فهرست مطالب

حیات - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1397)

فصلنامه حیات
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه دلاور، شهزاد پاشایی پور، رضا نگارنده * صفحات 1-6
    اصطلاح سواد سلامت (بهداشتی) به مفهوم یک مهارت شناختی و به عنوان مساله ای مهم و تاثیرگذار در نظام مراقبت سلامت نخستین بار در سال 1974 در یک پانل آموزشی در مورد آموزش بهداشت، مطرح شد. از آن زمان تاکنون این مفهوم در موارد متعددی توسط محققان حوزه های سوادآموزی و سلامت، توسط محققان مورد بحث قرار گرفته و تعاریف گوناگونی برای آن ارایه شده است. به طور معمول سواد سلامت را به عنوان طیف گسترده ای از دانش و مهارت در زمینه کسب، پردازش، فهم و به کارگیری اطلاعات سلامت تعریف می کنند (1).
    اهمیت سواد سلامت در تاثیر بر نتایج سلامتی بیماران به خوبی شناخته شده است و نقش مهمی در تصمیم گیری افراد در مورد نیازهای حوزه سلامت خود ایفا می نماید (2). سواد سلامت به عنوان یک مهارت اجتماعی و شناختی دارای ابعاد مختلفی از قبیل کسب (access)، پردازش (appraising)، فهم (understanding) و اجرای دانش و اطلاعات سلامت به دست آمده (apply) می باشد که توانایی فهم مفاد آموزشی به عنوان یکی از ابعاد آن، در بیماران اهمیت مضاعف دارد (6-3). در سال های اخیر سواد سلامت به عنوان یک مهارت مهم شناخته شده است که بیماران برای تصمیم گیری مناسب بهداشتی در موقعیت های دشوار پیش رو به آن نیاز دارند. بهبود سواد سلامت افراد منجر به پیامدهایی چون افزایش توانایی بالقوه بیماران جهت اخذ تصمیمات آگاهانه، کاهش خطرات تهدیدکننده سلامت، افزایش پیشگیری از بیماری ها، ارتقای امنیت، افزایش کیفیت زندگی و افزایش کیفیت مراقبت از افراد می شود (9-7).
    برای آموزش افراد معمولا به سطح سواد عمومی افراد و نه لزوما سواد سلامت آن ها توجه می شود. حال آن که تفاوت بارزی بین سواد سلامت و سواد عمومی وجود دارد. سواد عمومی شامل توانایی خواندن، نوشتن و داشتن مهارت های پایه ای است. در مقابل سواد سلامت به عنوان یک مهارت شناختی و اجتماعی تعریف می شود که توانایی افراد را در دستیابی، فهم و استفاده از اطلاعات در راستای ارتقای سلامت تعیین می کند (10). مطالعات نشان داده اند که محدودیت سواد سلامت عوارض متعددی را در حوزه های مختلف سلامتی از قبیل عدم دسترسی به خدمات بهداشتی مناسب، تمایل کمتر به پیگیری درمان، تبعیت دارویی اندک، افزایش میزان مراجعه به اورژانس ها، افزایش طول دوره درمان در بیمارستان و افزایش میزان مرگ و میر ایجاد کرده و تاثیر چشم گیری در استفاده از خدمات مراقبت سلامت دارد (6-3). علاوه بر این موارد، تاثیر اقتصادی منفی ناشی از سواد سلامت پایین بر بیماران و سیستم بهداشت و مراقبت سلامت را نمی توان نادیده گرفت. این موارد نشان دهنده لزوم توجه به سواد سلامت افراد است.
    براساس مطالعه ای که توسط منتظری و همکاران در ایران صورت گرفته، نشان داده شده است که نیمی از جمعیت ایران دارای محدودیت سواد سلامت بوده و این محدودیت در گروه های آسیب پذیر، از جمله سالمندان، زنان خانه دار، افراد بی کار و افراد باسواد عمومی محدود، شایع تر است. به گونه ای که این امر آنان را در معرض خطر در مورد انحراف از سلامت قرار می دهد (2).
