فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 90 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داود بهبودی، فیروز فلاحی، اسماعیل برقی گلعذانی صفحه 1
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی رابطه‎ی مصرف انرژی (شدت استفاده از انرژی)، رشد اقتصادی و انتشار سرانه ی دی اکسید کربن، به عنوان معیاری برای آلودگی محیط زیست در ایران است. برای این منظور از داده های سری زمانی در دوره‎ی زمانی 1383- 1346 استفاده شده است. برای برآورد مدل از روش هم انباشتگی جوهانسون- جوسیلیوس و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده ی وجود رابطه ای مثبت بین متغیرهای مستقل همانند مصرف انرژی، رشد اقتصادی، آزاد سازی تجاری، جمعیت شهرنشین و متغیر انتشار سرانه ی دی اکسید کربن در ایران است.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، رشد اقتصادی، ایران، آزمون جوهانسون، جوسیلیوس، آلودگی محیط زیست، مصرف انرژی
  • اصغر شاهمرادی، کامران ندری، حسین کاوند صفحه 19
    در این مقاله تلاش می شود که با استفاده از داده های فصلی 1386:4-1368:4، سری زمانی نرخ بهره ی واقعی تعادلی به همراه تولید بالقوه برای اقتصاد ایران برآورد شود. برای این منظور، فرم ساختاری خلاصه شده ی تعادل عمومی و سازگار با اقتصاد ایران، طراحی و با استفاده از رهیافت فیلتر کالمن، متغیرهای غیرقابل مشاهد برآورد می شوند. براساس نتایج، در چارچوب یک تابع مطلوبیت نمایی، مقدار پارامتر ریسک گریزی نسبی برای اقتصاد ایران برابر با 0.46 برآورد شد. هم‎چنین، مقدار پارامتر نرخ ترجیحات زمانی برابر با 0.04 به دست آمد. نتایج نشان می دهد که مقدار متوسط نرخ بهره ی تعادلی در طول دوره ی (1386:1 و 1368:4)، برابر با 0.056 بوده است. بررسی سری زمانی برآورد شده حاکی از آن است که نوسانات این متغیر در طول دوره ی مورد بررسی، بسته به فواصل مختلف زمانی، رفتار متفاوتی را از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کالمن فیلتر، نرخ بهره ی تعادلی، متغیرهای غیرقابل مشاهده، مدل فضا، حالت، تولید بالقوه
  • علیمراد شریفی، رحمان خوش اخلاق، کیومرث آقایی، بیژن خیامباشی صفحه 43
    در سال‎های اخیر مدل‎هایی برای تخمین کارآیی فنی تغییر پذیر در زمان پیشنهاد گردیده است. این مدل‎ها از نظر ویژگی و نتایج با یکدیگر تفاوت داشته و هر یک دارای خصوصیت‎های مربوط به خود می‎باشد. این مطالعه در فضای تولید مرزی به مقایسه و بررسی دو مدل «کارایی فنی متغیر در طول زمان» مطرح شده در ادبیات مرزی تصادفی، یعنی مدل کورنول، اشمیت، و سیکلز)1990، (CSS و مدل لی و اشمیت)1993،(LS می‎پردازد. سپس به‎منظور گسترش مدلLS و آزاد سازی فرض یکسان بودن روند زمانی برای تمامی واحدها، با معرفی مدل روند‎های زمانی با ویژگی گروهی واحد‎ها)2006،(GS، و با در نظر گیری فرم تابعی پارامتریک برای رفتار زمانی گروه ها در این مدل به تخمین پارامتر‎های اصلی مدل و پارامتر‎های اثر گذار هر گروه پرداخته می‎شود. مشاهدات مورد استفاده در این مطالعه درباره تمامی کارخانه های فعال سیمان در ایران (33 کارخانه) برای دوره‎ی زمانی 84-1375 می‎باشد. نتایج به‎دست آمده نشان می‎دهدکه