فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 87 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زهرا افشاری، احمد یزدان پناه، مرضیه بیات صفحات 1-26
    در تحقیق حاضر ابتدا صحت فرضیه نرخ بیکاری طبیعی در ایران با استفاده از آزمون هم‎گرایی یوهانسن بررسی شده است، نتایج حاصل، حاکی از عدم وجود رابطه بلندمدت میان تورم و بیکاری در اقتصاد ایران است.. هم‎چنین به‎دلیل تغییر نایرو در طی زمان، سری زمانی نایرو در دوره مورد نظر با استفاده از فیلتر HP، برآورد شده است و سپس ارزش متوسط نایرو در دوره 1386-1340 محاسبه شده است. به منظور شناخت موقعیت اقتصاد ایران و ارائه راهکارهای سیاستی، سری های زمانی نایرو و نرخ بیکاری واقعی در سال‎های مورد مطالعه، مقایسه شده است.
    مقایسه سری های زمانی نایرو برآورد شده با نرخ بیکاری سالانه، نشان می دهد که در دوره مورد بررسی، نرخ بیکاری واقعی بالاتر از نایرو بوده است (به استثنای سال86)، در این شرایط، اعمال سیاست انبساطی در جهت کاهش بیش‎تر بیکاری در بلندمدت منجر به شتاب بخشیدن به تورم خواهد شد بدون این‎که نقشی در کاهش بیکاری داشته باشد. بنابراین به نظر می رسد برای دستیابی به یک نرخ تورم باثبات در بلندمدت، کنترل حجم پول و به‎کارگیری یک قاعده پولی می تواند بیکاری را به موقعیت نایرو بلندمدت خود هدایت کند.
    کلیدواژگان: فیلیپس بلندمدت، نایرو، انتظارات تورمی، فیلتر HP
  • علی امامی میبدی، آرش اعظمی، احسان حق دوست صفحات 27-52
    امروزه مسائل و مشکلات زیست محیطی از جمله آلودگی هوا یکی از مهم‎ترین موضوعات قابل توجه در شهرهای بزرگ است. یکی از مهم‎ترین دلائل این اهمیت، تاثیرگذاری این عوامل بر قیمت املاک و منازل مسکونی است. بنابراین بررسی چگونگی تاثیرگذاری عوامل مختلف بر قیمت واحدهای مسکونی اهمیت خاصی دارد. در این مقاله با یک رویکرد زیست محیطی و با استفاده از روش قیمت گذاری هدانیک، میزان تاثیرگذاری این عوامل (شامل متغیرهای زیست محیطی هم‎چون میزان آلودگی هوا و فضای سبزسرانه) بر قیمت منازل مسکونی شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام تحقیق از داده های مقطعی سا ل 1383 مربوط به 17 منطقه شهرداری تهران استفاده شده است. روش مورد استفاده، روش حداقل مربعات معمولی و فرم تابع لگاریتمی است. برای تفکیک تاثیر بعضی از متغیرهایی که برای واحدهای مسکونی ویلایی و آپارتمانی متفاوت‎اند از متغیرهای مجازی استفاده شده است. براساس نتایج به‎دست آمده، از بین همه متغیرها، عامل مساحت واحد مسکونی دارای بیش‎ترین تاثیر بر قیمت منازل بوده است. از بین متغیرهای فیزیکی نیز عمر ساختمان هم‎چنین تاثیر قابل توجهی بر قیمت داشته است. همه متغیرهای زیست محیطی مانند میزان آلودگی هوا برحسب شاخص استاندارد آلودگی و سرانه فضای سبز نیز دارای تاثیرات مورد انتظار و معناداری بوده‎اند. علاوه بر این، مجاورت واحد مسکونی با فرودگاه نیز تاثیر منفی بر قیمت منازل مسکونی داشته است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، تهران، روش قیمت‎گذاری هدانیک، آلودگی هوا
