فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 110 (بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 110 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا اقبالی، ریحانه گسکری، مهدیس مرادی، هادی پرهیزی صفحات 1-20
    شاخص شدت انرژی بیانگر میزان مصرف حامل های انرژی به ازای یک واحد فعالیت (تولید یا ارزش افزوده) است. با توجه به نقش و اهمیت شدت انرژی، در این مقاله به بررسی تاثیر متغیر های قیمت انرژی (نفت)، تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز، میزان انتشار گاز دی اکسید کربن، جمعیت، مساحت سرزمین، و بهره وری در شماری از کشور های نفتی و غیر نفتی با استفاده از مدل اقتصاد سنجی داده های پانل طی سال های 1985 2009 پرداخته شد. برای محاسبه متغیر بهره وری کل عوامل تولید از شاخص مالم کوئیست استفاده و آمار پارامتریک و ناپارامتریک در این مطالعه تلفیق شد. نتایج حاکی از آن است که در هر دو گروه مورد بررسی متغیر های جمعیت و مساحت سرزمین رابطه مثبت و معنا داری با شدت انرژی دارد و متغیر تولید ناخالص داخلی نیز رابطه منفی با شدت انرژی دارد. متغیر نرخ ارز در کشور های نفتی رابطه مثبت، اما در کشور های غیر نفتی رابطه منفی با شدت انرژی دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری، تولید ناخالص داخلی، داده های پانل، شدت انرژی، مصرف انرژی، قیمت نفت
  • فرهاد نیلی، بهزاد بابازاده خراسانی، محمدسعید شادکار صفحات 21-48
    در مطالعات اقتصاد کلان، رفاه اجتماعی تابعی از تورم و بیکاری فرض می شود. اگرچه در حوزه تئوری های اقتصاد کلان از تابع رفاه اجتماعی، که به متغیرهای بیکاری و تورم وابسته است، فراوان استفاده شده، فرض موجود در آن نیازمند بررسی از طریق مشاهدات تجربی است. در این پژوهش در زمینه حوزه اقتصاد شادکامی و با استفاده از داده های رفاه ذهنی 44 کشور در حال توسعه، با درنظرگرفتن عوامل فردی، تاثیر منفی افزایش متغیرهای نرخ بیکاری کل و نرخ تورم بر رفاه ذهنی مردم این کشورها نشان داده شد. همچنین، نشان داده شد که یک درصد افزایش نرخ بیکاری کل در مقایسه با یک درصد افزایش نرخ تورم تاثیر بسیار زیادی در کاهش رفاه کل دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد شادکامی، بیکاری، تورم، رفاه ذهنی، کشورهای در حال توسعه
  • ابوذر پرهیزکاری، مهرنوش میرزایی، صفت الله رحمانی، محسن علینی صفحات 49-74
    وضعیت توزیع و تنوع درآمد در مناطق روستایی، با توجه به ویژگی های خانوارها و در چارچوب معیشت پایدار، درخور بررسی است. در این مطالعه، به منظور بررسی وضعیت توزیع و تنوع درآمد و تاثیر آن بر اقتصاد خانوارهای روستایی منطقه الموت، از مدل لوجیت چندگانه (MNL) استفاده شد. داده های مورد نیاز مربوط به سال 1391 1392 است. داده ها با استفاده از پرسش نامه های تنظیمی از 127 خانوار نمونه جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد سهم درآمد حاصل از فعالیت های دامی- زراعی مهم ترین عامل نابرابری درآمد در منطقه الموت است. به لحاظ تاثیرگذاری متغیرهای موثر، تفاوت معنی داری در سطوح یک و پنج درصد بین بخش های مختلف درآمدی (زراعی، دامی، جنبی، و ترکیبی) دیده می شود. همچنین، نتایج حاکی از آن است که ضرایب متغیرهای توضیحی مدل لوجیت چندگانه با احتمال بیش از 95 درصد هم زمان برابر صفر نیستند؛ این امر تناسب فرم تابعی انتخابی را در کلیه تخمین ها نشان می دهد. مدل لوجیت چندگانه نیز در سطح بالایی با آماره های آزمون نسبت راست نمایی معنی دار شد و بیشترین P-value برای بخش درآمد زراعی (079/ 0) به دست آمد. به منظور ایجاد تنوع درآمدی برای خانوارهای روستایی و انتقال درآمد از بخش کشاورزی به سایر بخش ها، سرمایه گذاری کافی در آموزش، هماهنگی فعالیت های بازتوزیعی دستگاه های اجرایی، و ایجاد بنگاه های تولیدی کوچک در منطقه الموت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الموت، تنوع درآمد، مدل لوجیت چندگانه، معیشت روستاییان