برخلاف مشابهت‎ها تفاوت‎های اساسی میان مدل‎ها وجود دارد. در مجموع مدل GS به دلیل در نظر گیری تفکیک ویژگی های مشترک واحد‎ها به همراه روند زمانی خاص برای هر گروه نتایج دقیق‎تری را نسبت به سایر مدل‎ها به خود اختصاص داده است. این آزمون در زمینه ویژگی مقیاس ظرفیت واحدها و طبقه‎بندی در سه گروه واحدهای تولید بالای3000 تن، بین3000-1000 تن، و زیر1000 تن انجام گرفته است که متوسط کارایی برای گروه های اول، دوم، و سوم به ترتیب 81/0، 93/0 و 75/0را به همراه داشته است. چنین نتیجه‎ای برای دو مدلLS و CSS تنها به‎‎صورت جمعی برای تمامی واحد‎ها قابل دستیابی است، که به ترتیب ارقام متوسط 84/0و 76/0را ارایه می‎دهند. این یافته مهم را می‎توان برای کشش نهاده ها وکشش مقیاس به تفکیک گروه ها و یا تک تک واحد‎ها نیز مشاهده نمود، که درانجام سیاست گذاری های تعرفه‎ای نهاده ها درباره هر گروه اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: ایران، ویژگی گروهی، داده‎های تابلویی با اثرات ثابت، تحلیل مرزی تصادفی، کارائی فنی متغیر درطول زمان، صنعت سیمان
  • جعفر عبادی، مریم جعفری بیدگلی صفحه 75
    در این مقاله، به مدل‎سازی بازار بخش خصوصی صنعت بیمه‎ی ایران با استفاده از تئوری بازی ها پرداخته شده است و به عنوان مطالعه ی موردی، عملکرد و رقابت سه شرکت خصوصی بزرگ صنعت بیمه ی ایران مورد بررسی قرار گرفته و از تئوری بازی ها به عنوان یک ابزار تصمیم گیری برای دستیابی به وضعیتی که رضایت هر سه شرکت را برآورده کند استفاده شده است. در این فرایند تحقیق، رقابت بین سه شرکت بیمه‎ی خصوصی پارسیان، ملت و کارآفرین مورد بررسی قرار گرفته است و با توجه به مدل به کار گرفته شده، نتیجه ی حاصل نشان دهنده‎ی راه حل پارتویی می باشد. به نظر می رسد چنان‎چه این سه شرکت بزرگ خصوصی به منظور حفظ بازار بخش خصوصی در دست خودشان با یکدیگر توافق کرده و بازی همکارانه را در پیش گیرند و استراتژی گسترش شبکه ی فروش توسط شرکت بیمه‎ی پارسیان و به طور هم زمان پرداخت خسارت و عدم تعویق آن توسط شرکت بیمه‎ی ملت و انجام تبلیغات توسط شرکت بیمه‎ی کارآفرین اتخاذ شود و بر حداقل کردن فاصله مطلوبیت حاصل از پرتفوی خود تا حداکثر مطلوبیتشان توافق شود، علاوه بر این که بیش‎ترین مطلوبیت پرتفوی از دست رفته ی شرکت ها حداقل است، مجموع مطلوبیت پرتفوهای از دست رفته ی هر سه شرکت نیز حداقل می باشد. بنابراین در کنار این که ضرر چندانی به سایرین نمی زند، نفع زیادی را به خودشان می رساند. پس همان‎طور که هر شرکت به طور نسبی از نظر حداقل کردن مطلوبیت پرتفوی از دست رفته اش، منفعت خوبی کسب می کند و رضایت کافی را به‎دست می آورد، بخش خصوصی بیمه نیز، که سهم زیادی از آن متعلق به این سه شرکت می باشد، کم‎ترین ضرر را خواهد داشت، بنابراین با استفاده از این مدل همکارانه و سازشکارانه به راه حل پارتویی رسیده ایم. چرا که این رقابت هم با تاکید بر مطلوبیت پرتفوی از دست رفته ی هر شرکت و هم با تاکید بر مطلوبیت پرتفوهای از دست رفته ی تمامی شرکت ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بازی همکارانه، بازی های نفره در حالت گسسته، رقابت، صنعت بیمه، بخش خصوصی بیمه، راه حل سازش کارانه، تئوری بازی ها