    همچنین یافته های حاصل از مطالعات مختلف صورت گرفته نشان می دهد که برخی از اطلاعات سلامت مناسب شنوندگان نبوده و نیاز آن ها را برطرف نمی کند. حال آن که تاثیر سواد سلامت محدود می تواند با کمک اطلاعات سلامت مناسب بهبود یابد. لذا مساله چالش برانگیزی که در برخورد با این افراد وجود دارد، نحوه آموزش این افراد (از نظر درک اطلاعات سلامت) می باشد. که برای رفع آن راهبرد های متفاوتی چون محدود کردن اطلاعات ارایه شده در هر بار ملاقات بیماران، عدم استفاده از اصطلاحات تخصصی، صحبت آهسته، جستجو برای یافتن محتوای آموزشی متناسب با توانایی خواندن افراد، استفاده از تصاویر برای توضیح مفاهیم مهم، تشویق بیماران به سوال پرسیدن و بررسی درک افراد از آموزش ارایه شده با کمک روش های teach back و show me ارایه شده است (11).
    در ادامه این تلاش ها در سال 2011 مرکز کنترل بیماری های آمریکا (CDC) شاخص سواد سلامت (Health Literacy INDEX) را به عنوان ابزاری جهت تهیه یک مفاد آموزشی مناسب برحسب سواد سلامت افراد، طراحی نموده است. این چک لیست جامع در 10 معیار و 63 گویه تهیه شده که معیارها و گویه های مرتبط با آن در جدول شماره 1 آورده شده است. مطابق با این چک لیست و براساس ده معیار آن، فرایند آموزشی مورد نظر (محتوا، روش اجرا و شواهد) به طور کامل بررسی می شود تا تاثیر سواد سلامت بر درک اطلاعات ارایه شده به افراد را محدود سازد (12).
    Andrade و همکاران تاثیر استفاده از این شاخص را در تهیه مفاد آموزشی در زمینه سقوط سالمندان بررسی کردند. نتایج این مطالعه نشان داد تمامی اطلاعات آموزشی تهیه شده برای مخاطبان مناسب نبوده و نیاز آن ها را رفع نمی کند، همچنین با کمک شاخص سواد سلامت، امکان فراهم آوری مواد آموزشی متناسب با سطح سواد سلامت سالمندان وجود دارد (7).
    با توجه به پایین بودن سطح سواد سلامت مردم، تهیه مفاد آموزشی منطبق با سطح سواد سلامت مخاطبان امری ضروری است و از آن جا که مطالعات اندکی در خصوص اثربخشی استفاده از شاخص سواد سلامت صورت گرفته است، ضرورت دارد پژوهشگران حوزه های مرتبط، به تدارک شواهد تجربی برای کارایی و اثربخشی آن بپردازند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت
  • شهلا خسروان، پریسا عطایی*، سید بهنام مظلوم شهری، سید جواد مجتبوی صفحات 7-19
    زمینه و هدف
    واکسیناسیون شایع ترین رویه دردناک دوران کودکی است و کنترل درد آن اهمیت دارد. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر ماساژ فشاری نقطه هوگو با و بدون یخ بر شدت درد ناشی از تزریق واکسن پنتاوالان در شیرخواران انجام گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی کورسازی شده است. نمونه پژوهش 90 شیرخوار دو ماهه سالم، با وزن طبیعی بودند که در سال 1395 جهت تزریق واکسن پنتاوالان به یکی از مراکز سلامت جامعه فیاض بخش گناباد آورده شده بودند. آنان به صورت تصادفی در سه گروه ماساژ نقطه هوگو با یخ، ماساژ نقطه هوگو بدون یخ و شاهد قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم اطلاعات فردی و ابزار اندازه گیری درد شیرخواران بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، کروسکال والیس، آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی در نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    شدت درد قبل از واکسیناسیون بین سه گروه تفاوت معنادار نداشت. پس از واکسیناسیون میانگین نمره شدت درد در گروه اول 26/1±70/7 ، گروه دوم 06/1±03/8 و گروه شاهد 89/0±23/9 بود. همچنین مدت گریه در گروه اول 12/23±03/35، گروه دوم 62/21±39/40 و گروه شاهد 00/24±28/61 بود. هر دو متغیر در گروه های مداخله به صورت معناداری از گروه شاهد کم تر بودند (001/0p<). اما بین دو گروه مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد (586/0=p و 654/0=p).