  • محمدحسین پورکاظمی، محمد سوزنده صفحات 53-74
    انسان به‎عنوان رکن اصلی اقتصاد جامعه دارای نیازمندی هایی است که مهم‎ترین آن‎ها نیاز به امنیت غذایی و تغذیه سالم است. در جامعه ایران دو گروه از افراد وجود دارند که از امنیت کامل غذایی برخوردار نیستند، این دو گروه شامل کسانی هستند که یا به‎علت بضاعت مالی توانایی تهیه مواد غذایی سالم و مغذی را ندارند و یا این‎که علی‎رغم توانایی مالی، به‎علت مصرف غیرصحیح مواد غذایی فاقد امنیت غذایی‎اند. لذا دو عامل در ایجاد امنیت غذایی افراد نقش مهم ایفا می‎کنند که شامل درآمد و ارتقای دانش غذایی افراد می‎شوند و با معرفی سبد غذایی مناسب می‎توان به این دو دست یافت. در این مقاله ضمن استفاده از نظرات متخصصان تغذیه و بهداشت، برای اولین بار به کمک منطق فازی با تابع عضویت ذوزنقه وبا استفاده از داده های مرکز آمار و جداول ترکیبات مواد غذایی، یک سبد غذایی برای دهک‎های خانوارهای شهری و روستایی تعیین شده است. هم‎چنان‎که خواهیم دید، ماهیت تغذیه و انسان آن‎چنان است که روش استفاده از منطق فازی بر دیگر روش‎ها برتری دارد. ما در این‎جا با تعریف 21 تابع هدف و 27 مجموعه مواد غذایی و 10 ماده مغذی و 78 قید با ضرایب فازی و با استفاده از برنامه ریزی آرمانی یک سبد غذایی را به‎دست آورده‎ایم. این سبد غذایی علی رغم آن‎که نیاز افراد به مواد غذایی را مرتفع می‎کند از کم‎ترین هزینه نیز برخوردار است. با تعیین سبد غذایی و هزینه آن خط فقر مشخص شده است. نتایج به‎دست آمده نشان می‎دهد که خانوارهای روستایی در دهک‎های اول و دوم هزینه‎ای و خانوارهای شهری در دهک اول، توانایی مالی جهت خرید مایحتاج غذایی را نداشته‎اند. لذا به امنیت غذایی دسترسی نخواهند داشت. هزینه سبد غذایی ارائه شده از این روش که برای اولین بار در ایران محاسبه شده از دیگر روش‎های معمول کم‎تر است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، سبد غذایی، خط فقر، منطق فازی، بهینه‎سازی فازی
  • غلامعلی شرز های، مجید حقانی صفحات 75-90
    بخش بزرگی از مصرف انرژی در جهان توسط سوخت‎های فسیلی تامین می‎شود، که این امر موجب انتشار وسیع مواد آلاینده سمی و خطرناک و نیز آسیب‎های جهانی هم‎چون گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوائی شده است. آن‎چه مسلم است مصرف انرژی در جهان به منظور رشد اقتصادی رو به افزایش است و در نتیجه نشر گازهای گلخانه ای به‎ویژه CO2 در اثر مصرف سوخت‎های فسیلی روندی فزاینده دارد. در این زمینه رابطه علی میان متغیرهای اقتصادی از قبیل درآمد ملی با انتشار آلاینده های زیست محیطی، قابل آزمون و بررسی است. در این مقاله سعی شده است که رابطه علیت گرنجر بین مصرف انرژی، درآمد ملی و انتشارکربن به همراه