فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 119 (تابستان 1396)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 119 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم اسمعیلی*، مهسا مهدی پورآذر، سعیده یارمحمدلو صفحات 267-283
    رانت خواری یک فعالیت غیرمولد جهت دستیابی به درآمد بیشتر است که می تواند در سازمان ها میان کارمندان و سازمان به منظور سودآوری بیشتر شکل گیرد. از این رو، در این مقاله به دنبال بررسی این رفتار در یک سازمان با استفاده از بازی های تکراری هستیم. به عبارت دیگر تعامل میان سازمان و کارمندان به شکل یک بازی چندمرحله ای با تکرار نامحدود مدل می شود. سپس با توجه به استراتژی هایی که سازمان و کارمندان سازمان در خصوص رانت خواری در پیش می گیرند، و با در نظر داشتن شیوه های پرداخت حقوق و جریمه ی تعیین شده از سوی سازمان برای کارمند رانت خوار، نقاط تعادلی و پیامد سازمان و کارمندان بر اساس تاریخچه بازی تعیین می شود. در پایان نشان داده می شود که در چه شرایطی و با تعیین چه مقدار تنبیه، کارمندان استراتژی رانت خواری را انتخاب نخواهند کرد و همواره رفتار صادقانه خواهند داشت.
    کلیدواژگان: بازی های چندمرحله ای، رانت خواری، بازی های تکراری
  • ایوب خزایی، امیرمنصور طهرانچیان*، احمد جعفری صمیمی، رضا طالبلو صفحات 285-310
    چرا با وجود هزینه های پایین تر تامین مالی از طریق منابع داخلی، مدل های تصمیم گیری که بر اساس تئوری نمایندگی شکل می گیرند، تامین مالی از طریق بدهی را بر تامین مالی از طریق منابع داخلی ترجیح می دهند؟ پاسخ این پرسش را می توان در یکسان نبودن تمایلات مدیران و سهامداران جستجو کرد. از منظر تئوری نمایندگی، تامین مالی از طریق بدهی علاوه بر کاهش احتمال اتلاف منابع در سرمایه گذاری های غیرسودآور، انضباط حاکمیتی بر مدیریت تحمیل می کند. در این چارچوب، مقاله ی حاضر به دنبال بررسی تاثیر تامین مالی از طریق ابزارهای بدهی بر عملکرد بنگاه های تولیدی کشور می باشد. برای این منظور از داده های تابلویی 141 بنگاه تولیدی فعال در بورس اوراق بهادار تهران در قالب 20 صنعت طی دوره ی زمانی 1379-1392 استفاده شده است. برای بررسی عملکرد بنگاه ها، از متغیرهای بهره وری کل عوامل تولید، بازده دارایی ها و بازده فروش استفاده شده است. به منظور برآورد بهره وری کل عوامل تولید از متدلوژی لوینسون و پترین (2003) بهره گرفته شده و سپس بر اساس رویکرد داده های تابلویی چندسطحی (Multilevel Panel)، ضمن توجه به اثرات سطح صنعت (سطح دوم) و تفکیک صنایع وابسته به نفت (سطح سوم)، تاثیر تامین مالی از طریق ابزارهای بدهی بر عملکرد بنگاه ها مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده ی تائید فرضیه ی پژوهش مبنی بر تاثیر مثبت و معنی دار تامین مالی از طریق ابزارهای بدهی بر عملکرد بنگاه های تولیدی است. همچنین نتایج حاکی از تاثیر منفی و معنی دار تامین مالی از طریق منابع داخلی (جریانات نقدی) بر عملکرد بنگاه های مورد بررسی و نیز تاثیر منفی و معنی دار اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها و افزایش نرخ ارز بر بهره وری بنگاه ها است.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، عملکرد بنگاه ها، تامین مالی از طریق بدهی، جریان نقدی آزاد
  • مصطفی سلیمی فر، احمد سیفی، سعید شعوری * صفحات 311-322
    با توجه به اهمیت انرژی برق به عنوان یکی از ارکان مهم رشد و توسعه ی اقتصادی، مطالعات گسترده ای به منظور برآورد و پیش بینی تقاضای برق انجام گرفته است. در این مقاله با استفاده از از روش ARDL، تقاضای برق در بخش صنعت کشور ایران برآورد و پیش بینی شده است. نتایج توابع برآورد شده حاکی از آن است که ارزش افزوده بخش صنعت تاثیر مثبت و معناداری بر تقاضای برق این بخش دارد. کشش درآمدی در بخش صنعت کوچک تر از یک بوده که بیانگر ضروری بودن کالای برق می‏باشد.