    نتیجه گیری
    ماساژ نقطه هوگو با و بدون یخ می تواند درد تزریق واکسن پنتاوالان در شیرخواران را کاهش دهد و به عنوان یک روش غیردارویی ساده و در دسترس برای مدیریت درد واکسیناسیون استفاده شود.
    کلیدواژگان: واکسیناسیون، درد، نقطه هوگو، شیرخوار
  • آزیتا نوروزی، الهه افرازه، رحیم طهماسبی * صفحات 20-34
    زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری متابولیک است که به رفتارهای خودمدیریتی نیاز دارد. هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر دو نوع چارچوب پیام بهداشتی سودمحور و زیان محور بر آگاهی، خودکارآمدی و خودمدیریتی بیماران دیابتی بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 112 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت 17 شهریور شهر برازجان در سال 1396 انتخاب و به 3 گروه پیام سودمحور، زیان محور و شاهد تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه بود. اطلاعات در سه مرحله، قبل، یک هفته و 3 ماه بعد از ارایه پیام های آموزشی جمع آوری و با استفاده از آزمون های کای دو، تحلیل واریانس یک طرفه و داده های تکراری در نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله، میانگین نمره آگاهی، خودکارآمدی و خودمدیریتی دو گروه سودمحور و زیان محور کم تر از گروه شاهد بود. یک هفته و سه ماه پس از آموزش میانگین نمره آگاهی، خودکارآمدی و خودمدیریتی هر دو گروه پیام سودمحور و زیان محور نسبت به گروه شاهد بیش تر شد (001/0p<). طوری که نمره خودمدیریتی یک هفته بعد از آموزش در گروه پیام سودمحور 20/11±26/102، گروه پیام زیان محور 73/13±53/111 و گروه شاهد 41/11±75/88 بود و سه ماه بعد از آموزش نمره خودمدیریتی در گروه های یاده شده به ترتیب 80/11±58/105، 39/15±72/108 و 51/13±49/88 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد طراحی و اجرای برنامه های آموزشی مبتنی بر پیام های زیان محور و به ویژه سودمحور می تواند باعث ارتقای آگاهی، خودکارآمدی و رفتار خودمدیریتی در بیماران دیابتی گردد.
    کلیدواژگان: خودمدیریتی دیابت، پیام سودمحور، پیام زیان محور، آگاهی، خودکارآمدی
  • جمیله ملکوتی، مژگان میرغفوروند، هانیه صالحی پور مهر، فرشید شمسایی، معصومه صفری کمیل* صفحات 35-47
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت سلامت جسمی- روانی زنان باردار و تاثیرات منفی نگرانی بر سلامت مادر و جنین، شناسایی عوامل موثر بر کاهش نگرانی ضروری است. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرانی های مادران باردار و ارتباط آن با راهبردهای مقابله ای انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی در مورد 465 زن باردار 40-14 هفته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی همدان در سال 95-1394 انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه های فردی- اجتماعی و مامایی، راهبرد مقابله ای Billings و Moos و ابزار نگرانی کمبریج (Cambridge Worry Scale: CWS) جمع آوری شد. از آمار توصیفی و تحلیلی شامل آزمون همبستگی اسپیرمن و آنالیز واریانس یک طرفه برای تعیین ارتباط بین نگرانی و راهبرد های مقابله ای استفاده شد. 05/0p< معنادار تلقی شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمره نگرانی زنان باردار 8/25 (1/15) از محدوده نمره قابل دستیابی صفر تا 80 بود. به طوری 3/67% نگرانی نداشتند، 1/30% نگرانی کمی ابراز نموده بودند و 6/2% نگرانی زیادی داشتند. مقایسه نمره کلی راهبردهای مقابله ای و دو زیرمقیاس راهبرد مقابله ای مساله مدار و هیجان مدار در سه گروه یاد شده نشان داد تنها نمره راهبرد هیجان مدار در این گروه ها متفاوت است (005/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان می دهد که بین سطح نگرانی های زنان باردار و استفاده از راهبردهای هیجان مدار ارتباط مستقیم وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود ماماها با آموزش راهبرد های مقابله ای در راستای افزایش استفاده از راهبرد مقابله ای مساله مدار به کاهش نگرانی زنان باردار در دوران بارداری کمک کنند.