  • حشمت الله عسگری، مهدی تقوی صفحه 95
    جریان فرار مغزها به شکل جریان انتقال سرمایه‎ی انسانی از کشورهای در حال توسعه به کشورهای توسعه یافته، سال‎هاست که توجه اقتصاددانان بین‎الملل را به خود جلب کرده است. جریان انتقال سرمایه‎ی انسانی؛ اقتصاد کشورهای مبدا و مقصد فرار مغزها را تحت تاثیر قرار خواهد. شواهد نشان می‎دهد که ییش تر مهاجرین وارد شده به کشورهای OECD، نیروی کار ماهر بوده‎اند. از این رو، در این مقاله به بررسی پیامدهای فرار مغزها از 135 کشور در حال توسعه (از جمله ایران) بر انباشت سرمایه‎ی انسانی این کشورها طی سال‎های 1990 تا 2000 پرداخته شده است. نتیجه ی مقاله نشان می دهد که جریان فرار مغزها از کشورهای در حال توسعه به 16 کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی (OECD)، انباشت سرمایه‎ی انسانی در تمام کشورهای در حال توسعه با سطوح مختلف درآمدی را به‎طور مثبت و معنی‎داری تحت تاثیر قرار می دهد. هم‎چنین کشورهای در حال توسعه از نظر سطح سرمایه‎ی انسانی در حال هم‎گرایی به وضعیت تعادلی بلندمدت خود هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه‎ی انسانی، کشورهای OECD، کشورهای در حال توسعه، هم‎گرایی شرطی، فرار مغزها
  • علیرضا کازرونی، سکینه سجودی صفحه 113
    یکی از چالش‎های پیش روی اقتصاد ایران، وابستگی شدید به درآمد‎های ارزی حاصل از صادرات نفت می‎باشد. با توجه به وجود نوسانات مداوم در قیمت جهانی نفت، این وابستگی منجر به بی‎ثباتی رابطه ی مبادله کشور شده است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثر بی‎ثباتی رابطه ی مبادله بر رشد اقتصادی ایران طی دوره ی 1346تا 1385می باشد. در همین راستا، ابتدا با استفاده از الگوی قارچ میزان نوسانات رابطه ی مبادله ی کشور طی سال‎های 1346 تا 1385، محاسبه و سپس اثر این نوسانات بر رشد تولید ناخالص داخلی در قالب الگوی خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج به‎دست آمده نشان می‎دهد که بی‎ثباتی رابطه ی مبادله در بلندمدت تاثیر منفی و معنی‎دار بر رشد اقتصادی ایران دارد.
    کلیدواژگان: الگوی قارچ، الگوی ARDL، رشد اقتصادی، ‎ثباتی رابطه ی مبادله
  • سعید مشیری صفحه 141
    خصوصی سازی باهدف افزایش کارآیی و رشد اقتصادی، یکی از مسایل مورد توجه سیاست گذاران و اقتصاددانان در دهه های اخیر بوده است. هرچند مطالعات نسبتا زیادی برای ارزیابی تجربی سیاست‎های خصوصی سازی در سطح خرد درکشورهای مختلف انجام شده، ولی ادبیات خصوصی سازی از دیدگاه اقتصاد کلان آن چنان غنی نیست. در این مقاله، اثر خصوصی سازی بر رشد اقتصادی با استفاده از یک مدل رشد درون‎زای تجربی و با به کارگیری از داده های 117 کشوردر حال گذار و در حال توسعه برای دوره‎ی 2003-1998، درسه حالت کوتاه مدت، میان مدت، و بلندمدت براورد شده است. نتایج برآوردها با روش‎های OLS و 2SLS نشان می‎دهد که اثر خصوصی سازی بررشد اقتصادی خنثی است. هم‎چنین نتایج نشان می‎دهند که سازگاری و تداوم اجرای سیاست خصوصی سازی، وجود محیط رقابتی و شفافیت در سیاست گذاری ها، تاثیری مهم تراز خصوصی سازی بر رشد اقتصادی دارند.