    نتایج حاصل از تخمین، بیانگر وجود رابطه ی بلندمدت میان متغیرهای بخش صنعت است. در این مقاله بر اساس اصلاحات قیمتی مربوط به قانون هدفمند کردن یارانه ها و تخمین‏های به دست آمده، پیش بینی تقاضای برق تا پایان برنامه ی پنجم توسعه انجام شده که نتایج بیانگر افزایش مصرف برق در بخش صنعت می باشد. در پایان پیشنهادات سیاستی جهت ایجاد تغیرات اساسی در ساختار صنعت برای بهبود تکنولوژی ماشین‏آلات و تجهیزات صنایع مختلف ارائه می‏کند که در این راستا توصیه می‏شود دولت پس از تدوین ضوابط و استانداردهای کارائی تجهیزات و ماشین آلات، بر اجرای آن نظارت داشته باشد.
    کلیدواژگان: تقاضای برق، ارزش افزوده، مدل ARDL، بخش صنعت، اصلاحات قیمتی
  • علی حسین صمدی*، لیلا شاه علی صفحات 323-344
    در مقاله ی حاضر، تاثیرگذار جمعیت بر مخارج دولت و توزیع درآمد در اقتصاد ایران با استفاده از تکنیک همجمعی آستانه ای و الگوی اصلاح خطا در سال های 1348 تا 1390 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که برای متغیر گذار جمعیتی، سال 1365 سال شکست می باشد و کل دوره به دو رژیم 1348 تا 1365 و 1366 تا 1390 قابل تقسیم است. یافته ی مهم مقاله ی حاضر این است که هرچند بین گذار جمعیت و مخارج دولت و توزیع درآمد، همجمعی آستانه ای و بنابراین رابطه ی تعادلی درازمدت وجود دارد، اما گذار جمعیتی نتوانسته است تاثیر آماری معناداری بر متغیرهای مخارج دولت و توزیع درآمد در کوتاه مدت در هر دو رژیم داشته باشد. همچنین نتایج حاصل از الگوی اصلاح خطا نشان می دهد تعدیل تعادل کوتاه مدت به سمت درازمدت در رژیم دوم سریع تر از رژیم اول است.
    کلیدواژگان: گذار جمعیت، مخارج دولت، توزیع درآمد، همجمعی آستانه ای، ایران
  • غلامرضا کشاورز*، محمد امین جواهری صفحات 345-368
    در سال های اخیر، عرضه ی نیروی کار تحصیل کرده به بازار کار ایران افزایش چشم گیری یافته و این تحول سبب بروز مازاد تحصیلات شده است. عبارت مازاد تحصیلات به این مفهوم است که فرد، دارای تحصیلاتی بیشتر از آن مقداری است که شغل وی به آن نیاز دارد. در این پژوهش میزان شیوع و اثر این پدیده بر دستمزد نیروی کار در ایران بررسی می شود. تعداد سال های تحصیل موردنیاز برای انجام هر شغل، با استفاده از معیار تطبیق تحقق یافته، تعیین شده و افراد در سه گروه دارای تحصیلات متناسب، دارای مازاد تحصیلات و دارای کسری تحصیلات، طبقه بندی می شوند. سال های تحصیل بیشتر، تجربه ی کاری کمتر، مرد بودن و اشتغال در بخش خصوصی، منجر به افزایش احتمال دارای مازاد تحصیلات بودن می شوند. اثر دستمزدی رابطه ی بین تحصیلات و شغل افراد، با استفاده از روش دانکن و هافمن بررسی می شود. نتایج حاصل از روش دانکن و هافمن، حاکی از وجود رابطه ی مستقیم و معنادار میان سال های تحصیل متناسب برای انجام هر شغل و دریافتی ماهیانه افراد است؛ درحالی که بازدهی سال های مازاد و کسری تحصیلات، معنادار نیست.