عوامل دیگری مثل نیروی کار و سرمایه مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان می دهد که یک رابطه علیت یک طرفه از درآمد ملی به مصرف انرژی وجود دارد، اما رابطه علیت میان درآمد و انتشارکربن مورد تائید قرار نگرفت، در نتیجه می توان بیان داشت که افزایش درآمد ملی طی دوره 1353 تا 1384، تاثیری بر میزان انتشارکربن در ایران نداشته است. علاوه بر این، مصرف انرژی علت افزایش انتشار کربن شناخته شده، این در حالی است که انتشار کربن علت افزایش درآمد تشخیص داده نشده است.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص ملی، انتشارکربن، مصرف انرژی، علیت گرنجر
  • ابراهیم عباسی، بابک تیمورپور، منوچهر برجسته ملکی صفحات 91-114
    این پژوهش، به دنبال استفاده از ارزش در معرض ریسک، به عنوان یک معیار اندازه‎گیری ریسک در تشکیل سبد سهام بهینه در بازار بورس تهران است.در این پژوهش ارزش در معرض ریسک محاسبه شده به روش پارامتریک با استفاده از بازده های 15 روزه‎ی 100 شرکت از تاریخ 1/1/1380 تا تاریخ 1/9/1386، به عنوان یک محدودیت به مدل سبد سهام مارکویتز، اضافه شده است. با تغییر پارامتر های ارزش در معرض ریسک مورد قبول سرمایه گذار و درصد اطمینان مورد قبول او، سبد‎های بهینه مختلفی تشکیل شده‎اند. نتایج نشان می دهد که افزودن محدودیت ارزش در معرض ریسک به مدل مارکویتز، ممکن است مرز کارا را محدود کرده، آن‎را به یک نقطه تبدیل کند و یا از بین ببرد. نکات قابل توجه در این مقاله، در مقایسه با پژوهش‎های مشابه دیگر، استفاده از اعتبارسنجی بازخورد به شکلی نوین و مطالعه موردی بازار بورس تهران است.
    کلیدواژگان: سبد سهام بهینه، مرز کارا، واریانس، ارزش در معرض ریسک
  • شکوفه فرهمند، سیدکمیل طیبی، نعمت الله اکبری صفحات 115-137
    یکی از جنبه های که در ادبیات اقتصاد شهری به آن پرداخته می‎شود، شکل توسعه شهری و تاثیر آن بر رشد اقتصادی است. مطابق تئوری، رابطه رشد اقتصادی و تمرکز شهری به شکل U معکوس است. شکل توسعه شهری در ارتباط با نحوه پراکندگی منابع در شهرهای موجود در سیستم شهری است و تحت عنوان تمرکز شهری مورد بررسی قرار می‎گیرد. در حقیقت، تمرکز شهری نشان می‎دهد که منابع شهری تا چه حد در یک یا چند شهر بزرگ اقتصاد متمرکز شده و یا در میان شهرهای مختلف پراکنده شده‎اند. برای اندازه‎گیری تمرکز شهری، از سه شاخص هیرشمن-هرفیندال، ضریب توزیع پرتو و نخست شهری، استفاده می‎شود.
    در این مطالعه، از شاخص نخست شهری در اندازه‎گیری تمرکز شهری استفاده و تاثیر آن بر رشد اقتصادی ایران در قالب مدل رگرسیونی رشد سولو- سوان، برای دوره 1385-1339، بررسی می‎شود. هم‎چنین، سطح بهینه نخست شهری ایران در سطوح مختلف توسعه، اندازه‎گیری و اثر عوامل مختلف بر آن، مطالعه می‎شود. نتایج مطالعه نشان می‎دهد که نخست شهری بر رشد اقتصادی مؤثر است و شکل اثرگذاری آن پویا و تابعی از سطح درآمد است.