    کلیدواژگان: محیط رقابتی، شفافیت سیاست گذاری، رشد اقتصادی، خصوصی سازی
  • مرتضی مولایی، غلامعلی شرزه ای، سعید یزدانی صفحه 159
    حداکثر تمایل به پرداخت مصرف کنندگان برای کالاهایی که در بازار ارزش گذاری نمی شوند، از قبیل حیات وحش، کیفیت محیط زیست و خدمات اکوسیستمی جنگل ها (شامل تولید محصولات چوب، حفظ آب، حفظ خاک، تولید اکسیژن، جذب کربن، ارائه خدمات تفریحی و حفظ حیات وحش)، بیانگر ارزش اقتصادی آن منابع است. در سال‎های اخیر روش ارزش گذاری مشروط برای برآورد ارزش های خدمات جنگل ها و سایر ارزش های اقتصادی، توسط اقتصاددانان مورد استفاده قرار گرفته است. در ارزش گذاری مشروط، به کار گرفتن روش های استخراج مختلف، مقادیر تمایل به پرداخت متفاوتی را به دست می دهد. بنابراین، این‎که کدام روش استخراج اطلاعات بر دیگری برتری دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه، مقایسه ی نتایج برآورد ارزش حفاظتی برای اکوسیستم جنگلی ارسباران با استفاده از دو روش استخراج انتها - باز و انتها - بسته است. در این مطالعه، با ثابت نگه داشتن سایر شرایط از قبیل خصوصیات کالایی که ارزش گذاری می شود، خصوصیات افراد، جامعه ی مورد مطالعه، تعداد نمونه و روش پرداخت مبالغ پولی، روش استخراج حداکثر تمایل به پرداخت تغییر داده شده و نتایج حاصل از این تغییر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. داده های این مطالعه از طریق تکمیل 509 پرسش نامه از 13 استان کشور جمع آوری شده است. تحلیل های اقتصادسنجی داده های روش انتها - بسته و انتها - باز، به ترتیب با استفاده از الگوهای لوجیت و توبیت انجام شد. نتایج نشان داد که برخی از متغیرهای معنی دار در دو الگو با هم تفاوت دارند و مقدار تمایل به پرداخت برآورد شده از روش انتها - بسته (112670 ریال)، بیش تر از تمایل به پرداخت برآورد شده از روش انتها - باز (102700 ریال) است. در بخش آخر این مطالعه پس از مقایسه ی نتایج روش های استخراج انتها - باز و انتها - بسته، تحلیلی بر این‎که کدام روش مناسب تر بوده و ترجیح داده می شود که درمطالعات ارزش گذاری مشروط مورد استفاده قرار گیرد، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزش حفاظتی، روش استخراج انتها، باز و انتها، بسته، روش ارزش گذاری مشروط
  • محسن مهرآرا، اعظم سادات میری صفحه 183
    در این مقاله تاثیر درآمدهای نفتی بر بخش های مختلف اقتصادی سه کشور صادرکننده ی نفت شامل ایران، مکزیک و ونزوئلا را مور بررسی قرار می دهیم. برای این منظور از تحلیل های هم انباشتگی و آزمون های علیت گرنجری کوتاه مدت و بلندمدت استفاده شده است. نتایج تحقیقی نشان می دهد که رونق درآمدهای نفتی در بلندمدت منجر به انبساط بخش خدمات در کشورهای مذکور می گردد. اثر درآمدهای نفتی بر ارزش افزوده بلندمدت بخش خدمات معنی دار نبوده و در مورد مکزیک این اثر به لحاظ اندازه ناچیز می باشد. به علاوه رونق درآمدهای نفتی منجر به انقباض بخش صنعت در بلندمدت شده و در مورد ونزوئلا اندازه این اثر قابل ملاحظه نیست. لذا نشانه های بارزی از بیماری هلندی در این کشورها مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: بیماری هلندی، کشورهای صادرکننده نفت، علیت گرنجری، ارزش افزوده بخشی
  • وحید مهربانی صفحه 207
    تورم بالا، همواره به عنوان یکی از مشخصات اقتصادهای در حال توسعه (از جمله ایران) مطرح بوده و دارای آثار وسیع اقتصادی و اجتماعی است. تلاش برای تدوین سیاست‎هایی جامع به منظور پیشبرد فرایند توسعه ی اقتصادی ایجاب می کند که آثار تورم بر طبقات مختلف اجتماعی مورد بررسی قرار‎گیرد. تحلیل های اقتصاد خرد نشان می دهند که به دلیل افزایش بیش‎تر قیمت اقلامی که سهم عمده ای در سبد مصرفی خانوارهای کم بضاعت دارند در مقایسه با اقلامی که نقش زیادی عمده ای در بودجه ی طبقه ی مرفه و ممتاز جامعه بازی می کنند، و نیز به دلیل استفاده بیش‎تر طبقات پایینی از محل درآمدهای ثابت، تورم، عاملی بالقوه برای افزایش شکاف طبقاتی در ایران است. در این راستا، شواهد مطالعه ی حاضر که بر اساس داده های تلفیقی مربوط به استان های کشور در دوره‎ی زمانی 82-1380 به‎دست آمده‎اند، حکایت از این دارند که تورم، طبقات بالایی و ممتاز جامعه را که از بیش‎ترین ثروت و مکنت اقتصادی و اجتماعی برخوردار هستند، به بهای طبقات پایین تر سود می ر ساند و لذا عاملی مهم در افزایش شکاف طبقاتی است.