    کلیدواژگان: نگرانی، بارداری، راهبرد مقابله ای
  • آذر آران، فرخ اباذری، جمیله فرخ زادیان، منصوره عزیززاده فروزی * صفحات 48-58
    زمینه و هدف
    مراقبت خانواده محور مفهومی برای توصیف رویکرد مراقبت از کودکان و خانواده های آن ها در حوزه خدمات بهداشتی است و عنصر اصلی آن دخالت والدین در مراقبت از کودک می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه درک اهمیت مراقبت خانواده محور از دیدگاه کارکنان پرستاری و مادران کودکان بستری در بخش های کودکان انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در مورد 82 مادر و 60 نفر از کارکنان پرستاری شاغل در بخش های کودکان بیمارستان افضلی پور کرمان در سال 1395 انجام گرفته است. در این مطالعه از پرسشنامه درک مراقبت خانواده محور از دیدگاه پرستاران و مادران استفاده شده است. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 20 صورت گرفته است.
    یافته ها
    میانگین نمره درک اهمیت مراقبت خانواده محور از دیدگاه مادران 85/0±47/2 و کارکنان پرستاری 79/0±17/3 (حداکثر نمره قابل کسب 4) و تفاوت دو گروه معنادار بود (001/0p<). در هر دو گروه بیش ترین میانگین مربوط به حیطه همکاری و کم ترین مربوط به حیطه حمایت بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد درک پرستاران و مادران از مراقبت خانواده محور مثبت است، ولی پرستاران به طور معناداری درک مثبت تری نسبت به مادارن دارند. این می تواند امیدوار کننده باشد و نیاز است که کارکنان پرستاری نسبت به مشارکت مادران در مراقبت کوشا باشند، تا کودک از مراقبت بهتری برخوردار شود.
    کلیدواژگان: کارکنان پرستاری، کودکان، مراقبت پرستاری، مراقبت خانواده محور، مادران
  • شکوه ورعی، بهاره غفورزاده تومتری، محمد کمالی نژاد، میر سعید یکانی نژاد، فریبا سادات کاظمی، ابراهیم خادم * صفحات 59-70
    زمینه و هدف
    شایع ترین عارضه تعبیه کاتترهای وریدی محیطی، فلبیت است. لذا هدف از مطالعه حاضر پیش گیری از ایجاد فلبیت ناشی از کاتتر وریدی محیطی با استفاده ضماد هواچوبه می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دو سوکور است که در مورد 120 بیمار بستری در بخش داخلی قلب و CCU بیمارستان دکتر شریعتی تهران در سال 1395 انجام گرفته است. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام و نمونه ها به صورت تخصیص تصادفی بلوکی چهارتایی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. پس از تعبیه کاتتر وریدی محیطی به روش استریل، در محلی از اندام فوقانی که هیچ علامتی از فلبیت نداشت، در گروه آزمون، ضماد هواچوبه و در گروه شاهد، ضماد دارونما برروی پوست محل تعبیه آنژیوکت به ابعاد 3*3 سانتی متر قرار گرفت و با پوشش استریل پوشانده شد. هر 12 ساعت پوشش استریل برداشته شده و پس از بررسی محل مجددا ضماد گذاشته می شد. داده ها در نرم افزار SPSS با استفاده آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن و جنس همگن بودند، اما از لحاظ روزهای بستری تفاوت داشتند. در حالی که در شروع مطالعه هیچ کدام از نمونه ها فلبیت نداشتند، در ساعت 12 تفاوت بروز فلبیت در دو گروه معنادار شد (گروه شاهد 0% و آزمون 37/42%). با تعدیل اثر روزهای بستری تفاوت دو گروه در ساعت 12 همچنان معنادار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر ضماد هواچوبه بر پیش گیری از فلبیت پیشنهاد می شود، از این ضماد در هنگام تعبیه کاتتر وریدی محیطی استفاده شود.