  • خسرو پیرایی، مونا تاسان*، محمد دانش نیا صفحات 75-98

    وابستگی اقتصاد کشور به درآمد های نفتی و مشتقات این دسته از فرآورده ها سبب شده اقتصاد کشور به شدت تحت تاثیر نوسانات و بی ثباتی های ناشی از قیمت گذاری این محصولات قرار گیرد. بنابراین، توسعه صادرات غیرنفتی، ضروری به نظر می رسد. این تحقیق به دنبال بررسی علیت و تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آزادسازی اقتصادی و نرخ ارز حقیقی بر صادرات غیرنفتی ایران است. در این پژوهش از آمار سالیانه، طی دوره زمانی 1353 1387، روش خودتوضیح برداری(VAR)، و علیت تودا- یاماموتو استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار آزادسازی اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، و نرخ حقیقی ارز بر صادرات غیرنفتی است. همچنین، وجود یک رابطه علیت از طرف نرخ ارز حقیقی و درجه بازبودن اقتصادی به صادرات غیرنفتی به اثبات می رسد.

    کلیدواژگان: آزادسازی اقتصادی، روش خودتوضیح برداری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صادرات غیرنفتی، علیت تودا، یاماموتو، نرخ ارز حقیقی
  • سید پرویز جلیلی کامجو، رحمان خوش اخلاق، سعید صمدی، غلامحسین کیانی صفحات 99-127
    هدف از این مطالعه، برآورد ارزش حفاظتی ویژگی های مختلف اکوسیستمی تالاب گاوخونی با استفاده از روش آزمون انتخاب و مدل لاجیت شرطی است. داده های مطالعه مستخرج از 500 پرسشنامه آزمون انتخاب در نیمه اول سال 1392 در شهر اصفهان و ورزنه تکمیل شده است. پس از حذف پرسشنامه های ناقص و مرحله پیش آزمون، 7327 ردیف داده نهایی از 407 پرسشنامه آزمون انتخاب در قالب 6 پرسشنامه مختلف و 2442 مجموعه انتخاب، که هر مجموعه انتخاب دارای دو سیاست فرضی به علاوه یک گزینه وضعیت کنونی است، استخراج شد. نتایج حاصل از مدل لاجیت شرطی مبتنی بر تئوری ارزش لانکستر و تئوری تابع مطلوبیت تصادفی نشان می دهد که بازدیدکنندگان به منظور حفظ تنوع و پوشش گیاهی و جنگلی تالاب، حفظ زیستگاه های طبیعی و حیات موجودات تالاب، حفظ بهداشت تالاب، و افزایش سطح آب تالاب (افزایش آب ورودی به تالاب) به ترتیب 1080، 1670، 1460، و 559 تومان تمایل به پرداخت نهایی دارند. متغیرهای اقتصادی - اجتماعی، مانند جنسیت، تاهل، سن، تحصیلات، مخارج ماهیانه خانوار، و بومی بودن باعث افزایش تمایل به پرداخت ها شده است. نتایج محاسبات مازاد رفاه، که برای ده سیاست فرضی محاسبه شده است، ابزار کاربردی مهمی در اختیار سیاست گذاران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، الگوسازی انتخاب، تالاب گاوخونی، تئوری لانکستر، لاجیت شرطی
  • کیومرث حیدری صفحات 129-146
    با افزایش قیمت نفت، از یک طرف، انتظار می رود مصرف منابع انرژی جایگزین افزایش یابد و مصرف کنندگان نیز رفتار خود را با هدف کاهش شدت مصرف انرژی تغییر دهند. از طرف دیگر، گرایش به مصرف بیشتر انرژی های جایگزین می تواند به کاهش تقاضای کل نفت خام بینجامد. بدین ترتیب، رابطه متقابل بین قیمت نفت خام و مصرف انرژی های جایگزین سوال اصلی تحقیق محسوب می شود. برای پاسخ به این سوال، مدل خودتوضیح برداری با استفاده از آزمون تودا و یاماموتو به کار گرفته شد. حوزه مطالعه اقتصاد جهانی و دوره مطالعه سال های 1969 2011 انتخاب شد. نتایج به دست آمده تاثیر متقابل قیمت نفت و عرضه انرژی های جایگزین و عدم تاثیر انرژی های جایگزین بر شدت مصرف انرژی و برعکس را نشان می دهد. همچنین، تاثیر یک جانبه قیمت نفت خام بر شدت مصرف انرژی نیز تایید می شود.