    کلیدواژگان: سال های تحصیل، عدم تطبیق، مازاد تحصیلات، دریافتی، معادله ی دستمزد مینسر
  • محمدنبی شهیکی تاش، اعظم محمدزاده*، رضا روشن صفحات 369-394
    یکی از موضوعات مهم در اقتصاد مالی، توجه به ریسک و رابطه آن با بازده است. یکی از روش های بررسی رابطه بین ریسک و بازده، استفاده از مدل های قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای است. از این رو این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته و با استفاده از تعدیلاتی در مدل قیمت گذاری های دارایی های سرمایه ای مبتنی بر مصرف (CCAPM)، رابطه بین بازده و ریسک در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی نموده است. این تعدیلات شامل تغییراتی در تابع مطلوبیت کلاسیک است. با وارد کردن متغیرهای جدید به تابع مطلوبیت و دنبال کردن فرایند بهینه سازی رفتار مصرف کننده و ساخت روابط اویلر مربوطه، مدل ها با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برآورد شده اند. در این راستا چهار مدل CCAPM، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مبتنی بر پس انداز (SCCAPM)، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مبتنی بر مخارج مصرفی بخش مسکن (HCCAPM) و مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای بر اساس شکل گیری عادات، مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته اند. معناداری پارامتر میل به پس انداز در مدل SCCAPM بدین معنی است که ورود پس انداز به تابع مطلوبیت معنادار است. نتایج برآورد مدل ها نشان می دهد پس انداز، مخارج مصرفی و اجزاء آن در توضیح بازده سهام در دوره 91-1367 موفق بوده اند. علاوه بر این نتایج مقایسه عملکرد مدل ها با استفاده از معیار هنسن- جاناتان (HJ) نشان می دهد که کاراترین مدل در توضیح بازده سهام مدل SCCAPM است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، شکل گیری عادات، قیمت گذاری مبتنی بر مصرف، روش GMM
  • سعید مشیری* صفحات 395-426
    فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یکی از فناوری های با کاربردهای عام، اقتصاد کشورهای جهان را طی دهه های اخیر متحول ساخته است. ایران نیز به عنوان یک کشور در حال توسعه و نیمه صنعتی، سرمایه گذاری های نسبتا زیادی برای به کارگیری فاوا در بخش های مختلف اقتصادی کشور به ویژه در دهه اخیر انجام داده است، اما وضعیت شاخص های سرمایه گذاری فاوا درکشور در مقایسه با سایر کشورهای منطقه و جهان، مطلوب نبوده و آثارآن بررشد تولید و بهره وری به طور دقیق مشخص نیست. هدف این پژوهش، برآورد آثار فاوا برتولید بخش صنعتی ایران است. برای این کار، از یک مدل اقتصادسنجی با داده های پنل، شامل داده های صنایع کارخانه ای با کدهای چهاررقمی در دوره ی 1393-1383 استفاده شده است. در مدل به کار رفته، آثار عوامل مکمل مانند کیفیت نیروی کار، با استفاده از شاخص های مختلف سطح مهارت و آموزش و نوع فعالیت و ظرفیت جذب بنگاه ها، با استفاده از متغیر تحقیق و توسعه، نیز برآورد شده اند. هم چنین، علاوه بر اثار مستقیم فاوا، آثار غیرمستقیم یا سرریز آن در درون صنایع و بین صنایع نیز تصریح و برآورد شده اند. نتایج برآورد نشان می