    کلیدواژگان: فلبیت، ضماد هواچوبه، ضماد دارونما، پیش گیری، مراقبت پرستاری
  • مهرنگار آزوغ، منصور شکیبا، علی نویدیان* صفحات 71-83
    زمینه و هدف
    در بارداری پس از مرده زایی رابطه والدینی و دلبستگی به کودک مرده انکار می شود و این می تواند دلبستگی مادر با کودک جدید را مختل کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش شناختی- رفتاری بر دلبستگی مادر به جنین در بارداری پس از مرده زایی انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی در مورد 100 زن باردار با سابقه مرده زایی مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر زاهدان در سال 96 انجام یافته است. مادران به روش در دسترس انتخاب و به دو گروه 50 نفری اختصاص یافتند. داده ها با پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و دلبستگی مادر- جنین Cranley جمع آوری شد. پس از پیش آزمون، گروه مداخله 4 جلسه برنامه آموزش شناختی- رفتاری را طی 4 هفته دریافت کردند. پس آزمون 8 هفته بعد در دو گروه اجرا و داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، کای دو، دقیق فیشر و آنکووا در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در حالی که میانگین نمره دلبستگی مادر به جنین در دو گروه قبل از مداخله تفاوت نداشت، پس از مداخله در گروه آزمون (89/11±36/92) به طور معناداری بیش از گروه شاهد (36/16±90/80) بود (001/0>p). آزمون کواریانس با کنترل اثر پیش آزمون، خوش بینی و دفعات مراجعه نشان داد که میانگین نمره دلبستگی مادر به جنین دو گروه پس از مداخله تفاوت آماری معنادار دارد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش شناختی رفتاری در ارتقای دلبستگی مادر به جنین، توصیه می شود این نوع مداخله آموزشی در برنامه مراقبتی زنان باردار با سابقه مرده زایی ادغام شود.
    کلیدواژگان: دلبستگی مادر- جنین، آموزش، حاملگی، مرده زایی
  • خیرالنساء مجاهد، علی نویدیان * صفحات 84-96
    زمینه و هدف
    مصرف تنباکو به وسیله قلیان در دوره بارداری یک مشکل بهداشتی است و مداخله هایی برای ترک مصرف آن باید طراحی شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی ترک قلیان در زنان باردار انجام یافته است.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، در مورد 140 نفر از زنان باردار مصرف کننده قلیان که حاشیه نشین شهر زاهدان بودند، در سال 1396 انجام یافته است. نمونه ها به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد اختصاص یافتند. پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی، مصرف قلیان و خودکارآمدی ترک قلیان اجرا شد. گروه مداخله 4 جلسه مصاحبه انگیزشی گروهی در خصوص ترک مصرف قلیان دریافت کردند و به گروه شاهد آموزش به صورت توصیه های معمول برای ترک قلیان ارایه شد. 8 هفته پس از پایان مداخله پس آزمون اجرا گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، کای دو و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرا گرفت.
    یافته ها
    ویژگی های جمعیت شناختی و سن حاملگی زنان بین دو گروه همگن بود اما طول مدت مصرف قلیان در گروه مداخله بیش از گروه شاهد بود (008/0=p). میانگین نمره خودکارآمدی ترک قلیان در دو گروه قبل از مداخله تفاوت آماری معنادار نداشت در حالی که پس از مداخله در گروه مداخله 25/7±50/60 و در گروه شاهد 79/3±70/22 بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که مصاحبه انگیزشی بر افزایش خودکارآمدی ترک قلیان تاثیر مثبتی دارد، بنابراین ادغام این راهبرد مشاوره ای در برنامه های مراقبتی زنان باردار مصرف کننده قلیان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، قلیان، بارداری
|
  • Farzane Delavar, Shahzad Pashaeypoor, Reza Negarandeh * Pages 1-6
    Health (hygienic) literacy is a cognitive skill and an important and effective issue in the healthcare system that was first proposed in 1974 in an educational panel about health education. Since then, this concept has been discussed by the researchers in various fields of literacy and health, and many definitions have been presented for it. Usually, health literacy is defined as a wide range of knowledge and skills in accessing, appraising, understanding and applying health information (1).
    The importance of health literacy impact on the health outcomes of the patients has been well recognized and it has an important role in individual’s decision-making regarding their health needs (2). Health literacy as a social and cognitive skill has various aspects including accessing, appraising, understanding and applying. The ability to understand the educational content, as one of its aspects, has a significant importance in the patients (3-6). In recent years, health literacy has been recognized as an important skill that patients require for making an appropriate health decisions in difficult situations they encounter. Improving patients’ health literacy would cause outcomes such as increasing the patients’ potential to make informed decisions, decreasing health-threatening risks, increasing prevention of the diseases, improving patient safety, and improving quality of life and patient care (7-9).