    کلیدواژگان: تورم، نابرابری درآمد و ثروت، _ طبقات اجتماعی
|
  • Page 1
    The main objective of this paper is to study the relationship between the energy consumption (energy use intensity), economic growth, and CO2 emission in Iran. To that end, we use time series data of Iran during 1967–2004. In order to examine the long-run relationship among these variables, the Johanson-Juselius cointegration method is used along with VECM. The main finding of this study shows that energy consumption, economic growth, trade openness, and urban population have positive effects on CO2 emission.
  • Page 19
    Using the quarterly data of 1990:1 to 2008:1 and in a general equilibrium approach, we investigate the long run equilibrium path of the equilibrium interest rate as well as the potential output. We implement a structural reduced form of a general equilibrium model consistent with Iran’s economy and estimate the unobservable variables by employing the Kalman filtering technique. A exponential utility function is used to estimate the relative risk aversion coefficient and the rate of time preference. The results show the average equilibrium real rate of interest within the sample period is as around 5.5%.
  • Page 43
    The different model specifications have been proposed to estimate time-varying technical efficiency in the last two decades. These models have resulted different efficiency scores based on their built-in specifications. This study investigates the temporal pattern of technical efficiency based on Cornwell, Sickles, and Schmidt (CSS, 1990) as well as Lee and Schmidt (LS, 1993) models. In order to extend LS model, the assumption of identical temporal pattern for each individual is replaced by group-specific stochastic frontier model with a parametric function of temporal pattern. As empirical evidence, the observed data for the thirty three Cement planst in Iran during 1996-2005 are used. The cement plants have been divided into three different categories: More than 3000 tones per year, between 1000 to 3000 tones per year, and finally less than 1000 tones per year. The results indicate that significant differences between individual-specific (CSS and LS) models and group-specific (GS) model exist while the latter model has more sufficient explanatory specification. Since CSS and LS models specify the technical efficiency in aggregate forms, so the average efficiency scores in both models are estimeated as 0.76 and 0.84, respectively. While in GS model there are three different efficiency scores relevant to the above-mentioned three groups which are 0.81, 0.93, and 0.75, respectively. The similar outcome can be observed for input elasticities as well as scale elasticity.
  • Page 75
    In this research, the market of private sector insurance industry of Iran has been modeled, using the "Game Theory", where performance and competition of three big private insurance companies has been investigated as a case study and the "Game Theory" has been used as a decision making tool for achieving a status of optimum satisfaction of all three companies. In the research process, the competition of three insurance companies of "Parsian", "Mellat" and "Kar Afarin" has been investigated and with regard to the implemented model, it results in a Pareto solution. It shows that in case these three companies collaborate to have a cooperative game for retaining the market share of private sector, the biggest loss of Utility in portfolio is minimized while the cumulated loss of Utility in portfolio declines to the least, subject to adopting the "expansion of sales network strategy" by "Parsian" insurance company, "prompt compensation strategy" by "Mellat" co. and "advertisement strategy" by "Kar Afarin" co. at the same time. The companies considerably benefit from these strategies while do not harm much to the other players. In this regard while every single company gains Utility comparatively by minimizing the loss of its Utility in portfolio, the private sector of insurance industry whose considerable share belongs to these three companies, will suffer the least probable loss. As a conclusion, using this cooperative and compromise model resulted in a Pareto solution, since the model has led to a same solution in both Utility loss of each single company and cumulated Utility loss of portfolios of all companies.
