالقوه ی عرضه ی گاز طبیعی را برآورد کرد. برآورد حاصل از به کارگیری شاخص مذکور نشان می دهد بازار کشورهای منتخب آسیا، کشور چین و هند نسبت به سایر کشورها از وضعیت امنیت عرضه ی گاز طبیعی مطلوب تری برخودار هستند. برآوردهای این شاخص در حوزه ی انتخابی اروپا نیز نشان می دهد که کشور انگلستان در وضعیت بهتری نسبت به سایر کشورهای مورد مقایسه قرار دارد.
    کلیدواژگان: اروپا، گاز طبیعی، آسیا، شاخص امنیت عرضه
  • انوشیروان تقی پور، افسانه موسوی آزاد کسمایی صفحه 41
    در ادبیات اقتصادی مطالعات مختلفی برای برآورد شاخص آزادسازی مالی بسیاری از کشورها انجام شده، اما در هیچ یک از آن ها شاخص آزادسازی مالی برای ایران برآورد نشده است. از این رو به منظور پرکردن این شکاف، در این مطالعه ی شاخص آزادسازی مالی برای اقتصاد ایران که در برگیرنده ی ابعاد مختلف اصلاحات در بخش مالی می باشد، برآورد شده و با چند کشور نمونه (ترکیه، پاکستان، مالزی و هند) مورد مقایسه قرار گرفته است. به‎منظور به دست آوردن شاخص جامع آزادسازی مالی از روش های مختلفی نظیر روش مولفه های اصلی (PCM)‎ و جمع ساده شاخص های زیرمجموعه ی آزادسازی مالی استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که کشورهای ایران، پاکستان و هند طی سال های اخیر به ویژه از اوایل دهه ی 1990 میلادی، به انجام اصلاحات مالی در حد محدود اقدام کرده اند به گونه ای که شاخص مربوط به آن ها طی سال های اخیر افزایش یافته است، درحالی که کشورهای ترکیه و مالزی یک دهه زودتر (1980 میلادی) آزادسازی مالی را آغاز کرده اند، هم چنین یافته های تحقیق نشان می دهد که شاخص مذکور برای ایران از همه‎‎ی کشورهای مورد مطالعه پایین تر بوده است و بالاترین میزان آزادسازی مالی به کشورهای ترکیه و مالزی اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: اصلاحات مالی، ایران، شاخص آزادسازی مالی، کشورهای درحال توسعه
  • احمد جعفری صمیمی، زهرا میلا علمی، شهریار زروکی صفحه 61
    با توجه به جهت گیری دولت مبنی بر استانی نمودن فعالیت های دولت و واگذاری مدیریت اعتبارات به استان ها، در این پژوهش میزان اثرگذاری سیاست های مالی دولت بر تولید ناخالص داخلی استان ها (ضرایب تکاثری) در کوتاه مدت و بلندمدت در سطح استان های کشور در سال های 1379 – 1387، مورد بررسی قرار گرفته و برای انجام تخمین های مورد نیاز از روش داده های ترکیبی پویا و تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ضرایب تکاثری مخارج دولتی و مالیات ها در کوتاه مدت کوچک تر و در بلندمدت بزرگ تر از واحد بوده و مطابق با انتظارات نظری، میزان این ضریب برای مخارج دولتی بزرگ تر از درآمدهای مالیاتی می باشد. هم چنین در کوتاه مدت و بلندمدت، میزان تاثیرپذیری تولید ناخالص داخلی استان های کشور از مخارج سرمایه ای بیش تر از مخارج مصرفی می باشد و ادوار تجاری در اقتصاد ایران اثر محسوس و معناداری بر اندازه ضریب تکاثری مخارج دولت ندارد.