    کلیدواژگان: تمرکز شهری، نخست شهری، رشد اقتصادی، مدل سولو، سوان
  • غلامرضا کشاورز حداد، مهدیه زمردی انباجی صفحات 139-164
    هدف این تحقیق، برآورد یک مدل تقاضای مصرف خدمات درمانی (دارو و خدمات پاراکلینیکی) در ایران، با وجود ناهمگنی غیرقابل مشاهده در وضعیت سلامتی افراد و آزمون وجود کژگزینی و کژمنشی در این صنعت، با استفاده از آمار نمونه‎گیری بودجه خانوار ایران در سال 1385 است. مدل اصلی از روش GMM، برآورد و با استفاده از روش‎های آمار ناپارامتری، وجود این دو پدیده آزمون می شود. مدل مورد استفاده دارای کم‎ترین فرض درباره چگونگی سیاست بازپرداخت بیمه ای، توزیع وضعیت سلامت پنهان افراد و هم‎چنین انتخاب نوع بیمه است. نتایج، وجود کژگزینی را در میان بیمه شدگان خویش فرما و صاحبان حرف و مشاغل آزاد و مخاطرات اخلاقی را در میان تمام انواع بیمه درمان در ایران (کارمندان دولت، کارگران و کارفرمایان، خویش فرمایان و صاحبان حرف و مشاغل آزاد)، تایید می‎کند.
    کلیدواژگان: روش‎های نیمه پارامتری، اطلاعات نامتقارن، بازار خدمات درمانی
  • اکبر کمیجانی، ابوالفضل غیاثوند صفحات 165-191
    این مقاله سعی کرده است با استفاده از روش شناسی اقتصاد خرد به این سؤال پاسخ دهد که الگوی مصرفی که مبنای محاسبه CPI و نرخ تورم قرار می گیرد، نماینده الگوی مصرف چه بخشی از جامعه است؟ و آیا تفاوتی میان نرخ تورم خانوارهای ثروتمند و فقیر کشور وجود دارد؟
    برای پاسخ به این سئوال در بخش مبانی نظری با استفاده از مباحث شاخص هزینه زندگی اثبات شد که الگوی مصرف مبنای محاسبه CPI، نزدیک به الگوی مصرف خانوارهای ثروتمند جامعه است. محاسبه های انجام پذیرفته در این تحقیق نشا‎ن‎گر آن است که الگوی مصرف سبد CPI در سال 1383، نزدیک به الگوی مصرف خانوارهای دهک هشتم هزینه ای است. در مقابل روش مرسوم محاسبه وزن‎های اقلام مشمول CPI، روش مردم مدارانه است، به‎طوری‎که همه خانوارها، اهمیت یکسانی در تشکیل سبد CPI دارند. وزن اقلام مشمول CPI، میانگین ساده ای از وزن اقلام فوق در سطح خانوارها است. تفاضل CPI و نرخ تورم محاسبه شده به دو روش فوق الذکر، به‎عنوان شکاف CPI و تورم معرفی می شود. تجزیه و تحلیل این شکاف نشا‎ن‎گر آن است که علامت منفی شکاف فوق بیانگر تورم بالاتر برای خانوارهای با هزینه پایین است. نتایج به‎دست آمده برای محاسبه شکاف تورم طی دوره 85- 1369، نشان می‎دهد که به‎جز دو سال 1373 و 1374 در تمامی سال‎های این دوره نرخ تورم خانوارهای با هزینه پایین، از نرخ تورم خانوارهای با هزینه بالا، بیش‎تر است. این شکاف با لحاظ کردن تعدیل کیفی CPI افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: شاخص بهای مصرف‎کننده، شاخص ثروت‎مدارانه، شاخص مردم مدارانه، شکاف ثروت مدارانه و تورم
  • ابراهیم گرجی، مهدی فولادی صفحات 193-209
    منحنی فیلیپس، مبادله بین تورم و بیکاری است.این منحنی در سال 1958 برای اولین بار توسط پروفسور فیلیپس ارائه شد و از سال 1958 تاکنون پیشرفت‎های زیادی در این زمینه توسط مکاتب مختلف انجام گرفته است. در این مقاله سعی بر آن است تا ضمن بررسی و برآورد منحنی فیلیپس کینزی های جدید (برگرفته از مقاله منکیو در سال 2000) برای اقتصاد ایران، مقایسه ای تطبیقی بین نتایج حاصل از این برآورد و نتایج حاصل از سایر مدل های متعارفی که در سال‎های گذشته برای اقتصاد ایران آزمون شده اند، انجام پذیرد. نتایج حاصل از این برآورد و مقایسه تطبیقی، بیانگر سازگاری و انطباق بیش‎تر منحنی فیلیپس کینزی های جدید با شرایط اقتصاد ایران نسبت به سایر مدل های متعارف است. با توجه به این مطلب، رابطه معکوس میان تورم و بیکاری در بلندمدت و کوتاه مدت مورد تایید قرار می گیرد، البته این رابطه در بلندمدت ضعیف‎تر است و سیاست‎گذاران می توانند توسط سیاست ‎های طرف تقاضا نرخ تورم و بیکاری را در کوتاه مدت و بلندمدت تحت تاثیر قرار دهند، البته این تاثیرگذاری در کوتاه‎مدت بیش‎تر است.