    To educate people, usually their general literacy would be considered, not their health literacy; while there is a significant difference between general literacy and health literacy. General literacy means having the ability to read and write and having basic skills. In contrast, health literacy is defined as a cognitive and social skill determining the individuals’ ability to access, understand, and apply information in order to promote health (10). Studies have shown that limited health literacy is associated with various complications in different aspects of health including lack of access to appropriate health services, less willingness to follow up treatments, less compliance with medication, increased number of visits to the emergency ward, increased duration of hospitalization, and increased mortality rate, and it has a significant effect on using healthcare services (3-6).
    Furthermore, the negative economic effect of low health literacy on the patients and healthcare system could not be ignored. These issues would indicate the need for paying more attention to individuals’ health literacy.
    According to a study conducted by Montazeri et al in Iran, it has been revealed that half of the Iranian population has a limited health literacy and this limitation is more common in the vulnerable groups such as the elderly, housewives, unemployed people and those with lower education levels; this would put them at more health risks (2). Also, results of various studies have shown that some health information is not appropriate for the audience and would not address their needs; whereas the effect of limited health literacy could be improved using appropriate health information. So, the challenging issue regarding these individuals is how to train them (regarding understanding health information); there are various strategies for resolving this issue such as limiting the information provided at each patient’s visit, avoiding technical terms, speaking slowly, finding educational content tailored to individuals’ ability to read, using pictures for explaining important concepts, encouraging people for asking more questions and assessing individuals’ understanding of the education provided using teach back and show me methods (11).
    In this regard, in 2011, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) designed the Health Literacy Index as a tool for providing appropriate educational content based on people’s health literacy. This comprehensive checklist comprises 63 items organized into 10 criteria; its criteria and items are shown in table 1. According to this checklist and based on its ten criteria, the educational process (content, procedure and evidence) would completely be evaluated to limit the effect of health literacy on the understanding of information provided to individuals (12).
    Andrade and colleagues studied the impact of using this index in providing educational materials for falling in the elderly. The results of this study showed that all the educational information is not suitable for audience and does not meet their needs. However, with the help of Health Literacy Index, it is possible to provide educational materials that are fit for the level of health literacy of elderly (7).
    Due to the Low health literacy is very common particularly in the elders, it is crucial to provide educational materials that are consistent with the level of health literacy in target groups. Regarding the small number of studies have been conducted on the impacts of using health literacy index, It is imperative that the researchers in the related fields provide empirical evidence for its efficiency and effectiveness.
    Keywords: Health literacy
  • Shahla Khosravan, Parisa Atayee *, Seyed Behnam Mazloum Shahri, Seyed Javad Mojtabavi Pages 7-19
    Background and Aim
    Vaccination is the most common painful procedure in childhood. This study aimed to compare the effect of Hugo point massage with and without ice on the injection-related pain of pentavalent vaccine in infants.
    Methods & Materials: This study is a blind randomized clinical trial (IRCT2016052127982N1) conducted on 90 healthy, two-month old infants with normal weight, referred to Gonabad Fayazbakhsh health center to inject pentavalent vaccine in 2016. Infants were randomly assigned into three groups including 1) massage on Hugo’s point with ice 2) massage on Hugo’s point without ice and 3) control group. Data collection tool includes demographic information form and infant’s pain measurement tool. Data were analyzed using Chi-square test, Kruskal–Wallis test, analysis of variance and post-hoc Tukey HSD through the SPSS software version 16.
    Results
    There was no significant difference in pain intensity before vaccination between three groups. After vaccination, mean pain score for the first group was 7.70±1.26, for the second group was 8.03±1.06 and for the third group was 9.23±0.89. Also, crying duration in the first group was 35.03±23.12, in the second group was 40.39±21.62 and in the third group was 61.28±24.00. Both variables in the intervention groups were significantly lower compared to the control group (P
    Conclusion
    Hugo’s point massage with and without ice can reduce the injection-related pain of pentavalent vaccine in infants and be used as a simple non-pharmaceutical method available to control vaccination pain.