    کلیدواژگان: داده های استانی، _ روش گشتاورهای تعمیم یافته ی سیستمی، سیاست مالی، ضریب تکاثر
  • غلامعلی شرزه ای، وحید ماجد صفحه 81
    توسعه ی منابع آبی و انتقال آب از حوضه های آبریز به مناطق دیگر جهت مصارف شهری، تجاری و صنعتی و عدم توجه به حقوق آبی اکوسیستم های طبیعی به ویژه در مناطق پایین دست، سبب صدمات جبران ناپذیر و برگشت ناپذیری به اکوسیستم طبیعی در دوره های جاری و آتی می شود و رفاه نسل های حال و آتی را کاهش می دهد، به ویژه این که اگر منافع حاصل از حفاظت و صیانت از این منابع فزاینده در نظر گرفته شود، زیان های رفاهی قابل ملاحظه ای را متوجه آیندگان خواهد کرد.
    بهره برداری گسترده از رودخانه های ورودی به دریاچه ی ارومیه، به ویژه زرینه رود، سبب به وجود آمدن خطرات زیست محیطی جبران ناپذیری شده که ابعاد بین المللی به خود گرفته است. در مطالعه ی حاضر با در نظر گرفتن ارزش های برگشت ناپذیر زیست محیطی برای یک منبع آبی با کارکردهای اقتصادی و زیست محیطی نرخ بهینه ی برداشت در قالب یک مدل کنترل ارائه و سپس بر مبنای داده های تجربی، برای زرینه رود وضعیت برداشت از آب رود با در نظر گرفتن برگشت ناپذیری در دو حالت وجود و عدم وجود انباشت برگشت ناپذیری از دوره های قبل به کار برده شده است. نتایج نشان می دهد که در دوره مطالعه همواره برداشت از آب منبع بیش تر از حد بهینه ای است که توسط مدل ارائه شده است و این امر موجب ایجاد و تشدید برگشت ناپذیری در اکوسیستم رودخانه می گردد.
    کلیدواژگان: منابع زیست محیطی، آب، الگوی کروتیلا فیشر، برگشت ناپذیری، زرینه رود
  • جعفر عبادی، علی چشمی صفحه 100
    اقتصاد هزینه‎ی مبادله‎ی ویلیامسون یک نظریه ی بنگاه در اقتصاد نهادی جدید است که تاکنون بسیار برای تحلیل مبادلات اقتصادی به کار رفته و طبق آن تصمیمات ساخت - خرید یا به عبارتی ادغام های عمودی در بنگاه ها تحلیل شده است. نوآوری این مقاله، کاربرد این نظریه برای یک موضوع سیاسی یعنی تشکیل احزاب است. در این راه، مبانی نظریه‎ی انتخاب عمومی (یا نظریه‎ی اقتصادی سیاست) در نقش راهنما عمل می کند. کاربرد اقتصاد هزینه‎ی مبادله برای تشکیل احزاب نیاز دارد نخست، مبادلات بین سیاست‎مداران با یکدیگر به عنوان واحد نهایی تحلیل انتخابشود، ماهیت ساختارهای تدبیر (انفرادی و حزبی) سیاست‎مداران برای انجام این مبادلات معرفی شود. ویژگی های این مبادلات یعنی درجه‎ی اختصاصی شدن دارایی ها، نااطمینانی های محیطی و رفتاری و تکرار مبادلات که بر هزینه‎ی هر یک از ساختارهای تدبیر تاثیر دارد، احصا شده و تاثیر محیط نهادی بر هزینه ساختارهای تدبیر تبیین شود. کاربرد این چارچوب برای تشکیل احزاب منتخب در کشورهای آمریکا، ترکیه و ایران نشان می دهد که سیاست‎مداران آمریکا و ترکیه به دلیل هزینه ی کم‎تر ساختار حزبی (یا هزینه بیش‎تر رفتار انفرادی) از احزاب استفاده کرده اند، ولی در ایران به دلیل هزینه‎ی بیش‎تر ساختار حزبی (یا هزینه‎ی کم‎تر رفتار انفرادی) از احزاب استفاده بسیار محدودی شده است.