دهند که سرمایه گذاری فاوا اثر مثبتی بر تولید صنایع کارخانه ای ایران داشته و اثرآن در طول زمان افزایش یافته است. افزایش میزان مهارت، سطح تحصیلات و سرمایه ی تحقیق و توسعه نیز برمیزان اثرگذاری فاوا افزوده است. هم چنین نتایج به دست آمده دلالت بر آثار سرریز سرمایه گذاری فاوا درمیان صنایع و بین صنایع دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، صنایع کارخانه ای، ایران، نیروی کار، تحقیق و توسعه، سرریز
  • سیاب ممی پور*، صغری جعفری صفحات 427-456
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر فشار بازار ارز در اقتصاد ایران است. برای این منظور از مدل مارکوف سوئیچینگ با احتمال انتقال متغیر در طی زمان استفاده شده است. به طوری که ابتدا رفتار نرخ ارز با استفاده از الگوی مارکوف سویچینگ تک متغیره با احتمال انتقال ثابت طی دوره ی زمانی 93-1363 برآورد شده و سپس عوامل موثر بر فشار بازار ارز در چارچوب احتمال انتقالات متغیر در طی زمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که رفتار نرخ ارز با دو رژیم تقویت و تضعیف ارزش پول ملی با تلاطم بالا و پایین قابل ارزیابی است و ذخایر ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تورم و درآمدهای نفتی به عنوان متغیرهای موثر بر فشار بازار ارز در اقتصاد ایران می باشند. بدین صورت که تغییرات ذخایر ارزی، احتمال ماندن در رژیم تضعیف ارزش پول ملی را، کاهش و احتمال گذار از رژیم تقویت به رژیم تضعیف را افزایش می دهد. همچنین افزایش تورم احتمال ماندن در رژیم تضعیف و احتمال گذار از تقویت به تضعیف را افزایش می دهد. یعنی با افزایش نرخ تورم، ارزش پول ملی کاهش یافته و بر فشار بازار ارز افزوده می شود. همچنین نتایج نشان می دهد که افزایش درآمدهای نفتی ازطریق افزایش درآمدهای ارزی بانک مرکزی موجب افزایش مداخله بانک مرکزی در بازار ارز و تقویت ارزش پول ملی شده که باافزایش احتمال گذار به رژیم تقویت ارزش پول ملی و کاهش فشار نرخ ارز همراه شده است.
    کلیدواژگان: فشار بازار ارز، ذخایر ارزی، تورم، درآمدهای نفت، مدل مارکوف-سوئیچینگ با احتمال انتقال ثابت و متغیر
  • صابر مولایی، محمد واعظ برزانی*، سعید صمدی، افشین پرورده صفحات 457-476
    درک ارتباط بازار سهام با بازار ارز برای سرمایه گذاران و سیاست گذاران دارای اهمیت است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد کاپولا همبستگی بین نرخ ارز، پرش قیمت و شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی 94-1385 محاسبه شده است. هم چنین از رویکرد ناپارامتریک جهت برآورد میانگین بازده، نوسان و پرش قیمت داده های شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. نتایج تجربی نشان می دهند که میانگین سالانه ی بازدهی، نوسان و تعداد پرش قیمت شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران به ترتیب برابر با 19 درصد، 012/0 و 26 درصد است. افزون بر این، نتایج آزمون علیت گرنجر نشان می دهد که بین نرخ ارز و شاخص قیمت رابطه ی یکطرفه از نرخ ارز به شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد. براساس رویکرد کاپولا، ضریب همبستگی شاخص کل قیمت با نرخ ارز 85/0 است.