    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس کینزی ‎های جدید، نرخ بیکاری، نرخ تورم، سیاست ‎های طرف تقاضا، مدل ‎های متعارف
  • محسن مهرآرا، ابراهیم احمدزاده صفحات 209-232
    در تحقیق حاضر سهم رشد بهره وری کل عوامل تولید و رشد نهاده های تولیدی کار و نیروی سرمایه در رشد تولیدات بخش‎های عمده اقتصادی (بخش کشاورزی، صنعت و معدن و بخش خدمات) و کل اقتصاد غیر‎نفتی طی دوره 1383- 1345 مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که متوسط سهم رشد TFP در رشد تولیدات بخش اقتصاد غیر‎نفتی طی برنامه اول، دوم و سوم توسعه اقتصادی به ترتیب معادل 39.5، 12.2 و 24.8 درصد بوده است و برای برنامه چهارم توسعه پیش بینی می شود مقدار آن به 32.6% ارتقاء یابد. البته طی سه برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور سهم TFP بخش خدمات در رشد تولیدات اقتصاد غیر‎نفتی بیش‎تر از سایر بخش‎ها و سهم TFP بخش کشاورزی کم‎تر از سایر بخش‎ها می‎باشد. با وجود این‎که میانگین نرخ رشد موجودی سرمایه و ارزش افزوده های بخشی در دوره قبل از انقلاب به مراتب بیش‎تر از متوسط آن در دوره های مختلف بعد از انقلاب بوده، ولی رشد بهره‎وری کل عوامل تولید سهم بیش‎تری در رشد اقتصاد غیرنفتی در دوره بعد از انقلاب (23/18%) نسبت به دوره قبل از انقلاب (9/10) داشته است. کاهش رشد موجودی سرمایه، ارزش افزوده های بخشی و بهره‎وری عوامل تولید در برنامه دوم دلالت بر آسیب پذیری بالای اقتصاد کشور از جمله بهره‎وری عوامل تولید نسبت به درآمدهای ارزی و تکانه های بیرونی دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد غیر‎نفتی، بهره وری بخشی، بهره وری کل عوامل تولیدی (TFP)، توابع تولیدی، رشد بخشی
  • صفحه 233
    In this research, the attempt was made to test the existence of the natural rate hypothesis in Iran, by using a Johansson cointegration test. The results do not reveal any long run relationship between inflation and unemployment in Iran for 1340-1386 periods.
    Because of the time varying nature of NAIRU, the HP filter was applied to estimate the time series of NAIRU. Comparing the NAIRU time series and the actual unemployment rates reveal that, in the period under consideration (except for 1386), the actual unemployment rate was bove NAIRU. The results indicate that, in the long run, the compensatory monetary policy only lead to high inflation rates.Therefore, for catching up to Nairue position. sticking to a monetary rule is required.
|
  • Pages 1-26
    In this research, the attempt was made to test the existence of the natural rate hypothesis in Iran, by using a Johansson cointegration test. The results do not reveal any long run relationship between inflation and unemployment in Iran for 1340-1386 periods. Because of the time varying nature of NAIRU, the HP filter was applied to estimate the time series of NAIRU. Comparing the NAIRU time series and the actual unemployment rates reveal that, in the period under consideration (except for 1386), the actual unemployment rate was bove NAIRU. The results indicate that, in the long run, the compensatory monetary policy only lead to high inflation rates.Therefore, for catching up to Nairue position. sticking to a monetary rule is required.