    کلیدواژگان: تودا، یاماموتو، تولید ناخالص جهانی، شدت انرژی، علیت گرنجر، منابع جایگزین، نفت خام
  • سید کمیل طیبی، همایون شیرازی، نرگس سخندانی صفحات 147-167
    تغییرات نرخ ارز می تواند باعث بهبود یا کسری تراز تجاری شود. به همین دلیل سیاست گذاران اقتصادی همواره به تنزل یا تقویت پول ملی توجه کرد هاند. این تغییرات به بروز آثار متفاوتی در حجم تجارت یک کشور در کوتاه مدت و بلندمدت منجر می شود. آثار بلندمدت با عنوان شرط مارشال- لرنر شناخته می شود و آثار کوتاه مدت با دو مفهوم تحلیل می شود: منحنی J؛ منحنی S.
    در این مطالعه به منظور بررسی وجود منحنی S در ایران همبستگی متقاطع دو متغیر تراز تجاری و نرخ واقعی ارز با استفاده از داده های دوطرفه تجارت بین ایران و 21 شریک منتخب تجاری در دوره زمانی 1371 1390 محاسبه شده است. در این مطالعه از آمار دوجانبه استفاده شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده، وجود منحنی S شکل در رابطه تجاری ایران با دوازده شریک عمده تجاری دیده می شود و این الگو با نه کشور سوریه، پاکستان، قطر، ارمنستان، کویت، آذربایجان، کانادا، آمریکا و هنگ کنگ تایید نمی شود. از جمله نتایج دیگر این پژوهش، تایید اثر هاربرگر- لارسن- متزلر در روابط تجاری ایران با اکثر شرکای تجاری اش است. با توجه به نتایج به دست آمده، تغییرات نرخ ارز به بهبود موقتی تراز پرداخت های ایران منجر می شود، اما این بهبود پس از مدتی باعث کاهش نرخ ارز می شود.
    کلیدواژگان: اثر هاربرگر، لارسن، متزلر، منحنی S، نرخ ارز واقعی، همبستگی متقابل
  • علیرضا کازرونی، فاطمه سلیمانی الوانق صفحات 169-192
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی درجه انتقال نرخ ارز بر شاخص قیمت مصرف کننده با درنظرگرفتن انحراف نرخ واقعی ارز در ایران با استفاده از داده های سری زمانی طی دوره زمانی 1353 1387 است. بدین منظور، نخست، با به کارگیری روش ARDL، انحراف نرخ واقعی ارز از مقادیر تعادلی بلندمدت محاسبه شد. سپس، میزان انتقال نرخ ارز بر شاخص قیمت مصرف کننده با درنظرگرفتن انحراف نرخ واقعی ارز بررسی شد. نتایج تخمین مدل انتقال حاکی از آن است که درجه انتقال نرخ ارز در کوتاه مدت بسیار اندک است، اما به مرور زمان به شدت افزایش می یابد. اما، همچنان درجه انتقال ناقص است. همچنین، نتایج نشان می دهد رابطه مثبت و معنی داری بین انحراف نرخ واقعی ارز و شاخص قیمت مصرف کننده وجود دارد و اثر انحراف نرخ واقعی ارز بر شاخص قیمت مصرف کننده به مرور زمان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: انتقال نرخ ارز، انحراف نرخ واقعی ارز، شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ ارز تعادلی
  • پرویز محمدزاده، داود بهبودی، صمد حکمتی فرید صفحات 193-216
    انتخاب بهترین مدل تقاضا برای تبیین رفتار مصرف کنندگان و تعیین فرم های تبعی آن همواره به عنوان یکی از مسائل اقتصاد خرد مطرح بوده است. در این مقاله با معرفی خانواده توابع تقاضای دیفرانسیلی آیدز (AIDS)، سی بی اس (CBS)، ان بی آر (NBR)، و روتردام به برآورد تجربی این توابع به کمک داده های خانوارهای شهری کشور طی سال های 1350 1391 پرداخته شده است. در این مطالعه از روش اس یو آر[1] (SUR) برای برآورد مدل در پنج گروه عمده خوراک، مسکن، پوشاک، لوازم و اثاثه، و متفرقه استفاده شده و، ضمن محاسبه کشش های قیمتی و مخارجی، آزمون همگنی و تقارن برای معادلات هر یک از سیستم های تقاضا صورت پذیرفته است. نتایج نشان می دهد سیستم تقاضای ان بی آر (NBR) قدرت بیشتری در تبیین رفتار مصرفی خانوارهای شهری ایران دارد و سازگاری آن با خواص نظری سیستم تقاضا در مقایسه با سایر مدل ها بیشتر است.