    کلیدواژگان: نظریه‎ی انتخاب عمومی، اختصاصی شدن دارایی، احزاب، محیط نهادی، _ ساختارهای تدبیر، اقتصاد هزینه‎ی مبادله
  • قهرمان عبدلی، مهدی موحدی بکنظر صفحه 121
    بازار کالاهای اعتباری یکی از بازارهایی است که وجود اطلاعات نامتقارن، آن را به بازاری مفقود شده تبدل کرده است. از آن جایی که خریداران کالاهای اعتباری معمولا به دلیل عدم توانایی در تعیین دقیق تقاضای خود، قادر به برطرف کردن عدم تقارن اطلاعات خود نیستند، بنابراین نفع طلبی و سودجویی افراد متخصص ممکن است با دروغ گفتن به مشتری، انجام ندادن درست کار و یا گرفتن حق الزحمه ی بیش تر، سبب تحمیل هزینه ی اضافی به مصرف کنندگان این گونه کالاها شود. طراحی سازوکار به عنوان زیر شاخه ای از نظریه ی بازی ها در اقتصاد خرد، چگونگی وابستگی رفتار تعادلی و بهینگی به قواعد بازی را تحلیل می کند. از این رو لازم است در پی طراحی سازوکاری برای دستیابی به یک نتیجه ی مطلوب و بهینه از طریق هدایت رفتارهای استراتژیک افراد در شرایط اطلاعات ناقص باشیم. در این مقاله درپی آن هستیم تا با تببین و تحلیل نظری این موضوع در قالب یک بازی ایستا، به عنوان طراح سازوکار، با طراحی، تغییر و تنظیم قواعد بازی به آشکارسازی انگیزه ها و ترجیحات پرداخته و به بر طرف کردن مشکلات تخصیص بهینه کمک کنیم. در کنار این سازوکار طراحی شده، نشان داده می شود که سازوکار هایی درونی، هم چون عمل به تعالیم اسلامی و دینی، با هزینه ای کم تر، زیان اجتماعی بیش تری را که ناشی از اطلاعات نامتقارن در بازار کالاهای اعتباری است کاهش خواهد داد.
    کلیدواژگان: افراد متخصص، تقلب، کالاهای اعتباری، شکست بازار، طراحی سازوکار، اطلاعات نامتقارن
  • پرویز محمدزاده، حسین اصغرپور، امید منیعی صفحه 139
    در سال های اخیر مطالعات فراوانی در زمینه ی شناخت و آگاهی اقتصاددانان پیرامون فعل و انفعالات موجود بین احساسات نیروی کار و بهره وری انجام شده است. این مطالعات فرآیندهای مربوط به تحلیل های ذهنی و احساسی را در قالب متغیری به نام شادی در معادلات و فرمول های اقتصادی وارد می کند. شادی نیروی کار می تواند از کانال افزایش بهره وری بر رشد اقتصادی موثر بوده و از این جهت بررسی عوامل تاثیر گذار برآن حائز اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر درآمد بر شادی نیروی کار در ایران می باشد. با توجه به ماهیت رتبه ای متغیر وابسته شادی نیروی کار روش حداکثر راست نمایی داده های تابلویی احتمالات ترتیبی برای داده های پرسش نامه ای دو سال 2000 و 2005 به کار گرفته شده است. یافته های تجربی نشان دهنده ی تاثیر مثبت و معنی دار درآمد بر شادی نیروی کار در ایران می-باشد
    کلیدواژگان: درآمد نیروی کار، تحصیلات، انتخاب های ترتیبی، شادی نیروی کار، بهره وری
  • محمود مشهدی احمد، محمود متوسلی، علی طیب نیا صفحه 159
    اقتصاد نهادگرا بعد از چند دهه ی پرفروغ، در اواخر دهه ی 1930 میلادی شروع به افول کرد و تا حد زیادی کم فروغ شد. در تاریخ عقاید اقتصادی، برای این رخداد دلایل گوناگونی مطرح شده است. برخی معتقدند که طلوع کینز موجب این غروب زود هنگام نهادگرایی شده است. اما، آیا واقعا اندیشه های کینز موجب این افول بوده است؟ به نظر می رسد، برای آن که یک اندیشه، عرصه های فکری را از اندیشه های دیگر برباید، باید تفاوت های بنیادین فلسفی و نظری و عملی با آن ها داشته باشد، حال آیا می توان رد چنین تفاوت هایی را بین اندیشه های کینز و نهادگرایان یافت؟ این ها پرسش هایی هستند که تلاش می شود در این مقاله به آن ها پرداخته شود. برای این منظور، نشان خواهیم داد که بین اقتصاد کینز و اقتصاد نهادگرا در سه سطح فلسفی، نظری و عملی شباهت های غیرقابل انکاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، نظریه ی عمومی، عدم اطمینان، اقتصاد مرسوم، اقتصاد نهادگرا، اقتصاد کینز