  • Page 95
    Recently, economists have attention to the brain drain as emigration of skilled and educated labor force from developing countries. In this case, we are dealing with one main question is: how brain drain can affect the human capital of source countries? Based on existing theories, brain drain can affect the economy of source countries in different ways such as; direct reduction of human capital, increasing of general level of education and human capital, increasing of remittance and GNP and network effects. In this research we have studies the cause and effects of brain drain phenomenon from 135 developing countries to 16 developed countries which are member of OECD since 1990 till 2004. The main result of this research is that; brain drain has a positive and significant effect on the accumulation of human capital, and regional convergence among developing countries with different income,
  • Page 113
    The major challenge facing Iranian economy is its overwhelming dependence on the oil exports. However, the world oil price has been subject to a lot of shocks, which have destabilized the Iranian terms of trade. Hence, this paper empirically examines the effect of terms of trade volatility on Iran’s economic growth over 1967-2006. For this purpose, based on a GARCH model, a proxy for the terms of trade volatility has been estimated. Then, a growth model has been specified, where the economic growth is mainly related to the terms of trade volatility alongside with other relevant variables. The empirical results obtained by ARDL technique suggest the terms of trade uncertainty has adverse effect on the Iranian economic growth.
  • Page 141
    In this paper, we intend to investigate the impact of privatization on economic growth in developing and transition economies. Previous studies that have attempted to measure this relationship have conflicting results, some indicating a positive impact of privatization on growth, while others indicate a negative relationship. Our study uses recent World Bank data on privatization for 117 countries over the time period 1988-2003. We explore the impact of privatization on growth by estimating an empirical growth model using two-stage least squares and ordinary least squares estimations in the context of three time frames. Our results indicate that privatization is neutral with regard to economic growth, while a competitive regulatory environment has a positive impact on growth.
  • Page 159
    Consumers’ willingness to pay for nonmarket commodities such as wildlife, quality of the environment and forest services (including timber production, water conservation, soil conservation, oxygen supply, carbon sequestration, recreation services and wildlife preservation) is a measure of value of these resources. In recent years the contingent valuation has been used to determine this and other economic values by economists and policy makers. Using different elicitation methods in contingent valuation yields different willingness to pay measures. So, it is important to determine which method is preferable. The objective of this study is comparing estimated preservation value of Arasbaran Forest Ecosystem using Open-Ended and Close-Ended elicitation methods. In this paper, elicitation method were changed, ceteris paribus such as attributes of the commodity under valuation, socio-economic demographics of respondents, population, number of respondents and the payment vehicle, and based on these assumptions the results have been analyzed. Data for this study is collected from 13 provinces using 509 questionnaires and Logit and Tobit models are used to econometric analysis of close-ended and open-ended data, respectively. Results showed that some significant variables are different in two models; and also estimated willingness to pay using close-ended (112670 Rials) is more than that in the open-ended (102700 Rials) format.
  • Page 183
    This paper investigates the impact of oil revenues on the output of economic sectors in some of oil exporting countries including Iran, Venezuela and Mexico. We use Cointegration analysis as well as short run and long run Granger casualtie's tests. The results show that in the long run, an oil boom leads to expansion of service sector, in these countries. Also, the impacts of oil revenues on agriculture sector are insignificant or trivial in these countries. Moreover, the oil boom has a contracting effect on industry sector in Iran and Mexico, and a positive trivial one in Venezuela. Therefore in these countries, clear symptoms of Dutch Disease are observable.
  • Page 207
    High inflation has been as one of the characteristics of developing countries including Iran and its economic and social impacts are extensive. Compiling policies for economic development requires that inflation impacts on different social classes should be studied carefully. Microeconomic analyses show that because of higher increase in price of goods that have higher share in consumption bundle of the poor comparing to goods that have the main share in rich families budget, and because of the higher use of low income families from fixed income, the inflation is a potential factor that increases income gap in Iran. According to the panel data of provinces in 1380-82, the results suggest that high income families gain from inflation at the expense of low income.