    Keywords: vaccination, pain, Hugo's point, infant
  • Azita Noroozi Dr, Elahe Afrazeh, Rahim Tahmasebi * Pages 20-34
    Background and Aim
    Diabetes is the most common metabolic disease that needs self-management. The aim of this study was to compare the effects of loss- and gain-framed messages on knowledge, self-efficacy and self-management in diabetic patients.
    Methods & Materials: In this randomized clinical trial (IRCT2016122931653N1), 112 patients with type 2 diabetes referred to the 17th Shahrivar Diabetes clinic in Borazjan in 2017, were divided into three groups including loss-framed message, gain-framed message, and control. The data were collected by questionnaires in three steps; before, one week and three months after intervention. Chi-square test, one way analysis of variance and repeated measures analysis of variance were used to analyze the data on the SPSS software version 22.
    Results
    Before the intervention, mean scores for knowledge, self-efficacy and self-management in loss-framed messages group and gain-framed messages group were lower than control. One week and three months after the intervention, mean scores for knowledge, self-efficacy and self-management in both the loss-framed messages and gain-framed messages groups showed a significant increase compared to the control group (P
    Conclusion
    The results of this study showed that designing and implementing educational programs based on loss-framed messages and especially gain-framed messages can improve knowledge, self-efficacy and self-management behavior in diabetic patients.
    Keywords: diabetes self-management, gain-framed message, loss-framed message, knowledge, self-efficacy
  • Jamileh Malakouti, Mojgan Mirghafourvand, Hanieh Salehi Pour Mehr, Farshid Shamsaei, Masoumeh Safari Komeil * Pages 35-47
    Background and Aim
    Given the importance of the physical and mental health of pregnant women and the negative effects of worry on maternal and fetal health, identifying the factors affecting the reduction of worries is necessary. Therefore, the present study was performed to determine maternal worries and their relationship with coping strategies.
    Methods & Materials: This analytical, cross-sectional study was performed on 465 pregnant women 14-40 weeks referred to health centres in Hamadan in 2015-2016. Data were collected using the obstetric and socio-demographic characteristics questionnaires, the Billings and Moos Coping Strategy and the Cambridge Worry Scale (CWS). Descriptive and inferential statistics including Spearman correlation and One-way analysis of variance were used to determine relationship between worries and coping strategies. A p-value
    Results
    The mean (SD) of worry score was 25.8 (15.1), with achievable scores of 0 to 80. Thus, 67.3% were not worried, 30.1% expressed a small amount of concern and 2.6% had a great deal of concern. The comparison of the total score of coping strategies and the two subscales of problem-focused and emotion-focused coping strategies in the three groups indicated that only the emotion-focused strategy score was different in these groups (P
    Conclusion
    The findings of the study indicate that there is a direct correlation between maternal worries and use of emotion-focused strategy. Therefore, it is suggested that midwives help pregnant women to reduce worry by training coping strategies in order to increase the use of problem-focused strategy.
    Keywords: worry, pregnancy, coping
  • Azar Aran, Farokh Abazari, Jamileh Farokhzadian, Mansooreh Azizzadeh Forouzi * Pages 48-58
    Background and Aim
    Family-centered care is a concept for describing the approach to caring for children and their families in health services and its main element is the involvement of parents in child care. This study aimed to compare the perception of family-centered care from the perspectives of nursing staff and mothers of hospitalized children in children’s wards.
    Methods & Materials: This study was a cross-sectional study conducted on 82 mothers of hospitalized children and 60 nurses working in children’s wards of Afzalipour hospital in Kerman in 2017. In this study, a questionnaire on the family-centered care perception from the perspectives of nurses and mothers was used for data collection. Data were analyzed through SPSS software version 20 using t test, analysis of variance and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Average scores for the perception of family-centered care from the perspective of nurses (3.17±0.79) and of the mothers (2.47±0.85) had significant differences between the two groups (P
    Conclusion
    Findings showed nurses’ and mothers’ perceptions of family-centered care were positive but nurses have significantly more positive perception than mothers. This can be promising and nursing staff are required to be diligent about mothers’ participation in care so that the child receives better care.
    Keywords: nurses, children, nursing care, family-centered care, mothers
  • Shokoh Varaei, Bahareh Ghafourzadeh Toomatari, Mohammad Kamalinejad, Mir Saeed Yekaninejad, Fariba Sadat Kazemi, Ebrahim Khadem* Pages 59-70
    Background and Aim
    The most common complication of peripheral intravenous catheter use is phlebitis. This study aimed to determine the effect of Arnebia Euchroma on the prevention of peripheral intravenous catheter-related phlebitis.