  • ابوالقاسم مهدوی، حمید عزیزمحمدلو صفحه 179
    سرمایه‎ی اجتماعی از طریق مکانیسم های متفاوتی قادر است رشد بنگاه های صنعتی را بهبود بخشد. در این مقاله بهبود فناوری به عنوان یکی از این مکانیسم ها در نظر گرفته شده و چگونگی نقش آفرینی سرمایه‎ی اجتماعی در رشد صنعتی از طریق آن به طور نظری و تجربی مورد آزمون و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج برآوردها در چارچوب روش هم‎گرایی و با استفاده از داده های اقتصاد ایران طی دوره ی 1385-1345 حاکی از آن است که سرمایه‎ی اجتماعی قادر است در بلندمدت و هم چنین در کوتاهمدت بر بهبود فناوری در بخش صنعت تاثیر معنی داری داشته باشد. از طرف دیگر با توجه به این که رشد صنعتی نیز به طور مثبت تحت تاثیر عامل فناوری قرار می گیرد، این طور استنباط می‎شود که نوآوری به عنوان یکی از مکانیسم هایی است که به واسطه ی آن سرمایه‎ی اجتماعی منجر به تقویت رشد صنعتی می شود، بنابراین به منظور تسریع فرایند بهبود فناوری مورد نیاز بنگاه های صنعتی جهت رشد بالاتر، تقویت سرمایه‎ی اجتماعی در سطوح مختلف خرد، میانی و کلان به عنوان یک عامل تعیین کننده و پیش شرط اساسی محسوب می‎شود.
    کلیدواژگان: سرمایه‎ی اجتماعی، ایران، بهبود فناوری، رشد صنعتی، روش هم‎گرایی
  • علی اکبر نیکواقبال صفحه 203
    اقتصاددانان کلاسیک اولیه یعنی آدام اسمیت و به ویژه ریکاردو، عامل تولیدی سرمایه را به عنوان کار انباشت شده درگذشته و کم بازده ترین زمین های کشاورزی و به عبارتی بازدهی های متفاوت زمین های کشاورزی و نقش نیروی کار برای تبدیل مزارع کم بازده به زمین های مرغوب و پر بازده را برای اصالت و عمده بودن تنها عامل تولیدی یعنی نیروی کار مطرح و تاکید کرده اند. این اصل یعنی اصل بازدهی کار ولیکن به طور مداوم در فرایند توسعه ی بلندمدت خدشه دار شده و این امر موجب شده است که رشد و تقسیم تولید ناخالص ملی به طور دائمی به نفع دریافت کنندگای سود و بهره جریان پیدا کند.
    شواهدی از بحران اقتصادی پیش رو نظیر رشد حیرت آور بدهی های عمومی و خصوصی، تمرکز ثروت و دارایی های پولی و مالی نزد اقشار کوچکی از جوامع موجبات کاهش درآمد و سود و در نهایت کاهش فروش محصولات تولیدی بنگاه ها را فراهم کرده است. اکنون این سئوال اساسی مطرح می شود که نظام سرمایه داری چگونه تحول خواهد یافت و آیا نظام سرمایه داری این بار نیز می تواند چالش های داخلی و محیطی خود را شناسایی و با استفاده از بازخوردهای مثبت و منفی خود را تعدیل کند، یا این که چالش های درونی و بیرونی، این نظام را دیر یا زود از پای درخواهد آورد. این مقاله نشان می دهد امکان پیش نگری و آینده سازی نظام سرمایه داری با استفاده از روش های سنتی نمی تواند پاسخ گویی مطلوبی را به همراه بیاورد، بلکه روش خطابه گزینه ی بهینه جهت آینده سازی نظام سرمایه داری را در بردارد.