    کلیدواژگان: اخص کل قیمت، پرش قیمت، نرخ ارز، رویکرد ناپارامتریک، کاپولا
  • بابک صفاری، رضا نصراصفهانی*، فاطمه موذنی صفحات 477-496
    در این پژوهش، به منظور تعیین اندازه ی بهینه ی شهر اصفهان از مدل اندازه ی تعادلی استفاده شده است که براساس هزینه ها و منافع شهری اندازه ی بهینه را تعیین می کند و در آن جمعیت به عنوان عامل مهم و کلیدی مقیاس شهر مورد توجه می باشد. اساس مطالعه بر مقایسه ی هزینه ها و منافع نهایی ناشی از افزایش جمعیت در شهر بنا شده است و با توجه به دو اصل نزولی بودن منافع نهایی و صعودی بودن هزینه های نهایی افزوده شدن جمعیت، اندازه ی بهینه ی شهر از برابری این دو به دست می آید. در پژوهش حاضر هزینه های شهری شامل هزینه ی خانوار شهری، آلودگی هوا، زمان انتظار یا ترافیک، مالیات محلی و هزینه ی اجاره مسکن در نظر گرفته شده و هم چنین منافع شهری نیز در قالب افزایش بهره وری و درآمد شهر دیده شده است. در همین راستا توابع هزینه و منفعت کل شهر اصفهان در دوره ی 1361-1391 برآورد و با برابر قراردادن هزینه ی نهایی شهر با منفعت نهایی شهر، اندازه ی بهینه ی آن برابر با 537017 نفر تخمین زده شده است که به دلیل عدم پرداخت هزینه ها به صورت مستقیم با جمعیت فعلی شهر اصفهان فاصله ی زیادی دارد.
    کلیدواژگان: اندازه ی بهینه ی شهر، هزینه های شهری، منافع شهری، اصفهان
|
  • Maryam Esmaeili *, Mahsa Mahdipour Azar, Saideh Yarmohamadlo Pages 267-283
    Rent-seeking is an effort that is formed between a company and its employees to obtain more profit under their tendency to rent-seeking. In this paper, the interaction between a company and its employees is studied by an unlimited multi stage repeated games. According to the strategies of the company and its employees(the players)- payment and punishment types for rent-seeker employee- subgame perfect equilibrium (SPE) and their payoffs are obtained based on the history of game. Finally it will be proved that based on which condition( the punishment and payment types), the employees do not choose the rent-seeking strategies and behave honestly.
    Keywords: Multi Stage Game, Rent-Seeking, Repeated Game
  • Ayoub Khazaei, Amir-Mansour Tehranchian*, Ahmad Jafari-Samimi, Reza Talebloo Pages 285-310
    Despite of lower costs of internal financing, the agency cost theory advises debt financing. The theory is premised on the idea that the interests of the firm’s managers and its shareholders are not perfectly aligned. So, debt financing reduces misallocation of resources in nonprofitable investments and disciplines managerial behavior. So, this paper under the theory investigates impacts of debt financing on manufacturing firm's performance, using a panel of 141 Iranian manufacturing firms listed in Tehran Stock Exchange in 20 industries, over the period 1379-1392. Our measures of firm performance are ROA, ROS and TFP (estimated with the Levinsohn and Petrin (2003) method).We examine the effect of debt financing on firm performance using Multi-Level (Mixed) Effects Model and considers industry-level effects and oil depended industries effects. We found that debt financing has positive and significant effect and internal financing has negative and significant effect on firms’ performance. This results prove our hypothesis. Our Findings also confirm that the effects of cutting subsidies and exchange rate fluctuation on firm’s productivity are negative and significant.
    Keywords: Total Foctor Productivity, Firm performance, Debt Financing, Free cash flow
  • Mostafa Salimifar, Ahmad Safi, Saeed Shouri * Pages 311-322
    Given the importance of electrical energy as one of the main factors behind economic growth and development, numerous studies in different countries have been devoted to estimation and forecasting of electricity demand. In this paper, ARDL technique is used to estimate and forecast electricity demand in the industrial sector. The results indicate that the value added of the industrial sector has a significant positive impact on the demand for electricity in this sector. The income elasticity in industrial sector is found to be less than unity, which shows electricity to be a necessary commodity.