  • Pages 27-52
    Nowadays, environmental problems such as air pollution are the most effective factors in metropolitans. So that, the most important effect of environmental factors such as air pollution has been on prices of residential houses. So, investigation the effects of different factors on residential houses shows that prices have special importance. This article has investigated an environmental approach. By using Hedonic Pricing Method, rate of effects of these factors on Tehran residential houses has been investigated. For this research we have used cross section data of 1383, regarding 17 areas of Tehran, by using the OLS procedure with the log-log formulation. For separation of effects of variables which are different for residential units, flats and villas dummy variables have been used. As results, among those variables, square factor of units has the most effects on houses prices. Among physical variables age of building has considerable effects on prices. Environmental variables such as rate of air pollution, according to PSI standard pollution indicator have significant effects. In addition, the closeness of residential houses to airport have negative effect on houses price.
  • Pages 53-74
    As the main element of economy, human being has requirements the main one of which is the need for food security and healthy nutrition. Unfortunately, in the Iranian society there are two groups of people who do not enjoy food security. These groups include people who either do not have the financial means to provide healthy and nutritious food or those who, despite having the financial means, lack the necessary knowledge regarding proper combination of various food groups. Therefore, the two main factors which play important role in creating people’s food security are 1) income (financial ability) and 2) knowledge regarding nutrition and preparation of proper food basket. In this paper at the first time by using fuzzy logic with trapezoidal membership function, data from statistical center and food ingredients tables, a food basket for urban and rural families is defined and we will see that fuzzy logic is preffered to other methods.for this problem (obtain basket food) we have 21 objectives, 27 variables, 10 nutrition and 78 constrains that by using goal programming we receive a food basket which, requires the least cost. The cost of the said basket determines which income groups are capable of providing for their nutritional needs and which are not. Findings of this study indicate that I) Urban families within the first ten percentile point and rural families within the first ten and twenty percentile points do not have the necessary financial means to provide for desired food security.
  • Pages 75-90
    The purpose of this paper is to investigate causality relationship between emission of carbon Dioxide, the level of national income and energy consumption in Iran consumption of fuel fossil as an input of production or as a final consumption which produces significant amount of pollution such as green house gases in the world. C02 emission is the most important green – house gases which has the considerable role to global warming during these recent decades. The present paper tries to investigate the Granger Causality between the rate of growth of income and amount of co2 gas emission, labor force, capital level and energy consumption. The results indicates that 1- There exists a causality relation from national income to energy consumption 2- Causality relation between income and co2 gas emission has not been verified. In other words the increase of national income does not have effect on the amount of co2 emission in Iran within the 1974-2005period. 3- There is no causality relation from co2 emission to national income, energy consumption, labor force and capital level. 4- Energy consumption causes co2 gas emission.
  • Pages 91-114
    This research aims to use VaR as a risk measure to find the optimum portfolio in Tehran Stock exchange. In this research VaR which is calculated with parametric method by using the 15 daily returns of 100 companies from March 21, 2001 to November 22, 2007 was added to the Markowitz model of portfolio optimization as additional constraint. by changing the accepted VaR and accepted confidence level, various portfolios designed. Finally the findings indicate that adding VaR constraint to the Morkowitz model may limit the efficient frontier, change it to a point or eliminate it completely.this research differes from comparable research in using the backtesting in a novel way and case study of Tehran Stock Exchange.