    کلیدواژگان: نظام های اقتصادی، نظام سرمایه داری، نهاد گرایی
  • سید علی محمد یثربی صفحه 234
    امروزه در برخورد با مشکلات اقتصادی سه راه مشخص وجود دارد، آزادی مصرف و سخت گیری نابه جا و شکننده و راه سومی که مسیر مستقیم منطبق با فطرت الهی انسان و آن طریق وسطی و مشی اقتصاد است، مقاله راه سوم را اثبات کرده است. قاعده ی «نفی اسراف» یا به تعبیر رساتر «قاعده ی اقتصاد» از حیث منابع و مصادیق و عناوین جدید اقتصادی و حکم تکلیفی و حکم وضعی و مستثنیات آن مورد تحقیق قرار گرفته است. راه اعتدال، تامین کننده ی حیات متعارف و اسراف و تقتیر خروج از جاده ی طبیعی حرکت حیاتی انسان تلقی شده است. روش تحقیق ما همان روش تحقیق فقه سنتی و پویایمان می باشد. نهایت، حاشیه ای به آثار علمی استفاده از قاعده در عرصه های اقتصادی زده و نتیجه ی آن ارائه ی عنوان فراگیر و اثبات میزان قویمی جهت سنجش اقدامات اقتصادی است. معیار حد وسط معرفی شده و نسبت این قاعده و کارآیی در اصطلاح متعارف علم اقتصاد را تبیین کرده به نقش این قاعده در قوام اقتصادی با مراجعه به منابع دست اول حوزه ی فقه و حقوق و اقتصاد پرداخته است. محتوای این قاعده مستند به نصوصی چند در منابع اسلامی است، گرچه به صورت یک قاعده با این نام مطرح نباشد. جایگاه این رویکرد به عنوان یک برخورد قاعده مند اقتصاد را در علم اقتصاد به مورد بررسی قرار می دهد اسراف که نمایانگر حد و مرز کمی مصرف و تبذیر که نمایانگر حد و مرز کیفی مصرف است را منع می کند.
    کلیدواژگان: اسراف، توسط، قوام، تقطیر، تبذیر، اقتصاد، قصد
|
  • Majid Ahmadian, Vahid Mehrbani Page 1
    The hypothesis which more educated women experience less fertility has motivated many researches. Current study is also carried out in the same direction of those investigations. The theoretical model is designed based on microeconomics of fertility that show since the substitution effect of rising female schooling surpasses the income effect, the presence of negative relation between the level of education and fertility is more likely. Accordingly, we employed a sample including 1294 observations in Tehran. The results suggest that the fertility declines when women's education increases. JEL Classification: D10- I20- J13
    Keywords: Quantity of Children, Fertility, Education, Women
  • Ali Emami Meibodi, Ali Faridzad Page 22
    Natural gas is one of the hydrocarbon resources which is consumed vastly in the world. The Asian and European markets, facing with a growing demand of hydrocarbon resources especially natural gas, are the most important consuming markets. Hence, the security of natural gas supply is very important. Based on the estimation of Gas Supply Security Index (GSSI), the amount of vulnerability of selected economies to the potential shocks of natural gas supply is measured. The estimations results show that China and India in comparison with other Asian selected countries have good conditions and on the other hand, the United Kingdom is better than the other European selected countries.
    Keywords: Europe, Security Supply Index, Asia, Natural gas
  • Anoshirvan Taghipour, Afsaneh Mousavi Page 41
    There are many studies measured financial liberalization indices, but none of them studied the Iranian case. Therefore, to fill this gap, in this paper we introduce a comprehensive indicator for financial liberalization which considers various aspects of financial sector reforms. Then, we estimate the index and compare the results with Turkey, Pakistan, Malaysia and India. For the estimation of aggregate financial liberalization index, we used different methods of aggregation such as principal component method (PCM) and simple summation. Our findings show that Iran, Pakistan and India have started financial reforms since the mid 1990s, while Turkey and Malaysia have started a decade earlier, in 1980s. Moreover, the results show that the level of financial reforms in Iran is not very high amongst the countries considered while the index related to Turkey and Malaysia are higher than that of other selected countries.