    The results indicate the existence of a long-term relationship between the variables in this industry. In this article, based on amendments to the law on subsidies and obtained cost estimates, forecast of electricity demand was carried out until the end of the Fifth Development Plan; and the results point to an increase in power consumption in the industry. At the end, fundamental changes in the structure of industry to improve technology and equipment in various industries have been proposed. In this regard, government should develop standards for equipment efficiency and monitor its implementation carefully.
    Keywords: Electricity demand, Value added, Model ARDL, industrial sector, Price Reform
  • Ali Hossein Samadi *, Leila Shah Ali Pages 323-344
    In this paper, we study the effects of demographic transition on government expenditure and Income distribution for Iran’s economy during 1969-2011 using threshold cointegration technique. The results, shows that the year 1986 is the break date of demographic transition. Therefore the whole period is divided into two regimes, 1969-1986 and 1987-2011. The main results of this paper is that, there is a threshold cointegration between demographic transition, government expenditure and income distribution. So, there is long-term equilibrium relationship between them. But, there isn’t any short-term relationship between them. Also, the results of the estimation of error correction model show that adjustment of short-term equilibrium to long-term equilibrium is faster in the second regime rather than the first one.
    Keywords: Demographic Transition, Government Expenditure, Income Distribution, Threshold Cointegraion, Iran
  • Gholamreza Keshavarz *, Mohammadamin Javaheri Pages 345-368
    Over the recent past years the supply of educated labor has increased in the Iranian labor market. This change has led to over-education. The concepts of over-education refers to the individual possesses a level of education that is above the required level of education to perform a certain job. This study has dealt with the incidence of Over-education and its wage consequences in the labor market of Iran. The years of education needed for each job has been determined using two criteria, i.e., realized match and job analysis. Based on these two criteria, individuals have been classified in three groups including adequately educated, over-educated and under-educated. More years of schooling, less job experience, being male and employment in private sector lead to higher probability of being overeducated. The wage effect of the relationship between education and the individual’s job is studied using Duncan & Hoffman model. The findings of this model based on realized match criterion show that there is a direct and significant relationship between the years of education which is adequate for each job and monthly salary of the individuals. However, the return of years of over-education and under-education is insignificant.
    Keywords: Years of Schooling, Miss-match, Over-education, earnings, Mincer Wage Equation
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash, Azam Mohammadzadeh*, Reza Roshan Pages 369-394
    One of the most important issues in financial economics is attention to risk and its relation to returns. One way to examine the relationship between risk and return is using the capital asset pricing model. In this regard this article examines this issue and with the adjustments in consumption-based Asset pricing models (CCAPM), has examined the relationship between return and risk in the Tehran Stock Exchange. These adjustments include changes in the classic utility function. By introducing new variables to utility function and following process optimization for consumer behavior and derivation the corresponding Euler equation, these models are estimate using Generalized Method of Moments (GMM). In this regard, four models were evaluated and compared. The four models include basic CCAPM model, SCAPM, HCCAPM and pricing based on habit formation. The taste for saving parameter in the model SCCAPM means that it can be concluded preferences for savings is significant. The results indicate that consumer spending and its components have been successful in explaining stock returns in the period1367 to 1391. After estimation of the model parameters, using standard Hansen- Jonathan (HJ) compare the performance of the models. The comparison of models suggests that the most efficient model is SCCAPM model in explaining stock returns.