    [1]. Seemingly Unrelated Regression
    کلیدواژگان: روتردام، تقاضای دیفرانسیلی، مدل های تقاضا، AIDS، CBS، NBR
  • سمیه نقوی، ناصر شاهنوشی صفحات 217-252
    یکی از مهم ترین اهداف هر نظام اقتصادی دستیابی به تورم پایین و باثبات و رشد اقتصادی مداوم است. در مطالعه حاضر، نخست، با استفاده از نقشه علی کامل، عوامل موثر بر تورم شناسایی شد. سپس، با استفاده از شبکه علی بیزین و تعیین احتمالات پیشین و احتمالات پسین در قالب سناریوهای مختلف، به بررسی تاثیر هر یک از این عوامل بر نرخ تورم در اقتصاد ایران پرداخته شد. نتایج تحلیل حساسیت نشان می دهد رابطه نرخ تورم با متغیرهای کسری بودجه، نسبت اعتبارات بخش خصوصی به تولید ناخالص داخلی، بدهی دولت، نرخ ارز، اندازه دولت، و نرخ بهره مثبت و با متغیر نرخ رشد اقتصادی منفی است. بنابراین، در راستای نتایج تحقیق، با توجه به اهمیت معضل تورم، اگر بودجه دولت مستقل از درآمدهای نفتی باشد، می توان امیدوار بود که استقلال بانک مرکزی می تواند گامی در جهت کاهش تورم در اقتصاد ایران باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، تورم، شبکه علی بیزین
|
  • Alireza Egbali, Reihaneh Gaskari, Mahdis Moradi, Hadi Parhizi Pages 1-20
    This paper، examines the factors that influence energy intensity- the ratio of energy consumption to GDP- in 42 oil exporting and none-oil exporting countries in the period 1985 to 2009. The research applies panel data models to analyze the impacts of oil price، GDP، exchange rate، CO2 emissions، population، surface area and productivity on energy intensity. An attempt is made in this paper، to asses TFP by using DEA software and use both parametric and non-parametric statistics at the same time. The results show in both groups of countries، energy intensity reacts negatively to an increase in GDP and positively to an increase in population and surface area. The results also show that energy intensity responds positively to a hike in Exchange rate in oil producing counties and negatively in non-oil exporting countries.
    Keywords: Key Words: Panel Data, Energy Intensity, Gross Domestic Product, Total Factor Productivity, Oil Price
  • Farhad Nili, Behzad Babazadeh Khorasani, Mohammad Saeid Shadkar Pages 21-48
    In macroeconomic studies, social welfare is assumed as a function of inflation and unemployment. Although the social welfare function which is dependent to unemployment and inflation variables has been used widely in macroeconomic theories, but this relation needs to be tested through empirical observations. This paper, using variables such as to economics of happiness area and subjective wellbeing data of 44 developing countries, shows the negative effect of unemployment and inflation rate on subjective well-being of these countries. Also it has been shown that 1 percent increase in total unemployment rate has more effect in decreasing welfare than a one percent inrceose in inflation rate.