    Keywords: Iran, Financial reform, Financial liberalization index, Developing countries
  • Ahmad Jafari Samimi, Zahra (Mila) Elmi, Shahryar Zaroki Page 61
    Regarding the decentralization of credits management, this study examined the effect of fiscal policies on gross domestic product of the Iranian provinces over the period 2001-2009. Therefore, we used dynamic panel data and employed GMM-SYS method to examine the model. The results show that the government expenditure and tax multiplier coefficients are less than one in short - run but greater than one in the long-run, as expected by theories. Furthermore, our findings indicate that coefficient for government expenditures are larger than tax revenues. However, investment expenditure and business cycles of the provinces have no significant and considerable effect on government expenditure multiplier coefficients, either in short run or long run.
    Keywords: Provincial data., GMM, SYS, Fiscal policy, Multiplier
  • Gholamali Sharzehi, Vahid Majed Page 81
    Development projects in natural water resources like rivers and lakes, specially transferring water to use in agriculture, domestic and industrial sector without considering environmental values, causes irrecoverable and irreversible damage to ecosystem and future options. If we consider the future generation and species rights, those damages and costs can be very much than we take in. The above problem has shown its results in the development projects in Urmia Lake basin in north-western Iran. In our case study, water of Zarinerood is transferred to use in domestic and agriculture sector that made a lot of irrecoverable damage to the ecosystem. In this paper, we develop an optimal control model for allocating a natural water resource by considering irreversibility. The model shows that allocating of basin’s water for different uses is not an optimal policy. Indeed, it intensifies the environmental irreversibility in that ecosystem.
    Keywords: Krutilla, Fisher Modelç Zarinehrood, Optimal allocation, Water, Environmental irreversibility
  • Jafar Ebadi, Ali Cheshomi Page 100
    Transaction Cost Economics (Williamson, 1985) is a theory of the firm in New Institutional Economics that has been applied for analysing economic transaction; especially, make-or-buy decisions or vertical mergers in firms. The contribution of this paper is applying this theory for a political issue that is party formation. Transaction Cost Economics links the party formation to the transaction costs of politicians in different governance structures. So, two types of governance structures for political activities were considered: partisan and individual structures. Then, the factors affecting the cost of a politician in both structures were studied in three groups: the attributes of political transactions (asset specificity, uncertainty and frequency), formal institutions, and informal institutions. The historical evidences are collected about parties in the United States and Turkey show that political institutions in these countries increased politician's costs in individual structure, and they have no choice besides acting in a party structure. But the evidence of political groups in Iran shows that costs of politicians in the party structure is higher than the individual structure. So in Iran, a party which could manage the government has not been formed yet.
    Keywords: Public Choice Theory, Political party, Asset specificity, Transaction Cost Economics, Institutional environment, Governance structures
  • Ghahraman Abdoli, Mahdi Movahedi Beknazar Page 121
    Credence goods market is one of the markets that the asymmetric information has transformed it to a missing market. Those goods and services that the applicant cannot determine the exact amount of their expenses due to the asymmetric information are called credence goods. From the economist's perspective, transaction in a market where participants are ignorant about each other is a game with incomplete information. Hence, it is necessary to find a way to achieve a desired and optimal output by leading the individual's strategic behaviour in incomplete information conditions. Mechanism design, as a sub-discipline of game theory, analyses how equilibrium behaviour depends on the rules. As well, it answers to this question that how rules that implement desired market outcomes look like. In addition, there are internal mechanisms such as Islamic and religious teachings that reduce more social losses arising from asymmetric information in credence goods market with a lower cost.