    Keywords: Capital asset pricing, Habit formation, Asset pricing based consumption, GMM Method
  • Saeed Moshiri * Pages 395-426
    Iran is a semi-industrialized developing country that has made increasing investment in ICT for the past decade. However, the country is lagging behind in many indices for the digital economy and the impacts of ICT investment are not clear. In this paper, we analyze the effect of ICT investment on production in Iran using a panel data of the 4-digit manufacturing industries for the period 2003-2013. In the estimation model, the effects of complementary factors such as education and skill level, as well as the absorption capacity are controlled for. In addition to the direct effect of ICT, we have also estimated the spillover effects within and between industries. The results indicate that ICT investment has contributed to the production growth and the effect has been increasing through time. Furthermore, increases in the labour skills, education levels, and R&D capital have increased the positive impact of ICT on production. The ICT investment in one industry has also had a spillover effect on within and between industries.
    Keywords: ICT investment, Manufacturing Industries, Iran, Human capital, absorption capacity, R, D, Spillover effect
  • Siab Mamipour *, Soghra Jafari Pages 427-456
    The main purpose of this study was to investigate the factors affecting on exchange market pressure in Iran's economy. For this purpose, we used Markov switching model with time varying transition probability. At first we estimated behavior of exchange rate using single variable markov swiching model with fixed transmission probability during the period of time 1984-2014 and then analyzed affecting factors on exchange market pressure within framework of possibility of changing transfers during time.
    Results shows that behavior of exchange rate within framework of two regimes of appreciation and depreciation of currency with high and low volatility can be assessed, and foreign exchange reserves of Central Bank, inflation rate and oil revenues are effective variables on exchange market pressure in Iran's economy. In this sense that changes of exchange reserves with probability of staying in depreciation regime of national currency value and increasing probability of transition from appreciation regime to depreciation regime. Increase in inflation increases the probability of staying in depreciation regime and transition from appreciation regime to depreciation regime. i.e with increasing of inflation, value of national currency is reduced and pressure added on exchange market. Also results shows that increasing of oil exports lead to increase Central Bank intervention in exchange market and and increase transition probability of appreciation regime and reduce the burden of exchange rate.
    Keywords: Exchange Market Pressure, Foreign Exchange Reserves, inflation, oil revenues, Markov-Switching Model with Fixed Transition Probability (FTP), Time Varying Transition Probability (TVTP)
  • Saber Molaei, Mohammad Vaez Barzani *, Saeed Samadi, Afshin Parvardeh Pages 457-476
    For investors and policymakers, it is essential to understand the dependencies between the stock market and the foreign exchange market. In this study Copula approach is applied to estimate correlation between the exchange rate, price jump, and the Tehran stock exchange price index (TEPIX) from 2006 to 2015. Moreover, nonparametric approach is used to calculate the mean, diffusion, and price jump of the TEPIX. The empirical results show that the mean of annual return, diffusion, and price jump of the TEPIX are 19 percent, 0.012, and 26, respectively. In addition, the results of Granger causality test show a unidirectional relationship between the exchange rate and TEPIX, running from the exchange rate to the TEPIX. According to Copula approach, the Correlation coefficient between the TEPIX and the exchange rate is equal to 0.85.
    Keywords: Total Price Index, Price Jump, Exchange Rate, Nonparametric Approach, copula
  • Babak Saffari, Reza Nasr Esfahani *, Fateme Moazeni Pages 477-496
    In this article, to determine the optimal size of the Isfahan city, we used model of Camagni, Capello and Caragliu that it is based on urban costs and benefits. In this model, population is the key factor that causes more benefits and costs and optimum population occurs where the marginal benefits and marginal costs meet each other. Among all urban costs, the urban household expenditures, air pollution, the waiting time in traffic, local taxes and housing rent are considered. Also among all urban benefits has drawn attention the productivity and production of city. The total cost function and benefit function were estimated in period 1361-1391 and finally by equalizing marginal cost and benefit, optimized city size of Isfahan was estimated to 537017 people. The present population of Isfahan is so far from the optimum size.
    Keywords: The optimal city size, urban costs, urban benefits, Isfahan