    Keywords: Economics of happiness, subjective well, being, Inflation, unemployment, developing countries
  • Aboozar Parhizkari, Mehrnoosh Mirzaee, Sefatollah Rahmani, Mohsen Alini Pages 49-74
    Distribution and diversity of income in rural regions according to the characteristics of households and in the framework of sustainable livelihood must be investigated. In this study, in order to investigate the Status of income distribution and diversity and its impact on the economy of rural households in Alamout region Multinomial Logit Model has been used. The required dates are related to period of 2012-2013. Using the regulatory questionnaires. The required data have been collected from 127 samples household. The result shows that share of income from livestock-agricultural activities are the most important factor income inequality in Alamout region. In terms of influencing effective variables, observes the significant difference in levels one and five percent between different parts of income (agricultural, livestock, secondary and combined). Also, the result shows that coefficients of explanatory variables in Multiple Logit Model not equal with zero with the probability more than of 95 percent simultaneously that this issue shows the appropriateness of functional form in all estimates. Also, the Multinomial Logit Model significanted in high level of likelihood ratio test statistics and maximum probability values (0/079) obtained for the agricultural income sector. At the end, in order to creating income diversity for rural households and transferring income from the agriculture sector to other sectors, recommendes sufficient investment in education, coordinating redistribution activities of executive agencies and creating the small manufacturing firms in Alamout region.
    Keywords: Income Diversity, Multinomial Logit Model, Rurals Livelihood, Alamout
  • Khosro Piraee, Mona Tasan, Mohammad Daneshnia Pages 75-98

    The economy's dependence on oil revenues and derivatives of these products make the country's economy heavily influenced by the volatility and instability of the pricing of these products. Therefore, it seems necessary to develop non-oil exports. This paper examines the causality relation and the effect of foreign direct investment, economic openness and real exchange rate on non-oil exporting in I.R.Iran. Using annual data covering the period 1974-2008, vector auto regressive method and Toda- Yamamoto causality test it is shown that significant and positive effect exist between openness of economy, foreign direct investment, and real exchange rate on non- oil export variable. More over the existence of a single causality relation from real exchange rate and economic openness to non–oil exporting has been proved.

    Keywords: Non–oil exporting, Foreign direct investment, Real exchange rate, vector auto regressive method, Toda, Yamamoto causality test
  • Parviz Jalili, Rahman Khoshakhlagh, Saeed Samadi, Gholam Hossein Kiani Pages 99-127
    The purpose of this study is estimate the protection value of Gavkhony Wetland ecosystem attributes with use of Choice Experiment approach and Conditional Logit model. Data needed extracted from six different Choice Experiment questionnaires filled out by 500 random households in Isfahan and Varzane city. Each questionnaire contained 72 hypothetical policies (options), 36 choice sets, 2442 observations and 7327 rows of data. The results based on Conditional Logit model, Lancaster's theory of value and the theory of random utility function showed that the visitors have willingness to pay for preserve forest diversity and vegetation of wetlands, preserve of natural habitats and organisms life of wetland (birds, fish and animals), Wetland hygiene (preventing industrial, domestic and prevent effluents and water salinity) and increasing the water surface (increasing wetland water inlet), are 1080, 1670, 1460 and 559 Toman respectively. The socio- economic variables such as age, marriage, indigenous, family size, monthly family expenditure and education have positive impact on visitors willingness to pay. The results of surplus welfare calculation that calculated for ten hypothetical policies provide important practical tools for policy makers.
    Keywords: Lancaster Theory, Choice Experiment, Conditional Logit Model, Gavkhony Wetland
  • Kioumars Heydari Pages 129-146
    As a result of higher crude oil prices, in one hand, it is expected that alternative energy resources consumption is increased and consumers change their behavior to decline energy intensity too. On the other hand, more alternative energy consumption can leads to a decline of crude oil aggregate demand. Therefore, existence of mutual causality between crude oil price and alternative energy consumption is the main question of this research. To answer this question, an auto regressive model by Toda & Yamamoto test, has been used. Research data have been selected from world economics during 1969-2011. The results indicate bidirectional causality between crude oil price and alternative energy supply and no causality between energy intensity and alternative energy. Finally, the results reveal that there is a unidirectional causality from crude oil price to energy intensity.