  • Pages 115-137
    The shape of urban development and its impact on economic growth is one of the most important issues in urban economic literature. In accordance to the corresponding theory, economic growth and urban concentration have an inverse-U shape relation. The shape of urban development is related to how resources are spread out in existing cities of an urban system and investigated under the term of urban concentration. Indeed, urban concentration shows that at any point in time resources may be concentrated (accumulated) only in one or a few large cities or spread too thinly across more cities. Three indicators are used for measuring urban concentration: Hirschman-Herfindahl Concentration Index, Pareto Distribution Coefficient and Urban Primacy. In this study we focus on Urban Primacy indicator and examine its effect on economic growth in Iran based on a Solow-Swan growth specification during 1960-2006. Also the optimal level of urban primacy is computed and the effects of its main determinants are examined. The empirical results show that urban primacy influences significantly and dynamically Iran’s economic growth.
  • Pages 139-164
    This paper aims to estimate a model of demand for health insurance and medical care in Iran in the presence of the heterogeneous and latent health status of individual; moreover it tests the asymmetry of information in the health insurance industry of Iran. Our dataset consists of whole family budget survey of 2006. The parameters of model are estimated by G.M.M method and The model used in this arthicle used the minimum assumption about the insurance refound policies, statistical distribution of individual’s latent health status, and selection of insurance type.
  • Pages 165-191
    This paper attempts to employ microeconomics methodology to answer the following questions: For which group of society the consumption pattern which is used as a basis to calculate consumer price index (CPI) and inflation rate, stands for is there any difference between inflation rate of poor and rich households in IRAN? Calculations done in this paper show that the consumption pattern which belongs to CPI basket (2004) is close to household consumption pattern which is in the 8th decile of expenditure distribution. Beside the conventional method of calculating expenditure shares of items included in CPI basket, the democratic method is provided to all households to have equal importance (weight) in creating CPI basket. the expenditure share of items included in CPI basket is a simple average of the expenditure share of items across households.In the democratic approach, the expenditure pattern of each household is considered in equal measure in determining the CPI index. The difference between CPI(inflator rate) calculated according to the above mentioned methods is called as CPI (inflation gap) or Plutocratic gap. Analysis of this gap shows that negative plutocratic gap implies higher inflation rates for households with low expenditure (the poor).The obtained results of calculating inflation gap during 1369-1385 (1990- 2006) in IRAN show that in this long period (except the years 1373 and 1374) inflation rate of household with lower expenditure (the poor household) is higher than that of household with higher expenditure (the rich household). This gap is increased when we include CPI quality adjustment.
  • Pages 193-209
    Unemployment-inflation trade-off is known as Philips curve. This relationship was first defined for England economy by Professor Philips since 1958. Much development has been submitted by different economic schools about this innovation. In this paper, apart from dealing with the New-Keynesians Philips curve, the curve mentioned is estimated for Iranian economy. In addition, we are going to compare the result of this estimation with the result of other studies. The result shows that, in comparison with other standard models, New-Keynesians Philips curve is more corresponding with economic condition of Iran. Considering this matter, unemployment-inflation trade-off exists both in long-run and short-run, however, this relationship is weaker in the long-run and politicians can influence inflation and unemployment rate in the short-run and long-run by demand management policies, but this influence is weaker in the long-run.
  • Pages 209-232
    This study analyzes the contribution of the Sectoral Total Factor Productivity Growth (TFPG) and the input's growth to the Iran's economy sectors growth during 1345 -1383. The major findings show that the average contribution of TFP growth to non-oil output's growth during first, second and third development plans has been 39.5%, 12.2% and 24.8% respectively, amounting to (as estimated) 32.6% during the fourth plan. During the development plans after revolution, the average contribution of TFP growth in service sector to non-oil GDP growth has been more and in agricultural sector less than the other ones. Even though, the average growth of capital stock and sectoral value-added before the revolution has been much more than those after revolution, but the contribution of TFP to non-oil economic growth in the aftermath of the 1979 revolution(i.e. 18.23%) has been more than the ones before the revolution (i.e. 10.9%). Reduction in the growth of capital stock, sectoral value-added and factors productivity during second development plans imply the high vulnerability of economic growth and TFP to external shocks.