    Methods & Materials: A double-blind randomized clinical trial done on 120 patients hospitalized in CCU and heart wards of Shariaty hospital in Tehran in 2017. The convenience samples were allocated into the two groups of control and intervention. After the insertion of an IV catheter (by sterile technique, in the site of upper limb without any signs of phlebitis), Arnebia Euchroma poultice for the intervention group and placebo poultice for the control group, was applied to the skin in the distal portion of IV catheter at 3×3 cm from the catheter insertion site. Then, this site was covered by sterile dressing. The patient was monitored every 12 hours by removing the dressing, and the poultice was applied again. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics using the SPSS software.
    Results
    The two groups were homogeneous in terms of age and sex, but were different in the number of hospitalization days. While no phlebitis was observed in the baseline, there was a significant difference between the two groups (42.37% for intervention group vs 0% for control group) at the hour of 12. By adjusting the effect of hospitalization days, the difference was still significant (P
    Conclusion
    Arnebia Euchroma poultice was effective in the prevention of phlebitis. Thus, this poultice can be used when inserting a peripheral intravenous catheter.
    Keywords: phlebitis, Arnebia Euchroma poultice, placebo, prevention, nursing care
  • Mehrnegar Azogh, Mansour Shakiba, Ali Navidian* Pages 71-83
    Background and Aim
    In pregnancy following stillbirth, the parental relationship and attachment to the dead child are denied, and this can impair the mother’s attachment to the new child. The present study aimed to determine the effect of cognitive behavioral training on maternal-fetal attachment in subsequent pregnancy following stillbirth.
    Methods & Materials: This quasi-experimental study was performed on 100 pregnant women with the history of stillbirth, referred to health centers in Zahedan in 2017. Mothers were selected using convenience sampling and assigned into two groups of 50 each. Data were collected by a demographic questionnaire and the Cranley maternal-fetal attachment scale. After pre-test, the intervention group received 4 sessions of cognitive behavioral training during 4 weeks. After 8 weeks, the post-test was performed for two groups and data were analyzed using independent t-test, chi-square, Fisher's exact and ANCOVA tests through the SPSS software version 21.
    Results
    The mean score for maternal-fetal attachment was not significantly different in the baseline but was significantly higher in the intervention group (92.36±11.89) than in the control group (80.90±16.36) after the intervention (P
    Conclusion
    Considering the effect of cognitive behavioral training on the promotion of maternal-fetal attachment, it is recommended that this training be integrated into the care program for pregnant women with a history of stillbirth.
    Keywords: maternal fetal attachment, education, pregnancy, stillbirth
  • Kheirolnesa Mojahed, Ali Navidian* Pages 84-96
    Background and Aim
    Waterpipe smoking during pregnancy is a health problem, and interventions must be designed for its cessation. The present study was conducted to examine the effect of motivational interviewing (MI) on self-efficacy to quit hookah smoking in pregnant women.
    Methods & Materials: The randomized clinical trial was conducted on 140 pregnant women who smoked hookah and lived in the marginal settlements in Zahedan in 2017. The convenience samples were randomly assigned to intervention and control groups. Data were collected using demographic characteristics and self-efficacy to quit hookah smoking questionnaires. Participants in the intervention received four group sessions of MI, while those in the control only received usual recommendations for quitting hookah smoking. The post-test was performed eight weeks after the completion of the intervention. Independent t-test, paired t-test, Chi-square, and Analysis of Covariance (ANCOVA) were used for data analysis through the SPSS software version 21.
    Results
    The demographic characteristics and gestational age of women were comparable between two groups, but the duration of hookah consumption in the intervention was more than the control (P=0.008). While the mean score of self-efficacy of two groups in pre-test was alike, in the post-test the score of self-efficacy in the intervention (60.85±7.25) was higher than the control (22.77±3.79) (P
    Conclusion
    Given that MI approach has a positive effect on self-efficacy to quit hookah smoking, it is suggested that this counseling strategy is integrated into health care programs for pregnant women smoking hookah.
    Keywords: self-efficacy, hookah, pregnancy