    Keywords: Crude Oil, alternative Resources, world GDP, Energy Intensity, Granger Causality, Toda, Yamamoto
  • Seyed Komail Tayebi, Homayoun Shirazi, Narges Sokhandani Pages 147-167
    National currency depreciation or appreciation has always been argued seriously among policymakers since changing in exchange rate could cause improvement or deficit in trade balance. These changes affect the trade volume of a country in both short-run and long-run. Long-run effects are recognized as the Marshall-Lerner condition, while short-run effects are analyzed by two concepts: J-Curve and S-Curve. In this study, the cross correlation has been calculated between trade balance and real exchange rate by using bilateral trade data between Iran and 21 selected trading partners over the period 1992-2011 in order to explore the existence of S-Curve in Iran. Based on the results, there is an S-Shaped curve for the Iranian trade relations with 14 major trading partners. However, this pattern does not match in relations with Syria, Pakistan, Qatar, Armenia, Kuwait, Azerbaijan, Canada, US and Hong Kong. Furthermore, the empirical results confirm Harberger-Larsen-Metzler effect in Iran`s trade relations with most of its trading partners. According to the results obtained, changes in exchange rate leads to a temporary improvement in Iran’s balance of payments, but this improvement reduces the exchange rate after a while.
    Keywords: S, Curve, Cross Correlation, Harberger, Larsen, Metzler effect, Real exchange rate
  • Alireza Kazerooni, Fateme Solaimani Alvang Pages 169-192
    The main objective of this paper is to investigate the impact of exchange rate pass-through on consumer prices under exchange rate misalignment in Iran during 1353-1387. For this purpose, the exchange rate misalignment has been extracted using ARDL method and then the effect of exchange rate and exchange rate misalignment on CPI has been estimated. The results show that the degree of exchange rate pass-through (ERPT) in the short termisverysmallandequal to0,07and in the long-run ERPT is equal to 0,42. It indicatesthat the impact of the ERPT on the CPI in long run is more thanthe short run in Iran.Also, the resultsshow that exchange rate misalignment increases the Consumer Price Index.
    Keywords: Exchange Rate Pass, through, Equilibrium Real Exchange Rates, Exchange Rate Misalignment, Consumer Price Index
  • Parviz Mohamadzadeh, Davood Behboodi, Samad Hekmati Farid Pages 193-216
    Selection of best demand model for explaining of consumer behaviour is one of the most important issues in Microeconomic. In this paper we introduce AIDS[1],CBS[2], NBR[3] and Rotterdam model and estimate these models by Iranian urban households data for period 1973-2012.Seemingly Unrelated Regression Method is chosen for estimation of 5 Groups of Commodities including Food, Housing, clothing, appliances and furniture and miscellaneous. In this survey we calculate price and income elasticity for 5 commodity groups and we test Homogeneity and Symmetry conditions in each model. Results indicate that NBR Model is the best model for satisfying demand attributes in Iran. [1] - Almost Ideal Demand System [2] - Central Bureau Voor de Statistiek, the Dutch name of Statistics Netherlands [3] - The National Bureau of Research
    Keywords: Demand systems, AIDS, CBS, NBR, Rotterdam, Iran
  • Somayyeh Naghavi, Naser Shahnoushi Pages 217-252
    One of the most important objectives of any economic system is to achieve to low and stable inflation and sustained economic growth. In this study, first, Bayesian causal is indentified effective factors on inflation and then using Bayesian causal network and Determining prior probabilities and posterior probabilities in different scenarios,it is discussed The impacts of this factors on inflation in the Iranian economy. Sensitivity analysis show The relationship of inflation to budget deficit, ratio private credit to gross domestic production, government debt, exchange rate, govement size and interest rate is positive and with economic growth is negative. Then, it is recommended if government budget is independence from oil revenues, there is hope that Central bank independence can be a step towards disinflation in the Iranian economy.
    Keywords: Inflation, Bayesian Causal Networks, Iran Economy