    Keywords: Market failure, Asymmetric information, Fraud, Mechanism design, Experts, Credence goods
  • Parviz Mohamadzadeh, Hossein Asgharpur, Omid Maniee Page 139
    In recent years, economists have paid attention to the relationship between emotions and productivity. Economists investigated the bi-directional effect of emotion and subjective well-being, such as happiness, on different economic variables, such as productivity, health, income, and so on. In this paper, we try to study the effect of income on labour force happiness in Iran. For this purpose, we employ data over the period 2000-2005. In addition, because the dependent variable (happiness) is an ordered variable, we use an ordered choice model in a panel data framework to estimate the coefficients of the model. The results show that the income has a positive and significant effect on labour force happiness in Iran.
    Keywords: Labour force Happiness, Education., Ordered choices, Productivity, Income
  • Mahmoud Mashhadiahmad, Mahmoud Motavaseli, Ali Taiebnia Page 159
    After some affluent decades, in the late 1930s, institutional economics began to wane and lost its shining. In the history of economic thought, there are some reasons for this waning. Among these reasons, some economists had declared that the rise of Keynes provoked the premature sunset of institutionalism. Now, this question arises: "Did Keynes's ideas engender the decline of institutionalism or that of Keynesian economics?" It seems that, an intellectual paradigm dispels another paradigm when there are some basic practical, theoretical, and philosophical differences between the two. Are there any traceable signs indicating such differences between institutional doctrines and those of Keynes? These are the main questions examined in this paper. It will be demonstrated that there are some undeniable similarities between Keynes's economics and institutional economics, namely in philosophical, theoretical and practical arenas.
    Keywords: Institutional Economics, Uncertainty, Conventional Economics, Keynes's Economics, General Theory, Epistemology
  • Abolghasem Mahdavi, Hamid Azizmohammadlou Page 179
    Social capital can improve industrial growth via different mechanisms. In this study, taking the improvement of technology through social capital as one of the mechanisms, we have analyzed the effect of social capital on industrial growth theoretically and empirically. According to the findings of the article, derived from our cointegration model, and Iranian economic data (1966-2006), social capital affects technology improvement positively in the long run and the short run in manufacturing sector. On the other hand, since industrial growth is influenced by technology positively, innovation is the mechanism in which social capital can enhance industrial growth. Therefore, social capital improvement, in micro, and macro levels, is an important precondition to accelerate technology development.
    Keywords: Iran, Technology improvement, Social capital, Cointegration, Industrial growth
  • Ali Akbar Nikoueghbal Page 203
    According to the classical economists such as Ricardo, labour was considered as the only factor of production; while capital, realized in machinery, tools and the like was identified as the accumulated labour and that inferior lands can be exploited due to the use of labour on them. But, in the long run development of capitalism in the western countries, this idea, i.e. labour as the base of production of wealth for human being, lost its importance due to some facts: For years, economic growth rates in major developed countries were lower than the long run interest rates. Evidence from the ensuing economic crisis like the incredible growth of debts, concentration of financial and monetary assets, production capacity expansion at the global level and permanent developments of labour saving technologies, the accumulation of wealth in the hands of a minority of the population has resulted in the decrease in total consumption and increase in saving (though banking rates in major industrial countries have tended to decline relatively). Now at the present time, the fundamental question is how will the capitalist system evolve? Will the capitalist system this time be able to identify its internal and external challenges and to modify itself by using the positive and negative feedbacks? Or, will be destroyed by the internal and external challenges sooner or later? This article tries to find an answer for the above question.
    Keywords: Economic system, Forecasting, Capitalism, Rhetoric
  • Seyed Ali Mohammad Yasrebi Page 234
    Today, there are three approaches dealing with economic problems: freedom in consumption, inappropriate strictness, and the third approach which is in accordance with the divine innate human or path of righteousness. This article aims to verify the efficiency of the third approach. The "rule of moderation", in terms of the resources specimens, is a modern topic in economics. The research method in this study is using the dynamic and traditional jurisprudence. The criterion for "the middle way" has been determined and its efficiency in economics has been studied. In addition, the role of this rule in economic stability has been examined according to the primary sources of jurisprudence, law and economy. The content of this principle is based on Islamic texts, although there is no such term used explicitly in these references.
    Keywords: Moderation, Extravagancy, Economy, Islamic jurisprudence, Law, Stinginess